szymszon76 26.07.06, 10:40 czy ktoś z sąsiadów orientuje się jak będzie liczony koszt czynszu (zapewne z metra), jaka będzie jego wartość i co będzie się na nią składało?/ pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kobong1 Re: CZYNSZ 26.07.06, 11:55 Mam stare informacje i według nich 7 zł od metra + media + parking (chyba 20 zł). Tak naprawdę to będziemy wiedzieć gdy przyjdzie zapłacić :-( Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kobong1 Re: CZYNSZ 27.07.06, 09:27 Brutto, przypuszczam jednak, że nawet ORCO do końca jeszcze nie wie jakie będą obowiązywać stawki. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
pg55 Re: CZYNSZ 29.07.06, 19:20 O ile pamiętam, mnie poinformowano o kwocie dokładnie 7,0 zł / m2 - w tym wliczona miała być i ochrona, i garaż. Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
m.andrade Re: CZYNSZ 29.07.06, 22:57 Ja tez mialam dokladnie taka informacje. pozdrawiam, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
szymszon76 Re: CZYNSZ 28.07.06, 10:22 aby ORCO nie zaskoczyło nas nieziemską stawką w końcu to my wydamy im opinie co do jakości obsługi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
orzelek2000 Re: CZYNSZ 27.12.06, 23:13 dostałem list od PRO, naszego zarządcy osiedla. w liście wyczytałem, że czynsz łącznie wyniesie ponad 8 PLN/m2. moim zdaniem to trochę dużo. średnie stawki na tarchominie nie przekraczają 7 PLN/m2. jedną z najwyższych pozycji stanowi zarządzanie i administracja - 0,60 PLN/m2. nie mam zielonego pojęcia, co się na to składa zważywszy na fakt, że obok sprzątania i utrzymania zielenie (0,77 PLN/m2) oraz bieżącej konserwacji (0,53 PLN/m2) jest to największa składowa czynszu w części kosztów wspólnych. czynsz będzie również zawierał zaliczki na media - łącznie 4,20 PLN/m2. Odpowiedz Link Zgłoś
ikarus280 Re: CZYNSZ 28.12.06, 07:05 to za duzo moim zdaniem. a co jesli ktos ma jedynie miejsce postojowe zamiast garazu? tez sie sklada na garaż? Odpowiedz Link Zgłoś
aga7719 Re: CZYNSZ 28.12.06, 13:09 Witam, czy nasz zarządca napisał od kiedy będziemy opłacać czynsz? Może by dokończyli drogę, szlaban wjazdowy, plac zabaw dla dzieci, itp. Mam nadzieję, że wcześniej płacić nie będziemy musieli za nie wykończone osiedle. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
orzelek2000 Re: CZYNSZ 28.12.06, 15:51 czynsz jest naliczany od momentu odbioru mieszkania, czyli standardowo. Odpowiedz Link Zgłoś
maruhnio Re: CZYNSZ 28.12.06, 20:11 Jeśli ma być liczony od momentu odbioru mieszkania to jak jest naliczany - Moja klatka V, budynek południowy nie była sprzątana chyba nigdy. - Z zielenią też nikt nic nie robił. - Drogą nie mogłem podjechać pod klatkę, trzeba wszystko nosić bo robią kanalizację. - Co to są bieżace konserwacje? Skąd tak wysoka stawka? Ponad 8 zł za nowe budynki to również moim zdaniem zbyt dużo, ale niestety ORCO wybiera zarządce na najbliższy rok. Jeśli nam się nie spodobają zrezygnujemy z nich za rok. Pozdrawiam Maruhnio Odpowiedz Link Zgłoś
pavlos_26 Re: CZYNSZ 29.12.06, 17:04 Jak ktoś dobrze zauważył jedną z najwyższych opłat jest administracja. No tak firma Pro musi jak najwięcej z Nas zedrzeć przez ten rok. Podczas odbioru mieszkania pytałem tego gościa (że się inaczej nie wyraże) z Orco jaki będzie czynsz. Powiedział że od 6-8zł/m2 ze wskazaniem na 6 zł. Jakoś od początku nie ufałem jego słowom. Co do opini wystawianej Orco ode mnie nie usłyszą dobrego słowa. Zawiedli na całej linii. 06.12.2006 wysłalem do nich maila z prośbą o wyjaśnienia dlaczego tak postępują ze swoimi klientami czyli Nami (miełem kilka konkretnych pytań). Do tej pory nie dostałem odpowiedzi. Jak dla mnie to nie postępują fair ( oczywiście musiałem się powstrzymać od przekleństw). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maruhnio Re: CZYNSZ 29.12.06, 21:25 To musisz trochę poczekać na odpowiedź.. Na pierwsze pismo odnośnie malowania ścian czekałem miesiąc, po wyrażeniu swojego zdania o Orco drugie dostałem szybciej. "Gościu" jak go nazwałeś, ma za zadanie sprzedać robotę i mieszkanie tak abyś odebrał mieszkanie. Pozdrawiam Maruhnio Odpowiedz Link Zgłoś
jarogjarog Re: CZYNSZ 30.12.06, 12:11 I jeszcze kwestia naliczania opłat. Dlaczego wszystko liczone jest z metra? Przecież powierzchni wspólnych jest do sprzątania niezależnie od tego czy ktoś ma 40 czy 130 m2 mieszkania, a już na pewno wywóz nieczystości nie powinien być liczony z powierzchni tylko od lokalu, czy ewentualnie liczby zamieszkałych osób (chociaż to drugie jest często bardzo trudne do ustalenia ;-) Podobne wątpliwości można mieć jeszcze do kilku pozycji. Opłaty są faktycznie wysokie, ale po roku jeżeli znajdzemy kogoś tańszego to sie rozstanie my z PRO i cześć. Czy ktoś wie co się dzieje z lokalem administracyjnym w budynku PN ? Może stąd te koszty administracyjne ? Zlikwidować to "biuro" wynająć na jakiś sklepik i zamisat kosztu wszyscy będziemy mieli dodatkową korzyść. P.S. Bynajmniej moje mieszkanie jest dużo mniejsze niż 130 m2, to raczej te ze średnich ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zabakskok Re: CZYNSZ 30.12.06, 15:00 Witam wszystkich jeżeli rzeczywisćie takie są stawki to Orco wybrało firmę która niezbyt korzystnie dla nas skalkulowała te stawki.Stawka za sprzątanie i utrzymanie zieleni jest bardzo wysoka.Wiem że na innych osiedlach w Warszawie taka pozycja stanowi niecałe 0,4 PLN/m2, podobnie jest z bieżącą konserwacją - połowa tej stawki którą podałeś. JAk widać róznica spora, i pewnie tak jest ze wszystkimi innymi pozycjami. Wiem że nie należy porównywać osiedli do siebie ponieważ każde osiedle jest inne, ale te stawki są jak z kosmosu. Ciekawe czy coś możemy zrobić w tej sprawie i czym nas jeszcze zaskoczy szanowne ORCO..... A miało być tak pięknie!!! pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ancz Re: CZYNSZ 31.12.06, 11:54 chyba nikogo z nas nie dziwi fakt, że nasz zarządca ma siedzibę w budynku Orco na Złotej... w pismach do nas napisali, że zarządzają osiedlem Majolikowa, a ja myślałam, że mieszkamy na osiedlu Flamenco Odpowiedz Link Zgłoś
orzelek2000 Re: CZYNSZ 20.01.07, 23:16 a tak w ogóle - czy ktoś już dostał coś do zapłaty ? mieszkanie odebrałem w połowie grudnia, połowa stycznia i żadnego wezwania do zapłaty, nic... nie żebym lubił płacić rachunki, ale niby z czego administrator płaci za wywóz śmieci, ochronę, gaz etc. Odpowiedz Link Zgłoś
pg55 Re: CZYNSZ 20.01.07, 23:55 Też nic nie dostałem i również mnie to zaskakuje. Liczę, że nie dostaniemy od razu 3 czynszów do zapłaty ? Pozdrawiam, Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
ank50 Re: CZYNSZ 02.02.07, 21:19 otrzymaliśmy naliczony czynsz i doznaliśmy szoku!!! prawie 580 zł co daje około 10 zł za m2! a miało być według zapewnień Orco około 7 zł! W wliczeniach z firmy PRO okazało się, że miesięcznie będziemy płacić za garaż 110 zł! za sprzątanie 44,76 a klatka nie sprzątana od dawna! Z wcześniejszego listu z firmy PRO wynikało, że zaliczki na koszty związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej(mieszkania, komórki, garaż) będą wynosiły około 8,04 zł a więc również z garażem- teraz okazuje się, że za garaż płacimy extra co w naszym przypadku stanowi około 20% całego czynszu! a co w przypadku osób które mają mniejsze mieszkania, w ich wypadku to ponad 30%. Z informacji od znajomych wiem, że wynajęcie garażu na osiedlu Barc kosztuje około 160 zł. A my zapłaciliśmy niemałe za tę ciasnotę pieniądze i musimy ponosić za to takie duże koszty! SKANDAL!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pg55 Re: CZYNSZ 03.02.07, 01:30 Przypuszczam, że Pro zdaje sobie sprawę, że nie ma szans, abyśmy im powierzyli zarządzanie osiedlem powyżej wymaganego minimum, więc próbują zdzierać ile się da. A jak tylko zawiążemy wspólnotę, wylecą z wielkim hukiem. Im najwyraźniej taki scenariusz odpowiada. Wtedy będą opiekować się osiedlem "Szafirowa". Ciekawe; gdyby zażądali sobie 15, 20, 50 zł / m2, to też musielibyśmy im grzecznie płacić ? Może ktoś jest obeznany w temacie - czy zarządcy osiedla naprawdę wszystko wolno ? Podobnie jak Wy, w jednym z maili od pani z Orco mam jak byk - 7 zł / m2 mieszkania wliczając ochronę i garaż. Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
maruhnio Re: CZYNSZ 03.02.07, 22:14 Tak jak pisałem wcześniej na zarządzanie osiedlem trzeba mieć licencję, i trzeba spełniać pewne warunki. Postaram sie to spradzić w poniedziałek. Pozdrawiam Maruhnio Odpowiedz Link Zgłoś
pg55 Re: CZYNSZ 04.02.07, 10:33 Co do licencji, to z tego co przeczytałem, nadawane są osobom fizycznym, nie firmom. I tak, pani Hania G. ją ma, w centralnym rejestrze ( rejestr.mi.gov.pl/index.html ) można sprawdzić. Nie wiem jak z pozostałymi warunkami, o których piszesz. Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
gbedna Re: CZYNSZ 04.02.07, 11:05 Witam Wydaje mi się że powinniśmy podjąć jakieś oficjalne kroki, i wszystkiego dowiedzieć się u źródła. Z czego wynikają takie a nie inne koszty, no i skąd te zmiany? Jak tak dalej pójdzie to przez ten rok będą nam podnosić czynsz co miesiąc. Kolejna sprawa to to, o czym była już mowa wcześniej; czy można tak sobie zmianiać wysokość opłat dowolnie. MIało być 7 pln potem 8, a jak przyszło do płacenia, bez uprzedniego informowania zrobiło się 10!!! to jest 30% więcej niż to co nam obiecywało ORCO. Nasze mieszkanie to 44m i współczuję tym co mają 80 i więcej... Jezeli pozwolimy sobie na ten krok PRO to będą jechać po nas do końca ich rządów. NO I CO NA TO ORCO!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś