Dodaj do ulubionych

Ratusz docenił filozofię

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 00:01
Gratulacje tak swietnego pomysłu!
--------
www.kurczeblade.pl
Obserwuj wątek
    • h108 Re: Ratusz docenił filozofię 06.01.06, 09:28
      Ekstra! Jesli ktos zna kontakt do p. Spychały to poprosze na maila. Chcialabym, zeby w podstawowce
      mojego syna tez byly takie lekcje. No i gratuluje oczywiscie.
      • Gość: basiahm Nie tylko ratusz docenił filozofię IP: *.61-45-40.ppp.wakwak.ne.jp 06.01.06, 14:33
        Zaskoczyl mnie ten pan Sliwa... Wyjatkowo trafnie ujal glowna roznice miedzy
        edukacja w Europie a Azji! To jest wlasnie ta droga! On prawdopodobnie nie
        zdaje sobie sprawy z tego, ze powiedzial cos nadzwyczaj madrego i opartego na
        glebokiej znajomosci tematu. Oby wszyscy decydujacy o systemie edukacji nie
        zapominali o tym! Cos ten klucz odpowiedzi do pytan maturalnych za bardzo
        przypomina Japonie! To niebezpieczne, nie ta droga, przynajmniej dla nas,
        Polakow!
      • Gość: filozofiadladzieci Filozofia dla dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 14:39
        Polecam tez ksiazke 'Wędrówki filozoficzne' Marcina Fabjańskiego.
        Tu masz opis: www.wilga.com.pl/sklep.php?s=karta&id=159

Czytam z dzieciakami 7-letnimi i mamy bardzo ciekawe dyskusje.
        • zzyxyryzzy Re: Filozofia dla dzieci 06.01.06, 15:49
          > Polecam tez ksiazke 'Wędrówki filozoficzne' Marcina Fabjańskiego.
          > Tu masz opis: www.wilga.com.pl/sklep.php?s=karta&id=159

Dzięki za link, kupię jeszcze dziś!

Brawo dla p. Śliwy! Oby tylko doprowadzić ten program do szczęśliwego końca.

A co do roli filozofii w życiu to polecam wywiad z prof. Gadaczem opublikowany
          w ostatnim dodatku do Polityki pt. Niezbędnik Inteligenta, z 17/12/05.
          Tu masz link:
          tinylink.com/?nUtM74LWBZ
          To po prostu trzeba przeczytać i głęboko przemyśleć.
        • puapuzka Re: Filozofia dla dzieci 17.09.13, 18:10
          Niedawno przeczytałam o książce Leszka Kołakowskiego dla dzieci "Kto z was chciałby rozweselić pechowego nosorożca"
          www.mini-kultura.pl/1095-myslenie_nie_jest_latwe_ale_mozna_sie_do_niego_przyzwyczaic.html
          Ciekawe może to być.

• Gość: MegaFilozof Re: Ratusz docenił filozofię IP: *.lodz.msk.pl 07.01.06, 12:47
        Coo za pomysł!!!! Dno, dla nieuków i leniwców wszelkiej maści. NIe chce się gó..arzom niczego uczyć to im klocki dają żeby się bawili!! Ludzie to paranoja!!!! Małpy tak można uczyć a nie ludzi!!!!
    • Gość: hiram Re: Ratusz docenił filozofię IP: 193.24.24.* 06.01.06, 13:52
      lego powinno też się dorzucić. To dla nich doskonała promocja. A być może i
      mozliwość wejścia na nowy rynek pomocy edukacyjnych.
      • Gość: lego fan Re: Ratusz docenił filozofię IP: *.sympatico.ca 06.01.06, 15:04
        Lego juz weszlo na rynek edukacyjny ze swoimi produktami.Przynajmniej w
        Kanadzie jest mozliwosc kupienia pomocy naukowych i roznych zestawow.Ale swoja
        droga koles powinien sie zwrocic do Lego - wyjdzie im to na dobre.
        Ostatnio nie grzesza dobrymi pomyslami.Konkurencyjne Mega blocks wypuscilo
        Pirates i owy zestaw robi furore.A Lego pozostaje przy durnym Bionics i star
        wars i dziwi sie ze nie idzie sprzedaz.Przynajmniej na rynku "hamerykanskim".
    • Gość: Michal z Londynu Re: Ratusz docenił filozofię IP: 212.85.7.* 06.01.06, 14:39
      Gratuluje pomyslu. TAK 3MAC!
    • reforma.rynku.cukru Re: Ratusz docenił filozofię 06.01.06, 14:43
      A czy miasto nie powinno wspierać klocków rodzimych, naszych polskich? Czy
      musimy posługiwać się jakims szajsem z heretyckiej protestanckiej Danii? A
      przeciez Prawo i Spawiedliwosć zapowiadało obronę wartości rodzimych, a tu co?

Winni powinni ponieść konsekwencje.
      • oktawianc Re: Ratusz docenił filozofię 06.01.06, 15:12
        reforma.rynku.cukru napisał:

> A czy miasto nie powinno wspierać klocków rodzimych, naszych polskich? Czy
        > musimy posługiwać się jakims szajsem z heretyckiej protestanckiej Danii? A
        > przeciez Prawo i Spawiedliwosć zapowiadało obronę wartości rodzimych, a tu co?
        >
        > Winni powinni ponieść konsekwencje.

Argument o heretyckości jest naprawdę przekonywujący...
        • reforma.rynku.cukru Re: Ratusz docenił filozofię 06.01.06, 15:13
          Cieszę się, że cię przekonałem. W dobie zagrożenia prawdziwych wartości musimy
          się skonsolidowac, zewrzeć nasze szeregi i stanąc murem.
          • Gość: zgrzyt musisz bardziej ścieśnić pośladki i masz szansę na IP: *.acn.waw.pl 07.01.06, 00:46
            musisz bardziej ścieśnić pośladki i masz szansę na karierę
      • Gość: lego fan Re: Ratusz docenił filozofię IP: *.sympatico.ca 06.01.06, 15:14
        Szajs to jest to cale badziewie sprzedawane przez polskie firmy produkowane w
        Chinach.Badziewie ktore potrafi sfrustrowac nawet doroslego jak chce rozlaczyc
        dwa zlaczone klocki.Z Lego jakos nigdy nie mialam problemow zeby zlaczyc ze
        soba klocki jak i zeby je rozlaczyc.Moje dzieciaki rowniez( 8 i 4 lata)
        Zastanawiales sie dlaczego Dunczycy nie produkuja klockow w Chinach?A ja wiem -
        straciliby natychmiast monopol na owy plastik.Jak wiesz( albo i nie) ostatnio
        Lego przegralop proces z Mega Blocks - zwroc uwage ze klocki obu firm sa do
        siebie podobne.I Lego powinno sie zabrac za wymyslanie naprawde dobrych
        projektow zestawow bo mega blocks wykopie ich z rynku pomimo ze maja gorszy
        plastik klockow.JAk wczesniej napisalam mega blocks wypuscil fantastyczny
        zestaw Pirates i cieszy sie duza popularnoscia.Lego jest dosc drogie i jakos
        nie powala mnie swoimi pomyslami.Ostatni dobry zestaw to Adventurers z
        dinozaurami.Ale juz nie do dostania.Kroluje Bionics( zawalone polki, ale jakos
        nikt nie spieszy z kupowaniem) i Star Wars.Sa oczywiscie i inne ale jakos
        takos ....
    • Gość: titta Re: Ratusz docenił filozofię IP: *.botany.gu.se 06.01.06, 15:12
      Jesli Europa chce byc konkurencyjna wobec Azji niech sie wezmie do nauk
      scislych i w ogole do roboty a nie do gadania o jaskiniach i rostajach drog.
      Wszak wiadomo ze filozof biedny jest ;)
      • Gość: Pogromca Re: Ratusz docenił filozofię IP: *.autocom.pl 06.01.06, 17:34
      • ton9 Re: Ratusz docenił filozofię 06.01.06, 22:04
        Ta nauka ścisła wycisła ci mózg. To w filozofii właśnie możemy być naprawde konkurencyjni, bo filozofia jest nauką europejską i żaden Azjata, choćby nie wiem jak się ściskał, nie wymyśli nic filozoficznego.
        • Gość: Pogromca Re: Ratusz docenił filozofię IP: *.autocom.pl 06.01.06, 23:31
          dodajmy jeszcze że jak ty coś wymyślisz w dziedzinie filozofii to możemy się tym wszyscy podetrzeć natomiast jak azjata coś zbuduje to primo zapewnia sobie dobrobyt secundo posuwa świat naprzód technologicznie i wszyscy są zadowoleni

ile lat można dyskutować teorii poznania ...
          • ton9 Re: Ratusz docenił filozofię 07.01.06, 00:33
            A zastanawiałeś się, dokąd Twój Azjata posuwa ten świat? Właśnie w tym kierunku, który mu wskazuje filozofia. Bo gdzie indziej nie może. Więc, niech posuwa i ma się z tym dobrze.
            • Gość: Pogromca Re: Ratusz docenił filozofię IP: *.autocom.pl 07.01.06, 18:51
              A dlaczego niby nie może posuwać gdzie indziej niż mu filozofia pozwala. Filozofia to sztuczne wymyślanie sobie problemów. Żeby przeżyć życie nie musze się zastanawiać jak odbieram świat kim jest człowiek itp. To do szczęścia nie jest mi potrzebne za to potrzeba mi świętego spokoju od różnej maści oszołomów jak Kanty Platony Leniny i inne.
              • ton9 Re: Ratusz docenił filozofię 07.01.06, 19:16
                Kto cie uczył filozofii? Nawet nie wiesz, że powtarzasz to, co mówił o szczęściu Epikur.

A poza tym chyba sam nie wiesz czego chcesz, bo w poprzednim poście chwaliłeś postęp technologiczny,a teraz pragniesz świętego spokoju. Rybki albo akwarium. Nie uzyskasz spokoju, gdy co chwile będziesz zmieniał system operacyjny w swoim komputerze.
                • Gość: Pogromca Re: Ratusz docenił filozofię IP: *.autocom.pl 08.01.06, 18:26
                  Niestety tak się składa że studiuje kierunek ścisły i wk... mnie maksymalnie że musze się uczyć filozofii która do niczego mi nie jest potrzebna. Wiesz jak dla mnie to wygląda??? Na uczelniach technicznych wtłacza się filozofie żeby ministerstwo edukacji nie miało problemu z bezrobotnymi filozofami socjologami itp.
                  • Gość: FRN Re: Ratusz docenił filozofię IP: *.koszalin.sdi.tpnet.pl 08.01.06, 18:46
                    I ucz sie. To ma sens, naprawde. Kurs filozofii winien byc w programie kazdego
                    kierunku studiow wyzszych. Chociazby dlatego zeby te studia byly naprawde
                    wyzsze. Zeby nie bylo: oprocz filozofi (czy moze raczej zarysu jej historii)
                    obowiazkowa winna byc logika (przynajmniej jej elementy) i statystyka. Dla
                    "humanistow" takze. Ale na to nie ma co liczyc, im glupiej tym lepiej...
                    • Gość: Pogromca mitów Re: Ratusz docenił filozofię IP: *.autocom.pl 08.01.06, 18:53
                      Chyba nie doczytałeś. Ja studiuje matematykę jakbyś nie wiedział to tam jest logiga i to w takim wydaniu że przeciętnemu filozofowi by włosy spadły z głowy gdyby miał to zrozumieć. Jakbyś nie wiedział to statystyka też jest dziedziną matematyki :) więc chyba ten post to nie do mnie.
                      Chodzi o to że z takim gó..anym przedmiotem zawsze są największe problemy bo przyjdzie jakiś świr który chce pokazać matematykom kim on to nie jest i się wyżywa. W dodatku na piątym roku. Ludzie ja pisze magisterke szukam pracy nie mam czasu na p.....lenie filozoficzne.
                      • ton9 Re: Ratusz docenił filozofię 08.01.06, 22:31
                        Jak już wiesz wszystko, to po co kończysz studia. Skoro jesteś taki mądry, to czemu szukasz pracy, przecież pracodawcy na pewno zasypują Cię ofertami...
                        • Gość: Pogromca mitów Re: Ratusz docenił filozofię IP: *.autocom.pl 08.01.06, 23:21
                          BREEEEEDZISZ Kolego. Studia to wąska dyscyplina naukowa (przynajmniej moje) dlatego denerwuje mnie wrzucanie przedmiotów " a teraz coś z innej beczki" równie dobrze mogli mi wrzucić socjologie, religioznastwo, resocjalizacje, literature francuską średniowiecza. Gdybym chciał coś takiego studiować to owszem jest mnóstwo uczelni które zaspokoiłyby moją ciekawość w Krakowie. Ale ja wybrałem konkretną nauke po konkretny zawód. Czy na filozofii kolesie uczą się czegoś ponad logike ( np teorii miary i całki Lebesgue'a albo procesów stochastycznych a może uczą się matematyki finansowej ) ??
                          Nie odpowiedź jest prosta. Skoro oni mogą bez tego żyć to ja moge żyć bez Platona i Kanta i Berkleya.
                          A studia kończe bo trwają 5 lat.
                          Nigdzie nie napisałem że jestem mądry - napisałem tylko co mnie NIE INTERESUJE.
                          Owszem :) nie nażekam na brak perspektyw w zatrudnieniu za to chyba filozof który wykłada na uczelni technicznej dziękuje pewnemu miłemu ministrowi który wprowadził absurdalny pomysł humanizacji uczelnii technicznych
                          • ton9 Re: Ratusz docenił filozofię 09.01.06, 10:08
                            Widać, że opanowanie własnej "wąskiej dyscypliny naukowej" nie idzie Ci najlepiej. Twój facet od filozofii pewnie już na pierwszych zajęciach wspominał, że o ile istnieje filozofia matematyki, to nie ma matematyki filozofii, dlatego, żeby zrozumieć matematykę, trzeba choć liznąć jej filozofię.

A poza tym, nie ma takiego "konkretnego zawodu" jak matematyk. Owszem są nauczyciele matematyki, naukowcy matematycy itd., ale nie ma po prostu matematyka. Ktoś Cię zrobił w konia obiecując, że po studiach dostaniesz dyplom konkretnego zawodu. Jeśli - przy takiej ignorancji jak Twoja - w ogóle skończysz studia, to zostaniesz magistrem matematyki. Magister to tylko stopień zawodowy, a nie żadna konkretna profesja. Z punktu widzenia konkretnego zawodu np. nauczyciela matematyki oznacza, że jesteś już wystarczająco wyedukowany, żeby go podjąć. Więc ucz się lepiej ...
          • sojuz1 Re: Ratusz docenił filozofię 08.01.06, 16:04
            Gość portalu: Pogromca napisał(a):

> dodajmy jeszcze że jak ty coś wymyślisz w dziedzinie filozofii to możemy się
            ty
            > m wszyscy podetrzeć natomiast jak azjata coś zbuduje to primo zapewnia sobie d
            > obrobyt secundo posuwa świat naprzód technologicznie i wszyscy są zadowoleni
            Azjata buduje coś dzięki praktycznemu zastosowaniu filozofii marksizmu.
            • Gość: Pogromca mitów Re: Ratusz docenił filozofię IP: *.autocom.pl 08.01.06, 18:29
              Oczywiście bez Marksa nie dokonałby się przełom technologiczny buhahahahahahaha. Jakbyś nie zauważył to Marksy i Leniny miały coś do powiedzenia w regionie świata gdzie była bieda i zacofanie to był podatny grunt dla utopijnych idei. Jakoś w USA sie marksizm nie przyjąć ciekawe dlaczego.
      • sojuz1 Re: Ratusz docenił filozofię 08.01.06, 16:00
        Gość portalu: titta napisał(a):

> Jesli Europa chce byc konkurencyjna wobec Azji niech sie wezmie do nauk
        > scislych
        Czyli do marksizmu, bo jest on nauką ścisłą.
        • Gość: Pogromca mitów Re: Ratusz docenił filozofię IP: *.autocom.pl 08.01.06, 18:32
          Jak widze niektórzy myślą że dzięki marksizmowi będą mogli np zrobić krok do przodu w rozumieniu fizyki kwantowej czy astrofizyki, elektroniki, matematyki , fizyki. Czy dobrze rozumiem ???? bez marksizmu matematyka i fizyka by upadły tak ??? To bardzo śmiała teza zwłaszcza że nauki takie jak fizyka i matematyka istniały przed Marksem miały się mają dobrze bez niego :)
    • Gość: Jolanta Re: Ratusz docenił filozofię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 17:51
      Doskonały pomysł. To fenomenalne, że tak dużo osób myśli kategoriami by nauka
      była łatwa. lekka i przyjemna. Ja też tak myślę. I odkryłam,że można sie uczyć
      przy pomocy rzeczy, które i tak nabywamy kazdego dnia. One spełniają role
      nauczyciela,/chociaz nauczyciel trzeba by nauczył jak sie z nich korzysta/
      pomocnika. Dają wsparcie. Uczą uwagi i rozwagi. Pomagają się rozwijać. A przede
      wszyskim cos robią też za nas zwracają naszą uwagę na to co ważne i istotne.
      Hura. Górą nasi. Okazuje się ,że robi to coraz więcej osób gratuluję i życzę
      sukcesów.
      • midwesterner Troche w tym jest Hessego.. 06.01.06, 18:53
        a scislej "Gry Szklanych Paciorkow". Ale w sumie pomysl jest rzeczywiscie
        doskonaly.
        • Gość: Janusz Re: Troche w tym jest Hessego.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 19:08
          A po co komu takie badziewie jak filozofia.
          • Gość: ylemai Re: Troche w tym jest Hessego.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 13:14
            żeby takie Januszki nie rosły.
    • Gość: mleko07 Re: Ratusz docenił filozofię IP: *.chello.pl 06.01.06, 19:23
      Świetnie! Popieram wszystkie pomysły, które pozwalają pokazać, że filozofia nie
      jest akademicko-skostniała. Gratuluję i trochę zazdroszczę p. Sikora!
    • Gość: iza :) IP: *.svgnxx1.adsl.tele.dk 06.01.06, 19:26
      GRATULACJE!
      Dowod na to, ze w Polsce tez mozna.
      Pozdrowienia dla wszsytkich z ...krainy klockow Lego.
    • Gość: eM. Jarosław Spychała IP: *.flashnet.pl 06.01.06, 21:20
      Czysty, jasny umysł. Pasja.

Trzymam za Pana mocno kciuki. Najważniejsze w życiu to realizacja własnych
      marzeń i- nie rezygnowanie z siebie.

:)
    • vvoitek BRAWO! 07.01.06, 14:30
      Klocek do klocka, coś się wybuduje...

---

new-art.blogspot.com
    • gozal Re: Ratusz docenił filozofię 07.01.06, 16:12
      chłop chyba bardzo trafia do młodzieży. poza tym wygląda na niezłego jajcarza :D
      życzymy powodzenia - nie tylko z młodzieżą, ale i z projektem.
    • ochotka1 Brawo Jarek. Niech MOC bedzie z Toba... 07.01.06, 20:23
      • Gość: Pogromca mitów Re: Brawo Jarek. Niech MOC bedzie z Toba... IP: *.autocom.pl 08.01.06, 18:35
        Z tych wypowiedzi wnioskuje że trzeba wypromować jakiegoś humaniste buhahahah
        ciekawe czy to z rodziny ktoś czy co....
    • Gość: absolut NIEPRAWDA IP: *.aster.pl 07.01.06, 22:15
      "Uczniowie I klasy liceum im. Żmichowskiej komentują zajęcia: - Super, wreszcie
      nikt nie wkłada nam do głowy, co autor miał na myśli!"
      Jestem uczniem tej klasy, uczestniczylem w zajeciach i musze powiedziec, że to
      wcale nie w szkole nam coś wkładają do głowy, tylko w gazecie - słowa, których
      nigdy nie powiedzieliśmy. Autorka tego artykułu podczas zajęć ani razu nie
      zabrała głosu, wyszła nawet na dłuższy czas i dopiero pod koniec przeprowadziła
      rozmowę z jednym kolegą, który nic takiego nie powiedział. I to, co p. Śliwa
      mówi jest kompletnie bez sensu - jak można "wkuć" interpretację wiersza?! To
      jest tylko utrwalanie zakorzenionych stereotypów, ponieważ każdy wie, że szkoła
      jest zła i niczego tam nie uczą. Osobiście wolę lekcje j. polskiego, a zajęcia
      z panem Spychałą traktuję tylko jako coś dodatkowego, które pomoże mi tylko
      poznać zdanie moich kolegów i zobaczyć, jak inni postrzegają niektóre rzeczy.
      • Gość: Łukasz Re: NIEPRAWDA IP: *.chello.pl 07.01.06, 22:36
        "Skostniały program" "wreszcie nikt nam nie mów, "tak macie ten tekst
        interpretować". Ja też jestem uczniem tej klasy i po pierwsze nikt czegoś
        takiego nie powiedział, a po drugie u nas na lekcjach polskiego nie mówi się
        nam, jak mamy interpretowac dany tekst, wręcz przeciwnie - sami musimy pisac
        interpretacje na 11 stron i sami zauważać wiele rzeczy. A czasami nauczyciel
        musi zwrócić uwagę na coś ważnego, czego uczniowie nie zauważyli - po to jest
        nauczycielem. Wątpię, żebym analizując kazdy tekst na podstawie klocków lego
        dowiedział się, co to jest groteska, paralelizm elementów antytetycznych,
        ironia i po co, i w jaki sposób się je stosuje. Natomiast autorka tego artykułu
        jest conajmniej niepoważna. Pisze tak, jakby robiła to na ostatnią chwilę.
        Zanim sie coś obrzuci błotem, trzeba się dowiedzieć, co to jest. Ludzie,
        narzekacie na szkołę, a gdzie sie nauczyliście czytać, pisac i logicznie
        myśleć? Na klockach lego? Nie chce powiedzieć, że zajęcia mi się nie podobały.
        Było to coś oryginalnego, ale osobiście nie wyobrażam sobie przeprowadzania
        wszystkich lekcji w ten sposób. I to nie jest tak, że dzięki tym kolckom
        zinterpretowaliśmy tekst, bo w efekcie każdy zaczął mówić na tematy tak z nim
        niezwiązane, że wywiązała się dyskusja na temat istnienia Boga, sensu życia
        itp., zamiast na temat bajki da Vinciego.
    • Gość: Real Zmarnowane pieniądze!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 22:24
      Za te pieniądze można by zorganizować i wyposazyć koła międzyszkolne prowadzone
      przez najlepszych w Polsce nauczycieli matematyki, informatyki , fizyki,
      chemii, biologii na róznych poziomach edukacji i w wielu grupach.To by się
      polsce bardziej przydało niż efekciarskie zabawy, które powinna sponsorować
      firma Lego,a nie ratusz, który nawet zabiera szkołom zarobione przez nie
      pieniądze, bo ponoć nie ma środków!!!To ma czy nie ma?;-)
    • Gość: Ewcio2 Re: Ratusz docenił filozofię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 23:17
      Co do ostatniego akapitu: niech to najpierw opatentują!!!!
      • Gość: ojciec Re: Ratusz docenił filozofię IP: *.bel.vectranet.pl / 85.219.140.* 07.01.06, 23:31
        Odpowiedz sobie sam(a).
        Nie lubie durni,idiotów mongolów,trutni matołów , imbecyli i wszelakiej durnoty.
        Wyiwaniam spać.Więc proszę; bez odpowiedzi.
        Do jutrzejszego wieczora.Pa.
    • sojuz1 Re: Ratusz docenił filozofię 08.01.06, 15:58
      Z filozofii tylko marksizm powinien być nauczany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka