Dodaj do ulubionych

dodatek mieszkaniowy

IP: *.aster.pl 06.04.06, 13:21
czy wiecie że dodatek mieszkaniowy nie należy się rodzinom, które mieszkają w
metrażu przekraczajacym 52m2. Okazuje się że kryterium przyznawania dodatku
mieszkaniowego nie interesuje dochud na osobę czy sytuacja finansowa rodzin
tylko w jakim metrażu mieszkają,czyż nie kraj absurdów.
Obserwuj wątek
    • Gość: tom Re: dodatek mieszkaniowy IP: 83.238.10.* 06.04.06, 17:47
      A nie jest tak, że dodatek zależy od liczby metrów przypadającej na osobę w
      rodzinie? No bo 52m2 to jest sporo jak na 2-3 osoby, ale mało jak na 5 osób...
    • oliwe Re: dodatek mieszkaniowy 09.08.06, 00:56
      piszesz bzdury, jest powierzchcia normatywna przypadająca daną ilość osób.
    • Gość: Antysocjalistyk Re: dodatek mieszkaniowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.08.06, 04:06
      Takie dodatki powinne być całkowicie zniesione, bo niby czemu mam harować i
      opłacać lokum jakimś dzieciorobom? Mnie nikt nie dopłaca do mieszkania,
      musiałem je kupić i musze je opłacać sam!
      • eulalija Re: dodatek mieszkaniowy 09.08.06, 14:28
        Może i powinny być zniesione ale z drugiej strony te ok.60 zł miesięcznie w
        ostatnim półroczu, które ma przyznane moja Babcia, mieszkająca samotnie, to dla
        niej bardzo duże pieniądze, ma 640 zł netto renty KRUS-owskiej. Ja bym była za
        pozostawieniem tych dodatków.
        • warzaw_bike_killerz Re: dodatek mieszkaniowy 09.08.06, 14:30
          A ja bylbym za tym, aby ten dodatek przeniesc na wdzieczna rodzine, ktora
          powinna sie opiekowac swoimi czlonkami.
          • Gość: warszawianka 57 Re: dodatek mieszkaniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 15:28
            Z całym szcunkiem,ja także, a tym bardziej że babacia ma świadczenia z KRUS.
          • Gość: kixx Re: dodatek mieszkaniowy IP: *.acn.waw.pl 09.08.06, 15:38
            daj spokoj ,nie umiesz czytac?
            babcia dostala emeryture z KRUS,a wszystkie dzieci i wnuczki uciekly do miasta
            i nie poczuwaja sie do opieki nad osoba,ktora pewnie cale zycie poswiecila na
            ich wyksztalcenie i wychowanie
            choc mam wrazenie ,ze zbytnio zawierzyla w edukacyjne mozliwosci panstwowych
            szkol,tam ucza tylko o prawach dziecka,o opiece dzieci nad tymi ,ktorzy je
            wychowali pewnie nie ma ani slowa
      • Gość: lorem_ Re: dodatek mieszkaniowy IP: *.elarnet.pl / *.elartnet.pl 09.08.06, 16:02
        dobra anty,tylko nie krzycz,dzieciorobom powinno zafundować się inhalację z
        cyklonube,tak samo zresztą jak i sprzątaczkom,śmieciarzom,kierowcom ciężarówek i
        takim tam burakom...o właścicielach kotów,co to tylko srają i roznoszą
        zarazki,nie wspomnę...idzie burza,postawcie se gromnice w oknie gospodarzu...
    • eulalija Kochani sędziowie 09.08.06, 16:56
      Bardzo łatwo mnie osądziliście, szybko wam poszło. Gdyby nie pomoc rodziny to
      moja Babcia-Staruszeczka (89 lat) już dawno umarłaby z głodu, same leki
      kosztują ok. 200 zł miesięcznie. A co do gospodarstwa, to ni mniej ni więcej
      tylko Warszawa rozwijając się zabrała jej w 77 roku 4 ha ziemi, dom i
      zabudowania gospodarskie, z rekompensaty wystarczyło na mieszkanie własnościowe
      na Ursynowie (42,5 m2) i niewiele zostało więcej.
      • warzaw_bike_killerz Re: Kochani sędziowie 09.08.06, 17:09
        Po co babci takie duze mieszkanie? Niech zamieni na 20-sto metrowa kawalerke,
        roznica starczy jej na 20 letnie dostawy podwojnej ilosci lekow.

Posiadajac mieszkanie wlasnosciowe w takiej wielkosci jest niebywale bogata
        osoba. Po co liczyc na 60 PLN doplaty od panstwa, ktore zdziera podatki z osob
        majacych mieszkania komunalne, spoldzielcze, kredytowane na 30 lat itp itd..
        • floric Re: Kochani sędziowie 09.08.06, 22:30
          warzaw_bike_killerz napisał:

> Po co babci takie duze mieszkanie? Niech zamieni na 20-sto metrowa kawalerke,
          > roznica starczy jej na 20 letnie dostawy podwojnej ilosci lekow.
          >
          > Posiadajac mieszkanie wlasnosciowe w takiej wielkosci jest niebywale bogata
          > osoba. Po co liczyc na 60 PLN doplaty od panstwa, ktore zdziera podatki z osob
          > majacych mieszkania komunalne, spoldzielcze, kredytowane na 30 lat itp itd..

ależ ty malo domyślny jestes.
          babcia niedlugo przeniesie się do Pana, a mieszkanie dostanie się eulalii.
          lepiej zeby eulalia miala 42, zamias 20 m. tylko po co mialaby ona dokladac z
          wlasnej kieszeni 60 zeta miesiecznie do babcinej renty, poki starowina jeszcze
          żyje, skoro możemy to zrobić my.
          • eulalija Re: Kochani sędziowie 10.08.06, 11:03
            Ja mam swoje mieszkanie, własnościowe, z księgą wieczystą 53 m2.

Szkoda z wami gadać, nie chcecie niczego zrozumieć, nie mowiąc już o tym, że
            dokładnie przeczytać też nie potraficie. Moja Babcia-Staruszeczka jest
            przywiązana do tego mieszkania, nie chce go zamieniać, uważa, że starych drzew
            się nie przesadza. Mam ją siłą zabrać do siebie?

I dokładam znacznie więcej do Babci-Staruszeczki niż te 60 zł.
            • warzaw_bike_killerz Re: Kochani sędziowie 10.08.06, 11:30
              Z valym szacunkiem, ale to Ty nic nie chcesz zrozumiec.
              Podaj mi jeden argument za tym, aby spoleczenstwo doplacalo do sentymetow Twojej
              babci?

Jak widac cala Twoja rodzina jest szalenie bogata rodzina posiadaczy
              nieruchomosci. I babcia i Ty. Wiec dlaczego bezrobotni, wielodzietni i kogo tam
              jeszcze los poszkodowal niemoca maja doplacac do babcinych sentymentow??
              • floric Re: Kochani sędziowie 10.08.06, 13:38
                dokladnie.

dodam tylko, że w naszym biednym kraju takie male mieszkanko to jak w UE
                apartament. widzial ktoś aby w jakimś zachodnik kraju wlasciciel apartamentu
                korzystal z pomocy spolecznej?

pomoc spoleczna - jesli juz musi istniec - jest skierowana do tych, którzy nie
                mają NIC co mogliby spieniężyć, ani na czym mogliby zarobić. pomoc spoleczna
                jest dla prawdziwej biedoty, a nie dla sentymentalnych starszych pań.
                • aurita Re: Kochani sędziowie 11.08.06, 11:39
                  > apartament. widzial ktoś aby w jakimś zachodnik kraju wlasciciel apartamentu
                  > korzystal z pomocy spolecznej?

owszem : np w Niemczech jak emeryt ma problem z oplaceniem swojego
                  dotychczasowego lokum to mu sie w tym pomaga....
                  Jak bedziecie starzy to nie bedzie wam sie chcialo przeprowadzac
              • eulalija Re: Kochani sędziowie 10.08.06, 13:42
                warzaw_bike_killerz napisał:

> Wiec dlaczego bezrobotni, wielodzietni i kogo tam
                > jeszcze los poszkodowal niemoca maja doplacac do babcinych sentymentow??

Z tego samego powodu, z którego ja ze swoich podatków, i Babcia-Staruszeczka
                również, bo od renty KRUS-owskiej jest potrącany podatek, finansujemy pomoc dla
                rodzin wielodzietnych w postaci dodatku na dziecko jeśli przychód na osobę
                wynosi mniej niż ... (nie pieszę ile, bo to się jakoś od 1.09 br ma zmienić), z
                naszych podatków utrzymywani są więźniowie, z naszych podatków utrzymywane są
                domy dziecka, również z naszych podatków leczeni są pijacy i ofiary przemocy
                domowej itd.

I zgodzę się z pomysłem likwidacji dodatku mieszkaniowego (rodziny wielodzietne
                również z niego korzystają - bardzo sie z tego ucieszą) pod warunkiem, że
                wszystkie dodatki zostaną zlikwidowane.

A jeśli mieszkasz w budce telefonicznej albo pod mostem, to sorry ale to już
                nie moja wina. Ciężką pracą, również za granicą, opodatkowaną w Polsce po raz
                drugi, zdobyliśmy z mężem środki na kupno mieszkania. A przypominam Ci, że
                Babci-Staruszeczce zabrano coś, co w chwili obecnej byłoby warte kolosalne
                pieniądze, w zamian ma tylko to mieszkanie na Ursynowie i rentę dzięki temu, że
                opłacała składki.

To nie są sentymenty, to jest życie, o którym zdaje się Ty, z całym szacunkiem,
                jeszcze mało wiesz.
                • floric Re: Kochani sędziowie 10.08.06, 13:46
                  co za roszczeniowe babsko
                  • eulalija Re: Kochani sędziowie 10.08.06, 13:51
                    floric napisał:

> co za roszczeniowe babsko
                    >

Co za wysoki poziom argumentacji.
                    • floric Re: Kochani sędziowie 10.08.06, 13:56
                      eulalija napisała:

> floric napisał:
                      >
                      > > co za roszczeniowe babsko
                      > >
                      >
                      > Co za wysoki poziom argumentacji.

argumenty dostalaś podane na tacy, a ty dalej swoje: "daj, daj, daj".
                      wbilas sobie do glowy zdanie "mnie sie nalezy" i jak widac zadne argumenty do
                      ciebie nie trafiają. to się wlasnie nazywa POSTWA ROSZCZENIOWA.
                • warzaw_bike_killerz Re: Kochani sędziowie 10.08.06, 14:12
                  eulalija napisała:

, z naszych podatków utrzymywane są
                  > domy dziecka, również z naszych podatków leczeni są pijacy i ofiary przemocy
                  > domowej itd.

Dlatego, ze Twoja babcia dostaje dodatek do swojego prywatnego mieszkania, te
                  domy dziecka, lecznice itp pierdoly sa w takim stanie. Babci doplaca do czynszu,
                  ale zabraknie na porzadnego sanitariusza w karetce pogotowia.

> I zgodzę się z pomysłem likwidacji dodatku mieszkaniowego (rodziny
                  wielodzietne również z niego korzystają - bardzo sie z tego ucieszą) pod
                  warunkiem, że wszystkie dodatki zostaną zlikwidowane.

Od czegos trzeba zaczac i widzac bogata babcie, ktora ma mieszkanie i zada
                  doplaty do jego czynszu nasuwa jedna logiczna decyzje - zabrac babci dac
                  pielegniarce. Moze ona jeszcze nie ma wlasnego mieszkania.

> A przypominam Ci, że
                  > Babci-Staruszeczce zabrano coś, co w chwili obecnej byłoby warte kolosalne
                  > pieniądze, w zamian ma tylko to mieszkanie na Ursynowie>

Mieszkanie o kolosalnej wartosci.
                  Jesli uwazasz, ze ktos oszukal babcie, mogla kupic sobie ziemie w innym miejscu,
                  zainwestowac w zloto, cokolwiek. To, ze zmarnowala kolosalny majatek na
                  kolosalne mieszkanko na Ursynowie, swiadczy o zdolnosci podejmowania slusznych
                  i suwerennych decyzji.
                  • eulalija Re: Kochani sędziowie 10.08.06, 15:21
                    Postawa roszczeniowa brzmi zdecydowanie lepiej, ja inwektyw nie używam, nie mój
                    poziom.

I zostańmy przy swoich zdaniach bo mimo Waszego ogromnego zaangażowania w
                    wylewanie na mnie pomyj, nie przekonaliście mnie, pozdrawiam jednak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka