Dodaj do ulubionych

Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybkiej...

28.03.06, 00:51
Jestem ZA jak najszybszym wydłużeniem trasy Szybkiej Kolei Miejskiej do
stacji Śródborów albo do stacji Otwock :-)
www.ztm.waw.pl/skm.php
www.jozefow.pl
www.otwock.pl
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki 28.03.06, 01:13
      Ależ Wando, Otwock nie płaci nawet za 702.
      • chiste Zosiu, sloggi to kłamczuszek: 28.03.06, 08:54

• chiste Patrz Zocha: 28.03.06, 08:56
          www.bip.otwock.pl/uchwaly/4kad/u336_05.pdf

_______
          Ospo czorna!
          Idź do Dorna!
          • sloggi Re: Patrz Zocha: 01.04.06, 11:13
            chiste napisał:

> www.bip.otwock.pl/uchwaly/4kad/u336_05.pdf
            >
            > _______
            > Ospo czorna!
            > Idź do Dorna!

Odpowiedz mi tylko, czy ten projekt porozumienia został parafowany, jeśli tak to
            kiedy?
            W przypadku parafowania, jaki ma to wpływ na rozkład linii 702?
            • chiste Tak, to porozumienie zostało parafowane 03.04.06, 10:49
              Podobnie jak porozumienia w latach ubiegłych. Odpowiedzi na pytanie, kiedy
              zostało parafowane ze stuprocentową pewnościa dać ci nie mogę, bo nie jestem
              Prezydentem Otwocka ani Przewodniczącą Rady Miasta. Uchwała została podjęta na
              sesji w dniu 20 grudnia 2005 r. i przypuszczam, że tego samego dnia została
              parafowana. Jest to wysoce prawdopodobne, ponieważ prezydent i radni w kwestii
              funkcjonowania linii 702 i konieczności łożenia na nią w ogóle są WYJĄTKOWO
              zgodni. Jezeli nie wierzysz, to proszę wyszukaj sobie w BIPie otwockim uchwałę
              budżetowa na 2006 r. i skonfrontuj wydatki na transport publiczny z kwotą
              podaną w porozumieniu. To chyba wystarczy.
              Jedyne wątpliwości, jakie pojawiały się w ciągu ostatnich lat w sprawie
              funkcjonowania linii 702 w Otwocku, dotyczyły wysokości dopłat oraz tego, który
              przewoźnik ma ją obsługiwać. Niektórzy radni postulowali, aby opłaty w
              przypadku jej obsługiwania przez ZTM były niższe albo aby zastanowić się nad
              ogłoszeniem przetargu na jej obsługiwanie w Otwocku i zaproszenie do niego
              przewoźników prywatnych. Zresztą uważam, że te wątpliwości były uzasadnione,
              biorąc pod uwagę to, ze ZTM własciwie narzuca miejscowościom podwarszawskim
              kwoty dopłat, a linia 702 w Otwocku obsługuje tylko 2 dzielnice (Sródmieście i
              Kresy).
              Jak widać nic z tego nie wyszło (szkoda), a linia ta ZAWSZE odkąd istnieje
              samorząd otwocki była przez niego finasowana. Możesz nie zgadzać się z tym, że
              Otwock przeznacza na transport publiczny tylko 0,07% swoich wydatków
              budżetowych i w nikłym stopniu zaspokaja potrzeby swoich mieszkanców w tym
              zakresie (jedna linia, jeżdżąca po zadupiach w ślimaczym tempie, dająca
              możliwośc dojechania najdalej do Wiatraka). Ale twierdzenie, że Otwock nie
              płaci za 702, mija się z prawdą, czyli po prostu jest kłamstwem.

Pozdrawiam!
              _______
              Ospo czorna!
              Idź do Dorna!
        • silezius.monachijski sloggi to raczej gacie 28.03.06, 19:38
          komunikacyjnie bardzo słabo rozeznane, wiele razy to się okazało.

Dlaczego w Kaczym Mieście nie może być po prostu normalnie? - bilet ZTM na
          wszystkie pociągi?
          • sloggi Re: sloggi to raczej gacie 01.04.06, 11:15
            Masz mgliste pojęcie o finansach miejskich.
      • Gość: ooo SKM do Sopotu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 09:09
        TAK!!
        nich SKM jeździ do Sopotu, do rodzinnego miasta kaczynskiego.
        jak najszybcije niech zabierz Kaczora i jego ekipę nieudacznikiów i chamów.
        - byle nie do Warszawy!
    • notoric Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki 28.03.06, 02:45
      VETO!!! [...]Zyskaliby zatem także mieszkańcy tej ostatniej dzielnicy.[...]
      Dla autora artykułu: od kiedy to Rembertów jest ostatnią dzielnicą Warszawy?
      Dla informacji. Obecnie najmłodszą i ostatnią dzielnicą na wschód jest Wesoła.
      Sam pomysł przedłużenia SKM do Rembertowa uważam za trafny.

Mieszkaniec Wesołej.
      • tarantula01 A dlaczego nie do Wesołej? 28.03.06, 10:44
        notoric napisał:

> Sam pomysł przedłużenia SKM do Rembertowa uważam za trafny.
        > Mieszkaniec Wesołej.

A właściwie to dlaczego pociągi mają kończyć kursowanie w Rembertowie, a nie w
        Wesołej?
        • przewoz_pw Re: A dlaczego nie do Wesołej? 28.03.06, 12:21
          tarantula01 napisał:

> notoric napisał:
          >
          > > Sam pomysł przedłużenia SKM do Rembertowa uważam za trafny.
          > > Mieszkaniec Wesołej.
          >
          > A właściwie to dlaczego pociągi mają kończyć kursowanie w Rembertowie, a nie
          w
          > Wesołej?A jak chcesz je zawracać? Będziesz blokowac ruch kolejowy na pół
          godziny na trasie, na której pociągi jeżdżą w szczycie co 10minut nie licząc
          pospiesznych i towarowych?
          • Gość: to ja Re: A dlaczego nie do Wesołej? IP: 194.181.0.* 28.03.06, 13:31
            A jak w Rembertowie? Odstawiac sklad na bocznice EC Kaweczyn?
            • przewoz_pw Re: A dlaczego nie do Wesołej? 28.03.06, 21:59
              w Rembertowie za stacją jest tor odstawczy, zelektryfikowany, na którym się
              2xEN57 zmieszczą spokojnie. On jest do takich celów. SKM zjeżdżałaby na niego -
              nie blokowałaby już jednego toru przy peronie, a 5 minut przed godziną odjazdu
              by wjeżdżała z niego na właściwy tor przy peronie.
          • tarantula01 Re: A dlaczego nie do Wesołej? 29.03.06, 21:37
            przewoz_pw napisał:

> > A właściwie to dlaczego pociągi mają kończyć kursowanie w Rembertowie, a
            > > nie w Wesołej?

> A jak chcesz je zawracać? Będziesz blokowac ruch kolejowy na pół godziny na
            > trasie, na której pociągi jeżdżą w szczycie co 10minut nie licząc
            > pospiesznych i towarowych?

Pół godziny? A dlaczego tak dużo czasu ma zająć zmiana kierunku jazdy? Gdyby
            było idealnie, to należy tylko wypuścić/wpuścić pasażerów. Natomiast maszynista
            w tym czasie może przejść na drugi kraniec składu.
            Napisz mi ile par torów prowadzi do Wesołej. Trzeba dobudować rozjazdy do tego
            co istnieje - nie wiem nie byłem tam na tyle długo, aby mieć pogląd na układ
            torów.

Ale to było nie było, PKP.
            • mag_727 Re: A dlaczego nie do Wesołej? 29.03.06, 22:51
              tarantula01 napisał:

> przewoz_pw napisał:
              >
              > > A jak chcesz je zawracać? Będziesz blokowac ruch kolejowy na pół godziny
              > na
              > > trasie, na której pociągi jeżdżą w szczycie co 10minut nie licząc
              > > pospiesznych i towarowych?
              >
              > Pół godziny? A dlaczego tak dużo czasu ma zająć zmiana kierunku jazdy? Gdyby
              > było idealnie, to należy tylko wypuścić/wpuścić pasażerów. Natomiast
              maszynista
              >
              > w tym czasie może przejść na drugi kraniec składu.

Bo tyle mniej więcej trwa przejazd z Rembertowa do Wesołej (właściwie ostatnia
              stacja w Warszawie to Wola Grzybowska) zmiana kierunku jazdy i powrót do
              Rembertowa po tym samym torze, ponieważ w Wesołej nie ma możliwości ich zmiany.

> Napisz mi ile par torów prowadzi do Wesołej. Trzeba dobudować rozjazdy do
              tego
              > co istnieje - nie wiem nie byłem tam na tyle długo, aby mieć pogląd na układ
              > torów.
              >

szlak Warszawa Rembertów - Sulejówek Miłosna ma 2 tory, pomiędzy tymi stacjami
              nie mają ze sobą połączenia.

Myślę, że lepszym pomysłem byłoby zamiast dobudowywać rozjazdy, co IMO byłoby
              kuriozalnym pomysłem, jeżeli wogóle możliwym technicznie kończenie biegu
              pociągu w Woli Grzybowskiej i dalej jako służbowy do Miłosnej gdzie można
              zmienić bez problemu kierunek jazdy. Oczywiście nie zmienia to tego, że pomysł
              ten również jest głupi, tak jak głupia jest cała koncepcja SKM w tej formie
              ponieważ żadna gmina podwarszawska nie dopłaci do przejeżdzającej na jej
              terenie SKM-ki, a w administracyjnych granicach Warszawy nie ma ona żadnego
              sensu.
              • przewoz_pw Re: A dlaczego nie do Wesołej? 29.03.06, 22:55
                Dokłądnie tak.
                Chcesz do Woli Grzybowskiej? No to mamy: Rembertów - Wola Grzybowska -> 7 minut
                + 7 minut na powrót + 10 minut na samą zmianę (mniej nie polecam, bo w razie
                opóźnień wszystko się sypie) i już masz 24 minuty + 1 rezerwa = 25 minut. Na
                tyle minimalnie blokowany byłby tor dla innych pociągów. To na takiej linii
                bardzo dużo. Tu pociągi czasem co 5 minut jadą (jak się zdarzy na krańcowych
                odcinkach, że jedzie towarowy+osobowy+pośpiech).
                • przewoz_pw Re: A dlaczego nie do Wesołej? 29.03.06, 23:03
                  zapomniałem się odnieść do montowania rozjazdów w Woli...
                  Pomysł może nie śmieszny ile bardzo drogi. Trzeba nie tylko wmontowywać same
                  napędy, ale również zabudować (i przebudować starą) odpowienią sygnalizację i
                  całość wsadzić do obsługi z LCS Mińsk Mazowiecki, a robienie tego wszystkiego
                  tylko dlatego, że jakaś spółka może kiedyś będzie tak jeździć (bo na razie to
                  jej managerowie sami nie wiedzą czego chcą) jest bez sensu.
                  Poza tym, nawet jak już te rozjazdy by były, to i tak ruch byłby blokowany na te
                  minimum 10 minut. Minimum do zawracania prezentuje stacja Rembertów, która ma
                  swój tor odstawczy, lub Sulejówek - Miłosna, która ma 2 perony i 3 tory przy
                  nich (jeden dodatkowy).
                  • tarantula01 Re: A dlaczego nie do Wesołej? 31.03.06, 16:52
                    To teraz już chyba wiadomo dlaczego miasto nie chce dokładać do linii
                    średnicowej, aby ta była wykorzystywana jako druga linia metra, tylko woli
                    budować od podstaw. Tu trzeba to, a potem tamto.

PKP frontem do klienta!
    • metron1 Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki 28.03.06, 07:29
      Ja znowu jestem za jak najszybszym przedłużeniem SKM w kierunku Grodziska Maz
      Jeżeli pociąg jeszcze w tym roku dojdzie chociaż do Pruszkowa to będzie duży
      sukces Pozwoli to odciązyć zapchane do granic możliwosci pociągi KM jadące
      właśnie z tamtego kierunku Gwarantuję że pociągi SKM bankowo będą wozić komplet
      pasażerów
      • przewoz_pw Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki 28.03.06, 22:28
        Gwarantuję, ze nie odciążą. Skłądami pojedyńczymi jadącymi co najwyżej co 30
        minut (wariant ekstra optymistyczny przy obecnym rozkładzie - więc nierealny)
        niewiele zwojują tym bardziej, że w szczycie pociągi jeżdżąi tak co 10 minut, a
        jak już jest jakaś luka, to i tak na średnicy miejsca nie ma. Poza szczytem to
        mogą się popisać co najwyżej. Ale i tak pociągi skierniewickie jak są ciasne,
        tak ciasne pozostaną (swoją drogą, od kiedy jeżdżą 2xEN - po zimie - to tłoku aż
        takiego po południu nie ma, co najwyżej widzę rano nieźle naładowane pociągi,
        ale wtedy i tak żadnej SKMki wcisnąć się nie da już.
    • Gość: 0815 Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 28.03.06, 07:39
      niezła afera , za czyje pieniądze dziala społeczka obrębskiego ? przez rok pociągi wożą głownie powietrze. a może w lecie nad morze ?
    • Gość: Arro Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki IP: 157.25.31.* 28.03.06, 08:18
      Jestem za. Popieram pomysł skierowania linii SKM do Rembertowa. Ciekaw jestem
      tylko ile w tym jest czczej gadaniny.
    • Gość: Arro Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki IP: 157.25.31.* 28.03.06, 08:18
      Jestem za. Popieram pomysł skierowania linii SKM do Rembertowa. Ciekaw jestem
      tylko ile w tym jest czczej gadaniny.
    • Gość: Piastowiak Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki IP: *.chello.pl 28.03.06, 08:20
      Może niech najpierw władze Piastowa zapłacą za poprawienie częstotliwości 716 i
      717, a nie za SKM, do którego większość mieszkańców miasta ma kawał drogi :/
      • Gość: Lx Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki IP: *.u.mcnet.pl 28.03.06, 08:58
        SKM na linii do Pruszkowa to dla pasażerów raczej strata a nie zysk. Jeżeli
        pozostałby system taryfowy taki jak obecnie oznaczałoby to, że żeby jechać
        każdym pociagiem do Pruszkowa trzeba by mieć dwa bilety miesięczne. Jeden ZTM a
        drugi Kolei Mazowieckich żeby moc jechać również pociągiem, który jedzie do
        Grodziska, Żyradowa lub Skierniewic. Im wieksza liczba opreatorów na jednej
        linii kolejowej tym gorzej dla pasażerów.
        • chiste Imw iecej operatorów, tym lepiej 28.03.06, 09:06
          Kolego Lx, bzdury pleciesz.
          Im wiecej konkurentów, tym lepiej dla pasażera.
          SKM ma obsługiwac ruch do i z Warszawy. Więc pisanie o Grodzisku,
          Skierniewicach czy pcimiu Dolnym mija się z celem.
          Jezlei SKM dojedzie do Pruszkowa, to powinniście się cieszyć. to jest duże
          udogodnienie taryfowe - jedziesz na jednym bilecie okresowym SKMka i wszystkimi
          srodkami transportu zbiorowego w Warszawie. Nie musisz kupować biletu na pociąg
          a potem bdrugiego biletu na tramwaj, metro czy autobus.
          Poza tym - patrz co spowodowało pojawienie sie konkurenta na linii otwockiej:
          ceny biletów jednorazowych miesięcznych Kolei Mazowieckich polecialy od razu w
          dół. Ale tylko na tej linii, bo tylko tu KM maja konkurencję na torach.
          _______
          Ospo czorna!
          Idź do Dorna!
          • Gość: Lx Re: Imw iecej operatorów, tym lepiej IP: *.u.mcnet.pl 28.03.06, 09:59
            Obecnie dojeżdżający spoza Warszawy mając bilet miesięczny Kolei Mazowieckich
            na trasie Pruszków-Warszawa Wschodnia, żeby jechać SKM na trasie W-wa Zachodnia
            W-wa Wschodnia muszą kasować bilet ZTM. Jeżeli taki sam system ma być na SKM do
            Pruszkowa, to lepiej żeby jej tam nie było.
            • chiste Re: Imw iecej operatorów, tym lepiej 28.03.06, 11:32
              Gość portalu: Lx napisał(a):

> Obecnie dojeżdżający spoza Warszawy mając bilet miesięczny Kolei Mazowieckich
              > na trasie Pruszków-Warszawa Wschodnia, żeby jechać SKM na trasie W-wa
              Zachodnia
              >
              > W-wa Wschodnia muszą kasować bilet ZTM.

Skoro maja miesięczny na KM, to moga wybrac na tej trasie 100 pociagów tego
              przewoźnika. Zreszta, podejrzewam, ze większość z nich ma wykupiona warszawska
              kartę miejska, więc moga tez swobodnie skorzystac z SKMki na trasie między
              wschodnia i zachodnią.

> Jeżeli taki sam system ma być na SKM do
              > Pruszkowa, to lepiej żeby jej tam nie było.

Do Pruszkowa miałbys taki system, ze kupilbys sobie 30-dniowa karte miejska
              sieciową za 90 zł i mogłbys na niej jeżdzić SKMka na trasie z Pruszkowa do
              Rembertowa, wszyskimi tramwajami, metrem i autobusami w Warszawie a dodatkowo
              autobusami na liniach podmiejskich (wszystkimi siedemsetkami w Ozarowie,
              Piastowie, Otwocku, Legionowie itd.).
              Mało?

Rachunek jest prosty:
              Miesięczny bilet z Kolejami Mazowieckimi i ZTM = miesięczny KM + 30-dniowa
              karta miejska (122,55 + 66 = 188,55 zł).
              Miesięczny bilet z ZTM (SKM i reszta transportu warszawskiego) = 30-dniowa
              karta miejska sieciowa (90 zł).
              Bilet jednorazowy z Kolejami Mazowieckimi na trasie z Pruszkowa do Warszawy -
              5,70;
              Bilet jednorazowy z SKM na trasie z Pruszkowa do Warszawy (jednorazowy
              podmiejski) - 4,80.
              • metron1 Re: Imw iecej operatorów, tym lepiej 28.03.06, 12:01
                A to moje wyliczenia były chyba lekko chybione Cenę biletu z Pruszkowa wziąłem z
                marcową obniżką Teraz widać że pasażerowie zaoszczędzą jeszcze więcej
            • metron1 Re: Imw iecej operatorów, tym lepiej 28.03.06, 11:55
              Człowieku co za głupoty wypisujesz Zgadza się mieszkaniec Pruszkowa aby dojechać
              do Warszawy musi kupić bilet KM lub WKD Aby móc jechać po Warszawie musi dokupić
              kartę miejską Bilet KM z Pruszkowa do Warszawy Śródmiescie 16 km kosztuje według
              cennika prawie 90 zł do tego dolicz opłatę za kartę miejską minimum 66 Wychodzi
              156 zł
              Wytłumacz może wszystkim w jaki sposób mieszkaniec Pruszkowa straci jeżeli
              zamiast 156 zł zapłaci 90 zł
              • Gość: Lx Re: Imw iecej operatorów, tym lepiej IP: *.u.mcnet.pl 28.03.06, 15:20
                Żeby pojechac każdym pociągiem do Pruszkowa i tym, który będzie podstawiany
                przez SKM i tym podstawianym przez KM, pasażer będzie musiał wydać 90 zł na
                kartę miejską + 98 zł na bilet miesięczny KM.
                • metron1 Re: Imw iecej operatorów, tym lepiej 28.03.06, 17:14
                  Ale dlaczego masz jezdzić wszystkimi pociągami Przecież to sam pasażer wybierze
                  czy chce jechać tylko pociągiem SKM czy dodatkowo zakupi sobie bilet na pociągi
                  KM Tak czy siak konkurencja nikomu jeszcze nie zaszkodziła
                  • Gość: Robert K. Re: Imw iecej operatorów, tym lepiej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.06, 19:19
                    Po co ma zakupowac dodatkowe bilety? Pasazer powinien wsiasc za ta sama cene do
                    pierwszego pociagu ktory przyjedzie.
                  • silezius.monachijski Im iecej operatorów, tym lepiej-z wspólnym biletem 28.03.06, 19:45
                    > Ale dlaczego masz jezdzić wszystkimi pociągami

pociąg KM za 4 minuty, pociąg SKM za 28. Ale co tam, nie spieszy się! Takie
                    rozwiązanie jest chore...
          • silezius.monachijski chiste, nie załamuj mnie 28.03.06, 19:43
            wierzyłem w Ciebie i Twój rozsądek.

> Im wiecej konkurentów, tym lepiej dla pasażera.

TO NIE JEST KONKURENCJA!!! NIE O TAKĄ KONKURENCJĘ CHODZI!!

pojedź do Berlina choćby i zobacz, jak działać to powinno. JEDEN BILET. A
            konkurencja - jak najbardziej, organizator komunikacji (ZTM) ogłasza przetarg na
            obsługę tras. I np. w cesarskim Wiedniu jest tak jak u nas - kolej i SKM, ale
            BILET WSPÓLNY! Konkurencja "firm" publicznych - dinozaurów postkomuny to
            całkowity absurd, tylko dodatkowy koszt i problemy.

Za karę będę torturować odmianą: widziałem Chiste, kogo nie ma - Chisty, Chisty
            nie zna się na komunikacji zbiorowej!
        • tarantula01 Ile biletów mają pasażerowie teraz? 28.03.06, 10:41
          Gość portalu: Lx napisał(a):

> SKM na linii do Pruszkowa to dla pasażerów raczej strata a nie zysk. Jeżeli
          > pozostałby system taryfowy taki jak obecnie oznaczałoby to, że żeby jechać
          > każdym pociagiem do Pruszkowa trzeba by mieć dwa bilety miesięczne. Jeden ZTM
          > a drugi Kolei Mazowieckich żeby moc jechać również pociągiem, który jedzie do
          > Grodziska, Żyradowa lub Skierniewic.

A teraz to ile biletów pasażerowie pociągów mają? Bo mnie się wydaje, że
          właśnie 2. Jeden może mieć ten, kto w Warszawie jeździ na jednorazowe albo nie
          korzysta z komunikacji miejskiej wogóle albo po wyjściu z pociągu po Warszawie
          jeździ taksówką/innym samochodem albo jest kolejarzem i nie musi kupować biletu
          KM.

> Im wieksza liczba opreatorów na jednej linii kolejowej tym gorzej dla
          > pasażerów.

Im więcej sklepów tym gorzej dla klienta??
        • Gość: Robert K. Przyklad Niemiec i DB to potwierdza. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.06, 19:21
          Tam jest jeden operator (monopolista!) i madrze podpisana umowa. S-bahny sie
          pieknie sprawdzaja w komunikacji miejskiej.
    • Gość: kon juz po wyborach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 08:56
      co tu teraz zrobić z SKM?
      już się Kaczor sfotogrfował z ładną kolejka, którą kupił ludowi, więc wracamy do
      rzeczywistości.
      teraz nie wiadomo co z nią zrobić, bo nikt wczesniej nie pomyslał gdzie
      najlepiej zeby jezdziła, ani czy w ogóle jest potrzebna.
      nienawidze Kaczki za to , że potrafi wywalić w błoto setki milionów zł. z
      naszych podatków, bo uważa że to jest korzystne dla kariery jego i jego brata.
      Kaczynski nienawidze cię!!!
      • silezius.monachijski te pociągi to g... 28.03.06, 19:48
        pseudonowoczesne, a w środku trup EN 57. A za cenę jednego potworka byłoby już
        ponad połowa naprawdę nowoczesnej jednostki albo modernizacja wszystkich bolidów
        Kolei Maz. do naprawdę fajnego standardu.

kaczory to całkowite dno! Nieudacznictwo i totalny bałagan!
    • Gość: asd Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki IP: *.chello.pl 28.03.06, 09:19
      A dlaczego tylko do nie dalej do Zielonki
    • Gość: Darek Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki IP: *.dec.pl / *.decyst.com.pl 28.03.06, 09:33
      Mieszkam w rembertowie i patrzac w przyszlosc i nadchodzaca przebudowe węzła
      Płowiecka, Marsa, Ostrobramska, Grochowska z Trasa Siekierkowska (na razie
      Panowie buduja estakady tuż obok i juz zajeli poł drogi)oraz o tym co się
      dzieje po drugiej stronie Warszawy (na Jerozolimskich) odnoszę wrażenie że
      decyzja o takim rozwiązaniu połączenia kolejowego powinna zostać podjęta juz
      dawno a nie dopiero jest rozważana. Wspominając obietnice byłego prezydenta
      warszawy a obecnego prezydenta kraju: wspólne bilety na komunkację miejską i
      PKP, obawiam się że znów nic z tego nie będzie. Ale obym się mylił!!
      PS. Ciekawe kto głosował na tego Pana i jego partię, ale zapomnijcie o
      wszytkich obietnicach przedwyborczych i powyborczych też, zreszta to juz widac.
    • Gość: hulagula Jaki jest wynik dochodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 09:36
      Media wielkokrotnie informowały o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przy
      przetargu na dostawę pociągów dla SKM i prowadzonym w tej sprawie dochodzeniu.
      Padały różne nazwiska, od pomniejszych z zarządu metra, do ważniejszych z
      miasta, a obecnie na świeczniku. Jaki jest wynik dochodzenia? A może już
      ukręcono łeb sprawie?
      • Gość: Admiral A jak sądzisz? IP: 80.51.246.* 28.03.06, 13:28
        ... skoro sprawa dotyczy obecnego Szefa kancelarii Prezydenta RP i samego
        Prezydenta, a prokuraturą bezpośrednio krótka smyczą kieruje PRAWIE Prawy i
        PRAWIE Spraiwedliwy Zbigniew "Zero" Ziobro?
        To się nazywa Łże Prawo i Łże Sprawiedliwość.
    • Gość: klax Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 09:56
      Ja proponuje do Błonia.Tam napewno je wykorzystaja.
    • Gość: Przemo Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki IP: *.gios.gov.pl / *.gios.gov.pl 28.03.06, 09:57
      A może najpierw wydłużyć obecną S1 do Otwocka, tak jak było to planowane?
      Pociągi SKM jeżdża puste, bo kursują głównie poza godzinami szczytu. Poza tym
      wydłużenie obecnej trasy na południe w niczym nie przeszkadza przedłużeniu jej
      na zachód, (do Pruszkowa, lub Grodziska). Przecież taka właśnie miała być
      doecelowa trasa S1: Otwock - Grodzisk. Co więc znowu zarząd SKM kombinuje?
    • Gość: SKM Ciekawe czy sie dogadaja.... IP: *.citibank.com 28.03.06, 10:45
      Zupelnie nie rozumiem dlaczego potrzebowali az roku, zeby dojsc do wniosku ze z
      Falenicy SKMka nigdy nie bedzie tak dochodowa jak z linii Pruszkowskiej.
      Wczesniej nie mieli danych o liczbie pasazerow ???
      Mam nadzieje ze Pruszkow i Piastow wykozystaja ta szanse.
      • wilson05 Re: Ciekawe czy sie dogadaja.... 28.03.06, 11:01
        > Zupelnie nie rozumiem dlaczego potrzebowali az roku,
        A dokladnie poltora roku - Centrum Zrownowazonego Transportu juz pod koniec 2004
        roku sugerowalo takie rozwiazanie:
        czt.zm.org.pl/?a=skm_ruszylo
        • Gość: Piastowiak Re: Ciekawe czy sie dogadaja.... IP: *.chello.pl 28.03.06, 11:18
          CZT proponowało tam także "ciekawe" rozwiązanie techniczne w postaci zawracania
          we Włochach :p
    • Gość: jw Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 10:54
      Takie przedłużenie trasy warszawskiej SKM nadałoby sens istnieniu tego
      przzedsięwzięcia, bo jak na razie SKM jedynie generuje koszty nieprzynosząc
      niemal żadnych korzyści mieszkańcom. Taki kompletnie nieprzemyślany
      propogandowy projekt ekipy prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Jeśli trasa kolejki
      zostanie wydłużona to będzie pierwszy krok w dobrym kierunku, ale czy ktoś
      pomyślał gdzie te pociągi będą zawracać? W Rembertowie chyba nie ma bocznicy (i
      tak rozsądniej byłoby, aby pociągi dojeżdżały do Otwocka) a w Pruszkowie po
      bocznicy do zawracania pociągów na torach podmiejskich zostały tylko ślady...
      • metron1 Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki 28.03.06, 12:03
        W Pruszkowie bocznica jest tyle że nie ma kawałka rozjazdu dzięki którym pociąg
        mógłby na tę bocznicę wjechać Po co zdemontowano akurat kawałek tego rozjazdu to
        nie wiem
        • Gość: Robert K. Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.06, 19:15
          Cala bocznica jest do ponownego zbudowania.
    • robert_zoliborz Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki 28.03.06, 12:14
      Problemem nie jest trasa a jakośc usług. Myśle że przy takiej częstotliwości
      nawet na nowej trasie nikt nie będzie polegał na usługach SKM. Najczęsciej
      będzie uzywana na zasadzie ze sie trafiła i wsiadłem. Dotychczasowy przebieg
      trasy jest wystarczający do zapełnienia, ale niska częstotliwośc kursowania SKM
      i dobra częstotliwość pokrywającej sie z nią lini autobusowej 521, zniechęca
      potencjalnych pasażerów. Gdyby kolejka jęzdziała co 15 min lub częsciej i były
      do niej dopasowane linie atobusowe, to zapewne był by zawsze komplet.
    • przewoz_pw Studzimy nadzieje... 28.03.06, 12:30
      "- To wspaniały pomysł. Teraz w pociągach czujemy się jak sardynki w puszkach.
      W dodatku wagony często są zdewastowane. Może wreszcie podróż do centrum
      odbywałaby się w przyzwoitych warunkach - mówi Aneta Zawieja z Ursusa."
      Niestety, kto liczy na to, że pociągi w szczycie będą jeździły do Pruszkowa
      częściej niech od razu zmieni zdanie. W obecnym rozkładzie nie ma miejsca na
      takie pociągi, a jeżeli już, to jeździłyby one z dw. Zachodniego. Nawet, jakby
      po średnicy pociągi jeździły częściej niż co 5 minut, to przepustowości linii
      grodziskiej, a w szczególności stacji Pruszków nie większymy za bardzo. Z
      resztą, kto się orientuje w temacie ten wie, ze póki co nie ma jak pociągów w
      Pruszkowie zawracać-było o tym już dawno, więc myślę że już jest po dyskusji -
      do czasu, aż Pruszków będzie miała możliwości techniczne do szybkiego i
      bezkolizyjnego zawracania (a na tej linii to jest sztuka).
      No i po drugie. Nawet jak, to pociągi SKM bedą jeździć jako pojedyńcze
      jednostki. Fajnie nie? Mieszkańcy linii grodziskiej doskonale wiedzą, jak to
      jest, a na następne jednostki SKM poczekamy długo, bo ani nie ma przetargów,
      ani nawet planów przetargów. A od samego przetargu do wykonania pociągu
      (poprzez różne odwołania itp) minie wiele czasu...
      Niech lepiej do Otwocka dadzą - nawet jak Otwocfk nie za bardzo płaci ZTM za
      autobusy. Częstotliwość SKM wynosiłaby max. ok. 30 minut, ale pociągi
      przynajmniej puste by nie jeździły...
      • kajtom Re: Studzimy nadzieje... 28.03.06, 12:59
        Uważam, że na trasie do Rembertowa (a jeśli są możliwości techniczne to nawet
        dalej do Wesołej) SKM będzie dużo efektywniej wykorzystana niż na trasie do
        Falenicy lub Otwocka. Wzdłuz linii otwockiej po obu jej stronach są drogi
        wykorzytywane przez linie prywatne konkurujące z koleją - np. Arka, Minibus.
        Wzdłuż linii mińskiej (do Rembertowa i Wesołej) takiej drogi nie ma więc
        możliwości konkurencji autobusowej są ograniczone. Poza tym wkrótce przebudowie
        będzie ulegał węzeł Płowiecka-Marsa co zablokuje praktycznie jedyny dojazd
        drogowy z dzielnicy Rembertów a także z Zielonki i części Wesołej do centrum.
        Wprowadzenie SKM na tę linię stanowiłoby wielkie udogodnienie komunikacyjne dla
        tych dzielnic i miejscowości podwarszawskich. Poza tym infrastruktura kolejowa
        na tej linii obecnie się po prostu marnuje. Dworzec w Rembertowie i linię
        kolejową do Mińska gruntownie wyremontowano trzy lata temu. Teraz zdarza się,
        ze w ciągu dnia przerwa pomiędzy kolejnymi pociągami z Rembertowa do Warszawy
        wynosi 1,5 godziny. To po co były te nakłady? Dodam, że SKM jedzie z Rembertowa
        do centrum w 20 minut, autobus w godzinach szczytu 45 minut.
        Rembertowiacy - twórzmy wspólny front na rzecz natychmiastowego przesunięcia
        SKM na linię mińską !!!!
        • Gość: erba Re: Studzimy nadzieje... IP: *.acn.waw.pl 28.03.06, 20:47
          kajtom - nie zapominaj ze wawer, anin, miedzylesie, radosc a takze miedzeszyn
          tez do centrum dostają sie samochodem przez marsa/płowiecką... inna rzecz ze
          temat SKM od poczatku obwieszczenia go przez wladze uwazalem za poroniony -
          innymi slowy pisząc: "wiedzialem, ze tak bedzie". ilosc kwakania odwrotnie
          proporcjonalna do efektow :(:(:(:(
        • przewoz_pw Re: Studzimy nadzieje... 28.03.06, 22:08
          kajtom napisał:

> Uważam, że na trasie do Rembertowa (a jeśli są możliwości techniczne to nawet
          > dalej do Wesołej)
          Nie ma takiej możliwości. Naqjlepuiej byłoby do Sulejówka-Miłosnej (tam da radę
          skłąd obrócić nie blokując linii) ale kto za to zapłaci...

> tych dzielnic i miejscowości podwarszawskich. Poza tym infrastruktura kolejowa
          > na tej linii obecnie się po prostu marnuje. Dworzec w Rembertowie i linię
          > kolejową do Mińska gruntownie wyremontowano trzy lata temu.
          Oj, chyba już ponad 5 lat będzie...
          Znacznie ponad 5 lat temu...

> Teraz zdarza się,
          > ze w ciągu dnia przerwa pomiędzy kolejnymi pociągami z Rembertowa do Warszawy
          > wynosi 1,5 godziny. To po co były te nakłady?
          Co najwyżej godzinę - patrzę na rozkład... W godzinach szczytu jest co 10 minut
          i więcej nie trzeba, mało tgo - niebardzo jest gdzie tą SKMkę wtedy wcisnąć
          (pomiędzy wchodnim a zachodnim)...
          Modernizacja nie pomogła pociągom podmiejskim, bo pomóc nie mogła (co najwyżej
          nie trzęsie jak kiedyś i jest ciszej). Ich prędkości, choćby nie wiem co robiły
          nie dochodzą do 160km/h. Pomiędzy Rembertowem a Siedlcami osobówki jadą 100km/h
          max i więcej EN57 ani żadna SKMka nie wyciągnie na tej trasie i już. Trzeba
          całkowicie nowego taboru (na pewno nie 14WE). Pomiędzy Rembertowem a Wschodnim
          po torach podmiejskich jest 60km/h i (dużo) więcej raczej nie będzie mimo, że
          też wyremontowane były.

> do centrum w 20 minut, autobus w godzinach szczytu 45 minut.
          > Rembertowiacy - twórzmy wspólny front na rzecz natychmiastowego przesunięcia
          > SKM na linię mińską !!!!
          Mieszkańcy linii otwockiej bardzo się pewnie ucieszą...
          • kajtom Re: Studzimy nadzieje... 11.04.06, 23:33
            Rozkład czytać umiem - np. w soboty i niedziele kolejene pociągi z Rembertowa
            do centrum odjeżdżają 13.16, 15.46 a więc nie co najwyżej co godzinę.
            Chętnie wcisnąłbym też np w dni powszednie połączenie między 8.16 a 8.46 - to
            obecnie szczyt ruchu. Obecna częstotliwość godzinna poza szczytem np. 11.46,
            12.46 też mogłaby być lepsza. Jęsli uważasz, że większa częstotliwośc w
            godzianch szczytu nie jest potrzebna - zapraszam do pociągu w godzinach rannych.
            Lat od modernizacji dworca nie liczyłem - może trzy, a może pięć: lepiej
            popatrzcie jak on teraz wygląda: jedna wielka dewastacja i marnotrawstwo
            publicznych pieniędzy - publicznych bo koleje są dotowane przez państwo czyli
            przez nas.
            Jak najbardziej jestem za tym aby stacja końcową SKM był Sulejówek - Miłosna i
            myślę, że jak się chce to można się dogadać.
            Pasażerom z linii otwockiej niespecjalnie współczuję. Większość z nich
            przesiadła sie z kolejki podmiejskiej do prywatnych linii autobusowych, które
            jeżdżą naprawdę często i sprawnie (sam korzystam) i przy okazji rozwożą ludzi
            po całym Otwocku i okolicach. Kkonkurencja z nimi przy pomocy SKM jeżdżacej
            tylko z Falenicy do centrum jest obecnie absurdalna.
            Osobiście sądzę, że najrozsądniejszym wyjściem byłoby połączenie SKM z Kolejami
            Mazowieckimi, doinwestowanie ich także przez m.st. Warszawa i stworzenie
            jednego nowoczesnego przewoźnika obsługującego szeroko rozumianą aglomerację
            warszawską.
            pozdrawiam
            Kajtom

• przewoz_pw Re: Studzimy nadzieje... 12.04.06, 00:22
              kajtom napisał:

> Rozkład czytać umiem - np. w soboty i niedziele kolejene pociągi z Rembertowa
              > do centrum odjeżdżają 13.16, 15.46 a więc nie co najwyżej co godzinę.
              To ja mam zły rozkłąd? A jechałem tymi pociągami w tygodniu:
              Odjazdy z Rembertowa poc.
              9812 odjazd 13:16 (wawa zach)
              80256 odjazd 14:16 (do zachodniej w C, do Grodziska w D)
              80232 odjazd 14:46 (jak wyżej)
              80234 odjazd 15:46 (do Żyrardowa, codz)

Jakieś 2 pociągi jednak znalazłem.

> Chętnie wcisnąłbym też np w dni powszednie połączenie między 8.16 a 8.46 - to
              > obecnie szczyt ruchu. Obecna częstotliwość godzinna poza szczytem np. 11.46,
              > 12.46 też mogłaby być lepsza.
              Mogłaby być. Ale pamiętam ubiegły rozkład. Pociągi "moje" jeździły po 10 i 11
              jako jedne jednostki i w sumie tyle wystarczało. Więc SKMka w tych godzinach,
              szczególnie tylko z Rembertowa też by woziła powietrze - na to nic nie poradzisz...
              > Jęsli uważasz, że większa częstotliwośc w
              > godzianch szczytu nie jest potrzebna - zapraszam do pociągu w godzinach rannych
              Znam ten ból. Ale o ile dałoby się coś wcisnąć pomiędzy Rembertowem a Wschodnią
              (szczególnie w przypadku przerwy pomiędzy pociągami 20 minut) o tyle pomiędzy
              Wschodnim a Zachodnim już nie da rady praktycznie...

> .
              > Lat od modernizacji dworca nie liczyłem - może trzy, a może pięć: lepiej
              > popatrzcie jak on teraz wygląda: jedna wielka dewastacja i marnotrawstwo
              > publicznych pieniędzy - publicznych bo koleje są dotowane przez państwo czyli
              > przez nas.
              Pytanie - kto to dewastował. Słusznie robiono, że na niektórych przystankach w
              trakcie modernizacji nie wstawiali szyb - po co, skoro szyby na innych
              przystankach wytrzymywały po tydzień - dwa...
              Blachy zagradzające wiaty też powyłamywali. Czasem nawet pewnie wiadomo kto to
              zrobił... Ale po co wzywać Policję...

> Jak najbardziej jestem za tym aby stacja końcową SKM był Sulejówek - Miłosna i
              > myślę, że jak się chce to można się dogadać.
              Z Sulejówkiem? Na pewno. Ale oni kasy tyle nie wydadzą...

> Pasażerom z linii otwockiej niespecjalnie współczuję. Większość z nich
              > przesiadła sie z kolejki podmiejskiej do prywatnych linii autobusowych, które
              > jeżdżą naprawdę często i sprawnie (sam korzystam) i przy okazji rozwożą ludzi
              > po całym Otwocku i okolicach. Kkonkurencja z nimi przy pomocy SKM jeżdżacej
              > tylko z Falenicy do centrum jest obecnie absurdalna.
              Tu się zgadzam, bo tam autobusy wygrywają bezproblemowo. Nie wiem kto na siłę
              pchał tam jeszcze kolejnego przewoźnika - SKM...

> Osobiście sądzę, że najrozsądniejszym wyjściem byłoby połączenie SKM z Kolejami
              >
              > Mazowieckimi, doinwestowanie ich także przez m.st. Warszawa i stworzenie
              > jednego nowoczesnego przewoźnika obsługującego szeroko rozumianą aglomerację
              > warszawską.
              Obawiam się, że zanim to się stanie, będziemy świadkami jeszcze niejednej zmiany
              myślenia szefostwa SKM i władz Warszawy... Gdzie by tu jeszcze SKM puścić..
    • Gość: Marta Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki IP: *.itl.waw.pl 28.03.06, 14:23
      Przede wszystkim niech te pociągi zaczną jeździć do dworca Warszawa Zachodnia,
      bo jak na razie to w godzinach szczytu jeżdżą głównie do dworca Warszawa
      Wschodnia. I to jest moim zdaniem najważniejszą przyczyną braku pasażerów.
    • Gość: maxa Zamkną skrzyżowanie Marsa z Płowiecką i SKM IP: 82.177.111.* 28.03.06, 14:25
      Budowa skrzyżowania Trasy Siekierkowskiej z Marsa i Płowiecka uniemozliwi w
      praktyce dojazd ze wschodu do centrum właśnie wtedy gdy SKM zniknie z trasy
      otwockiej. Należało puścić SKM na trasę obciążoną z powodu remontu Al.
      Jerozolimskich, a nastepnie na trasę otwocką po rozpoczęciu budowy skrzyzowania
      Marsa z Płowiecką Ostrobramską i Trasą Siekierkowską. Nie trzeba do tego
      wielkiej wyobraźni. Postanowiono zrobić odwrotnie. Mirosław Kochalski ma
      wykształcenie historyczne dlatego nie potrafi patrzeć w przyszłość.
    • jurek_dzbonie Rozwiazac SKM, niech nie przynosi strat!! 28.03.06, 14:27
      Kolejna kacza obietnica przedwyborcza. Do Ursusa SKM co 1,5 godziny zamiast KM
      co 10 minut. Zysk jak diabli.
      WSPOLNY BILET Z ZTM NA CALA SIEC KM!!!!
      • metron1 Re: Rozwiazac SKM, niech nie przynosi strat!! 28.03.06, 15:03
        No oczywiscie jakże mogłoby zabraknąć obrońcy Kolei Mazowieckich. Pewnie trzeba
        zlikwidować SKM bo KM nie lubi konkurencji Pewnie ludzie do końca życia muszą
        być skazani na korzystanie z usług KM Tylko oni mogą mieć monopol na lokalne
        przewozy kolejowe na Mazowszu
        Druga sprawa łaskawie zapomniałeś dodać że owszem pociąg do Ursusa jest co 10
        minut ale jedynie w szczycie Poza szczytem wieczorem pociągi jeżdzą co godzinę
        • jurek_dzbonie [...] 28.03.06, 17:57
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • metron1 Re: Rozwiazac SKM, niech nie przynosi strat!! 28.03.06, 18:37
            Po pierwsze nie uzywam w stosunku do ciebie inwektyw Po drugie możesz sobie
            bronić tego niereformowalnego molocha pod nazwą KM Ciekawe czego się boisz Boisz
            się tego co może się stać kiedy na jedną z najbardziej popularnych tras wejdzie
            konkurencja I słusznie się boisz Posłuchaj opini ludzi którzy są skazani na KM
            Dowiedz się jak KM traktuje swoich klientów I ludzie ci kiedy pojawi się
            konkurencja oleją KM
            Jeżeli SKM będzie kursowała w normalnym cyklu z usług KM na tej trasie będą
            korzystać jedynie pracownicy KM Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie płacił
            120 zł tylko za to aby dojechać do Warszawy tylko wybierze bilet za 90 zł dzięki
            którym dojedzie do warszawy i pojedzie po Warszawie I tego się boisz antySKM
            SKM jezdziłą pusta zlikwidować Jest szansa i to realna na to aby SKM woziła
            wreszcie komplet pasażerów Zlikwidować bo konkurencja jest niezdrowa
            • Gość: Robert K. Re: Rozwiazac SKM, niech nie przynosi strat!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.06, 19:14
              Czytam te posty, czytam i coraz bardziej przyznaje Jurkowi racje. No moze bez
              niektrych okreslen. Stary, ty naprawde masz jakis problem ze soba na punkcie
              KM. Jezdze KM od poczatku jej istnienia, wczesniej PR-ami. Jak do tej pory raz
              nie przyjechal moj pociag. Faktem jest, ze spoznienia do 5 minut sa u nich
              norma, ale przy takiej trasie to nie jest jakims problemem. Odkad jest KM
              pociagi czesciej jezdza, wygladaja ladnie. Widac, ze firma, ktora niedawno
              powstala stara sie zbudowac swoj wizerunek. Nie od razu bedzie super. KM nie
              maja wujka 'Spieprzaj dziadu', ktory kupilby im generujac ogromne straty nowy
              tabor, zeby sie w nim sfocic. Sami remontuja strupiale kible, ktorych najgorszy
              sort dostali od PR-ow. Wiec o co ci chodzi? Masz awersje do KM? Nie jezdzij.
              Staraj sie spojrzec inaczej na otaczajaca rzeczywistosc.
              • metron1 Re: Rozwiazac SKM, niech nie przynosi strat!! 28.03.06, 21:51
                Człowieku komu wciskasz te kity Może i rzeczywiscie jeżdzisz KM ale góra jeden
                dwa razy w miesiącu Skoro jest tak pięknie to dlaczego w marcu KM zdecydowały
                się obnizyć o 10% ceny biletów okresowych Obnizono je właśnie z powodu
                nagminnych opóznień pociągów tylko przez okres stycznia i lutego czekałem na
                opóznione pociągi 2 razy 1,5h kilka razy po 40-50 minut Tych po 15-20 nawet nie
                liczę
                Wejdz sobie na forum KM znajdz na forum GW forum pasażer kolejki podmiejskiej
                Poczytaj sobie jakim uczuciem darzą KM pasażerowie jadący nabitymi opóznionymi
                pociągami
                Co do taboru Przecież to nie PR uszkodziły sporą częsc taboru lecz jedynie
                zachłannosć KM Przecież to KM zamówiły tańsze pękające obręcze kołowe oraz
                wdrożyły do masowego używania klocki z kompozytu które unieruchomiły sporą częsc
                taboru
                Myślisz że dam sobie zamydlić oczy nowymi mundurkami oraz nowym malowaniem
                pociągów Patrzę na to wszystko realnie
                • Gość: Rychu Re: Rozwiazac SKM, niech nie przynosi strat!! IP: *.spray.net.pl 03.05.06, 20:35
                  Robert, ten facet jest KM-fobem. On ma jakies problemy ze soba i przezywa
                  codziennie katusze przy koniecznosci wejscia do pociagu. To sie leczy, ale on
                  do tego jeszcze nie dojrzal.
          • Gość: Robert K. Re: Rozwiazac SKM, niech nie przynosi strat!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.06, 19:18
            Spoko Jurek. Jakos nie wyobrazam sobie zysku z obnizenia czestotliwosci z 10 do
            90 minut w szczycie. Ale w Warszawie takie numery, byle pokazac sie w wyborach
            sa na porzadku dziennym.
    • Gość: maxa Paraliż od wschodu IP: 82.177.111.* 28.03.06, 14:27
      Budowa skrzyżowania Trasy Siekierkowskiej z Marsa i Płowiecka uniemozliwi w
      praktyce dojazd ze wschodu do centrum właśnie wtedy gdy SKM zniknie z trasy
      otwockiej. Należało puścić SKM na trasę obciążoną z powodu remontu Al.
      Jerozolimskich, a nastepnie na trasę otwocką po rozpoczęciu budowy skrzyzowania
      Marsa z Płowiecką Ostrobramską i Trasą Siekierkowską. Nie trzeba do tego
      wielkiej wyobraźni. Postanowiono zrobić odwrotnie. Mirosław Kochalski ma
      wykształcenie historyczne dlatego nie potrafi patrzeć w przyszłość.
      • kopaka1 Re: Paraliż od wschodu 28.03.06, 15:20
        Na miejscu zlikwidowanych torów można wybudować 16 pasmową autostradę aż do
        trasy siekierkowskiej!
      • silezius.monachijski Re: Paraliż od wschodu 28.03.06, 19:50
        > Mirosław Kochalski ma
        > wykształcenie historyczne dlatego nie potrafi patrzeć w przyszłość.

Zaś Andrew Urbański to polonista, Prof. Kwaczyński wybitny historyk i prawnik.

Tu trzeba ściślaków! Kompetentnych.
    • Gość: 0815 Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 28.03.06, 16:08
      widzę ,że wszyscy chcą dojechać tzw. skm do pracy , szkoly na uczelnię ale na torach za malo miejsca aby to cudo moglo przez cały dzień śmigać co 5 minut. to może trzeba pomyśleć aby tory ktor znajdują się na terenie miasta (linia średnicowa , linia z dw wschodniego na gdański i z gdańskiego linia radomska ) zostały realnie włączone w uklad komunikacji miejskiej jako uzupelnienie metra . pociągi poruszajace sie po tych torach bedą mogly kursować z taka samą częstotliwością jak metro. Ale jest warunek - pasażerowie jadącyz tluszcza czy otwocka będa przesiadali sie na wschodnim a ci z pruszkowa , blonia czy ożarowa na zachodnim.
      • chiste Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki 28.03.06, 16:27
        Gość portalu: 0815 napisał(a):

> widzę ,że wszyscy chcą dojechać tzw. skm do pracy , szkoly na uczelnię ale na
        t
        > orach za malo miejsca aby to cudo moglo przez cały dzień śmigać co 5 minut.
        No, takiej jest załozenie SKM.

> to może trzeba pomyśleć aby tory ktor znajdują się na terenie miasta (linia
        średni
        > cowa , linia z dw wschodniego na gdański i z gdańskiego linia radomska )
        został
        > y realnie włączone w uklad komunikacji miejskiej jako uzupelnienie metra .
        TZn. co? Miasto kupi te linie od PLK? Nie da rady. Zresztą, we wszystkich
        europejskich aglomeracjach kolejka przejeżdżą przez miasto, a nie - dociera
        tylko na obrzeza. Poroniony pomysł. To jest własnie róznica między SKM a metrem.

Ale jest warunek - pasażerowie jadącyz tluszcza czy otwocka będa
        > przesiadali sie na wschodnim a ci z pruszkowa , blonia czy ożarowa na zachodni
        > m.
        Chłopie, ale ta kolejka nie jest pomyslana jako wahadło między Wschodnim i
        Zachodnim. Nawet jesli ma jeżdzic tylko w granicach Warszawy, to powinna
        zahaczać o odległe dzielnice, a nie funkcjonowac jako linia łacząca
        najwazniejsze dworce kolejowe.
        • golf1980 Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki 28.03.06, 21:57
          Dlaczego tak ciężko dojechac linią z Legionowa na dworzec Wschodni?Jeśli ktoś
          mieszka np. w Choszczówce i chce dojechac kojką do dworca Warszawa Sródmieście
          to praktycznie nie ma takiej mozliwości, bo pociągi kursujące tą trasą jeżdżą
          przez Gdański.Dlaczego nikt nie pomyślał o trasie SKM z Legionowa przez
          Wschodni??W ten sposób możnaby dojeżdżac do stacji przesiadkowej na wschodnim i
          przesiadac się w inne linie w kierunku Otwocka, czy też Wesołej.SKM ma byc
          zastępstwem metra, ale dlaczego nie mówi się o skoordynowaniu różnych tras tak
          by mozna było dogodnie się przesiadac.Dopóki nie opracuje się dobrych rozkłdów
          i dogodnych przesiadek na inne linie SKM, dotąd pociągi będą jeździc puste (na
          każdej trasie).KM kursują dośc często i zawsze są pełne pasażerów-mieszkam w
          pobliżu linii kolejowej i często widzę przejeżdżające pociągi KM.
          • Gość: ArekMiz Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki IP: 195.94.216.* 29.03.06, 10:18
            > Dlaczego tak ciężko dojechac linią z Legionowa na dworzec Wschodni?

Bo kibel jadący z Legionowa nie może prosto wjechać na perony podmiejskie (i
            dalej na tory podmiejskie do Śródmieścia) dworca Wschodniego. Może jedynie od
            posterunku Michałów (na wiadukcie nad Radzymińską koło Tesco) jechać do
            Wschodniego torem niewłaściwym (lewym, blokując tymczasowo ruch Exów i innych
            PICowych TLKów) i wjechać na tor 24 przy per. 5.
        • Gość: 0815 Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 29.03.06, 08:55
          to ciekawe co pan pisze . w niedalekim berlinie s-bahn jako uzupelnienie metra działa wyśmienicie . pisałem o przykladowych rozwiazaniach. Przypuszczam ,że jak napiszę iż dworcem glownym dla warszawy może być gdański to wiele osób tego nie zrozumie bo przecierz jest centralny , a centralny trzeba rozebrać ( tzn. doł powinien zostać jako jedna ze stacji kolei miejskich ) W warszawie też jest mnustwo niewykorzystanych torow. i to one powinny stanowić podstawę sieci skm a nie jeden pociąg na jednej trasie na ktora nie mozna wcisnąc juz drezyny.
    • Gość: SKM Re: Z Pruszkowa do Rembertowa - nowa trasa Szybki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 21:44
      "Remontowany będzie tunel średnicowy. Przynajmniej przez dwa miesiące pociągi
      podmiejskie będą omijały Dworzec Śródmieście. Część z nich ma jeździć przez
      Dworzec Centralny i Gdański. Tamtędy mogłyby także jeździć pociągi miejskie."

Szczególnie przez Gdański mogą pojechać pociągi SKM. Ciekawe jak pasażerowie
      mają tam wsiadać, skoro zamontowali tam jedyne w węźle warszawskim NISKIE
      perony!!!!! Dla przypomnienia 14W(ielki)E(ksperyment)to konstrukcja tylko do
      wysokich peronów. Chyba,że przez Gdański bez zatrzymania;-)Co jest przy tej
      władzy możliwe;-)
    • Gość: AZ Dziwny zbieg okoliczności IP: *.itpp.pl 28.03.06, 23:14
      www.mazowieckie.com.pl/site.php5/article/4/121.html
      Oferta specjalna – na odcinku
      Warszawa Zachodnia – Otwock i Otwock – Warszawa Zachodnia

Oferta specjalna – na odcinku Warszawa Zachodnia – Otwock i Otwock – Warszawa
      Zachodnia obowiązuje od 11 grudnia 2005r. do 31 maja 2006r.

Akurat 31 MAJA? Czyżby to wszystko już dawno było ukartowane?
      • przewoz_pw Re: Dziwny zbieg okoliczności 29.03.06, 11:02
        Wątpię. Może po prostu KM uznały, że do tego czasu SKMW zbankrutuje i się
        odczepi od tej linii. Poza tym promocję można przedłużyć...
        Przecież wiadomo, że SKM nie ma szans puszczania swoich pociągów na innej linii,
        przynajmniej do przyszłego rozkładu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka