Dodaj do ulubionych

Mandat za spacer po ścieżce rowerowej

• Gość: wyjadę i nie wrócę Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.centertel.pl 30.06.06, 21:21
      P******enie kotka za pomocą młotka.
      A co z pseudościeżkami rowerowymi?
      Pooznaczali polne drogi jako ścieżki rowerowe i co? Tam nie można chodzić?
      Chyba ich popie..ło.
    • lukpecyn Re: CBŚ Kraków poszukuje bordowego Suzuki Vitara 30.06.06, 21:27
      jestes nudny i strasznie monotematyczny.
      Nie wystarczy ze raz napiszesz? musisz zasmiecac wszystkie fora?
    • Gość: ds Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 21:30
      wszystko z umiarem i rozsądnie!
      u mnie zrobili b. szeroka scieżkę rowerową po jednej stronie mostu i bardzo
      wąski chodnik dla pieszych po drugiej stronie mostu, środkiem leci wielopasmówka.
      Przechodzenie na drugą stronę wymaga nie prawdopodobnej wycieczki ślimakami...
      chodnik jest tak wąziutki i przy jezdni, że sypie piachem błotem spod kół
      samochodów...
      Skutek jest taki, że większośc ludzi rowerów porusza sie szerokim chodnikiem dla
      rowerów, widoczność jest świetna bo to droga prosta jak strzelił i rower jedzie
      jeden na godzinę. Oczywiście zdarza sie rower i na waskim chodniku dla pieszych,
      bo nawet dla rowerzysty przedostanie sie na drugą stronę szosy jest trudne.
      Czy nie można zrobić po obu stronach łaczonych dróg dla pieszych i rowerów?
      Taki bezsens nikt tego nie przestrzega i po co?
      Widziałam w Polkowicach całe kilometry zwykłych chodników oznakowane
      rower/pieszy i tam dojeżdżaja ludzie do pracy - działa.
      Rozumiem, że jest super tam gdzie można wydzielić tylko dla rowerów ale
      utrudniannie zycia prowadzi do łamania przepisów.
      Apel do rowerzystów tam gdzie korzystacie wspólnie z pieszymi dzwońcie kilka
      metrów przed moimi plecami, ustępuję zawsze. Bierzcie pod uwagę, że przy ruchu
      samochodów nie słychać kiedy się zbliżacie.
      U nas większość jest pieszym i rowerzystą i nie potrzeba nam komplikować życia.
      A dodam, że kolarze jadą szosą nie chodnikiem - mam na myśli osoby jadące
      szybko, trenujące widać tak im lepiej.
      • Gość: ds Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 21:56
        dodam jeszcze, że nie widzę żadnej róznicy jeśli chodzi o bezpieczeństwo, czy na
        drodze rowerzysty pojawia się pieszy czy inny rowerzysta i to np jadacy z
        przeciwka. Uważać trzeba i jesli to nie jest szeroka "rowerowa autostrada" umiar
        wskazany. Wydaje mi się, ze na tym forum widać tych którzy potrafia sobie
        wyobrazić współistnienie na tym swiecie pieszych rowerzystów psów i nawet
        samochodów i trawniczka i sa tacy, którzy postanowili być panem świata
        niezależnie od tego jak się poruszają. Uśmiechajcie się to pomieścicie się
        łatwiej na tym świecie.
        • Gość: pieszy Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.acn.waw.pl 01.07.06, 07:29
          Gość portalu: ds napisał(a):

> dodam jeszcze, że nie widzę żadnej róznicy jeśli chodzi o bezpieczeństwo, czy na
          > drodze rowerzysty pojawia się pieszy czy inny rowerzysta i to np jadacy z
          > przeciwka.

A widzisz różnicę, gdy ten rowerzysta/pieszy wyjeżdża/wychodzi zza zakrętu lewą
          stroną?
    • Gość: nicki74 Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.06.06, 21:31
      Dobrze! Mandat dla pieszego bo szedł ścieżką rowerową.Ale co z szalonymi
      rowerzystami ktorzy jezdzą po chodniku przeznaczonym tylko dla pieszych?
      • profes79 Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej 01.07.06, 01:39
        1. Zgodnie z KRD rowerzysta ma prawo poruszac sie po chodniku jesli:
        - nie ma sciezki
        - dozwolona prekosc poruszania sie pojazdow na jezdni przekracza 50km/h
        2. W Lodzi mamy piekna sciezke rowerowa kolo cmentarza, oddzielona od chodnika
        szerokim pasem zieleni. I co? I nic - w dalszym ciagu mozna wpasc na babcie
        ktorej sie wydaje ze jak ma 70 na karku to nastepne 30 lat dozyje bez klopotow.
        A przy odrobinie pecha mozna laska przez plecy zarobic :)
        3. Projektantow powinno sie chlostac - zgodnie z propozycja zgloszona wyzej -
        mamy takie miejsce w miescie, gdzie sciezka po prostu namalowana jest na
        chodniku... Ze nie wspomne ze jej czesc ma szerokosc ok 1,5 m i miniecie
        pieszego na niej graniczy z cudem.
        4. Kultura nie zaszkodzi - sa sytuacje, gdzie rozumiem, ze rowerzysta nie ma
        innego wyjscia jak pomykac po chodniku - byle robil to ostroznie. A takich co
        jezdza jak wariaci? Mandaty na tej samej zasadzie co dla pieszych - nie jest
        problemem rowerzysta na chodniku - problemem jest wariat, a na to dobrego
        lekarstwa nie ma. Tak samo nie jest problemem pieszy na sciezce (tzn. takiej,
        ktora idzie tuz obok chodnika odznaczajac sie tylko np. kostka) - bo wiadomo,
        ze trzeba uwazac. Prawdziwym problemem sa piesi na sciezkach calkowicie
        oddzielonych od chodnika - czasem delikwent jest zasloniety np. krzakiem za
        zakretem, a ja nie bede jechal 10 km/h bo musze przewidziec ze jakis baran moze
        mi wujsc przed kola.
    • Gość: karol Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 21:50
      Niech straż zajmie się rowerzystami-piratami na zwykłych chonikach !
    • Gość: januszz4 Bezmyślność IP: *.kom / *.os1.kn.pl 30.06.06, 21:51
      Kilka dni temu, ul. Wybrzeże Wyspiańskiego we Wrocławiu, szeroki chodnik z
      wydzieloną z boku ścieżką rowerową - siostry zakonne prowadzą grupę
      przedszkolnych dzieci dokładnie jak po szynach ścieżką rowerową. Myślę, że jest
      to efekt niedoinformowania a chyba także bezmyślności.
    • Gość: wredna@ a kiedy kary dla rowerzystów na chodnikach??? IP: *.autocom.pl 30.06.06, 21:53
      kiedy tych bezczelnych rowerzystów przepędzi się z chodników dla PIESZYCH? Od
      dziś dzwonię do straży miejskiej/policji jak zobaczę choćby jednego rowerzystę
      na chodniku! i w d**pie mam ich kretyńskie tłumaczenia ("nie ma ścieżki
      rowerowej więc jadę chodnikiem").
      Miejsce rowerzystów jest na jezdni! WON z chodnika!
      • bitch.with.a.brain Re: a kiedy kary dla rowerzystów na chodnikach??? 30.06.06, 21:56
        dzwoń:)Tylko zanim straż sie zjawi to rowerzysta bedzie kilka km dalej.Podobnie
        z piesyzm na ścieżce.jedyna rada są czeste patrole ktore powinny wlepiac
        mandaty.a tak poza tym,czy widzial ktos kiedys policjanta.straznika miejskiego
        ktory daje mandat za prowadzenie psa bez smyczy i kagańca? Taki ktos też łamei prawo
        • Gość: rowerzysta Re: a kiedy kary dla rowerzystów na chodnikach??? IP: *.kom / *.os1.kn.pl 30.06.06, 22:01
          a w kwestii formalnej - jesli na ulicy predkosc dozwolona wynosi 70 km/h lub
          wiecej, to rowerzysta moze spokojnie jechac po chodniku, i jest to zgodne z
          przepisami. Fakt faktem, pieszy ma na chodniku pierwszenstwo.
          • Gość: rowerzysta Re: a kiedy kary dla rowerzystów na chodnikach??? IP: *.kom / *.os1.kn.pl 01.07.06, 00:09
            poprawka, sprawdzilem na stronie z PoRD - predkosc wynosi 50 km...
            • bitch.with.a.brain Re: a kiedy kary dla rowerzystów na chodnikach??? 01.07.06, 00:16
              szkoda,że policja nie potrafi codziennie wlepiac setek mandatow za przekraczanie
              tej predkosci.A może konfiskata samochodu?:)
          • Gość: trzy w jednym Re: a kiedy kary dla rowerzystów na chodnikach??? IP: *.stegny.2a.pl 02.07.06, 13:58
            50 km/h i chodnik ma min. 2 metry szerokości
      • achodorowski Re: a kiedy kary dla rowerzystów na chodnikach??? 01.07.06, 00:07
        wiesz co, jestes chyba krewną Giertycha, zgadłem ?? Czy też nalezysz do
        członków MW lub LPR czy do Potworów i S-ka??
    • Gość: Pablo Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 22:02
      Chcę, żeby Straż Miejska w Łodzi też dawała takie mandaty!!!

Przejazd ścieżką wzdłuż al. Piłsudskiego to istny slalom między zupełnie
      nieświadomymi pieszymi, a i wypadki podobne do powyższego już widziałem. Np.
      wtedy gdy tatuś idący obok ścieżki rowerowej prowadził kilkuletnią dziewczynkę
      po ścieżce.
      • Gość: rowerzysta Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.kom / *.os1.kn.pl 30.06.06, 22:06
        osoba idaca po sciezce to jeszcze pol biedy... najgorsi sa tacy inteligentni
        piesi co nagle robią krok w bok, na sciezke, oczywiscie nie ogladajac sie za
        siebie....
        efekt jak wyzej
      • profes79 Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej 01.07.06, 02:45
        Oablo - ale jak pisalem wyzej sciezka przy Pilsudzkiego to jedno wielkie
        nieporozumienie a nie sciezka - zwlaszcza na odcinku kolo Centralu az do
        Kosciuszki i na odcinku od Kopcinskiego do Pl. Zwyciestwa. Momentami po prostu
        nie ma mozliwosci bezkolizyjnego ruchu niezaleznie od jak najlepszych intencji
        obu stron...
    • Gość: obserwatorka Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 22:25
      Jak można starszą kobietę ukarać za chodzenie po ścieżce rowerowej. Wstyd !!!
      Trzeba było ją pouczyć. Nie każdy ze starszych ludzi wie, że to jest ta
      ścieżka. Może ta kobieta jest samotna w tym sensie, że nie młodych ludzi w
      rodzinie. W Holandii są one zaznaczone wyraźnie, światełka itp A u nas tylko
      kolor kostki i skąd starsi ludzie mają o tym wiedzieć. Kiepsko oznakowane.
    • critto dzwonek rządzi!!! 30.06.06, 22:26
      na pieszych spacerujących po ścieżce rowerowej (wzdłuż ścieżki) należy dzwonić z
      okrzykiem "ŚCIEEEEŻKAAAA ROWEEROOWAAA!!!" - przewaznie uciekaja w poplochu:)
      oczywiscie, NIE WOLNO tak postepowac wobec osob, ktore chca przejsc na druga
      strone sciezki
    • Gość: aa Mandat za jeżdżenie po chodniku i przejsćiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 22:41
      Mam nadzieję, że policja będzie podobnie konsekwentna i będzie karała mandatami
      rowerzystów jeżdżących po chodniku dla pieszych ( kodeks drogowy pozwlala na to
      tylko wtedy, gdy w terenie zabudowanym na danym odcinku dozowlona prędkość jest
      podwyższona do 70 km/h) oraz przejeżdżajacych na rowerze po przejściu dla
      pieszych. Z powodu tego drugiego kilkukrotnie o mało nie przejechałem
      rowerzysty, który w taki sposób wtargnął na przejscie.
      • dorsai68 Re: Mandat za jeżdżenie po chodniku i przejsćiu 02.07.06, 00:22
        Gość portalu: aa napisał(a):

> Mam nadzieję, że policja będzie podobnie konsekwentna i będzie karała
        > mandatami rowerzystów jeżdżących po chodniku dla pieszych ( kodeks drogowy
        > pozwlala na to tylko wtedy, gdy w terenie zabudowanym na danym odcinku
        > dozowlona prędkość jest podwyższona do 70 km/h) oraz przejeżdżajacych na
        > rowerze po przejściu dla pieszych. Z powodu tego drugiego kilkukrotnie o mało
        > nie przejechałem rowerzysty, który w taki sposób wtargnął na przejscie.

To może zostaw samochód na parkingu i jeszcze raz przeczytaj PoRD? Wraz z
        najnowszymi zmianami.
        Obecne przepisy mówią, że korzystanie z chodnika jest dozwolone gdy szerokość
        chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością
        większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi dla
        rowerów.
    • Gość: aa Obowiazkowe OC dla rowerzystów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 22:45
      Rowerzysci jeżdzący drogrami publicznymi powinni być objęci ocowiązkiem
      płacenie polisy OC. Wypadki powodowane przez nich musz anistewty pokrywać
      kierowcy aut- chyba ,że uda się złapać sprawcę i wyegzekwować należność za
      szkody na drodze procesu cywilnego - oczywiście długiego i kosztownego. Mój
      samochód miał kiedyś zrobiony tunning drzwi przez niefrasobliwą rowerzystkę,
      która zorała je pedałem przejeżdżajać obok. Niestety, szkodę musiałem pokryć z
      włąsnej kieszeni.
      • Gość: rowerzysta Re: Obowiazkowe OC dla rowerzystów. IP: *.kom / *.os1.kn.pl 30.06.06, 22:52
        Przypadkiem nie byly to prawe drzwi i nie byl wykonywany wtedy manewr
        wyprzedzania? Rowerzystka owszem, przejezdzala obok, ale jakos tak wolniej....
      • dorsai68 Re: Obowiazkowe OC dla rowerzystów. 02.07.06, 00:26
        Jakimż to zrządzeniem losu znalazłeś się na jednym pasie z rowerzystką, w
        odległości mniejsze niż grubość lakieru?
        Wyprzedzałeś na żyletkę? Czy postanowiłeś skręcić nie zerkając w lusterko?
    • Gość: adam Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 23:33
      A ja tam robię inaczej, wytawiam łokieć, jak dostanie po żebrach to się oduczy
      stara krowa, a szczególnie mamusie z wózkami, 30-letnie kretynki nie mające
      wyobraźni co się stanie jak złapię gumę w przednim kole i jak mnie na wóżek
      poniesie...myślcie głowami a nie tym co macie między nogami, bo szkoda moich i
      waszych dzieci. POPIERAM MANDATY ZA TEGO TYPU WYKROCZENIA. Dopóki nie zacząłem
      jeżdzić rowerem regularnie, też chodziłem jak cielak, a teraz sam widzę jakie to
      w... gdy jakiś palant się patoczy po ścieżce i jeszcze ma pretensje że go z niej
      gonisz. Dobra rada, kupćie sobie gaz i od razu bez dyskusji ciach w klienta- nie
      ma racji a jeszcze dyskutuje.
      • l.a.vv Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej 01.07.06, 10:07
        > A ja tam robię inaczej, wytawiam łokieć, jak dostanie po żebrach to się oduczy
        > stara krowa,

Jesteś zwykłym chamem i bandytą.

a szczególnie mamusie z wózkami, 30-letnie kretynki nie mające
        > wyobraźni co się stanie jak złapię gumę w przednim kole i jak mnie na wóżek
        > poniesie...

A zastanawiałeś się, co będzie, jak cię wtedy poniesie na latarnię? Rozwiązanie jest proste - prędkość dostosowana do warunków.

> jeżdzić rowerem regularnie, też chodziłem jak cielak, a teraz sam widzę jakie t
        > o
        > w... gdy jakiś palant się patoczy po ścieżce i jeszcze ma pretensje że go z nie
        > j
        > gonisz. Dobra rada, kupćie sobie gaz i od razu bez dyskusji ciach w klienta- ni
        > e
        > ma racji a jeszcze dyskutuje.

Powodzenia, życzę ci spotkania podobnie myślącego kierowcy, kiedy będziesz przejeżdżał po przejściu dla pieszych. Mam nadzieję, że takich świrów nie jest wśród rowerzystów zbyt wielu.
      • dorsai68 Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej 02.07.06, 00:30
        Stary, to metoda najgłupsza z możliwych. To m.in. takie zachowanie rujnuje
        opinię rowerzystom.
    • Gość: bruna77 Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.torun.mm.pl 30.06.06, 23:33
      Bardzo słusznie! W Toruniu, moim rodzinnym miescie, również spacery po
      sciezkach rowerowych sa nagminne. Niemniej mysle ze równie irytujaca jest jazda
      roiwerzystów po części ścieżki dla pieszych :P.
      • Gość: rowerzysta Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.kom / *.os1.kn.pl 30.06.06, 23:36
        nie ma czegos takiego jak czesc sciezki dla pieszych... co najwyzej jest ciag
        pieszorowerowy na ktorym pieszy ma pierwszenstwo.
    • Gość: Hubert Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 23:36
      Prawo mówi tak że dopuszcza się jazdę po chodniku w obszarze zabudowanym jeżeli
      adminidstrujący drogą nie wyznaczył ścieżki dla rowerów, dlatego po chodniku tam
      gdzie ścieżek rowerowych nie ma bedę jeżdził po chodniku bo mi wolno i tyle.
      • l.a.vv Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej 01.07.06, 10:08
        > Prawo mówi tak że dopuszcza się jazdę po chodniku w obszarze zabudowanym jeżeli
        > adminidstrujący drogą nie wyznaczył ścieżki dla rowerów, dlatego po chodniku ta
        > m
        > gdzie ścieżek rowerowych nie ma bedę jeżdził po chodniku bo mi wolno i tyle.

Zacytuj konkretną ustawę.
      • dorsai68 bzdury piszesz! 02.07.06, 00:31
      • Gość: trzy w jednym Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.stegny.2a.pl 02.07.06, 14:14
        Przeczytaj sobie kodeks drogowy,lub poprzednie komentarze.Była już o tym mowa.
    • Gość: bazylia Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.chello.pl 30.06.06, 23:38
      Ja muszę powiedzieć coś z innej perspektywy.
      Dlaczego rowerzyści tak szybko jeżdzą np. chodnikami wzdłóż Al. Niepodległósci.
      Nieraz tam idę i boję się, że rowerzysta na mnie najedzie. Ja sobie idę chodnikiem
      przecież mogę nagle szybko zmienić kierunek, szybkość mojego spaceru i często
      miałam sytuację, że rowerzysta jadący szybko chodnikiem o mało co na mnie nie
      najechał. To też nie w porzadku. Też powini płacić mandat za jazdę po chodniku.
    • Gość: bolo33 Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.07.06, 01:01
      A co z tymi co zapierd.... po chodniku mimo że po drugiej stronie ulicy biegnie
      ścieżka rowerowa? Czy im należy współczuć, że mają tak małą ilość ścieżek
      rowerowych? Czy może też wlepiać mandaty?
    • Gość: Pilit Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.chello.pl 01.07.06, 01:03
      Lubię jeździć na rowerze i nie szukam nigdy zwady z pieszymi, nawet jak chodza
      po ścieżce rowerowej, bo ja często jeźdżę po chodniku, gdy ścieżka tam nie
      występuje.
      Nie możemy my rowerzyści mieć pretensji do pieszych bo my korzystamy często z
      ich dróg komunikacji.
      Wielu rowerzystów nie ma pojęcia na czym polega przerzutka, co to jest przedni
      amortyzator czy tylni, to oni są największymi zawalidrogami, bo ledwo jeżdżą na
      rowerach.
      Prawda jest taka, przed każdym zakrętem, skrzyżowaniem gdzie jest zła
      widoczność należy dostosowac prędkość do panujących warunków na drodze.
      Jeżdżę po chodnikach bo tutaj kogoś ja potrące i mi się nic nie stanie, na
      ulicy jest odwrotnie, tam w najlepszym wypadku bedę inwalidą.
      Szanujmy się i nie pozwalajmy straży miejskiej karać pieszych za korzystanie ze
      ścieżek rowerowych. Tutaj jest potrzebna edukacja o ruchu drogowym.
      • Gość: rowerzysta Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.kom / *.os1.kn.pl 01.07.06, 19:14
        Tylko ze jak zaboli po kieszeni to predzej do glowy trafi...
        Taka prawda.
        A juz na pewno sypac mandatami na sprawcow wypadkow, niewazne czy pieszy czy
        rowerzysta, czy sciezka czy chodnik.
        Niech sie ludzie naucza.

A dla jezdzacych po chodnikach - uzywajcie dzwonka. Nie trzeba walic w niego
        tak, zeby slyszalo nas pol ulicy. Czesto jezdze rowerem po chodniku bo musze,
        jak jade do centrum to mam waski most, na ktorym jest dodatkowo linia
        tramwajowa i nie bede ryzykowal zycia, ze wpadne w szyne i polece na drugi pas.
        Delitaknie uderzony dzwonek, ladnych kilka metrow za pieszym zwykle wystarcza
        do utorowania drogi. Ale chamstwa typu dojezdzanie 1 m od pieszego i walenia w
        dzwonek nie zniose. Nawet na sciezce, jest to po prostu niebezpiecznie... Koles
        moze skoczyc nie w strone chodnika i kraksa gotowa.
    • soulworm szkoda ze nie zabil staruchy... 01.07.06, 01:15

• Gość: emzi Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.06, 02:10
      po co wy to piszeczie? myslicie że to coś w polsce zmieni? ze ktoś was czyta?
      żal mi was!
      • Gość: divak2 emzi czyta... IP: 194.146.219.* 07.07.06, 08:57
        jw.
    • Gość: rowerzystka Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.chello.pl 01.07.06, 02:27
      czasem jednak dochodzi do absurdów, bo bywa, ze albo chodnika brak, a sciezka
      jest lub odwrotnie. oczywiscie najlepiej jest gdy sa obie te rzeczy. ja
      przynajmniej sie ciesze, ze mnie to nie grozi, poniewaz zawsze staram sie nie
      isc sciezka(gdy jestem bez roweru.)
      • profes79 Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej 01.07.06, 02:51
        Doloze jeszcze 3 grosze - Jadac PO ULICY zgodnie Z PRZEPISAMI i na ZIELONYM
        SWIETLE o malo nie stalem sie ofiara wypadku. Dlaczego? Dlatego ze dwojce
        staruszkow (65+) nie chcialo sie czekac na zielone na przejsciu dla pieszych i
        doslownie wyszli mi pare metrow przed kola. Przy szybkosci jazdy ok 20km/h (to
        nie kolarka wiec szybciej nie jechalem) droge hamowania i tak mam spora - wiec
        odruchowo odbilem w lewo zeby ich wyminac - na szczescie kierowca za mna
        wyjatkowo jechal ok 50 i widzial co jest grane - dzieki temu uszedlem z zyciem.
        Piesi byli ciezko zdziwieni dlaczego w ogole ja i kierowca mamy do nich
        pretensje (rozumiem ze mozna miec zacme rowerowa, ale samochod jadacy za mna
        juz powinien sie w oczy rzucac...)
        Czasami po prostu nawet zachowanie zasady ograniczonego zaufania nie skutkuje...
        • kazuyoshi78 Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej 01.07.06, 03:06
          Prawda jest taka, że piesi często wchodzą na jedznię "na słuch", tzn. zamiast
          się rozejrzeć, to nasłuchują. I jak nie słyszą samochodu, to wchodzą na jezdnię
          na czerwonym świetle. Oczywiście nie spodziewają się, że po cichutku może
          nadjechać (na zielonym!) rozpędzony rower.

Odkąd cudem uniknąłem kraksy z takim nierozgarniętym pieszym (ja miałem
          zielone, on wszedł na czerwonym), to zbliżając się do przejścia i widząc
          podejrzanie zachowujących się pieszych dzwonię. Skoro nie chcą mnie widzieć, to
          niech chociaż usłyszą...
    • Gość: zaorac scierwo sciezka to nie tor wyscigowy, IP: *.hsd1.wa.comcast.net 01.07.06, 05:47
      idioci, sciezka to nie tor wyscigowy, w stosunku do pieszego kazdy musi uwazac,
      rowezysta, tez, bez wzgledu na sciezce czy nie, glupie polskie scierwo,
      • Gość: rowerzysta Re: sciezka to nie tor wyscigowy, IP: *.kom / *.os1.kn.pl 01.07.06, 19:20
        O, jak nam sie tu Pan ladnie przedstawil....
    • Gość: Jarek Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: 80.48.53.* 01.07.06, 06:23
      A jak karze Straż Miejska rowerzystów pędzących chodnikami po ulicach centrum?
      • Gość: pieszy Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.acn.waw.pl 01.07.06, 07:55
        Gość portalu: Jarek napisał(a):

> A jak karze Straż Miejska rowerzystów pędzących chodnikami po ulicach centrum?

Dokładnie tak samo jak kierowców pędzących powyżej 50km/h po ulicach centrum.
    • Gość: Ja, pieszy Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.sdb.lublin.pl 01.07.06, 06:30
      Najlepiej by było, gdyby wszystkim pieszym przypiąć skrzydła. Na przejściu dla
      pieszych przefruwaliby na drugą stronę i nie tamowali ruchu tirom, ciężarówkom
      i autobusom. W każdym cywilizowanym kraju obok ścieżki rowerowej jest też
      ścieżka dla pieszych.
    • Gość: debiljusz Re: Mandat za spacer po ścieżce rowerowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 06:43
      W Lublinie swojego czasu pan rzecznik Strazy Miejskiej wręcz NAKAZAŁ jazdę
      rowerem po ulicy bo chodniki są dla pieszych. Widać że pan rzecznik do pracy
      wozi sie autem jakby mu przyszło w czsie szczytu przemieszczać sie rowerem po
      mieście to przestał by gadać takie głupoty. Do władz miast polskich: zamiast
      wydawać kase na kolejne nikomu nie potrzebne pomniki itp. zróbcie wreszcie coś
      dla ludzi na Zeusa!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka