e-tam 19.12.06, 19:36 "Od dnia 23.12.2006 r. (sobota) trasa linii 189 skrócona czasowo do CM. WOLSKIEGO zostaje przyjęta jako trasa stała." Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Glower Re: Jelonki straciły 189 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 20:13 To skandal!!!! Najpierw informuje się pasażerów, że 189 czasowo krańcuje na Cm.Wolskim, a teraz bezczelnie na stałe się ją tam skraca?!I jak tu szanować ZTM?To banda jakiś bezmózgów.Pozbawili oni wielotysięczne Jelonki i Bemowo jedynego tak dogodnego połączenia obwodowego,a co takiego jest na Cm Wolskim? Nieboszczyków będzie wozić na Włochy i Mokotów czy co?!Ta linia często od samej pętli miała rewelacyjną frekwencję!!o szczytowej linii 384 nie warto nawet wspominać, chyba, że zamienią ją w stałą, ale i tak nie dorówna nigdy 189 częstotliwościa ani dogodnością trasy.Już piszę skargę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bemowo Re: Jelonki straciły 189 IP: *.chello.pl 19.12.06, 21:38 Zamiast skracać powinno się wydłużyć linię na Nowe Bemowo! Odpowiedz Link Zgłoś
czesiu71 Re: Jelonki straciły 189 20.12.06, 10:13 Proponuję stworzyć okólną linię obowdnicową, łącząc ze sobą 189, 184, 156, 145, 143 i po sprawie. Tylko gdzie umieścić pętlę? Może E.C. Kawęczyn? Odpowiedz Link Zgłoś
e-tam Re: Jelonki straciły 189 20.12.06, 10:32 czesiu71 napisał: > Tylko gdzie umieścić pętlę? Na szyi kierowcy. Bardziej się z niej ucieszy niż jak się dowie na jakiej trasie ma jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Jelonki straciły 189 21.12.06, 21:27 A była wcześniej mowa o wydłużeniu na Stare Bemowo. Obecne skrócenie jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe... witajcie w klubie :) IP: *.acn.waw.pl 21.12.06, 22:01 Bielany stracily w ten sposob 105 :/ to co - moze zrobmy jakis ogolna afere - ile tak mozna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: witajcie w klubie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 23:00 Bielany to akurat zyskały 105 niedouku przedłuzono go nawet do huty a to chyba Bielany nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antygaga Re: witajcie w klubie :) IP: *.acn.waw.pl 29.01.07, 23:27 sam bezmozg jestes, bo jezeli cos zyskalo to tylko chAmiczowka i wawrzyszew - bielany to jest teren od reymonta do okolic pks marymont... wiec lepiej pocwicz plan warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Dobra decyzja. Tam autobus odbija sie od autobusu. IP: 217.168.193.* 22.12.06, 11:00 Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Oby pod rządami bufetowej nie zapanował taki trend 22.12.06, 18:01 na skracanie lini. Tu obciąc, tam rozrzedzic, gdzie indziej zliwkidować parę kursów, zwłaszcz wcześnie rano i późno wieczorem. To już robiono, przed wyborami długi czas był spokój - a teraz znowu... Odpowiedz Link Zgłoś
polake Re: Jelonki straciły 189 23.12.06, 00:24 Też mnie to wpieniło, jak to przeczytałem, dzwoniłem nawet do stołecznej, ale jak do tej pory cisza. Przecież na Ciepłowni wysiada cały autobus i kieruje się do tramwaju. Bez sensu ta zmiana, a to było jedyne połączenie z Jelonek w tamtą część Warszawy. A 189 i tak stoi w kotku na Połczyńskiej po wyjeździe z pętli, tyle samo czasu zajmuje mu pokonanie tego odcinka co dojazd z Górczewskiej. Ja od początku miałem takie przeczucie, że 189 nie wróci na Jelonki. Niestety mnie nie myliło. Mam nadzieję, że jednak ZTM przejrzy na oczy i będzie się kierować POTRZEBAMI PASAŻERÓW, bo od tego jest. Jak chcą oszczędzić, to niech jeden z tramwajów zawraca na Cm. Wolskim. Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: Jelonki straciły 189 23.12.06, 21:48 Jak dla mnie szczyt debilizmu. 189 zrównane z 716, 194 i 129. ZTM = Zepsuć Trasę Metropolitarną. Rozumiem, że nie wszędzie da się robić linię z punktu A do punktu B, ale akurat linia Z JELONEK na południe Warszawy była znakomita, o czym najlepiej świadczyło obłożenie na skasowanym odcinku. Nowy szef tego bajzlu ma u mnie przerąbane. Sulejówkom pomaga, a Warszawę ma w nosie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jelonek Re: Jelonki straciły 189 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 22:27 Jeśli w ten sposób pan Ruta rozumie likwidowanie autobusów dublujących tramwaje to jest chyba niedoinformowany!!Jeśli tak bardzo przeszkadzała mu 189 na powst śląskich i górceskiej to mógł ją skierowąc człuchowską i lazurową!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelonki płn Re: Jelonki straciły 189 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 22:38 JELONKI OGŁASZAJĄ ŻAŁOBĘ PO 189.TYLE LAT SŁUŻYŁA MI W DOJEZDZIE NA WŁOCHY I NA MOKOTÓW.MAM NADZIEJE ZE PAN RUTA ZWRÓCI JĄ JELONKOM!NA CM WOLSKIM SIĘ MARNUJE Odpowiedz Link Zgłoś
tomcio6776 Re: Jelonki straciły 189 24.12.06, 00:39 Nie pultajcie się! Z Południa Warszawy-a dokładnie z Bonifacego (STEGNY) macie linię 501 ! Co do przesiadek w tramwaje to się zgadzam.Istnieją przesiadki.Autobus to nie taksówka że mam podwozić każdego pacjenta pod dom,a najlepiej pod klatkę schodową. Jest tyle linii na Jelonki z samego Sródmieścia (poza w/w 501):10,506... Po co te larum i trwoga?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk Re: Jelonki straciły 189 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 12:41 Bo zlikwidowano najlepszą linię obwodową na jelonkach!Na włochy jezdzi tylko szczytówka 384(chyba że ją zamienią na 148)W okolice łopuszanskiej czy wałbrzyskiej tez nie mamy już dojazdu.189 powinna wrócic na jelonki Odpowiedz Link Zgłoś
tomcio6776 Re: Jelonki straciły 189 24.12.06, 13:33 "zonk"-a przesiąść się to już nie łaska?! Korona z główki spadnie?! Nie syp tu takim tekstami! I tak wozu pod klatkę i do windy nie dostaniesz! Ależ się nam społeczeństwo wygodne zrobiło! Za dobrze wam! Tak jak pacjentom na linii 710. Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Re: Jelonki straciły 189 17.01.07, 21:39 Sam się przesiadaj! Szczególnie jak jedziesz np. z zakupami z centrum lub z małym dzieckiem. a potem czekaj na kolejny autobus lub tramwaj, które jak wiadomo są arcypunktualne i jeżdżą co 2 minuty i oczywiście nigdzie nie musisz chodzić, bo wszystko zatrzymuje się na tym samym przystanku. Puknij się. Była dobra linia z Jelonek na Służew (mnóstwo biurowców, firm, Galeria - nie tylko zakupy, ale i miejsca pracy)to nie, trzeba było zepsuć. Zamiast jeszcze coś dołożyć np. w godzinach szczytu 489 czy coś podobnego to nie! Ucieli i koniec. Durna decyzja A ty jak wozisz tyłek samochodem to się nie wypowiadaj na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
tomcio6776 Re: Jelonki straciły 189 18.01.07, 23:05 Akurat nie "wożę tyłka samochodem"...Również codziennie korzystam z komunikacji miejskiej.Ale cóż , niektórzy są wybitnie wygodniccy.Zresztą już tu o tym pisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Re: Jelonki straciły 189 19.01.07, 19:04 Nie wygodniccy, ale stanie na przystankach jeszcze nikomu dobrze nie zrobiło, jak będę chciała iść na spacer wybiorę park nie przystanek i nie . Komunikacja miejska jest po to by ułatwiać życie mieszkańcom a nie utrudniać. Odpowiedz Link Zgłoś
polake Re: Jelonki straciły 189 24.12.06, 13:08 No właśnie 189 nie jeździ przez Śródmieście i bardzo dobrze. Nie ma za dużo z linią 501 wspólnego. To było jedyne bezpośrednie połączenie z Jelonek na Włochy i Łopuszańską. Powtarzam, lepiej w ramach oszczędności jeden z tramwajów puścić na cm. Wolski (po uprzednim zrobieniu tam kibelka). Owszem, autobus, to nie taksówka, ale ZTM powinno uwzględniać potrzeby pasażerów. Jest wiele linii, które do pętli wiozły powietrze, a 189 zawsze miało wysoką frekwencję aż do pętli. Poza tym w lato jak dla mnie nie ma problemu z przesiadką, ale zimą też, ale dla starszych ludzi to będzie katorga, bo to jednak kawałek spory jest do przejścia (relatywnie oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
tomcio6776 Re: Jelonki straciły 189 24.12.06, 13:30 Oj,tak! Pod "Fort Wola" jest z kr:CM.WOLSKI "niesamowicie olbrzymi kawał" do przejścia! ROTFL!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MKM Re: Jelonki straciły 189 IP: *.chello.pl 24.12.06, 21:42 Panie kolego,czytać uważnie!!!Z Ciepłowni Wola do Górczewskiej!!! Co do tematu-189 NA OS.GÓRCZEWSKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polake Re: Jelonki straciły 189 24.12.06, 23:59 Raz, że napisałem, że jest relatywnie daleko (mam nadzieję, że rozumiesz znaczenie tego słowa), dwa, dla starszej osoby przejście w zimie po lodzie nawet krótkiego kawałka może być ciężkie. Dla mnie, dla Ciebie, pewnie i dla szefa ZTMu nie jest to duży kawałek do przejścia, ale autobusami nie jeżdżą tylko tacy ludzie, jak my. Rozumiem, żeby ten autobus tylko mi pasował do pętli, to bym się nie kłócił, ale on naprawdę miał do samej Górczewskiej duże wzięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędnik Tabor się starzeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 14:17 a jednocześnie kupuje się za mało nowych autobusów by uzupełnić braki a więc trzeba było komuś coś zabrać. Pieniędzy na tabor jest mało bo potrzebne są na nasze nagrody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - 2.10.2006 wszyscy straciliśmy dobry rozkład 189 :/ IP: *.acn.waw.pl 09.01.07, 00:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wicher statystyki trochę. IP: 193.17.14.* 20.01.07, 19:15 w dni powszednie 189 w godz od 6.00 do 21.00 na odcinkuod Połczyńskiej do górczewskiej miał ok.40 do 70 pasażerów na tej samej linii od cm.wolskiego do połczyńskiej ma 5 pasażerów.Pytanie zatem do ZTM: czy to prawda że w imię wspólpracy z Geant Wola pświeciliście trasę 189???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin_Bemowo Trasa 189 skrocona IP: *.mofnet.gov.pl 23.01.07, 16:08 Ja rowniez bardzo ubolewam, ze trasa 189 zostala skrocona. Wszyscy ktorzy pisza ze dobrze sie stalo niech sie zastanowia. Nie jest tak jak niektorzy pisza, ze ja czy inne osoby ktore prostestuja wykazujemy sie dbaniem o wlasna wygode. Podam przyklad. Czesto jezdzilem z petli na Gorczewskiej na Wlochy lub dalej na lotnisko. Przejazd na Wlochy zajmowal mi 15 min. Teraz po "rewelacyjnych" zmianach przejaz zajmuje mi ok. 30-40 min.Najgorzej jest wieczorem ok. 22 bo tramwaje jezdza rzadko, a jak sie pojawiaja, to jada "stadem" czyli 2-3 na raz. Mozna to sprawdzic na rozkladzie jazdy. Pisalem w tej sprawie do ZTM. Dostalem odpowiedz, ze miasto stawia na transport szynowy, a poza tym linia charakteryzowala sie slabym wykorzystaniem przez pasazerow. Mysle, ze nie jest to prawda, bo kiedys autobus mial dobra frekwencje do samej Gorczewskiej, a teraz wszyscy wysiadaja na przystnaku Cieplownia Wola, po czym autobus odjezdza pusty w strone cmentarza. Ponizej zalaczam odpowiedz ZTM na moje zapytanie w sprawie likwidacji starej trasy. Moje zapytanie: Witam, Mam pytanie. Czy planowany jest powrot linii 189 na petle os. Gorczewska. W zwiazku z remontem petli linia zostala skierowana na Cmentarz Wolski, jednak obecnie po zakonczonym remoncie nawierzchni na petli, autobus 189 nie powrocil na stara trase. Mysle, ze jest z ogromna szkoda dla pasazerow. Niestety obecnie z kazdego autobusu 189 wszyscy pasazerowie wysiadaja na przystanku Cieplownia Wola, a nastepnie musza kontynuowac podroz innymi tramwajami lub autobusami w strone Bemowa. Autobusy 189 odjezdzaja natomiast puste w strone Cm. Wolskiego. Mam nadzieje, ze 189 wroci na stara trase. Bede niezmiernie wdzieczny za odpowiedz. Pozdrawiam, Odpowiedz ZTM Od dnia 23.12.2006 r. (sobota) trasa linii 189 skrócona czasowo do CM. WOLSKIEGO została przyjęta jako trasa stała. Uzasadnienie zmiany z Działu Planowania Przewozów: Trasa linii 189 pokrywała się z przebiegiem linii tramwajowych 8, 10, 26 oraz 27 na ciągu ulic Górczewska – Powstańców Śląskich. Zgodnie z Polityką Transportową dla m.st. Warszawy podstawowym środkiem komunikacji zbiorowej powinien być transport szynowy (tramwaj, metro, kolej), natomiast komunikacja autobusowa powinna pełnić rolę uzupełniającą. Wyżej wymienione linie tramwajowe dysponują rezerwą podaży miejsc i pozwalają na dogodny dojazd do przystanków w zespole CIEPŁOWNIA WOLA, skąd można kontynuować podróż linią 189 w kierunku południowych dzielnic Warszawy. Poruszając się po wydzielonym torowisku tramwaje cechują się krótszym czasem przejazdu niż linie autobusowe, co jest widoczne zwłaszcza w godzinach porannych, gdy tworzą się zatory na ul. Powstańców Śląskich na odcinku od ul. Borowej Góry do przewężenia jezdni w rejonie ul. Szczotkarskiej. Ponadto zwracamy uwagę, że wychodząc naprzeciw postulatom pasażerów podjęliśmy decyzję o utrzymaniu na stałe obecnej trasy linii 27 wydłużonej do OS. GÓRCZEWSKA. Tym samym zwiększyliśmy podaż miejsc na ciąg ulic, który linia 189 przestała obsługiwać. Uwzględniając koordynację rozkładów jazdy linii tramwajowych skróceniu uległ średni czas podróży na odcinku od pętli OS. GÓRCZEWSKA do przystanków w zespole CIEPŁOWNIA WOLA. Pragniemy wyjaśnić, że linia 189 charakteryzowała się niewielkim wykorzystaniem przez pasażerów na ulicach Górczewskiej i Powstańców Śląskich, co kontrastowało z przeciążeniem tej samej linii na dalszej części trasy. W tej sytuacji racjonalnym ekonomicznie rozwiązaniem było wycofanie linii z fragmentu trasy, na którym podróżuje niewielka liczba pasażerów oraz podjęcie działań mających na celu wzmocnienie linii na pozostałym odcinku. Z uwagi na fakt, że nie dysponujemy dodatkowym taborem autobusowym, który mógłby zostać skierowany do ruchu, skrócenie trasy linii 189 pozwoliło poprawić jej częstotliwość kursowania. Mając na uwadze powyższe podjęliśmy decyzję o utrzymaniu na stałe obecnej skróconej trasy linii 189. Odpowiedz Link Zgłoś
e-tam Re: Trasa 189 skrocona 23.01.07, 17:03 > W tej sytuacji racjonalnym ekonomicznie rozwiązaniem było wycofanie linii z > fragmentu trasy, na którym podróżuje niewielka liczba pasażerów oraz > podjęcie działań mających na celu wzmocnienie linii na pozostałym odcinku. Z > uwagi na fakt, że nie dysponujemy dodatkowym taborem autobusowym, który > mógłby zostać skierowany do ruchu, skrócenie trasy linii 189 pozwoliło > poprawić jej częstotliwość kursowania. Mając na uwadze powyższe podjęliśmy > decyzję o utrzymaniu na stałe obecnej skróconej trasy linii 189. Bzdury! Częstotliwość nie uległa poprawie. Wręcz przeciwnie - pogorszyła się. Jeszcze niedawno w DS 189 kursowało co 13 minut. Teraz jest co 15. A linii autobusowych pokrywających się z tramwajami na dużo większym odcinku jest pełno i nic z tym ZTM nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aasza Re: Trasa 189 skrocona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 17:28 A 189 na Połczyńskiej to nie dubluje tych samych tramwajów do cm wolskiego? ZTMie apelujemy do Ciebie my mieszkańcy Jelonek i całego Bemowa a także mieszkańcy Włoch zrobiłeś nam niedzwiedzią przysługę, przyznaj się do błędu i niech jak najszybciej 189 wraca na Jelonki.Jeśli już tak kurczowo trzymacie się tego, żeby autobusy nie dublowały tramwajów(chociaż nie wydaje mi się żeby na tak krótkim odcinku mozna by to było nazwać dublowaniem)proponuje skierować linie 189 od powstańców śląskich w człuchowską i lazurową do pętli górcewska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktor13 ZTM postawił na swoim:(((( IP: 193.17.14.* 23.01.07, 18:30 jest to maszyna bardziej chyba zbiurokratyzowana od PKO BP.Zamirzaja podnieśc ceny biletów o 60 groszy a wcale nie dbaja o pazazerów.I nie szukają oszczędności.wróże bardzo krótkie zyxcie ztm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gr Re: Trasa 189 skrocona IP: *.acn.waw.pl 29.01.07, 23:34 hehe..... szkoda tylko, ze ten transport szynowy NIE JEST BEZAWARYJNY i ze dociera tylko wybiorczo w pewne rejony warszawy... Odpowiedz Link Zgłoś