Dodaj do ulubionych

Halifax ukryty pod ziemią

12.10.06, 08:13
Przestańcie ciągle żyć przeszłością.
Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Jesteśmy Polakami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 09:30
      > Przestańcie ciągle żyć przeszłością.
      >

Jeśli przestańmy, to rozumiem.
      Jeśli przestańcie, to Tobie nic do naszej przeszłości.
      • lmblmb Re: Jesteśmy Polakami 13.10.06, 09:53
        Gość portalu: tomek napisał(a):

> > Przestańcie ciągle żyć przeszłością.
        > >
        >
        > Jeśli przestańmy, to rozumiem.

Ja już przeszedłem nirwanę.

> Jeśli przestańcie, to Tobie nic do naszej przeszłości.

Dokładnie - to nie moja historia, ale była to dobra rada.
    • Gość: Walabia Re: Halifax ukryty pod ziemią IP: *.mos.gov.pl 12.10.06, 09:40
      Przeszłość jest fascynująca, tereźniejszość straszna, przyszłość przerażająca
    • tul_tul Re: Halifax ukryty pod ziemią 12.10.06, 10:38
      Może to nie Twoja przeszłośc, więc idź do wróżki, będziesz żył przyszłością.
    • Gość: Dysmas Halifax ukryty pod ziemią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 11:01
      Wymieniony obszar nie mógł być nazywany w 44r. trójkątem bermudzkim. Pierwsze
      zaginięcia samolotów w okolicach Bermudów miały miejsce w 45r.
      • Gość: rem Re: Halifax ukryty pod ziemią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 17:46
        lecz wcześniej znikały tam statki
        • Gość: tomek Re: Halifax ukryty pod ziemią IP: *.chello.pl 12.10.06, 20:05
          jednakże nazwa powstała dopiero w 1945 roku (i ma związek z katastrofą lotniczą)
    • Gość: OldBruno Halifax ukryty pod ziemią IP: *.server.ntli.net 12.10.06, 11:09
      Bez znajomości przeszłości nie jest się w stanie ocenić teraźniejszości, czego
      dowody mamy na każdym kroku. Chwała i pamięć tym którzy nam pomagali, nie
      zapominajmy o tych, którzy chcieli nas zniszczyć i ukryć pod ziemią, a teraz
      próbują nas chociaż skompromitować.
      • lmblmb Ze skrajności w skrajność! 13.10.06, 09:54
        Gość portalu: OldBruno napisał(a):

> Bez znajomości przeszłości nie jest się w stanie ocenić teraźniejszości, czego
        > dowody mamy na każdym kroku.

Człowieku, napisałem "przestańcie ŻYĆ przeszłością"! Jest chyba kolosalna
        róznica między "ignorować przeszłość", a "żyć przeszłością". Pomiędzy dwoma
        biegunami jest jeszcze sporo postaw, które można nazwać dużo bardziej normalnymi.

Chwała i pamięć tym którzy nam pomagali, nie
        > zapominajmy o tych, którzy chcieli nas zniszczyć i ukryć pod ziemią, a teraz
        > próbują nas chociaż skompromitować.
    • tom_aszek Przeczytaj - zapamiętaj - zastosuj! 12.10.06, 14:09
      (...)
      Przestańmy własną pieścić się boleścią,
      Przestańmy ciągłym lamentem się poić:
      Kochać się w skargach jest rzeczą niewieścią,
      Mężom przystało w milczeniu się zbroić...

Lecz nie przestajmy czcić świętości swoje
      I przechowywać ideałów czystość;
      Do nas należy dać im moc i zbroję,
      By z kraju marzeń przeszły w rzeczywistość
      (...)
      Adam Asnyk "Miejcie nadzieję" (fragment)
    • Gość: corgan jeśli nie hist. to co innego oferujesz w zamian? IP: *.chello.pl 12.10.06, 14:35
      może wspanały cudowny świat turboliberalizmu? hehe
    • Gość: Piotrus508 Halifax ukryty pod ziemią IP: *.astra-net.com 12.10.06, 16:09
      Po szobce z "super forteca" latajaca nad Warszawa w "okragla 62" rocznice
      wybuchu Powstania Warszawskiego i wmawianiu nam ze "suoper fortece" zrzucaly
      pomoc dla Warszawy moze wreszciebedzie to prawdziwy eksponat w muzeum bo na
      razje to same "podrobione".
      • Gość: azimowski@vp.pl Re: Halifax ukryty pod ziemią IP: *.lodz.mm.pl 12.10.06, 20:51
        Uważnie przeczytałem wszystkie opinie i mam do nich następujące uwagi:
        - do Piotrus508 - człowieku, jeżeli chcesz coś opiniować, to najpierw musisz
        nauczyć się ortograficznego pisania.Musisz być bardzo młodym dzieciakiem i nie
        wiesz, co to jest odbierać zrzuty podczas Powstania Warszawskiego - na
        spadochronach skrzynie z bronią, amunicją, lekarstwami.
        - brawo, Old Bruno i tul_tul!! Jestem z Wami, bo rozumiem, że razem przeżyliśmy
        te straszne chwile! A.Z.
    • Gość: azimowski@vp.pl Halifax ukryty pod ziemią IP: *.lodz.mm.pl 12.10.06, 19:36
      Jeżeli ktoś przeżył tak straszny okres, jakim była okupacja i Powstanie
      Warszawskie, to zawsze będą do niego wracały wspomnienia. Ten, który napisał,
      żeby nie wracać do wspomnień, jest widocznie bardzo młodym człowiekiem i nie
      wie, co pisze. Radzę mu, żeby pojechał do Warszawy i spokojnie obejrzał wnętrze
      Muzeum Powstania Warszawskiego, a wtedy zrozumie chociaż część historii. A.Z.
      • Gość: babette663 Re: Halifax ukryty pod ziemią IP: *.teledisnet.be 12.10.06, 21:44
        Nareszcie ktos "sensowny" i rozumny wypowiada sie na forum, bo nawet juz czytac
        sie nie chce tych bzdur nie zwiazanych z artykulami, tych wyzwisk i braku
        szacunku do innych, tego "hyper wysokiego" poziomu intelektualnego wiekszosci
        ludzi na forum. Jedno obecnej politowania wartej wladzy sie udalo: obrocic
        ludzi przeciwko sobie i zezwierzeceniu, no ale o to im przeciez chodzi.

Zas wracajac do artykulu to jestem tego zdania co Pan A.Zimowski - kto historie
        zapomina nie ma przyszlosci.
        • Gość: Jabas 1 Re: Halifax ukryty pod ziemią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.06, 22:56
          Nikt nie chce zapominania historii.Ale życie musi toczyć się dalej i marna ta
          władza która pozostaje w rozpamiętywaniu krzywd zamiast prowadzić do
          rozwoju.Najlepszym hołdem dla poległych był by prężny rozwój miasta.Zbudowanie
          nowoczesnej sprawnej Stolicy, bo oni też oto walczyli.A może zostawić ruiny i
          miejsca pamięci na każdej ulicy.Tylko skąd wezmą się PAMIĘTAJĄCY.
      • lmblmb Rozumiem waszą historię! 13.10.06, 09:51
        Gość portalu: azimowski@vp.pl napisał(a):

> Jeżeli ktoś przeżył tak straszny okres, jakim była okupacja i Powstanie
        > Warszawskie, to zawsze będą do niego wracały wspomnienia.

Słychanie historii okupacyjnych było moim hobby za dziecka. Nasłuchałem się tego
        sporo.

> Ten, który napisał, żeby nie wracać do wspomnień, jest widocznie bardzo
        > młodym człowiekiem i nie wie, co pisze.

Polska jest dużym krajem. Przede wszystkim mentalnie. A jednak większość Polaków
        uważa, że ich miasto/region myśli tak samo, jak pozostałe regiony.

> Radzę mu, żeby pojechał do Warszawy i spokojnie obejrzał wnętrze
        > Muzeum Powstania Warszawskiego, a wtedy zrozumie chociaż część historii. A.Z.

Rozumiem waszą historię! Tylko zrozum, że "rozumieć" nie znaczy "rozgrzeszać".
        Powstanie Warszawskie było strasznym błedem, skoro nie stać Was na to, żeby się
        do tego przyznać, to lepiej ten błąd pokryć zasłoną milczenia, żeby przyszłe
        pokolenia nie odebrały tego jako wyciąganie błędu na piedestał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka