14.11.05, 17:27
Czy wiadomo, co się stanie z budynkiem przy Twardej 28, czyli według obecnego
stanu rzeczy po prostu narożnikiem Świętokrzyskiej i Jana Pawła? Parę lat
temu zrobiono remont elewacji, chyba tylko po to, żeby w eksponowanym miejscu
powisiała sobie reklama już nie pamiętam czyja, bo dzisiaj budynek wygląda
mniej więcej tak samo, jak przed remontem, tylko odcień brudnej szarości
trochę inny. Z tego, co widziałem, część lokali jest niezamieszkała, wyniosła
się również część drobnicy handlowej z parteru. Boję się, żę to zburzą,
podczas gdy należałoby raczej dom NAPRAWDĘ odnowić i przy okazji pomyśleć o
przywróceniu dawnego wystroju (może gdzieś są zdjęcia?).
Obserwuj wątek
    • jurek1987 Re: Twarda 28 14.11.05, 20:19
      Jeśli mówimy o kamienicy Lejba Osmosa na Twardej 28 to warto jeszcze
      wspomnieć o jej sąsiadce-starszej o jakieś 25 lat kamienicy na Ciepłej 3.
      Pozbawiony wystroju dom ma za to kompletnie zachowany układ oficyn.
      Jest jednocześnie ostatnim przedwojennym budynkiem przy tej
      bądz co badz zapomnianej ulicy.
      Pozdrawiam!
      • korowiow86 Re: Twarda 28 14.11.05, 20:33
        W jednej z klatek 28 nie ma nawet zamykanych drzwi i światła na klatce, oficyny
        mają zamurowane okna.

Szczerze mówiąc, trudno mi też wyobrazić sobie budynek z przywróconym wystrojem
        w tym miejscu... nie to, zebym był przeciw, ale efkt byłby niecodzienny.
        • przemyslaw.burkiewicz Re: Twarda 28 14.11.05, 23:04
          Remont tych dwóch budynków byłby wskazany. Kamienica Osnosa wygląda jak po
          opryskaniu tandetnym tynkiem po skuciu detalu. Z kolei dom przy Ciepłej 3
          słynie z tego, że narodził się tam Ignacy Skorupka, przez wielu uznawany za
          bohatera. Remonty tych dwóch domów-ostatnich śladów dawnego przebiegu Ciepłej i
          Twardej-należy przyprowadzić. Wypada wręcz, by wyremontowano obdrapaną
          czynszówkę na rogu Miedzianej i Pańskiej. A co z odbudową kamieniczki Ehrichów
          przy Pańskiej 82? Ponoć miał się tym zająć Elektrim?
          Pozdrawiam!
          • jurek1987 Re: Twarda 28 14.11.05, 23:19
            Z kamienicą na rogu Pańskiej i Miedzianej może być ciężko.
            Podejrzewam że czeka ją los "pekinu" Krongolda czyli pewnie rozbiórka.
            Wątpię też niestety w odbudowę kamienicy Ehrlichów-
            okazja żeby ten dom został namacalnym świadectwem historii Woli już chyba
            została na dobre zaprzepaszczona...
          • warszawiak2 Re: Twarda 28 15.11.05, 19:55
            napewno odbudowy niebędzi Elektrim sobie ze wszystkich kpi
    • chinique Re: Twarda 28 16.11.05, 01:26
      Do tego: kolesie z fór skajskrejpersiarskich żartują z tych kamienic nazywając
      je terenem pod zabudowę, poza tym obok Skanska planuje od wielu lat odpalić
      wysoki biurowiec o nazwie Atrium South - widziałem już nawet render jednego z
      wariantów, kto wie, czy obecnie, kiedy podobno znowu zaczyna brakować dobrych
      biur w Warszawie, nie zdecydują się w końcu na ten ruch. A wtedy, w sąsiedztwie
      hajrajsu kamienice będą się słabo komponować z otoczeniem.

• jurek1987 Re: Twarda 28 16.11.05, 17:35
        Widziałem ten projekt.
        Moim zdaniem jest całkiem niezły.
        No cóż-Warszawa jest miastem kontrastów,myślę że te domy będą ciekawie wyglądać
        w sąsiedztwie nowego biurowca.(podobnie jak budynek Kasy Chorych na Mariańskiej
        przy Rondzie 1.
        Przy okazji:albo mi się coś pomyliło albo projekt Atrium South zakładał
        likwidację wylotu Pereca na Ciepłą?
        • chinique Re: Twarda 28 16.11.05, 17:58
          Nie wiem jak z Ciepłą, widziałem tylko render od strony ONZ, który stał swego
          czasu w holu Atrium Plaza, przy czym biurowiec zasłaniał na nim swoje "tyły". Co
          do utrzymywania kontrastów, to nie jestem tego taki pewien, otóż np. w poniższym
          wątku mowa jest o wyburzeniu dwóch kamienic na bliskiej Woli, będących wprawdzie
          w stanie fatalnym, ale jednocześnie stojących na drodze inwestycji Ghelamco :) ...

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=199333&page=1&pp=20
          • jurek1987 Re: Twarda 28 16.11.05, 18:08
            Szkoda byłoby trochę tych kamienic na Pańskiej.
            Kamienica na Pańskiej 112 już chyba definitywnie pójdzie do rozbiórki,
            więc byłyby to ostatnie domy po parzystej stronie ulicy...
            Od Prostej rzeczywiście wyglądają obrzydliwie ale od Pańskiej już nie tak
            najgorzej.
            • masstah Re: Twarda 28 16.11.05, 23:54
              Pańska 112 idzie pod kilof, ta druga kamienica nie.

A Atrium South nie ma nic wspólnego z kamienicami na Twardej/Ciepłej poza tym
              że je zasłoni - Skanska jest właścicielem tylko terenu (trawnika) pomiędzy JP2
              a Ciepłą. I ciąg dalszy kompleksu Atrium powstanie tylko tam. Kamienicom nic
              nie zagraza.
              • przemyslaw.burkiewicz Re: Twarda 28 17.11.05, 17:08
                Jeśli chodzi o Prostą 49, uważam, iż należy budynek wyremontować. Może stanie
                się to po wzniesieniu Prosta Center. PS Jadąc autobusem widać podwórko Prosta
                39. Naprawdę jest interesujące-wygląda jaby przeniesiono je z XIX stulecia. Tak
                właśnie wyobrażam sobie między innymi podwórka kamienic opisywanych w książkach
                Singera.
                Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka