Dodaj do ulubionych

Mandat w autobusie

02.08.06, 18:14
Dostałam mandat za jazdę na bilecie miejskim w strefie podmiejskiej. Kanar
był chamski, więc go nie przyjęłam, spisali mnie z dowodu. Czy wiecie na ile
jest skrupulatne ZTM w ściąganiu mandatów, mam meldunek w innym mieście,
ciekawi mnie czy jak się nie zapłaci to oddają sprawę do sądu - ktoś to
przeżył?
Obserwuj wątek
    • rubeus Re: Mandat w autobusie 02.08.06, 18:33
      jak nie zapłacisz za czas jakiś zapuka komornik
      • very_martini Re: Mandat w autobusie 02.08.06, 21:24
        eee tam, od razu komornik, najpierw muszą przysłać kilka monitów

16%VOL
        22%VAT

--
        takie tam... forum homeopatia
        • Gość: gość Re: Mandat w autobusie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 22:25
          Ostatnio w Życiu Warszawy był artykuł, że ściągalność mandatów ZTM jest na
          poziomie 30% i ZTM twierdzi, że to i tak dużo ludzi zapłaciło - jednocześnie
          podali, że w ciągu kwartału w Warszawie złapano 45.000 gapowiczów.
          • czeresniax [...] 03.08.06, 01:09
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Rychu Re: Mandat w autobusie IP: *.spray.net.pl 02.08.06, 22:30
      Ciachna przy rozliczeniu z podatku po doliczeniu wszystkich kosztow.
    • Gość: maciek Re: Mandat w autobusie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 23:43
      no i pojdzie Pani siedziec przelicza dniowke 10 zl :) i dziesiec dni odsiadki;)
      ale ja tez muszem polezakowac:), pozdrowka
    • Gość: mary za głupotę trzeba płacić! IP: 217.153.205.* 03.08.06, 00:39
      Głupota nie była tu jazda bez odpowieniego biletu, ale głupi sposób zachowania
      się. Po pierwsze primo nie trza było pokazywac dowodu cieciowi tylko domagac
      się wezwania policji. Poza tym, jeżeli zachowywał się nieodpowiednio, to trzeba
      było urżadzić histerię, oskarzyć go o to, że sugerował, że co odpuści jak mu
      obciągniesz itp. (oczywiście musiałabyś jako tako wyglądać - a nie jak
      kocmołuch , czy dziwka, żeby ci uwierzyli, że faktycznie 1) kontroler mógł miec
      na ciebie ochotę 2) ty nie jesteś "taka łatwa".

• jurek_dzbonie Re: za głupotę trzeba płacić! 03.08.06, 11:54
        > Po pierwsze primo nie trza było pokazywac dowodu cieciowi tylko domagac
        > się wezwania policji

Dodatkowe 50zl.
        • kubissimo Re: za głupotę trzeba płacić! 03.08.06, 15:07
          teoretycznie
          ale tak naprawde im sie nigdy nie chce czekac na policje. wola puscic ofiare i
          wsiasc do nastepnego autobusu, bo w czasie oczekiwania na policje, oni znlapa
          juz 5 innych osob, z czego trzy dadza im w łapę. Czekanie na policje im sie
          zwyczajnie nie oplaca
    • Gość: ppp Re: Mandat w autobusie IP: *.centertel.pl 03.08.06, 08:48
      Jeżeli był chamski trzeba było nie pokazywać dowodu kazać wezwać policję , a w
      międzyczasie zaproponować że przed policją oświadczysz że domagał się łapówki ,
      i teraz czekamy albo niec sp1erdala. Jak maż meldunek poza Wa-wą to luzik.
    • yavorius Szanowna Złodziejko, 03.08.06, 08:59
      Mam nadzieję że ZTM jest skuteczne.
      • donatella01 Re: do wszystkich zawistnych ludków 03.08.06, 12:13
        to naprawdę szlachetne, że się tak bardzo martwicie o ZTM - może w czynie
        społecznym umyjecie te brudne warszawskie autobusy ... chyba tylko tutaj jeździ
        tyle starych Ikarusów, bo gdzie indziej nowoczesne niskopodłogowe to standard.
        Nie jestem złodziejką, w strefie podmiejskiem miałam skasowany dodatkowy bilet
        za 2,40 + kartę miejską i mandat dostałam za to, że kanar powiedział, że biletów
        nie można łączyć i powinnam mieć bilet za 4,80. Dzisiaj byłam w ZTM to wyjaśnić
        i reklamację uznano, więc nie muszę płacić, z pewnością ku wielkiej złości
        małych zawistnych ludków z Warszawy.
        • yavorius Re: do wszystkich zawistnych ludków 03.08.06, 12:43
          Zawistnych? Nie rozśmieszaj mnie, bo mam zajady.
        • kohol "Zawistnych"? Dlaczego "zawistnych"? n/t 03.08.06, 12:49

• Gość: mary ja nie czuję zawiści IP: 217.153.205.* 03.08.06, 13:13
          Janie czuję zawiści patrząc na ludzi w autobusach. Jak sobie jadę w
          klimatyzowanym samochodzie z automatyczną skrzynią biegów i skórzana tapicerką,
          to naprawdę nie zazdroszczę tym w autobusach.
          • bullowy Re: ja nie czuję zawiści 03.08.06, 14:42
            hehe,ja tez nie czuje zawisci jak jadę tramwaxem i widze tych w limuzynach
            stojących w korku..
            • Gość: mary ty nawet nie wiesz, co jest dla ciebie niedostępne IP: 217.153.205.* 03.08.06, 16:46
              Widzisz, ja mogę sobie stać w korku nawet godzinę. Już nigdzie się nie muszę
              spieszyć, bo to NA MNIE się czeka. Zresztą w korkach nie stoję zbyt często, bo
              nie ruszam się z domu przed południem i nie wracam do domu w tym samym czasie
              co tabuny najemnej siły roboczej.
              • Gość: *** Re: ty nawet nie wiesz, co jest dla ciebie niedos IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 03.08.06, 20:32
                >Widzisz, ja mogę sobie stać w korku nawet godzinę. Już nigdzie się nie muszę
                >spieszyć, bo to NA MNIE się czeka. Zresztą w korkach nie stoję zbyt często, bo
                >nie ruszam się z domu przed południem i nie wracam do domu w tym samym czasie
                >co tabuny najemnej siły roboczej.

Dziwka - "...NA MNIE się czeka..."

A rodzicom powiedziałaś, czym się trudnisz? :)

• Gość: Mary może i dziwka, ale DROGA IP: 217.153.205.* 03.08.06, 20:38
                  Nie stac by cię było.
                  • Gość: vortex Re: może i dziwka, ale DROGA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 12:19
                    No i ja w tym kawale - sprawy nie zalatwiono, ale mam przynajmniej jeden
                    pierwszorzedny adres (co prawda IP).
        • Gość: Mi Re: do wszystkich zawistnych ludków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 08:03
          Ikarusy to najlepsze autobusy - węgierska konstrukcja, duzo miejsc siedzących i
          stojących. My Warszawiacy bardzo lubimy te stare, brudne autobusy.
          A wspomniane niskopodłogowce to istna sauna w słoneczne dni, źródło kłopotów i
          omdleń starszych ludzi.

Twój watek miał charakter zaczepki. Inaczej sprawę postawiłaś, a inaczej
          wyjasniasz.
          Komentarze, te chamskie i prostackie są autosratwa zawistnych mały ludzików z
          Warszawy, to takie same prostaki jak ty. Które tu przyjechały i srają wyżej niż
          dupy mają.
          W....laj z Warszawy wieśniaro!
        • dziedzicznacytadelafinansjery Re: do wszystkich zawistnych ludków 07.08.06, 16:18
          A to przepraszam. Napisałem, co napisałem, bo wynikało z Pani postu, że jechała
          Pani bez ważnego biletu i mandat się należał. Ponadto okoliczności wskazywały na
          to, że stara się Pani uchylić od należnej kary (mandatu Pani nie przyjęła nie
          dflatego, że się nie należał, ale bo kontroler był chamski itp.). Jeżeli miała
          Pani bilet za 2,40 oprócz karty miejskiej, to oczywiście była Pani w porządku,
          natomiast kontroler źle wypełniał swoje obowiązki i pozostaje mieć nadzieję, że
          ZTM zajmie się tym. Poza tym sprawa wyłudzania kar za jazdę na bilecie
          miejskim+dpołacie za 2,40 w strefie podmiejskiej znana jest od dość dawna ze
          swej niejasności, ZTM chyba jasnego stanowiska nie wypracował ale przychyla się,
          jak widać do interpretacji korzystnej dla pasażera.

Warto jednak zainteresować tym procederem media, które powinny temat znów podrążyć.
    • f.lamer a ja z całkiem innej beczki 03.08.06, 11:56
      Witam,
      mam taki problem; szedłem sobie wczoraj ulicą i zobaczyłem niebieskiego
      citroena saxo z otwartymi szybami. Na przednim siedzieniu leżała nikomu
      niepotrzebna torba, zaopiekowałem się nia więc. Kiedy sprawdzałem, co jest w
      środku, zatrzymał mnie patrol policji, zarekwirował torbę i po chamsku
      zatrzymał. za dwa tygodnie będę miał rozprawę. pytam więc, na ile zawzięte
      są sądy w ogłaszaniu wyroków skazujących i czy ma znaczenie, że w warszawie
      zatrzymano mnie pierwszy raz?
    • Gość: gość Re: Mandat w autobusie IP: 212.160.172.* 03.08.06, 15:26
      rozszczenie z tytułu niezapłaconego mandatu przedawnia się po roku. w
      międzyczasie na pewno kilka pism z ztm lub z firm windykacyjnych, z którymi ztm
      współpracuje. i być może sprawa sądowa, a w przypadku niezastosowania się do
      wyroku sądu egzekucja komornicza. i nie jest istotne, czy kontroler był chamski
      czy nie :(
      • Gość: bęc Re: Mandat w autobusie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.08.06, 09:58
        Słusznie. Mandat zapłać, bo się należał, a na kontrolera złóż skargę, skoro był
        chamski.
    • Gość: Ool_Ol Re: Mandat w autobusie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 10:17
      najpierw dostaniesz kilka wezwań do zapłaty, a jak tego nie zrobisz
      to dostaniesz wezwanie do sądu grodzkiego tam gdzie jestes zameldowany...
      wiem, bo mnie się coś takiego przytrafiło..
      pozdrawiam
      • Gość: stasi1 Re: Mandat w autobusie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 13:39
        Ale gdybys czytał to co wcześniej zostało napisane to byś miał odpowiedź że
        jednak sprawa została załatwiona i to pozytywnie
    • Gość: Mi Re: Mandat w autobusie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 12:06
      I jeszcze jedno tandeciaro, jak cie ktoś okradnie w życiu lub cos ci zginie, to
      psy powinny lachę na ciebie wyłożyć. Okradasz ZTM to czemu ciebie nie okradać.
      Jesteś złodziejem! Nieznajomość regulaminu przewozu osób środkami komunikacji
      miejskiej nie zwalnia od obowiązku uiszczenia taryfy!

pochwal się w którym mieście chowa się takich jak ty złodzieji,
      zapytam na forum twojego miasta czy wszyscy tacy prymitywni, czy tylko ty

A lato w mieście już niedługo się kończy
      • Gość: Stasi1 Re: Mandat w autobusie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 13:42
        Czemu człowieku napadłeś na tą kobietę! Przecież ona nic tobie nie zrobiła! A
        jak bys przeczytał to co ona miała do napisania to byś miał pogląd że nikogo
        nie kradła skoro nawet ZTM przyznał jej rację. Czy nie lepiej być miłym dla
        innych niż tak wyzywać nie znając szczegółów?
        • Gość: Mi Re: Mandat w autobusie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.06, 12:43
          Przeczytaj 1 i 12 wpis donatelli
          Jakby w pierwszym nie przekazałe pełnej prawdy
          A w 12 zdanie konczące jest wyraźnym znakiem co autorka miała na myśli.

P.S.
          Ktoś kto nie kasuje biletu jest złodziejem.
          Ktoś kto nie pisze, nie mówi prawdy jest oszustem.
          Ktoś kto zaczepia innych jest łobuzem.

mam tak samo jak Ty miasto moje a w nim...
          • Gość: zyga [...] IP: 199.67.138.* 07.08.06, 12:56
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • dziedzicznacytadelafinansjery Re: Mandat w autobusie 07.08.06, 16:09
      Smutna prawda jest taka, że za jazdę bez ważnego biletu nalezy się kara, a skoro
      się należy, to należy ją zapłacić, a nie cwaniakować i kombinować. A na
      przyszłośc pamiętać o uiszczaniu opłat podanych w taryfie. A co do zachowania
      kontrolera, można złożyć skargę w ZTM, być może warto też napisać odwołanie -
      może w ramach przeprosin karę anulują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka