sloggi 22.11.05, 00:00 A może tak zmienić warunki przetargów i związać ręce takim formom jak MPRD. Jedyne co umieją to oprotestowywać, ze nikt nie wybrał ich brakoróbstwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Robal Re: Sąd nad Krakowskim Przedmieściem IP: *.chello.pl 22.11.05, 00:05 I bardzo dobrze, że z powodu włansego nieudacznictwa PiS przebudowa Krakowskiego Przedmieścia została wstrzymana. Widzieliście ten projekt? Bezsensownie zwężona ulica i brak miejsc do parkowania. Na dodatek kretyńska wizja tramwaju na baterie. PS. Zwęzić Krakowskie to będziecie mogli jak sobie wydrążycie pod nim metro. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Sąd nad Krakowskim Przedmieściem 22.11.05, 00:27 A co chciałbyś zaparkować na Krakowiskim? Rower, rikszę, autobus? Przeciez zgodnie z koncepcją ta ulica ma być dostępna tylko dla kom. miejskiej i taksówek. Odpowiedz Link Zgłoś
kayakto [...] 22.11.05, 12:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Sąd nad Krakowskim Przedmieściem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 08:01 Przecież to ma być deptak bez samochodów, to po co miejsca parkingowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartezz Re: Sąd nad Krakowskim Przedmieściem IP: 217.153.29.* 22.11.05, 14:29 tak sie zastanawiam czy mozna bezkarnie blokowac przetargi nie ponoszac zadnych konsekwencji????? moze mi ktos to wyjasnic o co chodzi???? przeciez wiadomym jest ze bardziej gownianej firmy od MPRD nie ma w calej warszawie - a i pewnie w calej polsce... to chyba normalne ze taka firme sie wyklucza - to oczywiste - kto chcialby zatrudniac niekompetentnych nierobow, ktorzy tylko cos knoca i opozniaja! no i jakim prawem oni protestuja??? dobro jednostki(MPRD) jest stawiane nad dobro ogolu???? pytam sie dlaczego i jakim prawem???? jesli to odbywa sie zgodnie z prawem - TO CHYBA NAJWYZSZY CZAS ZMIENIC ZASADY ZAMOWIEN PUBLICZNYCH - tak zeby w przetargach wygrywaly firmy majace najlepsze referencje i przedstawiajace najkorzystniejsze warunki - a byle gowno nie powinno tego wstrzymywac... CZY TO JEST TAKIE TRUDNE DO OSIAGNIECIA???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Re: Sąd nad Krakowskim Przedmieściem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.11.05, 11:36 Gość portalu: Robal napisał(a): > Bezsensownie zwężona ulica i brak miejsc do parkowania. Na dodatek kretyńska > wizja tramwaju na baterie. Tjaaa, zrob jeszcze autostrade z tej ulicy. Samochody won z Traktu Krolewskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cze Re: Sąd nad KrP - te, eurofanatik! IP: 193.108.78.* 22.11.05, 11:51 Eurofanatik! lecz się człowieku! W tej Europie, której jesteś takim fanatykiem - po zabytkowych bulwarach Paryża (na pewno bardziej zabytkowych niż Krak Przedm) jeżdżą samochody. Przy Colosseum w Rzymie - jeżdżą samochody. I co? A jak potem jeszcze wszyscy będą obrażeni, że nie otwierają się przy deptaku wykwintne restauracje i drogie butiki, to się pytam - a kliencu tych przybytków czym mają tam podjężdżać? autobusem? rowerem?! Ale ciebie, głupawy eurofanatiku, to nie obchodzi pewnie, bo jak każdy lewak tak i ty myślisz tylko o sobie i swojej grupce przyjaciół - byle było gdzie jeżdzić rowerem. A weź se ten rower i do lasu! Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Racja! 22.11.05, 14:41 Przyznaje sie, ze osobiscie parkowalem 100 metrow od Koloseum - potem lazlem na piechote po Forum Romanum, ale tam nie bylo sklepow, wiec co to za deptak... W Watykanie jadlem w ogrodku ulicznym opierajac noge na kole mojego samochodu!! Na tej glownej drodze odchodzacej z pl. sw. Piotra. Male umysly nie potrafia sobie wyobrazic, ale parkowalem na ruinach majacych 4-5 tys lat - dzialo sie to w Grecji. Ale przeciez nie chcemy byc zasciankiem Europy. Do nas musza przyjezdzac turysci - piechurzy. Najlepiej z pielgrzymek wprawionych w spacerach. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Racja! 22.11.05, 15:04 warzaw_bike_killerz napisał: > lazlem na > piechote po Forum Romanum, ale tam nie bylo sklepow, wiec co to za deptak... Były, były, tylko trochę wcześniej, jakieś 2000 - 2500 lat temu :) > Male umysly nie potrafia sobie wyobrazic, ale parkowalem na ruinach majacych 4- > 5 > tys lat - dzialo sie to w Grecji. Z ciekawości - o jakich ruinach mówisz? > Do nas musza przyjezdzac turysci - piechurzy. Oczywiście najlepiej byłoby, gdyby przychodzili a nie przyjeżdżali :) Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Racja! 22.11.05, 16:25 tom_aszek napisał: > Z ciekawości - o jakich ruinach mówisz? > Z okresu kultury minojskiej na Krecie. Sa takie ,miejsca "w trakcie odkopywania", a widac zarysy nie odkopanych miejsc - np Malia. Jednym z fajniejszych zabytkow jest Falassarna, do ktorego jedziesz samochodem, wzdluz drogi widzisz fragmenty powyjmowane z ziemi, a nawet przeciskasz sie miedzy zabytkowymi resztkami (droga nieutwardzona w oliwnym gaju) i kazdy fragment antycznej Falasarny najlepiej zwiedzic podjezdzajac samochodem. Mozesz jezdzic po rzymskich murach, i ogladac minojskie resztki. Hm.. dawno nie bylem w tak auto-friendly miejscu. Moze na wiosne, pojade rozjezdzac? Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Sąd nad KrP - te, eurofanatik! 22.11.05, 14:56 > Eurofanatik! lecz się człowieku! W tej Europie, której jesteś takim > fanatykiem - > po zabytkowych bulwarach Paryża (na pewno bardziej zabytkowych niż Krak > Przedm) jeżdżą samochody. Przy Colosseum w Rzymie - jeżdżą samochody. I co? No i co ma z tego wynikać? Każde miasto i każda ulica mają swoją specyfikę. To,że gdzieś jeżdżą i parkują samochody, to nie ejst naprawdę żaden argument, aby jeździły i parkowały na krakowskim Przedmieściu w Warszawie. > A jak potem jeszcze wszyscy będą obrażeni, że nie otwierają się przy deptaku > wykwintne restauracje i drogie butiki, to się pytam - a kliencu tych > przybytków czym mają tam podjężdżać? autobusem? rowerem?! Jeśli do resatauracji i butiku musisz koniecznie pojechać samochodem, to odpuść sobie Krakowskie Przedmieście i od razu pojedx do Arkadii. Tam dojedziewsz samochodem, a i miejsc parkingowych jest pod dostatkiem. > Ale ciebie, głupawy eurofanatiku, to nie obchodzi pewnie, bo jak każdy lewak > tak i ty myślisz tylko o sobie i swojej grupce przyjaciół - byle było gdzie > jeżdzić rowerem. A weź se ten rower i do lasu! A czy ty nie myslisz tylko o sobie? Otóz myślisz. Obchodzi cię tylko to aby wszędzie dojechać swoim samochodzikiem, natommiast stan środowiska i jakość przestrzeni miejskiej w zabytkowje części Warszawy nie obchodza cię za grosz. Odpuść sobie z tkaim podejściem Krakowskie Przedmieście. Weź sobie ten swój samochód i do Arkadii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cze Re: Sąd nad KrP - te, eurofanatik! IP: 193.108.78.* 22.11.05, 16:37 Właśnie takie poglądy zmuszają do budowania Arkadii i temu podobnych. Niestety, pięknego miasta nie będzie bez sklepów, restauracji itp. One są niezbędne do budowania klimatu i jakości miasta. A do nich dojazd być musi. Bo inaczej te sklepy i restauracje nie będą się otwierać, a jak się otworzą, to będą upadać z braku klientów. Przecież ty na tym swoim rowerku nie wydasz na kolację więcej niz 30 złotych, bo ci będzie szkoda. A jak będziesz chciał zaprosić kobietę na wykwintną kolację w wykwintnym miejscu, to wątpię, by zechciała ona w sukience i szpilkach drałować na rowerze. No, chyba że masz tylko koleżanki-himalaistki, co to ze spodniami i trampkami się nie rozstają. wówczas - współczuję ci. Równie dobrze jak ty mi chcesz zabronić wjazdu do miasta samochodem, ja moge ci zabronić wjeżdżania do miasta rowerem. Taki sam absurd. Miasto jest dla ludzi a nie dla kwiatków i ptaszków, a jeżeli ma być żywym miastem, tętniącym życiem, to samochody muszą po nim jeździć. I póki ludzkość nie wymyśli silnika na paliwa nie trujące spalinami, jak np. wodorowego, to mżonką jest wymyślanie koncepcji typu miasto for bikes only. Trudno, jeżeli dla kogoś jest to nie do zniesienia - domów na wsi do zamieszkania jest aż nadto! Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Sąd nad KrP - te, eurofanatik! 22.11.05, 16:41 Wiecej nas, wiecej cywilizacji. Tak bym podsumowal. No chyba, ze kiedys zobacze faceta w rajtuzach i z kaskiem w reku siedzacego przy stoliku restauracji w Bristolu. Wtedy odplyne w nicosc i nie wroce. Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Sąd nad KrP - te, eurofanatik! 23.11.05, 00:20 > Właśnie takie poglądy zmuszają do budowania Arkadii i temu podobnych. Nic podobnego, moje poglądy nie mają tu nic do rzeczy. Arkadia i inne centra handlowe powstają, bo ludzie chcą mieć wiele sklepów w jednym miejscu, chcą mieć ciepło i sucho, niektórzy chcą do tego mieć dużo miejsca do parkowania samochodu i to za darmo. I dlatego centa handlowe powstają, bo ulice miejskie, nawet z ruchem samochodowym, nie dają tego wszystkiego. Miejsce parkingowe trudno znaleźć i trzeba płacić, czasem jest zimno i deszczowo, odległości między interesującymi nas sklepami są duże. I stąd bieże się sukces centrów handlowych. I w porządku, niech sobie powstają, ale niech samochodziarze jeżdzą właśnie tam, zamiast rozjeżdżać zabytkowe fragmety miasta. > Niestety, pięknego miasta nie będzie bez sklepów, restauracji itp. One są > niezbędne do > budowania klimatu i jakości miasta. A do nich dojazd być musi. Bo inaczej te > sklepy i restauracje nie będą się otwierać, a jak się otworzą, to będą upadać > z braku klientów. Jakoś nie słyszałem, aby sklepy i restauracje na Nowym Świecie upadały. A dojechać też do nich można i to nawet samochodem. Po prostu stawia sie samochód na jednej z przygległych ulic (np. Foksal, Warecka itd.) i idzie się na Nowy Świat. W czym problem? Na Krakowskim może być tak samo. > Przecież ty na tym swoim rowerku nie wydasz na kolację więcej > niz 30 złotych, bo ci będzie szkoda. Nie znasz mnie, nic o mnie nie wiesz, więc skąd takie sądy? Na kolację potrafię wydać znacznie więcej, ale nie będę się nad tym dłużej rozwodzić, bo to moja prywatna sprawa. Powiem tylko, że korzystanie z roweru nie musi być związane ze statusem majątkowym. Ot tacy masowo jeżdżący na rowerach Holendrzy, Duńczycy czy Niemcy - może mi powiesz, że są biedniejsi od Polaków? > A jak będziesz chciał zaprosić kobietę na > wykwintną kolację w wykwintnym miejscu, to wątpię, by zechciała ona w > sukience > i szpilkach drałować na rowerze. No, chyba że masz tylko koleżanki- > himalaistki, co to ze spodniami i trampkami się nie rozstają. wówczas - > współczuję ci. Facet, a nie słyszałeś o takim wynalazku, jak taksówka? Ja przynajmniej wypiję sobie wino do kolacji, a ty? > Równie dobrze jak ty mi chcesz zabronić wjazdu do miasta samochodem, ja moge > ci zabronić wjeżdżania do miasta rowerem. Taki sam absurd. Miasto jest dla > ludzi a nie dla kwiatków i ptaszków, a jeżeli ma być żywym miastem, tętniącym > życiem, to samochody muszą po nim jeździć. A czy ja gdziekolwiek pisałem o zakazie jady samochodem po mieście? Cały czas rozmawiamy przecież o jednej konkretnej ulicy o nazwie Krakowskie Przedmieście, nieprawdaż? > póki ludzkość nie wymyśli silnika na > paliwa nie trujące spalinami, jak np. wodorowego, to mżonką jest wymyślanie > koncepcji typu miasto for bikes only. Trudno, jeżeli dla kogoś jest to nie do > zniesienia - domów na wsi do zamieszkania jest aż nadto! Uwaga j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Nie!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 00:40 "A miało być pięknie: wąska jezdnia z zakazem ruchu dla prywatnych samochodów, szerokie chodniki i nowe place (wszystko z granitu)" Pięknie?!?!?!?!? Chyba tragicznie! Na Krakowskim Przedmieściu bywam zawrówno pieszym jak i kierowcą i jedyne co mi przeszkadza to zniszczona nawierzchnia... Jako pieszy nie narzekem, bo nie mam specjalnie na co... Naprawcie nawierzchnię, ale do jasnej cholery nie zwężajcie jezdni!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Nie!!!!!!!!!!!!!!!! 22.11.05, 00:44 Jestem za wycofaniem ruchu samochodów osobowych na KP. A przedmówcę zapraszam do korzystania z komunikacji miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Nie!!!!!!!!!!!!!!!! 22.11.05, 01:50 Można też pojechać rowerem. Szkoda tylko, że durnie szykujące ten cały projekt nie pomyślały o wydzielonej drodze dla rowerów. Łudzę się, że dopóki prace nie ruszyły, wszyskto można jeszcze naprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basa_nova Re: Nie!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 13:05 te koles..jak taki jestes mundry to narysuj te sciezke gdzie ma byc..widziales chociaz projekt?? Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Nie!!!!!!!!!!!!!!!! 22.11.05, 14:57 Jak to gdzie ma być? Zakłądając zwężenie jezdni do jednego pasa w każdą stronę i likwidację miejsc parkingowych, zmieści się zarówno droga dla rowerów jak i szerokie chodniki. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Nie!!!!!!!!!!!!!!!! 22.11.05, 16:10 Ja pytam po raz kolejny - po cholerę droga rowerowa na odremontowanym Krakowskim Przedmieściu? Dopuszczalna prędkość na tej ulicy bedzie zapewne niższa niż 50 km/h, ruch stos. niewielki, bo część autobusów zmieni trasę. Z powodzeniem zmieścisz się z rowerem na jezdni, przy okazji nie będziesz miał ciągłych utarczek z pieszymi łażącymi po ścieżkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roborobi Re: Nie!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 22.11.05, 16:47 Dla nas - ludzi dorosłych - ścieżka rowerowa tam nie jest potrzebna, jednak teraz napiszę dlaczego by się przydała: 1. Jak jakiś idiota "omyłkowo" ustawi znak "B-1: zakaz ruchu w obu kierunkach", a na tablicy pod znakiem nie będzie min. "nie dotyczy rowerów" (sytuacja jest taka na Nowym Świecie). 2. Żeby można było jeździć tam z dziećmi i młodzieżą, którzy nie zawsze potrafią zachować się na ulicy. 3. Niektórzy boją się jeździć po ulicy wśród szalejących kierowców MZA i kochanych taksówkarzy. Pozdrawiam, Robert. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cze Re: Nie!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 193.108.78.* 22.11.05, 16:51 ad 2. - jak dzieci i młodzież nie umie się zachowac na jezdni, to bedzie umiała na chodniku? A co, jak potrąci pieszego, bo se poharcuje poza ścieżką? Sam pomysł ścieżek na chodnikach jest niewłaściwy. ad 3. - Jak się boją, to niech nie jeżdżą. Kto im każe? Niech jeżdżą tymi autobusami albo niech se wezmą tą szalejąca taksówkę. Szybciej i bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roborobi Re: Nie!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 22.11.05, 17:11 ad 2. - na ścieżce rowerowej (po chodniku mogą jeździć dzieci do lat 10, a po ulicy można jeździć z Dowodem Osobistym lub kartą rowerową). Poza tym pisząc: "nie umie się zachować", miałem na myśli nieznajomość PoRD. ad 3. - chodzi chyba własnie o to, żeby mogli jeździć rowerami po ścieźkach dla rowerów dla rekreacji, dla oszczędności, dla zdrowia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Nie!!!!!!!!!!!!!!!! 23.11.05, 00:01 > ad 2. - jak dzieci i młodzież nie umie się zachowac na jezdni, to bedzie > umiała na chodniku? A co, jak potrąci pieszego, bo se poharcuje poza ścieżką? Poprawnie wykonana droga dla rowerów jest nieco obniżona w stosunku do biegnącego obok chodnika i ta różnica poziomów skutecznie zniechęca dla rowerzystów do wjazdu ze ścieżki na chodnik. A to, że w Warszawie ciągów pieszo-rowerowych nie wykonuje się poprawnie, to już inna sprawa :( > Sam pomysł ścieżek na chodnikach jest niewłaściwy. Ścieżka ma biec _obok_ chodnika, a nie "na chodniku". > ad 3. - Jak się boją, to niech nie jeżdżą. Kto im każe? Niech jeżdżą tymi > autobusami albo niech se wezmą tą szalejąca taksówkę. Szybciej i bezpieczniej. A kto ci każe jechać samochodem? Jeździj sobie autobusem, to nawet na Nowy Świat wjedziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Nie!!!!!!!!!!!!!!!! 22.11.05, 23:55 > Ja pytam po raz kolejny - po cholerę droga rowerowa na odremontowanym > Krakowskim Przedmieściu? Ano po to, aby ulica była przyjazna dla rowerzystów. > Dopuszczalna prędkość na tej ulicy bedzie zapewne niższa niż 50 km/h O tak, i będzie to oczywiście przestrzegane. Zwłaszcza przez taksówkarzy :D > ruch stos. niewielki, bo część autobusów zmieni trasę A część nie zmieni i niektórzy kierowcy autobusów będą wyprzedzać rowerzystów na grubośc lakieru. Ja jako rowerowy zapaleniec już się do takiej patologicznej sytuacji przyzwyczaiłem, ale przecież ulice powinny być przyjazne dla wszystkich chcących jeździć rowerem, a nie tylko dla zapaleńców, nieprawdaż? > Z powodzeniem zmieścisz się z rowerem na jezdni, przy okazji nie będziesz > miał ciągłych utarczek z pieszymi łażącymi po ścieżkach. Na znakomitą większość pieszych jest sposób w postaci wyraźnego odzielenia drogi dla rowerów od chodnika za pomocą róznego rodzaju nawierzchni. W praktyce wygląda to tak: www.rowery.org.pl/grunw2/piesivsrowery09.jpg Wtedy nawet jełop od razu zorientuje się o co chodzi. Niestety w Warszawie drogi dla rowerów z reguły nie są wyraźnie oddzielone od chodnika, mają nawierzchnię z kostki tak jak chodniki i stąd znakomita większość problemów rowerzystów z pieszymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cze Re: Nie!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 193.108.78.* 22.11.05, 11:54 Droga(i) sloggi. Jaka komunikacja miejska? Zatłoczone autobusy, pełne przepoconych, śmierdzących ludzi?, a może metro na KP? Jeżeli ci o tkie dobro wyższego rzędu chodzi, to lepiej skoncentruj się na kupowaniu majtek tej firmy i nie zabieraj głosu, skoro mówisz jak osioł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cze Re: Nie!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 193.108.78.* 22.11.05, 11:59 Teraz zimno, a ja nie mam ciepłych majtek sloggi by iść pieszo. poza tym wolę samochód. Wygodniej, cieplej i fajniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Nie!!!!!!!!!!!!!!!! 22.11.05, 14:58 Arkadia czeka na ciebie. Wygodnie, ciepo, fajnie, muzyka gra, deszcz nie pada. No i samochodem dojedziesz. Czego ty jeszcze szukasz na Krakowskim Przedmieściu? Specjalnie dla ciebie stworzono Arkadię, więc jedź tam swoim autkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cze Re: Nie!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 193.108.78.* 22.11.05, 16:43 No na pewno dla ciebie nie stworzono Krakowskiego Przedmieścia. Czyżbyś był stałym rowerowym gościem luksusowego hotelu albo luksusowych butików i restauracji? A przecież trudno się spodziewać na reprezentacyjnej ulicy tanich jadłodajni dla rowerzystów! Albo ciągu sklepów z pompkami do rowerów! Żyjesz w micie, człowieku, a pewnie też jesteś zwolennikiem naszej Njinteligentniejszej Pani Minister Finansów, co to chce zamykać centra handlowe, zapominając o pracy, jaką one dają, o obniżaniu cen, które dzieki nim się odbywa (a przez to i inflacji, jeśli wiesz, o czym mowa) i innych dobrodziejstwach. Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Nie!!!!!!!!!!!!!!!! 23.11.05, 00:07 > No na pewno dla ciebie nie stworzono Krakowskiego Przedmieścia. Czyżbyś był > stałym rowerowym gościem luksusowego hotelu albo luksusowych butików i > restauracji? Pomijając głupawe osobiste wycieczki pod moim adresem napomknę tylko, że będzie można poruszać się samochodem ulicami przylegającymi do Krakowskiego (np. Karowa, Królewska itd.), więc z dojazdem gdziekolwiek na Krakowskim problemu nie będzie. Co najwyżej będziesz musiał przejść piechotą 100 metrów więcej. Aż tak przeraża cię ta wizja? > A przecież trudno się spodziewać na reprezentacyjnej ulicy tanich > jadłodajni dla rowerzystów! Albo ciągu sklepów z pompkami do rowerów! Równie dobrze mogę napisać, że trudno się spodziewać na reprezentacyjnej ulicy McDrive'a dla kierowców albo ciągu warsztatów i sklepów z olejem samochodowym. Więc na przyszłośc swoje argumenty postaraj się dobierać nieco staranniej. > Żyjesz w > micie, człowieku, a pewnie też jesteś zwolennikiem naszej > Njinteligentniejszej > Pani Minister Finansów, co to chce zamykać centra handlowe, zapominając o > pracy, jaką one dają, o obniżaniu cen, które dzieki nim się odbywa (a przez > to i inflacji, jeśli wiesz, o czym mowa) i innych dobrodziejstwach. No to trafiłeś jak kulą w płot. Moje poglądy na temat jakości przestrzeni miejskiej na reprezenatacyjnej bądź co bądź ulicy Warszawy nie wiążą się w żaden sposób z moimi poglądami na gospodarkę. W kwestiach gospodarczych jestem liberałem - to tak tytułem wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: easy Re: Nie!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 10:43 Krakowskie Przedmieście jest dla wszystkich, niestety także dla nowobogackich takich jak ty Cze. Klimatu tej ulicy nie tworzą snoby z Bristolu, a studenci z UW i ASP. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Nie!!!!!!!!!!!!!!!! 24.11.05, 16:17 Z komunikacją miejską będzie problem, bo nie dosyć, że już teraz autobusy jeżdzą zapchane, to Ci Na Wysokich Stołkach chcieliby jeszcze wycofać stamtąd wiele kursów:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimo Re: Sąd nad Krakowskim Przedmieściem IP: *.merinet.pl 22.11.05, 07:42 A może tak zmienić władze miasta ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Sąd nad Krakowskim Przedmieściem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 08:07 Dopóki jedynym warunkiem przetargu będzie cena, dopóty MPRD będzie protestować! Zbija cenę, a potem kombinuje jak za te pieniądze wykonać prace, bo nikt nie chce im sprzedać materiałów poniżej kosztów produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oki Re: Sąd nad Krakowskim Przedmieściem IP: *.itc.pw.edu.pl 22.11.05, 09:13 ciekawym jak będziemożna dojechać na Miodową po przebudowie? Albo np do Urzędu Dzielnicy i Miasta i innych, które są idiotycznie usytuowane na Jezuickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Re: Sąd nad Krakowskim Przedmieściem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.11.05, 11:38 Autobusem bedzie mozna. Wyraznie jest w artykule napisane, ze komunikacja miejska bedzie jezdzic Krakowskim Przedmiesciem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cze Re: Sąd nad Krakowskim Przedmieściem IP: 193.108.78.* 22.11.05, 11:57 Proponuję w ogóle usunąć samochody z Warszawy. Tylko autobusy i rowery. Metro i tramwaje. Jak kto choryu - to też niech autobusem jeździ. I tak będzie najlepiej. Wtedy będziemymieli tu samych eurofanatików. Tylko z czego oni wyżyją, bo rozsądni ludzie chyba się jednak stąd wyniosą. Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Sąd nad Krakowskim Przedmieściem 22.11.05, 14:59 No tak. Mówi się o zamknięciu dla samochodów zaledwie jednej ulicy, a ten już jęczy, że chcą samochody z całej Warszawy usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cze Re: Sąd nad Krakowskim Przedmieściem IP: 193.108.78.* 22.11.05, 16:47 Nie na jednej, jelonku boży, ale na całym ciągu od Ronda de Gaulle'a do Starego Miasta. Ciekawe, którędy ma iść ten cały ruch? Marszałkowska też niemile widziana dla samochodów. Lepiej już w ogóle od razu wpuszczać tylko rowery. A przy okazji - skoro ty mnie nieustannie wysyłasz do Arkadii, to ja cie wysyłam w pola, lasy, byle dalej od miasta. Tam se będziesz mógł jeździć na tym swoim bajtku, do woli! I wdychać świeże powietrze. Po co ty się w ogóle pchasz do miasta, co? Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Sąd nad Krakowskim Przedmieściem 23.11.05, 10:26 > Nie na jednej, jelonku boży, ale na całym ciągu od Ronda de Gaulle'a do > Starego Miasta. Ciekawe, którędy ma iść ten cały ruch? Tak jak teraz, tj. Marszałkowską lub Wisłostradą. > Marszałkowska też niemile widziana dla samochodów. Jak to niemile widziana? Po prostu planuje się dodanie nowych skrzyżowań i przejsc dla pieszych na odcinku między Al.Jerozolimskimi i Świętokrzyską i tyle. Na płynnośc ruchu specjalnie to nie wpłynie - odcinek między Pl.Konstytucji i Al.Jerozolimskimi jest poprzecinany prostopadłymi ulicami i przejściami dla pieszych, a z płynnościa ruchu jakoś mimo to nie ma problemów, czyż nie? Poza tym Marszłkowska oferuje metro i tramwaje. > Lepiej już w ogóle od razu wpuszczać tylko rowery. Raczej utopia, ale tak czy siak zawsze to lepsze, niż zamiana całego miasta w jeden wielki parking. > A przy okazji - skoro ty mnie nieustannie wysyłasz do Arkadii, to ja cie > wysyłam w pola, lasy, byle dalej od miasta. Tam se będziesz mógł jeździć na > tym swoim bajtku, do woli! I wdychać świeże powietrze. Po co ty się w ogóle > pchasz do miasta, co? Samo sobie pojedź poza miasto, to sobie wreszcie do woli pojeździsz po pustych drogach bez narzekania na korki, a i miejsc do parkowania znajdziesz na polu pod dostatkiem. Ja się do miasta nie pcham, ja w nim od urodzenia _mieszkam_. I dlatego zależy mi na jego wyglądzie, na jego jakości, na jego środowisku. A tobie zależśy chyba tylko na swoim samochodziku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regulgator i tak wszystko jest winą IP: *.crowley.pl 22.11.05, 09:38 kościoła i kaczyńskiego. im najbardziej zależy żaby nie było krakowskiego przedmieścia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja MPRD blokuje remontGórczewskiej! Sabotaż to jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 10:21 MPRD blokuje od ponad dwóch lat remont ulicy Górczewskiej! Sabotaż gospodarczy to jest. Tysiące aut utykają tam codziennie w gigantycznych korkach. Masa wypadków ma miejsce. Ponad dwa lata trwa na Górczewskiej ślamazarna "przebudowa". Do tej pory oddano 300 metrowy odcinek jezdni zamykając taki sam równoległy. Nowa jezdnia jest nierówna, pełna garbów i popękana. Rozebrano wiadukt nad torami PKP koło "Auchana" i od wielu miesięcy nic tam się nie dzieje. Jakoś wykonanych do tej pory prac jest skandaliczna. Kto to nadzoruje i przyjmuje? Do sądu trzeba podać tę firmę! Za skandaliczną jakość wykonywanych jezdni! Są przecież przepisy o sabotażu gospodarczym. Moje posty na ten temat znikają zawszem tajemniczo z forum GW... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANeta Re: MPRD blokuje remontGórczewskiej! Sabotaż to j IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.05, 17:07 Remont Górczewskiej i wiaduktu blokuje ZDM, Panie Zorientowany. Niech Pan sobie poczyta Gazetę Wyborczą z dziś albo stronę MPRD: www.mprd.pl Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: MPRD blokuje remontGórczewskiej! Sabotaż to j 23.11.05, 00:22 Kocham Panią, Pani Aneto. Broni Pani swojej nieudacznej firmy jak lwica swego potomstwa. Imponuje mi Pani. Naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANeta Re: MPRD blokuje remontGórczewskiej! Sabotaż to j IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.05, 22:17 :) Może to dla mnie szansa...? Chciałby Pan mieć taką żonę;)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Re: Sąd nad Krakowskim Przedmieściem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 15:09 heh...a podpis pod zdjęciem baaaardzo trafny. Gdzie w Wawce przy Krakowskim jest niby Kościół Trzech Krzyży? i czy takowy kościół jest w ogóle? kochani Gazetowcy,wstyd :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roborobi Re: Sąd nad Krakowskim Przedmieściem IP: *.chello.pl 22.11.05, 16:55 Przeczytaj jeszcze raz podpis pod zdjęciem. Tam nie jest napisane: "Kościół Trzech Krzyży"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funky MPRD ? Nie dziekuje ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 15:12 Wystarczy popatrzec co robia na Gorczewskiej, skrzyzowaniu przy Galerii Mokotow, wiaduktach warszawskich lub innych SLAWNYCH inwestycjach drogowych ... SIC ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Kościół Trzech Krzyży IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.11.05, 16:16 Co to takiego?:D Odpowiedz Link Zgłoś
siskom_tak Kilka wyjaśnień 22.11.05, 18:07 Po przeczytaniu postów należy się kilka wyjaśnień. 1. Przyznajemy rację Kazoyushiemu, że na Krakowskim Przedmieściu nie powinno być ruchu samochodowego. Jesteśmy za rozwojem tras samochodowych, ale też za robieniem tego w sposób rozsądny i przemyślany. Nie wszedzie trzeba dojechac samochodem. Pod Pałac na Wodzie się nie da. I bardzo dobrze. W Warszawie brakuje deptaku z prawdziwego zdarzenia, takiego jaki znajdziemy w każdym wielkim mieście. Trakt Królewski jest perełką stolicy. Można stworzyć z niego ciąg pieszy od Al.Jerozolimskich aż po Starówkę. Najlepiej by było gdyby na tym trakcie nie było ruchu żadnych pojazdów. Autobusów też. Niestety studenci Uniwerka muszą jakoś dojeżdżać. 2. Nie podzielamy jednak stanowiska rowerzystów, że tam powinna być ścieżka rowerowa. Nie wszedzie rowerem można dojechac. Pod Pałac Na Wodzie się nie da. I bardzo dobrze. Jak deptak, to deptak. Jednak ruch rowerowy stanowi spore zagrożenie dla pieszych. I niestety wine za to ponoszą sami rowerzyści, którzy chwilami myślą, że rozwiną rowerem prędkośc światła. Zarówno wśród samochodziarzy jak i rowerzystów są piraci drogowi. Ja osobiście obawiałbym się, że na Krakowskim Przedmieściu będa sobie urządzac wyścigi. Poza tym na szerokich chodnikach lepiej tworzyć w lecie większe ogródki kawiarniane. Ściezka rowerowa ograniczyłaby pole manewru. Jazda rowerem dopuszczalna może być na pozostawionej jezdni. Przy ograniczonym ruchu samochodowym jazda rowerem po jezdni KP nie będzie taka straszna. 3. Co do blokowania inwestycji przez MPRD. MPRD ma prawo do składania skargi. Winić za taki stan rzeczy trzeba wadliwe prawo i tych, którzy je stworzyli. MPRD za bardzo przez wszystkich traktowane jest jak chłopiec do bicia. Ci, którym nie chce się dojść głebiej przyczyn takiego, a nie innego stanu rzeczy, zabyt pochopnie zwalają wszystko na MPRD. By ktoś nie pomyślał, że SISKOM stał się rzecznikiem tej firmy - Pani Aneto - prosze przekazac swoim zwierzchnikom, że skarżenie bez opamiętania wszystkich przegranych przetargów nie służy temu przedsiębiorstwu. Bardzo ważne jest w działalności każdej firmy postrzeganie jej z zwwnątrz. Na to, że teraz wszyscy was kopią, sami sobie zapracowaliście. Za blokowanie modernoizacji KP należy się MPRD wielka żółta kartka. Jesteśmy wręcz przekonani, że nie mcie tylu środków, by wykonywać tak wiele inwestycji na raz. Polityka, jaką prowadzi zarząd MPRD doprowadzi do samozagłady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANeta Re: Kilka wyjaśnień IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.05, 19:32 Przekażę na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Re: Sąd nad Krakowskim Przedmieściem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 11:06 MPRD wygrało z ZDM arbitraż w urzędzie zamówien publicznych na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mpr Re: Sąd nad Krakowskim Przedmieściem IP: *.mofnet.gov.pl 23.11.05, 11:15 Projekt ten pod względem podniesienia estetyki Traktu jest pewnie dobry choć na tym etapie znane są głównie jego ogólne założenia. Ale pod względem organizacji ruchu nie jest zadawalający. Przewiduje on bowiem zablokowanie prawie wszystkich ulic dochodzących do Krakowskiego Przedmieścia czyniąc z nich mimowolnie parkingi gdzie ludzie będą chcieli jak najbliżej dojechać do Traktu aby zostawić samochód. Próbki takiego stanu są na Nowym Świecie gdzie uliczki takie jak Warecka, Foksal czy Ordynacka zastawione są kwietnikami, ławkami i czym popadnie. I nie ma śladu na chodnikach Nowego Światu że są tam skrzyżowania z innymi ulicami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr X Re: Sąd nad Krakowskim Przedmieściem IP: *.itpp.pl 24.11.05, 16:06 I będzie jak zwykle... Moim zdaniem, jeśli chce się zamknąć ruch na Krakowskim Przedmieściu (co uważam za zbędne – wystarczyłoby trochę „ucywilizować” tą ulicę), to powinno się zacząć od ubezkolizyjnienia Wisłostrady (trasa kategorii GP z maksymalną możliwą ilością bezkolizyjnych zjazdów/wjazdów) tak, aby pozbyć się ruchu „tranzytowego” (np. z Mokotowa na Żoliborz) z Marszałkowskiej na którą z kolei trafi ruch „Śródmiejski” z Krakowskiego Przedmieścia. Obstawienie okolicznych ulic przez parkujące samochody to kolejne kretyńskie rozwiązanie. Powinny powstać parkingi podziemne w rejonie KP dla mieszkańców, turystów i innych. Samochody mogą parkować pod ziemią, natomiast ludzie powinni poruszać się po powierzchni zwłaszcza takiej, jaką mamy w rejonie KP. Parkowanie na ulicach oczywiście by zostało, ale byłoby znacznie ograniczone – chodzi o to, aby pierwszą rzeczą widoczną na ulicy nie były samochody. Już sobie wyobrażam te poprzeczne do KP ulice zastawione co do 1mm parkującymi samochodami... Zasadniczo zgadzam się z SISKOMem, ale w kwestii ścieżki rowerowej mam inny pogląd. Na KP jest dość miejsca na ścieżkę rowerową o szerokości 2m. Jeśli ścieżki nie będzie to ludzie i tak będą tam rowerami jeździli tyle, że po „partyzancku” – część lawirując między pieszymi a część wraz z autobusami po jezdni (ku uciesze kierowców autobusów...). Lepiej jak ruch rowerowy zostanie „skanalizowany” w jednym miejscu. Jeśli KP ma być prawdziwym deptakiem to przede wszystkim należy pozbyć się śmierdzących i hałasujących autobusów (już lepszy jest ruch samochodów osobowych). Jeśli nie tramwaj to może trolejbusy? Dochodzi jeszcze zamknięcie przejazdu Królewska-Karowa i Królewska-Kopernika- Tamka. Przełożenie tego ruchu na zakorkowaną Świętokrzyską i Tamkę czy na Trasę WZ nie jest chyba dobrym pomysłem, zwłaszcza zanim powstanie druga linia metra czy szybki tramwaj (śladem II linii metra). Odpowiedz Link Zgłoś