Dodaj do ulubionych

Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkolne...

• Gość: Ada Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 13:14
      To nie do pomyslenia, co dzieciom kładą do głowy. Jeżeli katechetka ma fobię i
      jest tak zafascynowana przestrzeganiem religijnych regół to niech ich
      prestrzega, ale jakim prawem miesza dzieciom w głowach??
      • losiu4 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 14:11
        jeśli to są katolickie dzieci... powinny znac zasady swojej wiary :)

Pozdrawiam

Losiu
    • Gość: abhaod czyzby prawda byla wlasnoscia katoli IP: *.pools.arcor-ip.net 13.01.06, 13:16
      • Gość: adam81w tak . bo im ise to objawia i dlatego zawsze maja r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 15:05
        acje a gdy nie maja racji patrz punkt 1 .

do pieknych rzeczy prowadzi ten kosciol :(
      • Gość: koloratura1 Re: czyzby prawda byla wlasnoscia katolików? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.06, 16:14
        No pewnie!
        Ty masz jeszcze jakieś wątpliwości?!
    • Gość: ogrodnik Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 13:18
      katechizm Kościoła Katolickiego wyraźnie zabrania katolikom organizowania zabaw
      w piątki, które są dniami poświęconymi pamięci Męki Pańskiej.wszelako zakaz ten
      można łatwo ominąć zwracając się o dyspensę do miejscowego proboszcza. ten ma
      prawo udzielić jej warunkując to określonym zachowaniem. dotyczy to oczywiście
      jedynie katolików i to tych, którzy chcą zachować przykazania kościelne. fakt
      odmówienia dwóch krótkich modlitw, powszechnie znanych, które nie zawierają
      żadnych kontrowersyjnych stwierdzeń przez te dzieci, które tego chciałyby, z
      pewnością nie popsułby zabawy, a nawet mógłby nadać jej dodatkową pozytywną
      treść. niestety bezmyślna i ociekająca ideologią interwencja dziennikarzy "gw"
      zabawę popsuła i wygenerwała konflikt w szkole. dziennikarska legitymacja nie
      zwalnia od myślenia!
      na marginesie: w sobotę usłyszałem w tv ordynatora kliniki, w której leczony
      jest premier Szaron, który mówił, że lekarze wyjątkowo, ze względu na osobę
      pacjenta, dokonali zabiegu w szabat. ani w tym wypadku, ani w żadnym innym nie
      doczekałem się komentarza, że Izrael to państwo wyznaniowe, a standarty tam
      obowiązujące stanowią grożbę dla demokracji.
      • tom_aszek Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 14:44
        Gość portalu: ogrodnik napisał(a):

> w sobotę usłyszałem w tv ordynatora kliniki, w której leczony
        > jest premier Szaron, który mówił, że lekarze wyjątkowo, ze względu na osobę
        > pacjenta, dokonali zabiegu w szabat. ani w tym wypadku, ani w żadnym innym nie
        > doczekałem się komentarza, że Izrael to państwo wyznaniowe, a standarty tam
        > obowiązujące stanowią grożbę dla demokracji.

Zgodnie z ich wyznaniem życie jest najwyższą wartością i dla jego ratowania
        wolno złamać religijne przepisy o sabacie. Więc tak strasznie się nie poświęcili.
    • Gość: AntyKatol Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.acn.waw.pl 13.01.06, 13:19
      Tak to właśnie bywa w kraju, gdzie na każdym kroku tylko katolstwo...
      To jest w ogóle doskonały przyczynek do rozmowy na temat, czy nie powinno się w
      ogóle zrezygnować z tak żenującej i żałosnej bzdury, jak lekcje religii w
      szkołach...
      A teraz jeszcze to całe katolstwo będzie nami zupełnie rządzić... katolski rząd,
      katolskie wszystko... rzygać się człowiekowi chce...
    • Gość: Morszuk Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.N4U.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 13.01.06, 13:29
      Mrozy popuściły, a moher na łbie katechetki pozostał. To i się resztka zwojów
      mózgowych przegrzała i stąd te pomysły.
    • Gość: nija ki Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: 81.21.202.* 13.01.06, 13:30
      "...bo może dojść do zniewolenia w wolności..."
      Co to jest?...
      • ute_ute Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 13:46
        Gość portalu: nija ki napisał(a):

> "...bo może dojść do zniewolenia w wolności..."
        > Co to jest?...

też mi się to spodobało... trochę wyjaśnia sytuację
    • Gość: jolita Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.44-151.net24.it 13.01.06, 13:31
      Mam pomysl na rozwiazanie problemu. Na lekcjach religii nie uczyc tylko religi
      katolickiej. Bo niby dlaczego. Powinno sie uczyc historii wszystkich znanych
      religii i zatrudniac wyksztalconych ludzi a nie fanatyczne, powiazane z
      probostwem katechetki.
      • Gość: koloratura1 Nie da się, Jolito! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.06, 16:20
        Religia, to religia, a to, o czym piszesz, to religioznawstwo.
        Oczywiście, że w dzisiejszym świecie szkoły publicne nie powinny uczyć religii,
        tylko religioznawstwa. No, ale niech ktoś spróbuje nasze rządzące oszołomstwo o
        tym przekonać.
    • ja-wiedzma Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 13:32
      A jak opisywano grupę uczniów, którzy w proteście przeciwko wciskaniu
      tzw. "wartości" do programu nauczania w szkołach leżeli krzyżem przed
      Ministerstwem Edukacji to się krzyk zrobił, że zmanipulowano niewinne
      owieczki...
      Pranie mózgu od przedszkola!
      • losiu4 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 14:15
        ja-wiedzma napisała:

> A jak opisywano grupę uczniów, którzy w proteście przeciwko wciskaniu
        > tzw. "wartości" do programu nauczania w szkołach leżeli krzyżem przed
        > Ministerstwem Edukacji

w wybiórczej? niemal jak meczenników o wolność i równość :)

> że zmanipulowano niewinne owieczki...

bo tak właśnie było, o co tu się obrazać :)

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: koloratura1 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.06, 16:23
        ja-wiedzma napisała:

> A jak opisywano grupę uczniów, którzy w proteście przeciwko wciskaniu
        > tzw. "wartości" do programu nauczania w szkołach leżeli krzyżem przed
        > Ministerstwem Edukacji to się krzyk zrobił, że zmanipulowano niewinne
        > owieczki...

Bo widzisz, w tym kraju tylko jednym wolno manipulować i prać mózgi wszystkim.
        Na imię im Kościół Katolicki.
    • Gość: wierzący gość Ciekawe które przykazanie zabrania się radować w p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 13:37
      Wygląda na samowolę i tworzenie nowego głosu Pana Boga, a to już jest grzech
      ogromny.

Gdzie Biblia mówi o tym?
      A nawet: gdzie przykazania kościelne (katol.) mówią?

pozdrowienia
      Z Bogiem! prawdziwie!

• losiu4 Re: Ciekawe które przykazanie zabrania się radowa 13.01.06, 14:16
        Gość portalu: wierzący gość napisał(a):

> Wygląda na samowolę i tworzenie nowego głosu Pana Boga, a to już jest grzech
        > ogromny.
        >
        > Gdzie Biblia mówi o tym?
        > A nawet: gdzie przykazania kościelne (katol.) mówią?

już śpiesze z pomocą:
        "IV. Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w
        okresach pokuty powstrzymywać się od udziału w zabawach.

W odniesieniu do tego przykazania Episkopat Polski wyjaśnia (12 VI 2002), że
        wszyscy wierni winni czynić pokutę. W celu wyrażenia tej pokutnej formy
        pobożności chrześcijańskiej Kościół ustanowił dni i okresy pokuty. W tym czasie
        każdy wierzący powinien szczególnie praktykować czyny pokutne służące
        nawróceniu jego serca, co należy do istoty pokuty w naszym Kościele.

Powstrzymywanie się od zabaw, jak to podkreśla Kongregacja Nauki Wiary, sprzyja
        opanowaniu instynktów i wolności serca. Powstrzymanie się od zabaw obowiązuje
        we wszystkie piątki i w okresie Wielkiego Postu. Czynami pokutnymi są:
        modlitwa, jałmużna, czyli uczynki pobożności i miłości, umartwienie przez
        wierniejsze wykonywanie naszych obowiązków, wstrzemięźliwość od pokarmów
        mięsnych i post (raz jeden wolno nam najeść się do syta — pokarmy postne).
        Czasem pokuty w kościele są poszczególne piątki roku (z wyjątkiem tych piątków,
        kiedy w te dni przypadają uroczystości) i okres Wielkiego Postu.
        Wstrzemięźliwość (pokarmy bezmięsne) obowiązuje wszystkich, którzy ukończyli 14
        rok życia we wszystkie piątki (z wyjątkiem uroczystości) i Środę Popielcową.
        Post natomiast obowiązuje w Środę Popielcową i Wielki Piątek wszystkich między
        18. a 60. rokiem życia. W przypadku niemożliwości zachowania wstrzemięźliwości
        w piątek (np. zbiorowe żywienie) domaga się od nas podjęcia innych form pokuty
        (np. pomoc materialna, finansowa na rzecz ubogich)."

Pozdrawiam

Losiu
    • Gość: laik ŚWIECKA to NIEOFICJALNA RELIGIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 13:37
      Brak przekonań to też przekonania. Ktoś je narzuca powołując się na "dobro" (11
      dzieci). Niech w szkole będzie można być wyznawcą każdej RELIGII nie tylko
      LAICKIEJ (wyborczej).
    • Gość: myga Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.who.vectranet.pl 13.01.06, 13:38
      Zaczynam chyba rozumieć postwę państwa francuskiego w tej kwesti. Tam przecież
      motywy religijne w szkołach są zabronione. Ktoś chyba kiedys powiedział
      cesarzowi co cesarskie a Bogu co Boskie.
    • Gość: Anna Sutanna Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.lns3-c7.dsl.pol.co.uk 13.01.06, 13:42
      ojcze nasz...
      bez przesady ale czytajac takie bzdury az glowa mala sie robi, moze by tak
      odmawiac paciez przed kazda lekcja? czemu nie wprowadzic religii spowrotem do
      kosciola? niech dzieci tam chodza sie modlic a nie w szkole. amen
    • vitoleone Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 13:46
      I ty tez juz???
    • Gość: Olimpia Do ute_ute IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 13:47
      Znów pyskujesz? Pozdrawia Cię awersja, która czuje do Ciebie odrazę.
      • ute_ute Re: Do ute_ute 13.01.06, 13:51
        Gość portalu: Olimpia napisał(a):

> Znów pyskujesz? Pozdrawia Cię awersja, która czuje do Ciebie odrazę.

czy to znowu ty kulturalny mieciu/arletko? ;)
        • Gość: Olimpia Do ute_ute Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 14:03
          Znów bredzisz, mangold.
          • ute_ute Do ute_ute Re: 13.01.06, 14:11
            Gość portalu: Olimpia napisał(a):

> Znów bredzisz, mangold.

chciał(a)byś, żeby to był on ;)
    • Gość: janek Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.01.06, 13:50
      no cóż jeśli ktoś uważa się za katolika powinien wiedziec że urządzanie zabaw w
      piątki jest niestosowne. o tym mowi oczywiscie prawo koscielne a nie Dekalog.
      mimo wszystko jesli ktos w cos wierzy to powinien sie też stosować do zasad
      swojej wiary. Czy dzieci Żydowskie w tej klasie zjadły by wieprzowinę? chyba
      nie... A co do dyspensy to takie są reguły.. dostajesz ją ale pod warunkiem
      modlitwy.. takie rzeczy kto jak kto ale redaktor moglby wiedziec jak sie o czym
      s pisze..
      • Gość: hahahahaha NIE ISTNIEJE zadne prawo koscielne/kanoniczne IP: *.sympatico.ca 13.01.06, 13:55
        ktore mowi ze w piatek zakazuje sie zabaw. Siostra i proboszcz tworza sobie
        sami zasady i tyle. Pozostaje tylko smiech bo na glupote to juz nic nie da sie
        poradzic.
        • piwi77 Re: NIE ISTNIEJE zadne prawo koscielne/kanoniczne 13.01.06, 14:48
          Kosciol jako taki jest wrogiem wszystkiego co daje radosc ziemskiego rodzaju. I
          zawsze znajdzie jakas przeszkode chocby najbardziej paranoidalna.
      • piwi77 Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 14:52
        Te pierdoly z balem albo miesem w piatek sa tak naprawde tylko dla "ciemnego
        ludu". Moja mama byla raz na plebani w piatek i widziala ksiedza co wlasnie
        palaszowal kaczuszke. Na zdziwiony wzrok mojej mamy zareagowal: to przeciez nie
        mieso.
        • Gość: Ewa Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: 62.89.76.* 17.01.06, 19:34
          Mięso to małe piwo ale kochanka to coś, a co do mięsa to ryba też mięso a co w
          wigilię mięsa się nie je.
      • Gość: Ewa Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: 62.89.76.* 17.01.06, 19:38
        A jak wyjaśnisz dyskoteki i inne puby tak obecne w czasach dzisiejszych.
        W piątki w takich klubach jest największa liczba ludzi bawiących się bez
        modlitwy za to za pieniądze, a przecież w polsce jest ok 80% katolików (jak nie
        więcej)??
    • Gość: BIODER WYWALIĆ NA ZBITĄ MORDĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 13:56
      NIECH SIĘ MODLI U PROBOSZCZA NA PLEBANI DEBILKA
    • Gość: wookie Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.teleton.pl 13.01.06, 13:57
      Polska to państwo wyznaniowe! smutne to
    • kaner Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol 13.01.06, 13:58
      o zesz!!
    • Gość: niki Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 14:02
      Opowiem wam coś lepszego, moje dziecko uczęszcza do I klasy podstawówki,
      Szczecin. Siostra zakonna na lekcjach religii 7-letnie dzieci namawiała, żeby
      namawiały rodziców, aby głosować na Kaczyńskiego. Spotkaliśmy się z nią na
      lekcji wychowawczej i potępiliśmy takie zachowanie,słuchajcie odpowiedzi
      siostry:
      "musiłam tak powiedzieć, gdż mojej znajomej w domyśle też siostrze zakonnej
      ukazał się we śnie anioł, który skrzydłami obejmie Polskę gdy wygra Kaczyński i
      tak też sie stało, gdy wygrał anioł jej się objawił z niebieskimi ,anielskimi
      skrzydłami i otoczył opieką nasz Kraj i dlatego musiałam tak powiedzieć" Ludzie
      kler trakuje ludzi jak przysłowiową ciemnotę. Większości rodziców siedziała
      oniemiała, iż ktoś w dziesiejszych czasach może pomyśleć że normalni, dorośli
      ludzie uwierzą w takie tandetne bzdury. Przypomina mi się sen "skrzypka na
      dachu" ......... . Mój mąż (ateista, ja wierząc-nie iwem jak długo )
      podsumował - co oni tam palą?
      • Gość: koloratura1 Niki, hulaj do tej sostry, ale już! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.06, 16:30
        Niech powie, gdzie ten anioł, co obejmował... Bardzo by się przydał!
    • ginusia Paciorek dzieciom dobrze zrobi, 13.01.06, 14:19
      nie beda myslec oglupotach, jak to robia rodzice:))
    • Gość: KP Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.ghnet.pl 13.01.06, 14:26
      Brawo dla dyrekcji - a przy okazji - czy nie oburza Was fakt ze katecheci
      dostaja pensje? Religia to srednio 1 na 25 godzin tygodniowo zajec. Tak wiec
      srednio 4% z kwoty przeznaczonych na pensje nauczycielskie idzie na
      dofinansowanie kosciola. To netto okolo 80 zl z pensji kazdego nauczyciela. Jak
      juz musi byc religia w szkole (ja chodzilem najpierw do kosciola i bylo bdb-po
      co to zmieniano?) t o niech sie dokladaja Ci co chca - na tacy.
    • Gość: piw77 Do mangold IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 14:34
      Tutaj też bruździsz, cwaniaczku?
    • Gość: Robson Re: Paciorek i na bal - niecodzienny pomysł szkol IP: *.pzuzycie.pl 13.01.06, 14:34
      Świetnie- już za chwilę każdy obywatel Pomrocznej będzie musiał pomodlić się
      przed zakupami, w toalecie publicznej czy też na basenie przed pływaniem. Brawo
      dla siostry! A całe to niewierzące towarzystwo niech się uczy, kto w tym kraiku
      leżącym na zadupiu Europy rozdaje karty.
    • Gość: jollka2 No brawo, świetny pomysł IP: *.elana.torun.pl 13.01.06, 14:37
      W niedalekiej przyszłości proponuję jeszcze sprawdzać dziewictwo przed ślubem,
      zabronić antykoncepcji i odbierać dzieci niewierzącym albo mieszanym rodzicom.
      Amen. Alleluja i do przodu.
    • Gość: Tadeusz Jestem dumny ze szkolnej Katechetki IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 14:37
      Moja córka ma 20 lat i nigdy, powtarzam nigdy, nie chadza na zabawy w piątki,
      chociaż nawet byłby karnawał.
      Piątek to dzień zadumy, komtemplacji, dialogu z Bogiem, rozważań i wyżeczeń, a
      nie rozpusty i rozpasania. Moja córka ma mi dziś bardzo za złe, że nie pozwalam
      jej na piątkowe rozpusty, ale ufam, że nastanie taki okres, iż będzie mi
      jeszcze bardzo wdzięczna. Mam również nadzieję, że i Państwo z czasem
      zrozumieją, w jakim błędzie dziś tkwią.
      Jestem bardzo wdzięczny za odwagę Siostry, która miała odwagę przeciwstawić się
      tej masońskiej inicjatywie.
      • tom_aszek Re: Jestem dumny ze szkolnej Katechetki 13.01.06, 14:49
        Gość portalu: Tadeusz napisał(a):

> Moja córka ma 20 lat i nigdy, powtarzam nigdy, nie chadza na zabawy w piątki,
        > chociaż nawet byłby karnawał. (...)
        > Moja córka ma mi dziś bardzo za złe, że nie pozwalam
        > jej na piątkowe rozpusty, ale ufam, że nastanie taki okres, iż będzie mi
        > jeszcze bardzo wdzięczna.

Dorosła jest i może sama pójść gdzie chce, a nawet trzasnąć drzwiami :) Sama wie
        co robi. Ty ją będziesz osądzał za jej grzechy czy Pan Bóg?
        Moze lepiej zgrzeszyć i żałować niz żałować, że się nie zgrzeszyło? :)
      • snajper21 Re: Jestem dumny ze szkolnej Katechetki 13.01.06, 14:55
        Gość portalu: Tadeusz napisał(a):

> Moja córka ma 20 lat i nigdy, powtarzam nigdy, nie chadza na zabawy w piątki,
        > chociaż nawet byłby karnawał.
        > Piątek to dzień zadumy, komtemplacji, dialogu z Bogiem, rozważań i wyżeczeń, a
        > nie rozpusty i rozpasania. Moja córka ma mi dziś bardzo za złe, że nie pozwalam
        >
        > jej na piątkowe rozpusty, ale ufam, że nastanie taki okres, iż będzie mi
        > jeszcze bardzo wdzięczna. Mam również nadzieję, że i Państwo z czasem
        > zrozumieją, w jakim błędzie dziś tkwią.
        > Jestem bardzo wdzięczny za odwagę Siostry, która miała odwagę przeciwstawić się
        >
        > tej masońskiej inicjatywie.
        Ta szkoła to "podstawówka" nr1 Warszawa ul wilcza. A Ziemia jest płaska i leży
        na trzech wielorybach.Brawo pani Kurowska,przegnać kler ze szkół.
      • Gość: adam81w niech sie leczy ta idiotka ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 15:00
        a jezeli prawda jest co napisal tadeusz to ja wspolczuje jego corce tak
        glupiego ojca .

a co jesli twoje dziecko nie chcce tego boga ?
      • Gość: koloratura1 Re: Jestem dumny ze szkolnej Katechetki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.06, 16:39
        Biedny dwudziestoletni dzidziuś!

Ja w jej wieku byłam już mężatką.
        A, nawiasem mówiąc, rozpusty nie uprawiałam i nie uprawiam ani w piątki, ani w
        inne dni.

PS. Mój Ojciec był normalny. I Matka też.
      • yeellow Re: Jestem dumny ze szkolnej Katechetki 13.01.06, 16:57
        Ojcze Tadeuszu, co Ojciec robi na tym grzesznym forum? ;-P
      • Gość: alexa Re: Jestem dumny ze szkolnej Katechetki IP: *.nowytarg.pl / *.nowytarg.pl 13.01.06, 17:18
        biedne dziecko ..mieć takiego tatusia ciemnogrodzianina to obciach...;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka