Dodaj do ulubionych

Jakich pomników Warszawie brakuje?

04.09.03, 17:14
Nie uważacie, że Warszawie brakuje paru pomników np: Napoleona (przed wojną
był plac {obecnie Powstańców} i pomnik w okolicach filtrów , Kościuszki,
Mościckiego, ks Adama Czartoryskiego, Królów Polski-Stanisława min.
Poniatowskiego, Zygmunta Starego i Zygmunta Augusta. Komu winni jesteśmy
pomnik.
Obserwuj wątek
    • pedro44 Re: Jakich pomników Warszawie brakuje? 04.09.03, 17:28
      > Nie uważacie, że Warszawie brakuje paru pomników np: Napoleona (przed wojną
      > był plac {obecnie Powstańców} i pomnik w okolicach filtrów , Kościuszki,
      > Mościckiego, ks Adama Czartoryskiego, Królów Polski-Stanisława min.
      > Poniatowskiego, Zygmunta Starego i Zygmunta Augusta. Komu winni jesteśmy
      > pomnik.

No z tych twoich propozycji to niestety sporo jest dość kontrowersyjnych...
      Zygmunci obaj królowie to z Warszawą nie byli zbytnio związani - więc jeśli im
      stawiać pomnik to czemu nie np. Jagielle. Albo Chrobremu. Zgadzam się co do
      pomnika Stanisława Augusta - ale już sobie wyobrażam krzyk jaki by się podniósł
      na prawicy jeśli chciano by taki pomnik postawić (że zdrajca). Kościuszki na
      pewno brakuje, choć to też postać raczej związana z Krakowem, my tu mamy
      swojego Kilińskiego. Itp.

A brakuje najbardziej to porządnego pomnika Piłsudskiego który powinien stanąć
      na placu jego imienia. Ale to pewnie nie wcześniej niż powstanie pałac Saski
      (oby powstał).
      • vulture Moja propozycja 04.09.03, 17:38
        pedro44 napisał:

> A brakuje najbardziej to porządnego pomnika Piłsudskiego który powinien
        stanąć
        > na placu jego imienia.

A sądzisz że dałoby się przetopić dziadka parkingowego pod Europejskim na coś
        lepszego?

Wiem że to może mniej ważna postać niż Piłsudski czy Kościuszko, ale chciałbym
        ujrzeć w Warszawie pomnik Artura Oppmana, ponieważ ta postać przyniosła mi
        zdecydowanie więcej radości niż wyże wymienieni. I żeby to był wesoły, pogodny
        pomnik z symbolami z legend warszawskich, a nie n.p. sztywna Konopnicka z
        twarzą Sfinksa.
        • pedro44 Re: Moja propozycja 04.09.03, 18:24
          Zdecydowanie przychylam się do koncepcji przetopienia dziadka parkingowego ;-)

A od Oppmanna wolałbym Brzechwę. Albo jeszcze lepiej Makuszyńskiego
          • vulture Re: Moja propozycja 05.09.03, 05:34
            Brzechwa i Makuszyński też! Zupełnie zapomniałem. I Gałczyński, i Tuwim jeszcze
            przy okazji.

Brakuje mi w Warszawie pomników "interaktywnych" jak właśnie "ławeczka Tuwima"
            w Łodzi, gdzie można usiąść obok figury pisarza, czy nawet okropniasty pomnik
            Rubinsteina w tym mieście (rodzina zaprotestowała, gdy zobaczyła efekt),
            połączony z szafą grającą, do której wrzucało się monetę i płynęła muzyka w
            wykonaniu Artura Rubinsteina. Pomysł kontrowersyjny, może nawet bardzo, ale
            przynajmniej ciekawy.

A przetopiłbym nie tylko dziadka parkingowego, ale jeszcze kilka innych
            arcydzieł :-)
        • eela Re: Moja propozycja 05.09.03, 20:41
          Pomnik Or-Ota powinien być, koniecznie gdzies na Starówce, którą pięknie
          opisywał w swych wierszach.
      • akcja1 Re: Jakich pomników Warszawie brakuje? 05.09.03, 17:22

> No z tych twoich propozycji to niestety sporo jest dość kontrowersyjnych...
        > Zygmunci obaj królowie to z Warszawą nie byli zbytnio związani

Gdyby nie Zygmunt August w Warszawie nie odbywałyby się Sejmy i Możliwe, że nie
        mieszkalibyśmy dziś w Stolicy.

- więc jeśli im
        > stawiać pomnik to czemu nie np. Jagielle. Albo Chrobremu.

Popieram!

Zgadzam się co do
        > pomnika Stanisława Augusta - ale już sobie wyobrażam krzyk jaki by się
        podniósł
        >
        > na prawicy jeśli chciano by taki pomnik postawić (że zdrajca). Kościuszki na
        > pewno brakuje, choć to też postać raczej związana z Krakowem, my tu mamy
        > swojego Kilińskiego. Itp.

Mieszkamy w Stolicy więc powinniśmy mieć pomniki najwybitniejszych Polaków!

> A brakuje najbardziej to porządnego pomnika Piłsudskiego który powinien
        stanąć
        > na placu jego imienia. Ale to pewnie nie wcześniej niż powstanie pałac Saski

Może oddamy "dziadka parkingowego" do Sulejówka a na placu postawimy
        Piłsudskiego na Kasztance, proporcjach i w miejscu w którym stał Poniatowski?
    • sqh Re: Jakich pomników Warszawie brakuje? 05.09.03, 08:41
      akcja1 napisał:

> Nie uważacie, że Warszawie brakuje paru pomników np: Napoleona (przed wojną
      > był plac {obecnie Powstańców} i pomnik w okolicach filtrów

Dokładniej rzecz biorąc, były dwa Napoleony - jeden na podwórzu Wyższej Szkoły
      Wojennej przy Koszykowej 79, drugi na Placu Napoleona. O ile dobrze pamiętam,
      ten na Placu jeszcze przed 1939 musiano usunąć z powodu silnej erozji cokołu.
      • fima Co się stało z Napoleonem z Koszykowej? 05.09.03, 10:04
        sqh napisał: dwa Napoleony - jeden na podwórzu Wyższej Szkoły
        > Wojennej przy Koszykowej 79

Czy przetopili go Niemcy? Czy zlikwidowali go powojenni użytkownicy tego
        kompleksu wojskowego?
        Nawiasem mówiąc, gdyby pomnik Napoliona jakiś odtworzono, to jego miejsce chyba
        na Wierzbowej albo przy Zamku czy pałacu Pod Blachą.
        Zresztą nie ma o czym mówić, pieniądze poszły na Tunel.
        • sqh Re: Co się stało z Napoleonem z Koszykowej? 05.09.03, 12:02
          Niestety nie dotarłem do żadnych informacji na ten temat. W latach 1939-1944
          kwartał Koszar Jerozolimskich zajmowały wojska niemieckie i dzieła zniszczenia
          nie musiały dokonywać koniecznie od razu - być może o pomniku przypomnieli
          sobie w schyłkowym okresie wojny, gdy metale szlachetne były na wagę złota.
          Obecnie miejsce po nim znajduje się na podwórku domu mieszkalnego FKW Koszykowa
          79a i jest totalnie przekształcone.

Natomiast, o ile mnie pamięć nie myli, Napoleona na placu jego imienia wykonał
          ten sam rzeźbiarz - mjr Michał Kamiński/Kamieński (spotkałem obie formy
          nazwiska). Ten sam, który jest autorem Dowborczyka. Nie wiem, czy oba Napoleony
          były do siebie podobne, bo tego na placu znam tylko z niewyraźnego zdjęcia.

Napoleona z Koszykowej swego czasu wstawiłem na stronę Rysia M.
          W tle obu zdjęć widać również ścianę szczytową kamienicy Kontkiewicza, o której
          dyskutowaliśmy w innym wątku.

warszawa1939.strefa.pl/index.php?r1=napoleon.htm&r3=0
          • tomasz.urzykowski Re: Co się stało z Napoleonem z Koszykowej? 05.09.03, 12:23
            Wiele ważnych dla Warszawy postaci nie ma w stolicy swoich pomników. Przede wszystkim Or-Ot, ale też
            Franciszek Fiszer - znany kpiarz, którego pomnik powinien być równie wesoły i zabawny jak sam bohater.
            Kościuszko będzie miał pomnik - już zawiązał się komitet jego budowy i szuka miejsca. Na razie wybrał plac przed
            pałacem Lubomirskich - na Osi Saskiej, ale jeszcze nie ma żadnych zgód. Janusz Korczak - być może w przyszłym
            roku stanie nieopodal Pałacu Kultury. Myślę, że powinien być odtworzony niewielki pomnik Wdzięczności Ameryce,
            dzieło Xawerego Dunikowskiego, który przed wojną stał przy Krakowskim Przedmieściu. Ponadto - Dowborczyk znad
            Wisły. Zniszczony przez komunistów. Niedawno rzeźbę Dowborczyka odtworzył prof. Antoni Janusz Pastwa z
            warszawskiej ASP - jego dzieło czeka teraz na dziedzińcu Muzeum Wojska Polskiego na ustwawienie przy Wybrzeżu
            Kościuszkowskim.
            Co do już istniejącego �dziadka parkingowego�, czyli pomnika Piłsudskiego przy pl. Piłsudskiego, nie byłbym aż tak
            krytyczny. Jego lokalizacja jest fatalna, ale sama rzeźba - całkiem udana. Na pewno bez porównania lepsza od tej,
            która stoi (i straszy) przy Belwederze.
            • vulture Piłsudski przy Belwederze 06.09.03, 10:44
              Pomnik powstał według starych projektów, ale przypomina mi raczej kata,
              stojącego z toporem przy pieńku. bardzo dziwny jest, faktycznie małe dzieci
              mogą mieć traumę, jeśli wyjdą z Łazienek niewłaściwą furtką.
              • akcja1 Re: Piłsudski przy Belwederze 06.09.03, 23:37
                On nie powstał według przedwojennych projektów tylko na podstawie marmurowego
                pomnika, który stoi w Belwederze w Sali Marmurowej. Ten orginał jest bardziej
                udany.
                • sqh Re: Piłsudski przy Belwederze 06.09.03, 23:50
                  A szkic rzeźbiarski do pomnika można obejrzeć w Zbiorach Historycznych Miasta
                  Legionowa. Stoi na podłodze, więc nie jest tak przytłaczający w odbiorze jak
                  końcowa realizacja.
          • akcja1 Re: Co się stało z Napoleonem z Koszykowej? 05.09.03, 17:30
            Nigdy nie słyszałem o pomniku Napoleona na placu N. Kiedy powstał i czy są
            jakieś zdjęcia? W którym stał miejscu?
            • sqh Re: Co się stało z Napoleonem z Koszykowej? 06.09.03, 23:52
              Zajrzałem do książek i coś mi zaświtało...

Pomnik na Placu został odsłonięty 5 V 1921 (W. Głębocki, Warszawskie pomniki,
              Warszawa 1990), ale "przetrwał tylko kilka lat", z powodu erozji postumentu.
              Było to popiersie, autorstwa M. Kamieńskiego. Ale jeżeli te "kilka lat" to były
              dwa lata, to może popiersie odsłonięte 3 V 1923 na dziedzińcu WSWoj było tą
              samą rzeźbą, która niegdyś stała na Placu?

Odpowiedzi można by jeszcze poszukać w przedwojennej monografii "Pomniki", tom
              3 z serii "Piękno Warszawy", Warszawa 1937, ale nie wiedzieć czemu, tego akurat
              tomu nie spotkałem jeszcze w żadnej bibliotece, o antykwariatach nie
              wspominając.

W książce W. Głębockiego podana jest również informacja, że w okresie Księstwa
              Warszawskiego P. Aigner zaprojektował pomnik Napoleona i nawet Thorvaldsen
              zdążył wykonać kariatydy, mające stanowić jego element. Pomnika jednak nie
              zdążono ukończyć przed 1815.
              • sqh Napoleona losy dalsze 26.10.03, 23:33
                Sprawa się gmatwa. Przed paroma dniami kupiłem bowiem "Krótki Ilustrowany
                Przewodnik po Warszawie" M. Orłowicza z 1924, a w nim znalazłem następujące
                informacje na temat interesującego nas pomnika:

Po pierwsze, autorem popiersia z Placu Napoleona był Jan Biernacki. Po drugie,
                pomnik odsłonięto w rocznicę śmierci Cesarza, 5 V 1921, przemianowując
                jednocześnie Plac. Po trzecie, pomnik nie przetrwał nawet pół roku, gdyż
                usunięto go już w październiku. Niestety, Orłowicz nie podaje ani przyczyn
                usunięcia pomnika, ani jego dalszych losów.

Jak więc widać, przybyła nam druga już (po "Faunie" z Parku Paderewskiego)
                zaginiona rzeźba Jana Biernackiego.
    • akcja1 Re: Jakich pomników Warszawie brakuje? 05.09.03, 17:35
      Pamiętam, że gdzieś widziałem projekt Panteonu Królów Polskich, który chciał
      wybudować Stanisław August w okolicach AL. Ujazdowskich?
      • jaacek Re: Jakich pomników Warszawie brakuje? 07.09.03, 21:39
        Jeszcze wielu innych Polaków i nie tylko należałoby upamiętnić, ale mi bardzo
        brakuje w Warszawie tego, co podkreśla urodę tylu miast świata: ładnych rzeźb
        niezwiązanych koniecznie z upamiętnianiem czegoś lub kogoś. We wrocławiu chyba
        to rozumieją i np. przy jatkach dostawiają kolejne rzeźby zwierząt, pojawiają
        się nowoczesne abstrakcyjne rzeźby i fontanny, które dodają miastu urody i
        charakteru. Ile takich rzeźb i realizacji stoi na ulicach Kopenhagi,
        Sztokholmu, Oslo i innych wielkich miast? W Stanach bardzo podobał mi się
        zwyczaj fundowania pomniczków, ławek, drzew, rzeźb dla upamiętnienia członków
        rodzin, przyjaciół, bliskich - wystarczy mała tabliczka na boku i powstaje coś,
        co cieszy oczy wielu. Przykładem takiego ducha może byc jedna z lampek
        wotywnych w kosciele Sakramentek: ładna metaloplastyka przedstawiająca trzy
        jaskółki w locie - podobno jest to dar babci, która strasznie cieszyła sie ze
        swoich trojga wnucząt. Myślę, że taką radościa mozna się dzielic i na ulicy
        fundując ładne przedmioty. Tylko ładne, na Boga, bo patrzac na koszmarne
        pomniki, domy, biurowce i kościoły, juz sobie wyobrazam, jakie koszmary mogłyby
        się pojawic (vide rodzina Sobieskich w Wilanowie).
        • jaacek Re: Jakich pomników Warszawie brakuje? 07.09.03, 21:57
          A co do postaci: ja w jakiś sposób upamiętniłbym Franca Fiszera - może to być
          sposób kulinarny.
          Inne osoby godne upamiętnienia, niekoniecznie w formie pomnika, ale jakoś
          jednak trzeba o nich pamietac, to: Karol Szymanowki (nie ma pomnika chyba
          nigdzie, a był przecież rektorem Konserwatorium, mieszkał w Warszawie, tu miał
          prawykonania swoich dzieł). Spośród muzyków wymieniłbym jeszcze: Elsnera,
          Lutosławskiego.
          Inne: Tylman van Gameren - kto bardziej zasługuje na pomnik w Warszawie, niż
          on? Bacciarelli, Merlini.
          Ponadto: Ksiądz Baudouin, Jędrzej Kitowicz, Tytus Chałubiński, Zbigniew
          Herbert, Miron Białoszewski i wielu innych.
          • santakasia Re: Jakich pomników Warszawie brakuje? 16.09.03, 17:07
            Wiech (!!!) i Tylman z G. nie mogą dłużej czekać!!! Or - Ot, Białoszewski,
            Gałczyński. a może dodać jeszcze Aleksandra Kamińskiego. I może jakieś kobitki.
            Kobiety na pomniki!!!
            • santakasia Re: Jakich pomników Warszawie brakuje? 16.09.03, 17:13
              myślałam myślałam i wymyśliłam - Anna Jagiellonka, w końcu to dzięki niej
              powsatał pierwszy most w Warszawie! Mogłaby mieć jakiś zgrabny pomnik nad rzeką
              i robić konkurencję Syrenie
              • jaacek Re: Jakich pomników Warszawie brakuje? 16.09.03, 23:24
                Anna Jagiellonka??? Była tak brzydka, że moze konkurować nie z syrenką, ale z
                bazyliszkiem.
                • santakasia Re: Jakich pomników Warszawie brakuje? 17.09.03, 10:29
                  brzydka czy nie, ale zrobiła coś dobrego dla Warszawy. poza tym można byłoby ją
                  trochę podmalować. a Konopnicka to niby taka miss była?
                  • vulture Re: Jakich pomników Warszawie brakuje? 17.09.03, 15:54
                    santakasia napisała:

> a Konopnicka to niby taka miss była?

Konopnicka, jak na ówczesne kanony urody, była ponoć atrakcyjną kobietą.
                    Oczywiście, trudno to stwierdzić, patrząc na fotografie pisarki, ale kto wie,
                    jak nas ocenią za sto kilkadziesiąt lat... a pomnik Anny Jagiellonki, owszem,
                    dlaczego nie.
        • kamionkanin pomnik Szymanowskiego 07.09.03, 22:08
          • kamionkanin re: pomnik Szymanowskiego 07.09.03, 22:16
            przepraszam, Enter zamiast Tab... muszę wziąć się w końcu za naukę...
            Wracając do tematu: pomnik Szymanowskiego mógłby stanąć na samym końcu ulicy
            Krasińskiego, może po parzystej stronie, byłoby to nawiązanie do szkoły jego
            imienia (adres: Krasińskiego 1).
            Przy okazji: rozumiem, że wszyscy bywalcy "Zabytków Warszawy" byli na "Królu
            Rogerze", niezbyt dobrym, ale zawsze...
            • jaacek Re: re: pomnik Szymanowskiego 08.09.03, 09:04
              Byli, byli.
    • bat_borzy Re: Jakich pomników Warszawie brakuje? 17.09.03, 16:49

Pomnik?
      Może i był...
      Ale ktoś się nie bał i go zajebał...
      A konkretnie to chodzi o podarunek Japończyków - Dzwon Pokoju.
    • mis.kolargol Re: Jakich pomników Warszawie brakuje? 18.09.03, 00:16
      Moim zdaniem brakuje porządnego i godnego pomnika prezydenta Sokratesa
      Starynkiewicza. Jest plac i coś na tym placu, ale przydałby się pomnik z
      prawdziwego zdarzenia w jakimś reprezentacyjnym miejscu Warszawy, np. na pl.
      Bankowym lub Teatralnym. Przecież zasługi tego człowieka dla Warszawy trudno
      przecenić. Zrobił on wiele dla naszego miasta i dla jego mieszkańców, choć
      nawet nie był Polakiem...
    • gosia.st Re: Jakich pomników Warszawie brakuje? 18.09.03, 00:19
      Jestem przeciwniczką budowy pomnika króla Stanisława Augusta. Dobrych władców
      poznaje się nie po tym jak zaczynają, lecz jak kończą :-))) - Stasiek miał
      wielkie zasługi dla kultury, także dla miasta. Ale jak skończył? Targowicą!
      • marcin.z1 Re: Jakich pomników Warszawie brakuje? 26.09.03, 11:28
        Starynkiewicza,Canaletto,Merliniego,Fiszera,Grzesiuka,Lindleya,króla
        Staszka,Kazia Deyny i kilku innych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka