Dodaj do ulubionych

UREGULOWAC WISLE

IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 25.02.03, 17:18
takie jest moje zdanie. Wykarczowac praski brzeg (moga tam byc jakies bulwary
lub tym podobne), ptactwo przeniesc do kampinosu i ozywic te czesc miasta
(przydalby sie jakis pieszy most), a ludziom ktorzy zaraz napisza, ze Wisla
jest ostatnia nieuregulowana rzeka w Europie powiem, ze najwyzszy czas to
zmienic. A ekologom od ptactwa powiem, zeby sie wyprowadzili do kampinosu tak
jak ptaki bo to nie dla nich miejsce. Warszawska rzeka wyglada jak dzikie
Orinoko.
Obserwuj wątek
    • Gość: k`k Re: UREGULOWAC WISLE IP: *.acn.waw.pl 25.02.03, 17:48
      Gość portalu: kuburs napisał(a):

> takie jest moje zdanie. Wykarczowac praski brzeg (moga tam byc jakies bulwary
      > lub tym podobne), ptactwo przeniesc do kampinosu
      ===============================================
      i przywiązać do gałęzi:)
      =============================================
      i ozywic te czesc miasta
      > (przydalby sie jakis pieszy most), a ludziom ktorzy zaraz napisza, ze Wisla
      > jest ostatnia nieuregulowana rzeka w Europie powiem, ze najwyzszy czas to
      > zmienic. A ekologom od ptactwa powiem, zeby sie wyprowadzili do kampinosu tak
      > jak ptaki bo to nie dla nich miejsce. Warszawska rzeka wyglada jak dzikie
      > Orinoko.
      ============================

człowieku idź poczytaj troche książek o hydrologii.
      zwróć szczególna uwagę na te fragmenty w których jest opisywany wpływ regulacji
      rzek na powodzie .

natomiast w temacie powrotu W-wy nad Wisłę temat jest ciekawy,ale jeśli to ma
      tak wyglądac jak Ty to opisujesz to niestety można zaniechac rozwijania tego
      wątku
      • Gość: kuburs Re: UREGULOWAC WISLE IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 25.02.03, 20:40
        nie mam zamiaru nic czytac o hydrologii, bo do niczego mi sie to nie przyda. A
        tobie radze spojz na inne miasta gdzie rzeka jest uregulowana - chocby Kraków,
        albo europejskie stolice - jeszcze jakos nie slyszalem tam o powodzi wywolanej
        regulacją rzeki panie mądralo. Ja po prostu nie chce, zeby Warszawa wygladala
        jak dolina Kongo.
        • Gość: k`k Re: UREGULOWAC WISLE IP: *.acn.waw.pl 25.02.03, 20:59
          A którą klasę podstawówki skończyłeś?
        • chaladia UREGULOWAC WISLE 25.02.03, 20:59
          Popatrz na Rhein i zobacz do czego prowadzi regulacja rzeki bez zabezpieczenia
          zbiornikami retencyjnymi lub polderami. Hochwasser jest tam niemal co drugi
          rok - zalewa miasta, drogi i jest generalna katastrofa. My takich urządzeń w
          Polsce nie mamy. Kanału ulgi, takiego jak w Wieniu też nie potrafię sobie
          wyobrazić - bo jak niby miałby przebiegać? Czyli Twoj propozycja oznacza tak po
          krótce:
          - przez większą część roku łyse łachy na wyschniętym dnie Wisły, nie przykryte
          tą roślinnościa, która dziś ukrywa niedostatki stanu wody,
          - na wiosnę i czasami w lecie powodzie zalewnające wszystko włącznie z Saską
          Kępą, ZOO i Dolnym Czerniakowem
          Czy to jest to, czego szukasz?

Wisła, żeby być żywą arterią, musiałaby wpierw mieć dość wody przez cały rok,
          by mogło coś większego od kajaka po niej żeglować. Do tego potrzeba systemu
          zapór. Taki system można będzie zbudować dopiero po tym, jak się zbuduje
          oczyszczalnie ścieków dla wszystkich wsi i miast powyżej, bo gromadzenie brudów
          nie ma sensu. Zobacz, co osadziło się na dnie Zbiornika Włocławskiego...
          Być może dożyjemy czasów, gdy ktoś zrealizuje Program Wisła, ale chyba nie tacy
          jak Ty będą w tej sprawwie wytyczać kierunki.
          • Gość: kuburs Re: UREGULOWAC WISLE IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 25.02.03, 21:25
            a ty którą skończyles mądralo?
            A w ogole ciekawi mnie, widzialem na zdjeciach przedwojennej warszawy, ze wtedy
            praski brzeg nie byl porosniety chaszczami ( moze poziom wisly byl wyzszy - nie
            wiem) ale wygladalo to duzo bardziej estetycznie. Dlaczego wszedzie na swiecie
            tak jest, a u nas nie moze?
            • Gość: k`k Re: UREGULOWAC WISLE IP: *.acn.waw.pl 25.02.03, 21:37
              To jakiś twój narodowy zwyczaj odpowiadanie pytaniem na pytanie?
    • Gość: esscort Re: UREGULOWAC WISLE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.03, 21:25
      Mózg sobie ureguluj
      • Gość: kuburs Re: UREGULOWAC WISLE IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 25.02.03, 21:35
        A ty sobie japone , zeby tak nie chlapała!
        • Gość: Osiol Re: UREGULOWAC WISLE IP: 24.157.198.* 26.02.03, 04:50
          Nazywam sie Osiol, skonczylem juz (choc - przyznam - z niejakim poslizgiem)
          pierwsza klase podstawowki, jak bozia da to skoncze i druga, za jakies
          dwadziescia lat, ale na razie sie nie spiesze, bo mamusia dobrze karmi.

A Wiselke bardzo bym chcial miec uregulowama, czy jak sie to nazywa, no taka,
          by brzegi byly rowne i bulwarowe, i spacerowe, i z latarniami, i parkami, i z
          laweczkami, by bylo slicznie, przymilnie, i zebym dziewcze mogl tam spotkac, a
          nikt nie dal mi po buzi, i zeby byly kawiarenki co kawalek, to moglibysmy
          przysiac i potrzymac sie za raczki, i moze nawet lody zjesc, a jak dorosniemy
          to i kawy sie napic. Ja nie wiem i nie chce wiedzie, jak sie to robi te
          regulacje, nie wiem, moze zapory, moze sie mowi wodzie, ze nie wolno, to sa
          problemy indzinierow, czy innych specow, mnie to nie obchodzi, ja chce zeby
          bylo tak ladnie, jak w Pradze, ale tej poludniowej, i jak w Paryzu, i w Rzymie,
          i w Londynie, i w Budapeszcie, jak widzialem, jak tam jest (na wycieczce
          zerowki, fajnie bylo, tylko te szescioletnie gnojki nic nie kumaly), to bylo mi
          smutno, ze inni wszyscy moga, a my nie. Normalnie parowalem z zazdrosci w tej
          nienormalnosci i tesknilem do polskiej niemoznosci zrobienia czegokolwiek.
          Zupelnie, kulwa, jak z tymi autostradami. Po prostu nic nie mozemy. To po co
          moj tatus placi podatki? A moze za glupim do tego warwszawskiego swiata?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka