Dodaj do ulubionych

anteny satelitarne, klimatyzatory i inne

24.07.06, 19:47
Ostatnio zauważyłem pojawienie się nowego elementu "wystroju" elewacji
frontowej bud. B - wielkie pudło klimatyzatora od mieszkania na Ip. klatki 2.

w związku z tym mam pytanie, czy wspólnota planuje uregulować jakoś kwestię
umieszczania elementów wpływających na zewnętrzny wygląd budynku, jak np.
klimatyzatory, anteny satelitarne itp?
Obserwuj wątek
    • adams123 Re: anteny satelitarne, klimatyzatory i inne 24.07.06, 20:04
      właśnie tez zauważyłem i absolutnie nie chcąc nikogo obrazic to dodam, że nie
      wygląda to fajnie.....
      • wor92 Re: anteny satelitarne, klimatyzatory i inne 24.07.06, 21:17
        Tez widzialem i zamierzam sobie tez zalozyc. Na budynku A juz kilka wisi.
        Niestety jak bedzie sie tak zmienial klimat bez klimatyzatora bedzie ciezko...

Oczywiscie lepiej byloby jakby Arche przewidzialo miejsca na budynku do
        zamocowania klimatyzatorow. Pytanie do "zatroskanych" sasiadow: a co z
        markizami na tarasach na czwartym pietrze, a moze jeszcze zaingerujemy w
        wiszace na balkonach doniczki z kwiatkami bo beda mialy rozne kolory a przeciez
        tez wplywaja na wyglad budynku. To samo dotyczy zaluzji. Moze troszke
        racjonalnosci...
        • wor92 Re: anteny satelitarne, klimatyzatory i inne 24.07.06, 21:24
          Zeby nie bylo watpliwosci - tak na wszelki wypadek bo moja wypowiedz byla
          emocjonalna. Nie chcialem urazic sasiadow. Dobrze jest, ze troszczymy sie o
          budynek ale musi byc zachowana racjonalnosc. To w koncu nie muzeum tylko
          miejsce, w ktorym wszyscy chcemy mieszkac, oczywiscie w jak najlepszych
          warunkach.
          • gawor2 Re: anteny satelitarne, klimatyzatory i inne 24.07.06, 22:09
            Popieram. Nie moze byc az takiej sasiedzkiej ingerencji.
            W koncu to sa mieszkania wlasnosciowe.
            • brutus60 klimatyzatory 25.07.06, 08:19
              Z okna widać, że na osiedlu obok niektórzy fundują sąsiadom agregaty od
              klimatyzacji pod oknem czy balkonem (nawet o dziwo w apartamentowcach).
              Konsekwencje tego dla tych rodzin są oczywiste i naprawdę żal mi było tych
              ludzi... (zarówno tych którzy montaż zlecają jak i tych którzy będą cieszyli
              sie sąsiedztwem takich urządzenia, z odmiennych zresztą powodów). Pocieszałem
              sie przy tym, ze jednak na Woronicza nie znajdą się tego typu
              hmmm ... "przypadki". Szkoda że się myliłem, ręce opadają.
              • aldek87 Klimatyzatory, markizy i zabudowy 25.07.06, 09:57
                W obecnych czasach klimatyzatorow juz nie unikniemy. Szkoda jednak, ze nie ma
                klimatyzacji centralnej dla calego budynku.

Tak samo nie dziwie sie sasiadom z IV pietra, ze zakladaja markizy.
                Nikt nie chcialby chyba zeby mu cos spadlo na glowe (np. niedopalek papierosa).

Wydaje mi sie tez, ze pewnie i w naszym budynku sasiedzi zaczna zabudowywac
                balkony. Tego tez nie unikniemy.
                • wlodarmic Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 25.07.06, 18:44
                  Witam sąsiadów.

Ponieważ wiele mieszkań na Ip. w Budynku B ma okna na obydwie strony,
                  jestem ciekaw jak jest w wypadku tego mieszkania.
                  Jeśli okna są na obydwie strony to wypadało by zamontować sobie żelastwo na
                  balkonie ab mniej przeszkadzało sąsiadom. Nastawiając się na to że troszkę
                  więcej roboty będzie z układaniem rurek, ale nie będzie tak uciążliwe dla innych.
                  Jestem raczej za swobodą w swoim domu, jednak pomimo tego zaznaczam że na
                  zamontowanie czegokolwiek na elewacji trzeba mieć zgodę architekta, co zresztą
                  uważam za zbędne jeśli klimatyzatora nie widać zbyt mocno z zewnątrz. Kolorów
                  doniczek chyba to jednak nie dotyczy (bo nie są montowane na stałe) a miedzy
                  doniczką a takim pięknym urządzeniem jest pewna różnica. Doniczki zresztą nie
                  mają takich artystycznych odpływów na wodę……

Serdecznie pozdrawiam
                  • wlodarmic Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 25.07.06, 19:09
                    Zapomniałem tylko napisać że mieszkanie to jest chyba jednak z oknami na dwie
                    strony, bo równocześnie na balkonie po drugiej stronie budynku pojawił się
                    klimatyzator zamontowany przez tą samą firmę. Co do tego nie mam akurat
                    jakichkolwiek zastrzeżeń bo nie szpeci tak budynku jak tamten po drugiej stronie.

Pozdrawiam

• wor92 Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 25.07.06, 21:12
                      Widze, ze Sasiad gruntowne sledztwo przeprowadzil :)

Teraz to juz boje sie zalozyc sobie klimatyzator bo jeszcze ktos przy okazji
                      bedzie mi doniczki w oknie liczyl :)

A tak na powaznie. Jak dowiadywalem sie w firmie zakladajacej klimatyzatory to
                      niestety np. w moim mieszkaniu, ktore tez jest 2-stronne nie ma mozliwosci
                      zamontowania zewnetrznych czesci klimatyzatorow tylko z jednej strony, tj. np.
                      na balkonie. Bede wiec rowniez musial zamontowac z 2 stron. Zapewniam przy tym,
                      ze jak by byla taka mozliwosc to bym chcial zamontowac wywietrzniki
                      klimatyzatorow na balkonie. Mam wiec wybor albo zainstalowac od strony Mariny
                      przynajmniej jeden wywietrznik albo zrezygnowac z klimatyzacji czesci
                      mieszkania. Wybor jest jasny - mieszkanie kupilem po to zeby w nim mieszkac w
                      jak najlepszych warunkach.

A co Sasiedzi powiedza na markizy nad tarasami na IV pietrze?
                      Mozna czy nie mozna?
                      • wlodarmic Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 25.07.06, 21:31
                        Co do klimatyzatora to ładnie go widać z mojego tarasu. Doniczek nie liczyłem ;-)
                        Nie pracuje jako instalator klimatyzacji, jednak pamiętam dobrze montaż takowego
                        urządzenia u moich rodziców (montaż tutaj odkładam na przyszły rok), ale mając
                        bardzo podobny układ mieszkania do tutejszego dali radę zamontować klimatyzator
                        na swoim balkonie, zamiast po dwóch stronach budynku dmuchając sąsiadom obok
                        okna. Wiązało się to z wykuciem w ponad 8m ściany i długim dłubaniem aby spadek
                        był odpowiedni ale było to możliwe, mają klimatyzowane mieszkanie i nie znęcają
                        się nad sąsiadami nie mającymi klimatyzacji. Chętnie polecę ekipę bo zrobili to
                        bardzo ładnie.

Pozdrawiam
                      • wlodarmic Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 25.07.06, 21:34
                        Zapomniałem o markizach napisać, ale raczej nie hałasują sąsiadom.
                        A co do wyrzucania petów przez okno to żal już się wypowiadać.

Jeszcze raz pozdrawiam
                      • thorrel Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 25.07.06, 23:19
                        > Mam wiec wybor albo zainstalowac od strony Mariny
                        > przynajmniej jeden wywietrznik albo zrezygnowac z klimatyzacji czesci
                        > mieszkania. Wybor jest jasny - mieszkanie kupilem po to zeby w nim mieszkac w
                        > jak najlepszych warunkach.

Instalacja jednostki zewnętrznej wymaga zgody architekta oraz właściciela
                        budynku, czyli wspólnoty. Więc wybór jest jasny - należy uzyskać stosowne zgody
                        po czym można motować wiatraczki z czasem zagłuszające pobliskie pociągi ;)

Można natomiast bez zgody zamontować klimatyzatora bez jednostki zewnętrznej -
                        taki w którym mechanizm jest w środku mieszkania a na zewnątrz wychdzą jedynie 2
                        mało widoczne kanały.
                        • mpbc Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 25.07.06, 23:39
                          Zgoda wspólnoty nie jest wymagana, chyba że jest to w regulaminie.
                          Przetestowałem to w budynku „A”. Warto szybko zrobić zebranie wspólnoty i
                          zatwierdzić regulamin.
                          • gawor2 Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 09:25
                            Tez tak uwazam.

Inna sprawa, ze podstawa zasada prawa jest niedzialanie wstecz. Stad tez jezeli
                            nawet regulamin zakazywalby instalacji klimatyzatorow to nie moze dzialac
                            wstecz. Hipotetycznie zakladajac, ze wspolnota mialaby prawo nakazac demontaz
                            (nie wiem czy moze?) to wydaje sie, ze wlasciciel klimatyzatorow mialby prawo
                            domagac sie od wspolnoty zwrotu kosztow, co najmniej instalacji i demontazu
                            klimatyzatorow oraz ich instalacji w nowym miejscu. Tak mi sie przynajmniej
                            wydaje.
                            • thorrel Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 09:46
                              > Inna sprawa, ze podstawa zasada prawa jest niedzialanie wstecz

Proponuję przeciąć płot ambasady Japonii i pomalować sprayem budynek, po czym
                              domagać się od właściciela wrotu kosztu przeniesienia arcydzieła na inne miejce,
                              powołując się na brak w regulaminie ambasady zapisu o zakazie cięcia płotu i
                              przemalowywania budynku ;)

Jeżeli klimatyzacja została założona bez zgody właściciela nieruchomości to
                              oczywiste jest że właściciel (wspólnota) może nakazać demontaż i pokrycie
                              kosztów naprawy fasady budynku (jeśli została podziurawiona).

pozdrawiam

PS. zaznaczam że mi klimatyzator nie przeszkadza, pod warunkiem że nie będzie
                              kapał na głowę osobom przechodzącym pod nim, oraz że w nocy nie będzie wydawał
                              dźwieków (a to już nie jest możliwe)
                          • thorrel Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 09:34
                            > Zgoda wspólnoty nie jest wymagana, chyba że jest to w regulaminie.

Jak najbardziej WYMAGANA jest zgoda właściciela nieruchomości (czyli wspólnoty).

Jeżeli ta kwestia jest ujęta w regulaminie, to oznacza automatycznę zgodę (lub
                            nie) wspólnoty na montowanie takich urządzeń. Jeżeli nie ma tego w regulaminie
                            (bo nie ma regulaminu) każdy przypadek wymaga uzyskania indywidualnej zgody.
                            • gawor2 Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 09:43
                              > Jak najbardziej WYMAGANA jest zgoda właściciela nieruchomości (czyli
                              wspólnoty)

A na jakiej podstawie Sasiad tak twierdzi?
                              • thorrel Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 09:48
                                Uprzejmie proszę o wskazanie samochodu sąsiada. Jeszcze dziś wywiercę w dachu
                                dziurę i założę dodatkową antenę :)

Na dokładnie tej samej podstawie prawnej na której bez zgody właściciela
                                nieruchomości (czy tez ruchomości) można modyfikowac jego własność.
                                • marcinkiewicz Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 09:58
                                  > Uprzejmie proszę o wskazanie samochodu sąsiada. Jeszcze dziś wywiercę w dachu
                                  > dziurę i założę dodatkową antenę :)

To jest chyba najlepszy argument w tej dyskusji.!!
                                  Każdy z nas jest właścicielem tylko mieszkania, reszta to rzecz wspólna.

M
                                  • gawor2 Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 10:13
                                    Wspolna - czyli rowniez osob instalujacych klimatyzatory :)
                                    A co do samochodu - nie jest on rzecza wspolna :)

Ale tak patrzac, skoro nie mozna zainstalowac klimatyzatora na barierce (nie na
                                    murze) to rowniez nie powinno byc mozna zawiesic skrzynek z kwiatami na
                                    barierkach tarasow bo to tez czesc wspolna. Oczywiscie mi kwiaty nie
                                    przeszkadzaja ale sa chyba granice ingerencji sasiedzkiej.
                                    • thorrel Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 12:39
                                      > Ale tak patrzac, skoro nie mozna zainstalowac klimatyzatora na barierce (nie na
                                      > murze) to rowniez nie powinno byc mozna zawiesic skrzynek z kwiatami na
                                      > barierkach tarasow.

W tym przypadku wydaje mi się, że należy kierować się § 20. rozporządzenia MSWiA
                                      (Dz. U. z 9.IX.1999)

Nie jest istotne czy klimatyzator wisi na ścianie czy barierce. Jego
                                      zainstalowanie wymaga dokonania zmian w instalacji w lokalu, a zatem wymaga
                                      pisemnej zgody właściciela budynku.
                              • marcinkiewicz Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 10:07
                                > > Jak najbardziej WYMAGANA jest zgoda właściciela nieruchomości (czyli
                                > wspólnoty)

> A na jakiej podstawie Sasiad tak twierdzi?

A co by sąsiad powiedział na taką sytuację: Otóż, wszyscy sąsiedzi z
                                okolicznych mieszkań umawiają się, że montuja klimatyzatory nad Twoim oknem.
                                Niczyja zgoda nie jest wymagana przecież...
                                M
                                • gawor2 Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 10:15
                                  Tak patrzac to nie mozna byloby nigdzie zainstalowac klimatyzatora w tym
                                  budynku. To chyba jakas paranoja...
                                  • thorrel Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 12:32
                                    > Tak patrzac to nie mozna byloby nigdzie zainstalowac klimatyzatora w tym
                                    > budynku. To chyba jakas paranoja...

owszem, można. Ale w granicach obowiązującego prawa.

Czyli albo zgoda architekta + właściciela, Albo klimatyzator bez jednostki
                                    zewnętrznej.
                                    • azoorek Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 13:08
                                      dla mnie bardziej szokujacy jest ten odciek na chodnik- czy tak mozna sobie
                                      cos zainstalowac, zeby kapalo ludziom na glowe? Nie powinno tozostac
                                      doprowadzone do jakiegos odplywu?I rzeczywiscie dla najblizszych sasiadow nie
                                      bedzie milych odglosow.
                                      • marcinkiewicz Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 13:35
                                        > dla mnie bardziej szokujacy jest ten odciek na chodnik- czy tak mozna sobie
                                        > cos zainstalowac, zeby kapalo ludziom na glowe? Nie powinno tozostac
                                        > doprowadzone do jakiegos odplywu?

A jak bedzie wiał wiatr to bedzie kapało na okna poniżej albo nawet i do
                                        mieszkań.
                                        Po kilku miesiącach kapania na ścinie zrobią się zacieki, wtedy dopiero pięknie
                                        będzie wyglądał budynek...
                                  • marcinkiewicz Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 13:46
                                    > Tak patrzac to nie mozna byloby nigdzie zainstalowac klimatyzatora w tym
                                    > budynku.

Właśnie dlatego wymyślili klimatyzatory przenośne, żeby można było postawić w
                                    mieszkaniu.
                                    Nie przeszkadza to innym, nie szpeci budynku, nie niszczy ścian elewacyjnych.
                                    M
                                    • jerry71 Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 14:26
                                      Dziwne, ze tak zagorzala dyskusje wywołał klimatyzator na budynku B, natomiast
                                      sasiedzi z budynku A, na umieszczone na nim klimatyzatory, zabudowy balkonów
                                      itp, pozostaja głusi i slepi? (nie chce nikogo tym stwierdzeniem obrazic).
                                      Chialam tylko powiedziec, ze klimatyzatory przenosne nie dorównuja tym sciennym
                                      z prostych wzgledów.Odprowadzenie rury musi równiez przebijac mury, bo przeciez
                                      nie wystawimy jej przez okno lub balkon (nie miałoby takie chlodzenie chyba
                                      wiekszego sensu..., poza tym najpierw trzeba uzywac klimatyzatora przenosnego
                                      by wiedziec "jaki z niego pożytek"...Zapewniam, ze sama wystajaca rura od
                                      przenosnego klim. wcale nie jest lepszym rozwiazaniem.

Problemem jest faktycznie kapiaca woda gdy klimatyzator jest umieszczony wyzej,
                                      a pod nim sa inne mieszkania, jednak dyskutowany przypadek (I pietro) nie
                                      podpada chyba pod ta sytuacje??

Ponadto zastanawiam sie czy ktokolwoiek zauwazyłby klimatyzator na 9 lub 12
                                      pietrze, i czy nie jest tak, ze im mieszkanie nizsze i im ma wiecej "udziwnien"
                                      (udoskonalen??) tym bardziej narazone jest na zagorzałe dyskusje..
                                      • aldek87 Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 14:46
                                        Sluszne slowa Sasiadki.

Ja mialem wrazenie jakby czesc Sasiadow piszacych w tym watku nie widziala
                                        nigdy klimatyzatora, od ktorego dyskusja sie rozpoczela. Sam sie dosc dokladnie
                                        przyjrzalem dzisiaj rano tej instalacji.

Zeby nie byc goloslownym podaje przyklady:

1/ Sasiad Azoorek (26.07.06, 13:08) pisze np. o odcieku na chodnik i kapaniu
                                        ludziom na glowe. A moim zdaniem "odciek" zostal zrobiony na ziemie poza
                                        chodnikiem i jezeli ktos celowo sie pod nim nie ustawi to raczej nic nie bedzie
                                        mu cieklo na glowe.

2/ Sasiad Marcinkiewicz (26.07.06, 13:35) pisze natomiast "A jak bedzie wiał
                                        wiatr to bedzie kapało na okna poniżej albo nawet i do mieszkań". Pod tym
                                        spornym klimatyzatorem nie ma natomiast zadnych mieszkan i okien...

Dodatkowo uwazam, ze akurat Sasiad instalujacy w tym konkretnym przypadku
                                        klimatyzator nie zainstalowal go nikomu pod oknem. Tylko zamontowal w dolnej
                                        czesci swojego okna-drzwi.

Nie wiem juz sam w sumie po co wdaje sie w ta sasiedzka dyskusje. Chyba po to
                                        zeby wczesniej znac odczucia sasiadow zanim sobie zainstaluje klimatyzacje. Ale
                                        reakcje czesci sasiadow mnie po prostu zalamaly. Ciekawi mnie tylko jak
                                        postapia zdecydowanie wypowiadajacy sie w tym watku sasiedzi gdy sami dojrzeja
                                        do mysli zalozenia klimatyzacji w mieszkaniu. Pewnie wtedy sie zdziwimy... Jak
                                        to mowia, punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia... A moze i nie.
                                        • jerry71 Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 15:11
                                          Ha! A widzieli sasiedzi zaluzje zewnetrzne w V klatce na IV pietrze???
                                          (policzyłam i rowniez przeprowadzilam sledztwo;))
                                          Jeszcze markizy brakuje i bedzie total odlot. Czy zaluzje "nie gryza" sie z
                                          ogolnym pojeciem estetyki i nie kalaja wizerunku tegoz ota "apartamentowca"?
                                          Zaluzje odslaniane tez wydaja dzwieki...one chociaz sa białe...
                                          A w innych oknach sa kolorowe...czy nie powinnismy TEGO STALEGO ELEMENTU pseudo
                                          wystroju budynku ganić?
                                          Wprowadzmy sobie obostrzenia dotyczace wszystkiego i wszystkich...
                                        • marcinkiewicz Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 15:14
                                          > 2/ Sasiad Marcinkiewicz (26.07.06, 13:35) pisze natomiast "A jak bedzie wiał
                                          > wiatr to bedzie kapało na okna poniżej albo nawet i do mieszkań". Pod tym
                                          > spornym klimatyzatorem nie ma natomiast zadnych mieszkan i okien...

Sąsiad Marcinkiewicz nie podał przykładu klimatyzatora z pierwszego piętra,
                                          tylko klimatyzatora ogólnie.

> jak postapia zdecydowanie wypowiadajacy sie w tym watku sasiedzi gdy sami
                                          > dojrzeja do mysli zalozenia klimatyzacji w mieszkaniu.

Ci sąsiedzi uzyskaja zgodę architekta, zgodę mieszkańców, będą się starali aby
                                          klimatyzator nie przeszkadzał sąsiadom i zamontują go w takim miejscu, że nie
                                          bedzie niszczył harmonii budynku.
                                          Przeciez to jest proste i zrozumiałe, że tak powinny wyglądać dobre stosunki
                                          między sąsiadami.

M
                                          • aldek87 Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 15:22
                                            > Ci sąsiedzi uzyskaja zgodę architekta, zgodę mieszkańców, będą się starali
                                            aby
                                            > klimatyzator nie przeszkadzał sąsiadom i zamontują go w takim miejscu, że nie
                                            > bedzie niszczył harmonii budynku.

Jak sobie Sasiad wyobraza uzyskanie zgody mieszkancow. Jestem pewien, ze
                                            wszyscy sie nie zgodza. We wspolnocie oczywiscie wszyscy nie musza sie zgodzic.

A co w sytuacji gdy zgodza sie wszyscy ktorzy mieszkaja daleko od danego
                                            elementu wystroju budynku a nie zgodza sie Ci co mieszkaja blisko. Zostana
                                            przeciez przeglosowani.
                                            • marcinkiewicz Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 15:33
                                              > Jak sobie Sasiad wyobraza uzyskanie zgody mieszkancow.

We wspólnocie jest zasada 50% + 1. Skoro będziemy zgodni z zasadami, to
                                              pozostaje nam tylko robić tak, aby być najmniej uciążliwym dla najbliższych.

Przecież w tym wątku nikt nie neguje zalet klimatyzacji. Chodzi tylko, aby
                                              zamontować ją zgodnie z normami i żeby innym nie warczało, nie kapało, itp.
                                              • aldek87 Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 15:44
                                                Ograniczenie warczenia i kapania do minimum - zgadzam sie w calosci.
                                                Ale co zrobic w sytuacji gdy sie nie da zamontowac w taki sposob zeby
                                                klimatyzator byl niewidoczny? Dlaczego maja byc faworyzowani mieszkancy
                                                wyzszych pieter (ich klimatyzatorow nie bedzie tak dobrze widac jak na
                                                nizszych).

Odrzucam oczywiscie klimatyzatory przenosne bo mam z nimi juz pewne
                                                doswiadczenia. Oczywiscie negatywne.
                                              • gberezowski Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 15:48
                                                rozpoczynając ten wątek chodziło mi przede wszystkim o kwestię estetyki. a tę,
                                                moim zdaniem, takie elementy jak antena satelitarna lub wielkie pudło
                                                klimatyzatora zamontowane w widocznym miejscu burzą.
                                                dlaczego klimatyzatora osoba nie zamontuje sobie wewnątrz mieszkania, a na
                                                zewnątrz wyprowadzi tylko odpowiednie przewody? pewnie dlatego, że to by
                                                jemu/jej przeszkadzało. za oknem jemu/jej przeszkadzać już nie będzie, a że
                                                będzie przeszkadzać innym, to nie jego/jej problem.
                                                to samo z antenami satelitarnymi. przecież jest kablówka, w której jest i
                                                Cyfra+ i HBO i inne rzeczy. nawet w wersji cyfrowej. nie rozumiem więc po co
                                                montować anteny, które przekształcają budynek w singapurskie blokowisko (choć
                                                tam jest też dużo ładnych osiedli ;-)).
                                                sądzę, że gdybym ja, mieszkając na I piętrze i od frontu, z oknami tuż nad
                                                klatką schodową, za oknem zainstalował sobie suszarkę, na której wieszałbym
                                                gacie czy pościel, lub zimą wywieszał za okno reklamówki z jedzeniem, nie
                                                spotkałoby się to z aprobatą sąsiadów...
                                                • aldek87 Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 15:52
                                                  Ale estetyka nie moze dominowac nad uzytecznoscia. W koncu ten blok jest
                                                  przeznaczony do mieszkania.
                                                  • marcinkiewicz Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 16:02
                                                    > Ale estetyka nie moze dominowac nad uzytecznoscia. W koncu ten blok jest
                                                    > przeznaczony do mieszkania.

Powinna być rownowaga. A w tej chwili jest ona nieco zachwiana...
                                                  • thorrel Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 16:03
                                                    > Ale estetyka nie moze dominowac nad uzytecznoscia. W koncu ten blok jest
                                                    > przeznaczony do mieszkania.

A mędrkowanie nie może dominować nad uregulowaniami prawnymi. Jeżeli na
                                                    montowanie klimatyzatorów i anten jest zgoda architekta i właściciela to nie ma
                                                    problemu
                                                • jerry71 Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 15:59
                                                  > dlaczego klimatyzatora osoba nie zamontuje sobie wewnątrz mieszkania, a na
                                                  > zewnątrz wyprowadzi tylko odpowiednie przewody? pewnie dlatego, że to by
                                                  > jemu/jej przeszkadzało. za oknem jemu/jej przeszkadzać już nie będzie, a że
                                                  > będzie przeszkadzać innym, to nie jego/jej problem.

Ciekawa propozycja. A jak sobie sasiad wyobraza zamontowanie zewnetrznej
                                                  jednoski wewnatrz mieszkania? Na jednej scianie urzadzenie chlodzace a na
                                                  drugiej grzewcze? Ciekawe nie powiem...
                                                  Duze mieszkanie ma niestaty wady w postaci niemozliwosci zamontowania
                                                  klimatyzatora w ten sposób by poprowadzic rure z odpowiednim spadkiem na druga
                                                  strone mieszkania (na taras).
                                                  Zauwazmy, ze z drugiej strony odprowadzenie (rurka z woda) nie jest juz na
                                                  zewnatrz, tylko w jakis inny sposób. Moze nie nalezy poczytywac wszystkiego
                                                  jako złej woli mieszkanców.
                                                  • thorrel Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 16:06
                                                    > Ciekawa propozycja. A jak sobie sasiad wyobraza zamontowanie zewnetrznej
                                                    > jednoski wewnatrz mieszkania?

www.google.com -> "klimatyzator bez jednostki zewnętrznej"
                                                  • aldek87 Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 16:31
                                                    Po tym wszystkim co przeczytalem w tym watku z ciekawoscia bede czekal na
                                                    dalszy rozwoj "afery klimatyzatorowej". Ciekawe jak to sie skonczy.
                                                  • ankagj Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 16:45
                                                    A ja sie bede bala pojsc na zebranie wspolnoty :)
                                                    Chyba, ze z ochrona - w tym watku dyskutuje tylko kilku mieszkancow a atmosfera
                                                    bardzo goraca... Az strach myslec jak zbierze sie wieksza grupa :)
                                                  • jerry71 Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 16:52
                                                    Drodzy sasiedzi, ja mam nadzieje, ze w przyszlosci nie bedziemy mieli bardziej
                                                    powaznych problemów:)

Fakt, cos takiego jak "klimatyzator bez jednostki zewnetrznej" istnieje, ale...
                                                    tu zaczynaja sie schody.Bo tak naprawde sprawdza sie on w małych tylko
                                                    pomieszczeniach do 25 m, nie wiekszych.I najlepiej zachodnich lub pn. Nie jest
                                                    wydajny po prostu.
                                                    Przerabiałam ten problem w (na) kamienicy gdzie zabronione było instalowanie
                                                    czegokolwiek.
                                                    Klimatyzator ma przede wszystkim dzialac efektywnie, a wiec po to instaluje sie
                                                    dwie jednostki by zapewniona była wlasciwa roznica temperatur ( wew. i na
                                                    zew.), zapewniam sasiadów majacych zamiar zainstalowac sobie kombajn (2 w 1)
                                                    wewnatrz mieszkania ze nie spełni on swego zadania, bo nie ma wydajnosci, a
                                                    skropliny i tak trzeba odprowadzac na zewnatrz (mozna tez wew klimatyzatora ale
                                                    istniej ryzyko, ze podziała wtedy z rok).
                                                    Dlatego z calego serca nie polecam tego rozwiazania.
                                                    O czyms tez świadczy fakt, ze mało firm oferuje z czystym sumieniem taki
                                                    klimatyzator. A cena wcale nie jest mniejsza niż taki typowy.

Polecam pod rozwage wszystkich tych którzy mysla o takim rozwiązaniu.
                                                    :))
                                          • brutus60 Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 27.07.06, 08:22
                                            Zgoda architekta nie wydaje sie możliwa. Klimatyzator to hałas o poziomie 50 dB
                                            a to wymaga uwzględniającej to konstrukcji okien (podobnie jak w drapaczach), a
                                            w szczególności szyb i ram o odpowiednio wyższym współczynniku tłumienia hałasu
                                            i generalnie nie przewidzianych do otwierania. Także sąsiedzi zapewne nie
                                            wyrażą zgody, żeby zamiast cykania świerszczy w lecie słyszeć łomot za oknem.
                                            Generalnie umieszczenie takiego czegoś na elewacji i balkonie jest ingerencją w
                                            konstrukcje budynku i jego instalacje. Administracja o ile nie doprowadzi do
                                            demontaży dostanie nakaz doprowadzenia do stanu poprzedniego i grzywnę, (która
                                            pewnie rozłoży na mieszkańców). O ile komus się zechce mieszać, zawiadomoc
                                            dozór budowlany itd ;). Samowola kilku bałwanów niesie za sobą skutki prawne i
                                            generalnie społeczne, co nie zmienia faktu, że np. nie wolno prowadzić
                                            samochodu po pijanemu - a wiele osób to robi, czy kraść a wiezienia są pełne
                                            tego typu jak by nie było jednak ludzi.
                                            • thorrel Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 27.07.06, 13:28
                                              > Administracja o ile nie doprowadzi do demontaży dostanie nakaz doprowadzenia
                                              > stanu poprzedniego i grzywnę, (która pewnie rozłoży na mieszkańców).

I tu dochodzimy do sedna sprawy. Licencjonowany zarządca jest zatrudniany przez
                                              nas między innymi po to aby osoby, które prawa nie znają (lub nie chcą znać),
                                              nie musiały tracić czasu na przeglądanie dzienników ustaw.

Uważam, że konieczne jest wystosowanie pisama do zarządcy, następującej treści:

-----------------------------------------------------------------------

W związku z wątpliwościami części mieszkańców naszej wspólnoty, dotyczącej
                                              uwarunkowań prawnych montowania anten satelitarnych, klimatyzacji, zabudowy
                                              balkonów oraz markiz i rolet zewnętrznych, zwracamy się do Państwa, jako
                                              licencjonowanego zarządcy naszej nieruchomości o wskazanie:
                                              1. które z wymienionych elementów można montować bez uzyskania zgody architekta
                                              oraz wspólnoty mieszkaniowej;
                                              2. czy istnieją ramowe wytyczne architektekta dla naszej wspólnoty dotyczące
                                              instalacji w/w urzędzeń (w przypadku gdy zgoda architekta jest wymagana);
                                              3. jeżeli nie istnieją stosowne wytyczne architekta (a jego zgoda jest
                                              wymagana), proszę o wskazanie jakie są możliwości uzyskania takich wytycznych;
                                              4. czy w przypadku gdy niezbędna jest zgoda wspólnoty na montaż w/w urządzeń,
                                              wydali Państwo stosowne zezwolenia w imieniu Wspólnoty.

Mieszkańcy Wspólnoty Woronicza 78.

--------------------------------------------------------------------------

I będziemy mieli jasność.

Będzie jednocześnie podkładka, iż członkowie wspólnoty interweniowali w tej
                                              sprawie u zarządcy i ewentualne niedopatrzenia będzi można traktować jako błąd
                                              zarządcy, a w związku z tym nie będzie podstaw do przeniesienia kosztów grzywny
                                              na członków wspólnoty.

Zwracam uwagę iż nie jest to działanie przeciwko osobom, które już zamontowały
                                              w/w urządzenia (no chyba że okaże się że nastąpiło to z naruszeniem przepisów) a
                                              jedynie przetarcie drogi dla osób, które będą chciały w/w zamontować zgodnie z
                                              przepisami.
                                              • thorrel Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 27.07.06, 14:00
                                                dyskusja nad tym postulatem przeniesiona tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24310&w=45940125
                            • jerson71 Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 21:19
                              Hmmmm.
                              Przeprszam, że Wam się tu wtrącę.
                              Miałem tą samą sprawę z klimatyzatorem u siebie na osiedlu.
                              Chciałem nawet szachtem wyprowadzić jednostkę zewnętrzną na dach.
                              Nie dało się - deweloper powiedział mi, że mogę ustawić sobie tylko na swoim
                              balkonie bo za to zapłaciłem i jest to moje.
                              Otóż.
                              Jeżeli jednostkę zewnętrzną ustawię sobie na balkonie to nie muszę mieć zgody
                              wspólnoty, bo balkon jest moją własnością, natomiast jeśli ją przyczepię do
                              elewacji to tu już jest potrzebna zgoda wspólnoty, administratora, lub
                              spóldzielni (w zal. gdzie mieszkam)to samo dotyczy anten i innych rzeczy -
                              elewacja jest częścią wspólną.
                              • migdala Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 26.07.06, 23:53
                                Wydaje mi się, że po pierwsze trzeba kierować się rozsądkiem. Jeżeli to nie
                                przeszkadza "tzn nie kapie na głowę i nie hałasuje po nocach" to raczej nie
                                należy nikomu utrudniać życia. Fakt, iż na ścianie wisi skrzynka powinien być
                                sprawą drugorzędną.

• brutus60 Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 27.07.06, 08:58
                                jerson71 napisał:

> Nie dało się - deweloper powiedział mi, że mogę ustawić sobie tylko na swoim
                                > balkonie bo za to zapłaciłem i jest to moje.
                                > Otóż.
                                > Jeżeli jednostkę zewnętrzną ustawię sobie na balkonie to nie muszę mieć zgody
                                > wspólnoty, bo balkon jest moją własnością, natomiast jeśli ją przyczepię do

To akurat zupełnie nie jest prawdą. Owszem, developerowi jest wszystko jedno,
                                co robisz z balkonem, bo on odpowiada za elewację i dba o nią, ale tylko przez
                                okres gwarancji a więc 2-3 lat. Po tym czasie będzie mu zupełnie wszystko
                                jedno, co sobie i gdzie zamontujesz. Natomiast ogólne przepisy budowlane nie
                                zezwalają na zmianę instalacji czy nowe instalacje bez zgody właściciela oraz
                                projektu technicznego. Także budowa instalacji na balkonie wymaga projektu i
                                adaptacji np. wymiany okien i zmiany systemu wentylacji...

Co np. sie stanie jeżeli wymuszenie innych obiegów wentylacyjnych niż to
                                zaprojektowano czy przedostanie sie substancji toksycznych do istniejącego
                                systemu wentylacyjnego nie posiadającego zabezpieczeń spowodują czyjąś śmierć
                                lub chorobę? O wienie rozstrzygnie komisja, która długo się nie będzie nawet
                                zastanawiała tylko wskaże wszystkich winnych odstępstwa od projektu. Oczywiście
                                to teoria, w praktyce wszystko jest możliwe
                                • gberezowski Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 27.07.06, 11:20
                                  > Co np. sie stanie jeżeli wymuszenie innych obiegów wentylacyjnych niż to
                                  > zaprojektowano czy przedostanie sie substancji toksycznych do istniejącego
                                  > systemu wentylacyjnego nie posiadającego zabezpieczeń spowodują czyjąś śmierć
                                  > lub chorobę? O wienie rozstrzygnie komisja, która długo się nie będzie nawet
                                  > zastanawiała tylko wskaże wszystkich winnych odstępstwa od projektu.

jak napisał brutus60, takie rzeczy to teoria, choć dziś na Onecie jest ciekawy
                                  artykuł o śmiercionośnych bakteriach żyjących w klimatyzacji -
                                  wiadomosci.onet.pl/1349377,2677,1,1,kioskart.html. Jeśli zatem
                                  właściciel klimatyzatora na pierwszym piętrze nie będzie o niego dbał, zalęgną
                                  mu się tam jakieś grzyby i inne drobnoustroje, to rzeczywiście może się to
                                  roznieść po całym pionie dzięki mechanicznej wentylacji skutecznie wysysającej
                                  całe powietrze z mieszkania.

Chciałem zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz - instalacja klimatyzatora na
                                  zewnątrz jest istotnie ingerencją w konstrukcję budynku. Nie wiem czy
                                  zwróciliście uwagę, jak duży otwór został przewiercony przez ścianę by
                                  wyprowadzić przewody do klimatyzatora na pierwszym piętrze. Czy to zostało
                                  odpowiednio zabezpieczone? Co z wilgocią wnikającą w mur przez ten otwór?

Zacząłem ten wątek, gdyż irytuje mnie trochę gdy nie bacząc na innych ingeruje
                                  się we wspólną własność (a za taką uważam też estetykę osiedla, na którym
                                  mieszkam; wprowadziłem się tutaj między innymi po to żeby mieszkać w ładnym
                                  otoczeniu) nie konsultując tego z innymi zainteresowanymi osobami. Podobnie
                                  irytuje mnie gdy ktoś parkuje na trawniku, zastawia samochodem wejście do
                                  klatki schodowej, pozwala swojemu psu robić kupy pod oknem sąsiada albo we
                                  wspólnym parku. Was irytuje gdy jakieś dziecko wyrzuca przez balkon papierowe
                                  samoloty, których potem nie sprząta, gdy ktoś rzuci Wam na balkon peta albo
                                  robi głośną imprezę w środku nocy.
                                  Jeśli jednak większość wyrazi zgodę na to, by wieszać sobie klimatyzatory,
                                  anteny satelitarne, parkować gdzie popadnie, wyprowadzać psy na trawnik przed
                                  blokiem itp., pozostanie mi się jedynie na to zgodzić. Choć wówczas przyjemność
                                  z przebywania w takim miejscu będzie znacznie mniejsza. Każdy pozamyka się w
                                  swoim domu, włączy klimę, odpali TV z satelity i będzie tak samo jak gdzie
                                  indziej, czyli smutno i brzydko.
                                  • marcin787 Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 27.07.06, 11:35
                                    Kazdemu z nas tu mieszkajacych zalezy na estetyce.
                                    Jednakze mysle, ze sa pewne granice ingerencji. Jestem za tym by markizy były
                                    przynajmniej w miare ujednoliconych kolorach bo jesli znajdzie sie zwolennik
                                    czerwieni a drugi zieleni to nie bedzie to "fajnie" wygladało.Anteny
                                    satelitarne sa zbedne ze wzgledu na rozwiazania techniczne dostepne.
                                    Gorzej z klimatyzatorami.Mury przesiaknac czy nasiaknac nie koga bo woda
                                    odprowadzana jest w specjalnym wezu (podwójnym), natomiast wierze,ze ludzie
                                    montujacy sobie klimatyzatory beda je sytematyczne czyscili(chocby dla własnego
                                    dobra) bo inaczej to powołany artykuł bedzie miał zastosowanie.

Mysle, ze tam gdzie ludzie maja barierki to pół biedy, ale co zrobia Ci z
                                    wyzszych pieter od strony wewnetrznej budynku...
                                    • wlodarmic Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 27.07.06, 12:03
                                      W moim odczuciu nie ma co przesadzać, nie mam pretensji jeśli ktoś zamontuje
                                      sobie klimatyzacje w taki sposób aby nie słyszeli i aby nie szpeciła on budynku.
                                      Problem w tym że są to jednak odczucia subiektywne każdego z nas. A patrząc po
                                      innych forach związanych z klimatyzacją widzę że potrzebna jest zgoda architekta
                                      który ma swoje prawa związane z elewacją jak i wspólnoty która jest
                                      właścicielem części wspólnych (dziwnym argumentem jest że ja tez należę do
                                      wspólnoty, bo chyba nikt z nas nie ma pojedynczo w niej większości).
                                      Więc jeśli nie chcemy już szanować prawa to apeluje o odrobinę szacunku wobec
                                      swoich sąsiadów.

Pozdrawiam
                                      • azoorek Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 27.07.06, 13:13
                                        Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy
                                        aldek87 12.05.06, 17:58 + odpowiedz
                                        Sluszne slowa Sasiadki.

Ja mialem wrazenie jakby czesc Sasiadow piszacych w tym watku nie widziala
                                        nigdy klimatyzatora, od ktorego dyskusja sie rozpoczela. Sam sie dosc dokladnie
                                        przyjrzalem dzisiaj rano tej instalacji.

Zeby nie byc goloslownym podaje przyklady:

1/ Sasiad Azoorek (26.07.06, 13:08) pisze np. o odcieku na chodnik i kapaniu
                                        ludziom na glowe. A moim zdaniem "odciek" zostal zrobiony na ziemie poza
                                        chodnikiem i jezeli ktos celowo sie pod nim nie ustawi to raczej nic nie bedzie
                                        mu cieklo na glowe.

Wydaje mi sie, ze takie urzadzenia powinny miec zapewniony odplyw, a nie wisiec
                                        nad glowa i kapac. Tym bardziej, ze wisza i odprowadzaja wode do czesci
                                        wspolnej. To tak jakbym zamiast do zlewu, wylewala resztki za balkon. Nie mam
                                        nic przeciwko klimatyzatorom i te co wisza na balkonach nie przeszkadzaja mi,
                                        ale tu wkurza mnie ten odplyw. To samo z antenami- nie mam nic przeciwko, bo to
                                        nie jest uciazliwe poza swoim wygladem.
                                        • kamilz12 Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 28.07.06, 21:54
                                          A ja lubię SAT TV i chcę mieć.Inaczej się tego nie da załatwić jak wieszając
                                          antenę . Z drugiej strony sie nie wp...am jak ktoś wiesza klimatyzator,zabudowę
                                          itp . Ludzie chyba albo roboty nie mają albo innych spraw żeby takimi
                                          pierdołami się zajmować i to jeszcze z taka pasją . A w nosie mam elewację ,
                                          nie jest to nawet 100 miejsce na mojej liście priorytetów .Ale widzę,że nie u
                                          każdego.
                                          • katekni Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 28.07.06, 22:33
                                            :-) pozdrawiam
                                          • gberezowski Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 31.07.06, 23:21
                                            kamilz12 napisał:

> A ja lubię SAT TV i chcę mieć.Inaczej się tego nie da załatwić jak wieszając
                                            > antenę . Z drugiej strony sie nie wp...am jak ktoś wiesza klimatyzator,zabudow
                                            > itp . Ludzie chyba albo roboty nie mają albo innych spraw żeby takimi
                                            > pierdołami się zajmować i to jeszcze z taka pasją . A w nosie mam elewację ,
                                            > nie jest to nawet 100 miejsce na mojej liście priorytetów .Ale widzę,że nie u
                                            > każdego.

można też powiedzieć, że mam w nosie wspólny chodnik i niech nikt się nie w...a
                                            jak mój pies na niego s...a
                                          • robinson65 Re: Klimatyzatory, markizy i zabudowy 01.08.06, 14:34
                                            Po prostu żenada !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka