robert_wwa 20.07.07, 21:40 Nie myślałem że kiedyś w sprawach wiary zgodzę się z premierem Kaczyńskim, a tu taka niespodzianka. Statut ma mówić co i jak,a my zamiast o treści od trzech dni gadamy o nic nie znaczącej preambule. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pralat Re: Znow ta Warszawa IP: *.cust.tele2.se 20.07.07, 22:07 najpierw Wilno a teraz krzycza "dopomoz Bog" i sie preambula. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca z dworca Re: Znow ta Warszawa IP: *.MAN.atcom.net.pl 20.07.07, 22:57 Nasza Pani Prezydent lubi się preambulic. Jest finansistką z UW w końcu Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Re: Znow ta Warszawa 21.07.07, 16:57 Cytuje: Zapisu o opatrzności, która daje "wielu" radnym siłę i wytrwałość w służbie publicznej nie chce jedynie Lewica i Demokraci. No właśnie... PO to taki PiS, tylko w wersji "light". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admiral Pierdu, pierdu - to SdPl "próbÓje" zaistnieć IP: *.chello.pl 21.07.07, 21:13 Prawda jest taka, że prawie wszyscy radni przeszli nad preambułą do porządku (z wyjątkiem zmarginalizowanego i z wolna zapominanego SdPl, które uznało, że na tej sprawie może medialnie zaistnieć) i zajeli się poważniejszymi sprawami - te jednak po prostu skopali. Ten statut to gniot, trafiają się w nim nawet tak podstawowe błędy redakcyjne odwołanie do nie właściwego pragarafu. Ma on kilka jeszcze poważniejszych mankamentów - nieuregulowanie zasad reprezentacji miasta i uprawnień do wydawania decyzji administracyjnych (ponowne uzależnienie burmistrzów i zarządów Dzielnic od widzi-mi-się Prezydenta); brak uregulowań nadzoru Rady Miasta i Prezydenta nad Dzielnicami, brak wogóle statutu Dzielnic, który powinien być załącznikiem do zwykłego statutu; brak możliwości okreslenia struktury, przy pomocy której Zarząd Dzielnicy ma realizować swoje kompetencje - mowa jest o "Urzędzie Dzielnicy" jako o części Urzędu Miasta walściwej dla Dzielnicy - innymi słowy to, co będzie ów częscią będzie znowu zależało od widzi-mi-się Prezydenta i od aku w randze zarządzenia. Nie ma również zapisu, że jeśli Miasto przekazuje jakieś działanie do Dzielnicy, to jednocześnie przekazuje jej do dysponowania środki finansowe i odpowiednie struktury administracyjne - innymi slwoy możliwa jest sytuacja, że za realizację zadania odpowiada ZArząd Dzielnicy ale wydawaniem kasy rządzi miasto, a Burmistrz nie ma nawet podległych mu urzędników, bo Prezydent mu ich swym zarządzeniem nie przypisał jako częsci Urzędu Dzielnicy. Jest jeszcze sporo innych kwiatków, ale to sa sprawy znacznie poważniejsze i trudniejsze i nie tak łatwo jak na preambule na nich zaistnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Odwołanie do LPS 21.07.07, 21:49 Może być sobie to odwołonie do bogów, pod warunkiem, że dodadzą też odwołanie do Latającego Potwora Spaghetti. Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Re: Pierdu, pierdu 22.07.07, 06:31 Nie znam tego nieszczęsnego statutu, ale jesli "admiral" twierdzi, iż brak tam nie tylko rozszerzenia, lecz nawet potwierdzenia samorzadności dzielnic - to dla mnie niezła aferka. Wieksze uprawnienia pani prezydent daje Panu Bogu - niż panom i paniom burmistrzom i radnym? Ważniejszy Duch Świety dla miasta, niż finansowanie szpitali, przedszkoli? Wczoraj pytałem syna, czy zna jakiś jeszcze kraj, nawet w "światach równoległych", gdzie premier i wicepremier walczą ze sobą o jakąś lekturę szkolną Z obawą przyznaję się, iż w domu mam "Trans-Atlantyk", a nawet pierwsze, nielegalne wydanie "Moskwa-Pietuszki", co pewnie jakiś ruski żyd napisał przeciwko Polsce, więc spakowałem sobie szczoteczkę do zębów, gdyby mieli przyjść świtem "kolednicy" - Wasserman, Żiobro, Kamieński i Maciarewicz, bo w łeb moge se najwyżej gumą od majtek strzelić. A teraz pani prezydent HGW pamietając o świętych duchach zapomina o radnych i burmistrzach? Za Kaczyńskiego nie-rządu (nie będziemy inwestować, nie będziemy nic robić, nie będzie niczego) straż miejską próbował on zmienić w zbrojne ramię PiS Za HGW - będą to bojówki, robiące mi przymusowy pokropek, by sprawdzić, czy nie jestem szatanem, czy ew. moge mieć dalej stołeczny meldunek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: incomitatus Czy premier skreśli preambułę z Bogiem? IP: *.chello.pl 21.07.07, 07:37 Wczoraj w ankiecie "stolecznej" 20% bylo za preambula z odniesieniem do Boga , a 80% przeciw . Tych pierwszych wedlug mnie i tak duzo bo to znaczy , ze w Wawie , stolicy Polski ,centrum kulturowym i opiniotworczym , miescie "akademickim" z przewaga ludzi mlodych , wyksztalconych , w miescie aspirujacym do miana nowoczesnosnej metropoli , co piaty Warszawiak ( w rzeczywistosci bedzie ich niestety wiecej ) sprzyja "fasadowej religijnosci" . Jest wiernym wyznawca kołtunstwa i klasycznej dulszczyzny . Po prawdzie swoja postawą ośmiesza i kompromituje zasady wiary , ktore chce propagować . Coz zostawmy te 20% , mam jednak pytanie do politykow Platformy Obywatelskiej ! W ktorej grupie sa ci , ktorzy w wszelkiego rodzaju wyborach glosowali na PO ? w tych 20 , czy w tych 80 % Warszawiakow ? Niedlugo okaze sie , ze Jarosław Kaczynski stanie na strazy zdrowego rozsądku , a Donald Tusk bedzie przewodził ortodoksyjnym , fundamentalnym ,klerykalom ! Nad "liberalami" z PO patronat obejmie Ojciec Dyrektor ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arahat bardziej winni sie modlic do swego boga aby jednak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 08:54 obdarzyl ich rozumem....bo mam pewne watpliwosci: tak mi mowi moj bog w ktorego nie wierze.... Odpowiedz Link Zgłoś
achodorowski Re: Czy premier skreśli preambułę z Bogiem? 21.07.07, 10:21 Nie wiem kto wpadł na pomysł mieszania Boga (kolejny raz) do polityki, dla mnie jest to poroniony pomysł. Przestańmy szarga imię Boga, to jest prywatna sprawa każdego obywatela, jego wyznanie, czy chodzi do swojego kościoła czy tez nie. Kiedyś Warszawa była miastem wiele narodowościowym, mieszkali tu Niemcy, Żydzi, Polacy, Rosjanie wyznawcy wielu religii i nie można robić z tego miasta jedno kulturowego i jedno wyznaniowego miasteczka. Pamiętajcie, to jest stolica Państwa, a nie miasteczko katolików. Wiara ma być dla ludzi, a nie ludzie dla wiary i jest to indywidualna sprawa każdego obywatela Republiki Polskiej (Rzeczpospolita Polska). Tyle złego mówi się o "Muzułmanach - fanatykach religijnych", a sami stajemy się gorsi od nich. Jestem katolikiem i zacznijmy przestrzegać dekalogu. mam nadzieje, że p. Kaczyński wykreśli ten zapis. ============================================= Partia Kobiet => partiakobiet.org.pl ============================================= Odpowiedz Link Zgłoś
co.ty.powiesz Katolik też powinien myśleć 21.07.07, 12:46 achodorowski napisał: > [...] Warszawa była miastem wiele narodowościowym, mieszkali tu Niemcy, Żydzi, > Polacy, Rosjanie wyznawcy wielu religii i nie można robić z tego miasta jedno > kulturowego i jedno wyznaniowego miasteczka. Pamiętajcie, to jest stolica > Państwa, a nie miasteczko katolików. [...] Jestem katolikiem i zacznijmy > przestrzegać dekalogu. mam nadzieje, że p. Kaczyński wykreśli ten zapis. Nie wydaje mi się, żeby katolicy byli zwolnieni z obowiązku myślenia oraz czytania ze zrozumieniem. Zupełnie nie rozumiem, co ma wspólnego wyżej cytowany post z forsowaną przez PO preambułą. Gdzie tam jest mowa o "katolickim Bogu"? Jest mowa po prostu o Bogu, czyli nie jest sprzeczna ani z katolicyzmem, ani protestantyzmem, ani prawosławiem, ani religią iudaistyczną czy muzułmańską. Fakt, nie obejmuje animizmu czy religii politeistycznych. Mnie osobiście preambuła się nie podoba, ale nie rozumiem histerii wywołanej przez GW, tylko dlatego, że pojawił się tam trzyliterowy rzeczownik zaczynający się na 'b', którego nie powinien wymawiać nowoczesny człowiek. Rozumiałabym niezadowolenie, gdyby zamiast "wielu" było "wszyscy": wtedy byłaby to oczywista nieprawda. Według sondażu GW aż 20% warszawiaków jest za preambułą. Można założyć, że oni uważają, że "w pracy dla naszego miasta nie zabraknie nam siły i wytrwałości, których źródłem dla wielu z nas jest wiara w Boga, a dla wszystkich - wiara w głęboki sens publicznej służby". Dwadzieścia procent z miliona to 200.000. Czy to nie jest "wielu"? W eurokonstytucji wsadzono ideały oświeceniowe, jako główny korzeń kultury europejskiej. Jakoś tutaj GW nie protestowała, mimo że to oczywista nieprawda i mimo szkód jakie w kulturze światowej owe "ideały oświeceniowe" przyniosły. Trochę myślenia nigdy nie zaszkodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 ??? 21.07.07, 13:48 A jakie to niby szkody przyniosly te "idealy oswieceniowe"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dasfas Re: ??? IP: *.aster.pl 21.07.07, 17:05 Stworzyły rasizm, a także doprowadziły pośrednio do powstania faszyzmu i komunizmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drojb Re: Bez inkwizycji nie byłoby Oświecenia IP: *.aster.pl 21.07.07, 20:21 Zatem także katolicyzm przyczynił się do powstania rasizmu, komunizmu i faszyzmu. Do tego ostatniego Watykan miał ciągotki (i nadal ma). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daspas Re: Bez Żydów nie byłoby katolicyzmu IP: *.aster.pl 21.07.07, 20:42 Zatem to Żydzi stworzyli faszyzm! Co do komunizmu to nigdy nie miałem wątpliwości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krex Re: Katolik też powinien myśleć IP: *.chello.pl 21.07.07, 17:25 co.ty.powiesz napisała : > Jest mowa po prostu o Bogu, czyli nie jest sprzeczna ani z katolicyzmem, ani > protestantyzmem, ani prawosławiem, ani religią iudaistyczną czy muzułmańską. No prosze , nie czytalem ze zrozumieniem i przeoczylem , ze Hannie Gronkiewicz- Waltz w preambule zalezalo na propagowaniu judaizmu i muzulmanizmu . > Mnie osobiście preambuła się nie podoba, ale nie rozumiem histerii wywołanej > przez GW, tylko dlatego, że pojawił się tam trzyliterowy rzeczownik zaczynający się na 'b', którego nie powinien wymawiać nowoczesny człowiek. Rozumiałabym > niezadowolenie, gdyby zamiast "wielu" było "wszyscy": wtedy byłaby to oczywista > nieprawda. Cudnie , magiczne slowko "wielu" wszystko usprawiedliwia . Otoz szanowna Pani "co.ty.powiesz" , to co Pani pisze to piękna sciema . Jest prawdą , ze za preambulą w ankiecie opowiedzialo sie 20% , faktycznie jej zwolennikow moze byc wiecej , moze 30 , moze 40 % , ale czy tak powazny odsetek Warszawiakow zwolennikow upowaznia do umieszczania odwolania do Boga w statucie miasta ? Odpowiedz jest jasna : TAK ! mozna postulowac taki zapis w imieniu tych 20 , 30 lub 40 % Warszawiakow . Oszustwo i sciema polega jednak na tym , ze ten zapis promowany jest w imieniu 60 , 70 lub 80 % Warszawiakow jemu przeciwnych . Moim zdaniem , wyborcy PO w przewazajacej wiekszosci - katolicy , sa jednak za zdecydowanym rozdzialem "kosciola" od "Państwa" .Nie mieszaniu religii z polityką . Konserwatyzm PO nie polega na wpychaniu trzyliterowego rzeczownika zaczynajacego się na "b" w kazdą dziedzinę zycia . Postulat preambuly z odwolaniem do Boga jest adekwatny dla zwolennikow LPR , Prawicy Rzeczypospolitej Marka Jurka lub sluchaczy Radia Maryja , byc moze rowniez dla czesci wyborców PiSu . Z pewnosią nie jest jednak reprezentatywny dla wyborcow PO , ktorzy mają prawo czuc się rozgoryczeni i rozczarowani postawą Pani Prezydent . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admiral Re: Katolik też powinien myśleć IP: *.chello.pl 21.07.07, 20:45 Taa... Na KAŻDYM amerykańskim banknocie dolarowym jest napis "In God we trust" i jakoś nikomu to nie przeszkadza. Nadmieniam, że w Konstytucji USA wpisany jest ścisły rozdział Państwa od Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krex Re: Katolik też powinien myśleć IP: *.chello.pl 22.07.07, 07:23 Taa ... Gość portalu: Admiral napisał: > Na KAŻDYM amerykańskim banknocie dolarowym jest napis "In God we trust" i jakoś > nikomu to nie przeszkadza Pewnie datego , ze na tym samym amerykanskim banknocie jest pelno wolnomularskich symboli ! :) Niemieckim zolnierzom napisy na klamrach paskow tez nie przeszkadzaly czynic swojej powinnosci . W historii jest wiele przykladów czynienia bezecenstw i glupstw z imieniem Boga na ustach . Nie lepiej zachowac umiar , nie epatowac swoją bogobojnoscia w statucie miasta . Osobiscie tez nic bym nie mial przeciwko np. wizerunkowi JPII na polskim banknocie , godny symbol naszej najnowszej historii , zapalalem swieczke na ulicy , ktorej patronuje , ale urzedowy miejski dokument parafowany wyznaniem wiary mnie po prostu smieszy i irytuje . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dasdas Bo Kaczyński z religią niewiele ma wspólnego! IP: *.aster.pl 21.07.07, 17:03 > Nie myślałem że kiedyś w sprawach wiary zgodzę się z premierem Kaczyńskim, a > tu taka niespodzianka. Przecież Kaczyński wykorzystuje religię i kościół w sposób czysto koniunkturalny - jako medium, które pomoga mu wygrywać wybory. Tak naprawdę, ma on całą tę naukę Chrystusową w głębokim poważaniem - co akurat chyba nie jest wadą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jula Czy premier skreśli preambułę z Bogiem? IP: *.aster.pl 21.07.07, 19:00 Słusznie, przestańcie obrażać BOGA i KOŚCIÓŁ, zajmijćie się robotą. Panią prezydentową powinna spotkać największa kara. Człowiek wierzący, czy udający. Jest to obrzydliwe. A co z Euro 2012. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filut69 głosowałem na PO zaczynam żałować IP: *.chello.pl 21.07.07, 19:59 radni zamiast zająć się beznadziejnie zaplanowanymi i wykonywanymi remontami w Warszawie zajmują się Bogiem w statucie miasta. Bóg, wiara, duchowość to sfera prywatna i każdy ma prawo do wolności w tym zakresie pod warunkiem, że ten zakres nie szkodzi innym równie wolnym ludziom. Radni są wybrani i opłacani z moich pieniędzy a ich zadaniem jest działać na dobro mieszkańców a nie załatwiać swoje sprawy( w układzie z takim czy innym kościołem) DO ROBOTY GNOJE ŚMIERDZĄCE!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drojb Re: Filut, powiedz to swojemu biskupowi IP: *.aster.pl 21.07.07, 20:27 że wiara jest twoją prywatną sprawą... Wyświęci cię natychmiast. Zadaniem katolika jest DAWAĆ ŚWIADECTWO, GLOSIĆ NOWINĘ, EWANGELIZOWAĆ - wszelkimi sposobami, posługując się zakulisowym wpływem na państwo, albo polityków. Przecież dlatego Episkopat nie da Rydzykowi wyrwać choć włoska z łysiny. G-W należy do Opus Dei i wykonuje ich rozkazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filut69 Drojb inaczej to pojmuję i nie spytam swojego IP: *.chello.pl 21.07.07, 20:50 biskupa o opinię. Zadaniem katolika jest być dobrym i całkiem przypadkiem jest to także zadanie żyda i muzułmanina i buddysty. Imam rabe czy biskup czy sekretarz partii to urzędnicy którzy mają swoją robotę.Ale wara im ode mnie i mojej wiary. Ale ze mnie idealista ale chyba już takim umrę. Ważne żeby mniej więcej dekalogu przestrzegać i nie robić bliźniemu co mnie niemiłe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerr Czy premier skreśli preambułę z Bogiem? IP: *.aster.pl 21.07.07, 20:52 Komu potrzebna"histeria"wywoływana w tej sprawie przez GW,która w/g mnie coraz bardziej się alienuje.A szszkoda tak dobrze zaczynała.Patrz na notowania GPW. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Czy premier skreśli preambułę z Bogiem? 21.07.07, 21:13 ość portalu: kerr napisał(a): > Komu potrzebna"histeria"wywoływana w tej sprawie przez GW,która w/g mnie coraz > bardziej się alienuje.A szszkoda tak dobrze zaczynała.Patrz na notowania GPW. Wzrosły. I co teraz? Widzisz związek ze spadającą dramatycznie liczbą wiernych, uczestniczących w mszach i innych jasełkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerr Re: Czy premier skreśli preambułę z Bogiem? IP: *.aster.pl 21.07.07, 21:28 wzrosło?20 07 2007-43.5,12 06 2000-124.0.Bez złośliwości pod rozwagę..redakcji nisza? Odpowiedz Link Zgłoś
zigolo22 Re: Czy premier skreśli preambułę z Bogiem? 22.07.07, 00:15 no od czasu do czasu to dobrze kaczor cos powie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bug Do Hanny Gronkiewicz-Waltz ! IP: *.chello.pl 22.07.07, 08:59 "Nie wymawiaj imienia mego na daremno !" Odpowiedz Link Zgłoś
mmikki do Buga napominającego Pania Hannę 23.07.07, 11:01 "Nie wzywaj imienia Pana Boga swojego na daremno'" Odpowiedz Link Zgłoś