walek47 14.12.05, 20:31 Czy jestescie za rozbiorką hali dworcowej.Kasy i aptekę mozna przenieśc do podżiemia.A okolica dużo zyska na wyglądzie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Victor Re: Dworzec Centralny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.12.05, 21:11 Myslę,że wystarczyłoby tą halę po prostu przebudować; zrobić coś na zasadzie Victoria Coach/Bus Station w Londynie; Duży, nowoczesny i przystosowany do potrzeb kompleks transportowy. Oczywiście musiałby to być obiekt o niebanalnej formie, wszak usytuowany w centrum stanowiłby wizytówkę stolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: Dworzec Centralny IP: *.ichf.edu.pl 15.12.05, 11:00 Jestem jak najbardziej przeciw. Uważam, że jest to już jeden z symboli Warszawy. Wyróżnia się m. in. architekturą charakterysytczną dla lat 70-tych. I jest to rzeczywiście architektura a nie klockologia wielkiej płyty charakterystyczna dla tamtych czasów. Niewiele takich budynków się zachowało w mieście. Oczywiście - może się on niektórym niepodobać, ale to już jest kwestia gustu. Mnie tam przeszkadza przede wszystkim to, że na DC jest koszmarnie brudno. Myślę, że jeśli poddało by się go gruntownemu sprzątaniu, myciu i odrobinę zmodernizowano to mógłby być całkiem sensownym miejscem. Powinno się jeszcze zadbać o lepszą ochronę. Bród nie powinien być powodem do rozbiórki tylko do sprzątania. No i myślę, że powinien on należeć do miasta a nie do PKP. Jest to w końcu miejsce pierwszego kontaktu z Warszawą dla wielu ludzi, element wizerunku miasta. A PKP jaka jest każdy widzi. Nie potrafi zadbać o własny wizerunek, a co dopiero mówić o wizerunku dworca Warszawa Centralna. Chociaż i tak myślę, że jest lepiej niż np. w Katowicach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saskius DC wystarczy wyszorować i wywalić handlarstwo IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.12.05, 11:13 To świetna architektura (wcale nie charakterystyczna dla lat 70, bo lata 70 w Polsce to blokowiska) świadectwo że architekt polski, gdy miał warunki, umiał stworzyć dzieło na poziomie architektury zachodu. to że jest teraz ohydny, to wina PKP, która wyświniłą go do granic możliwości zamieniając w bazar i nie utrzymując czystości. Gość portalu: mac napisał(a): > Jestem jak najbardziej przeciw. Uważam, że jest to już jeden z symboli Warszawy > . > Wyróżnia się m. in. architekturą charakterysytczną dla lat 70-tych. I jest to > rzeczywiście architektura a nie klockologia wielkiej płyty charakterystyczna dl > a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsw Re: DC wystarczy wyszorować i wywalić handlarstwo IP: *.chello.pl 20.12.05, 09:48 sadze, ze hala DC powinna nawiazywac architektonicznie do sasiadujacych Zlotych Tarasow. o restauracji DC nie ma co sie rozwodzic, bo to trzeba zrobic i juz :] Odpowiedz Link Zgłoś
warszawianka_jedna Re: Dworzec Centralny 15.12.05, 11:39 dworzec można by przebudować i ucywilizować, w obecnej formie jest ohydny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramzi Re: Dworzec Centralny IP: *.mofnet.gov.pl 15.12.05, 11:56 Ale przecież znaczna część tego wątku dotyczy właśnie tego by nie zmieniać jego całej bryły i nie przebudowywać całkowicie. Jak napisał w swoim poście >mac< jego największą zaletą jest forma typowa dla lat 70. można dodać że właśnie ta forma i usytuowanie jego w znakomitym miejscu jest jego jedynymi zaletami. Na jego złe postrzeganie wpływ ma przede wszystkim jakość materiałów z których został on zrobiony (oczywiście nie ma sensu powtarzać że jest on brudny i niechlujny co świadczy o właścicielu tego budynku). Te obskurne płyty wyglądające jak okładzina które robią wrażenie pudła wstawionego w ciekawą formę. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawianka_jedna Re: Dworzec Centralny 15.12.05, 12:33 Gość portalu: ramzi napisał(a): > Ale przecież znaczna część tego wątku dotyczy właśnie tego by nie zmieniać jego > > całej bryły i nie przebudowywać całkowicie. Jak napisał w swoim poście >mac > < > jego największą zaletą jest forma typowa dla lat 70. można dodać że właśnie ta > forma i usytuowanie jego w znakomitym miejscu jest jego jedynymi zaletami. no nie wiem, mnie ta bryła się nie podoba a przy tych nowych budowlach wygląda jak kupa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramzi Re: Dworzec Centralny IP: *.mofnet.gov.pl 15.12.05, 12:53 Napisałaś że wygląda jak kupa bo właścicielem dworca centralnego jest kuPKP, firma słynąca z tego że brud im nigdy nie przeszkadzał. A to że dworzec wygląda jak wygląda przy nowych wieżowcach w okolicy to przede wszystkim różnica jakości tychże materiałów z których powstał dworzec centralny a tych z jakich powstały te budynki. Gruntowna modernizacja nie koniecznie od razu całkowita przebudowa. Oczywiście modernizacja to nie znaczy tylko kosmetyka elewacji a po prostu jej uszlachetnienie materiałami znakomitej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawiak modernizajcę trzeba zacząć od czegos innego... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.12.05, 13:27 Moderniazację należałoby zacząć od rozwiązania kwestii ćpunów i zboczeńców pałętających się dziesiątkami jak nie setkami po całym dworcu ,peronach...Nawet najlepsze materiały,najlepsza przebudowa nie zmieni wizerunku DC jako wizytówki stolicy,jeżeli ktos przyjezdzając w nocy,wychodzi z pociągu na peron oblegany przez zaszczanych,zarzyganych śmierdzieli,a jeszcze przy odrobinie"szczęścia" straci portfel...Warszawa wita... Poza tym-a)czystosc b)zapiewnienie bezpieczenstwa podróżnym(niech patrole policji,SM,czy ochrony będą porozstawiane nawet co 15 metrów-marzenia...) Bez rozwiazania tych 3 kwestii jakakolwiek zmiana wyglądu zewnętrzxnego DC nie ma sensu Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: ja tam uważam, że 15.12.05, 14:05 rozbieranie takiego monstrum jak Dworzec Centralny położonego w samym centrum miasta, na oczach kobiet, dzieci i innych jest zwykłą obrazą moralności:)))) Dworzec trzeba ubrać!!! Tylko w co??? Odpowiedz Link Zgłoś
warszawianka_jedna Re: ja tam uważam, że 15.12.05, 15:16 d.z napisał: > rozbieranie takiego monstrum jak Dworzec Centralny położonego w samym centrum > miasta, na oczach kobiet, dzieci i innych jest zwykłą obrazą moralności:)))) > Dworzec trzeba ubrać!!! > Tylko w co??? > może jakieś reformy ;-) lub kalesony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: modernizajcę trzeba zacząć od czegos innego.. IP: *.ichf.edu.pl 15.12.05, 17:00 Wszystko to co piszesz zależy od zarządcy dworca. A do puki jest nim PKP to się raczej nie zmieni. Tej firmie nic nigdy się nie opłacało, więc zadbanie o DC również się nie opłaci. Gdyby zarządzała Saharą wkrótce zabrakło by na niej piasku, zamiast beduinów osiedlili by się narkomani, a smród byłby taki, że Włosi zamykali by okna przy każdym wietrze od Morza Śródziemnego. Zobaczcie jak jakościowo zmieniło się pod dawnymi domami Centrum od kiedy ktoś zaczął na nich zarabiać solidne pieniąchy. Co prawda tam przeginają pałę trochę (słynna granica wpływów na chodniku), ale w porównaniu z tym co było jest znacznie bezpieczniej. Dworcem powinien zarządzać ktoś, komu by zależało. Motywy na prawdę mnie osobiście nie bardzo interesują - czy to będą kwestie reprezentacyjne (zarząd miejski) czy też zarabianie grubej mamony (zarząd prywatny). Ważne żeby było czysto, bezpiecznie i funkcjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zazou Re: Dworzec Centralny IP: *.sbi.com 15.12.05, 16:09 Dworzec zburzyć, ziemię zaorać, posadzić kwiatki ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: Dworzec Centralny IP: *.ichf.edu.pl 15.12.05, 16:48 Ech ci rolnicy... tylko by orali i orali :D Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 DC Trzeba rozebrać 16.12.05, 17:54 Nie wiem czy DC da sie jeszcze uratować Pomijam już kwestię wizualną samego dworca menelestwo narkomanów porozstawiane wszędzie bez ładu i składu budy Chciałem sie skupić na innej kwestii Zauważcie jak wygląda Dworzec Centralny po wiekszych opadach deszczu Wszędzie leją sie strumienie wody Dworzec budowano w pośpiechu starano się oddać go jak najszybciej Praktycznie nie zrobiono izolacji i odwodnienia Nie wiem jaki jest stan techniczny DC ale moim zdaniem jest on katastrofalny Nie wiem czy stojąca wszędzie woda nie narusza fundamentów Praktycznie cała infrastruktura techniczna wymaga wymiany Nie wiem czy nie lepiej będzie rozebrać dworzec i postawić go jednak od nowa bryła może być identyczna bo sam dworzec ma ciekawą architekturę Odpowiedz Link Zgłoś
faun Re: Dworzec Centralny 15.12.05, 17:48 Gmach Dworca Centralnego z czysto architektonicznego punktu widzenia zasluguje na uznanie - m.in. za sprawa wyrafinowanego ukladu form geometrycznych (np. horyzontalny, podwieszony kamienny cokol i wielka przezroczysta szklana elewacja - szeroki wygiety lukowato dach nadajacy sylwecie dworca lekkosci). Zaluje jednak, ze zostal wykonany czesciowo z tandetnych materialow - mysle, ze bylby o wiele piekniejszy, gdyby nie uzyto tej koszmarnej, nierowno wycietej blachy falistej kryjacej strop. Trzeba jednak docenic - zupelnie dzis niedostrzegana w powojennej architekturze - szlachetnosc kamiennych okladzin scian i posadzek. Oczywiscie - fakt, ze obecnie ow gmach stal sie w powszechnej opinii symbolem wszystkiego co w Warszawie najgorsze, to przede wszystkim wina gospodarza obiektu - wieloletnich zaniedban, braku wlasciwej konserwacji i tolerowania brudu - nie mowiac juz o szpecacych zabudowach. Dla mnie najwieksza wartosc ma podziemna czes peronowa - owa monumentalna hala z czterema granitowymi platformami, na ktore prowadza srebrzyste trapy ruchomych schodow, rytmicznie przedzielona ciemnymi granatowymi filarami, najadajacymi wnetrzu wrazenie dynamiki. Nawet jezeli los Dworca jest juz przesadzony (a mam nadzieje, ze nie), to zyczylbym sobie i Warszawie, by udalo sie ocalic przynajmniej hale peronowa, ktora - po pewnych zabiegach odswiezajacych nadal moze stanowic wzor nowoczesnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saskius Zza kramów nie widać peronów, to jest bazar PKP IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.12.05, 21:11 a nie dworzec. Ohyda tego śmierdzącego "kupiectwa" powoduje że dworzec jako funkcja zniknął i chęć pozbycia się całego obecnego "syfu" przenosi się na doskonałą nawet dziś architekturę śródmiejskiego dworca stolicy. Orędownikami rozbiórki są warszawiacy o krótkim stażu, którzy go innym nie widzieli i - przede wszystkim - bankrutujące PKP dla którego te metry kwadratowe gruntu to jedyny sposób na pozyskiwanie pieniędzy. Czy na ten bazar nie ma żadnych przepisów przeciwpożarowych, sanitarnych czy antyterrorystycznych? Wybuch paniki w tym ciasnym, zatłoczonym labiryncie może być przecież potworną katastrofą. Pieniądze z dostawianych ciągle bud są ważniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawymsciciel Re: Zza kramów nie widać peronów, to jest bazar P 19.12.05, 17:48 wytlumacz mi, gdzie widzisz to kupiectwo i co Cie tak najbardziej wku..a. ja dookola centralnego widze bary szybkiej obslugi, kioski, ksiegarnie i takie inne pierdy i nie wyobrazam sobie bez tego zadnego dworca, w koncu fajnie byloby jakas gazete kupic sobie zanim sie wsiadzie w pociag, prawda? bardzo podoba mi sie bryla dworca, wkurza mnie jednak to, ze jest obstawiona reklamami tego, co mozna znalezc w srodku, jakas tandeta przyklejona na okna od wewnetrznej strony itp itd... to mnie w dworcu najbardziej razi. no i przydaloby sie mu gruntowne czyszczenie i moze drobna przebudowa po to, zeby zlikwidowac miejsca, gdzie potencjalnie panowie w dresach moga prosic o komorki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Zza kramów nie widać peronów, to jest bazar P IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.06, 20:12 A na środku hali głównej postawili intersiti korner czy jam mu tam. Panie, Ameryka!! Tylko w tym intersiti-coś stoi dwóch 60letnich ochroniarzy, a na ławkach dookoła siedzą bezdomni. Kolejne pomysły PKP.... Za moje i wasze pieniądze.... Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: Dworzec Centralny 16.12.05, 08:42 Zmiany niewątpliwie są konieczne. Myślę, że pierwszą i najistotniejszą, powinno być nadanie Dworcowi im. Edwarda Gierka. Będzie to nie tylko zmiana symboliczna, ale przede wszytskim duchowa. Ludzie wchodząc do hali niosącej wzniosłe imię największego polskiego przywódcy wszechczasów od razu zmienią nastawienie do wszelikich mankamentów. Co więcej, spaść również powinna liczba nieprawości tam uskutecznianych, gdyż ludziom głuppio byłoby brudzić, szarpać się, czy brać narkotyki w budowli, któr nosi imię człowieka tak zacnego. Potem można pomyśleć o ewentualnych zmianach architektonicznych, ale myślę, że nie cegły, czy beton jest tu najważniejszy, a raczej duchowa atmosfera miejsca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: Dworzec Centralny IP: *.ichf.edu.pl 16.12.05, 10:49 Rozumiem, że koledze Karolakowi wszystko kojarzy się z historią. Ale jak mówi wieszcz "Skojarzenia to przekleństwo" - może by kolega zaczął żyć teraźniejszością , towarzysz Edward już od jakiegoś czasu bierze kredyty w Bankach Niebieskich (lub Piekielnych). Chwała Bogu czyni to już nie na nasz rachunek. Ja wprowadziłem tu motyw obrony DC nie ze względu na towarzysza Edwarda, ale ze względu na niebanalną architekturę DC. Idąc tropem rozumowania kolegi Karolaka powinniśmy rozebrać przepiękny kościół św. Aleksandra na placu Trzech Krzyży bo wszakże patrona wybrano mu na cześć bardzo niesłusznego władcy, któremu towarzysz Edward nie dorastał do pięt niesłusznością. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Dworzec Centralny 16.12.05, 09:39 Po pierwsze na dworcu powinno być czysto. Wszelkie narzekania na dworzec dotyczą głównie bałąganu, brudu i smrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawiak Re: Dworzec Centralny IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.12.05, 12:44 dokładnie.. Nie mają racji Ci,którzy chcieliby zlikwidować handel na Centralnym..Ludzie,czy wy pamiętacie jak tam było ZANIM powstały wszystkie sklepy??TO wyglądało jak trochę większy bunkier..gołe ściany gdzie jedynymi jasnymi punktami były tablice z rozkładami jazdy..teraz jest mimo wszystko lepiej.. Podstawa to CZYSTOŚĆ,BEZPIECZEŃSTWO-niektórymi wejsciami nie da się wyjsc/wejsc bez wstrzymania oddechu bo tak wali szczynami.. a przy wejsciu od strony przystanku autobusowego w strone Ochoty (na dole) niejednokrotnie widziałem "dżentelmenów" w dresikach grzecznie proszących kogos o komórkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Powiślanka Bazar na DC to nic w porównaniu z W-wa Stadion IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.05, 13:08 Tam PKP tak zastawiło kramami nawet samo wejście do hali kasowej, że nie można się przepchnąć. Kiedy skonczy się to paskudzenie miasta terenami nalezacymi do kolei. To porządki jak w jakiejś pipidówce azjatyckiej. Nie ma w Europie dworca tak zahandlowanego jak Centralny. Przyjezdny do stolicy chciałby pewnie od tego smrodu i brudu zawrócić do wagonu ale tam nie lepiej. Tylko niby dlaczego dworzec miałby być rozebrany? Odpowiedz Link Zgłoś
natomiast Re: Bazar na DC to nic w porównaniu z W-wa Stadio 16.12.05, 15:13 W podziemiach dworca jest POLSKI HANDEL i nie można go niszczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Powiślanka Na dworcu niechcę POLSKIEGO HANDLU tylko kolei IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.05, 16:14 porządnych i polskich. Zresztą wystarczy mi porządnych. Może rzeczywiście jedyna rada na ten brud i smród handlowo-dworcowy to sprzedać PKP za 1 grosz Bundesbahnowi. natomiast napisał: > W podziemiach dworca jest POLSKI HANDEL i nie można go niszczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: easy W Berlinie powstaje super dworzec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 15:49 Mam nadzieję, że doczekamy się podobnego w wawie, mógłby powstać np. przy placu Defilad, a Centralny zostawić i wyremontować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babilon Re: W Berlinie powstaje super dworzec IP: *.acn.waw.pl 16.12.05, 16:01 tak, dwa dworce na tej samej lini co 300 m, to dobry pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: easy Re: W Berlinie powstaje super dworzec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 23:14 A kto powiedział, że po wybudowaniu nowego dworca, "stary" Centralny nadal byłby dworcem?W Paryży czy w Berlinie w starych budynkach dworcowych tworzy się muzea i centra sztuk, ale Wawa to nie Paryż, ani Berlin, więc niech Centralny nadal straszy, a przy placu Defilad niech wyrosną nowe KDT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: W Berlinie powstaje super dworzec IP: *.ichf.edu.pl 16.12.05, 16:57 Zastanawiam się czy przy obecnej "dynamice rozwoju" PKP budowanie nowego dworca dalekobieżnego ma jakikolwiek sens. Natomiast niewątpliwie przydała by się modernizacja średnicówki pod kątem SKM, bo jej przepustowość pozostawia wiele do życzenia. Więc może dobrym pomysłem jest rzucić się na Śródmieście i je rozbudować o dodatkowe perony? Bo co do umycia i liftingu DC to chyba wszyscy (poza rolnikami - przypiętymi do pługów fanatykami orania) jesteśmy zgodni. Pozdrawiam z pełną świadomością utopijności tych pomysłów mac Odpowiedz Link Zgłoś
nasza_maggie Re: Dworzec Centralny 16.12.05, 18:32 Ja jestem za tym by go odnowili zupełnie. Albo powinien być to budynek w starym stylu - jak w przedwojennej Warszawie. Albo zupełnie nowoczesny, dostosowany do wyglądu złotych tarasów. www.plfoto.com/zdjecia/578882.jpg Osobiście, nowy dowrzec zawsze wyobrażałam sobie jako taką wielką szklaną kopułę, taka koncepcja jak dach w złotych tarasach mi się bardzo podoba:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Dworzec Centralny IP: 80.50.34.* 16.12.05, 20:55 A oto przedwojenno - wojenny odpowiednik centralnego, Dworzec Główny, który znajdował się na wysokości aktualnego Dworca Śródmieście www.warszawa1939.pl/index.php?r1=glowny&r3=0 Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Dworzec Centralny 17.12.05, 16:53 założenia koncepcyjne i architekotniczne - genialne... I nawet dziś aktualne... Odpowiedz Link Zgłoś
lowca_nagrod Re: Dworzec Centralny 19.12.05, 22:47 Dworzec nalezy wyremontowac a nie burzyc. Nie podoba mi sie pomysl przeniesienia kas do czesci podziemnej .Chyba nikt nie chce aby wejscie do najwazniejszego dworca w kraju przypominalo wejscie do stacji metra:) Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Dworzec Centralny 06.01.06, 19:57 Rozsądny głos w dyspucie - tekst z dzisiejszego ŻW www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_ListNews1&news_cat_id=9&news_id=78024 Pomysł na Centralny młodego architekta Obecny budynek, ozdobiony zielenią będzie wyglądał pięknie Zburzyć czy zmodernizować Dworzec Centralny? Na łamach Życia Warszawy prowadzimy dyskusję na ten temat. Dziś oddajemy głos Jakubowi Szczęsnemu, architektowi z grupy Centrala. Centrala jest organizacją skupiającą młodych architektów. Jakub Szczęsny ma 33 lata, studiował na wydziale architektury w Barcelonie. Jest zdecydowanym przeciwnikiem zburzenia dworca. – Ten budynek powinien zostać – twierdzi architekt. – Jest jednym z nielicznych przykładów dobrej, modernistycznej, powojennej architektury. Jest – podobnie jak Pałac Kultury czy Zamek Królewski – ikoną Warszawy, rozpoznawalną przez każdego Polaka. Ogród zimowy Ale to nie znaczy, że wszystko powinno tu pozostać, jak jest. Halę główną powinno się obsadzić dużą ilością zieleni. Powstałoby coś na kształt ogrodu zimowego. Teraz podróżni wychodząc na wielką halę czują się niczym robaki w wielkim pudełku – bezradnie szukają wyjścia. Zieleń zorganizowałaby ten ruch, nie mówiąc o tym, że pasażerom czekającym na pociąg byłoby przyjemniej. Tak właśnie zrobiono w Madrycie. Proponujemy też zielone tarasy, czyli podwieszane balkony z trawnikami pod sufitem hali głównej, gdzie mogliby odpoczywać ludzie. Takie rozwiązania w podobnych miejscach stosuje się od ponad dwustu lat. Halę powinno się też doświetlić, modernizując dach tak, by wpadało tam dużo słońca. Dworzec jak rolls-royce Centralny wymaga remontu, nie burzenia! Jeśli w 50-letnim rolls-roysie odpada podsufitka, to nie zamienię go z tego powodu na współczesny wóz. Bo choć będzie luksusowy i wygodny, to taki sam jak dziesiątki innych. Trzeba uporządkować ciągi handlowe w podziemiach, wykonać niezbędne remonty tak, by w całym obiekcie działała wentylacja. Ale nie trzeba burzyć dworca i stawiać w to miejsce kolejnego paskudnego wieżowca. Myślenie o pieniądzach Mówi się, że Dworzec Centralny jest za niski i źle wygląda na tle otaczających go ze wszystkich stron wieżowców. Zarzuca się, że budynek zajmuje zbyt dużą działkę w samym środku miasta. Więc należałoby w tym miejscu postawić komercyjny budynek, gdzie tylko dolną część zajmowałby dworzec. Resztę wieżowca stanowiłyby wynajęte biura. Ale to jest myślenie wyłącznie w kategoriach ekonomicznych. Gdzie jest Wileński? Gdyby podobnie rozumowano np. w Nowym Jorku, nie ostałby się ani kościół św. Patryka, ani Grand Central czyli nomen omen nowojorski dworzec centralny. Słyszy się czasem, że najbardziej udany mariaż kolei z kapitalizmem to Dw. Wileński, ale moim zdaniem ktoś się powinien puknąć w głowę, wygadując takie rzeczy. Pytam: gdzie jest dworzec Wileński? Teraz to maleńka łupina przyklejona do francuskiego giganta handlowego. Wykonana jest z najgorszych, najtańszych materiałów. Tam pasażer w ogóle się nie liczy. Centralny może być piękny. Po modernizacji może stać się udanym budynkiem i służyć jeszcze wiele lat. Ocalmy co dobre Jeśli zburzymy Dworzec Centralny – a takie są zakusy – zrównajmy też z ziemią pawilon Chemii przy Brackiej i Rotundę PKO. Wtedy w Warszawie poza paskudnym osiedlem Za Żelazną Bramą nie zostanie nam nic z dobrej architektury powojennej. Odpowiedz Link Zgłoś
reforma.rynku.cukru Re: Dworzec Centralny 06.01.06, 20:19 > Teraz to maleńka łupina > przyklejona do francuskiego giganta handlowego. Wykonana jest z najgorszych, > najtańszych materiałów. Tam pasażer w ogóle się nie liczy. Teraz na poważnie - po co gigantyczny dworzec dla niewielkiej ilości pociągów odjeżdżających w kierunku Tłuszcza? Dworzec Wileński stał się dworcem typowo lokalnym, więc jego rozmiary w zupełności wystarczą. A jakość? Nie jest najgorsza. > Jeśli zburzymy Dworzec Centralny – a takie są zakusy – zrównajmy te > ż z ziemią pawilon Chemii przy Brackiej i Rotundę PKO. Mogliby i to jak najszybciej. No może jeszcze Rotunda nie jest tragiczna, ale tem pawilon na Brackiej pasuje do okolicy jak pięść do nosa. Jak można bronić takiego paskuda? Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 A co ze smrodem na dworcu ??? 23.01.06, 16:15 Po kompletnej przebudowie czy nawet zburzeniu i postawieniu Dworca Centralnego od nowa trzeba pomysleć o tym jak zabezpieczyć torowisko przed podróżnymi Otóż krytykowany przez wszystkich smród na dworcu nie bierze się jak piszą niektórzy z bytnosci tam bezdomnych tylko dlatego że wiekszosc podróznych załatwia swoje potrzeby w toaletach w wagonach Niestety wszystko to spływa na tory więc nie ma się co dziwić że potem cała okolica dworca niesamowicie smierdzi Poziom mocznika w tunelu średnicowym przekroczył kiedyś normę o 300% Groziło to nawet uszkodzeniem kolejowych podkładów Niestety nawet najpiękniejszy dworzec wkrótce zacznie śmierdzieć Na Wileniaku obsługa musiała zamykać toalety w jednostkach ponieważ po podstawieniu pociągu ustawiał sie do nich tłum Wkrotce na calym dworcu zaczęło niesamowicie śmierdzieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jenny-ha Re: Dworzec Centralny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 20:44 Kiedyś budowała wam dworzec centralny cała Polska, a najwięcej Śląsk teraz musicie potrudzić się sami , my mamy swoje problemy.. też z dworcem i nie tylko musim yzająć się sobą. Odpowiedz Link Zgłoś