Gość: milo IP: *.chello.pl 03.06.07, 12:44 Musze pojechac do strefy podmiejskiej i co mam zrobić jesli mam bilet miesieczny ale miejski. Wystarczy, ze dokupie bilet za 2,4 zł czy musze kupic caly normalny za 4,8 :roll: Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marcin Re: Bilet podmiejski a karta miejska IP: *.acn.waw.pl 03.06.07, 14:33 zwykły za 2.40, ale trzeba go skasować dopiero po przekroczeniu granicy warszawy(granicy strefy biletowej). Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_marek_wawa Re: Bilet podmiejski a karta miejska 03.06.07, 17:54 Nie. Wedlug przepisow musi wysiasc na granicy strefy i poczekac na nastepny autobus. Albo skasowac bilet podwojny jak bez karty miejskiej. W przypadku gdy zrobi tak jak napisales a w autobusie bedzie kontroler, zaplaci kare. Wysiadanie i wsiadanie na przystanku granicznym tez nie jest uznawane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Bilet podmiejski a karta miejska IP: *.acn.waw.pl 03.06.07, 18:13 Zgadza się. Generalnie kombinacje typu bilet okresowy + bilet jednorazowy nie są dozwolone. To samo dotyczy sytuacji, gdy masz bilet okresowy ulgowy, a nie masz uprawnień do ulgi. Nie możesz dokupić biletu jednorazowego ulgowego, tylko musisz kupić normalny. Zgodnie z rozdziałem II pkt 2 Taryfy www.ztm.waw.pl/taryfa2.php , pasażer może dowolnie łączyć nominały biletów jednorazowych, dobowych, trzydniowych, tygodniowych w ramach _jednego rodzaju_ [podkr. moje] biletów, by uzyskać obowiązującą opłatę za przejazd. Dowodem dokonania opłaty jest legitymowanie się skasowanymi biletami o łącznej wartości nie niższej niż wymagana w taryfie. Odpowiedz Link Zgłoś
valczak Re: Bilet podmiejski a karta miejska 03.06.07, 18:31 Nie trzeba czekac na nastepny, wystarczy wyjsc i wejsc z powrotem :) Choc nikt normalny chyba tak nie robi. Pojawila sie plotka ze w SKMce pare miesiecy temu kontrolerzy po prostu czekali na takich delikwentow i wlepiali mandaty :) Ale wydaje i sie ze to sciema, poza tym sytuacja jest nieuregulowana i rozsadek podpowiada zeby nie wysiadac. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_marek_wawa Re: Bilet podmiejski a karta miejska 03.06.07, 21:55 Nie masz racji. Wielokrotnie osoby ktore wysiadly i wsiadly do tego samego autobusu na granicznym byly kasowane przez kanarow. Ale zawsze jak masz kase mozesz sie procesowac z ZDM-em. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
atott Re: Bilet podmiejski a karta miejska 04.06.07, 10:19 wiedząc, że wyjeżdza się poza strefę miejską wystarczy od razu skasowac bilet za 4.80 i uniknąć szopek zwysiadaniem, czekaniem itp... Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Bilet podmiejski a karta miejska 06.06.07, 12:16 A po co ma płacić 4,80, skoro zapłacił już za kartę miejską? Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz_72 Re: Bilet podmiejski a karta miejska 04.06.07, 20:17 dorota_marek_wawa napisała: > (...) > sie procesowac z ZDM-em. ;) Co ma ZDM do podmiejskich :D ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ArekMiz Re: Bilet podmiejski a karta miejska IP: *.grodzisk.rgnet.org 04.06.07, 14:58 Guzik prawda. Kiedyś jechałem SKM (mając ''miejską'' kartę miejską) do Piastowa. I specjalnie na oczach kanarów w Ursusie skasowałem 2,40. Kanar do mnie podszedł, sprawdził ten bilet (pociąg był już między Ursusem a Piastowem) i NIC nie powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Bilet podmiejski a karta miejska 04.06.07, 18:20 Bo w SKM i w WKD tak można, zresztą jest to logiczne. A ZTM upiera się przy idiotycznej interpretacji, która była słuszna dawniej, jak granica strefy przebiegała między przystankami. Gdy zmieniano granice stref, chodziło właśnie o to, żeby nie płacić dodatkowo za podróż w tej strefie, na którą ma się już ważny bilet okresowy. Ale pazerność ZTM jest tak wielka, że postępuje wbrew logice. Swoją drogą możnaby zaskarżyć ichnią interpretację przepisów w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_zoliborz Re: Bilet podmiejski a karta miejska 06.06.07, 11:12 Przeciez SKM nalezy do miasta i w dodatku tak samo jak firmy autobusowe wykonuje usługi dla ZTM. Regulamin jest taki sam dla wszystkich srodków transportu miejskigo nadzorowanego przez ZTM, więc nie rozumiem dlaczego w autobusach ZTM jest pazerna a w SKM nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Re: Bilet podmiejski a karta miejska 04.06.07, 23:57 Ostatnio jechałam skm do Sulejówka Miłosnej. Mam kartę miejską , musiałam dokupic bilet w pociągu. Dostałam za 3 złote *(czyli za 2,40 + manipulacyjna) a pan konduktor powiedział, że mam skasowac ten bilet dopiero w Woli Grzybowskiej na granicy strefy. I to wszystko żadnego wysiadania mi nie proponował, nie kazał kupic droższego biletu. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Bilet podmiejski a karta miejska 05.06.07, 09:43 Toż przecie piszę, że w pociągach jest normalnie, naciągają tyko w autobusach 7xx. Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Re: Bilet podmiejski a karta miejska 05.06.07, 16:07 A tak, przepraszam niezbyt uważnie przeczytałam. Podobno kiedyś tym zajmował się NIK, ale chyba im nie wyszło, bo nadal są problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
kilovolt Re: Bilet podmiejski a karta miejska 06.06.07, 08:40 Generalnie to obecnie żaden kanar nie ma możliwości do przyczepienia się w tej sytuacji. Karę może ci wlepić gdy ty nie masz ważnego biletu, do przystanku granicznego masz miejski i wszystko w porządku, na granicznym kasujesz bilet dodatkowy i od tej chwili kanar również nic ci nie może zrobić bo ty legitymujesz się ważnym biletem i nikt ci nie może udowodnić że jechałeś wcześniej tym busem pod warunkiem że wcześniej karty miejskiej nie zbliżyłeś do kasownika w tym kursie. Czarno na białym można było złapać delikwenta gdy granica była między przystankami, obecnie nia ma takiej możliwości bo zawsze możesz się wyprzeć. Kanar sprawdza stan obecny, czyli czy w tej chwili masz ważny bilet a to zawsze jest spełnione. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Bilet podmiejski a karta miejska 06.06.07, 11:06 He, he, może zrobić zdjęcie... ale tak na prawdę to nic nie może i przepis jest idiotyczny. Zresztą, jak wiadomo, bywają bliźnięta jednojajowe i insze sobowtóry, zdjęcie to żaden dowód... Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_marek_wawa Re: Bilet podmiejski a karta miejska 06.06.07, 11:09 Mylisz sie. Wystarczy ze kanar jest w autobusie jak przekraczasz strefe , a ty kasujesz bilet normalny. Wtedy wlepi ci mandat, jak odmowisz wezwie policje. I bedzie ejgo slowo, ze widzial jak kasujesz bilet w chwili przekraczania strefy przeciwko twojemu. zawsze mzoesz isc z tym do sadu grodzkiego, ale mandatu nie unikniesz. No i oczywiscie wstydu, jak cie policja zabierze z autobusu pelnego pasazerow. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius no jednak jest problem 06.06.07, 12:18 kilovolt napisał: > nikt ci nie może udowodnić że jechałeś > wcześniej tym busem pod warunkiem że wcześniej karty miejskiej nie zbliżyłeś > do kasownika w tym kursie. A co jeśli kanar sprawdził komuś kartę swoim czytnikiem?:) Odpowiedz Link Zgłoś
kilovolt Re: no jednak jest problem 06.06.07, 14:07 Właśnie, warunkiem jest że wcześniej ta karta nie została odczytana w tym busie żadnym czytnikiem. Jak kanar mnie jescze nie sprawdzał i nawet widzi, że kasuję bilet w chwili przekraczania stref to nic nie może zrobić, bo zmiana stref jest na przystanku i zawsze mogę się uprzeć że właśnie tutaj wsiadłem, a że było inaczej nie może w żaden sposób udowodnić. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_marek_wawa Re: no jednak jest problem 07.06.07, 17:08 Nie musi udowadniac: to bedzie twoje slowo pzreciwko jego slowu. Odmowisz, wezwie policje i sprawa trafi do sadu grodzkiego. To tak samo jakbys kazal udowadniac policjantowi ktory cie zatrzymal za zlamanie przepisow drogowych, ze naprawde to zrobiles :) Odpowiedz Link Zgłoś