Gość: maxa IP: *.visp.energis.pl 13.03.03, 06:36 Mirek, moze trzeba pedgogom przypominać cześciej, jaką mają rolę do spełnienia w szkole - służebną! Bo jak widac głownie koncentrują sie na swoich zarobkach, które wcale nie są małe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mikołaj Re: Palarnia zamiast harcówki IP: *.crowley.pl 13.03.03, 10:34 Niestety, szkoły coraz częściej zapominają, że poza edukacją jest jeszcze wychowanie. Sam jestem instruktorem harcerskim i wiem,że często traktuje się nas tylko jak dzieciaki w krókich spodenkach. Wielu z nas to profesjonalni wychowawcy, niejdnokrotnie lepiej przygotowani do swojej funkcji niż niejeden pedagog.Szkoda, że tak się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
jawix A ja mysle ze wszystko skonczy sie dobrze... 13.03.03, 10:45 :)))))Chociaz fakt jest faktem ze powinny byc wieksze dotacje panstwowe isamorzadowe na ZHP i ZHR-w tym najwieksze na ta pierwsza organizacje, poniewaz to ona zrzesza najwiecej czlonkow i ma najdluzsze tradycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moom Re: A ja mysle ze wszystko skonczy sie dobrze... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.03, 16:47 Tu nie chodzi o dotacje finansowe, ale o odrobinę wsparcia ze strony szkoły. My mamy do dyspozycji salę lekcyjną, ale ona wszystkim dzieciakom kojarzy się z lekcjami. Harcerstwo staje się kolejnym kółkiem-po-lekcjach. Harcówkę można po swojemu urządzić, zadbać o klimat - a to przyciąga ludzi. Takie miejsce gdzie nie każdy uczeń może wejść, gdzie gromadzimy wszystkie skarby z obozów (zamiast w domu drużynowego...) Eh... może inne dzielnice też rozważyłyby takie rozporządzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek wsparcie dla harcerzy IP: *.crowley.pl 13.03.03, 10:49 Akurat w Wawrze ZHR jest dużo silniejszy niż bratnia organizacja. Choć warunki do życai ma dużo gorsze. Ja jestem za tym, żeby doceniać służbę i zaangażowanie wszytskich , którzy pełnią ją rzetelnie i komptentnie, bez względu na to w jakiej organizacji się jest. Sam jestem z ZHR-u i wiem, że często spotykamy się z dziwnym niezrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxa Re: wsparcie dla harcerzy IP: *.visp.energis.pl 13.03.03, 12:11 Gość portalu: Radek napisał(a): > Akurat w Wawrze ZHR jest dużo silniejszy niż bratnia > organizacja. Choć warunki do życai ma dużo gorsze. > Ja jestem za tym, żeby doceniać służbę i zaangażowanie > wszytskich , którzy pełnią ją rzetelnie i komptentnie, bez > względu na to w jakiej organizacji się jest. Sam jestem z ZHR-u > i wiem, że często spotykamy się z dziwnym niezrozumieniem. Bardzo cieszę się druhu, że ZHR to potęga, co z Harcówką na Bachusa w Radości! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b. nauczyciel Re: Palarnia zamiast harcówki IP: *.acn.waw.pl 13.03.03, 12:01 Gość portalu: maxa napisał(a): > Mirek, moze trzeba pedgogom przypominać cześciej, jaką mają rolę > do spełnienia w szkole - służebną! > Bo jak widac głownie koncentrują sie na swoich zarobkach, które > wcale nie są małe. A co ty możesz wiedzieć o zarobkach nauczycieli?! Jako germanista pracowałem w gimnazjum. Moja pensja wynosiła ok. 750 złotych. Uważasz, że to wcale nie mało? To utrzymaj siebie, mieszkanie i żyj na jako takim poziomie za te pieniądze! Co do palarni - nauczyciel też człowiek. Jeżeli jest osobą palącą, a siedzi w szkole od 8.00 do 15.00 to ma prawo, np. na "okienku" sobie zapalić. U mnie w szkole była taka sytuacja, że gimnazjaliści palili w toalecie, w szatni, przed i za szkołą, a dyrektorka "ścigała" za to nie ich, tylko nauczycieli, którym wcześniej zabrała palarnię. To chyba coś nie tak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxa Re: Palarnia zamiast harcówki IP: *.visp.energis.pl 13.03.03, 12:09 Gość portalu: b. nauczyciel napisał(a): > Gość portalu: maxa napisał(a): > > > Mirek, moze trzeba pedgogom przypominać cześciej, jaką mają > rolę > > do spełnienia w szkole - służebną! > > Bo jak widac głownie koncentrują sie na swoich zarobkach, > które > > wcale nie są małe. > A co ty możesz wiedzieć o zarobkach nauczycieli?! Jako > germanista pracowałem w gimnazjum. Moja pensja wynosiła ok. 750 > złotych. Uważasz, że to wcale nie mało? To utrzymaj siebie, > mieszkanie i żyj na jako takim poziomie za te pieniądze! Co do > palarni - nauczyciel też człowiek. Jeżeli jest osobą palącą, a > siedzi w szkole od 8.00 do 15.00 to ma prawo, np. na "okienku" > sobie zapalić. U mnie w szkole była taka sytuacja, że > gimnazjaliści palili w toalecie, w szatni, przed i za szkołą, a > dyrektorka "ścigała" za to nie ich, tylko nauczycieli, którym > wcześniej zabrała palarnię. To chyba coś nie tak!!! za siedzenie w szkole jak napisałeś od 8-15 to 750 i tak jest za duzo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b. nauczyciel Re: Palarnia zamiast harcówki IP: *.acn.waw.pl 13.03.03, 14:20 Gość portalu: maxa napisał(a): > Gość portalu: b. nauczyciel napisał(a): > > > Gość portalu: maxa napisał(a): > > > > > Mirek, moze trzeba pedgogom przypominać cześciej, jaką mają > > rolę > > > do spełnienia w szkole - służebną! > > > Bo jak widac głownie koncentrują sie na swoich zarobkach, > > które > > > wcale nie są małe. > > A co ty możesz wiedzieć o zarobkach nauczycieli?! Jako > > germanista pracowałem w gimnazjum. Moja pensja wynosiła ok. 750 > > złotych. Uważasz, że to wcale nie mało? To utrzymaj siebie, > > mieszkanie i żyj na jako takim poziomie za te pieniądze! Co do > > palarni - nauczyciel też człowiek. Jeżeli jest osobą palącą, a > > siedzi w szkole od 8.00 do 15.00 to ma prawo, np. na "okienku" > > sobie zapalić. U mnie w szkole była taka sytuacja, że > > gimnazjaliści palili w toalecie, w szatni, przed i za szkołą, a > > dyrektorka "ścigała" za to nie ich, tylko nauczycieli, którym > > wcześniej zabrała palarnię. To chyba coś nie tak!!! > > za siedzenie w szkole jak napisałeś od 8-15 to 750 i tak jest za duzo! Więc naprawdę nie masz pojęcia o pracy nauczyciela! A zatem się nie wypowiadaj! 8 - 15 to godziny, w czasie których trwają lekcje. Dodaj do tego pracę w domu: układanie i sprawdzanie klasówek, przygotowywanie konspektów lekcji, sprawdzanie zeszytów, ćwiczeń, zebrania z rodzicami, rady pedagogiczne (semestralne trwają od 15.00 do 19.00). Dlatego te 750 zł to PSI GROSZ! Dlatego właśnie tak trudno obsadzić etaty zwłaszcza na językach obcych. Ludzie przychodzą, popracują rok czy dwa i odchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Palarnia zamiast harcówki IP: 213.77.38.* 13.03.03, 12:57 ZHP czy ZHR w tym wypadku nie ma żadnego znaczenia. Jest faktem, że Pani dyrektor szkoły całkiem nie po harcersku kłamie, czyli jest znakomitym pedagogiem. A że nie ma pojęcia co się dzieje w kierowanym przez nią przedsiębiorstwie/szkole/ powinno się ją po prostu wysłać na zasiłek, chyba że jest z PiS u, to Pan Kaczyński ją jako wybitnegpo specjalistę od patologii skieruje na inne odpowiedzialne stanowisko. A harcerziom radzę wzorem poczynań Pana kaczyńskiego zorganizowanie najazdu n a harcówkę i wyrzucenie z niej palaczy. CZUWAJ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxa Re: Palarnia zamiast harcówki IP: *.visp.energis.pl 14.03.03, 19:26 Gość portalu: obserwator napisał(a): > ZHP czy ZHR w tym wypadku nie ma żadnego znaczenia. Jest faktem, > że Pani dyrektor szkoły całkiem nie po harcersku kłamie, czyli > jest znakomitym pedagogiem. A że nie ma pojęcia co się dzieje w > kierowanym przez nią przedsiębiorstwie/szkole/ powinno się ją po > prostu wysłać na zasiłek, chyba że jest z PiS u, to Pan > Kaczyński ją jako wybitnegpo specjalistę od patologii skieruje > na inne odpowiedzialne stanowisko. A harcerziom radzę wzorem > poczynań Pana kaczyńskiego zorganizowanie najazdu n a harcówkę i > wyrzucenie z niej palaczy. CZUWAJ! wyrzucić to nie takie proste, dyrektor jest mianowany tzn. nieusuwalny chyba, żeby zabił. tak sobie ta grupa zawodowa załatwila przez ZNP. szkoda bo nauczyciele dosyć czesto to dewianci różnej maści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Keramos Re: Palarnia zamiast harcówki IP: *.telkab.pl / 10.8.2.* 13.03.03, 14:13 Brawoooo nauczyciele!! Wy wiecie najlepiej, że "takie będą Rzeczypospolite, jaki ich dzieci chowanie." Oprócz palarni proponuję dodatkowo zrobić pijalnię i "kącik na godzinę seksualną". Jak iść to na całość!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxa Re: Palarnia zamiast harcówki IP: *.visp.energis.pl 14.03.03, 19:28 Gość portalu: Keramos napisał(a): > Brawoooo nauczyciele!! Wy wiecie najlepiej, że "takie będą > Rzeczypospolite, jaki ich dzieci chowanie." Oprócz palarni > proponuję dodatkowo zrobić pijalnię i "kącik na godzinę > seksualną". Jak iść to na całość!! nie zapominaj o samych nauczycielach dla nich proponuję "GOGO' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pe Harcerze ZHR zamiast nauczycieli IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.03.03, 22:21 Już dawno szkoły powinni przejąć harcerze ZHR. To jedyny sposób na przestępczość, pijaństwo, nałogi, nudę, hamstwo, wandalizm i ogólne łobuzerstwo w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Harcerze ZHR zamiast nauczycieli IP: *.pwpw.pj / 172.16.63.* 14.03.03, 16:32 ZHR do piachu. Zaorac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxa SZKOLA WOLNA OD NAŁOGÓW I NAUCZYCIELI! IP: *.visp.energis.pl 14.03.03, 19:30 Gość portalu: pe napisał(a): > Już dawno szkoły powinni przejąć harcerze ZHR. To jedyny sposób > na przestępczość, pijaństwo, nałogi, nudę, hamstwo, wandalizm i > ogólne łobuzerstwo w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Palarnia zamiast harcówki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.03.03, 11:40 Uprzejmie informuję, że jestem dyrektorką tej placówki o której mowa. Pozwolę sobie zauważyć, że jestem nauczycielem dyplomowanym, a nie mianowanym. Nie należę do żadnej partii politycznej ani związku zawodowego. W kwestii palarni. Harcerze, tak jak napisano w artykule opuścili harcówkę, ale nie po to, by tam była palarnia, lecz po to, aby umieścić tam archiwum szkolne i konserwatora. W miejscu archiwum mieści się gabinet psychologa. Konserwator natomiast zajmował jeden z boksów w szatni. Rozumiem harcerzy. Staram się im pomagać. "Wyrzucając" ich z harcówki osobiście prosiłam Księdza proboszcza z naszej parafii, by dał dla harcerzy pomieszczenie na ich sprzęt, co też się stało. Zawsze mogli spotykać się na terenie placówki i pomagałam im jak potrzebowali wsparcia. Rozumiem chęć posiadania własnego lokum i miejsca t y l k o dla siebie. Niestety budynek Szkoły Podstawowej jest za mały i nie posiada piwnic (poza 3 pomieszczeniami). Przypominam! Jestem \dyrektorem Szkoły podstawowej a nie gimnazjum, które mieści się w nowym budynku. Jest mi przykro, że harcerze, którzy na moją życzliwość zawsze mogli liczyć odpłacili mi się takim kłamstwem, bo to należy wyraźnie powiedzieć: Informacja, że zlikwidowałam harcówkę by stworzyć palarnię, jest kłamstwem i wiedzą o tym wszyscy, w tym sami harcerze. nadmienię, że w naszej placówce pracują bardzo oddani nauczyciele. Rozumieją potrzeby młodzieży i pomagają im jak tylko potrafią. Zajęcia w budynku naszej szkoły kończą się o 22 czasem nawet później. Warto więc zaiteresować się czy to co piszą w gazecie, to fakty czy bzdury. Z poważaniem dyrektorka z "Ciałka nie bardzo pedagogicznego" Odpowiedz Link Zgłoś