Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o architekturze Babka Tower?

IP: 10.40.18.* / 195.116.213.* 29.10.01, 12:13
Jak wyżej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Derek Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? IP: 212.141.155.* 29.10.01, 12:20
      Gość portalu: msz napisał(a):

> Jak wyżej.

KKtora, istniejaca czy projektowana?

• sloggi Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? 29.10.01, 12:47
      Biorąc pod uwagę dość specyficzną lokalizację uważam, że architektura tego
      budynku jest wspaniała. Trochę przesadzona jest wysokość części wieżowej,
      ponieważ wokoło zabudowa do najwyższych nie należy. Okładziny elewacji zalatują
      wielkim światem, całość nie jest najgorsza, tylko trochę dziwnie wygląda taka
      forteca otoczona niską zabudową.
      • eela Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? 29.10.01, 13:25
        Jak nie pasuje do otoczenia to wspaniała nie jest
        • Gość: vinc Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.10.01, 13:49
          jest wspaniała a co do otoczenia to powstanie tu dużo wysokich budynków ( tu
          właśnie planowany jest 200 metrowy Babka Center)wiec do otoczenia bardzo
          pasuje, osobiście podoba mi sie bardzo
          • d.z. Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? 29.10.01, 14:01
            Będę mało oryginalny w swojej ocenie. Podoba mi się. W początkowych
            ogłoszeniach promujących tą inwestycję pisano Manhatan, bo takie jest założenie.
            Wysokie budynki, jadącym od strony Żoliborza sygnalizują z oddali, iż zbliżają
            się do ścisłego centrum, zresztą należy tą zabudowę rozpatrywać w całości z tym
            co wzdłuż AL. Jana Pawła II ostatnio powstało.
            Podobną informację "przekazują" budynki centrum finansowego przy ul. Puławskiej
            jadącym od strony ul. Gagarina - centrum się zbliża.
        • Gość: BG Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? IP: *.chello.pl 29.10.01, 14:07
          eela napisał(a):

> Jak nie pasuje do otoczenia to wspaniała nie jest

Komentarz czasami słuszny, ale nie w tym przypadku. Do niedawna otoczenie
          składało się głównie z ponurego blokowiska osiedla Stawki - czy ktoś uwierzy że
          kiedyś te slumsy to było pożądane osiedle "prominenckie"? Każdy wysoki budynek
          zmienia charakter danej okolicy, ale w przypadku ronda Babka ważniejsze jest to
          co będzie niż to co było. W bliższym lub dalszym sąsiedztwie ronda planowanych
          jest kilka wysokich budynków, a ogólnie cała okolica ma przejść gruntowną
          transformację. Babka Tower jest (obok budynków Dembudu) pierwszym zwiastunem
          zmian, i to jakości budzącej uzasadnioną nadzieję na kawałek interesującego
          miasta. Sam budynek jest wręcz za dobry jak na to miejsce, ale dzięki temu
          wyznacza pewien standard. Osobiście bardzo podoba mi się stonowana, chłodna
          elegancja elewacji - wyłącznie granit, z subtelnymi podziałami zaznaczonymi
          wstawkami z aluminium. Podobny klimat panuje we wnętrzu. Sam budynek mógłby być
          nieco wyższy, a tym samym smuklejszy, ale zdaję się były pewne ograniczenia
          dotyczące wysokości. Ogólnie rzecz biorąc, bardzo przyzwoita architektura i
          wygląda na to że cała ta okolica może się stać jednym z ciekawszych fragmentów
          miasta - niedaleko Klif, tuż obok powstające warszawskie SoHo, tj. kluby i
          galerie przy Burakowskiej, niedługo centrum Arkadia i nowa zabudowa pomiędzy
          Stawki a Słomińskiego, a wszystko w odległości rzutu beretem od ścisłego centrum
          i Nowego/Starego Miasta. I jeszcze jedno - z wyższych pięter Babka Tower jest
          podobno jeden z najbardziej powalających widoków na Warszawę...
          • Gość: darecky Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.01, 14:34
            zgadzam sie z BG. jak dla mnie architektura BT to wyraz elegancji przez
            prostote. oszczedna forma samego budynku wspolgra z materialami
            wykonczeniowymi. szkoda tylko ze nie jest on wyzszy bo, rowniez wg mnie zyskal
            by wtedy na smuklosci. to samo zreszta mowili autorzy projektu, ale dodawali ze
            w czasie projektowania i tak bryla wydawala im sie ogromna (najwieksza
            mieszkaniowka jak na owe czasy).
            co do kontekstu urbanistycznego to generalnie wokol ronda Babka sa puste pola
            lub architektura, ktora na pewno nie powinna stanowic wyznacznika dla nowych
            inwestycji. stad poziom tego projektu bardzo podnosi poprzeczke wszystkim
            nastepnym inwestorom i ma szanse byc zalazkiem calkiem nowej jakosci w tej
            okolicy.
            jak dla mnie w obecnej chwili niedoscigniony wzor wsrod wyskokich budynkow
            mieszkalnych. Lucka moze sie schowac.
            • Gość: wirus Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? IP: 195.116.48.* 29.10.01, 15:18
              codziennie przejeżdzam przez rondo widziałem dzień po dniu jak budynek
              powstawał i po prostu sie do niego przyzwyczaiłem ale i tak bardzo mi sie
              podoba
              szczegónie fajnie wygląda z pl grunwaldzkiego
              co to innych budynków w tych okolicach to trzeba pomyśleć o poprawie
              komunikacji bo co z tego ze tam dużo autobusów i tramwajów jeździ skoro są
              wypchane na maxa
    • Gość: lol Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.01, 16:08

MSZ!!! Robisz sondaż??? Hehe :) Z tego co pamiętam jesteś z Kielc a Twój IP
      brzmiaał mniej więcej exbud.com.pl (czy echoinvestment.com.pl) Jak to
      jest??? :)))

PZDR
      • Gość: bebe Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.10.01, 22:17
        Sondaż czy pytanie, jaka różnica. Każdy wątek na tym forum to sondaż opinii na
        jakiś temat. Ważne że Babka Tower to budynek zajebisty i z klasą, a są widoki
        że to dopiero bardzo dobry początek zmian wokół Ronda Babka.
        • Gość: vinc Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.10.01, 07:51
          dokładnie
          • Gość: lol Re: Co sądzicie o architekturze Babka Tower? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.01, 10:07

Qui. Ale MSZ pracuje w firmie Exbud - konkurencie Echo Investment które
            wybudowało Babka Tower. Nadaje to temu pytaniu delikatny smaczek :)))
    • Gość: zx Re: Kolejne blokowisko IP: 212.45.227.* 30.10.01, 08:42
      Dla mnie Babka Tower to nieporozumienie...
      Zdanie to najwyraźniej podzielają potencjalni nabywcy apartamentów - budynek
      stoi nieomal pusty (szczególnie w wyższej jego części).
      Ludzie po prostu nie chcą już mieszkać w blokach - wieżowcach. Początkowa cena
      za m2 była około 1300$, teraz jest już 950$, a chętnych wciąż brak...
      • Gość: vinc Re:prowokator z .... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.10.01, 09:41
        bahahhah w takim razie największe blokowiska są w NY, a co do wynajmu poczytaj
        sobie wątek na forum inwestycje, Babka Tower jest prawie cały wynajęty
        a poza tym JESTEŚ PROWOKATOREM tylko nie wiem jeszcze co to za miasto ale sie
        domyślam o kogo chodzi to ten wielko.... ......
        • Gość: zx Re:prowokator z .... IP: 212.45.227.* 30.10.01, 09:51
          Szanowny Vinc,
          Zgadza się, że prawie cała część biurowa jest wynajęta.
          Ja pisałem o części mieszkalnej. Przejedź się wieczorem po rondzie i popatrz w
          ilu mieszkaniach pali się światło. Może w dziesięciu...
          • Gość: vinc Re:Babka Tower IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.10.01, 09:58
            przecież budynek został dopiero co wybudowany !!!, jak ktoś kupił apartament
            to przecież trzeba to urządzić !!! itd.nie wszystko do końca jest jeszcze
            zrobione, trwają ostatnie prace wykończeniowe więc co sie dziiwisz, poczekajmy
            rok a zobaczysz różnice
          • eela Re:prowokator z .... 30.10.01, 10:05
            Jeśli myslisz tak o części mieszkalnej, to się mylisz. Tam prawie wszystkie
            (albo nawet wszystkie)mieszkania są sprzedane. Mój wujek tam mieszka i ledwo
            się załapał.

Zgadzam się z moimi przedmówcami, że okolica wyładniała. Tam dawniej był ohydny
            garaz i dzikie pola. Bardzo ładny jest następny budynek o strony Słominskiego.
            A co z tymi chaszczami po drugiej stronie Słominskiego. Tam miał być budowany
            kompleks mieszkalno jakis tam?
            • Gość: zx Re:prowokator z .... IP: 212.45.227.* 30.10.01, 10:45
              Poczekamy, zobaczymy.
              Zgadzam się jednak z wami, że okolica jest ładniejsza po wybudowaniu tego
              budynku, niż przed.
              Z pozdrowieniami
            • sloggi Garaż na Babce. 30.10.01, 10:55
              Garaż projektowała moja Ciotka Liliana więc ostrożnie z jego krytyką.
              • eela Re: Garaż na Babce. 30.10.01, 11:27
                sloggi napisał(a):

> Garaż projektowała moja Ciotka Liliana więc ostrożnie z jego krytyką.

ciotka, mam nadzieję, jest już na emeryturze? :-))

• Gość: BG Re: Garaż na Babce. IP: *.chello.pl 30.10.01, 16:31
                  Ciotka projektowała solidnie. Pamiętam że kiedy wysadzano ten garaż (skądinąd
                  dosyć obskurny) pod budowę Babka Tower, to udało się to tylko częściowo i
                  trzeba było rozbierać ruiny metodami tradycyjnymi.
                  • eela Re: Garaż na Babce. 30.10.01, 16:35
                    bo ciotka była specjalistką od budowy bunkrów przeciwatomowych :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka