Dodaj do ulubionych

Fort "Służewiec"

13.05.03, 18:27
Witam,

Mam pytanie: z kim trzeba się skontaktować, żeby móc dostać się na teren tego
fortu i sfotografować pozostalości zabudowań carskich czyli ruin kaponier,
schronów oraz kazamaty? Czy ktoś z Was orientuje się w tym temacie?

Z poważaniem,
Jarek
Obserwuj wątek
    • sqh Re: Fort 'Służewiec' 14.05.03, 17:42
      Ja w takich sytuacjach (bo zajmuję się właśnie budownictwem wojskowym, choć z
      trochę późniejszego okresu) idę na bramę i pytam ciecia, do kogo trzeba
      zadzwonić. A czasem wystarczy się uśmiechnąć i powiedzieć, że przecież nikomu
      nic się nie stanie, jak wejdę na teren :-)

Gorzej jest z teranami wojskowymi - każą pisma słać, WSI sprawdzają
      wycieczkowiczów na wszystkie strony. Głupawka nasiliła się po 11 IX 2001.
      Wojsku zdaje się chyba, że cały czas trwa wojna.
      • kimowiec Re: Fort 'Służewiec' 18.05.03, 20:05
        Tak wlasnie zrobie tzn. pojde sie spytam wojskowych jak mozna sie na teren
        fortu dostac w takim i takim celu a jesli cos beda narzekac to poprosze o adres
        gdzie ewentualne pismo wyslac. Jednak mam nadzieje, ze do tego ostatniego
        jednak nie dojdzie :-) Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam.
        • kwitkows Re: Fort 'Służewiec' 19.05.03, 07:55
          kimowiec napisał:

> Tak wlasnie zrobie tzn. pojde sie spytam wojskowych jak mozna sie na teren
          > fortu dostac w takim i takim celu a jesli cos beda narzekac to poprosze o adres
          > gdzie ewentualne pismo wyslac. Jednak mam nadzieje, ze do tego ostatniego
          > jednak nie dojdzie :-) Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam.

Czy na forcie Służewiec przez przypadek nie mieści się "Czołóka"? Więc to teren prywatny i bez wojska. Raczej da się wejść zagadująć ciecia na bramie.
          A jesli kiedyś by ktoś chciał wchodzić na fort zajęty przez wojsko i życzę powodzenia. Trzeba mieć gdzieś znajomych żeby wejść nie do końca legalnie, albo studiować architekturę żeby dostać pozwolenie od wojska. Ewentualnie członkowie TPFu czasami organizują wycieczki na zamknięte forty.
          • kimowiec Re: Fort 'Służewiec' 20.05.03, 14:20
            To prawda - miesci sie tam "Czolowka" ale ciecie na bramie nic nie wiedza ale
            udaja, ze nie wiedza. W kazdym razie stwierdzili, ze tam nie ma jak dojsc i
            zebym poszedl do jednostki sie spytac.
            • tomek1970 Re: Fort 'Służewiec' 23.05.03, 07:40
              kimowiec napisał:

> To prawda - miesci sie tam "Czolowka" ale ciecie na bramie nic nie wiedza ale
              > udaja, ze nie wiedza. W kazdym razie stwierdzili, ze tam nie ma jak dojsc i
              > zebym poszedl do jednostki sie spytac.

Ja nie dawno się tam dostałem przekonujac ciecia. Ale bylem wtedy z dzieckiem w
              wózku na spacerze, wiec moze byłem mniej podejrzany. Proponuje skorzystac z
              tego pomyslu
              • kimowiec Re: Fort 'Służewiec' 30.05.03, 21:31
                Jest tylko jeden problem: ja nie mam dzieci :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka