Dodaj do ulubionych

Chorwacja - czy warto tam jechać

IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 17.07.01, 20:14
Czy ktoś, kto był w Chorwacji może podzielić się swoimi wrażeniami i
informacjami. Jadę w tym kierunku pierwszy raz / samochodem / i mam pietra.
Obserwuj wątek
    • Gość: PPP Re: Chorwacja - czy warto tam jechać IP: 217.96.4.* 17.07.01, 21:34
      Gość portalu: marta napisał(a):

> Czy ktoś, kto był w Chorwacji może podzielić się swoimi wrażeniami i
      > informacjami. Jadę w tym kierunku pierwszy raz / samochodem / i mam pietra.

W Chorwacji byłem dwa razy. Pierwszy raz 3 lata temu, kiedy w niektórych wioskach
      były jeszcze ślady wojny, drugi w ubiegłym roku.
      Oba wyjazdy to rodzinne wypady z dziecmi samochodem. Samochód wydaje mi się
      konieczny na wakacjach, no chyba że ktoś lubi leżenie plackiem na piachu przez 2
      tygodnie. W chorwacji jest co zwiedzać, wiekszość miasteczek pamieta czasy
      rzymskie.
      Morze wspaniałe, plaże kamieniste ale za to b. ciekawe. Pogoda murowana, ceny
      wyzsze niż w kraju ale do przyjęcia - w miarę dobrej restauracji nie spłukasz się
      do suchej nitki.
      Jeżeli chodzi o krajobraz to polecam Dalmację - daleko, ale za Splitem zaczyna
      się klimat śródziemnomorski. Wyżej (Istra i okolice Rjeki) też są niczego sobie.
      Za pierwszym razem wykupilismy pobyt w biurze podróży, rok temu postanowilismy
      poeksperymentować i pierwszy tydzień to był klasyczny ośrodek wczasowy a następne
      wynajęte na miejscu kwatery (apartamenty) u miejscowych. Było super, własny dół
      willi, wielki wspaniały ogród, hamak, taras, jeże w ogrodzie, duże sypialnie,
      kuchnia, jadalnia, łazienka w cenie niższej o 30% niż w sąsiedzkim osrodku.
      Następnym razem jedziemy w ciemno - warunek: trzeba być na miejscu w sobotę rano
      kiedy zmieniają się turnusy i rezerawcje w apartamentach.

Opłaty: bierzemy marki i karty (koniecznie Visa i Master gdyż gdzieniegdzie są
      problemy z jedną lub drugą).

Zatem w samochód i w drogę, powodzenia!

• Gość: Ela Re: Chorwacja - czy warto tam jechać IP: *.ilot.edu.pl 18.07.01, 08:55
      Znajomi byli tam w zeszłym roku z biurem podróży i wrócili zachwyceni. Kraj
      przepiękny i ceny nie wyższe od naszych.
      • Gość: driver Re: Chorwacja - czy warto tam jechać - Niekoniecznie! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 09:55
        Uważam,że są fajniejsze i tańsze kraje na wakacje. A konkretnie: takich miejsc
        jak w Chrorwacji jest np. we Włoszech czy Hiszpanii mnóstwo więc co do widoków
        to są podobne. Ceny w sklepach z żywnością są z reguły wyższe niż u nas - ale
        coż się dziwić skoro wszystko jest prawie sprowadzane. Informacja turystyczna:
        np. na pytanie czy można przejść z jednej miejscowości do drugiej wzdłuż morza
        pani odpowiada, że nie wie i ją to nie interesuje bo jeździ samochodem.
        Zwiedzanie: przyjeżdżasz np. do miasteczka Omis i dowiadujesz się, że jedna z
        atrakcji - zamek/twierdza jest zamknięta w godz. 12-16-ta. Standard: najlepsze
        ich hotele i ośrodki przypominają czasy "późnego Gierka" więc jeśli ktoś nie
        był w innych krajach to może jest ok. Zmiany: państwo z Poznania, których
        poznalem podczas pobytu mówili, ze byli w tym samym rejonie (Spilt) kilkanaście
        lat temu i "nic się nie zmieniło". Ludzie: raczej smutni, im bardziej na
        południe tym biedniejsi, w wielu miejscach wystepuje silny naconalizm.
        Komunikacja: kolej w wielu miejscach nie istnieje, drogi szczególnie w
        południowej części w kiepskim stanie - Jadranska Magistrala ma tylko po jednym
        pasie w każdą stronę, zero pobocza, jest kręta i jeszcze często jest tam ruch
        lokalny - sam byłem świadkiem kilku kolizji głównie z udziałem zagranicznych
        turystów, na niektórych wyspach jeszcze gorzej - dwa samachody obok siebie
        ledwo się mieszczą i brak barierek, autobusy są droższe z reguły niż u nas no i
        te podmiejskie są w fatalnym stanie, promy są drogie i kursują dość rzadko.
        Plaże: jeśli ktoś lubi kamieniste to ok, natomiast z nurkowaniem przybrzeznym
        bywa różnie - podobnie jak u nas w akwenach można spotkać opony, materiały
        budowlane i inne "niepotrzebne śmieci". Podajście do turystów: jak najwięcej
        wyciągnąć kasy przy najmniejszej inwestycji oraz "znowu ci Czesi i
        Polacy", "Dlaczego nie przyjeżdżają Amerykanie, Brytyjczycy?" (moim zdaniem
        dlatego, że przy takim poziomie cen jest dla nich za niski standard. Norwegowie
        np. przypłaywają swoim statkiem, który jest pływającym hotelem - więc mają
        standard taki jaki im odpowieda a wyjście na ląd Chorwacji traktują jako
        element egzotyki.
        Ogólnie nie wiem skąd ta moda na Chorwacje (moim zdaniem niczym nie poparta).
        Jedyne co mogę polecić to wyspy: Hvar, Korcula, Rab itp, a najlepiej rejs
        pomiędzy wyspami. No i jeszcze parki narodowe np. Plitwickie Jezera, Krk itp.
        • Gość: asia Re: Chorwacja - czy warto tam jechać - a właśnie że tak !!! IP: 195.94.196.* 18.07.01, 13:53
          Jest takie powiedzenie, ze wyjątek potwierdza regułę i w tym przypadku tak
          właśnie jest. Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby ktoś kto był w Chorwacji nie
          polubił tego miejsca. Może "driver" po prostu miał pecha i źle trafił, albo ma
          zbyt wygórowane potrzeby. Ja osobiście byłam w Chorwacji już dwa razy i w tym
          roku też się wybieram. Pierwszym razem wybraliśmy się tam z biurem podróży bez
          dziecka, żeby wybadać najpierw teren. Zachwyciły nas przepiękne widoki gór
          wchodzących do morza, malutkich urokliwych miasteczek i panująca tam atmosfera.
          Następnego lata postanowiliśmy pojechać "w ciemno" zabierając ze sobą dziecko.
          Nie mieliśmy żadnych problemów z zakwaterowaniem, w pierwszej lepszej agencji
          turystycznej można znaleźć coś dla każdego po niewygórowanych cenach (w tamtym
          roku za czteroosobowy apartament w nowej willi przeznaczonej tylko pod wynajem
          zapłaciliśmy 60 DM za dzień - już z opłatą klimatyczną). Nie wiem jak wyglądaja
          pokoje w hotelach, więc nie mogę ani zaprzeczyć ani potwierdzić opinii o nich
          mojego przedmówcy. Jeśli chodzi o ceny to nie uważam że jest drożej niż w
          Polsce, być może niektóre towary są droższe, ale np jedzenie w restauracjach
          nie rujnuje portfela tak jak w naszym kraju. Co do rzekomego nieprzyjaznego
          nastawienia miejscowych do Polaków to wcale nieprawda, wręcz przeciwnie
          odniosłam raczej same pozytywne wrażenia.
          Ogólnie rzecz biorąc uważam, że naprawdę warto się tam wybrać.
          • Gość: driver Re: Chorwacja - czy warto tam jechać - Niekoniecznie! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 16:14
            Ja rozmawiałem z Chorwatami więc opinie o Czechach i Polakach są od nich
            (jakkolwiek nie można generalizować). Uważam, że jeszcze dużo muszą zrobić u
            siebie aby był to kraj wart polecenia dla turystów. Ja w każdym razie przez
            najbliższe pare lat tam się nie wybiorę. Sądzę, że Chorwacja jest
            przereklamowana i już - chyba, ze komuś wystarcza kamienista plaża, ręcznik i
            klapki. Przewodniczka (Chorwatka), z którą rozmaiałem jak się dowiedziała ile
            miejsc zwiedziłem podcaz pobytu w Chorwacji przyznała, że nie miała takiego
            przypadku (czyli wiekszość przyjeżdżających pozostaje na ręczniku i klapkach).
            Podtrzymuje jednak opinie o wyspach, ze warto tam pojachać ale najlepiej pływać
            pomiędzy różnymi wyspami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka