bozennar 02.07.07, 18:29 Czy są informacje na temat terminu podpisania aktu notarialnego łącznego ( mieszkanie plus miejsce postojowe)? Do piątku ( 29.06.2007)nie wiadomo było kancelarii notarialnej czy jest ksiega wieczysta na garaż. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bozennar Re: akty notarialne 03.07.07, 21:14 mogę sobie sama odpowiedzieć - nie ma jeszcze aktu notarialnego na garaż - może będzie za miesiąc. Na wstępie w kancelarii notarialnej zaproponowano mi abym sama dowiadywała sie w sądzie ?!Dopiero po moim zdziwieniu poinformowano mi, żeby sie dowiedzieć za miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonam2 Re: akty notarialne 13.07.07, 09:42 Pytałam w kancelarii - wniosek jest u sedziego od miesiaca i nie wiadmoo kiedy go podpisze. Nie ma wyjscia, czekamy. Tymczasem, czy ktos z mieszkancow dostal juz akt dotyczacy miejsca postojowego? Dajcie znac w razie czego. Odpowiedz Link Zgłoś
bozennar Re: akty notarialne 14.07.07, 19:25 Nie ma problemu aby podpisac akt notarialny na mieszkanie osobno. Natomiast ja czekam na podpisanie aktu na mieszkanie i miejsce postojowe razem tak jak mam w umowie o wybudowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
observator19 Re: akty notarialne 08.02.08, 21:15 Należy zwracać sie w takich sprawach do spółdzielni na piśmie powołując się na odpowiednie przepisy prawa spóldzielczego. Prezes nie robi tu żadnej łaski: Art. 1714. 1. Na pisemne żądanie członka lub osoby niebędącej członkiem spółdzielni,którym przysługuje spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu,spółdzielnia mieszkaniowa jest obowiązana zawrzeć umowę przeniesieniawłasności lokalu po dokonaniu: 1) spłaty przypadających na ten lokal części zobowiązań spółdzielni związanych z budową, w tym w szczególności odpowiedniej części zadłużenia kredytowego spółdzielni wraz z odsetkami; 2) spłaty zadłużenia z tytułu opłat, o których mowa w art. 4 ust. 1 i 11.”, 3) (43) spłaty przypadających na ten lokal zobowiązań spółdzielni z tytułu kredytów i pożyczek zaciągniętych na sfinansowanie kosztów remontów nieruchomości, w której znajduje się lokal; 4) spłaty zadłużenia z tytułu opłat, o których mowa w art. 4 ust. 1 i 11. 11. Spółdzielnia mieszkaniowa zawiera umowę, o której mowa w ust. 1, w terminie 3 miesięcy od dnia złożenia wniosku przez osobę uprawnioną, chyba że nieruchomość posiada nieuregulowany stan prawny w rozumieniu art. 113 ust. 6 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami lub spółdzielni nie przysługuje prawo własności lub użytkowania wieczystego gruntu , na którym wybudowała budynek lub wybudowali go jej poprzednicy prawni. Art. 1715. 1. Na pisemne żądanie członka spółdzielni mieszkaniowej albo osoby niebędącej członkiem spółdzielni, którym przysługuje prawo do miejsca postojowego w wielostanowiskowym garażu,spółdzielnia jest obowiązana przenieść na te osoby ułamkowy udział we współwłasności tego garażu, przy zachowaniu zasady, jeżeli statut spółdzielni nie stanowi inaczej, że udziały przypadające na każde miejsce postojowe są równe, po dokonaniu przez nich spłat, o których mowa w art. 1714 ust. 1. 2. Koszty ustanowienia odrębnej własności wielostanowiskowego garażu stanowiącego współwłasność osób, o których mowa w ust. 1, pokrywają w odpowiednich ułamkowych częściach te osoby, zgodnie z przepisami art. 1714 ust. 2 i 3. Cytowane zapisy pochodzą z aktualnie obowiązującej ustawy USTAWA z dnia 15 grudnia 2000 r.o spółdzielniach mieszkaniowych - tekst jednolity uwzględniający nowelizację ustawy z 14 czerwca 2007 r. A jakby co to polecam jeszcze lekturę : Rozdział 31 Przepisy karne Art. 272. Kto, będąc członkiem zarządu spółdzielni mieszkaniowej, pełnomocnikiem, prokurentem, syndykiem albo likwidatorem, wbrew obowiązkowi dopuszcza do tego, że spółdzielnia nie zawiera umowy o przeniesienie własności lokalu, o której mowa w art. 12 ust. 1, art. 1714 ust. 1, art. 1715, art. 39, art. 48 lub art. 481 podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny. Art. 273. Kto, będąc członkiem zarządu spółdzielni mieszkaniowej, pełnomocnikiem, albo likwidatorem, wbrew obowiązkowi dopuszcza do tego, że spółdzielnia: 1) nie udostępnia członkowi spółdzielni mieszkaniowej odpisów oraz kopii dokumentów, o których mowa w art. 81, 2) nie rozlicza kosztów budowy lokalu w terminach, o których mowa w art. 10 ust. 3 albo art. 18 ust. 4 – podlega karze grzywny Art. 274. W sprawach o czyny, o których mowa w art. 272 i 273, orzekanie następuje w trybie przepisów Kodeksu postępowania Odpowiedz Link Zgłoś
bozennar Re: akty notarialne 09.02.08, 19:33 Dziekuje za obszerna informacje ale to juz nieaktualne. Bardzo duzo mieszkancow podpisalo odzielnie akty notarialne: na mieszkanie i miejsce postojowe. Ja mam łaczny. To co okazało sie niekorzystne dla mieszkanców to właśnie oddzielenie miejsc postojowych od mieszkania i połączenie z garażem naziemnym. Dlatego zapłaciliśmy za miejsce postojowe 22% WAT a nie 7%. Odpowiedz Link Zgłoś