erazm1 24.11.05, 21:46 Więcej na www.szeroka.org Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosaciec Re: Po Ząbkowskiej czas na Szeroką! 24.11.05, 22:19 Zanosi sie ciekawie-szczególnie projekty remontu kamienicy Massalskiego i rekonstrukcji synagogi-tu uwaga,że przy tej okazji powinny zostać poddane rewaloryzacji inne obiekty sąsiadujące z dawną synagogą,tj.budynek mykwy i Domu Wychowawczego WGS na Jagiellońskiej-kompleks ten powinien być traktowany całościowo.Fotkę kamienicy przy Okrzei 26 jeszcze z wieżyczką ponad wszelką wątpliwość gdzieś widziałem,więc istnieje,ale gdzie..?Po przewaleniu tysiący stron w archiwach i bibliotekach,nie stwierdzę.Ale szukajmy.Mam nadzieję,że na Pradze coś się ruszy dzięki tej inicjatywie i Ząbkowska przestanie być "wyspą" na morzu zaniedbania... Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Po Ząbkowskiej czas na Szeroką! 24.11.05, 22:44 perspektywa remontu kamienicy "Pod Sowami" bardzo mnie zelektryzowała. Od prawidłowej rekonstrukcji narożnej wieżycy zależeć będzie efekt ostateczny. Oby nie popełniono tego samego błędu, co przy remoncie słynnej "dwójki" na Ząbkowskiej. Wyraźnie widać, że dół wieżycy jest niewykończony i że w oryginale musiała ona wyglądać zupełnie inaczej niż to zrobiono. Ostanio zaglądałem na ulice Okrzei, Sierakowskiego, Wrzesińska, Krowią i na teren Rzeźni Praskiej. Zajrzałem najpierw do Żydowskiego Domu Akademickiego. Sień została wyremontowana ale i przegrodzona ścianą. A podobno były w niej intersujące detale, których obecnie nie ma. Dach akademika jest wyremontowany ale nie wiem, kto pozwolił oszpecic budynek nieporadnie wyglądającymi facjatkami na dachu. Obecnie remontowany jest przylegający do akademika od Okrzej współczesny gmach będący siedzibą CBŚ. Oklejają go styropianem i nie mam pojecia, czy pokuszą się na zharmonizowanie elewacji obu budynków, chocby kolorystycznie. Dowiedziałem się też, że rozpoczęły się prace oprzygotowawcze do remontu kompleksu XIX kamienic ciągnących się od Sierakowskiego, wzdłuz Okrzei, po stronie parzystej (nr 16). Obecnie tylko jeden lokator czeka na wykwaterowanie. Nie mam pojecia kto jest inwestorem i jaki jest zakres robót (oby nie nadbudowa) Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Okrzei 24.11.05, 23:12 Budynek na rogu Sierakowskiego to niedawno "odkryta" przez Janusza Sujeckiego pierwsza siedziba Gimnazjum Praskiego - tu właśnie zrobił maturę Korczak, ale tablicę ma na "Władysławie". Janusz napisał o tym budynku (obecny adres - Sierakowskiego 4) w ostatnich "Spotkaniach z Zabytkami", udowodnił, że to najstarsza kamienica w całej okolicy, uwieczniona na obrazie J. Kossaka "Targ na konie" jako ówcześnie jedyny duży murowany budynek w tle sceny! Obaj jednak nic nie wiemy o remoncie - obawiamy się raczej prób rozbiórki, bo teren należy do macherów od Portu Praskiego, którzy wykupili tereny po rzeźni. To samo z zabudową posesji nr 22 i 24 - po cichu znika od zaplecza. Pod 24 na tyłach już dawno nic nie ma, a oficyna pod 22 jest od pewnego czasu zamurowana. To samo z oficyną wsch. pod numerem 30 - jest najstarsza na tej posesji, z 1880; obecnie w większości wysiedlona, okna zamurowane. Itd. Do Kosaćca: człowieku! przypomnij sobie gdzie widziałeś wieżyczkę! Jak będzie trzeba, zapłacę za hipnotyzera! pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kosaciec Re: Okrzei 25.11.05, 06:16 Coś mi świta,że było to w zdjęcie prasowe-a jego zasadniczym tematem była nie kamienica,ale sama ulica właśnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
fima Re: Okrzei - wieżyczka 25.11.05, 10:24 Być może opłata za hipnotyzera nie bedzie potrzebna, jeśli WARCENT dobrze zdokumentował projekt zagospodarowania Jagiellońskiej w 1983 roku - nagroda II stopnia Ministra AGTiOŚ. przypominam sobie rysunek perspektywiczny, gdzie wieżyczka jest narysowana, być może z natury - nie martwiono się wtedy odbudowami kamienic - ale w dokumentacji może są zdjęcia terenu. Warto do tych archiwaliów zajrzeć. jarekzielinski napisał: > Do Kosaćca: człowieku! przypomnij sobie gdzie widziałeś wieżyczkę! Jak będzie > trzeba, zapłacę za hipnotyzera! pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Re: Okrzei - wieżyczka 25.11.05, 17:48 Wieżyczka na Jagiellońskiej na pewno nie była narysowana z natury - brakowało jej już w latach 60., co potwierdzają fotografie. Odpowiedz Link Zgłoś
mp36 Re: Okrzei 25.11.05, 10:34 Na stronie liceum Władysława IV też przedstwiaja kamienicę-siedzibę Gimnazjum Praskiego plus dawne zdjęcia obecnego gmachu przy Solidarności www.wladyslaw.edu.pl/historia/do39.php Odpowiedz Link Zgłoś
kosaciec Re: Po Ząbkowskiej czas na Szeroką! 25.11.05, 12:35 Palker napisał:"...nie popełniono tego samego błędu, co przy remoncie słynnej "dwójki" na > Ząbkowskiej. Wyraźnie widać, że dół wieżycy jest niewykończony i że w oryginale > > musiała ona wyglądać zupełnie inaczej niż to zrobiono." daje sobie uciąć głowę,że wykusz na Ząbkowskiej 2 miał podstawę bardzo podobną jak ten na kamienicy w Zielonej Górze: www.um.zielona-gora.pl/binary/turystyka/kamienica1_d.jpg Fakt,że tutaj jest wszystko wyżej o jedną kondygnację,ale zapewne było podobnie- przepraszam za przykład z dalekich stron,ale akurat wpadł mi w oko. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Re: Wykusz narożny Ząbkowska 2 25.11.05, 17:46 Porównanie z kamienicą w Zielonej Górze jest precyzyjne - dokładnie tak wyobrażałem sobie podstawę wieży na Ząbkowskiej. Obecnie ona po prostu wisi w powietrzu! Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Wykusz narożny Ząbkowska 2 25.11.05, 21:57 Zupełnie się z tym zgadzam. A może da się jeszcze ten błąd naprawić i z Kamienicy Pod Poderżniętą Wieżą zrobić budynek do końca zharmonizowany? Jak już jesteśmy przy plotkach z okolicy: na budynku Domu Weteranów, na rogu Floriańskiej i Jagiellońskiej, powiewa plastikowa szmata obwieszczająca, że budynek jest na sprzedaż. Ostatnimi laty mieściła się tam siedziba jakiejś firmy ubezpieczeniowej związanej z Daewoo. Odpowiedz Link Zgłoś
kosaciec Re: Wykusz narożny Ząbkowska 2 26.11.05, 10:43 palker napisał: > Zupełnie się z tym zgadzam. A może da się jeszcze ten błąd naprawić i z > Kamienicy Pod Poderżniętą Wieżą zrobić budynek do końca zharmonizowany? Odtworzyć da się wszystko-ale trzeba by w tym celu dokonać architektonicznych badań ściany przyziemia i obecnej płaskiej podstawy wykusza.Widoczne na Okrzei 26 stalowe belki pod wykuszem nie pełniły funkcji konstrukcyjnej jako jego dzwigary,ale były szkieletem plastycznego opracowania podstawy.I w przypadku kamienicy Ząbkowska 2 trzeba by poszukać śladów podobnego rozwiązania,odtworzyć to-i wio.Bez tego nie zrobi sie nic-sama zaprawa nie utrzyma bardzo dużej masy podstawy.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Wykusz narożny Ząbkowska 2 26.11.05, 11:38 współczesne technologie budowlane pozwalają na wykonanie cienkiej i lekkiej skorupy, która przymocowana do śian i podstawy balkonu doskonale będzie imitować ciężki nawis. Mimo, iz był to początek XX w., w kamienicy Massalskiego zapewne zastosowano podobny patent a szyna była elementem nośnym tej konstrukcji. Wcale bym sie nie dziwił, gdyby była ona wykonana z drewna a potem otynkowana. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Re: Wykusz narożny Ząbkowska 2 26.11.05, 21:34 Tu nie ma mowy o żadnej konstrukcji - to był rodzaj techniki narzutowej - zbrojenie drutem plus obrzucenie cementem. Do czasów remontu można to było zobaczyć na Lwowskiej 17 - potężny kroksztyn pusty w środku jak wydmuszka. Rozmawiałem dziś z Januszem Sujeckim i uważamy, że przy okazji remontu domu "Pod Sowami" trzeba znaleźć jakieś dodatkowe 3 tysiaki, skorzystać z będących na miejscu rzemiechów i po prostu zrobić michę pod wieżą na Ząbkowskiej. Przy okazji 1: Głowacz wszczął procedurę wpisu Gimnazjum na Okrzei do rejestru. Przy okazji 2: w poniedziałek ZOK-owcy przycisną Głowacza w sprawie domu Świętochowskich na Kawęczyńskiej. Ich wniosek o wpis leży nie załatwiony od 1993. Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Zielone światło dla synagogi 16.03.06, 11:43 Nasz ulubiony NAM wysmażył takie pismo: www.szeroka.org/upfiles/Pismo%20Naczelnego%20Architekta%20-%206.03.06%20r..jpg Pzdr M44 RATUJMY ILUZJON Warszawa subiektywnie Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.maczewski Re: Zielone (?) 16.03.06, 13:27 No nie wiem czy to taka dobra wiadomość. Jakoś mało rzeczy, za które zabiera się obecna ekipa, przechodzi od słów do realizacji. Śniegi już prawie zeszły... Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: Zielone (?) 16.03.06, 15:56 Wiosna ma przyjść w połowie kwietnia, a waszmość jeszcze takie ponure słowa kierujesz... :-) Pzdr M44 RATUJMY ILUZJON Warszawa subiektywnie Odpowiedz Link Zgłoś
no.morro Re: Zielone (?) 18.03.06, 22:04 To miło, że "N.A.M." wyjaśnił czym jest rewitalizacja. Ciekawe tylko dlaczego makieta synagogi ma być obiektem niebezpiecznym. Czy takim obiektem jest np kino w Kazimierzu Dolnym? Odpowiedz Link Zgłoś