Dodaj do ulubionych

Chmielna w Złotych Tarasach

04.07.03, 12:25
Witajcie !
Złote Tarasy w Centrum budowane są w miejscu ul. Chmielnej, może istniałaby
możliwość upamiętnienia tego faktu - np. poprzez tablicę wkomponowana w
podłoże np. jakiegoś traktu wewnatrz kompleksu tak jak przebieg dawnych ulic
jest zaznaczony wokół PKiN (na marginesie MarcPol zabudował przybudówką
tablicę pokazującą skrzyzowanie Cmielna/Wielka)np."tu była ul. Chmielna"
Co o tym sądzicie ???
Obserwuj wątek
    • erazm1 Re: Chmielna w Złotych Tarasach 04.07.03, 14:04
      Dobry pomysł, trzeba przekazac inwestorowi
    • roody102 Re: Chmielna w Z?otych Tarasach 04.07.03, 14:09
      Swietny pomysl. Tablica powinna byc, z opisem kiedy i jak Chmielna zniknela.
      Moze we wspolpracy z MSI? W kazdym razie warto o tym pomyslec, a Marcpol... No
      Marcpol niegajnie zrobil, ale mnie bardziej martwi, ze jak zabuduja okolice, to
      moga na zawsze wszytki poznikac - tego by trzeba bylo dopilnowac.
      • tomasz.urzykowski Re: Chmielna w Z?otych Tarasach 04.07.03, 14:45
        Myślę, że to dobry pomysł, do podchwycenia przez �papierową� Gazetę. Postaram się zainteresować tym
        redaktorów i, co w tym przypadku ważniejsze, inwestora Złotych Tarasów.
        • gunio77 Re: Chmielna w Z?otych Tarasach 04.07.03, 17:27
          Świetny pomysł. Pan Mikuśkiewicz powinien zlikwidować to "wiejskie tragowisko"
          to raz, po drugie mógłby nie niszczyć pamiątek(tablic) po miejscach które już
          nie istnieją. Jest na tyle bogatym człowiekiem że nie musi się łaszczyć na ten
          kawałek warszawskiej ziemi( 5 miejsce wg.tygodnika Wprost - 1.4mld.
        • hq1 Re: Chmielna w Z?otych Tarasach 28.07.03, 15:00
          tomasz.urzykowski napisał:

> Myślę, że to dobry pomysł, do podchwycenia przez �papierową� Gazetę. Postaram
          s
          > ię zainteresować tym
          > redaktorów i, co w tym przypadku ważniejsze, inwestora Złotych Tarasów.

Troszkę czasu minęło więc chciałem zapytać czy "papierowa" będzie działała w
          tym kierunku ? Ja dziś albo jutro wyślę e-maila do inwestora z opisem pomysłu.

pozdr. hq
    • hq1 Re: Chmielna w Złotych Tarasach 04.07.03, 15:11
      W dodatku w tym rejonie pod nr Chmielna 88 mieściła się w latach 1873-1953
      szkoła kolejowa (załozona jako Szkoła Techniczna Kolejowa Drogi Żelaznej
      Warszawsko-Wiedeńskiej)- najstarsza "kolejówka" w Polsce.
      Może ta idea będzie pierwszym krokiem działalności "grupy inicjatywnej" naszego
      forum ?
      • sluzewiaczek Re: Chmielna w Złotych Tarasach 04.07.03, 18:34
        Bardzo mi się ten pomysł podoba i w pełni go popieram.
      • sqh Re: Chmielna w Złotych Tarasach 09.07.03, 15:07
        O ile mnie pamięć nie myli, kamień z tablicą pamiątkowa znajdował się swego
        czasu przed hotelem Holiday Inn, od strony Al. Jana Pawła. Dawno tamtędy nie
        przechodziłem, ale mam nadzieję, że inwestorom Tarasów nie przyszło do głowy go
        usuwać.
    • hq1 Re: Chmielna w Złotych Tarasach 07.07.03, 12:11
      Witajcie !
      Ponieważ mój pomysł spotkał się z pozytywnym odzewem na forum pomyślałem, że
      może warto wysłać e-maila do Inwestora przedstawiającego ta właśnie propozycję.
      Waham się jednak czy zacząc od tego czy czekać może na ruch ze strony GW, która
      być może będzie zachęcona do podchwycenia pomysłu przez p. Urzykowskiego ... Co
      Wy na to ?

hq1
      • roody102 Re: Chmielna w Z?otych Tarasach 09.07.03, 11:56
        Warto koordynowac dzialania, to na pewno. Od dluzszego czasu chodzi mi po
        glowie taki pomysl, zeby Stolek objal patronat nad jakas taka grupa milosnikow
        tego miasta. Po to, by anonimowa grupa stala sie w jakis sposob wiarygodna.

Przyszlo mi to do glowy... nie wiem, czy juz o tym nie pisalem nawet - przyszlo
        mi, gdy okazalo sie, ze windami w Westinie sie nie da przejechac z ulicy. Od
        dawna mam ten problem, ze czasem chcialbym gdzies wejsc - nowy biurowiec, dach
        jakiegos budynku, kabina w metrze - a nie moge. No i slusznie, przeca nie moga
        wszedzie wpuszczac ludzi z ulicy, ale na bycie milosnikiem Warszawy przydalby
        sie w takim razie jakis papier ;)))
      • gunio77 Re: Chmielna w Złotych Tarasach 09.07.03, 13:04
        jestem za .
    • wujek15 Re: Chmielna w Złotych Tarasach 09.07.03, 16:59
      myślę że takie informacje są bardzo pożyteczne szczególnie w miejscach gdzie
      zatarła się zupełnie struktura ulic ( jak na pl defilad)
      warto by pojawiły się też w miejscach gdzie obecnie w miejscu dawnej zabudowy
      stoją nowe domy (oczywiście nie proponuję upamiętniać każdego budynku ale są
      takie które było by warto - moje propozycje to giełda na królewskiej, pałac
      kronenberga w miejscu hotelu sofitel d. victoria)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka