Dodaj do ulubionych

Barbara Sapińska-Eytner

06.09.13, 21:45
www.genealogia.okiem.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=7616
Z tego wpisu wynika, że zmarła w 2009 lub 2010, ale nie mogę znależć potwierdzenia tej informacji.
Obserwuj wątek
    • gosiaud Re: Barbara Sapińska-Eytner 21.09.13, 20:54
      Barbara Sapińska-Eytner, a właściwie Eytner-Udrycka zmarła 18 stycznia 2009 roku. Potwierdzeniem tego są dane w spisie zmarłych na stronie nekrologi-baza.pl www.nekrologi-baza.pl/zlista/87 (ostatnia osoba wpisana w kolumnie z danymi, Eytner-Udrycka Barbara Zofia).
      • mysz_mouse Re: Barbara Sapińska-Eytner 19.04.14, 02:18
        Zastanawiałam się często, dlaczego pani Barbara nigdy nie pojawiła się w żadnym filmie dokumentalnym, nigdy nie opowiedziała swojej historii... Szkoda, że nie podzieliła się swoimi wspomnieniami o chłopcach... Ja bynajmniej bardzo żałuję...
        • kreatura123 Re: Barbara Sapińska-Eytner 19.04.14, 11:48
          Pani Barbara bardzo niechętnie powracała nawet w prywatnych rozmowach do tamtych czasów.
          Kiedy Ją poznałam, nie skojarzyłam nawet, że to TA Barbara Sapińska, a Ona nic o tym nie mówiła. Dopiero po jakimś czasie się dowiedziałam, ze to ONA.
          Może ta niechęć do wypowiadania się na te tematy brała się z tego, ze gdy przeprowadzano z Nią konsultacje przy kręceniu "Akcji pod Arsenałem",wiele rzeczy zostało pominiętych lub przeinaczonych, a sama Jej postać została ukazana jako "słodka idiotka" (to Jej słowa), o co miała duży żal do producentów filmu, gdyż absolutnie taka nie była. Była osobą konkretną, stanowczą, lekko wyniosłą, choć nie zarozumiałą, bardzo kulturalną, po prostu damą z klasa, ale w zadnym wypadku ni "słodką idiotką". Nawet w młodości, gdy była zakochana w Alku, była w niej słodycz biorąca się z uczucia, a nie słodycz idiotki. Więc może to było tez przyczyną Jej milczenia na te tematy.
          • mysz_mouse Re: Barbara Sapińska-Eytner 20.04.14, 02:30
            Dziękuję Pani za te wszystkie informacje :)
    • aleksandria65 Re: Barbara Sapińska-Eytner 28.01.14, 15:41
      www.nekrologi-baza.pl/zlista/87
      Może pomogę... Znalazłam taką informację. Przez wiele lat Pani Barbara mieszkała na warszawskim Kole... Widywałam Ją, rozmawiałam... Pod koniec życia widywałam Jej Opiekunkę, która się Nią zajmowała, robiła zakupy... Dziś po Jej domu nie ma śladu... Nowy właściciel wybudował całkiem nowe lokum...
      • sibeliuss Re: Barbara Sapińska-Eytner 30.01.14, 12:02
        A swoją drogą ciekawe gdzie spoczęła...
        • kreatura123 Re: Barbara Sapińska-Eytner 13.02.14, 18:53
          sibeliuss napisał:

> A swoją drogą ciekawe gdzie spoczęła...
          Na Powiązkach w grobie rodzinnym wraz z Mężem i Synem.
          Można znaleźć dokładny adres grobu w księgach cmentarza.
          • andrzej_b2 Re: Barbara Sapińska-Eytner 14.02.14, 08:52
            https://foto3.m.onet.pl/_m/6366ba33cdf43dc2cb50708ddc66fde3,21,19,0.jpg
            • sibeliuss Re: Barbara Sapińska-Eytner 18.02.14, 11:11
              Na grobowcu nie ma słowa, że jest tam pochowana, poza tym skoro wyszła za mąż za pana Udryckiego, zatem myślałem, że spoczywa z drugim mężem.
              • andrzej_b2 Re: Barbara Sapińska-Eytner 18.02.14, 16:06
                Jedno pewne, że to grób Eytnerów. Reszta do zbadania.
                • kreatura123 Re: Barbara Sapińska-Eytner 19.02.14, 13:57
                  Z niewiadomych przyczyn Pani Barbara pochowana została na Bródnie. Kwatera 11B, I-szy rząd, grób 21.
                  • sibeliuss Re: Barbara Sapińska-Eytner 21.02.14, 11:03
                    kreatura123 napisał(a):

> Z niewiadomych przyczyn Pani Barbara pochowana została na Bródnie. Kwatera 11B,
                    > I-szy rząd, grób 21.

Będę w weekend, sprawdzę. Bardzo dziękuję.
                    • sibeliuss Re: Barbara Sapińska-Eytner 01.03.14, 17:33
                      https://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3604041,2,1,Barbara.html
                      https://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3604043,2,2,Barbara1.html
                    • sibeliuss Re: Barbara Sapińska-Eytner 01.03.14, 17:34
                      Z wiadomych, jest to grób rodzinny, pochowani są tam rodzice pani Barbary.
                      Czym zawodowo się zajmowała?
                      • sibeliuss Re: Barbara Sapińska-Eytner 01.03.14, 17:42
                        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3604043,2,2,Barbara1.html
                        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3604041,2,1,Barbara.html
                      • kreatura123 Re: Barbara Sapińska-Eytner 01.03.14, 22:18
                        Była stomatologiem. Przez jakiś czas prowadziła prywatną praktykę w domu, ale ze względu na zamieszanie związane z wizytami pacjentów i charakterystyczny zapach, którego Jej pierwszy mąż wręcz organicznie nie znosił, zrezygnowała z tego i do czasu emerytury pracowała jako dentystka szkolna. Miała jednego syna - Macieja i dwóch wnuków (z dwoch małżeństw syna) Jakuba i Artura. Nie wiedziałam, że na Bródnie są pochowani Jej Rodzice, nigdy o tym nie wspominała, a ja jakoś nie pytałam.
                        • sibeliuss Re: Barbara Sapińska-Eytner 02.03.14, 17:28
                          A zatem miała potomków, zapaliłem światełko i posprzątałem grób. Kim był pan Udrycki?
                          • kreatura123 Re: Barbara Sapińska-Eytner 02.03.14, 18:39
                            Pan Jan Udrycki był wieloletnim przyjacielem Rodziny i drugim mężem Pani Barbary. Pobrali się, gdy Pani Barbara miała 65 lat, a Pan Udrycki 80. Wspaniały Człowiek, pełen niespożytej energii, do końca życia nie umiał spokojnie usiedzieć na miejscu, na przykład osobiście wchodził, mimo wieku, na dach, by poprawić dachówki, udzielał się społecznie, pomagał więźniom, szykując i rozwożąc dla nich paczki...By architektem, jak pierwszy mąż Pani Barbary, Jego najbardziej znany projekt to Zapora na Solinie.
                            • sibeliuss Re: Barbara Sapińska-Eytner 03.03.14, 08:14
                              Dziękuję za informację.
                              Ciekawa historia, spaceruję po Cmentarzu Bródnowskim, ile grobów tyle ciekawych historii.
                              • gosiaud Re: Barbara Sapińska-Eytner 09.03.14, 18:03
                                Z tego co zrozumiałam, to drugi mąż Pani Barbary, Jan Udrycki, wciąż żyje, tak?
                                • kreatura123 Re: Barbara Sapińska-Eytner 09.03.14, 18:52
                                  Nie, Pan Jan nie żyje, zmarł wiele lat przed śmiercią Pani Barbary, niestety nie pamietam daty jego śmierci, nawet w przybliżeniu.
                                  • sibeliuss Re: Barbara Sapińska-Eytner 09.03.14, 22:40
                                    Jan Udrycki zmarł w 2001.
                                    poz. 63
                                    www.archiwumkorporacyjne.pl/en/index.php/fraternities-museum/lviv/aragonia/
                                    • gosiaud Re: Barbara Sapińska-Eytner 15.03.14, 19:49
                                      A czy Pani Barbara nie miała jeszcze wnuczki? I czy wiadomo konkretnie w jakiej szkole pracowała?
                                      • kreatura123 Re: Barbara Sapińska-Eytner 16.03.14, 00:26
                                        Nie, nie miała wnuczki, tylko dwóch wnuków. Niestety nie pamiętam, w jakiej szkole pracowała.
                                        • gosiaud Re: Barbara Sapińska-Eytner 22.03.14, 19:15
                                          Ale syn Pani Barbary żyje? I jej siostra cioteczna Danuta Rossmanowa, też.
                                          • kreatura123 Re: Barbara Sapińska-Eytner 22.03.14, 20:29
                                            Syn Pani Barbary, Maciej, zmarł w sierpniu 1997 roku, Pani Danuta żyje.
                                            • sibeliuss Re: Barbara Sapińska-Eytner 24.03.14, 10:55
                                              www.ipon.pl/forum/topic/16155-barbara-basia-sapi%C5%84ska-5-ta-rocznica-%C5%9Bmierci/
                                            • sibeliuss Re: Barbara Sapińska-Eytner 01.04.14, 23:05
                                              Maciej Eytner był młodym facetem, straszne że tak wcześnie odszedł.
                                              • kreatura123 Re: Barbara Sapińska-Eytner 02.04.14, 01:05
                                                Owszem, miał 40 lat.
                                                • sibeliuss Re: Barbara Sapińska-Eytner 03.04.14, 11:38
                                                  Czy posiada Pani jakieś zdjęcie Wacława Eytnera, które mogłbym umieścić na Wikipedii?
                                                  • kreatura123 Re: Barbara Sapińska-Eytner 03.04.14, 12:26
                                                    Niestety nie posiadam, gdyż Jego syna poznałam już po Jego śmierci, więc nawet Go nie znałam.
                                                  • sibeliuss Re: Barbara Sapińska-Eytner 04.04.14, 08:13
                                                    Okazuje sie, że jest w pewnej książce - spróbuję je powielić :)
                                                  • andrzej_b2 Re: Barbara Sapińska-Eytner 04.04.14, 17:12
                                                    sibeliuss napisał:
                                                    > Okazuje sie, że jest w pewnej książce - spróbuję je powielić

Proszę uważać. Na powielanie czyjegoś utworu (dzieła) trzeba uzyskać zgodę właściciela (autora).
                                                    Prawo autorskie!
                                                  • sibeliuss Re: Barbara Sapińska-Eytner 06.04.14, 09:39
                                                    Tak, wiem. Jeszcze tylko ustalę jak to jest - książka jest z 1962.
                                                • Gość: Ania Re: Barbara Sapińska-Eytner IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.23, 17:43
                                                  Jej, bardzo młody... Wiadomo coś więcej o jego śmierci ?
                          • kreatura123 Re: Barbara Sapińska-Eytner 24.03.14, 11:58
                            sibeliuss napisał:

> A zatem miała potomków, zapaliłem światełko i posprzątałem grób. Kim był pan Ud
                            > rycki?
                            Dziękuję za posprzątanie grobu mojej Teściowej, ja niestety jako osoba niepełnosprawna nie jestem w stanie nawet pojechać na cmentarz, a Artur, Jej wnuk a mój syn jest w tej chwili zagranicą. Co do drugiego wnuka - Kuby, to nie mam z nim kontaktu i nie wiem, czy opiekuje sie grobem Babci.
                            Ewa E.
                            • sibeliuss Re: Barbara Sapińska-Eytner 25.03.14, 14:20
                              Nie ma sprawy, ilekroć będę w pobliżu przelecę miotłą i ścierką grób pani Barbary.
                              Chcę w haśle o Wacławie Eytnerze zrobić adnotację o jego żonie, potrzebuję informację dot. wykształcenia.
                              • kreatura123 Re: Barbara Sapińska-Eytner 25.03.14, 14:47
                                Niestety nie wiem, gdzie studiowała, prawdopodobnie w Warszawie, nie wiem, w jakich latach, tylko tyle, ze ukończyła stomatologię.
                                • sibeliuss Re: Barbara Sapińska-Eytner 25.03.14, 15:22
                                  Życiorys fantastyczny.
                              • gosiaud Re: Barbara Sapińska-Eytner 09.04.14, 13:01
                                sibeliuss napisał:

> Nie ma sprawy, ilekroć będę w pobliżu przelecę miotłą i ścierką grób pani Barba
                                > ry.
                                > Chcę w haśle o Wacławie Eytnerze zrobić adnotację o jego żonie, potrzebuję info
                                > rmację dot. wykształcenia.

Chyba mogę pomóc :)
                                "W czerwcu 1939 r. skończyła II klasę Gimnazjum Haliny Gepnerówny w Warszawie. (...) W czerwcu 1943 r. zdała maturę na tajnych kompletach Gimnazjum Gepnerówny i jesienią wstąpiła na zakonspirowany Wydział Lekarski Uniwersytetu Warszawskiego. (...) Po zakończeniu wojny ze względu na trudną sytuację materialną rodziny przeniosła się na II rok stomatologii, którą ukończyła w styczniu 1949 roku. W październiku tegoż roku wyszła za mąż za Wacława Eitnera, architekta. Do 1987 r. pracowała jako stomatolog w przemysłowej służbie zdrowia." z książki Tomasza Strzembosza "Bohaterowie 'KAMIENI NA SZANIEC' w świetle dokumentów". Jest tam zamieszczona notka biograficzna dotycząca Pani Barbary, która obejmuje okres wojny, który ominęłam. Nie jest to jakaś super dokładna i szczegółowa biografia, mieści się ledwo na pół strony A5, ale jeśli są takie chęć i potrzeba, to mogę przepisać ją w całości.
                                • Gość: Ania Re: Barbara Sapińska-Eytner IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.23, 17:41
                                  Jaka była pani Barbara ? Potrafiła cieszyć się życiem po tym wszystkim co przeszła ? Wspominała kiedyś o Alku ?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka