Dodaj do ulubionych

Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą

IP: *.acn.waw.pl 22.12.06, 23:14
Skąd się tacy biorą ? W środku Afryki - OK, ale w XXI-wiecznej Europie...
Hahahaha.......
Obserwuj wątek
    • Gość: muka! Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.aster.pl 23.12.06, 02:13
      Skąd się biorą tacy idioci jak ty - to jest właściwie postawione pytanie...
      • Gość: Enola Gay Fantastyczna historia - imie jako klatwa... IP: *.range86-129.btcentralplus.com 23.12.06, 21:42
        • arius5 Czlowiekowi wszystko wmowisz 27.12.06, 00:20
          i czlowiek uwierzy we wszystko
          dlatego tak latwo maja przerozni oszusci, sekty, religie
      • pablo63 Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą 26.12.06, 16:39
        Sam jesteś idiota, kolega powyżej ma rację !! Kraj w środku EUropy, no ale to
        kraj trzeciego świata.....

Pzdr pablo
        • Gość: Raptor Zgadzam się z twoim oponenetem. Obaj jesteście IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 26.12.06, 21:17
          deklami prostymi jak wzorzec metra z Sevres. Przecież to piękna tradycja wsparta
          legendą. Nie sądzę, by ktokolwiek w tej rodzinie brał tę klątwę poważnie.
      • Gość: adamp Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: 80.55.181.* 27.12.06, 05:28
        Mowisz, ze on jest idiota? A ja twierdze ze zaniewscy sa idiotami jesli w to
        wierza. A czy wierza? Na to odpowiedzmy sobie sami.
    • Gość: kotek@tuptus.org Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 03:40
      Ja też noszę to imię tylko w innym zapisie Jimena
      • Gość: (L) Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.acn.waw.pl 25.12.06, 04:18
        "Zosia Xymena ma teraz 14 lat, blond loki, ubiera się sportowo. Chodzi do 10.
        klasy amerykańskiej szkoły w Konstancinie, za rok wybiera się na studia."

nieźle mają te x-meny, 15 lat i na studia... bez liceum, bez matury. a co :)
        • Gość: Autor Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 15:16

> nieźle mają te x-meny, 15 lat i na studia... bez liceum, bez matury. a co :)

O panie, bo to hajlajf!
        • Gość: kasia Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.07, 19:23
          o booze wez nie zrozumiales tego :/ ona po szkole pojdzie do liceum
    • Gość: diplodok Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 00:07
      Skąd się biorą, to się biorą, ale fajne laski te Xymeny są... ;-)
    • Gość: Martin Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 13:53
      " (...)
      I ja to słyszę, i ja tak wierzę,

Płaczę i mówię pacierze.
      (...)"

ciekawa historia :)
      • Gość: juleczka Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.aster.pl 26.12.06, 14:16
        Ale głupota...
        Biedne te dziewczyny.
    • Gość: ;-) a rodzinnego psychiatrę też macie, debile? IP: *.static.korbank.pl 26.12.06, 14:17
      skad się biorą tacy idioci?

az trudno uwierzyć...

dobrze, nie nie nazywają córek Hermenegilda...
    • Gość: Tekla Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.06, 14:18
      a ja tez mam taka historie w rodzinie. Podobno moja pra-pra babka byla hrabina
      ktora popelnila mezalians i poslubila ogrodnika. Jej matka w akcie zemsty
      przeklela potomkow corki do pieciu pokolen i ja jestem wlasnie tym ostatnim,
      piatym. Klatwa jest niesprecyzowana, dotyczy ogolnych niepowodzen i nieszczesc w
      zyciu jakie maja spotykac przedstawicieli Rodziny. Oczywiscie 4 siostry mojej
      mamy - wspaniale ciotki i prawdziwe czarownice tlumacza klatwa kazde
      niepowodzenie - od zlego wyboru meza po spalone na obiad ziemniaki
      (przesadzilam, to im sie nigdy nie zgadza - wspaniale wszystkie gotuja). Co
      jakis czas odprawiaja cudowne obrzedy zeby klatwe odgonic :) dzieki temu mam
      wspanialy folklor rodzinny. Ja sama mam na imie Tekla - z klatwa nie ma nic
      wspolnego, ale po lekturze tekstu gazety wierze, ze mi pomoze i zamazpojscia
      doczekam ;)I podobnie ja Xymeny imie bardzo sobie chwale, przynosi mi w zyciu
      mnostwo szczescia...i meskiego zainteresowania.
    • Gość: Xys Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.bbtec.net 26.12.06, 14:25
      Ladne imie. Bardzo mi sie podoba.
      • subcomm Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą 26.12.06, 15:03
        ładne dziewczyny przede wszystkim :)
    • Gość: kasia Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 14:56
      Z nienacka...
      Imię bardzo ładne, choć mnie bardziej się podoba w zapisie "Ksymena".
      Myslę, że klątwa to teraz bardziej ciekawostka, a nadawanie tego imienia to
      raczej tradycja rodzinna. Chociaż... kto tam wie ;-).
      U mnie w rodzinie stale pojawia się imie Katarzyna, Jan i Andrzej. Od wielu
      wieków. Mnie się to podoba.
    • Gość: Mary Xymena Zaniewska - czerwona zaraza! IP: 217.153.205.* 26.12.06, 15:05
      Pupilka peerelowskiej TVP i członkinii "honorowa" komitetu wyborczego
      Cimoszewicza (dwojga imion WŁodzimierza Józefa - pierwszego na cześć Lenina,
      drygieno na cześć Stalina). Taka to "arystokracja" z towarzyszki Zaniewskiej.
      • gaudencja Re: Xymena Zaniewska - czerwona zaraza! 26.12.06, 15:44
        Ale te dwie młode Ksymeny z czerwonym nie mają nic wspólnego, a tradycja
        rodzinna bardzo ładna!
        • slon_bim-bom Re: Xymena Zaniewska - czerwona zaraza! 26.12.06, 16:06
          to Hiszpanie X czytają jak Ch??
          nie wiedziałam...
          ale w takim razie, czemu my czytamy Xymeny jak "ks"?
          • Gość: i Re: Xymena Zaniewska - czerwona zaraza! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 17:10
            slon_bim-bom napisała:

> to Hiszpanie X czytają jak Ch??

To archaiczna forma zapisu, dziś występuje tez uwspółcześniony wariant Jimena.
            Samo imię kojarzy się głównie z legendą o Cydzie i jest u nas bardziej znane w
            wersji Szimena, pod wpływem j. francuskiego.
        • the_dzidka Re: Xymena Zaniewska - czerwona zaraza! 26.12.06, 16:20
          Daj spokój, z kim ty próbujesz dyskutować. Wystarczy przeczytać, jakim jezykiem
          się ta "Mary" posługuje.
          • Gość: Anda Re: Xymena Zaniewska - czerwona zaraza! IP: *.c246.petrotel.pl 26.12.06, 16:30
            > Cioteczną siostrą babci Basi Xymeny okazuje się scenografka Xymena Zaniewska.

Ależ się złożyło przez przypadek, hahaha :-))))
            • luciferia Re: Xymena Zaniewska - czerwona zaraza! 27.12.06, 02:53
              A ja też mam podobną historię w rodzinie ze strony mojej babci...
              Każda najstarsza córka musiała dostawać ryngraf, który kładł na dziewczynach
              klątwe: ich pierwsza miłość zawsze zginie tragicznie.
              I niestety, zawsze się sprawdzało.
          • Gość: Mary a co ci mój język przeszkadza? IP: 217.153.205.* 26.12.06, 17:15
            Język jak język - ale Zaniewska JEST peerelowską pupilką i czerwoną
            towarzyszką, bez wzgledu czy napiszę o niej po prostakcu "ubecka bladź" czy po
            ynteligencku "sympatyczka postkomunistów" - na jedno wychodzi.
      • Gość: Bajki z Kaczolandu Re: Xymena Zaniewska - czerwona zaraza! IP: *.natpool8.outside.ucf.edu 26.12.06, 19:01
        A tak - poza tym - "Mary" to wszyscy w domu zdrowi???
    • Gość: Katarzyna Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.acn.waw.pl 26.12.06, 16:43
      Ja tam jestem lasa na rodzinne opowiesci, tradycje itp. Moze dlatego, ze rodzny
      mamy nie mialam za duzo a i dosc szybko stracilam, bo mialam 13 lat, a
      wczesniej babunia chorowala wiele, wiele lat, wiec pamieta wszystko jak przez
      mgle... ze strony taty rodzina jakas tajemnicza, babcia nie chce nic mowic,
      zakazuje mi pytan o rodzine...a to ciaganie jeszcze bardziej... Ale z tego
      braku zazdroszcze takiej tradycji!!! Ja postanowila ze jesli kiedys urodze
      coreczke nadam jej imie po mojej prababci, ktorej ani ja ani moja mama nigdy
      nie poznalysmy: Marcyjanna.

Mi rodzice nadali imie Kasia. Dlugo ropaczalam, ze imie taki popularne, ze
      moglabym byc nawed Hermeregilda :) A teraz doceniam ze mam takie imie
      tradycyjne, piekne :)
      • Gość: Kerim Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.acn.waw.pl 26.12.06, 16:58
        No to daj odrazu Rzepicha :)
        Też prapszodkini.
        • Gość: unia Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 19:17
          (…)Narody Europy, tworząc między sobą coraz ściślejszy związek, są zdecydowane
          dzielić ze sobą pokojową przyszłość opartą na wspólnych wartościach.
          Świadoma swego duchowo-religijnego i moralnego dziedzictwa, (…) Unia jest
          zbudowana na niepodzielnych, powszechnych wartościach godności osoby ludzkiej,
          wolności, równości i solidarności; opiera się na zasadach demokracji i państwa
          prawnego.(…)Unia przyczynia się do ochrony i rozwoju tych wspólnych wartości,
          szanując przy tym różnorodność kultur i tradycji narodów Europy, jak również
          tożsamość narodową Państw Członkowskich (…) Zakazana jest wszelka dyskryminacja
          w szczególności ze względu na płeć, rasę, kolor skóry, pochodzenie etniczne lub
          społeczne, cechy genetyczne, język, religię lub przekonania, opinie polityczne
          lub wszelkie inne opinie, przynależność do mniejszości narodowej, majątek,
          urodzenie, niepełnosprawność, wiek lub orientację seksualną(…)
    • Gość: Kerim Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.acn.waw.pl 26.12.06, 16:56
      Pajac jesteś, nic nie rozumiesz.
      Fajna historia
    • Gość: Kasia Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 26.12.06, 17:00
      Ciekawa historia. Przynajmniej jest o czym porozmawiać podczas rodzinnych
      spotkań.
    • Gość: MYOB Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.chello.pl 26.12.06, 17:21
      A idź i zajmij się swoimi sprawami.Co Ty, problemów innych nie masz
      tylko wydziwiać nad historią czyjegoś imienia?
      • Gość: MYOB Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.chello.pl 26.12.06, 17:26
        To było oczywiście do pierwszego Gościa
        Pozdrawiam Go zresztą (chociaż nie rozumiem) oraz pozzostałych forowiczów
    • Gość: eurofan Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.12.06, 17:42
      Ale ciemnogrod...
      • sherman-doberman Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą 26.12.06, 18:02
        Jeżeli eurofan, to coś nie tak u ciebie z głową. Historie rodzinne tego typu są cenione na całym świecie,
        każdy sobie przodków wyszukuje, wykopuje ew. nawet kupuje. Wiesza portrety przodków w salonie.
        Autentyczna historia tego rodzaju to skarb. Ubarwia szare życie. Przynajmnie się wie, że się myszy
        spod ogona nie wypadło.
        Pewnie ci, co krytykują, właśnie takiej mizernej są proweniencji.
        • Gość: Autor Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.fuw.edu.pl 26.12.06, 19:53
          > Autentyczna historia tego rodzaju to skarb. Ubarwia szare życie. Przynajmnie si
          > ę wie, że się myszy
          > spod ogona nie wypadło.
          > Pewnie ci, co krytykują, właśnie takiej mizernej są proweniencji.

No tak, jak się w życiu niczego nie osiągnęło, to zawsze można jakąś bajeczkę w
          towarzystwie strzelić o klątwie rodzinnej. Oczywiście 80 letnie zdjęcie
          "rodzinne" z allegro na ścianie to podstawa.
          • Gość: Raptor I właśnie na tym panent polega, że oni zdjęcia IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 26.12.06, 21:21
            rodzinnego na Alegro nie muszą kupować. Ach ta ludzka zawiść.
        • Gość: eurofan Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.12.06, 23:39
          Wybacz ale gusla, klatwy i inne zabobony to zaden powod do dumy. A
          "proweniencji" wszyscy sa tej samej. To jakich sie mialo przodkow nie
          przysparza nikomu honoru ani ujmy.
        • Gość: mysza Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 13:01
          wypraszam sobie!
    • karoluch Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą 26.12.06, 18:14
      Barbara Xymena jest najpiękniejszą kobietą na świecie !
    • dakula Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą 26.12.06, 18:34
      "Skąd się tacy biorą?"-Jakie to szczęście , że są jeszcze ludzie,którzy
      kultywują rodzinne tradycje.Ech,pospolici zjadacze chleba, nigdy tego nie
      zrozumiecie.
    • Gość: anka GW - znowu błędy? IP: *.chello.pl 26.12.06, 18:41
      " Zosia Xymena ma teraz 14 lat, blond loki, ubiera się sportowo. Chodzi do 10.
      klasy amerykańskiej szkoły w Konstancinie, za rok wybiera się na studia. "

To ciekawe, że 14 latka chodzi do 10 klasy, i za rok idzie na studia. A na
      zdjęciu jaka wyrośnięta! No, no...
    • Gość: marecki Jimena IP: *.onocable.ono.com 26.12.06, 18:44
      Ximena, czyli czesciej spotykana Jimena (czytaj Himena) to nie wcale takie
      zadkie imie w hiszpanii. Ja osobicscie znam jedna. To ze pisza przez X to tez
      sie spotyka, podobnie jak z imieniem Javier (czytaj Havier) pisza czasem
      Xavier. Na dodatek moge powiedziec ze w Andaluzji, w provincji Cadiz jest
      miasteczko o nazwie Jimena.
    • technicolor Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą 26.12.06, 19:09
      Bardzo ciekawa historia!

Ja mam w dowodzie Ksymena, poniewaz urodzilam sie w stanie wojennym, a wtedy nie
      pozwolono na litere X. Natomiast imie (jako pierwsze i jedyne) wybrala mi mama.
      Do dzis mi powtarza, ze to po pani Xymenie Zaniewskiej, ktora zawsze chcialam
      poznac!
      Niesamowite, ze wiele Xymen idzie w kierunku sztuki. Ja ukonczylam Grafike
      Uzytkowa.
      Obecnie dla wiekszosci znajomych jestem Xena, bo wojownicza ze mnie kobietka. :)
      Pozdrawiam Serdecznie
    • Gość: gośka Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: 81.15.194.* 26.12.06, 19:58
      Moja przyjaciółka ma na imię Ksymena i kiedy ją poznawałam był to rzeczywiście
      lekki szok-to imię kojarzyło mi się wyłacznie z panią Zaniewską.Teraz nie
      wyobrażam sobie żeby Ksyśka nazywała się inaczej :)To oryginalne imię bardzo do
      niej pasuje,podkreśla jej wyjątkową osobowość."Moja"Ksymena nosi je z radością
      i dumą! :)
      • jadaczek Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą 26.12.06, 20:45
        A ja miałem kiedyś studentkę o tym imieniu...Zawsze mnie fascynowało i jakoś
        nigdy nie miałem możliwości spytania:) A teraz po przeczytaniu tego...cóż...dr.
        Xymeny pewnie już nie spotkam:) ale domyślam się,że także pochodzi z Tej
        rodziny:) I dobrze, że są w Polsce nadal ludzie którzy sznują takie rodzinne
        tradycje...Bez nich właśnie sami z siebie robimy plebs Europy...Bez nich i bez
        szacunku dla nich...
        • Gość: drutem kolczastym rodzina jest popi.rd.dolona IP: *.hsd1.or.comcast.net 26.12.06, 22:08
          ten swiety obrazek i wiara czynia cuda, jestescie przeklete czarownice, na stos
          i kolek osinowy w dope, cholera jasna co jest z tymi polakami...popijajac cherbatka,
          • Gość: exkomunikant Re: zgadka dla zawiedzionych ......;)- IP: *.chello.pl 26.12.06, 22:15
            jak zrozumie ze to wcale nie jest klatwa to sama bedzie dziekowac ;)-
    • Gość: saszka Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.acn.waw.pl 26.12.06, 22:36
      "Zosia Xymena ma teraz 14 lat, blond loki, ubiera się sportowo. Chodzi do 10.
      klasy amerykańskiej szkoły w Konstancinie, za rok wybiera się na studia.
      Chciałaby zająć się malarstwem, jak tata i dziadek, ale jest racjonalistką. Wie,
      że trudno się z tego utrzymać".......tak tak ....trudno się z tego utrzymać ale
      na szkołę za 8 000 miesięcznie zawsze się znajdzie..... no coments...
    • Gość: Ksymena:) Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.eranet.pl 26.12.06, 22:37
      "pochodzenie" mojego imienia jest nieco bardziej prozaiczne... nad moją rodziną
      nie ciąży żadna klątwa... ot mój ojciec chciał,by córka miała oryginalne imię...
      i prawdą jest,że udało mu się to wyjątkowo...

jako Ksymena "dorobiłam" się kilku przezwisk... byłam nie tylko (wspominaną
      Ksantypą/Ksantypcią),ale i Kseniusią (z wariantem "Niusia"),Krysmeną,Ksarą,etc.
      (włączając w to "Krystynę" - jeden z profesorów uznał,że nie może istnieć takie
      imię jak "Ksymena" i na własny użytek przechrzcił mnie -na egzaminacyjnej-
      liście na "Kryśkę").

i pomyśleć,że imię to mogłoby brzmieć "Szymona",gdyby istniał żeński odpowiednik
      imienia "Szymon"...

• Gość: French_School Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.dyn.iinet.net.au 26.12.06, 23:54

Gwoli scislosci:

Klas jest 12, w 10 klasie oplata wynosi 34 200 tys PLZ rocznie, szkola oferuje
      IB czyli mature miedzynarodowa
      www.ias.edu.pl/tuition_fee.phporaz
      www.state.gov/m/a/os/8870.htm
      Rada dla dziennikarza i forumowego przyglupa : Google nie boli, sprawdz zrodla zanim cokolwiek
      napiszesz!
    • anahella Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą 27.12.06, 00:06
      W dobie, gdy w przedszkolach kroluja Oliwie, Klaudie i Dzesiki - imie Xymena
      wydaje sie archaiczne, ale za to wsparte niesamowita legenda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka