Gość: msz IP: 10.40.18.* / 195.116.213.* 29.10.01, 12:13 Jak wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Derek Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? IP: 212.141.155.* 29.10.01, 12:20 Gość portalu: msz napisał(a): > Jak wyżej. KKtora, istniejaca czy projektowana? Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? 29.10.01, 12:47 Biorąc pod uwagę dość specyficzną lokalizację uważam, że architektura tego budynku jest wspaniała. Trochę przesadzona jest wysokość części wieżowej, ponieważ wokoło zabudowa do najwyższych nie należy. Okładziny elewacji zalatują wielkim światem, całość nie jest najgorsza, tylko trochę dziwnie wygląda taka forteca otoczona niską zabudową. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? 29.10.01, 13:25 Jak nie pasuje do otoczenia to wspaniała nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.10.01, 13:49 jest wspaniała a co do otoczenia to powstanie tu dużo wysokich budynków ( tu właśnie planowany jest 200 metrowy Babka Center)wiec do otoczenia bardzo pasuje, osobiście podoba mi sie bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
d.z. Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? 29.10.01, 14:01 Będę mało oryginalny w swojej ocenie. Podoba mi się. W początkowych ogłoszeniach promujących tą inwestycję pisano Manhatan, bo takie jest założenie. Wysokie budynki, jadącym od strony Żoliborza sygnalizują z oddali, iż zbliżają się do ścisłego centrum, zresztą należy tą zabudowę rozpatrywać w całości z tym co wzdłuż AL. Jana Pawła II ostatnio powstało. Podobną informację "przekazują" budynki centrum finansowego przy ul. Puławskiej jadącym od strony ul. Gagarina - centrum się zbliża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BG Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? IP: *.chello.pl 29.10.01, 14:07 eela napisał(a): > Jak nie pasuje do otoczenia to wspaniała nie jest Komentarz czasami słuszny, ale nie w tym przypadku. Do niedawna otoczenie składało się głównie z ponurego blokowiska osiedla Stawki - czy ktoś uwierzy że kiedyś te slumsy to było pożądane osiedle "prominenckie"? Każdy wysoki budynek zmienia charakter danej okolicy, ale w przypadku ronda Babka ważniejsze jest to co będzie niż to co było. W bliższym lub dalszym sąsiedztwie ronda planowanych jest kilka wysokich budynków, a ogólnie cała okolica ma przejść gruntowną transformację. Babka Tower jest (obok budynków Dembudu) pierwszym zwiastunem zmian, i to jakości budzącej uzasadnioną nadzieję na kawałek interesującego miasta. Sam budynek jest wręcz za dobry jak na to miejsce, ale dzięki temu wyznacza pewien standard. Osobiście bardzo podoba mi się stonowana, chłodna elegancja elewacji - wyłącznie granit, z subtelnymi podziałami zaznaczonymi wstawkami z aluminium. Podobny klimat panuje we wnętrzu. Sam budynek mógłby być nieco wyższy, a tym samym smuklejszy, ale zdaję się były pewne ograniczenia dotyczące wysokości. Ogólnie rzecz biorąc, bardzo przyzwoita architektura i wygląda na to że cała ta okolica może się stać jednym z ciekawszych fragmentów miasta - niedaleko Klif, tuż obok powstające warszawskie SoHo, tj. kluby i galerie przy Burakowskiej, niedługo centrum Arkadia i nowa zabudowa pomiędzy Stawki a Słomińskiego, a wszystko w odległości rzutu beretem od ścisłego centrum i Nowego/Starego Miasta. I jeszcze jedno - z wyższych pięter Babka Tower jest podobno jeden z najbardziej powalających widoków na Warszawę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darecky Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.01, 14:34 zgadzam sie z BG. jak dla mnie architektura BT to wyraz elegancji przez prostote. oszczedna forma samego budynku wspolgra z materialami wykonczeniowymi. szkoda tylko ze nie jest on wyzszy bo, rowniez wg mnie zyskal by wtedy na smuklosci. to samo zreszta mowili autorzy projektu, ale dodawali ze w czasie projektowania i tak bryla wydawala im sie ogromna (najwieksza mieszkaniowka jak na owe czasy). co do kontekstu urbanistycznego to generalnie wokol ronda Babka sa puste pola lub architektura, ktora na pewno nie powinna stanowic wyznacznika dla nowych inwestycji. stad poziom tego projektu bardzo podnosi poprzeczke wszystkim nastepnym inwestorom i ma szanse byc zalazkiem calkiem nowej jakosci w tej okolicy. jak dla mnie w obecnej chwili niedoscigniony wzor wsrod wyskokich budynkow mieszkalnych. Lucka moze sie schowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wirus Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? IP: 195.116.48.* 29.10.01, 15:18 codziennie przejeżdzam przez rondo widziałem dzień po dniu jak budynek powstawał i po prostu sie do niego przyzwyczaiłem ale i tak bardzo mi sie podoba szczegónie fajnie wygląda z pl grunwaldzkiego co to innych budynków w tych okolicach to trzeba pomyśleć o poprawie komunikacji bo co z tego ze tam dużo autobusów i tramwajów jeździ skoro są wypchane na maxa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.01, 16:08 MSZ!!! Robisz sondaż??? Hehe :) Z tego co pamiętam jesteś z Kielc a Twój IP brzmiaał mniej więcej exbud.com.pl (czy echoinvestment.com.pl) Jak to jest??? :))) PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.10.01, 22:17 Sondaż czy pytanie, jaka różnica. Każdy wątek na tym forum to sondaż opinii na jakiś temat. Ważne że Babka Tower to budynek zajebisty i z klasą, a są widoki że to dopiero bardzo dobry początek zmian wokół Ronda Babka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.10.01, 07:51 dokładnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.01, 10:07 Qui. Ale MSZ pracuje w firmie Exbud - konkurencie Echo Investment które wybudowało Babka Tower. Nadaje to temu pytaniu delikatny smaczek :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: Kolejne blokowisko IP: 212.45.227.* 30.10.01, 08:42 Dla mnie Babka Tower to nieporozumienie... Zdanie to najwyraźniej podzielają potencjalni nabywcy apartamentów - budynek stoi nieomal pusty (szczególnie w wyższej jego części). Ludzie po prostu nie chcą już mieszkać w blokach - wieżowcach. Początkowa cena za m2 była około 1300$, teraz jest już 950$, a chętnych wciąż brak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re:prowokator z .... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.10.01, 09:41 bahahhah w takim razie największe blokowiska są w NY, a co do wynajmu poczytaj sobie wątek na forum inwestycje, Babka Tower jest prawie cały wynajęty a poza tym JESTEŚ PROWOKATOREM tylko nie wiem jeszcze co to za miasto ale sie domyślam o kogo chodzi to ten wielko.... ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re:prowokator z .... IP: 212.45.227.* 30.10.01, 09:51 Szanowny Vinc, Zgadza się, że prawie cała część biurowa jest wynajęta. Ja pisałem o części mieszkalnej. Przejedź się wieczorem po rondzie i popatrz w ilu mieszkaniach pali się światło. Może w dziesięciu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re:Babka Tower IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.10.01, 09:58 przecież budynek został dopiero co wybudowany !!!, jak ktoś kupił apartament to przecież trzeba to urządzić !!! itd.nie wszystko do końca jest jeszcze zrobione, trwają ostatnie prace wykończeniowe więc co sie dziiwisz, poczekajmy rok a zobaczysz różnice Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re:prowokator z .... 30.10.01, 10:05 Jeśli myslisz tak o części mieszkalnej, to się mylisz. Tam prawie wszystkie (albo nawet wszystkie)mieszkania są sprzedane. Mój wujek tam mieszka i ledwo się załapał. Zgadzam się z moimi przedmówcami, że okolica wyładniała. Tam dawniej był ohydny garaz i dzikie pola. Bardzo ładny jest następny budynek o strony Słominskiego. A co z tymi chaszczami po drugiej stronie Słominskiego. Tam miał być budowany kompleks mieszkalno jakis tam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re:prowokator z .... IP: 212.45.227.* 30.10.01, 10:45 Poczekamy, zobaczymy. Zgadzam się jednak z wami, że okolica jest ładniejsza po wybudowaniu tego budynku, niż przed. Z pozdrowieniami Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Garaż na Babce. 30.10.01, 10:55 Garaż projektowała moja Ciotka Liliana więc ostrożnie z jego krytyką. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Garaż na Babce. 30.10.01, 11:27 sloggi napisał(a): > Garaż projektowała moja Ciotka Liliana więc ostrożnie z jego krytyką. ciotka, mam nadzieję, jest już na emeryturze? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BG Re: Garaż na Babce. IP: *.chello.pl 30.10.01, 16:31 Ciotka projektowała solidnie. Pamiętam że kiedy wysadzano ten garaż (skądinąd dosyć obskurny) pod budowę Babka Tower, to udało się to tylko częściowo i trzeba było rozbierać ruiny metodami tradycyjnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Garaż na Babce. 30.10.01, 16:35 bo ciotka była specjalistką od budowy bunkrów przeciwatomowych :-) Odpowiedz Link Zgłoś