Gość: mysza IP: *.waw-kor.leased.ids.pl 07.10.02, 06:40 nic tylko przyklasnac tym projektom :)oby parkany powstaly jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pan_pndzelek Do Autorów 07.10.02, 08:20 Oglądam stare zdjęcia Pl. Zbawiciela i Pl. Trzech Krzyży i o ile na Zbawiciela widzę te parkany o tyle na Trzech Krzyży (fot. z 1918 r.) ich nie widzę. Fotki oglądam na: www.stalus.iq.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Do Autorów IP: *.acn.pl / 10.132.130.* 07.10.02, 08:40 Pomysł z parkanami nie podoba mi się. Zdaje się, że w 21 stuleciu tendencja jest raczej odwrotna. Jak najwięcej terenów otwartych w centrum miasta. Nie musimy w Warszawie koniecznie wracać do wszystkiego, co widzimy na czarnobiałych fotografiach z lat trzydziestych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benon Re: Do Pawła IP: *.pl 07.10.02, 09:11 Gość portalu: Paweł napisał(a): > Pomysł z parkanami nie podoba mi się. Zdaje się, że w 21 > stuleciu tendencja jest raczej odwrotna. Jak najwięcej terenów > otwartych w centrum miasta. Nie musimy w Warszawie koniecznie > wracać do wszystkiego, co widzimy na czarnobiałych fotografiach > z lat trzydziestych. > Pozdrawiam W żadnym wypadku nie jest możliwe powrócenie do "wszystkiego" co było w latach 30-tych, w mieście, które zostało niemalże całkowicie zrównane z ziemią... Tamta Warszawa odeszła na zawsze. Wracać można tylko do jakichś elementów, okruchów w wybranych miejscach. Parkany, o których mowa, dotyczą izolowanych mini-terenów zielonych pośrodku skrzyżowań, niedostępnych dla pieszych, stąd funkcja parkanów jest wyłącznie dekoracyjna (a ich walor dekoracyjny chyba trudno kwestionować), a nie - izolująca. Nie bardzo wiem, dla kogo miałyby te mini- skwerki pozostawać "otwarte". Dlatego sądzę, że Twoje zastrzeżenie jest bezprzedmiotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: Do Pawła 07.10.02, 09:17 Przepraszam, ale ty chyba nie do końca zrozumiałeś w czym rzecz. Ogrodzone mają być same trawniki. Chyba nie spacerujesz po trawnikach? A zwłaszcza na środku Pl. Zbawiciela. To nie jest zamykanie terenów otwartych, a jedynie dodanie miłego dla oczu ozdobnika... _______________________________________ >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Do Autorów 07.10.02, 09:38 Wydaje mi się, ze na widokówce, na której jest gimnazjum, jest to ogrodzenie. Widac po lewej stronie skwerku prostą linię, to może byc sztachetka. Niestety, zdjęcie jest słabej jakości - bardzo ciemne i w 100% nie można stwierdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: Do Autorów 07.10.02, 09:47 Ja tam widzę ewentualnie coś jakby niziutki murek, ale fakt, trudno coś przesądzić, bo fotka słabej jakości. A może w 1918 r. jeszcze tego nie było? _______________________________________ >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Do Autorów 07.10.02, 18:51 Wiesz co? Zadaj to pytanie na Forum Zabytki. Tu eksperci mogą nie zajrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: Do Autorów 07.10.02, 19:21 Skoro ich artykuł po pierwszym komentarzu wskoczył na forum ogólnowarszawskie to może jednak zajrzą. _______________________________________ >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Jednak jest 08.10.02, 10:35 Autorzy nie zajrzeli, ale płotek jest. Widac wyraźnie na dołączonych dodatkowo widokówkach Odpowiedz Link Zgłoś
stalusek Re: Do Autorów 08.10.02, 10:12 W związku z zaiteresowaniem tematem dorzuciłem tymczasowo dwie pocztówki z pl. Trzech Krzyży na których widać fragmenty parkanu. Niestety na razie nie znalazłem w swoich zbiorach lepszych zbliżeń. Zapraszam na stalus.iq.pl/index.php/idc/25. PS. Moim zdaniem parkany te należałoby odtworzyć, choć jak wiadomo nawet takie detale nie pozwolą na pokazanie charakteru tego placu przed wojną. Pozdrawiam Paweł Stala Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Do Autorów 08.10.02, 10:32 Dziękuję za reakcję i dodatkowe widokówki. Płotek widac tam wyraźnie i nawet tory tramwajowe. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Projekt rekonstrukcji parkanów na placu Trzec 07.10.02, 09:05 Bardzo podoba mi się pomysł. Piękne, kute ogrodzenie mogło by być ozdobą placu. Jeśli sa chętni do odtworzenia płotków, pewnie będą. O wyglądzie miasta świadczą również ładne elementy małej architektury, a tych u nas nie za wiele. Przy okazji, jeśli juz mowa o Placu Trzech Krzyży - ciekawe, czy zostaną kiedykolwiek dobudowane do kościoła Św. Aleksandra wieże, które były przed wojną? Teraz kościól bardziej jest podobny do Belwederu niż do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benon Re: kościół św. Aleksandra IP: *.pl 07.10.02, 09:39 Taki pomysł przedstawił swego czasu Prymas Glemp, który chciał przywrócić kościołowi jego przedwojenny kształt (i tym samym powiększyć znacznie jego rozmiary, włącznie z wyższą kopułą, dwoma wieżami) i utworzyć tam (chyba) bazylikę. Kościół miał taki kształt (większa kopuła, dwie wieże) po dokonanej w końcu XIX w. przebudowie przez (o ile się nie mylę) Józefa Piusa- Dziekońskiego. Podniósł się wtedy potworny krzyk jakichś "miłośników zabytków", że się zniszczy cenny zabytek, "oryginalny projekt Aignera", itd., itp., więc Prymas już do tego nie wracał i sprawa ucichła. Z tym zabytkiem Aignera sprawa jest ciekawa: co to za zabytek, który w tej formie od kilkudziesięciu lat już nie istniał, mało tego, żeby go "przywrócić", należało rozebrać dużą część poprzedniej budowli (np. jedna z wież ocalała i stała nietknięta w 1945 roku; rozebrano ją po wojnie, mimo protestów parafian...). A o co w tym "przywróceniu oryginalnego projektu Aignera" chodziło? Ano, komunistycznym władzom chodziło o to, żeby kościół stojący w sąsiedztwie licznych urzędów państwowych, Sejmu itd., po prostu - zmniejszyć i obniżyć! To się udało, i np. ja jestem zdania, że dzisiejszy kościół jest cokolwiek "przytłoczony" w dość szerokiej perspektywie placu, i jego forma przedwojenna, moim zdaniem, komponuje się o wiele lepiej. Obawiam się jednak, że kościół pewnie pozostanie takim, jakim jest teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: do Benona 07.10.02, 09:57 Mam projekty-rysunki (wydane w formie albumu) z końca lat '40-tych dotyczące przebudowy Pl. Zbawiciela. Kościół Zbawiciela też planowano pozbawić dwóch wież pozostawiając coś w rodzaju bardziej zdobnej kamienicy. Powód ten sam co na Pl. Trzech Krzyży-"uwolnienie" perspektywy widocznej z Pl. Konstytucji od widoku kościoła. Potem z jakichś przyczyn projekt zarzucono, zresztą nigdy już nie ukończono przebudowy Pl. Zbawiciela. Dom na Zbawiciela pod nr 5 jest jakby odcięty nożem, nawet taras jest oberwany i sąsiaduje ze starą (zniszczoną obecnie bardzo) kamienicą z adresem bodaj Marszałkowska 41. _______________________________________ >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phil Nie zapomnijcie o chodnikach i lataraniach !!! IP: *.acn.waw.pl 07.10.02, 09:24 Błagam przy rekonstrukcji parkanów nie zapomnijcie o nowych chodnikach i lataraniach !!! Same parkany niewiele dadzą. Przy okazji moze ktos wie kiedy wymienią asfalt,chodniki i latarnie w alejach ujazdoskich ??? Bądz co bądz to jedna z piekniejszych warszawskich ulic. Tyle, ze przez dziury w jezdni i połamane chodnik wciąż tkwi w PRL !!! Park Ujazdowski zrobiony , Plac Trzech Krzyzy jest szansa, a co z Alejami Ujazdowskimi??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Nie zapomnijcie o chodnikach i lataraniach !! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.10.02, 09:33 Gość portalu: phil napisał(a): > Błagam przy rekonstrukcji parkanów nie zapomnijcie o nowych > chodnikach i lataraniach !!! Same parkany niewiele dadzą. Przy > okazji moze ktos wie kiedy wymienią asfalt,chodniki i latarnie w > alejach ujazdoskich ??? Bądz co bądz to jedna z piekniejszych > warszawskich ulic. Tyle, ze przez dziury w jezdni i połamane > chodnik wciąż tkwi w PRL !!! Park Ujazdowski zrobiony , Plac > Trzech Krzyzy jest szansa, a co z Alejami Ujazdowskimi??!! i Krakowskie Przedmieście !!! Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Nie zapomnijcie o chodnikach i lataraniach !! 07.10.02, 09:45 Latarnie trzeba wymienic koniecznie! na pastorałki. Żeby przy wymianie chodników nie przyszło komus do głowy położenie kostki Bauma, która powoli opanowuje warszawskie trotuary. Kto to wymyślił?! Podobno przed wojną warszawskie chodniki były gładkie jak szklanka. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi To może i tramwaje ? 07.10.02, 09:55 Może przy okazji przywrócić tory tramwajowe, na których kiedyś kończyło trasę 2 i 24, a później również 34. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotek Re: Projekt rekonstrukcji parkanów na placu Trzec IP: 2.3.STABLE* / 126.17.55.* 07.10.02, 17:37 Miau, miau, miau, miau? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Projekt rekonstrukcji parkanów na placu Trzec IP: *.acn.pl / 10.132.130.* 07.10.02, 22:09 Jestem zdecydowanie przeciwny kutym parkanom wokół skwerków. Czemu i komu miałyby one służyć? Wyobraźnię konserwatorów i twórczy zapał artystów metaloplastyków można rzucić na płoty dookoła pobliskiego Parku Ujazdowskiego i Łazienek. Powtarzam, nie do wszystkich antyków warszawskich należy powracać. Jeśli zaś chodzi o łażenie po trawnikach, ktoś kiedyś słusznie powiedział, że jest to zapalna kwestia w tej części Europy, która nie przeżyła rewolucji obyczajowej końca lat sześćdziesiątych. Trawniki są dla mnie, a nie ja dla trawników. Nie do patrzenia, ale do brykania, a może nawet bzykania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Projekt rekonstrukcji parkanów na placu Trzec 07.10.02, 22:18 Gość portalu: Paweł napisał(a): > Trawniki są dla mnie, a nie ja dla > trawników. Nie do patrzenia, ale do brykania, a może nawet bzykania. Od bzykania to są pszczoły. Trawnik w takim miejscu pełni funkcję ozdobną i ogrodzenie mu nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie, doda urody. Nie chodzi o odgradzanie, bo nawet teraz nikt tamtędy nie łazi, ale po prostu o ładny wygląd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bejotka Re: Projekt rekonstrukcji parkanów na placu Trzec IP: 213.241.45.* 08.10.02, 11:15 moim zdanie trawnik będzie ładnie wygladał jak się go obsadzi ładną zielenią, przystrzyże, nasadzi jakiś roślinek kwitnących a nie ogrodzi parkanem. Nie przekonuje mnie dyskusja że to powrót do tego co przed wojną- do wielu rzeczy nie sposób powrócić a grodzenie dodatkowymi płotkami zieleni po której już teraz nikt nie chodzi i chodzić nie będzie słuzy nie wiadomo jakiemu celowi. Ktoś tam wspomniał że to miłe dla oka.............zależy dla czyjego oka - ja tam bym wolała mniej dziur w jezdniach i chodniki lepsze a nie jakieś płotki choćby najpiękniejsze były. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Projekt rekonstrukcji parkanów na placu Trzec 08.10.02, 11:15 Jestem jak najbardziej za. Bardzo lubię Plac Trzech Krzyży i chciałabym, żeby stał się najpiękniejszym i najbardziej zadbanym placem Warszawy. Albo jednym wielu takich :-) Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: Projekt rekonstrukcji parkanów na placu Trzec 09.10.02, 20:05 Też jestem za parkanami !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
deotyma23 Re: Projekt rekonstrukcji parkanów na placu Trzec 09.10.02, 20:14 a ja nie!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie lubię parkanów bo się przez nie cciiięęęężżżkkkooo przełazi- a czasami to można zostać na takim parkanie i wtedy to jest już BARDZO ŹLE --<<-- To nie sztuka zabić kruka ale gołym tyłkiem jeża- mawiała moja koleżanka Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Projekt rekonstrukcji parkanów na placu Trzec 09.10.02, 22:13 Parkan na Placu Trzech Krzyzy bedzie niski. Zawieszenie na wieki nie grozi :-) Odpowiedz Link Zgłoś