Dodaj do ulubionych

caloksztalt

03.06.06, 21:09
Witam wszystkich.Mieszkam tu od jakiegos czasu i tak od czasu do czasu
przegladam nasze forum.Nawet niechce mi sie wierzyc,ze nasi sasiedzi sa tacy d
enni.
1.Co chcecie od tego Pielaka,niebyl taki zly.Wybraliscie nowego administratora
i co macie teraz?Niezabezpieczone budynki przez ochrone,przecierz placimy za
to!Ostatnio chcialam rower z wozkowni i czekalam pare minut bo ochroniarz
musial obsluzyc budynek A i B a potem prawie biegiem otwieral brame.
2.Ochrona-tak nawalacie na ochrone.Ludzie opanujcie sie!Co wychcecie od tej
ochrony?Nie jest tak zle. Pare dni temu wracalam w nocy i bylam swiadkiem jak
ochroniarz z glownej recepcji dostalby od naszych (pijanych)sasiadow za ich
uciszanie.W imie czego?!

Niecalych cterech zlotych na godzine?Nawet niemaja minimum
krajowej.Zastanawiam sie czy ktos z nas utrzymalby rodzine za 900 zl(placa za
240 godzin).
3.Nasze kochane czworonogi.Zadne kary finansowe itp.nie naucza naszych
sasiadow sprzatania po,pupilkach.Poprostu brak kultury!
POzdrawiam.

)
Obserwuj wątek
    • paty4 Re: caloksztalt 03.06.06, 21:15
      Ciekawe czy sa chociaz zarejestrowani,bo slyszalam,ze nie.
    • r-67 Re: caloksztalt 04.06.06, 11:41
      masz calkowitą racje......popieram.
    • dororom Re: caloksztalt 04.06.06, 11:51
      Mojm zdaniem nasza ochrona spełnia pozytywnie swoje obowiąski,jedynym problemem
      jest to, ze jest ich teraz za mało \pozdrawiam sąsiadów z 8p ,,c''/
    • lohengrin1977 Re: caloksztalt 04.06.06, 15:34
      Problem leży w subiektywizmie zarządu, który nas tą redukcją ochrony
      "uszczęśliwił". Może intencje były racjonalizatorskie, ale przysługa okazała się
      dość niedźwiedzia. Jak widać, chyba nikomu się to nie spodobało. Stąd ponawiam
      propozycję głosowania takich spraw, a nie narzucanie rozwiązań i cięć według
      własnego "widzimisię".
      • dariusz_gorko Re: caloksztalt 07.06.06, 15:18
        "Uszczęśliwianie" jak to określasz zostało m.in. spowodowane uważnym słuchaniem
        opinii mieszkańców, z którymi mamy przyjemność rozmawiać. Ochroniarz siedzący
        cały czas przy wjeździe do garaży ma za zadanie przeciwdziałać na przykład
        próbom wjeżdżania "na drugiego" za mieszkańcami posiadającymi miejsca garażowe.
        Ochroniarz obchodzący cały czas nieruchomość równiez ma się przyczynić do
        poprawy bezpieczeństwa. Szczegóły zmian są opisane w informacjach znajdujących
        się na tablicach informacyjnych. Powiem tylko, że zmiany przyniosą wspólnocie
        oszczędność rzędu 55 tys. złotych w skali roku. Oczywiście powrót do "starych"
        zasad jest możliwy, ale spróbujmy najpierw wyegzekwować sprawne działanie w
        ramach nowych zasad. Co do głosowania... Zakres spraw, które muszą być
        głosowane są wyraźnie wymienione w Ustawie o Własności Lokali (Art. 22).
        Nadmienię tylko, że do tej pory nie możemy zebrać wystarczającej liczby
        podpisów pod uchwałami, które zostały przedłożone na Walnym Zebraniu.
        Głosowanie spraw, które wchodzą w zakres zarządu zwykłego nie jest więc w żaden
        sposób uzasadnione. Groziłby nam w takim wypadku całkowity paraliż decyzyjny.
        Jeżeli nie zgadzasz się z jakimś działaniem zarządu czy administratora albo
        chcesz jakies działanie wywołać (np. rozpakowanie wind) to daj po prostu znać.
        Ręczę, że kontakt z którymś z nas jest zawsze możliwy. Pozdrawiam.
        • lohengrin1977 Re: caloksztalt 08.06.06, 11:20
          Dziękuję. Sprawozdanie wygląda profesjonalnie; szkoda, że pojawiło się dopiero
          teraz. O ile jak na razie zmiany w ochronie przyniosły niewiele lub skutek
          odwrotny (ochrona przy garażu czyta pisemka, a robotnicy wnoszący rzeczy na
          klatkę mocują się siłowo z zamkami - brak ochroniarza), to i tak lista spraw,
          którymi Zarząd się zajmuje, to o niebo więcej niż za Monsieur P. Poza tym, miło
          zaskoczyły mnie drobne prace remontowe na podwórku.
          • dariusz_gorko Re: caloksztalt 08.06.06, 16:14
            Również jestem zdania, że informacja należała się wcześniej. Pozostaje tylko
            powiedzieć przepraszam. Ochronę spróbujemy zmotywować do pracy - mam nadzieję,
            że się poprawi. Jako zarząd jesteśmy na etapie układania naszej współpracy z
            firmą administrującą. Jeżeli na razie nie wszystko funkcjonuje tak jak powinno,
            to prosimy o uwagi. Ponieważ jesteśmy jednocześnie mieszkańcami naszego osiedla
            jesteśmy żywotnie zainteresowani sprawnym funcjonowaniem wspólnoty. Pozdrawiam
        • bykos Re: caloksztalt 08.06.06, 18:55
          Pamietaj tyko czlowieku ze demokracja to sa rzady wiekszosci w imieniu
          mniejszosci.
    • ready22 Re: caloksztalt 04.06.06, 17:05
      Zgadzam sie. Teraz jest jakas straszna niemoc. W przypadku zdjecia obudowy
      wind, trzeba zebrania wlascicieli - takie pierodoly slysze. Ciagle wielka
      sciema, najmniejsza rzecz jest przedstawiana jako bardzo skomplikowana, a
      czesto argumenty sa po prostu naiwne i nieprawdziwe.

• sexmag Re: caloksztalt 04.06.06, 18:22
        Zaczyna nas wkurtwiać ten zagrzybiały zarzad i administrator.Więc propnuje
        nawał tel do admina.Kozakowali i zz i Mr.Górko a nie potrafią ściągnąć dykty z
        windy.Więc won.
        • r-67 Re: caloksztalt 04.06.06, 19:10
          ściągną dyktę jak zamontują kamery.......
          • sexmag Re: caloksztalt 04.06.06, 19:11
            Może lepiej bedzie jak walna dykte
    • tomekh77 Re: caloksztalt 04.06.06, 20:35
      Popieram masz racje.
      Chlopaki z ochrony sa ok choc ich malo. Windy masakra juz sie nie chce o tym
      gadac. Szkoda ze ochrona nie zadzwonila po swoja jednostke interwencyjna albo
      po policje.

Pozdrawiam
      • observe1 Re: caloksztalt 05.06.06, 11:19

popieram całkowicie.

Każdy z nas może i pewnie potrafi napisać pismo do Cataliny,
        a my chcielibyśmy w końcu widziec jakieś działania !!

• bykos Re: caloksztalt 05.06.06, 13:45
          No wlasnie a tu zarzad nas dyma i tyle!
          • sexmag Re: caloksztalt 05.06.06, 14:57
            Gorzej bedzie jak my ich wydymamy.
    • dariusz_gorko Re: caloksztalt 10.06.06, 23:51
      Co do legalności zatrudnienia poszczególnych prawcowników ochrony przez ich
      firmę macierzystą nie chcę się wypowiadać. Ma to wprawdzie moimi zdaniem
      istotny wpływ na jakość ich pracy, ale przekracza zdecydowanie zakres
      możliwości zarządu wspólnoty.
      Powody, dla których dokonano zmian w strukturze ochrony są wywieszone na
      tablicy ogłoszeń. Jeżeli się z nimi nie zgadzasz, daj proszę znać - informacje
      na temat kontaktu z administratorem, czy zarządem znajdziesz również na
      tablicach.
      Praktyczna rada - ja wybierając się "na rower" dzwonię domofonem z mieszkania i
      proszę, by pracownik ochrony otworzył mi rowerownię. Zanim zjadę windą na dół
      on już tam jest.
      Pojawił się pomysł, żeby zamontować przy wejściach do rowerowni czytniki kart,
      jakimi otwieramy garaże czy furtki wejściowe. Nie byłoby wtedy potrzeby wołania
      ochroniarza w celu otwarcia teo pomieszczenia. Co myślicie na ten temat? Ja mam
      mieszane uczucia, ale dajcie proszę znać. Pozdrawiam
      • tomekh77 Re: caloksztalt 11.06.06, 00:31
        Ot sytuacja która może zdarzyć się nam wszystkim. Pękła rura z wodą. Jak szybko
        ochrona sie pokaże aby wyłączyć mi lejącą się wode i zalewając sąsiada. Mowicie
        o kosztach 50k w ciagu roku. A ile bedzie kosztować remont mieszkania Twojego i
        sąsiada???

Pomyślał ktoś o takiej sytuacji. Ok ekstremalna jest ale możliwa.

Nie kumam jak to się odbywa. Niektóre sprawy są przez was dokonywane za pomocą
        głosowania inne nie. Ja jestem przeciwko ograniczeniu ochrony. Jesli sie nie
        wywiazywali to zmienic natomiast nie ograniczac.

Pozdrawiam
        • bykos Re: caloksztalt 11.06.06, 02:28
          Klucze do pomieszczen z zaworami i licznikami powinni posiadac wlasciciele
          mieszkan ktorzy maja tam swoje liczniki.
        • dariusz_gorko Re: caloksztalt 11.06.06, 21:33
          Jak szybko "działała" a raczej niedziałała ochrona w "starej" konfiguracji
          udowodnił pożar w budynku B na 12 (o ile pamiętam piętrze). Tak się składa, że
          w końcu KTOŚ pomyślał o przypadkach pękających rur i ubezpieczył to w
          zmienionej umowie ubezpieczeniowej. Dodam na marginesie, że jako zarząd
          ubezpieczyliśmy w końcu również budynek C, który przez długie miesiące nie był
          wogóle ubezpieczony. A tak swoją drogą jak widzę masz zaufanie do Cataliny :-)
          i zastosowanych materiałów . Jak brzmiało ich hasło reklamowe? "jakoś
          budujemy..." czy coś w tym stylu... W przypadku wspomnianej rury ochrona pokaże
          się tak szybko, jak szybko Ty lub sąsiad ich zawiadomicie. Różnica, to czas
          dojścia czy raczej dobiegnięcia z budyku ochrony przy bramie do budynku w
          którym jest awaria. A więc raczej niewielka. I ostatnia kwestia. To co MUSI być
          głosowane przewidział ustawodawca w Art. 22 Ust. 3 Ustawy o Własności Lokali.
          Czynności zwykłego zarządu podejmuje zarząd samodzielnie. Głosujesz za tym co
          zarząd może zrobić m.in. zatwirdzając plan gospodarczy. Jeżeli na kolejnym
          zebraniu zgłosisz wniosek, że etatów ochrony ma być 6 na zmianie (jeden w budce
          przy wejściu, każdy z budynków czyli 3, wjazd do garażu jeden i jeden
          patrolujący garaże i teren) a następnie przekonasz większość do zatwierdzenia
          podwyżki opłat na utrzymanie nieruchomości wspólnej to nie ma sprawy. Ale
          naszym zdaniem należy wydatki racjonalizować. Tym bardziej, że jeszcze jakiś
          czas temu wszyscy gremialnie narzekali na tym forum na "nic nierobiących, za to
          rozsiewających niemiłą woń i palących papierosy ochroniarzy w budynkach".
          Pozdrawiam
          • tomekh77 Re: caloksztalt 12.06.06, 13:33
            Znów nie kumam. Piszesz ze mam: "...zgłosisz wniosek, że etatów ochrony ma być
            6 na zmianie...". No przecież tak było, więc jeśli za chwilę mówisz że mam
            przez to "...przekonasz większość do zatwierdzenia podwyżki opłat na utrzymanie
            nieruchomości wspólnej to nie ma sprawy...". Zaraz a była jakaś obniżka w
            związku ze zmniejszeniem etatów??? W sumie zatrudniono tylko jedną osobę
            sprzątającą.
            Czemu mam także przekonywać kogokolwiek skoro Zarząd postanowił ograniczyć
            ochronę. Masz rację panowie spali zajmowali sie moze tym czym nie powinni ale
            nie o tym zadecydowali mieszkancy tylko zarzad. Byly jakies podpisy swiadczace
            o tym ze chcecie ograniczyc ochrone?? Ja nie pamietam. Nikt mnie o to nie
            pytal.

Nadal uwazam ze skoro sie nie wywiazywali z obowiazkow powinno sie zmienic
            ochrone albo ten temat przedyskutowac.

Pozdrawiam
      • dunkleaugen Re: caloksztalt 11.06.06, 10:42
        Jestem przeciw. Przeciez tu maja miejsce kradzieze - i to dosc zuchwale.
        Przy czytnikach w rowerowni bede musial trzymac rowery na balkonie lub w
        piwnicy - a to jest uciazliwe.

• lohengrin1977 Re: caloksztalt 11.06.06, 11:23
          Również jestem przeciwny. Drzwi z czytnikami często nie domykają się, można
          wejść "na drugiego", poza tym nie wiadomo, komu właściciele powierzają karty
          (ekscesy robotników i dziwne pojazdy w garażach).

Cały czas wierzę w możliwość "odkręcenia" absurdalnej moim zdaniem reducji
          ochrony. Może faktycznie lepiej zmienić firmę, niż redukować tylko dlatego, że
          pracownicy pokpili sprawę. W przypadku niesprawnego sprzątania zwiększono ilość
          sprzątających, a w przypadku ochrony - obcięto. Jesli do tego jest problem z
          podpisaniem z nimi umowy, nie wiem, dlatego musimy ich tu trzymać.
          • dariusz_gorko Re: caloksztalt 13.06.06, 01:02
            Postaram się wyjaśnić. Tak jak deklarowaliśmy na walnym zebraniu, na którym
            udało nam się zmienić formę sprawowania zarządu, chcieliśmy najpierw spróbować
            doprowadzić do sprawniejszego działania firm, które już świadczyły nam usługi.
            Za takim postępowaniem przemawiało kilka przesłanek:
            1.) firmy te znały już nieruchomości i jej specyfikę,
            2.) potrafiły w związku z tym ocenić niezbędne zmiany mogące usprawnić
            działanie oraz
            3.) mieliśmy taką mieliśmy nadzieję - unikniemy podejrzeń, że ktoś został
            członkiem zarządu, tylko po to by wprowadzić jakąś firmę na teren nieruchomości.
            Dlatego staraliśmy się przede wszystkim zmusić firmy do efektywniejszej pracy.
            Naszym zdaniem wymaga to trochę czasu. Jesteśmy zarządem od nieco ponad pół
            roku. Robimy to najlepiej jak umiemy i w pełni społecznie, bez wynagrodzenia. W
            tym czasie spotkaliśmy się z wieloma miłymi słowami uznania, i cennymi uwagami
            pozwalającymi dostrzec problemy, których być może sami nie dostrzeglibyśmy tak
            szybko. Posądzano nas również o wszelkie możliwe niegodziwości, grożono
            doniesieniami do prokuratury, oraz obietnicami "zwolnienia nas w trybie
            natychmiastowym". Udało nam się zdecydowanie zredukować koszty zarządzania i
            administrowania nieruchomością. Świadczą o tym plany gospodarcze. Jeżeli
            zrobiliśmy coś nie tak, to dajcie nam znać. Działamy w ramach prawa i na tyle,
            na ile prawo nam pozwala. Jeżeli uważacie, że nadszedł czas na zmiany
            poszczególnych firm świadczących usługi, to proszę - zgłaszajcie zarzuty co do
            funkcjonowania tych firm u administratora. Można zgłaszać drogą elektroniczną.
            Jeżeli uzbiera się więcej zgłoszeń dotyczących danego usługodawcy, będziemy
            podejmowali decyzję zgodną z wolą wiekszości. Pozdrawiam
    • tomekh77 Re: caloksztalt 13.06.06, 22:02
      Dzieki za odpowiedz. Mam nadzieje ze ta zabawa z ochrona w kotka i myszke nie
      odbije się nam czkawka;))

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka