tigrissimo 26.04.07, 10:04 Zostajecie w domu czy gdzieś w świat wybywacie? Ja ciągle niezdecydowana :-) Ech... Kusi rowerowa eskapada, ale gdzie by tu się na nią wybrać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotr.jasinski Re: Jakie pomysły na przełom kwietniowo-majowy? 26.04.07, 13:13 Ja się nie wybieram. Rower w naprawie, ogródek w stanie mocno surowym, o innych nie cierpiących zwłoki sprawach domowych nie wspominająć. A na rower to albo w lasy między Sękocinem a Nadarzynem, albo do puszczy bolimowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: Jakie pomysły na przełom kwietniowo-majowy? 26.04.07, 17:16 My od kilku lat jeździmy w góry, ale niestety tym razem jest to niemożliwe;( Hm też myślałam o roweracha, ale najpierw trzeba go mieć;))) Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Jakie pomysły na przełom kwietniowo-majowy? 26.04.07, 21:17 oo piotrze!!!:)) ja mam kawalek puszczy i pseudo domek na kawalku laki pod puszcza bolimowska wlasnie;) zdecydowanie wspaniale miejsce. zastanawia mnie, lat temu wiele, jak jeszcze kawalka puszczy nie mialam, znajoma mi opowiadala ze wlasnie gdzies do puszczy bolimowskiej jezdza na splywy kajakowe, slyszales moze cos o tym? bo ja sie nie natknelam nigdzie na wode;> ale pewnie po zlej stronie puszczy mieszkam;))) Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Rawka 26.04.07, 21:37 No ba... Rzeka Rawka słynie z tych spływów. Naprawdę piękna i malownicza. Wije się mocno. Mam kolegę, który jest fanem Rawki :-) mieszka w Komorowie i też ma na imię Piotr :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Rawka 26.04.07, 22:33 no to ja juz wiem co bede robic w weekend;> nigdy nie zapuszczalam sie w prawa strone puszczy i widze ze duzo stracilam;>> musze nadrobic, spakuje jakiegos niemeza, rower i na poszukiwania;> tylko pani pogodynka twierdzi ze ten tydzien ma byc zimny i deszczowy:/ Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Rogów 01.05.07, 00:18 Arboretum w Rogowie. Amatorom takich atrakcji polecam. Dziś odwiedziliśmy tamte strony. Ptaszyska świergolą, Rododendrony i azalie zaczynają kwitnąć i magnolie jeszcze trochę kwiatów też mają :-) (arboretum.sggw.pl/wycieczki.html). Byliśmy w Rogowie pociągiem. Do Skierniewic dojeżdża się bez problemów, ale dalej trwa przebudowa torowiska, więc wlecze się strasznie. Z Rogowa kursuje także kolejka wąskotorowa - uruchamiana w weekendy, a teraz 1,2,3 maja. Warunek przejazdu - min. 5 osób chętnych. Koszt biletu 12 pln. Więcej info na www.fpkw.pl/www.php?idSekcji=3 Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Arboretum w Rogowie 01.05.07, 00:20 arboretum.sggw.pl/wycieczki.html Może teraz będzie ok :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Do źródeł rz. Utraty 01.05.07, 00:21 Jak pogoda dopisze, to dziś (no tak, już minęła północ) wybierzemy się rowerkami do źródeł Utraty. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Do źródeł rz. Utraty 01.05.07, 18:00 ja dzis bylam w mojej puszczy,samochodem niestety,ale w koncu ta rawke odkrylam;> jak sie zrobi cieplej,pakuje rowery niemeza,i na tydzien zamykam sie w puszczy;> a jutro o ile nie zamarzne to moze po komorowskim lesie pojezdze:)) powiedz mi, gdzie te zrodla utraty sa?:>> bo jakos nigdy nie interesowalam sie nia:) Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek zimno;( 01.05.07, 18:18 i dlatego nie zapuszczamy sie gdzieś dalej! Strasznie dziś na spacerku zmarzłam brrrr;/ Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: Do źródeł rz. Utraty 01.05.07, 22:34 Udało się. Było zimno, ale wyprawa warta polecenia. Generalnie mapa topograficzna w garść, myk na rower i przed siebie :-) Teraz tyłka nie czuję :-))) A gdzie źródło Utraty? Tu :-) maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=pl&msa=10 Nasza trasa przebiegała następująco: Komorów-Strzeniówka-(do trasy 720 Otrębusy-Nadarzyn)- kawałek trasą 720 - skręt w prawo lasem do Ruśca - przeciąć trasę Katowicką - drogą do Młochowa (tam nieczynny już pałac z parkiem i stawem) - szlakiem zielonym, potem żółtym, następnie czarnym do Żelechowa - Kaleń Towarzystwo - Kaleń - przy krzyżu w lewo, aż do osi obniżenia (około 1 km od krzyża)- ŹRÓDŁO UTRATY Ważniejsze punkty orientacyjne zaznaczyłam na mapie maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=pl&msa=10 Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Do źródeł rz. Utraty 02.05.07, 09:42 musze sie wlasnie w mapy wszelkie zaopatrzyc;) bo mojej puszczy mape tez mi wcielo,wiec bladze tam i bladze;P dzis chyba laitowo podejde do tematu,i pojade te cudowne zolte morza w pecicach fotografowac:) na rowerze oczywista:) tylko musze cos wykombinowac ktoredy, bo niestety bardzo strasznie nie lubie jezdzic drogami gdzie jezdza samochody (bo wlasciwie to jaka to przyjemnosc:>). swoja droga przydalby sie jakis przewodnik po ciekawych miejscach w komorowie:) w koncu lato sie zbliza, mzona by skladowac gdzies ciekawe informacje, moze jakies zdjecia jak ktos ma:) Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Do źródeł rz. Utraty 02.05.07, 10:30 chcialam zalozyc fotoforum komorowa, co mozna by zgrabnie polaczyc z tym forum,i wlasnie tam zamieszczac opisy miejsc i zdjecia,ale chyba jestem slepa (wlasciwie to moj okulista moglby potwierdzic, wiec pewnie napewno to to), bo nie wiem jak sie fotoforum zaklada:)) koniec wylegiwania sie:/ ide naszykowac sobie prace,zeby po powrocie sobie ja zrobic:) a jak do wieczora ktos stworzy fotoforum to chetnie zamieszcze zdjecia z mojej wyprawy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
heliktyt Re: Jakie pomysły na przełom kwietniowo-majowy? 01.05.07, 21:40 Zwiedzanie najbliższych okolic , jest ze wszech miar chwalebne. Bardziej chwalebne jest zwiedzanie ze zrozumieniem (nowomodny termin, ale słuszny). Myślę o przygotowaniu typu: „wiem, na co patrzę”. Odkrywają się wtedy uroki przeszłości, jaśniej błyszczą blaski dzisiejsze. Proponuję pisanie o swoich odkryciach, nawet znanych, ale zapomnianych miejscach, tych najbliższych, które mają swoją historię, historię do opowiedzenia. Myślę też o Nowokomorowiakach (większości naszej społeczności). Pytajcie, dociekajcie, publikujcie swoje ustalenia, proponujcie swoje, nowe rozwiązania starych problemów, nawiązujcie więzy z przeszłością, bo tylko wtedy będziecie gospodarzami tej ziemi... Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Jakie pomysły na przełom kwietniowo-majowy? 02.05.07, 19:40 poslusznie melduje ze wycieczke rowerowa w zolte morze odbylam,zdjecia zrobilam:) jak by fotoforum mialo powstac,sluze:) Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: Jakie pomysły na przełom kwietniowo-majowy? 02.05.07, 20:14 Nie widzę za bardzo mozliwości założenia prywatnego Fotoforum gazetowego. Ale cały czas kombinuje jak to rozwiązać :-) Nie jestem zbyt biegła w htmlach i innych :-) ale jesli jest taka potrzeba, zamierzam sie nieco podszkolić. Podobno to nie trudne. Już dzieci w podstawówce robią swoje strony interentowe :-) Liczę też na waszą pomoc. Nie tylko w dostarczaniu danych, ale także w organizowaniu naszej foto stronki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Jakie pomysły na przełom kwietniowo-majowy? 02.05.07, 21:12 hm,ale skoro jest fotoforum pruszkowa.. trzeba by sie kogos madrego zapytac;> htmla to ja znam wiec to nie problem;)) ja sie zapisuje do pomocy wszelkiej:) Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat natenczas zdjecia tu:) 03.05.07, 10:11 fotoforum.gazeta.pl/3,0,624940,2,1.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,624941,2,2.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,624942,2,3.html ;) moje uwielbienie do roweru odziedziczylam po niemezu;> i tak on w polu fotografowal swoj,a ja swoj;)) wiec prawie wszystkie widoki sa z rowerem na pierwszym planie:) pomyslalam, ze moze zalozymy fotobloga, czyli bloga na gazecie w ktorym kazdy kto sie do nas zglosi bedzie mogl dodawac zdjecia i opis ktoredy i jak jechal/szedl/biegl/plynal czy cokolwiek;)) i bedzie taki blogowy przewodnik rowerowy po komorowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: natenczas zdjecia tu:) 03.05.07, 15:32 zdjęcia naprawdę świetnie! Te żółte pola są cudowne! p.s. fajny rower;] Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: natenczas zdjecia tu:) 03.05.07, 19:49 a tak,rower kocham nad zycie:) cierpie jedynie,ze nie jest czerwony Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Że tak się wtrącę :-) 03.05.07, 20:53 Jeśli chodzi o pruszkowskie fotoforum, to początki jego giną w pomroce forumowych dziejów, ale o ile pamiętam, to nie my je założyliśmy, ale zostało nam one niejako sprezentowane z forumowej "góry" jako jedno z bodajże siedmiu pierwszych fotoforów. Na portalu gazetowym fotoforum samemu założyć nie można, ale sprawa na pewno nie jest beznadziejna - zapytajcie o możliwość założenia na Forum o Fotoforum albo zamejlujcie w tej sprawie bezpośrednio do jednego z adminów tego forum: fotoforum.gazeta.pl/71,1,999.html?f=999 Zawsze natomiast można założyć samemu blog i umieszczać na nim zdjęcia, ale oczywiście rozumiem, że to nie to samo, co fotoforum. * * * Przeczytawszy zaś cały wątek, nie mogę sobie odmówić przyjemności zalinkowania mojej galeryjki utrackiej i pęcickiej :-) stary.pruszkow.w.interia.pl/utrata/utrata.htm fotoforum.gazeta.pl/72,2,731,31514846,31515099.html?f=731&w=31514846&a=31515099 A inne nasze galerie sprzed założenia fotoforum mamy w linku poniżej - może zaczerpniecie z nich pomysły na inne wycieczki :-) fotoforum.gazeta.pl/72,2,731,30480133.html Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: Że tak się wtrącę :-) 03.05.07, 23:58 Fajne. Na części z polecanych stronek już bywałam. Zachęcam do częstszego wtrącania się :-) Ja dziś z Małżonkiem szalałam po okolicach Raszyna i stawów. Mnóstwo fajnych ptaszorów. Spędziliśmy cały dzień. Zachwycił mnie długodziby ptaszor co się Rycyk nazywa :-) Polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Że tak się wtrącę :-) 04.05.07, 09:24 ha! a mi wiewiorka wczoraj rano na droge wyskoczyla;) lesna droge oczywista:)) i spogladalysmy na siebie, strasznie zaluje ze nie mialam aparatu, bo ladnie by wygladala z moim rowerem;PP a no i pierwszego bociana w tym roku widzialam,akurat sobie lecial.. kiedys jakas kobitka twierdzila ze jak sie zobaczy bociana w locie to wakacje beda w rozjazdach;> czyli fajny urlop mi sie szykuje:)) a moze wprosimy sie na fotoforum pruszkowa po prostu?:> Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Że tak się wtrącę :-) 04.05.07, 12:29 ilekobietamalat napisała: > a moze wprosimy sie na fotoforum pruszkowa po prostu?:> Zapraszamy serdecznie :-) Odpowiedz Link Zgłoś