Gość: wirus IP: 195.116.48.* 14.05.01, 20:43 Na temat wpadłem kiedy przeglądałem forum katowickie-gdzie rozmyślają nt. Powsatń Śląskich. Sam pisząc pracę o Powstaniu miałem mieszane uczucia. Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alek Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: *.dialup.tiscalinet.it 14.05.01, 20:55 Pytanie w stylu: "Czy ma sens, ze Wisla wpada do Baltyku?" Powstanie po prostu bylo i musialo byc. Gdyby nie bylo zorganizowane wybuchloby samorzutnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felek Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: 193.0.117.* 06.06.01, 15:59 z punktu widzenia politykow rzadu londynskiego, owszem mialo. armia "naszych sowieckich przyjaciol" w 44 roku byla juz na terenie Polski wiec trzeba bylo dzialac, czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MICHAL Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: *.swipnet.se 01.08.01, 23:37 Gość portalu: alek napisał(a): > Pytanie w stylu: "Czy ma sens, ze Wisla wpada do Baltyku?" Powstanie po prostu > bylo i musialo byc. Gdyby nie bylo zorganizowane wybuchloby samorzutnie. Oczywiscie, ze nie mialo sensu.Wymordowano najbardziej wartosciowa czesc spoleczenstwo. Dzisiejsza armia dresiarzy i lobuzow to potomkowie tych pozostalych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: *.ilot.edu.pl 15.05.01, 09:07 Myślę, że jeszcze za mało czasu upłynęło,żeby to obiektywnie ocenić. Jestem warszawianką, więc jestem z tematem Powstania związana emocjonalnie. Znam osoby walczące w Powstaniu. Wydaje mi się, że miało sens. Młodzi żyli w takim napięciu, że Powstanie wybuchłoby samorzutnie. Wydaje mi się również, że powstanie przyczyniło sie między innymi do tego, ze nie zostaliśmy 17 republiką. I myslę, że zadawanie takiego pytania po latach, gdy juz więcej wiemy i znamy skutki (myślę o zburzonej Warszawie, bezprzykładnym męstwie i ogromnych ofiarach wsród powstańców i ludności cywilnej) chyba nie ma sensu nawet gdy ma się (ja też czasami mam) wątpliwości. W koncu gdyby człowiek wiedział, ze sie przewróci, to by wcześniej usiadł. Myślę, że dopóki żyje ostatni powstaniec, nie powinno się takich dyskusji prowadzić. To nie w porządku wobec nich. Oni chcieli pozbyc się wroga i nie bawili się w wielka politykę. Podobnie jak Ty też jestem ciekawa, co na to inni. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Widok 9 Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: 195.117.228.* 15.05.01, 13:52 Niestety, tak postawione pytanie nie ma sensu. Czy sens miała walka z Niemcami? Może trzeba było iść śladem Norwegów? Dzisiejszych szejków Europy?. Pytanie o sens jest aktualne dzisiaj. I winno brzmieć: Czy warto padać do nóg EWG wiedząc, że w tej pozycji pozostaniemy bardzo długo? Spytasz co ma jedno do drugiego? Myślę, że teraz mamy więcej do stracenia. Wtedy pozostawała im (Powstańcom)tylko nasza "godność". Dzisiaj o godności możemy sobie pogadać, ale pozostaje 40 mln z problemem co dalej? i co w zamian? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: *.kabatnet.waw.pl 15.05.01, 14:11 Mało kto docenia Powstanie Warszawskie, nie tylko w Polsce, ale i w Europie, ale przecież gdyby nie ono to kto zatrzymał by front wschodni na pół roku w jednym miejscu??? Nie byłoby wówczas wspólnego ataku Aliantów i Armii Czerwonej na Berlin, a "historia nowoczesnej Europy" wyglądałaby dziś zupełnie inaczej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: 212.160.114.* 15.05.01, 17:34 Niestety, rozsadkiem mierzac, Powstanie Warszawskie niewielki mialo sens; wybuchlo przedwczesnie. Spelniloby swoj cel (tez raczej tylko polowicznie - bo trudno sobie wyobrazic by sowieci pozostawili warszawe w rekach AK) gdyby odbylo sie w momencie wkraczania armi czerwonej do warszawy a tak 'oswobodzicielska' armia zatrzymala sie i.... Problem w tym ze nie zbyt duzo bylo w tym emocji i nikt nie ocenil szans na chlodno (tak jak np inne 'bohaterskie' narody w Europie poddajac swoje kraje niemalze bez wystrzalu). Najwiekszy chyba dramat w tym ze nikt tego powstania nie wykorzystal - nawet dzisiaj jesli wpiszecie w okienku wyszukiwarki 'warsaw uprising' to bedziecie mieli wrazenie ze jedyne powstanie jakie bylo w warszawie to... powstanie w gettcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wirus Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: 195.116.48.* 15.05.01, 18:27 Wiem że na to pytanie trudno jest odpowiedzieć, niektórzy twierdzą że jest bezsensowne i mają w tym trochę racji. Ale nie chodzi mi tu o sens pytania ale wydarzenia. Dlatego zapomnijcie o pytaniu i napiszcie co w ogóle myślicie o Powstaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? Tak IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 17.05.01, 21:48 Jak każde nasze powstanie i to miało sens. Patriotyzm i poświęcenie dla Ojczyzny musi mieć swoje korzenie. Polska dzięki powstaniom zawsze dążyła do pełnej wolności i z nich czerpała siły do walki o nią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ede Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: *.icpnet.pl 02.06.01, 00:13 Obawiam się, że powstanie było bezsensownym aktem rozpaczy prawicowego rządu londyńskiego. Najpierw usunęli Mikołajczyka, potem dali rozkaz, skazując tysiące ludzi na śmierć. W powstaniu zgnęło wielu Polaków. Najwięcej oczywiście rdzennych mieszkańców Warszawy, ale też walczyli i ginęli przesiedleńcy z Wielkopolski (Ci, którzy zostali wywaleni przez Niemćow po 1939) oraz Ci, którzy uciekali przed Niemacami w całej Polsce w roku 1939. Nie wszyscy po wrześniu wrócili. Powstanie było porównywane do Paryskiego, ja osobiście nie widzę rzadnej analogii. Pod Paryżem stali alianci, a pod Warszawą okupansi (przyszli). Rząd dobrze wiedział, że AK jest niszczone przez Armię Czerwoną, myślę o NKWD. Stalin nawet z nami nie utrzymywał stosunków dyplomatycznych. Alianci mieli zakaz lądowania po wschodniej stronie Wisły, a z Alp do Wawy jest kawał drogi. Bez rzadnego planowani,taki sobie zryw. Zciemnili ludzi, skazując ich na przegraną. Powstanie nie miało sensu bo nie było zaplanowane, co gorsza było wiadomo, że jest skazane na porażkę. Student na pierwszych zajęciach z zarządzania, zrobiwszy wstępną analizę tego przedsięwzięcia, mając takie dane jakie były znae w 1944, spasował by, a Rząd nie. No to spalili Warszawę, a potem trzebabyło ją odbudowywać. Żal mi bohaterów, którzy umarli bo ktoś nie myślał. Szkoda też Waszych zabytków oraz siana jakie poszło na odbudowę czegoś, co w ogóle nie musiało być za mocno zniszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: *.chello.pl 09.06.01, 22:47 Ale tak, to przynajmniej ludzie ci zgineli w walce, a nie w sowieckich lagrach (bo do lagrow wysylali sowieci Akowcow, ktorzy sie im poddali (TAK! PODDALI, nie PRZYLACZYLI). I tak samo Warszawa, spalona przez okupanta w wojnie... a tak to by poszla pod kilof w imie budowania "nowego, lepszego panstwa"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.01, 19:01 Choć to trudne spobuję odpowiedzieć krótko i na "zimno": militarnie - nie, politycznie - nie, nieracjonalnie i po "plsku" - TAK. Pamiętać jednak należy, że gdyby nie nasza nieracjonalność i polskość to już by nas dawno jako narodu nie było. Uczeń II klasy liceum jest w stanie tak podpowiedzieć Napoleonowi, by nie przegrał pod Waterloo - on już spo ro wie z książek i opracowań. Tamci ludzie żyli tam i wtedy, wiedzieli tylko to co mogli i/lub chcieli wiedzieć. Czyli - nie ma na tak postawione pytanie odpowiedzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ede Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: *.icpnet.pl 06.06.01, 22:57 Nie możesz wrzucać wszystkich powstań do jednego wora. Te z zaboru ruskiego i austryjackiego oraz to ostanie faktycznie nigdy nie były zoorganizowane. Każde z nich skończyło się fiaskiem, choć brali w nich udział Polacy ze wszystkich zaborów. W Wielkopolsce - zabór pruski, potem niemiecki, zoorganizowano 3 powstania, z czego 2 się udały. Oczywiście historia uczy tylko o dwóch najbardziej spektkularnych powstaniach w okresie zaborów, o listopadowym i styczniowym. Lecz Ci, którzy znają trochę lepiej historię naszego kraju, mogą bilans powstań przeprowadzić i dojdą do tego samego wniosku co ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shivo Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.01, 19:34 Nie miało sensu, 200 tyś ludzi poszło do piachu, zniszczono stolice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: strona o Powstaniu/whatfor.beta.punkt.pl IP: *.ilot.edu.pl 05.06.01, 07:59 Jest bardzo ciekawa strona o Powstaniu, zrobiona przez niewarszawiaka, ale z warszawskiej rodziny, mieszkajacego pod Opolem. Warto zajrzeć, bo sporo wiadomości i bardzo atrakcyjna od strony graficznej. Adres http://whatfor.beta.punkt.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mathom Re: Nie mialo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.01, 00:23 Baczynski i Gajcy wiecej dobrego by uczynili gdyby jednak zyli. Wytepiono przyszla inteligencje. Odpowiedz Link Zgłoś
trapszo Re: Nie mialo 10.06.01, 13:19 Mialo sens tak jak wszystkie powstania podczas zaborow bo nipozwolily zaponiec ze takie panstwo istnieje.Napewno liczono sie ze stratami,powstanie trwalo 63 dni a rosjanie przekroczyli Wisle w styczniu trzy miesiace pozwolono palic rownac z ziemia miasto bo Stalin tagze nie chcial aby panstwo Polakie sie odrodzilo (Pakt Riebentrop-Molotow) Jest tylko ten problem ze nie potrafiny wyciagnoc kozysci politycznych Tak bylo po zwyciestwie pod Grunwaldem, pod Wiednien i w roku 1945 pozwolilismy aby inni za nas decydowali a przeciez mysmy brali w tej wojnie udzial i ja wygrali. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mathom Re: Nie mialo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 01:48 Trudno jest polemizowac z faktem historycznym. Faktem jest rowniez ze historie pisza zywi a nie umarli. Swiat zmieniaja czyny a nie ofiary a w historii licza sie skutki a nie pragnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f dobrze ze sa takie strony IP: 212.160.114.* 10.06.01, 22:56 to wpaniale ze ludziom sie 'chce' tworzyc takie strony. Tym bardziej godne pochwaly ze oficjalne strony.. nie istnieja. Mozna sie dowiedziec np z internetu (stron aglojezycznych) ze powstanie w warszawie bylo ale... w getcie. Powstanie raczej niewielki mialo sens ale to latwo nam TERAZ ocenic.... PS zyczylbym sobie troche wiecej fotografi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diana Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: *.telia.com 10.06.01, 13:37 Samo powstanie byc moze nie mialo sensu, ale widzimy to dopiero teraz z ksiazka historii w reku. Ale sam fakt, ze jestesmy zdolni do wielkich czynow, ze nie dajemy sie zakuwac w kajdany, ze wolnosc jest dla nas najwazniejsza jest piekna zaleta naszego narodu. Czuje wstret do narodow , ktore padaly na kolana przed okupantami. Czy to byli Niemcy, Rosjanie, nie ma znaczenia, ale obcy! Celem powstania bylo wyzwolenie Polski i tylko to jest juz celem samym w sobie. A, ze sie nie powiedlo, wiele rzeczy w zycie sie nie udaje, inaczej nic nigdy bysmy nie robili i nic nie zdobyli w zyciu. Nalezy chwalic tych "bylych" powstancow, ktorzy jesczce sa przy zyciu, malo ktory narod ma w sobie tyle odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
bessie Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? 10.06.01, 14:11 W sensie militarnym było całkowicie pozbawione sensu (jeśli już trzymać się tej dośc umownej terminologii), być może także politycznym - tutaj nie wszystko jest tak jednoznaczne. Miało natomiast znaczenie dla polskiej świadomości narodowej, tak samo zresztą, jak powstania XIX-wieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
bessie Re: odpowiedź dla Widok 9 10.06.01, 14:15 Niesłusznie został w Twojej wypowiedzi przywołany przykład Norwegów jako kolaborantów. Quisling był bowiem tylko JEDEN I SAM. Król wraz z parlamentem i rządem wyemigrowali (rząd norweski na uchodźstwie w Londynie), a społeczeństwo błyskawcznie zorganizowało Ruch Oporu. Norwegowie trafiali do Oświęcimia. Jeśli już dawać przykład kolaboracji, to może raczej Francuzów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanja Re: odpowiedź dla Widok 9 IP: 213.64.93.* 10.06.01, 15:07 Albo Szwedow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Widok 9 Re: odpowiedź od Widok 9 IP: 195.117.228.* 13.06.01, 13:44 Macie rację, Szwedzi są lepszym przykładem. A co do Norwegów to tak na 50% (Jednak współpraca była oparta na rządzie marionetkowym, ale z dość sporym poparciem). Ale macie racje, że Francja jest wzorem nie do podważenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fima Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: *.tele2.pl 19.06.01, 11:38 Militarnie miało sens 100% bo okupant cofał sie w rozsypce, aliant był tuż tuż, rzad podziemny miał poteżnych sojuszników gotowych do wsparcia lotniczego, w Anglii czekała polska brygada spadochronowa - czego więcej trzeba do zaplanowania wystapienia zbrojnego? Politycznie miało sens 100% bo stolica powinna i mogła być wyzwolona przez własny naród (nawet Francuzi urządzili w tych warunkach jakieś operetkowe powstanie...). Politycznego sensu nie miałoby właśnie zaniechanie powstania bo Rosjanie użyliby swego 'wyzwolenia' do kompromitowania 'Paliaków' w oczach świata jako sojuszników Hitlera. Elity polityczne i gospodarcze przedwojennej Polski i tak by wymordowali a dowodem na to i losy AKowskich wyzwolicieli Wilna i miast Lubelszczyzny oraz bezwzględna powojenna likwidacja niedobitków przez UB i NKWD. Samorzutnie powstanie nie mogło wybuchnąć bo bez decyzji kierownictwa wojskowego nastąpiłyby co najwyżej pojedyncze spontaniczne akty napaści na rejterujących Niemców - trudno byłoby to nazwać powstaniem. Nikt nie był jednak wtedy w stanie docenić przerażającej perfidii komunizmu sowieckiego - i o tyle tylko jesteśmy teraz mądrzejsi. Szkoda że tej wiedzy (wciąż tu potrzebnej!) używamy do dyskredytowania racjonalnych i godnych przedsięwzięć z własnej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: *.ilot.edu.pl 19.06.01, 12:06 I w dodatku radiostacja Kościuszko zachęcała na okragło do wybuchu powstania. Taka perfidia. A potem Stalin z załozonymi rękoma spogladał, jak Warszawa dogorywa. Nie pozwalał na międzylądowania na swoich terenach samolotów ze zrzutami. Potem chwalił się, ze wyzwolił Warszawę, a to było tylko morze ruin z kilkoma Robinsonami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FIMA 100% sensu - dziekuje,Elu, za szczegóły które pominąłem dla istoty IP: *.tele2.pl 21.06.01, 14:38 Duzo jeszcze mozna ich dodac, np.tak żałowani Baczyński i Gajcy zostaliby albo wyeliminowani po wojnie z życia kulturalnego albo pisaliby jak Andrzejewski i tylu innych poematy o ludziach radzieckich.A inni? Jak pisał 100 lat wcześniej poeta: 'Wyzwanie mu przysle szpieg nieznajomy Walkę z nim stoczy sąd krzywoprzysiężny Polem walki będzie dół kryjomy A wyrok o nim wyda wróg potężny. Zwyciężonemu za pomnik grobowy Zostanie suche drewno szubienicy...' Na to zupełnie nie miało wpływu to czy powstanie wybuchło czy nie. Miało natomiast wpływ na to że wybrano mordowanie cichaczem zamiast jawnie ogłaszać Polskę republiką ZSRR - a to jeszcze bardziej pokomplikowało by nasze sprawy powojenne. I takie było ich za grobem zwycięstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palker Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 23:30 Odgrzewam ten stary wątek, bo jest tu wiele sensownych wypowiedzi. Może wielokropek sobie poczyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: *.swipnet.se 01.08.01, 23:40 Oczywiscie, ze nie mialo.Wymordowano najbardziej wartosciowa czesc spoleczenstwa. Dzisiejsza armia dresiarzy to potokowie tych pozostalych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: *.dialup.tiscalinet.it 01.08.01, 23:45 Dzieki Powstaniu nawet najbardziej wredni syjonisci nie moga twierdzic, ze Polacy nie walczyli z niemcami i nie byli ofiarami w II wojnie. Powstanie zaoszczedzi wiec Polsce wiele miliardow dolarow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 11:03 Gość portalu: Michal napisał(a): > Oczywiscie, ze nie mialo.Wymordowano najbardziej wartosciowa czesc > spoleczenstwa. > Dzisiejsza armia dresiarzy to potokowie tych pozostalych. Michał, Ty rozumujesz dzisiejszymi kategoriami, wzbogacony o cała powojenna wiedze Niedawno cztałam w czyms, ze Powstanie wybuchło między innymi po to, zeby Warszawa nie została zburzona. Sadzono, ze armie ze wschodu bedzie chciała przepedzic Niemców i cały bój rozegra się w mieście. Stało sie niestety inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 22:35 Kiedyś mieliśmy dyskusję na historii pod tym samym tytułem. Klasa podzieliła się na dwie grupy. Jako jeden z niewielu zdecydowałem się powiedzieć że nie miało. To rzeczywiście trudne stwierdzenie, powiedzieć walczącym że ich wysiłek był niepotrzebny. Oczywiste jest również to że o taką ocenę mogę się pokusić dopiero 50 lat po powstaniu. Ale takie jest moje prawo. Można na to spojrzeć w dwóch wymiarach: skutki dla kraju i miasta. Warszawa poniosła największą ofiarę w swojej historii. Straciła najciekawszy i największy zespół miejski w kraju. Bezpowrotnie zniknął niepowtarzalny warszawski klimat- prawdziwych Warszawiaków jest już niewielu. Miasto zmieniło się z europejskiej metropolii o swoim własnym charakterze w nijaki zlepek blokowisk, wieżowców, pseudozabytków i rzeszy imigrantów ze wsi. Żal mi że Warszawa nie wyszła z wojny piękna jak wcześniej. I chyba ewentualne korzyści z powstania nie przebijają tej wielkiej straty. Kraj utracił swoją najcenniejszą grupę ludzi- wchodzącą w dorosłośc inteligencję. To ich zabrakło w latach komunizmu którego nadejście (niezależnie od powstania) było już wtedy nieuniknione. Pozostaje wersja idealistyczna- obroniliśmy honor, walczyliśmy o godność, pokazaliśmy światu. Nie wiem, mnie nigdy romantyczne ideały w historii nie porywają. Wiem że to niepopularne, ale uważam że z bardziej pragmatycznym nastawieniem może nie bylibyśmy romantykami Europy ale nie musielibyśmy patrzeć teraz na naszą brzydką stolicę. Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: *.zigzag.pl 02.08.01, 22:53 To fakt,iz Warszawa poniosla przeogromne straty jednakze w latach 1948-49 miasto probowalo nijako zywiolowo odrodzic sie w dawnym ksztalcie spoleczno-kulturowym na co jednak nie pozwolila wladza ludowa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palker Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 23:29 A czy nie jest to próba stworzenia kolejnego mitu. Przewrotnie spójrzmy na sytuację Niemiec po II wojnie światowej. Haniebnie ją przegrali. Ponieśli ogromne straty ludzkie i materialne. Wiele ich miast było zrównanych z ziemią, nie gorzej niz Warszawa. Podzielono ich na dwa państwa. Jedna część rozkwitła, druga jest kosztem setek miliardów marek regenerowana po dzien dzisiejszy. Czy na kondycję dzisiejszej Polski i kondycję Warszawy nie ma aby wpływu to, że znaleźliśmy sie po niewłasciwej stronie żelaznej kurtyny. I to na okres 45 lat? W czasie Powstania Warszawskiego zginęło mnóstwo mądrych, inteligentnych, ba wybitnych nieraz, ludzi. Ale dziesiątki razy więcej uciekło stąd "na zachód" po roku 1945 lub nie powróciło po tułaczce wojennej. Z powodów ekonomicznych i ideowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tony Re: CZY POWSTANIE WARSZAWSKIE MIAŁO SENS? IP: 217.98.116.* 02.08.01, 23:21 Co do sensu powstania, to przytocze może kilka faktów: * Plan "Burza" oryginalnie nie zakładał wybuchu powstania w Warszawie * Wszystkie plany powstanie były tylko wstepnymi szkicami * Na wiosne1944, dowodztwo AK zadecydowalo, ze aby uniknac zniszczenia Warszawy i strat w ludnosci w ogóle zrezygnować z tej idei * W wyniku powyższej decyzji sukcesywnie wycofywano broń z Warszawy w celu zasilenia nią oddziałów leśnych, przy okazji doszło również do dekonspiracji wielu magazynów Do pomysłu powstania wrócono nagle w lipcu 1944 na skutek zaistnienia dwóch nowych faktów: * Z jednej strony uznania przez sowietów rządu Lubelskiego za prawowity * Pozornego załamania frontu Niemieckiego na przedpolach Warszawy (Rosjanie wykonali zwiad bojem w sile korpusu pancernego który dotarł aż pod Otwock, lecz nastepnie został rozbity przez stacjonujące na przedpolu Warszawy 2 dywisje SS) Decydując się na powstanie dowództwo AK wykorzystało istniejace, wstepne plany gdyz brak było czasu na ich pogłebienie. Jednocześnie powiększono zamęt zmieniając w ostatniej chwili wiele istotnych szczegółów, min. Przeniesiono komendę z Mokotowa na wolę (wraz z z jednostkami Kedywu, tj. zgrup. Radosław), na Moktowie pozostał pułk ochrony dowództwa czyli "Baszta" Dowództwo średniego szczebla, chyba nie było zachwycone tą sytuacją gdyż wiele jednostek bardzo szybko próbowało sie wycofać poza Warszawę i tylko wyraźne polecenia dowództwa powstania je poowstrzymywały. Min duża częśc jednostek z żoliborza wykonała przemarsz do Kampinosu i z powrotem w okolicach 2 i 3 sierpnia. Również radosław planował ewakuacje swojego zgrupowania z okolic cmentarza powązkowskiego po upadku Woli. Niektóre jednostki opusciły zresztą warszawę (oddziały atakujące Okęcie, ocalałe oddziały Praskie), a niektóre wcale nie rozpoczęły walki ( z różnych względów) - min. Pruszków. Posumowując: z politycznego punktu widzenia może był i sens, ale za takie planowanie militarrne i postepowanie wbrew własnym uprzednim decyzjom w normalnej armii osoby odpowiedzialne czekałby sąd polowy... Odpowiedz Link Zgłoś