Gość: Grzesiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 23:31 prosimy o symulację komputerową wyglądu miasta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: qwerty Gondolierzy znad Wisły IP: *.chello.pl 06.07.06, 23:32 Niech mnie ktoś uszczypnie... Czy ta paranoja mi się tylko sni, czy też mamy 1 kwietnia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drake78 Gondolierzy znad Wisły IP: *.chello.pl 06.07.06, 23:34 Jasne, gondole, czemu nie. www.cafebabel.com. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajna sprawa Re: Gondolierzy znad Wisły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 23:42 a mnie się ten pomysł podoba CHCĘ GONDOLEK!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafał a może to jest myśl??? IP: *.aster.pl 06.07.06, 23:55 Zróbmy ogólnomiejską akcję zbiórki na gondolę. Wybudujmy jedną wielgaśną. Potem wsadźmy tych wszytkich "fachowców:" i sruuuuuuuuuuuuuuuuuu jak najdalej z tego miasta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert 200km x 20mln zł/km = 4.000.000.000 zł IP: *.acn.waw.pl 06.07.06, 23:57 Nic bardziej nie potrzebujemy niz gondoli za 4mld zł. Wyremontujmy 200-250km torów w granicach Warszawy, zakupmy troche nowego taboru i dogadajmy się z Kolejami Mazowieckimi i stwórzmy prawdziwe SKM. A nie 4mld zł na gondole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: Gondolierzy znad Wisły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 00:01 SUPER, ZRÓBCIE CHOCIAŻ MAŁY ODCINEK TEGO ŚRODKA TRANSPORTU A ZAGRANICA MOŻE NAM POZAZDROŚĆIĆ Odpowiedz Link Zgłoś
achodorowski Re: Gondolierzy znad Wisły 07.07.06, 23:50 cytat:SUPER, ZRÓBCIE CHOCIAŻ MAŁY ODCINEK TEGO ŚRODKA TRANSPORTU A ZAGRANICA MOŻE NAM POZAZDROŚĆIĆ === Chyba głupoty, zobacz jakie sa dziury w jezdniach, brak obwodnicy, brak ścieżek rowerowych etc ..... a tu gondole, idiotyzma, ludzi którzy głosowali ZA, powinno się w gondole i na księżyc, mieli by Futuramę na całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 200X240METRO Re: Gondolierzy znad Wisły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 00:05 KOLEGO 1 KILOMETR METRA KOSZTUJE PRAWIE 250 MILIONÓW A MISTERA TYLKO 20 CHYBA RÓŻNICĘ WIDAĆ - METRO BUDUJĄ JUŻ OD PRZEDWOJNY I ILE WYBUDOWALI? MOŻE WRESZCIE TE GONDOLE BĘDĄ SZYBCIEJ POMYSŁWAR UWAGI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Gondolierzy znad Wisły IP: *.acn.waw.pl 07.07.06, 00:40 A czy Ja (bo chyba o mnie chodzi) napisałem cos o metrze czy o SKM? A co do Metra to jeden wagonik Alstomu to jakieś niecałe 250pasażerów, 6 członowe pociągi 1500osób jadących 90km/h. 1500osób na Bankowym i za 3-4minuty może przejechac kolejne 1500osób itd. Mistery to aby przewieźć jednocześnie 1500osób potrzeba by 375wagoników przejeżdżających odległość 1-2km w ciągu 3-4minut. Atrakcja turystyczna ze starówki do zoo? Być może. Ale nie mówmy tu o alternatywie dla Metra czy KM/SKM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx222 Re: Gondolierzy znad Wisły IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.06, 20:06 Dużo lepszym pomysłem (i realnym) było by wstawienie tramwajów na estakady - w szczególności tam, gdzie potrzeba nowych linii (najkosztowniejsze jest przekładanie instalacji pod planowanymi torami) i nad bardzo zatłoczonymi skrzyżowaniami. W sumie to już by pachniało rawie jak SKM :) A gondole? Poroniony pomysł. Projekt nie uwzględnia rozpoczęcia produkcji gondoli. W dodatku, jeżeli jedynym Klientem producenta było by miasto Warszawa, to i gondole i części zamienne do nich były by droższe od złota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Konstruktora rozumiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 00:23 każdy nawiedzony chce aby jego projekt był wprowadzony w życie ale zachwytu warszawsiego rajcy nie.Jak wygłądałoby miasto gdzie budynki wystają z betonowej pajęczyny.Za te pieniądze zróbcie obwodnicę i naprawcie trochę dróg.Warszawa to nie lunapark. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kulfon Re: Gondol Jerzy z Wawy! IP: *.hsd1.ct.comcast.net 07.07.06, 01:57 Dlaczego nie? Jezeli zobaczymy wkrotce Gondole w Paryzu , Berlinie czy w Pradze bedziemy jeczec i narzekac , ze dlaczego nie u nas. Moze chociaz z lotniska do centrum , lub przez Wisle. Do pasji doprowadzaja mnie rady mondralinskich: lepiej dac na szpitale , zlobki, obwodnice, przychodnie itd. NO Dlaczego nie!!! Dlaczego w Naszej Warszawaie nie mialo by powstac cos ciekawego, pozytecznego, jedynego , wyrozniajacego ? Warszawa , miasto smutne , zapyziale ze smutnymi i zapyzialami mieszkancami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Gondol Jerzy z Wawy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 05:08 > Dlaczego nie? Jezeli zobaczymy wkrotce Gondole w Paryzu , Berlinie czy w Pradze > bedziemy jeczec i narzekac , ze dlaczego nie u nas. Dlatego, bo w wymienionych przez Ciebie miastach jest sprawna komunikacja miejska, zwłaszcza metro. Jak w Warszawie będzie taka sieć metra jak w Paryżu, to można będzie sobie wybudować gondolkę przez Wisłę jako atrakcję turystyczną. Za jakieś 100 lat. Domyslam się, że mieszkańcom innych miast oraz studentom Politechniki mieszkającym na Kabatach, taka atrakcja marzyłaby się już dziś. Ale nie wszyscy mieszkają na Kabatach :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Gondol Jerzy z Wawy! IP: 141.65.98.* 07.07.06, 11:43 Wybacz, ale mnie tez niedobrze sie irobi i szukam torebki, jak msze przejechac trasa torunska, alba cos zalatwic na miescie. Takie dziury i syf jak w warszawie mozna znalezc w malych, zapyzialych miasteczkach, gdzie rzadzi lokalna szycha i trzesie miastem. Mieszkancy nie byliby zapyziali, gdyby mieli trtoche wiecej srodkow, zeby korzystac z tych udogodnien, jakim jest kino, teatr i tudziez gondola. Glodny ma gdzies, ze w kiblu jest zloty papier. A warszawiacy sa glodni duchowo, staniem w korkach, halasem (do jakas meska q. puszcza tranzyt przez miasto), szarzyzna budynkow, cenami nowych mieszkan, albo jest po prostu zdziczala przez lata zycia w klatce nazywanej blokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MB Re: Gondolierzy znad Wisły IP: *.chello.pl 07.07.06, 02:24 Ja już naprawdę nie wytrzymam z tą bandą idiotów... Czy żeby iść do polityki (nawet na szczeblu lokalnym) to trzeba mieć jakieś potwierdzenie, że jest się skrajnie tępym?? Kto w ogóle bierze takie pomysły pod uwagę?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prodesor dojtor Re: Gondolierzy znad Wisły IP: *.chello.pl 07.07.06, 03:06 a kto to jest "prodesor" Odpowiedz Link Zgłoś
xxx222 Re: Gondolierzy znad Wisły 08.07.06, 17:08 Właśnie. Może by po paru dniach żenady redakcja w końcu poprawiła błędy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraj baranow a gdzie wasz samochod click? IP: *.hsd1.wa.comcast.net 07.07.06, 05:52 co sie stalo z innym idiotom ktory wozek golfowy chcial oferowac "polskiemu " spoleczenstwu jako tani samochod? ten debil znowu chce gondoli? dlaczego nie jest zamkniety w domu wariatow, przeciez to jawny zchizofrenik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kopytko A może teleportacja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 06:10 Autor pomysłu nie jest specjalnie postępowy. Gondole na słupach? To jakaś lipa. Proponuje, żeby radni zajęli się pomysłem stworzenia sieci punktów do teleportacji. Przecież w StarTreku to było możliwe, więc czemu nie u nas w Warszawie? Koniecznie trzeba powołać zespół, który zajmie się tym pomysłem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zachwycony Re: A może teleportacja? IP: 81.210.17.* 07.07.06, 08:39 > Autor pomysłu nie jest specjalnie postępowy. Gondole na słupach? To jakaś lipa. > Proponuje, żeby radni zajęli się pomysłem stworzenia sieci punktów do > teleportacji. Przecież w StarTreku to było możliwe, więc czemu nie u nas w > Warszawie? Koniecznie trzeba powołać zespół, który zajmie się tym pomysłem! Najlepiej z radnym Sztyberem na cczele! To w koncu fachowiec i realista! ;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Gondolierzy znad Wisły IP: 195.136.112.* 07.07.06, 08:46 Prima Aprilis był juz jakiś czas temu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zby21@gazeta.pl Re: Gondolierzy znad Wisły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 08:58 Proponuję iść krok dalej i sprowadzic gondole z Wenecji a samą Warszawę zalać wodą. Odpadnie koszt inwestycji a godole dotrą na każdą ulicę nawet najmniejszą. Gondole dowiozą też mieszkańców pod sam próg mieszkania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdziwiony Co w tym nowego? IP: 62.111.173.* 07.07.06, 08:58 W conajmniej kilku miejscach na świecie już od dawna jeżdżą podwieszane tramwaje. Mało tego w latach 80 japończycy (za darmo, w ramach promocji tego rozwiązania) chcieli nam zrobić takie połączenie między centrum miasta a lotniskiem, w tamtych latach było to niemożliwe ze względu na ideologię partyjną. Czy możliwe jest obecnie, hmmm, nie wiem. W Polsce potrzeba zbyt dużej liczby licencji, pozwoleń. Myślę, że takie rozwiązanie w nowoczesnych częściach miasta, jak najbardziej, by się przydało. Zakazałbym tylko tworzenie tego typu linii w ściśle zabudowanym centrum miasta (czy chcielibyście mieć na 2 piętrze widok z okna na przejeżdżające tramwaje, na wysokości waszej sypialni?) i oczywiście przy starym mieście. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ambush Re: Gondolierzy znad Wisły 07.07.06, 09:24 A ile kasy pochłonie zespół badawczy?. Metro i drogi budujcie pierd... nieroby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lara Re: Gondolierzy znad Wisły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 10:50 Polecam zapoznanie się z projektem jaki będzie reprezentował nasz kraj we wrześniu na biennale w Wenecji. Gazeta też o tym pisała. Świetny architekt - Jarosław Kozakiewicz stworzył futurystyczną wizję Warszawy, wygląda pięknie, ale to tylko zabawa formą, która oczywiście świadczy o klasie architekta. Zobaczcie sami w linku, albo w tekście poniżej. Ten oszołom, który teraz chce naciągnąć radnych na gondole to jakiś schizol! Zreszta Sztyberowi też niewiele brakuje! miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34861,3460494.html Futurystyczny projekt Jarosława Kozakiewicza dla Warszawy Fot. Jarosław Kozakiewicz ZOBACZ TAKŻE • Jarosław Kozakiewicz - sylwetka (04-07-06, 11:40) Agnieszka Kowalska 05-07-2006 , ostatnia aktualizacja 05-07-2006 10:34, gazeta.pl Artysta sztuk wizualnych Jarosław Kozakiewicz będzie reprezentował nasz kraj na biennale architektury w Wenecji. Pokaże projekt sieci wiaduktów dla pieszych i rowerzystów, który przygotował z myślą o Warszawie Tegoroczna międzynarodowa wystawa architektury rozpoczyna się 8 września. Poświęcona będzie wielkim metropoliom i wpływowi architektury na życie mieszkańców. To świetny temat dla Jarosława Kozakiewicza - artysty sztuk wizualnych - który w swoich projektach stara się odpowiedzieć na ludzkie potrzeby. - W Warszawie dominuje maszyna, nie człowiek. Poruszamy się głównie samochodami, już nie spacerujemy. To się odbija nie tylko na naszym zdrowiu, ale cierpią też kontakty międzyludzkie. Bo jak taki kontakt nawiązać przez szybę samochodu? - zastanawia się Kozakiewicz. Stąd pomysł stworzenia dla naszego miasta alternatywnej sieci dróg dla pieszych i rowerzystów wyniesionych ponad poziom ulicy. Kozakiewicz wymyślił wiadukty, które biegną nad już istniejącymi alejami lub zupełnie innymi szlakami. Łączą ze sobą parki, lasy, akweny wodne, muzea. Jednym słowem zachęcają do spacerów. Niektóre są otwarte, zaprojektowane na wzór parkowych alejek (w zimie można by poruszać się po nich np. na nartach biegowych). Inne są zamknięte, przeszklone i przypominają futurystyczne ogrody zimowe - latem klimatyzowane, zimą ogrzewane. Kozakiewicz zaznacza, że nie jest to projekt gotowy do realizacji, raczej wizja, propozycja, przyczynek do dyskusji. Choć niewykluczone, że w przyszłości znajdzie się taki architekt miasta wizjoner, który sięgnie po ten projekt. A nasze wnuki wybiorą rower zamiast samochodu. Projekt Jarosława Kozakiewicza "Transfer" będzie można oglądać podczas 10. Międzynarodowej Wystawy Architektury w Wenecji od 10 września do 19 listopada. Kurator Gabriela Świtek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Gondolierzy znad Wisły IP: *.merinet.pl 07.07.06, 21:42 kapitalny projekt w sam raz do wenecji, jestem odurzony wizjonerstwem autora.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Gondolierzy znad Wisły IP: *.no-dns-yet.ntli.net 07.07.06, 10:50 Spoooko, niech to miasto bedzie jeszcze brzydsze... A czy arcymistrz wynalazca porownywal juz koszta wybudowania swojego systemu z kosztami modernizacji i budowy konwencjonalnych pojazdow szynowych i tras kolejowo/tramwajowych? A przepustowosci tez porownal? Tak to jest jak sie czlowiek zabiera za wynajdywanie rzeczy po kwasiku... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikulaszm Re: Gondolierzy znad Wisły IP: *.kosson.com 07.07.06, 10:57 Szkoda tylko, że Panowie Redaktorzy rzucili hasło, ale nie podali już żadnych informacji na czym mogłoby to polegać, jak wyglądać, troszkę więcj szczegółów. Rozumiem, że to w ramach profesjonalizmu dziennikarskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
beer_forever Re: Gondolierzy znad Wisły 07.07.06, 11:24 Artysta sztuk wizualnych Jarosław Kozakiewicz będzie reprezentował nasz kraj na biennale architektury w Wenecji. Pokaże projekt sieci wiaduktów dla pieszych i rowerzystów, który przygotował z myślą o Warszawie Tegoroczna międzynarodowa wystawa architektury rozpoczyna się 8 września. Poświęcona będzie wielkim metropoliom i wpływowi architektury na życie mieszkańców. To świetny temat dla Jarosława Kozakiewicza - artysty sztuk wizualnych - który w swoich projektach stara się odpowiedzieć na ludzkie potrzeby. - W Warszawie dominuje maszyna, nie człowiek. Poruszamy się głównie samochodami, już nie spacerujemy. To się odbija nie tylko na naszym zdrowiu, ale cierpią też kontakty międzyludzkie. Bo jak taki kontakt nawiązać przez szybę samochodu? - zastanawia się Kozakiewicz. Stąd pomysł stworzenia dla naszego miasta alternatywnej sieci dróg dla pieszych i rowerzystów wyniesionych ponad poziom ulicy. Kozakiewicz wymyślił wiadukty, które biegną nad już istniejącymi alejami lub zupełnie innymi szlakami. Łączą ze sobą parki, lasy, akweny wodne, muzea. Jednym słowem zachęcają do spacerów. Niektóre są otwarte, zaprojektowane na wzór parkowych alejek (w zimie można by poruszać się po nich np. na nartach biegowych). Brawo dla pana wizjonera. Piekna sprawa. Narty biegowe!(?). Chce zakopcic "ziola" pana Kozakiewicza.To musi byc totalny odlot. No i te gondole. HELLO!!. Disneyland jest pod Paryzem a nie w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Gondolierzy znad Wisły IP: *.no-dns-yet.ntli.net 07.07.06, 11:56 Czyli krotko mowiac ten pan chce zabic cala zielen miejska poprzez odciecie doplywu swiatla do poziomu ulicy... I te bezmozgi w radzie miejskiej jeszcze to kupuja. Jak dobrze ze mnie w tym kraju juz nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
achodorowski Re: Gondolierzy znad Wisły 07.07.06, 23:54 odpowiedz jest prosta, to jest pomysł futurystyczny (:D) i tyle wiadomo, nic więcej, ale juz pod głosowanie poszedła, mam nadzieje, że pomysłodawca zrobił ich w bambuko. Takie gondole, bedą dobre w przypadku dużego centrum naukowo- wystawowego, np. wzdłuż wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale jaja Ktos marnuje nasze pieniadze :-( IP: *.pz.unibas.ch 07.07.06, 11:05 Za kazdy glupi projekt ktos wystawi rachunek a miasto go zaplaci. Dlaczego miasto zamawia i oplaca takie fantastyczne projekty? Byly juz tramwaje wyscigowe urbanistow z Krakowa i przeniesienie Sejmu do zoo. Oszolomy z UD i SLD! Macie prawdziwa okazje napasc PiS! :-> Zamiast pomyslow sci-fi moze rowne ulice albo Muzeum Sztuki Nowoczesnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Ktos marnuje nasze pieniadze :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 12:01 To wcale nie zmarnowane pieniądze! Jak ja bym dostał 20 mln zł na pewno bym je zagospodarował. A potem pokazał kilka zdjęć w Photoshopie i po sprawie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale jaja Re: Ktos marnuje nasze pieniadze :-( IP: *.pz.unibas.ch 07.07.06, 15:12 Wiesz, to normalne, ze urzednikow nachodza wyludzacze. Obiecuja lotnisko w Bialej Podlaskiej, gondole itp. Tylko dlaczego nasi wlodarze wydaja na nich pieniadze i robia komisje? Przeciez wszyscy widza, ze projekt jest za drogi i niesprawdzony. Mam pomysl: GW moglaby zebrac fantastyczne projekty razem! Ja pamietam: tramwaje wyscigowe z Krakowa (podobno w Krakowie juz sa), przeniesienie Sejmu do zoo, kanaly kajakowe w Wilanowie, podwyzszenie Palacu Kultury, rozbiorka Palacu Kultury, obrotowa wieza tuz przed Palacem Wilanowskim... Moglby byc super artykul na week-end jako humor!!! Odpowiedz Link Zgłoś
misiekka Znow ten idiotyczny pomysl 07.07.06, 11:47 To miasto potrzebuje rozwiazania globalnego - metra, tramwajow, szybkich autobusow na bus-pasach, a nie gondolek. Gondolki niech sobie pan pseudoinzynier stawia w parku wzdluz Wislostrady przy Starym Miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gondolierzy znad Wisły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 12:54 Pomysł jest ciekawy aczkolwiek takie linie to tylko uzupełnienie kounikacji publicznej. Pomysł nadziemnej kolejki propagował w Krakowie prof. Tadeusiewicz rektor AGH, osoba poważna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Gondolierzy znad Wisły IP: 64.208.49.* 07.07.06, 13:08 Każdy sposób jest dobry na wyciągnięcie pieniędzy na bzdurne koncepcje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prodesor patriota i prawie prodesor??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 13:56 PRODESOR??? chyba profesor. Co wy tam w wyborczej pisać nie umieta? Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Skad sie biora takie kretynstwa? 07.07.06, 16:35 Chyba tylko pseudonaukofcy moga na to wpadac. A oszolomstwo z Rady Miasta jeszcze to popiera zamiast pogonic na 4 wiatry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~znudzony na wzór przyśpieszonych autobusów - tramwaje IP: *.bgz.pl / 193.108.194.* 07.07.06, 16:43 Odpowiedz Link Zgłoś