Dodaj do ulubionych

Przystanki w tunelu mogą zostać skasowane

IP: *.acn.waw.pl 03.09.03, 00:02
Co komu przeszkadzają te przystanki ? Zbudowano je, niech więc
zostaną !!! To jakaś paranoja, by likwidować przystanki tylko
dlatego, że korzysta z nich niedostatecznie dużo ludzi !
Obserwuj wątek
    • Gość: baba ze szmulek Re: Przystanki w tunelu mogą zostać skasowane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 00:21
      łolaboga!

toć to jakie licho nad tem tunelem musi wisi!

moze niejaka klontwa zydowska co to i blenkitny wiezowiec
      blokowala tyle dekadow...

o panie, zle bedzie, ja tam nic nie wim, ale nic juz nie powim..
      • Gość: baba z powiśla Re: Przystanki w tunelu mogą zostać skasowane IP: *.acn.waw.pl 03.09.03, 01:57
        A co też pani opowiadasz to nie klontwa żadna tylko nasze bezmózgie urzędniki
        co to same nie wiedzą jak ten ludzki potok kierować i w które strone.Po co pod
        te ziemie włazic a co to my krety jesteśmy czy inne stworzenie
        podziemne.Wybudowały tunel,żeby było,że jest a słuzyc to on ludziom nie musi
        niech se gorom chodzom.A jak metro wybudujom , ale to kuż nie za naszego zycia
        to moja pani tunel zasypiom i spokój bendzie bo ludzie ze samochodow wysiendom
        i z Powiśla na Pragie innem tunelem pojadom.
    • Gość: macant Re: Przystanki w tunelu mogą zostać skasowane IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.03, 07:49
      Tunel, tunel i jeszcze raz tunel.O tym od dwóch lat czytamy, ale
      tylko w samych negatywach.Czyż nie można choć raz napisac, że
      jest śliczny i potrzebny{jak dziura w moście}, tani{wręcz za
      tani}.I dać satysfakcjię choć raz tym debilom, którzy są jego
      pomysłodawcami.Lub może iść dalej i zaproponować jeszcze jakiś
      tunel? Np,Tunel do Młocin, pod Marszałkowską ,lup gdziekolwiek
      lndziej, tam gdzie jest on równie nie potrzebny. A co? NIech sie
      cieszą głąby.
      • d.z Re: Niewykorzystane przystanki 03.09.03, 08:24
        Czy aż tak wielkiej trzeba było wiedzy by zauważyć, iż:
        - przystanek "Pomnik Syreny", na którym zatrzymują się linie 102 i 178 w
        kierunku Pragi nigdy do super popularnych nie należał, a przecież przystanki w
        tunleu mają umożliwać przesiadkę do tego przystanku właśnie,
        - przez prawie dwa lata (budowa tunelu) autobusy 185 i 362 jeździły objazdami
        skutecznie zmieniając przyzwyczajenia podróżnych.
        - częstotliwość kursowania linii 185 jest nie za wielka (po szczycie co 20 min
        i tak autobusy zatłoczone nie jeżdżą) o szczytowym 362 (kursującym tylko w dni
        powszednie) nie wspominając.
        Oj źle dzieje się w warszawskim Zarządzie Transportu Miejskiego.
        Kto jak kto ale ta instytucja powinna dokładnie wiedzieć jakie są potoki
        pasażerskie na poszczególnych liniach oraz jakie jest wykorzystanie przystanków.
        Ponieważ jednak nikt tego nie wiedział to zaangażowano w budowę przystanków
        pieniądze, za które można było kupić kilkanaście nowych tramwajów lub
        kilkadziesiąt nowoczesnych autobusów.
        • Gość: Mar co można kupić za 20 mln zł IP: *.skorosze.2a.pl 03.09.03, 09:35
          np. 1200 seicento (przy takm zakupie były spore rabaty) i rozdać
          je potrzebującym okolicznym mieszkańcom za DARMO, zamiast
          budować bzdurny przystanek w tunelu, który miał usprawnić
          przejazd przez miasto, a teraz stał się wąskim gardłem...
          • Gość: Mar gdyby codziennie z przystanku skorzystało 100 osób IP: *.skorosze.2a.pl 03.09.03, 10:50
            i kazdy kupiłby bilet za 3 zł, to koszt przystanków, wind i calej reszty zwróci
            się po 182 latach...
            • sloggi Re: gdyby codziennie z przystanku skorzystało 100 03.09.03, 10:56
              Mar - unikaj tunelu przy Zachodnim.
            • d.z Re: gdyby codziennie z przystanku skorzystało 100 03.09.03, 11:02
              Gość portalu: Mar napisał(a):

> i kazdy kupiłby bilet za 3 zł, to koszt przystanków, wind i calej reszty
              zwróci
              >
              > się po 182 latach...

Mar, może i średnio dzienni nawet i więcej ludzi się tamdędy plącze ale i tak
              to nie zmienia faktu, że to nie jest punkt przesiadkowy i raczej nigdy nie
              będzie. Nawet przystanek wcześniej (przy moście Poniatowskiego) przystanki (a
              tam blisko jest do tramwajów i linii autobusowych jadącch do/z Centrum) nie są
              specjalnie zatłoczone.
              Tam zwyczajnie nigdy dużych potoków pasażerskich nie było i raczej nie będzie
              (no chyba, że zacznie się realizacja jakiś biurowców ale na to, biorąc pod
              uwagę opieszałość miasta się nie zanosi).
              Zwyczajnie, ktoś nie dokonał analiz przed inwestycją. Co ciekawe kiedy bydowane
              metro to ze względów "oszczędnościowych" zrezygnowano z budowy stacji Plac
              Konstytucji. Dzięki temu mamy metro, które ma często stacje na peryferiach i
              tylko parę w Centrum oraz (kuriozum w skali światowej) dwie trakcje elektryczne
              na jednej ulicy Marszałkowskiej (na dole metro na górze tramwaj, który musiał
              zostać bo metro nie ma tylu przystanków). Samo utrzymanie trakcji i torowisk
              nad i pod jest wyjątkowo kosztowne i nawet bogate miasta na takie ekscesy sobie
              nie pozwalają.
              Teraz mamy dodatkowo przystanek na Wisłostradzie...
              • Gość: Mar Re: gdyby codziennie z przystanku skorzystało 100 IP: *.skorosze.2a.pl 03.09.03, 11:19
                d.z napisał:

> oraz (kuriozum w skali światowej) dwie trakcje elektryczne
                >
                > na jednej ulicy Marszałkowskiej (na dole metro na górze tramwaj, który musiał
                > zostać bo metro nie ma tylu przystanków). Samo utrzymanie trakcji i torowisk
                > nad i pod jest wyjątkowo kosztowne i nawet bogate miasta na takie ekscesy
                > sobie nie pozwalają.

Ciekaewe spostrzezenie. Faktycznie zupełnie mi to nie przysżło do głowy, bo
                jako programowo nie korzystający z komunikacji miejskiej nie zastanaiwałem się
                nad tym gdzie biegnie tunel metra... Ponadto od lat tylko sporadycznie jeźdze
                do centrum i zalecam podobne postepowanie wszystkim. Parkomaty, żulomaty,
                złodzieje, drożyzna.... po co to komu? Tzw. centrum samo przekształci się w
                osiedla slamsowo-emeryckie, bo na biznesy przy takich cenach wynajmu i
                ciasnocie na parkingach to ja bym nie liczył.
                • sloggi Re: gdyby codziennie z przystanku skorzystało 100 03.09.03, 11:21
                  Położenie stacji Dw.Gdański też jest bez sensu.
                  Ciekawe czy zrealizowane zostaną obie stacje na Marymoncie: Marymont i Kaskada,
                  wówczas odległość pomiędzy nimi będzie tak samo mała jak obecnie między Centrum
                  i Świętokrzyską.
                  A stacji Wilcza i Muranów zapewne już nigdy nie będzie.
              • sloggi Re: 185 03.09.03, 11:19
                185 to jest linia bardzo specyficzna.
                Fachowo mówiąc, jak na tak długą trasę na tylko trzy cykle rotacyjne.
                Gwiaździsta (Ruda Marymoncka) - pl.Wilsona,
                Pl.Wilsona - Chełmska,
                Bartycka - Natolin Płn.
                Ciekawe jest to, że pomiędzy tak odległymi miejscami jak Pl.Wilsona i Chełmska
                wysiada i wsiada minimalna liczba pasażerów.
                Linia ta miała swoje 5 minut podczas objazdu omawianego tunelu. Jadąc przez
                Solec i Dobrą była używana przez sporą liczbę pasażerów.
                • Gość: Pawel Re: 185 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 13:13
                  A ja jeżdżę tą linią i bardzo lubię - zawsze pusto !!! Za to punktualnie ! A
                  jak nie będzie przystanków w Tunelu do Nikąd, to i lepiej...
                • Gość: Grzegorz Re: 185 IP: *.chello.pl 18.09.03, 15:45
                  Zadtanówcie się trochę, ludzie, przejedźcie się 185, pospacerujcie po Powiślu..
                  185 musi jeździć Dobrą, jego trasa w tuneliku to bzdura. Napisałem w tej
                  sprawie pismo do ZTM, ale odpowiedzi nie ma.
        • sloggi Re: Niewykorzystane przystanki -dezeciu 03.09.03, 10:11
          W kierunku Pragi jest jeszcze 162!!!
        • Gość: ogon123 Re: Niewykorzystane przystanki IP: *.acn.pl 03.09.03, 18:06
          To w takim razie po co w tym miejscu budować stcję metra, skro tam nikt nie
          chodzi???

A to że są zatoczki to dobrze, bo w którym miejscu stawliby policjanci z
          radarem???
    • Gość: Fester Adams Re: Przystanki w tunelu mogą zostać skasowane IP: 217.8.186.* 03.09.03, 08:48
      Przystanki zbudowano bo firma dała łapówkę za złożenie
      zamówienia na ich budowę.
      FA
      • Gość: Peppers Tak.... IP: *.acn.pl 03.09.03, 09:29
        Sama budowa przystankow w tunelu byla wielkim nierozsadkiem. I
        musi stac za tym jakis przekret, bo nie wierze ze Ci budowli
        tunel sa az tak nierozsadni. Przystanek w tunelu jest
        niepotrzebny a przedewszystkim niebezpiczny. Zamiast teraz
        robic wielkie larum i zamykac te przystanki trzeba bylo
        pomyslec wczesniej i ich wogole nie budowac. No, ale ze
        przystanki sa to trzeba je teraz zamknac. I jest kolejny temat
        dla gazet. Hehe. Wesolo jest w tym naszym miescie.

Pozdrawiam!
        • Gość: === Wesolo? IP: *.int.warszawa.sint.pl 03.09.03, 10:03
          Gość portalu: Peppers napisał(a):
          > Wesolo jest w tym naszym miescie.

Czytajac takie rzeczy krew zalewa szarego czlowieka, kiedy widzi pazernosc i
          defraudacje pieniedzy - ktos na tym zarobil , a 5% z 20 mln (chociaz 5%
          prowizji to malutko) to nie jest mala kwota. Wydano kase poparta naciaganymi
          opiniami bieglych, w ktora uwierzyl lub zarobil jakis naciagany dysydent. Takie
          marnotrawstwo pieniedzy, ze az nie chce sie podatkow placic, bo ja inwestujac w
          siebie lepiej bym wydal ta kase. Najgorsze, ze nie ma winnych, nie znasz
          nazwisk, nie ma konsekwencji, bo przeciez to bylo wydawanie dla dobra
          publicznego. A te 20 mln to i tak juz jest kwota, ktora zamydli sie oczy
          szaremu czlowieczkowi, ze nie bedzie sie pytal kto za to jest winien i jakie
          konsekwencje. Mam zal do dziennikarzy, ze odkryc sensacje oni potrafia, ale
          drenowac temat do konca z happy endem dla publicznosci to juz im sil nie
          starcza, albo maja dyrektywy, ze wystarczy powiedziec o sensacji.. nazwiska i
          konsekwencje sa niewazne, bo jutro nie bedziemy mieli o czym pisac.
    • tarantula01 Re: Przystanki w tunelu mogą zostać skasowane 03.09.03, 11:41
      "Przeciwnicy wskazywali, że po odcięciu mostu Świętokrzyskiego od Wisłostrady
      niewiele osób będzie chciało akurat w tym miejscu wysiadać z autobusu."

Akurat brak przejazdu samochodem z tunelu na most nie jest argumentem przeciwko
      lokalizacji przystanków.

"I jeszcze jeden argument: - Z zatok autobusowych może korzystać też straż
      pożarna w trakcie akcji ratunkowej."

I to jest argument za - przystanki są mniej więcej w połowie tunelu i w razie
      wypadku ludzie uciekający z tunelu mają średnio o połowę mniej drogi d
      orpzebycia, aby z tunelu się wydostać.

Najlepszy jest pomysł, aby te przystanki były warunkowe.
    • Gość: Ronald McDonald Redaktor matol IP: *.technocom.net 03.09.03, 14:39
      No i co z tego? Urzednicy Ci odpowiedzieli, matole - jak sie
      teren zagospodaruje, to i ludzie na przystankach sie pojawia.
      Ciekawe ile by kosztowalo zrobienie przystanków pózniej, czyli
      przeróbka - zastanowiles sie nad tym?
      Idz do Michnika i zlóz samokrytyke
      • kilovolt Re: Redaktor matol 03.09.03, 19:16
        Oczywiście, likwidacja przystanków to byłaby kompletna bzdura. Jeżeli są to
        trzeba je wykorzystywać, zamknięcie ich nic nie zmieni bo przecież nie zasypie
        się ich marnotrawiąc wydane już pieniądze. Poza tym ze wspomnianych względów
        bezpieczeństwa są one konieczne. Skoro zatem już są to komletnym bezsensem
        byłoby je likwidować, jedynym rozsądnym rozwiązaniem to przekształcenie je w
        przystanki "na żądanie". Zresztą gdyby je zlikwidowano to autobusy jadące tym
        tunelem trzeba byłoby puścić Dobrą, gdyż nie mogą one opuszczać tych
        przystanków, nie są to linie przyspieszone, a linie te byłyby w zasadzie
        odcięte od Powiśla, zatem kolejne bzdurne rozwiązanie. Jeżdżę bardzo często
        linią 362 i akurat w tym tygodniu w tunelu nie zdarzyło mi się żeby ktoś nie
        wysiadał lub wsiadał na tym przystanku. W szczycie zawsze są one
        wykorzystywane. Zatem jedyne rozsądne rozwiązanie to przystanki "na żądanie"
        inne byłoby kompletnie bez sensu.
    • Gość: maciek W OBRONIE PRZYSTANKÓW IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.09.03, 20:36
      Pomyślcie inaczej. Jeżeli za 20 lat będzie tam metro, a teren na
      górze będzie zagospodarowany to przystanki na pewno będą
      wykorzystywane. Jeśli nie zbudowałoby się ich dzisiaj to w
      przyszłości ludzie mieli by żal, tak jak teraz szkoda
      niezbudowanych stacji metra.
      Poza tym codzinnie jeżdże do pracy 185 lub 362 i za KAŻDYM razem
      ktoś w tunelu wsiada lub wysiada.
    • Gość: Wuzzi Może poczekajcie na Studentów co? IP: *.wp-sa.pl 04.09.03, 11:16
      przecież każdy wię że do biblioteki UW to nalepsza wysiadka, i
      do UW pod górkę też!!!
      • kilovolt Re: Może poczekajcie na Studentów co? 04.09.03, 15:15
        Rzeczywiście, przecież to jest najidealniejszy obecnie przystanek dla
        studentów UW. Myślę, że od października będzie on bardzo dobrze
        wykorzystywany, stąd do BUW to przecież rzut beretem.
    • keraju Re: Przystanki w tunelu mogą zostać skasowane 05.09.03, 18:07
      A mi wydaje się, że przystanki w tunelu są potrzebne. Jechałem
      tamtędy już kilka razy, w tym jeden raz sam korzystałem z
      przystanku. Było to w tzw miedzy szczycie, czyli ok południa. Za
      każdym razem ktoś korzystał z przystanku. Najczęściej były to
      pojedyncze osoby, choć raz zdarzyło się że do 185-u wsiadło 5
      osób. Proponował bym przekształcic te przystanki ze stałych
      w "na żądanie", ale w żadnym wypadku nie należy likwidować tych
      przystanków. Mi też wydaje się, że jak zacznie sie rok
      akademicki, to z przystanków zaczną korzystać studenci. A po za
      tym, gdy teren nad tunelem zostanie za rok, albo dwa
      zagospodarowany przystanki na pewno okażą sie nie odzowne i
      wtedy dopiero okazałoby się jakim błędem było nie wybudowanie
      ich. Chciałbym też jeszcze dodać, że rzeczywiście oczekiwanie na
      autobus w "tunelowym" przystanku nie należy do przyjemności.
      Jest strasznie głośno, a wiszący na ścianie wentylator robi
      straszny przeciąg. Właściwe wszyscy czekający na autobus wyszli
      na zewnątrz i do tunelu zeszli dopiero wtedy, gdy do przyjazdu
      autobusu było tylko kilka minut.
    • roody102 Re: Przystanki w tunelu mogą zostać skasowane 07.09.03, 23:33
      Naprawde, nie bylo sie juz do czego przyczepic?
      Okej, przystanki zbudowano troche na zapas, ale... Po pierwsze, obok jest BUW -
      poczekajmy do poczatku roku akademickiego, zaraz bedzie w okolic troche wiekszy
      ruch. Po drugie, jak to juz ktos napisal, troche sie to musi wszytsko odlezec,
      bo przeciez tam byly cigale objazdy i zmiany tras. Po trzecie, w przyszlosci
      sie moga przydac - jakby ich nie bylo to by potem (albo juz teraz) bylo
      narzekanie, ze nie bedzie jak sie w metro przesiasc. Ktos ma na punkcie tunelu
      jakies pierdolca... Przestnacie juz narzekac.

A te przystanki... no coz, mnie chcieli pobic wieczorem, jeszcze jak bylo na
      powierzchni, pare miesiecy temu, wiec na pewno nie bede po zmroku oczekiwal na
      185 pod ziemia, ale to moja prywatna sprawa. Ja mam paranoje ostatnio.
    • Gość: west Re: Przystanki, most i trasa IP: *.proxy.aol.com 09.09.03, 02:28
      Tylko idiota mogl zaprojektowac i kretyn zatwierdzic odciecie
      Mostu Swietokrzyskiego od Wislostrady.
      I jeszcze bezmyslne stado przeglosowalo slusznosc tego pomyslu.
      A podobno myslenie nie boli.
      • roody102 Re: Przystanki, most i trasa 09.09.03, 20:02
        Dlaczego?
        Most Swietokrzyski byl pomyslany jako most dla ruchu lokalnego a Wislostrada
        jest trasa tranzytowa i powinna miec jak najmniej kolizyjnych skrzyzowan.
        Problem polega na tym, ze ta trasa biegnie wzdluz rzeki i odcina miasto od
        niej. Pomyslano trasa schowac a mostem zblizyc miasto do brzegu - pomysl, w
        swych zalozeniach, bardzo sluszny.
      • Gość: KUBA Re: Przystanki, most i trasa IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.09.03, 22:03
        NO WEST NIE PRZESADZAJ TO JEST AKURAT BARDZO DOBRY POMYSŁ. I NA PEWNO NIE
        IDIOTA GO WYMYSLIL TYLKO ZNAJACY SIE NA RZECZY CZLOWIEK.
        • Gość: Rosomak Re: Przystanki, most i trasa IP: *.acn.waw.pl 22.09.03, 21:20
          Nie,jednak zdecydowanie idiota! Wiem to napewno bo dzięki temu pomysłowi mam
          jeden most mniej do łączenia Saskiej Kępy gdzie mieszkam na przykład z
          Żoliborzem gdzie jestem codziennie, a własciwie nawet dwa mosty bo przecież z
          Poniatowskiego też nie ma zjazdu w kierunku Żoliborza tylko trzeba zrobić
          zawrotkę kawałek dalej. Rozumiem że za tym były jakieś szczytne idee
          urbanistyczne, ale naprawdę jeszcze nas na nie nie stać- jak będziemy mieli
          tyle mostów co Paryż to pomyślimy. Poza tym nawet w Paryżu czy Wiedniu jak jest
          droga szybkiego ruchu w tunelu to na każdy kolejny most jest odnoga. Tu także
          mogło tak być gdyby pozostawić dawna nitkę wisłostrady jako dojazdówke do
          mostu. Prawdę powiedziawszy cały czas myslałam że tak zrobią, a tymczasem
          wracam z wakacji i nie mogę trafić do domu- porażka! :)
          • tarantula01 Re: Przystanki, most i trasa 23.09.03, 12:16
            Gość portalu: Rosomak napisał(a):

...z
            > Poniatowskiego też nie ma zjazdu w kierunku Żoliborza tylko trzeba zrobić
            > zawrotkę kawałek dalej.

Wystarczy troche dłużej pojechać na rondzie i będziesz miał kierunek Żoliborz -
            nie trzeba robić zawrotki dalej.

Zapomniałeś dodać most Gdański - z tego mostu też nie można zjechać na
            Wisłostradę, he he.
            A co do tunelu, to moim zdaniem obecna droga pożarowa (dawna zachodnia nitka
            Wisłostrady powinna być połączona z obecną jezdnią zachodnią Wisłostrady. Wtedy
            wjazd na most byłby mozliwy od strony Żoliborza, natomiast zjazd z mostu w
            kierunku na Mokotów. Pozostałe kierunki musiałyby przebiegać przez Powiśle.
            Wtedy przynajmniej połowa kierowców byłaby szczęśliwa, a Powisle nie byłoby tak
            bardzo zatłoczone
            • kilovolt Re: Przystanki, most i trasa 24.09.03, 12:04
              Niestety, połączenia z zachodnią nitką Wisłostrady nie mogą zostać
              udostępnione, stwarzałyby duże zagrożenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka