Dodaj do ulubionych

amatorska sieć osiedlowa

20.09.06, 13:35
Witam. Jestem studentką SGH i piszę pracę na temat rynku internetowego w
Polsce oraz działania i konkurencyjności Amatorskich Siecie Osiedlowych. Może
mają Państwo jakieś dowświadczenia w tej kwestii i spostrzeżenia. Czy działa
u Państwa jakaś sieć osiedlowa, jakie mają Państwo podłączanie do Internetu??

Będę wdzięczna za wszelkie wypowiedzi.

Pozdrawiam
Zosia Górska
Obserwuj wątek
    • sexmag Re: amatorska sieć osiedlowa 20.09.06, 17:06
      Ja mam niezłe podłączenie.Tylko to wymaga pokazania.
    • worek1972 Re: amatorska sieć osiedlowa 21.09.06, 10:15
      Witam

Jestem jednym z "ojcow zalozycieli" takiej sieci w poprzednim miejscu w ktorym
      mieszkalem.
      Chetnie odpowiem na pytania.
      W przeciwienstwie do sexcostam bez mozliwosci podlacznia.

Pozdrawiam

Worek
      • zosia802 Re: amatorska sieć osiedlowa 21.09.06, 11:13
        dzieki, mam parę pytań, które pomogą mi z pracą:

- dlaczego zdecydowałeś się założyć taką sieć (hobby, zarobki, nuda??:)
        - jak była duża
        - jaki nakłd trzeba ponieść żeby taką sieć stworzyć na dobry początek
        - jakie dzieliłeś łącze i od jakiego operatora

Generalnie interesuje mnie wszystko:) czy uważasz że takie sieci maja
        przyszłość, jakie są plusy a jakie minusy itd .. na ile bedziesz mial czasu i
        siły, to pisz:)))

Próbuje wlasnie oszacować nakłdy na zbudowanie sieci dla 60 osób .. jakieś
        sugestie???

Dzieki wielkie z góry:) Pozdrawiam
        • worek1972 Re: amatorska sieć osiedlowa 21.09.06, 12:53
          > - dlaczego zdecydowałeś się założyć taką sieć (hobby, zarobki, nuda??:)

Brak alternatywy sensownej ekonomicznie dla pojedynczych laczy to byl rok 1998
          (o ile dobrze pamietam).

> - jak była duża

9 uzytkownikow

> - jaki nakłd trzeba ponieść żeby taką sieć stworzyć na dobry początek

220 zl + wlasna praca

> - jakie dzieliłeś łącze i od jakiego operatora

na samym poczatku bylo to SDI TPSA (112kbps), pozniej zmienilismy to na
          Neostrade 512kbps

Mysle ze kiedys mialy sens (jesli maja to w malych miejscowosciach gdzie 10 zl
          to kupa kasy), teraz kiedy mozna kupic lacze za 28 zl juz nie. Poza tym kiedy
          tworzylismy nasza siec nie bylo jeszcze programow P2P wiec przepustowosc lacza
          miala drugorzedne znaczenie a wazne bylo to ile bedziemy placic.
          Miala ona jeszcze znaczenie (wazne!)w integracji wzajemnej uzytkownikow. Zawsze
          bylo cos do obgadania w sprawie sieci, a jesli nawet nie to byla to znakomita
          okazja zeby sie wspolnie napic browaru.
          W ostatnich chwilach mojego uzytkowania tej sieci podstawowy problem to byli
          uzytkownicy wlasnie programow P2P. Mozesz mi wierzyc potrafia sciagac tooooony
          bajtow i to oni glownie byli zarzewiem konfliktow. Na dzien dzisiejszy nie
          podjalbym sie tworzenia takiej sieci a raczej lobbowalbym u jakiegos prowajdera.

Jesli chcesz cos wiecej wiedziec to pytaj

Pozdrawiam

Worek
        • worek1972 Re: amatorska sieć osiedlowa 21.09.06, 13:05
          Osobna sprawa to tworzenie takiej sieci na 60 uzytkownikow.
          Moim zdaniem jesli jest to non profit to nie warto sie z tym pierdzielic.
          Zawsze bedzie ktos kto musi tym zarzadzac i musi byc to osoba twarda psychicznie
          bo taka gromada ludzi to bedzie przekroj naszego spoleczenstwa. Wystarczy dla
          przykladu poczytac to wlasnie forum zeby sie przekonac, ze malo kto dba o to
          zeby nie byc uciazliwym dla sasiadow (psy, imprezy, parkowanie na nie swoich
          miejscach parkingowych, worki ze smieciami na klatce i inne takie). Kolejna
          sprawa, to wszyscy sa od egzekwowania swoich praw (no przeciez placa za to) ale
          tak naprawde malo kto bedzie mial chec na to zeby fizycznie popracowac nad
          usprawnieniami (przeciez jest administrator i on powinien zapierdzielac). Czyli
          biorac do kupy cala sprawe - bedzie narzekanie, medzenie, marudzenie i wszystkie
          te pomyje wyladuja na glowie administratora. Pomijam juz to ze komus sie strona
          nie otworzyla, albo sasiadowi film sie sciagnol w 1 dzien a komus tam w tydzien.
          Jesli zrobisz ograniczenia dla P2P to bedziesz miala 3 frakcje: tym ktorym to
          wisi kalafiorem, tym ktorzy beda niezadowoleni bo za wolno i tym ktorzy beda
          zadowoleni bo jest ok.

Jesli chce ktos z takiej dzialnosci czerpac zyski to w sporej czesci to co
          napisalem wyzej.

Pozdrawiam

Worek

Pozdrawiam

Worek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka