Dodaj do ulubionych

Słup na Towarowej

08.11.06, 12:25
Czy ktoś z Państwa mógłby zaspokoić moją ciekawość, czego pozostałością jest
betonowy słup wyglądający jak fragment bramy, który stoi między jezdniami
ulicy Towarowej w okolicy Dworca Głównego?
Przeszukiwałem to forum, ale odpowiedzi nie znalazłem. Albo nie potrafiłem
znaleźć.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ryszard.maczewski Re: Słup na Towarowej 08.11.06, 15:14
      > Czy ktoś z Państwa mógłby zaspokoić moją ciekawość, czego pozostałością jest
      > betonowy słup wyglądający jak fragment bramy, który stoi między jezdniami
      > ulicy Towarowej w okolicy Dworca Głównego?

Jest to fragment ogrodzenia dworca towarowego - dawniej nazywanego dworcem
      towarowym kolei Warszawsko-Wiedeńskiej.
      Wejdź na fotoplan Warszawy z 1945 na stronie mapa.warszawa.um.gov.pl/ -
      tam doskonale widać (przy przełączaniu z 1945 na 2005) jak biegło ogrodzenie
      tego dworca.
      • gemin9 Re: Słup na Towarowej 10.11.06, 10:00
        Nie chcę kwestionować odpowiedzi Pana Ryszarda, autora nieocenionej strony
        www.warszawa1939.pl, ale gdzieś kiedyś słyszałem, że ten słup to pozostałość po
        bramie do getta, które do pewengo momentu rozciągało się aż po ten fragment
        miasta. Miałem wrażenie, że źródło tej informacji było całkiem wiarygodne i tak
        to przedstawiałem znajomym, którzy o ten słup pytali... Nie wiem, może Niemcy
        wykorzystali fragment murów pochodzących jeszcze z wcześniejszych lat...
        • masstah Re: Słup na Towarowej 10.11.06, 15:09
          Ja też coś takiego słyszałem ale to raczej tylko urban legend.
        • ryszard.maczewski Re: Słup na Towarowej 12.11.06, 00:29
          > ale gdzieś kiedyś słyszałem, że ten słup to pozostałość po
          > bramie do getta, które do pewengo momentu rozciągało się aż po ten fragment
          > miasta.

Wprawdzie słabo orientuję się w tematach wojennych i getta, ale z posiadanych
          przeze mnie mapek getta wynika, że getto jako obszar ogrodzony murem z bramami
          nigdy nie sięgał skrzyżowania Srebrnej z Towarową.
          Po Towarowej jedynie biegła granica zamieszkania ludności żydowskiej, przed
          zamknięciem getta 15 XI 1940.
    • werttrew Re: Słup na Towarowej 09.11.06, 11:34
      Pytanie o ten element wraca jak bumerang, co pewien czas ktoś powinien
      takie "dyżurne sprawy" kiedyś opisać i ... wydać, amoże lepiej opisać to
      wszystko tu np. www.werttrew.fora.pl/
      ;o)
      • jarekzielinski Re: Słup na Towarowej 13.11.06, 10:23
        Obie wersje zawierają coś z prawdy, bo jest to rzeczywiście fragment ogrodzenia
        terenu stacji towarowej, a jednocześnie filar bramy, jaka stała na osi
        torowiska bocznicy (przez nią przejeżadżały na postój pociągi). Pozostawienie
        tego reliktu wiąże się z powstaniem warszawskim, a nie z gettem, którego tam
        nigdy nie było. Pzdr.
        • mmazurro Powstanie? 14.11.06, 11:27
          jarekzielinski napisał:

> Obie wersje zawierają coś z prawdy, bo jest to rzeczywiście fragment
          ogrodzenia
          >
          > terenu stacji towarowej, a jednocześnie filar bramy, jaka stała na osi
          > torowiska bocznicy (przez nią przejeżadżały na postój pociągi). Pozostawienie
          > tego reliktu wiąże się z powstaniem warszawskim, a nie z gettem, którego tam
          > nigdy nie było. Pzdr.

A w jaki sposób wiąże się z Powstaniem? Fragment barykady?
          • adalek79 Re: Powstanie? 15.11.06, 01:42
            na towarowej w tym miejscu przebiegala linia tzw. twardego frontu - miejsce bardzo ciezkich walk przez cale praktycznie Powstanie. Towarowa byla wtedy ulica jednopasmowa -zajmowala tylko obecny wschodni pas - po wschodniej stronie (w budynku Karbochemii, zreszta stojacym do dzis) ufortyfikowali sie Powstancy (konkretnie pododzialy 3 kompanii I batalionu Zgrupowania Chrobry II), po drugiej stronie, na dworcu towarowym i przyleglych do niego zabudowaniach (tzw Syberia) stali Niemcy i brygada RONA Kaminskiego

co ciekawe, zaraz kolo rzeczonego slupa - po drugiej stronie Srebrnej - tam gdzie teraz jest pusty placyk staly dwa domu - bodajze Towarowa 8 i 10 - w jednym z nich pod koniec sierpnia Powstancy wyrzneli cala kompanie RONY.
            • jurek1987 Re: Powstanie? 15.11.06, 03:02
              Poległ tam także dowódca pułku szturmowego i szef sztabu brygady RONA
              mjr.Frołow.(21.08)
              • adalek79 Re: Powstanie? 15.11.06, 09:38
                dokladnie, nie bylem pewien daty dziennej wiec nie pisalem. RONA zdobyla
                budynek, ale "zolnierze" nie sprawdzili piwnic i gornych pieter - zamiast tego
                zaczeli szabrowac opuszczone mieszkanie i chlac. gdy sie rozochocili, powstancy
                zeszli z gory i wyszli z piwnic i wyrzneli ich w pien.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka