Dodaj do ulubionych

NAJPIĘKNIEJSZY WIEŻOWIEC CAŁEGO NASZEGO PIĘKNEGO ŚWIATA

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 20:34
Proponuję "plebiscyt" na najpiękniejszy wieżowiec świata. Każdy niech poda
pierwsze, drugie i trzecie miejsce. Wieżowce warszawskie też biorą udział. Oto
moje trzy typy:
1.miejsce: Commerzbank we Frankfurcie am Main - widziałem na własne oczy -
imponujący! Piękny! Doskonale zaprojektowany - ci co robili Reform Plaza
powinni się na nim uczyć (w końcu zaprojektował go architekt nr. dwa na świecie
po Cesar'ze Pelli - Norman Foster...). Jeśli ktos nie wieży to niech zajrzy na
www.skyscrapers.com . Niedawno dowiedziałem się od kogoś z tego forum (bodajże
od nuno czy maklera), że jest najwyższy w Europie. Cóż, człowiek uczy się całe
życie...
2.miejsce: Bank of China Tower w Hongkongu.
3.miejsce: Petronas Twin Towers w Kuala Lumpur.
Pozdrawiam i zachęcam do wzięcia udziału w dyskusji!

NO COMMENT

Ps. A na czwartym miejscu Warsaw Financial Center...
Obserwuj wątek
    • Gość: darecky Re: NAJPIĘKNIEJSZY WIEŻOWIEC CAŁEGO NASZEGO PIĘKNEGO ŚWIATA IP: 213.241.65.* 31.05.01, 21:18
      Wprawdzie to forum o W-wie, ale niech bedzie ...
      1. Petronas Towers, Kuala Lumpur
      2. Bank of America, Charlotte
      3. Wells Fargo Center, Minneapolis
      C.Pelli rulez ;-)

• Gość: makler Re: NAJPIĘKNIEJSZY WIEŻOWIEC CAŁEGO NASZEGO PIĘKNEGO ŚWIATA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.05.01, 22:04
      moje typy to:
      1.Taipei Financal Center-jest jeszcze w budowie, która zakończy sie w 2003
      roku, będzie to wtedy najwyższy budynek świata, łącznie z iglicą będzie miał
      508 metrów, 101 pięter oraz m.in. 2 superszybkie windy 1000m/min i aż 400 tys
      powierzchni użytkowej,
      2.Petronas Tower-dzieło sztuki Cesara Pellego, koszt budowy to 800 mln $, 452
      metry i przejście łączące obie wieże gdzieś w połowie wysokości
      3.Chrysler Building-318 metrów, wybudowany w 1930 roku, architektura w stylu
      art deco, ciekawy projekt i wykończenia ozdobne na górze budynku, ciekawa
      historia wiąże sie z jego budową, w tym samym czasie budowano Empire State
      Building i zarówno twórcy jednego jak i drugiego chcieli by ich budynek był
      najwyższy, spryniejsi byli Ci od Empire State Building gdyż w okolicach 300
      metrów zakończyli go płasko, ale to był chaczyk i gdy budowniczowie Chrysler
      Building przebili wysokość Empire State Building i skończyli budowe, wtedy Ci
      od Empire State Building dobudowali jeszcze kawałek i dodatkowo zwieńczyli
      iglicą, co zaowocowało iż był on przez wiele lat najwyższym budynkiem na
      świecie a jego wysokość to 380 metrów, ciekawe było to iż został ukończony gdy
      na świecie była recesja(kryzys lat 30-tych, krach na giełdzie w 1929 roku)i
      cały budynek był wynajęty dopiero 10 lat później, początkowo przez kilka lat
      tylko jedna trzecia była wynajęta, mówiono wtedy na niego "Empty State
      Building", umieścił bym go na 4 pozycji
      pozdrawiam
      • Gość: Mr Re: NAJPIĘKNIEJSZY WIEŻOWIEC CAŁEGO NASZEGO PIĘKNEGO ŚWIATA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 22:55
        Na żywo widziałem "Tokyo Metropolitan Government Building" - robi wrażenie..
        O innych nie chcę się wypowiadać, bo architektury znawcą nie jestem,
        a kieruje się względami czysto "monumentalnymi" i dech zapierającymi..
    • Gość: Sławek Re: NAJPIĘKNIEJSZY WIEŻOWIEC CAŁEGO NASZEGO PIĘKNEGO ŚWIATA IP: 212.75.127.* 01.06.01, 10:29
      1. Chrysler Building
      2. Empire State Building
      3. Woolworth Building

Wszytkie widziałem.

Warszawka daleko... ok. 3 setki
    • Gość: abc Re: NAJPIĘKNIEJSZY WIEŻOWIEC CAŁEGO NASZEGO PIĘKNEGO ŚWIATA IP: *.bmf.com.pl 01.06.01, 11:44
      Gość portalu: nocoment napisał(a):

> 1.miejsce: Commerzbank we Frankfurcie am Main - widziałem na własne oczy -
      > imponujący! Piękny! Doskonale zaprojektowany - ci co robili Reform Plaza
      > powinni się na nim uczyć (w końcu zaprojektował go architekt nr. dwa na świecie

Z senstymentu moge sie pod tym podpisac - mialem mozliwosc pracowac w tym budynku
      przez kilka miesiecy i od lipca znowu tam bede. Budynek, w ktorym chce sie byc i
      do ktorego chce sie wracac. A niesamowita jest mozliwosc jezdzenia na kawe do
      jednego z dziewieciu ogrodow zwracajacych sie twarza w jedna z trzech stron
      swiata...
      • Gość: nocoment Re: Do ABC IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 15:26
        Gość portalu: abc napisał(a):

> Z senstymentu moge sie pod tym podpisac - mialem mozliwosc pracowac w tym budyn
        > ku
        > przez kilka miesiecy i od lipca znowu tam bede. Budynek, w ktorym chce sie byc
        > i
        > do ktorego chce sie wracac. A niesamowita jest mozliwosc jezdzenia na kawe do
        > jednego z dziewieciu ogrodow zwracajacych sie twarza w jedna z trzech stron
        > swiata...

Zazdroszcze Ci... Nie wiesz czy teraz wpuszczają do niego turystów (bo jak ja
        byłem to nie wpuszczali). W jakiej firmie pracujesz, że pracujesz w tym wieżowcu?
        Chyba się do niej przeniosę...:) Pozdrawiam wszystkich miłośników Commerzbank'u.

NO COMMENT
        • Gość: abc Od ABC do nocomment IP: *.bmf.com.pl 01.06.01, 17:28
          Gość portalu: nocoment napisał(a):

> Zazdroszcze Ci... Nie wiesz czy teraz wpuszczają do niego turystów (bo jak ja
          > byłem to nie wpuszczali). W jakiej firmie pracujesz, że pracujesz w tym wieżowc
          > u?
          > Chyba się do niej przeniosę...:) Pozdrawiam wszystkich miłośników Commerzbank'u
          > .

Turystow niestety (?) nie wpuszczaja. A miesci sie tam wlasnie CB. Pozdrawiam! K.
          • Gość: nocoment Re: Od ABC do nocomment IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 20:59
            Gość portalu: abc napisał(a):

> Turystow niestety (?) nie wpuszczaja. A miesci sie tam
            wlasnie CB.

Commerzbank zajmuje cały 300 metrowy budynek? Pozdr

NO COMMENT

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka