Gość: - IP: *.acn.waw.pl 22.12.06, 23:14 Skąd się tacy biorą ? W środku Afryki - OK, ale w XXI-wiecznej Europie... Hahahaha....... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: muka! Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.aster.pl 23.12.06, 02:13 Skąd się biorą tacy idioci jak ty - to jest właściwie postawione pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enola Gay Fantastyczna historia - imie jako klatwa... IP: *.range86-129.btcentralplus.com 23.12.06, 21:42 Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Czlowiekowi wszystko wmowisz 27.12.06, 00:20 i czlowiek uwierzy we wszystko dlatego tak latwo maja przerozni oszusci, sekty, religie Odpowiedz Link Zgłoś
pablo63 Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą 26.12.06, 16:39 Sam jesteś idiota, kolega powyżej ma rację !! Kraj w środku EUropy, no ale to kraj trzeciego świata..... Pzdr pablo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raptor Zgadzam się z twoim oponenetem. Obaj jesteście IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 26.12.06, 21:17 deklami prostymi jak wzorzec metra z Sevres. Przecież to piękna tradycja wsparta legendą. Nie sądzę, by ktokolwiek w tej rodzinie brał tę klątwę poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamp Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: 80.55.181.* 27.12.06, 05:28 Mowisz, ze on jest idiota? A ja twierdze ze zaniewscy sa idiotami jesli w to wierza. A czy wierza? Na to odpowiedzmy sobie sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek@tuptus.org Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 03:40 Ja też noszę to imię tylko w innym zapisie Jimena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (L) Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.acn.waw.pl 25.12.06, 04:18 "Zosia Xymena ma teraz 14 lat, blond loki, ubiera się sportowo. Chodzi do 10. klasy amerykańskiej szkoły w Konstancinie, za rok wybiera się na studia." nieźle mają te x-meny, 15 lat i na studia... bez liceum, bez matury. a co :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 15:16 > nieźle mają te x-meny, 15 lat i na studia... bez liceum, bez matury. a co :) O panie, bo to hajlajf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.07, 19:23 o booze wez nie zrozumiales tego :/ ona po szkole pojdzie do liceum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diplodok Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 00:07 Skąd się biorą, to się biorą, ale fajne laski te Xymeny są... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martin Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 13:53 " (...) I ja to słyszę, i ja tak wierzę, Płaczę i mówię pacierze. (...)" ciekawa historia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juleczka Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.aster.pl 26.12.06, 14:16 Ale głupota... Biedne te dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) a rodzinnego psychiatrę też macie, debile? IP: *.static.korbank.pl 26.12.06, 14:17 skad się biorą tacy idioci? az trudno uwierzyć... dobrze, nie nie nazywają córek Hermenegilda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tekla Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.06, 14:18 a ja tez mam taka historie w rodzinie. Podobno moja pra-pra babka byla hrabina ktora popelnila mezalians i poslubila ogrodnika. Jej matka w akcie zemsty przeklela potomkow corki do pieciu pokolen i ja jestem wlasnie tym ostatnim, piatym. Klatwa jest niesprecyzowana, dotyczy ogolnych niepowodzen i nieszczesc w zyciu jakie maja spotykac przedstawicieli Rodziny. Oczywiscie 4 siostry mojej mamy - wspaniale ciotki i prawdziwe czarownice tlumacza klatwa kazde niepowodzenie - od zlego wyboru meza po spalone na obiad ziemniaki (przesadzilam, to im sie nigdy nie zgadza - wspaniale wszystkie gotuja). Co jakis czas odprawiaja cudowne obrzedy zeby klatwe odgonic :) dzieki temu mam wspanialy folklor rodzinny. Ja sama mam na imie Tekla - z klatwa nie ma nic wspolnego, ale po lekturze tekstu gazety wierze, ze mi pomoze i zamazpojscia doczekam ;)I podobnie ja Xymeny imie bardzo sobie chwale, przynosi mi w zyciu mnostwo szczescia...i meskiego zainteresowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xys Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.bbtec.net 26.12.06, 14:25 Ladne imie. Bardzo mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
subcomm Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą 26.12.06, 15:03 ładne dziewczyny przede wszystkim :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 14:56 Z nienacka... Imię bardzo ładne, choć mnie bardziej się podoba w zapisie "Ksymena". Myslę, że klątwa to teraz bardziej ciekawostka, a nadawanie tego imienia to raczej tradycja rodzinna. Chociaż... kto tam wie ;-). U mnie w rodzinie stale pojawia się imie Katarzyna, Jan i Andrzej. Od wielu wieków. Mnie się to podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary Xymena Zaniewska - czerwona zaraza! IP: 217.153.205.* 26.12.06, 15:05 Pupilka peerelowskiej TVP i członkinii "honorowa" komitetu wyborczego Cimoszewicza (dwojga imion WŁodzimierza Józefa - pierwszego na cześć Lenina, drygieno na cześć Stalina). Taka to "arystokracja" z towarzyszki Zaniewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Xymena Zaniewska - czerwona zaraza! 26.12.06, 15:44 Ale te dwie młode Ksymeny z czerwonym nie mają nic wspólnego, a tradycja rodzinna bardzo ładna! Odpowiedz Link Zgłoś
slon_bim-bom Re: Xymena Zaniewska - czerwona zaraza! 26.12.06, 16:06 to Hiszpanie X czytają jak Ch?? nie wiedziałam... ale w takim razie, czemu my czytamy Xymeny jak "ks"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Re: Xymena Zaniewska - czerwona zaraza! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 17:10 slon_bim-bom napisała: > to Hiszpanie X czytają jak Ch?? To archaiczna forma zapisu, dziś występuje tez uwspółcześniony wariant Jimena. Samo imię kojarzy się głównie z legendą o Cydzie i jest u nas bardziej znane w wersji Szimena, pod wpływem j. francuskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Xymena Zaniewska - czerwona zaraza! 26.12.06, 16:20 Daj spokój, z kim ty próbujesz dyskutować. Wystarczy przeczytać, jakim jezykiem się ta "Mary" posługuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anda Re: Xymena Zaniewska - czerwona zaraza! IP: *.c246.petrotel.pl 26.12.06, 16:30 > Cioteczną siostrą babci Basi Xymeny okazuje się scenografka Xymena Zaniewska. Ależ się złożyło przez przypadek, hahaha :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
luciferia Re: Xymena Zaniewska - czerwona zaraza! 27.12.06, 02:53 A ja też mam podobną historię w rodzinie ze strony mojej babci... Każda najstarsza córka musiała dostawać ryngraf, który kładł na dziewczynach klątwe: ich pierwsza miłość zawsze zginie tragicznie. I niestety, zawsze się sprawdzało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary a co ci mój język przeszkadza? IP: 217.153.205.* 26.12.06, 17:15 Język jak język - ale Zaniewska JEST peerelowską pupilką i czerwoną towarzyszką, bez wzgledu czy napiszę o niej po prostakcu "ubecka bladź" czy po ynteligencku "sympatyczka postkomunistów" - na jedno wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bajki z Kaczolandu Re: Xymena Zaniewska - czerwona zaraza! IP: *.natpool8.outside.ucf.edu 26.12.06, 19:01 A tak - poza tym - "Mary" to wszyscy w domu zdrowi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.acn.waw.pl 26.12.06, 16:43 Ja tam jestem lasa na rodzinne opowiesci, tradycje itp. Moze dlatego, ze rodzny mamy nie mialam za duzo a i dosc szybko stracilam, bo mialam 13 lat, a wczesniej babunia chorowala wiele, wiele lat, wiec pamieta wszystko jak przez mgle... ze strony taty rodzina jakas tajemnicza, babcia nie chce nic mowic, zakazuje mi pytan o rodzine...a to ciaganie jeszcze bardziej... Ale z tego braku zazdroszcze takiej tradycji!!! Ja postanowila ze jesli kiedys urodze coreczke nadam jej imie po mojej prababci, ktorej ani ja ani moja mama nigdy nie poznalysmy: Marcyjanna. Mi rodzice nadali imie Kasia. Dlugo ropaczalam, ze imie taki popularne, ze moglabym byc nawed Hermeregilda :) A teraz doceniam ze mam takie imie tradycyjne, piekne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kerim Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.acn.waw.pl 26.12.06, 16:58 No to daj odrazu Rzepicha :) Też prapszodkini. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unia Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 19:17 (…)Narody Europy, tworząc między sobą coraz ściślejszy związek, są zdecydowane dzielić ze sobą pokojową przyszłość opartą na wspólnych wartościach. Świadoma swego duchowo-religijnego i moralnego dziedzictwa, (…) Unia jest zbudowana na niepodzielnych, powszechnych wartościach godności osoby ludzkiej, wolności, równości i solidarności; opiera się na zasadach demokracji i państwa prawnego.(…)Unia przyczynia się do ochrony i rozwoju tych wspólnych wartości, szanując przy tym różnorodność kultur i tradycji narodów Europy, jak również tożsamość narodową Państw Członkowskich (…) Zakazana jest wszelka dyskryminacja w szczególności ze względu na płeć, rasę, kolor skóry, pochodzenie etniczne lub społeczne, cechy genetyczne, język, religię lub przekonania, opinie polityczne lub wszelkie inne opinie, przynależność do mniejszości narodowej, majątek, urodzenie, niepełnosprawność, wiek lub orientację seksualną(…) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kerim Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.acn.waw.pl 26.12.06, 16:56 Pajac jesteś, nic nie rozumiesz. Fajna historia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 26.12.06, 17:00 Ciekawa historia. Przynajmniej jest o czym porozmawiać podczas rodzinnych spotkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MYOB Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.chello.pl 26.12.06, 17:21 A idź i zajmij się swoimi sprawami.Co Ty, problemów innych nie masz tylko wydziwiać nad historią czyjegoś imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MYOB Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.chello.pl 26.12.06, 17:26 To było oczywiście do pierwszego Gościa Pozdrawiam Go zresztą (chociaż nie rozumiem) oraz pozzostałych forowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofan Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.12.06, 17:42 Ale ciemnogrod... Odpowiedz Link Zgłoś
sherman-doberman Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą 26.12.06, 18:02 Jeżeli eurofan, to coś nie tak u ciebie z głową. Historie rodzinne tego typu są cenione na całym świecie, każdy sobie przodków wyszukuje, wykopuje ew. nawet kupuje. Wiesza portrety przodków w salonie. Autentyczna historia tego rodzaju to skarb. Ubarwia szare życie. Przynajmnie się wie, że się myszy spod ogona nie wypadło. Pewnie ci, co krytykują, właśnie takiej mizernej są proweniencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.fuw.edu.pl 26.12.06, 19:53 > Autentyczna historia tego rodzaju to skarb. Ubarwia szare życie. Przynajmnie si > ę wie, że się myszy > spod ogona nie wypadło. > Pewnie ci, co krytykują, właśnie takiej mizernej są proweniencji. No tak, jak się w życiu niczego nie osiągnęło, to zawsze można jakąś bajeczkę w towarzystwie strzelić o klątwie rodzinnej. Oczywiście 80 letnie zdjęcie "rodzinne" z allegro na ścianie to podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raptor I właśnie na tym panent polega, że oni zdjęcia IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 26.12.06, 21:21 rodzinnego na Alegro nie muszą kupować. Ach ta ludzka zawiść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofan Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.12.06, 23:39 Wybacz ale gusla, klatwy i inne zabobony to zaden powod do dumy. A "proweniencji" wszyscy sa tej samej. To jakich sie mialo przodkow nie przysparza nikomu honoru ani ujmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 13:01 wypraszam sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
karoluch Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą 26.12.06, 18:14 Barbara Xymena jest najpiękniejszą kobietą na świecie ! Odpowiedz Link Zgłoś
dakula Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą 26.12.06, 18:34 "Skąd się tacy biorą?"-Jakie to szczęście , że są jeszcze ludzie,którzy kultywują rodzinne tradycje.Ech,pospolici zjadacze chleba, nigdy tego nie zrozumiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka GW - znowu błędy? IP: *.chello.pl 26.12.06, 18:41 " Zosia Xymena ma teraz 14 lat, blond loki, ubiera się sportowo. Chodzi do 10. klasy amerykańskiej szkoły w Konstancinie, za rok wybiera się na studia. " To ciekawe, że 14 latka chodzi do 10 klasy, i za rok idzie na studia. A na zdjęciu jaka wyrośnięta! No, no... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marecki Jimena IP: *.onocable.ono.com 26.12.06, 18:44 Ximena, czyli czesciej spotykana Jimena (czytaj Himena) to nie wcale takie zadkie imie w hiszpanii. Ja osobicscie znam jedna. To ze pisza przez X to tez sie spotyka, podobnie jak z imieniem Javier (czytaj Havier) pisza czasem Xavier. Na dodatek moge powiedziec ze w Andaluzji, w provincji Cadiz jest miasteczko o nazwie Jimena. Odpowiedz Link Zgłoś
technicolor Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą 26.12.06, 19:09 Bardzo ciekawa historia! Ja mam w dowodzie Ksymena, poniewaz urodzilam sie w stanie wojennym, a wtedy nie pozwolono na litere X. Natomiast imie (jako pierwsze i jedyne) wybrala mi mama. Do dzis mi powtarza, ze to po pani Xymenie Zaniewskiej, ktora zawsze chcialam poznac! Niesamowite, ze wiele Xymen idzie w kierunku sztuki. Ja ukonczylam Grafike Uzytkowa. Obecnie dla wiekszosci znajomych jestem Xena, bo wojownicza ze mnie kobietka. :) Pozdrawiam Serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośka Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: 81.15.194.* 26.12.06, 19:58 Moja przyjaciółka ma na imię Ksymena i kiedy ją poznawałam był to rzeczywiście lekki szok-to imię kojarzyło mi się wyłacznie z panią Zaniewską.Teraz nie wyobrażam sobie żeby Ksyśka nazywała się inaczej :)To oryginalne imię bardzo do niej pasuje,podkreśla jej wyjątkową osobowość."Moja"Ksymena nosi je z radością i dumą! :) Odpowiedz Link Zgłoś
jadaczek Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą 26.12.06, 20:45 A ja miałem kiedyś studentkę o tym imieniu...Zawsze mnie fascynowało i jakoś nigdy nie miałem możliwości spytania:) A teraz po przeczytaniu tego...cóż...dr. Xymeny pewnie już nie spotkam:) ale domyślam się,że także pochodzi z Tej rodziny:) I dobrze, że są w Polsce nadal ludzie którzy sznują takie rodzinne tradycje...Bez nich właśnie sami z siebie robimy plebs Europy...Bez nich i bez szacunku dla nich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drutem kolczastym rodzina jest popi.rd.dolona IP: *.hsd1.or.comcast.net 26.12.06, 22:08 ten swiety obrazek i wiara czynia cuda, jestescie przeklete czarownice, na stos i kolek osinowy w dope, cholera jasna co jest z tymi polakami...popijajac cherbatka, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exkomunikant Re: zgadka dla zawiedzionych ......;)- IP: *.chello.pl 26.12.06, 22:15 jak zrozumie ze to wcale nie jest klatwa to sama bedzie dziekowac ;)- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saszka Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.acn.waw.pl 26.12.06, 22:36 "Zosia Xymena ma teraz 14 lat, blond loki, ubiera się sportowo. Chodzi do 10. klasy amerykańskiej szkoły w Konstancinie, za rok wybiera się na studia. Chciałaby zająć się malarstwem, jak tata i dziadek, ale jest racjonalistką. Wie, że trudno się z tego utrzymać".......tak tak ....trudno się z tego utrzymać ale na szkołę za 8 000 miesięcznie zawsze się znajdzie..... no coments... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksymena:) Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.eranet.pl 26.12.06, 22:37 "pochodzenie" mojego imienia jest nieco bardziej prozaiczne... nad moją rodziną nie ciąży żadna klątwa... ot mój ojciec chciał,by córka miała oryginalne imię... i prawdą jest,że udało mu się to wyjątkowo... jako Ksymena "dorobiłam" się kilku przezwisk... byłam nie tylko (wspominaną Ksantypą/Ksantypcią),ale i Kseniusią (z wariantem "Niusia"),Krysmeną,Ksarą,etc. (włączając w to "Krystynę" - jeden z profesorów uznał,że nie może istnieć takie imię jak "Ksymena" i na własny użytek przechrzcił mnie -na egzaminacyjnej- liście na "Kryśkę"). i pomyśleć,że imię to mogłoby brzmieć "Szymona",gdyby istniał żeński odpowiednik imienia "Szymon"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: French_School Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.dyn.iinet.net.au 26.12.06, 23:54 Gwoli scislosci: Klas jest 12, w 10 klasie oplata wynosi 34 200 tys PLZ rocznie, szkola oferuje IB czyli mature miedzynarodowa www.ias.edu.pl/tuition_fee.phporaz www.state.gov/m/a/os/8870.htm Rada dla dziennikarza i forumowego przyglupa : Google nie boli, sprawdz zrodla zanim cokolwiek napiszesz! Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą 27.12.06, 00:06 W dobie, gdy w przedszkolach kroluja Oliwie, Klaudie i Dzesiki - imie Xymena wydaje sie archaiczne, ale za to wsparte niesamowita legenda. Odpowiedz Link Zgłoś