Dodaj do ulubionych

Powstanie Warszawskie w paitballu

IP: *.acn.waw.pl 16.07.06, 22:57
Robic sobie zabawe z takiego wydarzenia.... :/
Obserwuj wątek
    • euna Re: Powstanie Warszawskie w paitballu 17.07.06, 02:47
      Jestem szczerze oburzona ! To z cała pewnością nie jest sposób na uczczenie
      czegokolwiek, a na pewno nie tragicznych chwil Powstania warszawskiego.

Swoją drogą paintballowcy powinni sie w ogóle dystansować od analogii do
      strzalanin wojennych, w przeciwnym razie trudna aby ten sport zyskał życzliwośc
      kogokolwiek....
      • Gość: Mieszko Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.aster.pl 17.07.06, 09:48
        Nie widzę nic złego w wykorzystaniu pewnych faktów historycznych w
        scenariuszach paintballowych. Nikt nie ma praw ograniczać propagowania w ten
        sposób historii. Historia jest Nasza i dla wszystkich. Tak samo wykorzystanie
        takich faktów historycznych jak np. Market Garden, Ardeny, czy choćby D-Day czy
        Powstania Warszawskiego w scenariuszach na podstawie których garstka zapaleńców
        stara się oprzeć swoje reguły gry uważam za niegroźnie. Wydaje mi się także, że
        są one nawet zdrowe, ponieważ do każdego takiego scenariusza jest odpowiednia
        otoczka - rys historyczny, dzięki któremu wielu młodych zniechęconych nauką
        ludzi łyka odrobinę tego, czego nie zdążył łyknąć w szkole. Pamięć to historia,
        historia to patriotyzm... Pamiętając oddajemy cześć tym, którym się to należy,
        a opierając scenariusz gry na pewnych faktach pokazujemy że pamiętamy...
        Osobiście wolałbym, aby Nasi paintbalowcy rozgrywali więcej scenariuszy
        opartych na Naszej historii, niż na historii innych państw. Polska nie raz
        wznosiła oręż, więc wybór jest bardzo szeroki.
        • Gość: rohan49 Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: 62.141.202.* 17.07.06, 14:14
          jesteś nienormalnym świrem pisząc takie bzdety...leć tam z wiaderkiem farby i
          baw się...
          • Gość: Albert Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 14:23
            od razu widac ze masz pojecie o paintballu jak świnia o robieniu pierogów ..
            i pewnie o Powstaniu rownie duzo wiesz ..
        • Gość: wlodek Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.07.06, 17:47
          Czytam te komentarze i wlos mi się jeży na glowie - gdzie ja żyję ! Jedni są za
          tym bo to żywa lekcja historii, inni -żadnych świętości! A drudzy- świat się
          zmienia i my tez musimy! Czy aby na pewno? No to jak tak to proponuję :
          -w rocznicę śmierci księdza Popieluszki - topienie manekina w Wiśle ,
          transmitowanew TV jako jeden z programów edukacyjnych.
          -rozstrzeliwanie więżniów przy ścianie śmierci w Oświęcimiu.Dla lepszej
          oglądalnośćiw czasie transmisji w TV proponuję kulki paintbolowe w różnych
          jaskrawych kolorach /kolor czerwony już się w polskiej historii opatrzył/
          - w Lasku Bielańskim pokopać doły i.......... płakać się chce.
          • Gość: Albert Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 10:34
            naprawde taki chory jestes ?

bo ja ci proponuje wyprowadz sie z domu i wyjezdzaj z tego kraju .. bo twoj dom
            bezczesci ziemie polska na ktorej nasi przodkowie przelewali krew .. a ty tam
            bezczelnie mieszkasz sobie i w dupie masz ze tam w tym miejscu kiedys ktos ginal ..

chore te wasze argumenty .. popaprani obroncy "jedynie slusznego porzadku"
            • Gość: Piłsudski Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.aster.pl 18.07.06, 11:02
              A Ty nie masz już argumentów, bo zaczynasz ubliżać... Panie Albercie,
              inteligent to z Pana zapewne nie jest... ale o tym już się wszyscy przekonali...
              • Gość: Albert Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 11:06
                no coz .. malo inteligentny jestem :P .. nie uzywam tak glebokiego zaklamania
                jak wy .. jestem ot prosty chlopak i prosto podchodze do sprawy :)
        • patrykiblanka Re: Powstanie Warszawskie w paitballu 19.07.06, 03:44
          Oczywiscie,masz racje!A pozatym mam trzech synków ,którzy ''w razie co''powinni
          wiedzieć ''co i gdzie''
      • Gość: witasx Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: 212.160.172.* 17.07.06, 12:54
        Czyli jesteś również obużona obchodzmi bitwy pod Grunwaldem bo tam też się piorą
        tylko więcej wręcz no ale to nie ich wina , takie czasy były ;)
        • dorsai68 Re: Powstanie Warszawskie w paitballu 17.07.06, 21:20
          Gość portalu: witasx napisał(a):

> Czyli jesteś również obużona obchodzmi bitwy pod Grunwaldem bo tam też się
          > piorą tylko więcej wręcz no ale to nie ich wina , takie czasy były ;)

Rozumiesz różnicę między inscenizacją, a grą? Bo właśnie taka jest różnica
          pomiędzy np. zeszłoroczną inscenizacją jednego z wydarzeń powstania, a
          strzelanią z pneumatyków na kulki.
      • Gość: Ola Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: 195.205.216.* 17.07.06, 16:36
        uwazam, ze to dobry pomysl, aby przypomniec wszystkim o tak waznym wydarzeniu. W
        dzisiejszych czasach młodzież zupełnie inaczej patrzy na historie. Nieraz
        obserwuje moje o kilkanascie lat mlodsze rodzeństwo (gimnazjum), ktore nie
        zna,czy niepamieta opowiadan babci o II Wojnie Światowej i dla nich historia II
        Wojny Światowej znaczy tyle samo co chrzest Polski, czy Bitwa pod Grunwaldem -
        ot było i trzeba to wykuc do szkoly (zakuc-zdac-zapomniec)...
        Uważam, ze każdy pomysł przypomnienia histori w lżejszej formie, w formie - jak
        to niektorzy nazywają-"zabawy", nie dość, ze na dłużej zostaje w pamięci, to
        jeszcze jest szansą, ze zainteresuje młodzież autentycznymi faktami historycznymi.
    • Gość: La luna Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 08:12
      Bardziej głupiego sposobu upamiętniania czegokolwiek nie słyszałem...WSTYD, że
      o czymś takim pisze GW i promuje za darmo jak sama twierdzi "komercyjną imprezę"
    • Gość: Paweł Kierski Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.arcabit.com 17.07.06, 08:26
      A czy przechodzenie przez kanał w Muzeum Powstania też nie jest w końcu jakąś
      formą zabawy?
    • Gość: grubas chyba paintballu? IP: *.aster.pl 17.07.06, 09:19
      to jakis nowy sport ten paitball?
    • Gość: Szymu Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 11:28
      Tak, racja, odzywaja sie wszystkie swetobliwosci, ktore wiedza o Powstaniu
      jedynie to, ze kiedystam bylo, i, ze ktostam wygral. Widzicie, taka jest roznica
      miedzy nami a Wami, ze my przynajmniej chcemy odczuc jak to naprawde bylo, i co
      wtedy mogly czuc obie strony. Oburzacie sie tylko i wylacznie bo tak 'wypada',
      tak samo reagowaliscie na wszelkie kontrowersje dotyczace Polski i tak samo
      reagowac bedziecie na wszystko. Dlaczego? Bo calym Waszym zyciem jest szukanie
      dziury w calym. Tyle.
      • Gość: www Dziura w calym? IP: *.5.15.vie.surfer.at 17.07.06, 11:44
        Gość portalu: Szymu napisał(a):

> Tak, racja, odzywaja sie wszystkie swetobliwosci, ktore wiedza o Powstaniu
        > jedynie to, ze kiedystam bylo, i, ze ktostam wygral. Widzicie, taka jest roznic
        > a
        > miedzy nami a Wami, ze my przynajmniej chcemy odczuc jak to naprawde bylo, i co
        > wtedy mogly czuc obie strony. Oburzacie sie tylko i wylacznie bo tak 'wypada',
        > tak samo reagowaliscie na wszelkie kontrowersje dotyczace Polski i tak samo
        > reagowac bedziecie na wszystko. Dlaczego? Bo calym Waszym zyciem jest szukanie
        > dziury w calym. Tyle

Otworz oczy synu,zabawa tych idiotow jest bardzo kontrowersyjna.

A tobie i tobie podobnym radze poczytac o Powstaniu...
        • Gość: 4g63 Re: Dziura w calym? IP: 217.153.60.* 17.07.06, 12:03
          > Otworz oczy synu,zabawa tych idiotow jest bardzo kontrowersyjna.

jeśli uważasz że należy siedzieć i płakać - zrób to.

ale nie każ robić tego komukolwiek, i nie klasyfikuj, sposobu w jaki inni ludzie
          to robią, każdy człowiek ma prawo do wyrażania swoich uczuć w taki sposób jaki
          chce!!!

• Gość: etno_painter Re: Dziura w calym? IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.07.06, 12:09
          idiotów? nie uważam się za takiego... może "www" zechce wytłumaczyć swoje
          podejście?
          • Gość: www Re: Dziura w calym? IP: *.5.15.vie.surfer.at 17.07.06, 13:12
            ...a moze lepiej zapalic swieczke?
          • Gość: greg0,75 Re: Dziura w calym? IP: *.ceramika.agh.edu.pl 17.07.06, 13:23
            Informacja "ktoś tam wygał" w odniesieniu do powstania warszawskiego szczególnie trafna nie jest, stąd zarzut pewnych hmm braków wobec autora tej wypowiedzi jest jakby uzasadniony...
            • Gość: Mieszko Re: Dziura w calym? IP: *.aster.pl 17.07.06, 13:42
              przeciwnie... Niektórzy nadal nie wiedzą jaki był wynik powstania i kiedy to
              było, to samo dotyczy całej Naszej historii z Grunwaldem na czele... I dlatego
              propagować tę wiedzę należy w każdy mozliwy sposób!!!
              • Gość: Niepozer Re: Dziura w calym? IP: *.171.64.162.crowley.pl 17.07.06, 13:52
                Wynikiem Powstania było zatrzymanie rozpędzonej armii Stalina. Ta armia stała na
                drugim brzegu i nie ruszyła się dalej przez cały czas trwania Powstania. Dzięki
                temu, gdy już ponownie ruszyła, to zdołała dotrzeć tylko do połowy terytorium
                Niemiec. Gdyby nie Powstanie Warszawskie to dzisiaj bylibyśmy kolejną rosyjską
                republiką ponieważ Rosjanie "wyzwoliliby" wtedy całą Europę.
                • Gość: rohan49 Re: Dziura w calym? IP: 62.141.202.* 17.07.06, 14:35
                  w życiu nie słyszałem tak idiotycznej oceny Powstania i jego skutków, a
                  przeczytałem o Powstaniu dziesiatki książek....lufa z historii
                  człowieczku...reprezentujesz typowy stan wiedzy historycznej jak większość
                  społeczeństwa...dlatego nie dziwię się, że w Polsce jest tak jak jest...
                  • Gość: Albert Re: Dziura w calym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 14:38
                    moze zamiast tej twojej ksiazkowej wiedzy historycznej w tym kraju przydaloby
                    sie wiecej uczciwosci, pracowitosci i otwartosci .. a nie ciagle gnusniejemy w
                    tym historycznym marazmie dzieki takim jak ty
                • Gość: Zenio Re: Dziura w calym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 14:49
                  Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe iz front Kacapsko-Niemiecki rozciagał sie na
                  długosci kilku tysiecy kilometrów. Wstrzymanie przez Ruskich działan
                  ofensywnych na wysokosci Warszawy nie oznaczało "zatrzymania rozpedzonej armii
                  stalina" i nie maiło wielkiego wpływu na ogolny postep czerwonych. Miało
                  natomiast wpływ na łatwosc z jaka pózniej komunisci przejeli władze w Polsce.
                • pacal2 "Ciekawa" teza :D 17.07.06, 16:05
                  Pewnie z tej samej książki w której autor stwierdził, że Żydzi stanowili 90% w
                  UB, jak się niektórzy na tym forum upierają... Czy może sam na to wpadłeś?
                  • Gość: Niepozer Re: "Ciekawa" teza :D IP: *.171.64.162.crowley.pl 17.07.06, 17:14
                    Widziałeś gdzieś może moje posty w których mówiłem podobne rzeczy?
                • Gość: Ponoory Re: Dziura w calym? IP: *.icpnet.pl 17.07.06, 21:54
                  Jesteś delikatnie mówiąc... niedouczony.
        • Gość: Mieszko Re: Dziura w calym? IP: *.aster.pl 17.07.06, 13:39
          Ciekaw jestem co Ty wiesz Ojcze o powstaniu? i ile książek o nim przeczytałeś?
        • pacal2 czym to się różni od zabawy w Grunwald AD 1410? 17.07.06, 16:01
          Przecież nikt nie powie że tam to nie była zabawa, tylko poważna historyczna
          inscenizacja, mająca szerokie walory edukacyjne. Walory edukacyjne miały co
          najwyżej imprezy towarzyszące. Nikt nie krytykował. Wicepremier Andrzej
          Blokada-san wygłosił mowę bez żadnych oporów.

A tutaj "na tapecie" Powstanie'44 to zaraz wielkie oburzenie u niektórych
          pięknoduchów.

Dlaczego? Nie rozumiem.
          Dlatego, że w 1410 wygraliśmy a w 1944 nie?
          Czy może pod Grunwaldem ludzie się zabijali na niby?
          Trochę zdrowego rozsądku, przecież ci ludzie nie chcą się bawić w rzeź na Woli,
          co rzeczywiście byłoby niesmaczne.
      • dorsai68 Re: Powstanie Warszawskie w paitballu 17.07.06, 21:25
        Gość portalu: Szymu napisał(a):

> Tak, racja, odzywaja sie wszystkie swetobliwosci, ktore wiedza o Powstaniu
        > jedynie to, ze kiedystam bylo, i, ze ktostam wygral. Widzicie, taka jest
        > roznica miedzy nami a Wami, ze my przynajmniej chcemy odczuc jak to naprawde
        > bylo, i co wtedy mogly czuc obie strony. Oburzacie sie tylko i wylacznie bo
        > tak 'wypada', tak samo reagowaliscie na wszelkie kontrowersje dotyczace
        > Polski i tak samo reagowac bedziecie na wszystko. Dlaczego? Bo calym Waszym
        > zyciem jest szukanie dziury w calym. Tyle.

Chcesz widzieć jak to jest, gdy ktoś do Ciebie strzela, bo che cię zabić?
        Paintball ci w tym nie pomoże, ale kest sposób - zaciągnij się synku do armii i
        jedź na misję do Iraku.
        Tam wszystkiego się dowiesz.
        • Gość: Piłsudski Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.aster.pl 18.07.06, 09:04
          pojechać do Iraku nie jest tak łatwo... tato.
        • Gość: Albert Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 10:37
          Ze swoim "powaznym" podejsciem do zycia to ty bys sie do Iraku nadawal ..
          zabronilbys im tam wszystkiego bo tam wszedzie wybuchaly bomby i gineli ludzie
          • Gość: Piłsudski Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.aster.pl 18.07.06, 10:59
            trzeba być realistą a nie krzykaczem, Panie Albert. O Iraku wiesz tyle ile
            przeczytasz w gazecie i zobaczysz w Wiadomościach... Pewnie o Powstaniu wiesz
            mniej więcej tyle samo...
            • Gość: Albert Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 11:05
              czy naprawde musze miec fachowa wiedze o Powstaniu zeby sie wypowiadac o grze
              paintballowej organizowanej na podlozu historycznym Powstania ?
              • Gość: Piłsudski Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.aster.pl 18.07.06, 12:29
                nie potrzebna jest fachowa wiedza, ale ten temat porusza wiele wątków, i
                wszystkie je trzeba związać razem... dopiero wtedy będzie widać końcowy efekt.
                I naprawdę, nie ma nic zdrożnego w tego rodzaju przedsięwzięciu... Nie
                oceniajmy nikogo patrząc tylko na wycinek tego co akurat zobaczymy. Sam widzisz
                jak to działa... Więc czemu obrzucasz epitetami ludzi którzy chcą zrobić coś,
                co mają nadzieję będzie dobrym pomysłem. Pamiętaj, oni chcą zrobić to nie po to
                aby się z kogoś wyśmiewać czy ośmieszać. To nie ma być parodia...
                • Gość: Albert Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 12:34
                  alez ja wiem o tym bo sam wezme w tym udzial :) .. staralem sie obrzucac ;)
                  tylko tych co bezargumentowo mowia "nie bo nie .. bo to obraza" .. jak sie
                  gdzies zapedzilem i zachaczylem kogos kto jest za otwartym spojrzeniem na
                  wykorzystanie historii Powstania w organizacji paintballowego scenariusza .. to
                  przepraszam
                  • Gość: Piłsudski Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.aster.pl 18.07.06, 13:37
                    ;-) jak wezmę kasztankę i ją dosiądę to zobaczysz... ;-)))
                    • Gość: Albert Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 13:42
                      taa :P z koniem na czolgi .. znowu sie beda anglicy nasmiewac ..
    • Gość: Kuba Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.parkowe.pol / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 11:39
      Czy Lech i Jaroslaw Kaczynscy beda brali udzial?
      • Gość: umo Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 11:46
        Uwazam,ze jest to dobry pomysl by trafic do ludzi mlodych z historia. Jezeli
        mielibyscie zakazywac tego typu imprez, to nalezaloby rowniez zakazac
        wykonywania utworow o tematyce powstanczej np. taki zespol Lao Che nagral plyte
        pt. Powstanie Warszawskie i sadze,ze ta plyta rozbudzili chcec szukania po
        ksiazkach danych na temat tego jakze waznego epizodu w historii kraju niz
        nauczyciel historii, ktory musi zrealizowac program i nie ma za duzo czasu,zeby
        wychodzic po za niego.
        • Gość: :/ Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.acn.waw.pl 17.07.06, 12:06
          Tez bylem (nadal jestem) mlodym czlowiekiem. I nie potrzebowalem glupich zabaw aby sie interesowac hisotria. Taka zabawa to jest absolutny brak szacunku
          • Gość: witas Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: 212.160.172.* 17.07.06, 12:58
            a bitwa pod grunwaldem to zabawa była ? Nie sądzę .
          • Gość: Mieszko Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.aster.pl 17.07.06, 13:45
            Ale świat chce sie sam unicestwić, Ty czytałeś, ale wielu nie... bo im sie nie
            chciało. Teraz niektórzy z nich mają szansę się nawrócić, a inni chcą im dać
            szansę do nawrócenia, jakiś ślad...
          • Gość: ebnio Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 15:05
            > Tez bylem (nadal jestem) mlodym czlowiekiem. I nie potrzebowalem glupich zabaw
            > aby sie interesowac hisotria.

To tylko pogratulować. Niestety jestes wyjatkiem. Dlatego w celu
            zainteresowania ludzi (takrze młodych) organizuje sie rózne festyny , pikniki,
            cZy inne imprezy gdzie pijac piwo i zajadajac martwe swinki z grill'a ludzie
            wypoczywaja a jednoczesnie dowiadują sie czegos o historii. (zreszta nie tylko
            historii bo nie tylko imprezy historyczne organizuje sie w ten sposób).
            • Gość: Pisss Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.acn.waw.pl 17.07.06, 21:32
              prostackie podejscie do nauczania historii.
              • Gość: Zenio Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.acn.waw.pl 17.07.06, 22:23
                To nie jest podejscie do nauczania tylko do zainteresowania historią.Ogladając
                inscenizacje Bitwy pod Grunwaldem nikt sie historii nie nauczy, ale moze siegnie
                potem po jakąś ksiazke.
    • Gość: Stefan Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 11:48
      Członkowie AK urodzeni w latach 50-tych (sic!) - to chyba jakaś paranoja?!
      Mam pytanie: czy można obecnie też wstapić np. w szeregi Legionów Piłsudskiego
      tudzież innej historycznej formacji zbrojnej Rzeczpospolitej? Ja osobiście
      reflektuję na legitmację woja drużyny Mieszka I. Przecież to też byli gieroje
      co prali giermańców pod Cedynią. No, nie?
      • Gość: Seine Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 12:07
        Hym, podobno wcale nie jest pewne czy pod Cedynią
      • Gość: @@@ oczywiście że można! IP: *.eu.org 17.07.06, 12:08
        ja jestem centurionem LXVII Legionu Rzymskiego Prowincji Judejskiej, a sąsiad z
        izolatki jest członkiem Sanhedrynu i wczoraj skazali na śmierć niejakiego
        Jezusa Chrystusa z Oddziału Leczenia Schizofrenii. Skończyło się na lewatywie
        dla wszystkich, dostaliśmy pigułki i spaliśmy aż do rana.
      • Gość: zoltek Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.ip.fastwebnet.it 17.07.06, 12:21
        > Ja osobiście reflektuję na legitmację woja drużyny Mieszka I.
        ...
        > gieroje
        > giermańców

ruskich nie przyjmuja
    • baribal2 Re: Powstanie Warszawskie w paitballu 17.07.06, 11:50
      Panie Jerzy, czapki z głów. Mądry zacny Polak, z dystansem. rzadkość.
      www.porysunki.blox.pl
    • Gość: Krzysiek Pamięć o powstaniu IP: *.hsj / *.hsj.com.pl 17.07.06, 12:08
      Czy naprawdę pamięć o powstaniu ma być statycznym staniem nad grobem i
      wyłącznie zadumą? Przecież to młodzi ludzie, nastolatkowie walczyli z
      determinacją o ideały. Czy zatem odświeżanie pamięci w sposób dynamiczny i być
      może skłaniający do spojrzenia na ofiary Powstania jako żywych prawdziwych
      ludzi z krwi i kości, a nie z marmuru i spiżu, nie jest dobrym pomysłem?
      Szkolne akademie czy przymusowe wycieczki do Muzeum nie sprawią, że pamięć o PW
      będzie żywa. Do kolejnych pokoleń mogą trafić takie rzeczy jak płyty Lao Che,
      imprezy paintballowe, czy wręcz gry komputerowe? A jak Ci młodzi ludzie dorosną
      to nie zapomną o PW - niektórzy odwiedzą Powązki i postawią znicze na grobach
      Zośki i innych młodych ludzi spoczywających pod brzozowymi krzyżami.

Krzysiek Supera
      www.warszawazaoknem.prv.pl
      • Gość: jarek.kucypera Re: Pamięć o powstaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 12:58
        > Czy naprawdę pamięć o powstaniu ma być statycznym staniem nad grobem i
        > wyłącznie zadumą?

Nie musi ! Właśnie całe to sztywniackie podejście do naszej historii robi
        prawdziwą i ogromną szkodę i sputoszenie w głowach młodych ludzi, bo to jest
        potwornie nudne i przez to odstręczające. Tyle, że jeszcze trochę musi wody
        upłynąć, zanim do tego dojrzejemy.

J.K.
    • Gość: paintball Wrocław Re: Wstyd mi za nich IP: *.wroc.zigzag.pl 17.07.06, 12:46
      Żenada!. Sam gram w paibtalla, w lesie, budynkach itp Bawie sie w wojsko?
      Owszem, bawie się, mam 29 lta i ganiam z marekerem po lasach, jeetm troche
      dziecinny. ALe jednak organizatorm tej "bitwy" zupełnie zabrakło wyczucia i
      dobrego smaku. Powstanie to nie jaks tam strzelanina tylko Dramat! Szczerze
      mowiac jestem zniesamczony, powstańcy byli niejednokrotnie młodsi od
      uczestników gry i na pewno mieli x1000 wiecje odwagi. a teraz byle nowobogacki
      mlodzieniec ze szprzetem wartym nieraz i po 4000-5000 zł bedzie mógł
      udawać "powatańca". Dodam że przecietny gracz w ciagu 1 h gry żuzywa ok 500
      kulek. Ma to sie nijak do heroizmu naszych dziadków.
      Wstyd mi za grupe "Fragless". Moze natępna bedzie gra paintballowa "powstnie w
      geccie"? gdzie nasi dzieli wojacy z kupionym przez rodziców drogim sprzetem
      beda udawali bohaterów?

prawde mówiac piantball to jest świetna zabawa w militarnej otoczce, niestety
      (a wiem co mówie bo gram 3ci sezon) czesto zdarzają sie ludzie kompletnie
      niedojrzali, którzy dzieki paibtallowi lecza sowje kopmleksy
      • Gość: Stropp Re: Wstyd mi za nich IP: 217.67.206.* 17.07.06, 13:02
        Powstanie w Getto...hmm
        doskonały pomysł!!
      • Gość: S Re: Wstyd mi za nich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 13:12
        Mam nadzieję, że właśnie wyleczyłeś jeden ze swoich
      • Gość: Piłsudski Re: Wstyd mi za nich IP: *.aster.pl 17.07.06, 13:52
        paintball wrocław, to co piszesz świadczy o tym że te trzy sezony to troche za
        krótko... Nie każdy z tych co biegają z markerem należy do nowobogackich, a dwa
        to jeżeli każdy z graczy powinien sie w 100% wcielić w role powstańca to
        powinien walić z ostrej amunicji, aby poczuł to samo co chłopaki w 1944...
        puknij sie w głowę...
        • Gość: pbww Re: Wstyd mi za nich IP: *.wroc.zigzag.pl 17.07.06, 14:27
          faktycznie gram za krótko zeby wypowidac sie na temat etyki.

skoro organizatorzy i uczestnicy nie widzą nic zdrożnego w imprezie na kanwie
          wydrzeń, które zakończyły sie ludobójtwem i wywiezieniem tysiecy mieszkanćow do
          obozów zagłady to życze pięknej pogody, dobrej zabawy i wielu bohaterskich
          akcji.
          (nie zapomnijcie tylko o zimnym browarku, za zdrowie powstanców).
          • Gość: Albert Re: Wstyd mi za nich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 14:36
            czlowieku .. a wiesz co to Powstanie ? ..
            to nie zadna martyroligia .. to nie zadna zaglada .. to nie zadne wywozki czy
            ludobojstwo .. POWSTANIE TO WALKA .. bohaterski zryw .. militarne starcie ..
            ktore paintballowcy upamietnia toczac walke oparta o historyczne wydarzenia ..

i nie ma w tym nic zdroznego .. chyba ze sie ma jakis problem z ocena
            rzeczywistosci
            • Gość: pbww Re: Wstyd mi za nich IP: *.wroc.zigzag.pl 17.07.06, 16:09
              No cóz, poważnie się różnimy w ocenie historii. Dla mnie PW to (niestety) cos
              wiecej niż walka, piekny zryw i "visy na tyrgysy". Ale ja posypuje truskawki
              cukrem i pewnie sie nie znam.

Mam nadzieję ze organizatorzy, zdopingowani komentarzami na forum GW, dopilnują
              by scenariusz miał jednak spore walory edukacyjne i przystopują podjaranych
              małolatów, którzy obrażają tu ludzi mających watpliowasci wobec tej coklowiek
              kontrowersyjnej imprezy
              (nie mówie o sobie bo i tak mnie pewnie wkrótce jakiś "kierowca trabanta z
              przerostem ego" zadusi sznurówkami us-army)
            • Gość: trzecia kawa Re: Wstyd mi za pisarczykow w rodzaju "Alberta"! IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 17.07.06, 17:36
              ...a wiesz co to Powstanie?

Internauta "Albert" - niestety - cos tam
              bajdurzy i belkocze, a faktycznie
              niewiele wie!
              • Gość: Albert a mi nie wstyd za ciebie - TYLKO ZAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 11:03
                no na pewno nie wiem az tyle co ty szanowny wszechwiedzacy moherku z pisiorem
                zakazujacy wszystkiego i wszystkim co nie pasuje do twego jedynie slusznego
                wizerunku swiata i zachowan ludzkich
                az w ogole sie dziwie ze znizasz sie do mego poziomy aby zareagowac na cos tak
                marnego jak ja .. w ogole powinno sie mnie wykastrowac i deportowac .. na
                madagaskar pewnie :P
                • Gość: pbww Re: Albert, "miszczu" IP: *.wroc.zigzag.pl 18.07.06, 11:38
                  Nie bądź żałosny, poza ludzmi z forum PSI tu już nikt nie zagląda
                  a nawet zwolennicy gry odcinaja sie od Twoich głupich i chamskich postów.

przy zachowaniu choćby pozorów warstwy historycznej, mozesz - jako wpisany na
                  listę Niemców - być pewny zwyciestwa,

wszak:

Ppłk. Antoni Żurowski ps. "Bober", dowódca VI Obwodu Praga stwierdza w swych
                  wspomnieniach:

Stan ewidencyjny obwodu wynosił 8153 żołnierzy. Zmobilizowaliśmy około 6360
                  bardzo źle uzbrojonych ludzi. Niemała to siła gdybyśmy mieli broń ... nasze
                  uzbrojenie składało się z 272 karabinów, do których przygotowano 4800 szt.
                  amunicji, 6 ciężkich karabinów maszynowych z 2600 szt. amunicji, 7 ręcznych
                  karabinów maszynowych, 1 armatki przeciwpancernej z 80 pociskami, 10 pistoletów
                  maszynowych z 900 szt. amunicji, 10 pistoletów "sten" i innych, 100 granatów
                  ręcznych polskich, około 500 granatów ręcznych własnej produkcji i około 600
                  butelek zapalających.

tj wychodzi mniej-wiecej 1 giwerka na 20 powstańców.
                  powodzenia dziarski zuchu!
                  • Gość: Albert Re: pbww, "piękny misiu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 11:46
                    skoro ty mozesz byc zalosny to i ja moge :P
                    rowniez moge byc glupi i chamski skoro adwersaze na to zasluguja :)

a pewnym nie moge byc niczego w przeciwienstwie do ciebie .. ja moge zginac
                    marnie :P
                    a wytnij-wklej ze stronki o Powstaniu to i ja moge zrobic .. ale to takie
                    dziecinnie popisywanie sie jest :P

a za zyczenia powodzenia szczerze dzekuje :) choc wiem ze sa tylko dalsza
                    czescia waszego szanownego zaklamania :P
          • pacal2 weź na wstrzymanie 17.07.06, 16:15
            Uderzasz w bardzo patetyczne tony. Wtedy łatwo o śmieszność.
            Oni nie będą odtwarzać wywózki czy mordów na cywilach, tylko walki uliczne, nie
            dramatyzujmy.

Proponuję nie brać udziału w żadnych zabawach związanych ze Świętami Bożego
            Narodzenia czy Wielkiejnocy, bo przecież wydarzenia te zaowocowały wojnami
            religijnymi w Europie, krucjatami, rzezią Indian, inkwizycją...

Zaznaczam że nie mam z paintballem nic wspólnego, ani mnie ta sprawa grzeje, ani
            ziębi.
      • Gość: LMB W którym miejscu? IP: *.icpnet.pl 17.07.06, 17:42
        > Żenada!. Sam gram w paibtalla, w lesie, budynkach itp Bawie sie w wojsko?
        > Owszem, bawie się, mam 29 lta i ganiam z marekerem po lasach, jeetm troche
        > dziecinny. ALe jednak organizatorm tej "bitwy" zupełnie zabrakło wyczucia i
        > dobrego smaku.

W którym miejscu?

> Powstanie to nie jaks tam strzelanina tylko Dramat!

Dokładnie! Trzeba to głośno powiedzieć, to idiotyczna pomyłka. Ale sam sposób
        upamiętnienia wydarzenia jest doskonały.

> Ma to sie nijak do heroizmu naszych dziadków.

Heroizmu czy braku realizmu? Dać się zabić bez żadnego zysku? Nie, to nie dla mnie.
    • Gość: uburama Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.acn.waw.pl 17.07.06, 12:47
      A nie mogliby zrekonstruować cały 1945 zaczynając od ofensywy styczniowej?
      • Gość: uburama A kończąc na szturmie Berlina IP: *.acn.waw.pl 17.07.06, 12:53
        bo zapomniałem dopisać.
    • kliks4 No proszę nawet AK sie rozrasta 17.07.06, 12:49
      pewnie jeszcze kombatantami zostali,jedtyny kraj w którym przybywa kombatantów
      zamiast ubywać.
      • Gość: greg0,75 Re: No proszę nawet AK sie rozrasta IP: *.ceramika.agh.edu.pl 17.07.06, 13:34
        Niekoniecznie, w Stanach emerytury dla uczestników wojny secesyjnej skończono wypłacać pod koniec XX wieku...
        (Świadczenia dziedziczyły małżonki)
        • Gość: trzecia kawa Re: groch z kapusta!!! IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 17.07.06, 17:42
          Ostatnie swiadczenia dla uczestnikow wojny secesyjnej
          w USA wyplacono w roku 1934. Czy rok 1934 to jest
          "pod koniec XX wieku"?
    • comrade Proponowane zasady: 17.07.06, 12:58
      Pierwsza runda
      Powstancy maja dwukrotna przewage liczebna (odwzorowanie zaskozcenia). Amunicja:
      Powstancy - po 150 kulek/osobe, Niemcy - po 400. Niemcy rozrzuceni w malych
      grupkach po duzym obszarze, w tym 1 magazyn z zapasem 5 tys kulek. Zadanie
      Niemcow - obronic sie jak najdluzej. Powstancow - wyeliminowac Niemcow, zdobyc
      jak najwiecej kulek. Po zakonczeniu rozgrywki Niemcy oddaja wszystkie kule ktore
      im zostały druzynie powstancow.

Druga runda
      Powstancy rozstawiaja sie na terenie wg uznania. Niemcy maja 3-krotna przewage
      liczebną. Amunicja - powstancy: +100 kul/osobe i to co z poprzedniej rundy,
      Niemcy - 500 kul plus magazyn na tyłach z nieograniczoną liczbą kul do ktorego
      moga się cofać po uzupełnienie amunicji. Po 10 minutach następuje przerwa,
      sędzia umieszcza zapas 2000 kul na terenie "neutralnym" (miejsce wybiera wg
      uznania na podstawie polozenia stron) - symbolizuje to zrzuty spadochronowe
      zaopatrzenia dla powstancow. Kulki te moga przechwycic obie strony.

I jazda! Kazda minuta gry moze symbolizować 1 dzień powstania :)
      • Gość: zonk Re: Proponowane zasady: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 14:22
        niezle, wpakuj to na www.paintball.info.pl w stosownym watku. Moze cos z tego
        bedzie? Pozdro
    • krokodyl_bambi ha ha ha 17.07.06, 13:04
      powstancy z braku uzbrojenia musieli zdac sie na bron domowej roboty, np.
      koktajle molotowa.
      W imie podtrzymania tradycji, proponuje uzyc granaty domowej roboty do
      powstania warszawskiego wersji paintball: troche farby i kondomy.
    • lomginus Re: Powstanie Warszawskie w paitballu 17.07.06, 13:14
      IV erpe: igrzyska i rozrywka pod patronatem prez. erpe. nowy model państwa.
      Strzelajmy di siebie wzajemnie. Na początek "kulkami w farbą" potem kuklkami by
      puszczać farbę. Witaj jutrzenko zdziwienia!
    • piskoala Powstanie Warszawskie w paitballu 17.07.06, 13:16
      Gość portalu: :/ napisał(a):
      > Robic sobie zabawe z takiego wydarzenia.... :/

Jaja z Powstania? To tylko ćwoki nic nie robiące,
      a poszukujące przy każdej nadarzającej się okazji do zabawy.
      A co na to nasi vice-premierzy (ten od buraków i od PRLu?)

Domyślam się, że PiS to również nie zabierze głosu, bo
      to nie ma żadngo związku ze sprawami ważnymi dla przyszłości
      (z lustracją, WSI, CBA, dypepsją itd)

----
      viva la koala de la IV RP: PiS/SO/PRL
      • Gość: Koza Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 13:37
        były różne scenariusze paintballowe rozgrywane na podsawie wydażeń historycznych
        i nikt nie uważał ich za niestosowne, dlatego nie rozumiem adwersarzy którzy się
        wypowiadają a gry w paintball na oczy nie widzieli.
        • Gość: trzecia kawa Re: Powstanie Warszawskie - dla nieukow? IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 17.07.06, 17:47
          "Kozo" - wydarzen przez "rz"! Czy wszyscy
          milosnicy "paintball'a" to kiepscy uczniowie?
          • Gość: Piłsudski Re: Powstanie Warszawskie - dla nieukow? IP: *.aster.pl 18.07.06, 09:06
            nie wszyscy...
      • Gość: Mieszko Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.aster.pl 17.07.06, 13:57
        Piskoala, a kto i gdzie napisał że będą sobie robili jaja z powstania? Ci
        goście mają poważne zamiary i robią to by uczcić i nauczyć... To tyle, czyżby
        dla Ciebie to było za dużo?
        • dorsai68 Re: Powstanie Warszawskie w paitballu 19.07.06, 00:43
          Gość portalu: Mieszko napisał(a):

> Piskoala, a kto i gdzie napisał że będą sobie robili jaja z powstania? Ci
          > goście mają poważne zamiary i robią to by uczcić i nauczyć... To tyle, czyżby
          > dla Ciebie to było za dużo?

Doprawdy?
          cyt. z artykułu:
          "To nie będzie wierna rekonstrukcja wydarzeń. Nie ubieramy się w historyczne
          mundury. To impreza paintballowa - zaznacza organizator Marcin Pawłowicz."
          • Gość: Piłsudski Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.aster.pl 31.07.06, 11:31
            ale nie ubiory masz z tego pamiętać, tylko fakty, na podstawie których oparte
            są scenariusze... Idąc tam przygotowujesz sie do tego co tam się będzie działo,
            czytasz scenariusze, które zawierają właśnie fakty...
    • Gość: Piotr Rudny Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 13:20
      Paranoja - poniżej jakiejolwiek krytyki !!!
    • Gość: pickwick Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 13:26
      Śmieszni to są Ci "członkowie AK" urodzeni w latach 50-tych.
    • Gość: justin sullivan Here Comes The War IP: *.aster.pl 17.07.06, 13:31
      While a thousand miles away, in a warehouse complex down by the river,
      Young money men play paintball games
      Here comes the war - put out the lights on the Age of Reason
    • Gość: ant Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.gebm.pl / 193.138.110.* 17.07.06, 13:37
      zdelegalizujmy zatem Bitwę Pod Grunwaldem - to przecież zabawa dla ludzi z
      nabitą kieszenią [pełna zbroja kosztuje kilka tysięcy pln] szukających tylko
      okazji zeby sobie powalczyć...

tu nie o to idzie!
    • Gość: Albert Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 13:49
      no i znowu widac na jakim zaklamanym zadupiu mieszkamy .. otoczeni ludzmi bez
      zycia i radosci ktorym wszystko i wszedzie przeszkadza .. mimo ze nic ich nie
      interesuje .. nic nie widza .. nie slysza .. i nie wiedza

zenada :/
    • rohan49 Re: Powstanie Warszawskie w paitballu 17.07.06, 14:06
      Głupota polska sięga szczytu! Robić sobie jaja z takiego tragicznego
      wydarzenia, to było wysyłanie kwiatu polskiej młodzieży i inteligencji na pewną
      śmierć oraz zaplanowane zniszczenie Warszawy przez panów- łobuzów polityków
      polskich siedzących w Londynie w białych rękawiczkach! To Powstanie było
      niepotrzebne, z góry skazane na niepowodzenie!A teraz jeszcze sobie małolaty z
      tego tragizmu czynia zabawę! Co za nienormalny kraj! Ukarać organizatorów za
      sam pomysł, im chodzi tylko o kasę!
      • Gość: Szymu Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 14:13
        I powiecie mi, ze to nie jest szukanie dziury w calym? Brzydki, rudy i
        smierdzacy margaryna czlowiek spedza cale dnie przed komputerem i wylewa swoje
        przeinteligentne mysli na takich forach jak to. Pytam sie po co? I tak nikt sie
        nie przejmuje opiniami takich kapciochów. Poza tym - Jak dalej bedzie przybywac
        tyle tematow w dyskusji to zainteresuja sie nia na powazniej wszelkie media. A
        co za tym idzie wszyscy wiemy - Darmowa reklama :) Tak wiec, wszyscy wrogowie
        malowania - Do boju!
        • Gość: trzecia kawa Re: "darmowa reklama" - glupoty? IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 17.07.06, 17:51
          Rozumiem "Szymu", ze ty nie jestes "brzydki, rudy
          i smierdzacy margaryna". Coz, jestes tylko malym
          internetowym "opluwaczem" jakich produkuje
          sie tutaj wielu. Zalosne!
      • Gość: Albert Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 14:23
        o kase to chodzi tobie i innym swieto..ym zaklamanym obroncom falszywej
        martyrologii
      • Gość: jestes pan durniem Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 14:26
        Nienormalny ten kraj, bo mieszkaja w nim tacy pokreceni ludzie jak ty.
        Proponuje, zebys sie pan wybral 30 lipca, zobaczyl i skonczysz moze sadzic takie
        bzdety. Nie pozdrawiam
        • Gość: rohan49 Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: 62.141.202.* 17.07.06, 14:44
          nie obrażę się na ciebie...bo żal mi ograniczonych ludzi, im zawsze współczuję
          i nie odpowiadam ludziom na obelgi, które czynią ludzie o ograniczonym
          umyśle...ja nikogo w swej wypowiedzi nie obrażałem...a ty gnojku czynisz forum
          dla uzewnętrznienia swej głupoty i braku tolerancji...bądź zatem dalej
          głupkiem...to wszak nie boli....
          • Gość: Albert Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 14:47
            najpierw poczytaj co sam wypisujesz a potem dopiero cos sie odzywaj w temacie
            ograniczenia umyslu i braku tolerancji .. ale i tak pewnie nie zrozumiesz ..
      • Gość: Piłsudski Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.aster.pl 17.07.06, 15:13
        Rohan, puknij się... sam wiesz gdzie... Miota Tobą Ruch Robotniczy czy coś
        innego?
    • Gość: zabawa? Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.chello.pl 17.07.06, 14:47
      Nie podobają mi się takie zabawy.To niczemu nie służy.
      • Gość: Albert Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 14:48
        to sie nie baw jak ci nie sluzy
    • Gość: Złosliwy Re: Powstanie Warszawskie w paitballu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 14:53
      paintball.info.pl/forum2/index1.php?akcja=temat&temat_id=10428&lp=295326
      Luknjijcie to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka