tompwr 01.01.08, 13:38 Ktos zdemolowal dzisiaj w nocy park - polamal krzewy, uszkodzil oswietlenie - co najmniej jedna lampe zupelnie wyrywajac. Czy ktos wie kto to byl? Nie sadzilem, ze na tym osiedlu mieszkaja tacy ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wor78 Re: Wandale w parku 01.01.08, 15:31 Ochrona widziala kto to. Wies tanczy i spiewa Odpowiedz Link Zgłoś
annazabl Re: Wandale w parku 01.01.08, 15:42 Jak wiesz kto to napisz. Administracja powinna dopilnowac zeby w calosci pokryl szkody!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tdrew Re: Wandale w parku 01.01.08, 16:46 Ochrona mowi, ze to goscie prezesa wspolnoty. Ciekawe czy to bylo powodem tego, ze nie interweniowali. Odpowiedz Link Zgłoś
76woronicza Re: Wandale w parku 01.01.08, 17:00 To możliwe, w końcu to on jest ich pracodawcą. Ale faktycznie impreza w waszym bloku była głośna, ciekawe czy za szkody zapaci cała Wspólnota Woronicza 78 czy sam Prezes? Odpowiedz Link Zgłoś
wor78 Re: Wandale w parku 01.01.08, 17:05 jezeli to on to raczej nalezy go juz tytulowac "Odchodzący w niesławie Prezes". Odpowiedz Link Zgłoś
wor78 Re: Wandale w parku 01.01.08, 17:03 wspolnoty w78, zeby nie bylo. akurat ich interwencji bym sie nie spodziewal. tlum krzyczacych, podpitych ludzi i oni we 2. co mogli zrobic? tu sie raczej o co innego rozchodzi i rozejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
tdrew Re: Wandale w parku 01.01.08, 17:11 Nie wierze w dobrowolne odejscie naszego Aniola. Odpowiedz Link Zgłoś
wor78 Re: Wandale w parku 01.01.08, 17:22 w styczniu bedzie zebranie i wtedy bedzie mozna oddwolac Aniola. Odpowiedz Link Zgłoś
agaipawel2 Re: Wandale w parku 02.01.08, 12:30 Dnia 2-01-2008 o godz. 11:51 PaweŁ napisał(a): > POMYŁKA > > ta impreze próbowała się do mnie przenieśc > to znaczy jacyś kolesie puszczająć petardy na podwórku > postanowili zagościć do mnie > > no i przyszli na 11 piętro i wtedy wezwałem ochrone ................ > > i wiecie , ochrona nie zareagowałą, powiedzili ze nie przyjąd > ..............wow ale jakość , naprawdę czułem się bezpiecznie na osiedlu > chroniony. > > Kolesie przy okazji rozbili kilka butelek kaltkce na moim piętrze i na > moich schodach. > Niestety nie udało mi się namierzyć gdzie się bawili . > Pewnie Twoi wielbiciele i fani od parkowania pod blokiem :( Wrzuć takie info jak wyżej na forum otwarte gazetowe. Tam sobie niektórzy rozwiajają kosmiczne wizje więc lepiej sprowadzić ich na Ziemię. -- Pozdrawiam RD Odpowiedz Link Zgłoś
agaipawel2 Re: Wandale w parku 02.01.08, 12:32 > Od ochrony dostałem inną informację iż to ONI próbowali się dodzwonić ale > ty Pawle nie zareagowałeś i ich olałeś. > > Jakoś trudno mi uwierzyć iż nagle Ochroniarze olali Ciebie wiedząc kim > jesteś i jak reagują na twoje nazwisko, w końcu to my ich zatrudniamy. jak ci tak trudno uwieżyć to skontakuje się z pani Kariną Dębiec z naszewgo budynku która prosiła mnie dzień wcześniej aby wezwać ochronę bo ktoś zaparkował na jej miejscu w grażu i była świadkiem jak wezwałem ochronę a oni poprostu mnie olali i sam musiałem puść pomóc pani Karinie w sytuacji. Ochrona to katastrofa i ni używajmy słowa ochrona tylko PORTIERZY bo ochrony na naszym osiedlu nie ma . Zapytaj też pani Kariny czy ochrona pomogała jej jak sąsiad jej dokuczał ,czy zainterwaniował. OChrona wogóle ostatnio boi się wykjść z budyki - bo zimno jest. Odpowiedz Link Zgłoś
remi77 Re: Wandale w parku 02.01.08, 18:09 Rozumiem, że w związku z powstaniem szkody (zniszczone krzewy, lampy, etc.) - zakładając,że w ogólne ona powstała - Wspólnota na podst. par. 5 ust. 1 Umowy wystąpi z roszczeniem odszkodowawczym do spółki wykonującej usługi ochroniarskie(?) Odpowiedz Link Zgłoś
agaipawel2 Re: Wandale w parku 02.01.08, 19:49 taaa w cuda wierzysz dajcie spokój z używaniem słowa ochrona tą PORTIERZY i to ponad 17 tys miesięcznie nie wiem czy wogóle na tym osiedlu ktoś kto kiedykolwiek został ochroniony przez tych Portiertów z Juwetusa . Z tego co ja widzę od 4 miesięcy to oni zajmują się wyłącznie obsługa bramy wjazdowej - i to tyle. Są do niczego za te pieniądze. Co więcej Juwentus płaci im grosze i dodatkow ci co tam pracuja się zniechecają. remi77 napisał: > Rozumiem, że w związku z powstaniem szkody (zniszczone krzewy, > lampy, etc.) - zakładając,że w ogólne ona powstała - Wspólnota na > podst. par. 5 ust. 1 Umowy wystąpi z roszczeniem odszkodowawczym do > spółki wykonującej usługi ochroniarskie(?) Odpowiedz Link Zgłoś
remi77 Re: Wandale w parku 03.01.08, 09:45 Pawle, Umowa ze Wspólnotą mówi o usługach ochrony, które są tam zdefiniowane. Umowa ponadto wskazuje na odpowiedzialność odszkodowawczą w przypadku powstania szkody wskutek nienależytego wykonanania umowy przez Juventus (warunkiem jest zgłoszenie sprawy do Policji). A zatem nie jest to kwestia cudów lub dobrej/złej woli Juventusa, ale egzekwowania umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
agaipawel2 Re: Wandale w parku 03.01.08, 13:52 [13:05:53] Tanajno napisał(a): Ja napisałem że to kwestia cudów nie dlatego że nie chce mi się wystąpić do Juwetusa tylko dla tego ze sprawa jest mało realna do wygrania [13:06:19] Tanajno napisał(a): gdyż - Szkody są znikome , a przynajmniej trudne do oszacowania gdyż : [13:06:58] Roman Dębiec napisał(a): gdyż? [13:07:02] Tanajno napisał(a): 1. NIe ma jak udokuemntować kto i kiedy zniszczył daną rzecz. Przecież Juwetus może w powiedzieć że coś zostało zniszczone wcześniej [13:07:26] Tanajno napisał(a): a przecież Juwetnus nie odpowiada za to że jakiś tam słupek się przewrócił. [13:09:40] Roman Dębiec napisał(a): jwentus ma robic obchód terenu [13:09:55] Tanajno napisał(a): 2. Realne zniszczenia to przewrócone lamy w parku i zerwany dasze na lampie przy 6 klatce. Te przewrócone Ryszard już postawil , a zerwany daszek uzupełni od innej lampy znisczonej wcześniej [13:09:58] Roman Dębiec napisał(a): to oni powinni zgłaszać wszelkie usterki w ramach obchodu [13:10:08] Tanajno napisał(a): 3. Drzewa ciezko wycenić bo gałęzie odrastają. [13:10:30] Roman Dębiec napisał(a): 2. Realne zniszczenia to przewrócone lamy w parku i zerwany dasze na lampie przy 6 klatce. Te przewrócone Ryszard już postawil , a zerwany daszek uzupełni od innej lampy znisczonej wcześniej [13:10:41] Roman Dębiec napisał(a): To można dać na forum i zamknąć sprawę [13:11:12] Tanajno napisał(a): 4. Żeby wystapić z odszkodowaniem trzeba określić szkode . Zeby określić szkodę musimy mieć wydatki ściśle powiązane ze szkoda. Jedyne jaki mogą być to faktury na lampy , gdyby należało je wymienić. Natomiast za uszkodzenie gałezi trzeba by wyzwać rzeczoznawcę. [13:11:28] Tanajno napisał(a): JEDYN RZECZ WARTA OCENY to PŁYTA BOISKA. [13:11:44] Tanajno napisał(a): Z tym ze teraz mamy śnieg i nie wiem czy to wszystko razem nie zniewczy realnej oceny . [13:12:03] Tanajno napisał(a): Zlecę dzisiaj żeby ludzie z Krafta odśnieżli płytę zobaczymy co widać. EASUMUJĄC - wina ochrony jest ewidenta. Dzisiaj mnie przepraszali zę nie interweniowali kiedy ich wyzwałem do sienie jak te szczeniaki próbowały zrobić burdę pod moim mieszkaniem a [13:13:11] Tanajno napisał(a): Ochrona powinna przedewszystkim wezwać patrol interwencyjny który mógłby zatrzymać sprawców [13:13:16] Roman Dębiec napisał(a): bez przesady płytę to by musieli kilofami walić żeby zniszczyć, albo odpalić petardę w odwiercie [13:13:29] Tanajno napisał(a): tego nie zrobili i wina ich jest ewidenta [13:13:39] Tanajno napisał(a): ale polskie prawo w tym temacie jest dosyćgłupkowate [13:14:01] Tanajno napisał(a): brak wykonania obowiazków mógłby być podstawo do roszczeń gdyby w umowie była zapisana KARA UMOWNA [13:14:28] Tanajno napisał(a): jak nie ma kary umownej to my musimy podać realne wyliczenia szkody jaka ponieśliśmy w związku z zaniechaniem obowiazków [13:14:28] Roman Dębiec napisał(a): trzeba to wynegocjować przy okazji podwyżki [13:14:43] Roman Dębiec napisał(a): udowadnianie szkód jest upierdliwe [13:14:52] Tanajno napisał(a): Ja , nie zamierzam z nimi wogóle negocjować podwyżki [13:15:07] Tanajno napisał(a): ja zamierzam zaproponwoać im obniżkę opłata albo rezygnację z ich usłgu [13:15:16] Tanajno napisał(a): ale to po zebaniu i po głosowaniu przez wspólnotę [13:15:16] Roman Dębiec napisał(a): ja im kiedyś zgłosiłem zarwaną pokrywę dołu przy garażu i przez tydzień nikomu nie przekazali [13:15:36] Roman Dębiec napisał(a): to oni powinni zauważyć problem podczas obchodu i zgłosić Ryśkowi [13:15:54] Tanajno napisał(a): udowdanienia szkód , szczególnie takich nijakich , jest nie tylko upierdliwe ale w ostatecznym rozrachunku mozę się okazać ze przygotowanie sprawy jest więcej warte niż odszkodwanie. [13:16:07] Tanajno napisał(a): Oni nic nie zauważają [13:16:17] Tanajno napisał(a): na samym początku zgłaszali do mnie jakięś sprawy [13:16:18] Roman Dębiec napisał(a): dlatego kara umowna z uproszczoną procedurą załatwi sprawę [13:16:23] Tanajno napisał(a): ale teraz to już zupełna olewka [13:16:44] Tanajno napisał(a): Zapewniam cię ROman że Juwentus się nie zgodzi na karę umowńa i żadna inna firma tez. [13:17:06] Tanajno napisał(a): Jakbyśmy kupowali od nich usługi za 50 tys miesięcznie to wtedy mozęmy żądać. [13:17:15] Tanajno napisał(a): a teraz to oni mają nas głębok gdzieś. [13:17:16] Roman Dębiec napisał(a): jakaś ochrona jest konieczna, chociażby ze względu na park i boisko, więc ja myślę, że się ludzi nawet zgodzą na podwyżkę, byleby jakość usług wzrosła [13:17:50] Tanajno napisał(a): A ja myślę że najperw nalezy się zastanowić co to znaczy wzrost usług - bo to dobrze brzmi ale nie widaomo o co chodzu [13:18:01] Tanajno napisał(a): Niech każdy wpisze co chciałby od ochrony [13:18:13] Tanajno napisał(a): wtedy mozemy im przedstawić i zobaczym co oni na to [13:18:17] Tanajno napisał(a): Ja bym chciał : [13:18:25] Tanajno napisał(a): 1. Żeby ochrona zakładała blokady i robiła naliczanie [13:18:25] Roman Dębiec napisał(a): 1. interwencji 2. konkretnych obchodów 3. uszczelnienia wejścia [13:18:40] Roman Dębiec napisał(a): 4. kultury :) [13:18:44] Tanajno napisał(a): 2. Żeby interwniowała na wezwanie mieszkańców w konflikatach mięszy mieszkańcami [13:19:31] Tanajno napisał(a): 3. żEBY SYSTEMATYCZNIE wzywali patrol interwencykny w każdym przypadku gdy zachodzi zdarzenie w którym dziadkowie nie chcą wyjść z budki ze steachu -np. takie jak u mnie , napaść na mieszkańca przez obcych [13:19:52] Tanajno napisał(a): 4. Chciałbym żeby zatrzymywali tych którzy na luzaka wchodzą sobie na osiedla pod szlabanem [13:20:15] Tanajno napisał(a): 5. Chciałbym żeby zatrzymywali samochody które wjeżdzają na osiedla bez pilota wykorzystując czujke w bramie [13:20:48] Tanajno napisał(a): 6. żeby prowadzili ksiązki zauważonych ustetek i systematycznie je zgłaszali do odpowiednich służb oraz do mnie [13:21:46] Tanajno napisał(a): 7. Żeby podczas obchodu sprawdzali czy drzwi na klatach są zamknięte bo często są pozostawiane otwarte i tak stają a wiart i oszołomy szaleją / [13:22:43] Tanajno napisał(a): 8. Żeby prowadzili spis samochodów dostawczych wjeżdzających na osiedla i kiewrowców którzy wjeżdzają tak aby jak komuś złodzieje wniosą z domu telewiozr i sprzęt to żeby policja miała jakiś materiał do przeszukań [13:23:23] Tanajno napisał(a): 9. Żeby interwniowali jak ktoś zaparkuje na czyimś miejscu w garażu i żeby ruszli cztery litery i poszukali tego człowieka. [13:23:38] Roman Dębiec napisał(a): no to pięknie, mamy materiał na konkurs ofert [13:23:49] Tanajno napisał(a): tak z grubasz tyle ilepamiętam z głowy bo nie mam czasu przejrzeć notatek na ten temat [13:24:02] Tanajno napisał(a): ale powiem ci Roman - TAKIE RZECZY TO TYLKO W ERZE .................. [13:24:14] Tanajno napisał(a): chyba że opłata za ochronę wzrośnie dwukrotnie [13:24:31] Roman Dębiec napisał(a): jak byś to ładnie spisał i wypunktował trzeba wrzucić na forum Woronicza Park pod dyskusję [13:24:55] Tanajno napisał(a): i to i u nas i w W76. Wtedy mamy szanse negocjować karu umownę i mamy szanse egezkować wszystko. [13:24:56] Roman Dębiec napisał(a): albo mamy tanio i do dupy (czyli możemy jeszcze taniej mieć dziadków zgodnie z twoim planem) [13:25:08] Tanajno napisał(a): no własnie to mam na myśli [13:25:12] Roman Dębiec napisał(a): albo musi być drożej i wtedy zmieniamy firmę [13:25:21] Tanajno napisał(a): z rozmów jakie były prowadzone na ten temat [13:25:31] Tanajno napisał(a): wiele osób nie chce takie ścisłek ochrony [13:25:55] Tanajno napisał(a): a więc jeśli nie chcą takiej ochrony , trzeba się nastawić na to że od czasu do czasu mogą się zdarzać takie przypadki jak w sylwestra [13:26:10] Tanajno napisał(a): chociaż w moim planie to w sylwestra zadzaiałało by pięknie bo Portier widząc co się dzieje poporstu wezwał by patrol interwencyjny [13:26:48] Tana Odpowiedz Link Zgłoś
mpbc Re: Wandale w parku 03.01.08, 15:05 Odpowiem na kilka punktów waszej rozmowy. 1. Ochrona nie jest od tego by znajdować usterki i przekazywać je dalej, od tego jest konserwator, administracja, firma sprzątająca i do tego Zarządy, ja co drugi dzień robię krótki spacer po osiedlu. 2. Wczoraj byłem świadkiem jak osoby wchodziły pod szlabanem (w tym pan w dresie biegł z psem bokserem) na zwrócenie uwagi zareagowali agresją, to sami mieszkańcy muszą sie zdecydować co robić w takich przypadkach. 3. By móc ustalić właściciela konkretnego samochodu potrzebny jest spis ale, jak pamiętam, na ostatnim zebraniu właściciele sprzeciwili się takiemu spisowi. Takich spraw jest mnóstwo, już dawno mówiłem by najpierw dać Ochronie konkretne wytyczne i je egzekwować. Konkretny przykład, co ochrona ma zrobić jak pan w dresie wbiega z psem pod szlabanem (przypuszczalnie mieszkaniec wraca z joggingu do swojego domu)? Tylko prosze konkretnie punkt po punkcie. Odpowiedz Link Zgłoś
rdebiec Re: Wandale w parku 03.01.08, 16:13 > 1. Ochrona nie jest od tego by znajdować usterki i przekazywać je > dalej, od tego jest konserwator, administracja, firma sprzątająca i > do tego Zarządy, ja co drugi dzień robię krótki spacer po osiedlu. To co jest celem obchodu co godzina? Walka z żylakami? Robi obchód terenu i widzi np. urwaną huśtawkę na placu zabaw z wystającymi gwoździami. Powinien to zignorować? Nie chodzi mi przecież o przegląd urządzeń technicznych ani o ich naprawę (od tego jest faktycznie konserwator), ale wszelkie niebezpieczne sytuacje powinny być przez nich zabezpieczane (np. wystające przewody elektryczne z wyrwanej w sylwestra latarenki) i zgłaszane odpowiednim osobom. > 2. Wczoraj byłem świadkiem jak osoby wchodziły pod szlabanem (w tym > pan w dresie biegł z psem bokserem) na zwrócenie uwagi zareagowali > agresją, to sami mieszkańcy muszą się zdecydować co robić w takich > przypadkach. Jacy mieszkańcy? My czy Ci co wchodzą pod szlabanem? Chyba jako zarząd nie będziesz rozpatrywał skarg na pracę ochrony od mieszkańców, którzy przeszli pod szlabanem i spotkały ich z tego powodu nieprzyjemności??? Ja wiem czego chcę: ochrony za którą płacę. W przeciwnym razie po co szlaban, portierzy i te całe koszty? > 3. By móc ustalić właściciela konkretnego samochodu potrzebny jest > spis ale, jak pamiętam, na ostatnim zebraniu właściciele sprzeciwili > się takiemu spisowi. Proponuję blokadę zakładaną na wniosek właściciela miejsca garażowego. Jak zablokowany się zgłosi, to wciągamy go "dobrowolnie" na spis aut i zdejmujemy blokadę. Następnym razem będzie wiadomo gdzie szukać. > Konkretny przykład, co ochrona ma zrobić jak pan w dresie wbiega z > psem pod szlabanem (przypuszczalnie mieszkaniec wraca z joggingu do > swojego domu)? Tylko proszą konkretnie punkt po punkcie. A może trzeba zapytać kierownika naszych ochroniarzy, jaką procedurę mają na to opracowaną w Juventusie? Przecież to nie jest chyba ewenement naszego osiedla. A oni są "profesjonalną firmą". Moja amatorska propozycja: A) prosi o weryfikację B) jak się nie uda, to próbuje zatrzymać C) jak się nie uda lub ochroniarz nie czuje się na siłach zatrzymać to wzywa patrol interwencyjny i idzie za delikwentem, aż do mieszkania. D) patrol sprawdza mieszkanie lub zabezpiecza je i wzywana jest policja (to pewnie kwestia uprawnień). Jeśli to mieszkaniec, to po pierwszym razie znają już gościa i następnym razem mogą przymknąć oko zamiast się użerać. Ma ktoś lepszy pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
thorrel Re: Wandale w parku 02.01.08, 21:32 tak czy siak .. świadkowie proszeni o krótkiego maila na woronicza78@gmail.com (mail przekierowany do 3 osób z zarządu W78) i mpbc@gazeta.pl (prezes W76) bo widzę że były co najmniej 2 konkurencyjne imprezy i to nie do końca oczywiste kto narozrabiał. Konserwator niech po prostu usunie usterki (w ramach godzin pracy jak rozumiem) i proszę o podliczenie wszelkich dodatkowych kosztów (np lampy, jeśli jej uszkodzenie okaże się kosztochłonne). I na razie proponuję nie organizować jakiegoś spektakularnego linczu ... bo nie wykluczam że organizator imprezy (jak już wytrzeźwieje) sam poczuje się do pokrycia kosztów ewentualnych szkód. pozdrawiam AS PS. moje zaufanie do wersji wydarzeń podawanych przez ochronę troszkę zostało zachwiane 2 miesiące temu po lekko rozbieżnych relacjach z czerwonym audi kradnącym blokady... Odpowiedz Link Zgłoś
rdebiec Re: Wandale w parku 02.01.08, 10:08 Nie byłem w parku po nowym roku, ale z okna wygląda normalnie, przynajmniej ten większy drzewostan nienaruszony. Proszę to zgłosić do administracji, na telefon dyżurny. Odbiera osobiście prezes więc może się od ręki ustosunkuje ;-) Odpowiedz Link Zgłoś