Gość: marta IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 17.07.01, 20:14 Czy ktoś, kto był w Chorwacji może podzielić się swoimi wrażeniami i informacjami. Jadę w tym kierunku pierwszy raz / samochodem / i mam pietra. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: PPP Re: Chorwacja - czy warto tam jechać IP: 217.96.4.* 17.07.01, 21:34 Gość portalu: marta napisał(a): > Czy ktoś, kto był w Chorwacji może podzielić się swoimi wrażeniami i > informacjami. Jadę w tym kierunku pierwszy raz / samochodem / i mam pietra. W Chorwacji byłem dwa razy. Pierwszy raz 3 lata temu, kiedy w niektórych wioskach były jeszcze ślady wojny, drugi w ubiegłym roku. Oba wyjazdy to rodzinne wypady z dziecmi samochodem. Samochód wydaje mi się konieczny na wakacjach, no chyba że ktoś lubi leżenie plackiem na piachu przez 2 tygodnie. W chorwacji jest co zwiedzać, wiekszość miasteczek pamieta czasy rzymskie. Morze wspaniałe, plaże kamieniste ale za to b. ciekawe. Pogoda murowana, ceny wyzsze niż w kraju ale do przyjęcia - w miarę dobrej restauracji nie spłukasz się do suchej nitki. Jeżeli chodzi o krajobraz to polecam Dalmację - daleko, ale za Splitem zaczyna się klimat śródziemnomorski. Wyżej (Istra i okolice Rjeki) też są niczego sobie. Za pierwszym razem wykupilismy pobyt w biurze podróży, rok temu postanowilismy poeksperymentować i pierwszy tydzień to był klasyczny ośrodek wczasowy a następne wynajęte na miejscu kwatery (apartamenty) u miejscowych. Było super, własny dół willi, wielki wspaniały ogród, hamak, taras, jeże w ogrodzie, duże sypialnie, kuchnia, jadalnia, łazienka w cenie niższej o 30% niż w sąsiedzkim osrodku. Następnym razem jedziemy w ciemno - warunek: trzeba być na miejscu w sobotę rano kiedy zmieniają się turnusy i rezerawcje w apartamentach. Opłaty: bierzemy marki i karty (koniecznie Visa i Master gdyż gdzieniegdzie są problemy z jedną lub drugą). Zatem w samochód i w drogę, powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Chorwacja - czy warto tam jechać IP: *.ilot.edu.pl 18.07.01, 08:55 Znajomi byli tam w zeszłym roku z biurem podróży i wrócili zachwyceni. Kraj przepiękny i ceny nie wyższe od naszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Chorwacja - czy warto tam jechać - Niekoniecznie! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 09:55 Uważam,że są fajniejsze i tańsze kraje na wakacje. A konkretnie: takich miejsc jak w Chrorwacji jest np. we Włoszech czy Hiszpanii mnóstwo więc co do widoków to są podobne. Ceny w sklepach z żywnością są z reguły wyższe niż u nas - ale coż się dziwić skoro wszystko jest prawie sprowadzane. Informacja turystyczna: np. na pytanie czy można przejść z jednej miejscowości do drugiej wzdłuż morza pani odpowiada, że nie wie i ją to nie interesuje bo jeździ samochodem. Zwiedzanie: przyjeżdżasz np. do miasteczka Omis i dowiadujesz się, że jedna z atrakcji - zamek/twierdza jest zamknięta w godz. 12-16-ta. Standard: najlepsze ich hotele i ośrodki przypominają czasy "późnego Gierka" więc jeśli ktoś nie był w innych krajach to może jest ok. Zmiany: państwo z Poznania, których poznalem podczas pobytu mówili, ze byli w tym samym rejonie (Spilt) kilkanaście lat temu i "nic się nie zmieniło". Ludzie: raczej smutni, im bardziej na południe tym biedniejsi, w wielu miejscach wystepuje silny naconalizm. Komunikacja: kolej w wielu miejscach nie istnieje, drogi szczególnie w południowej części w kiepskim stanie - Jadranska Magistrala ma tylko po jednym pasie w każdą stronę, zero pobocza, jest kręta i jeszcze często jest tam ruch lokalny - sam byłem świadkiem kilku kolizji głównie z udziałem zagranicznych turystów, na niektórych wyspach jeszcze gorzej - dwa samachody obok siebie ledwo się mieszczą i brak barierek, autobusy są droższe z reguły niż u nas no i te podmiejskie są w fatalnym stanie, promy są drogie i kursują dość rzadko. Plaże: jeśli ktoś lubi kamieniste to ok, natomiast z nurkowaniem przybrzeznym bywa różnie - podobnie jak u nas w akwenach można spotkać opony, materiały budowlane i inne "niepotrzebne śmieci". Podajście do turystów: jak najwięcej wyciągnąć kasy przy najmniejszej inwestycji oraz "znowu ci Czesi i Polacy", "Dlaczego nie przyjeżdżają Amerykanie, Brytyjczycy?" (moim zdaniem dlatego, że przy takim poziomie cen jest dla nich za niski standard. Norwegowie np. przypłaywają swoim statkiem, który jest pływającym hotelem - więc mają standard taki jaki im odpowieda a wyjście na ląd Chorwacji traktują jako element egzotyki. Ogólnie nie wiem skąd ta moda na Chorwacje (moim zdaniem niczym nie poparta). Jedyne co mogę polecić to wyspy: Hvar, Korcula, Rab itp, a najlepiej rejs pomiędzy wyspami. No i jeszcze parki narodowe np. Plitwickie Jezera, Krk itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Chorwacja - czy warto tam jechać - a właśnie że tak !!! IP: 195.94.196.* 18.07.01, 13:53 Jest takie powiedzenie, ze wyjątek potwierdza regułę i w tym przypadku tak właśnie jest. Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby ktoś kto był w Chorwacji nie polubił tego miejsca. Może "driver" po prostu miał pecha i źle trafił, albo ma zbyt wygórowane potrzeby. Ja osobiście byłam w Chorwacji już dwa razy i w tym roku też się wybieram. Pierwszym razem wybraliśmy się tam z biurem podróży bez dziecka, żeby wybadać najpierw teren. Zachwyciły nas przepiękne widoki gór wchodzących do morza, malutkich urokliwych miasteczek i panująca tam atmosfera. Następnego lata postanowiliśmy pojechać "w ciemno" zabierając ze sobą dziecko. Nie mieliśmy żadnych problemów z zakwaterowaniem, w pierwszej lepszej agencji turystycznej można znaleźć coś dla każdego po niewygórowanych cenach (w tamtym roku za czteroosobowy apartament w nowej willi przeznaczonej tylko pod wynajem zapłaciliśmy 60 DM za dzień - już z opłatą klimatyczną). Nie wiem jak wyglądaja pokoje w hotelach, więc nie mogę ani zaprzeczyć ani potwierdzić opinii o nich mojego przedmówcy. Jeśli chodzi o ceny to nie uważam że jest drożej niż w Polsce, być może niektóre towary są droższe, ale np jedzenie w restauracjach nie rujnuje portfela tak jak w naszym kraju. Co do rzekomego nieprzyjaznego nastawienia miejscowych do Polaków to wcale nieprawda, wręcz przeciwnie odniosłam raczej same pozytywne wrażenia. Ogólnie rzecz biorąc uważam, że naprawdę warto się tam wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Chorwacja - czy warto tam jechać - Niekoniecznie! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 16:14 Ja rozmawiałem z Chorwatami więc opinie o Czechach i Polakach są od nich (jakkolwiek nie można generalizować). Uważam, że jeszcze dużo muszą zrobić u siebie aby był to kraj wart polecenia dla turystów. Ja w każdym razie przez najbliższe pare lat tam się nie wybiorę. Sądzę, że Chorwacja jest przereklamowana i już - chyba, ze komuś wystarcza kamienista plaża, ręcznik i klapki. Przewodniczka (Chorwatka), z którą rozmaiałem jak się dowiedziała ile miejsc zwiedziłem podcaz pobytu w Chorwacji przyznała, że nie miała takiego przypadku (czyli wiekszość przyjeżdżających pozostaje na ręczniku i klapkach). Podtrzymuje jednak opinie o wyspach, ze warto tam pojachać ale najlepiej pływać pomiędzy różnymi wyspami. Odpowiedz Link Zgłoś