Dodaj do ulubionych

Brzechwa - dzieciom

IP: *.pool.mediaWays.net 30.05.01, 10:25
Za co ci durnie (najlagodniejsze okreslenie pejoratywne kwalifikacji umyslowych
tych "panow" radnych z Ursynowa) biora kupe pieniedzy ? Z J.Brzechwy byl taki
aparatczyk jak ze mnie arcybiskup Zanzibaru.Jego wiersze weszly do polskiego
jezyka jako powiedzonka na rowni z podobnymi A.Fredry.Czy ci panowie widzieli
chociaz raz w zyciu szkole od srodka ? Bo nic jakos na to nie wskazuje.
A moze jedyna lektura byla ksiazka ... do nabozenstwa ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ghandi Re: Brzechwa - dzieciom IP: *.waw.cdp.pl 30.05.01, 10:35
      A o co chodzi dokladniej?
      prosze skrot info lub link do newsa.
      Ghandi
      • Gość: palker Re: Brzechwa - dzieciom IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.01, 12:03
        Np. https://www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=292888&dzial=waw010100
    • Gość: Ghandi Re: Brzechwa - dzieciom IP: *.waw.cdp.pl 30.05.01, 12:42
      no pieknie.
      I znowu widac nieskończoną mądrość i błyskotliwy geniusz AWS'u i
      przewrazliwionych dewotow jacy tam siedza. Zal bierze.
      Zal z dwoch powodow, pierwszy ze jesli ci radni to męzczyzni to nie uwazam ich
      za mezczyzn. Dla mnie to zwykle przestraszone prawiczki (nie chce pisac cioty
      bo nie chce obrazac ciot). bo tylko takie twory wlasnie podskakuja ze
      zgorszenia machajac rozowymi husteczkami i krzycza "Fu fu fu!"
      Przewrazliwienie antykomunistyczne AWS to juz historia, zachowania zywcem z
      swietej inkwizycji i nagonki na szpiegow za czasow stalina.
      Wszedzie widza "komuchow" wszedzie widza szatana, wszedzie widza szpiegow. Taka
      postawa i osmieszanie sie AWS to rzecz niestety nagminna, gdziekolwiek nie
      widze kogos z tego ugrupowania tam zawsze widze takie pedalskie zachowania (nie
      chce tu urazic homoseksualistow).
      Z drugiego powodu mi zal tych biednych glupcow, bo ograniczenie umyslowe tych
      ludzi powoduje ze osmieszaja sie na caly swiat.
      Dla mnie osobicie nie ma roznicy miedzy takimi aparatczykami i fanatykami
      islamskimi ktorzy wysadzaja rzezby w powietrze bo to obraza i wogole "Fu fu fu!"
      Kretynizm, pozalowania godne wyksztalcenie, kultura osobista, jezyk rodem z
      marnych przemowien 1 majowych, pompatyczny i idiotyczny.

Uwazajcie Polacy! Jesli kazdy z Was mysli ze jestescie bez winy, AWS zaraz wam
      wyszuka Zyda w rodzinie, komuniste i masona , zaraz zostaniecie wrogiem narodu
      no.1.
      Dla przypomnienia dodam ze AWS bedac frakcja prawicowa afiszuje swymi
      katolickimi korzeniami.
      Brawo poslowie i cala reszta. Zgodnie z nauka kosicioa nieawidzicie,
      niewybaczacie, nietolerujecie i szerzycie nienawisc wsrod ludzi.
      Tak trzymac! dzieki Wam Wasze pieklo bedzie nadal sie krecilo, a poki co, na
      kolana i na pielgrzymke do Czestochowy.

Ludzie, czy wy naprawde nie myslicie?
      Maria magdalena byla kurwą, co by nie mówic. Wasz nauczyciel wyniósł ją do
      równej sobie, rowniej synowi bożemu, wy zas marne pedraki czynicie sie bardziej
      pysznymi i bardziej swietymi nad nie wiem juz kogo.

Mam nadzieje ze w nastepnych wyborach dostaniecie max 0,001% glosow, po
      ogloszeniu bedzie slychac tylko smiech. I jedno westchnienie ulgi, moje.

Pozdrawiam
      Ghandi, wyznawca wolnego umyslu.
      • Gość: palker Re: Brzechwa - dzieciom IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.01, 17:10
        Są takie sytuacje, tacy ludzie, takie wiadomości, które "nawet świętego
        wyprowadziły by z równowagi". Wieści z Ursynowa, bardzo wielu ludziom podniosły
        poziom adrenaliny w żyłach. Jesteśmy oburzeni, jako jedni z wielu ludzi, bo
        nikt nie lubi, gdy politycy usiłuja kształtować nasze gusta i sympatie
        literackie. Kilka pokoleń Polaków kocha wiersze dla dzieci napisane przez Jana
        Brzechwę, kilka pokoleń ludzi kocha Jana Brzechwę za wiersze dla dzieci. To są
        wręcz truizmy. Ja poglądów na twórczość Brzechwy i na Brzechwę, jako twórcę,
        nie zmieniłbym bo ktoś tam powiedział, że on wiersze pisał np. z głodu, żeby
        napić się wódki lub po to aby dać kochance forsę na skrobankę. Artystom ludzie
        łatwo wybaczają ich ludzkie przywary i życiowe błędy. Oczywiście, jeżeli są
        artystami. Spróbuję wyznaczyć taki obszar tolerancji na przykładach. Hitlera
        się nienawidzi (dewianci powiedzą, że kocha) za nazizm, a nie za to, że był
        kiepskim malarzem tak, jak Lenina nie wychwala się lub zwalcza za to,że
        cierpiał na syfilis. Iwaszkiewicz, Proust i Dąbrowska nie spadną z literackich
        piedestałów z powodu homoseksualizmu, Łapicki pozostanie znakomitym aktorem
        mimo, że onegdaj czytał teksty do kronik filmowych, od których skręca trzewia,
        Łomnicki mimo zdecydowanych lewicowych poglądów będzie trwał w mojej pamięci
        wyłącznie jako wielki aktor sceniczny i filmowy etc.etc. Większość powojennego
        pokolenia twórców miała swój flirt z socrealizmem. Niektórzy z tych, którzy
        dożyli III RP, przy okazji różnych wywiadów mówili, że wstydzą się niektórych
        swoich tekstów z przeszłości. Niepotrzebnie to mówią. Jeżeli mają uznany
        dorobek, to nie muszą się tłumaczyć, bo ludzie dawno zapomnieli i wybaczyli.
        Tom jest ich artystyczny, niepisany przywilej.
        Dzieci, rodzice i nauczyciele na Ursynowie wybrali Brzechwę na patrona szkoły,
        a ich intencje były czyste jak łza. Politycy mają prawo do głoszenia swoich
        poglądów, samorzadowcy mniej lub wcale, ze względu na służebną rolę wobec
        mieszkańców. Nawet nikt nie broni nikomu mieć diametralnie inny od mojego
        pogląd na Brzechwę-Człowieka. Argumentacja, nawet ta "prawdziwa" musi być
        adekwatna do okoliczności. O argumentacji radnych z Ursynowa, u mnie na
        Targówku mawiają, że ją tylko "o kant dupy można potłuc".
        P.S.
        Ale dłuuużyzna! To z uczucia zawodu. Jak na "wyznawcę wolnego umysłu o imieniu
        Ghandi" zaserwowałeś brachu taką końska dawkę nienawiści, nietolerancji i
        szowinizmu, że tylko szok adrenalinowy trochę cię usprawiedliwia. Mnie też to
        się zdarza a i poglądy polityczne mam wyraziste. Tylko ten Ghandi mi tu nie
        pasuje.
        Pozdr.
        • Gość: Ghandi Re: Brzechwa - dzieciom IP: *.waw.cdp.pl 31.05.01, 09:34
          witam.
          Well.. nigdzie nie pisalem ze jestem stoikiem.
          Czasem i mnie wkurw chwyta i przekracza poziom bezpieczenstwa.
          Ale czyz wlasnie bledy nei czynia mnei ludzkim?
          wiesz, sa pewne granice, a AWS u mnie dawno je przekwoczyl.
          serio napatrzylem sie juz na tyle ze moj bufor toleracnji nieco sie przepelnia.
          ale z drugiej strony, pax, pax panowie :-)
          Ghandi
    • Gość: Ela Re: Brzechwa - dzieciom IP: *.ilot.edu.pl 30.05.01, 14:53
      To przecież dzieci i rodzice wybrali patrona, więc radni powinni to uszanowac.
      To sa chyba jakieś niewykształcone ćwoki czyli tzw. rozumni inaczej. Niejaki
      Matysiak (AWS) twierdzi, ze Brzechwa dla dzieci pisał dla pieniędzy. Tak jakby
      dla dorosłych pisano dla hobby. Co za kompromitacja i ciemnogród, a poza tym
      kompletny brak znajomości historii. Chyba nie ma pisarza, który w tamtych
      czasach stalinowskich nie napisałby wiernopoddańczego utworu. Można sobie
      przeczytac "Hańbę domowa". A co z innymi pisarzami, np. Broniewski,Gałczyński i
      wielu innych. Czy im się odbierze ulice i szkoły?
      • Gość: bobo Re: Brzechwa - dzieciom IP: *.gazeta.pl 30.05.01, 15:23
        Miłosz w latach 50. też napisał wiersz sławiący Stalina. I co z tego? Czy przez
        to mniejszym poetą jest? Ludzie, to jakieś szaleństwo! I tacy omamieńcy
        decydują o naszym mieście? Zgroza!
        • Gość: witalis Re: Brzechwa - dzieciom IP: *.gazeta.pl 30.05.01, 17:54
          Radni z Ursynowa ujawnili wielki komunistyczny spisek. Należeli do niego:
          towarzyszka Pchła Szachrajka (jej ksywka mówi sama za siebie), tow. Rudy
          (wiadomo, czyli czerwony) Ryś Bazlyli, tow. Lis Witalis (podejrzane, litewskie
          nazwisko. A ich wtyczka w środowisku nieletnich to członek ZSMP Staś Pytalski.
          Dziękujemy wam, radni z Ursynowa. Kiedy odpalacie przed Ratuszem stos z
          książkami Brzechwy?
    • Gość: Kuba Re: Brzechwa - dzieciom IP: *.pool.mediaWays.net 30.05.01, 19:55
      Drodzy mieszkancy Ursynowa!
      To wy,swoimi glosami podczas wybrow, wspusciliscie to bractwo na urzedy.
      W nagrode - za WASZE ! pieniadze,ci.......... dyktuja wam teraz co wolno a
      czego wam nie wolno.Odczekac do kolejnych wyborow,obalic,zapakowac do wora
      wyslac w bialostockie i dobrze zadrutowac (to ostatnie to pomysl A.Mleczki)
      Albo popatrzec w przepisy o ordynacji i jak sie da - upieprzyc od reki
      katapultujac durniow z urzedow.Ciesze sie,ze wielu mysli tak jak ja.
      Pozdrowienia dla uczestnikow tej dyskusji.
    • Gość: Waluś Re: Brzechwa - dzieciom IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 30.05.01, 20:39
      To jakaś totalna bzdura z tym ,że Brzechwa to Brzechwa tamto.Co to dzieci
      obchodzi?Ja się wychowałem na wierszach Brzechwy,a trzy części Pana Kleksa to
      książka do ktorej chetnie wracam nawet dziś,a mam lat 36.Pewnie trzeba będzie
      zadołować nakręcone filmy o Panu Kleksie,a kręcony lub może nawet już
      ukończony"Tryumf pana Kleksa " trafi na półkę i nigdy nie ujży światła
      dziennego.Szanowni przeciwnicy Brzechwy,weźcie się za jakąś konkretną i
      pozyteczną robotę,bo jak się człowiek nudzi i nie ma co ze sobą zrobić,to takie
      głupoty do głowy przychodzą.
      Z poważaniem -Adam Waluszko
    • Gość: Ursyn Re: Brzechwa - dzieciom IP: *.pl 30.05.01, 20:45
      Jest mnie smutno, że mieszkam w gmninie z takiemi, pożal sie Boże, radnemi. Nie
      rozumie jak takie durnie mogom być w ursynowskiem magistracie.
    • Gość: Dyzio Re: Brzechwa - dzieciom IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 12:14
      Fakt to smutny, ale prawdziwy, że sami SE wybralismy takich (przepraszam za
      wyrażenie) radnych. W pierwszych słowach myslę, że (skreślone) i (skreslone) !!!
      Cały czas uważam, że choć myslenie co poniektórych bardzo boli to jednak
      czasami się przydaje. Jesli komuś Brzechwa kojarzy sie li i jedynie ze Stalinem
      to moge podać adres odpowiedniej poradni (wyleczyć to już chyba nie wyleczą,
      ale zawsze spróbują zaleczyć, przynajmniej chwilowo ... ) bo innych ram szkoda.
      Niestet (a może stety ?) wśród pewnych kół politycznych szerzy sie choroba,
      której objawem jest podział racji na własne i błędne. Te, których "JA" nie
      uznaję są bezbożne, komusze, antypolskie (niepotrzebne skreślić) i wogóle nie
      przyjmuję do wiadomości, że "głupie gówniarze" chciały mieć po prostu za
      patrona autora jednych z najpiekniejszych utworów dla dzieciarni. MATYJASIAK,
      podporo ciężkomyślącej prawicy - SIADŁ I WSTYDZIŁ SIĘ !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka