Dodaj do ulubionych

Warszawa na kanale "Travel"

09.01.02, 14:10
Oglądałem to wczoraj - "Pociągiem z Gdańska do
Krakowa", całkiem miły filmik. Zapamietałem m.in. dwie
opinie związane z Warszawą:

- Zamek Królewski odbudowywano niecałe 30 lat :)
- Warszawiacy są bardzo dumni ze swojej sieci metra :)))

ach ci Anglicy ....
:)))
Obserwuj wątek
    • Gość: Oko Re: Warszawa na kanale IP: *.stacje.agora.pl 09.01.02, 14:32
      No i pojechali metrem do pałacu w Wilanowie.
      • perry. Re: Warszawa na kanale 09.01.02, 14:37
        Mówiono w tym filmie, że metrem można dojechać w pobliże Wilanowa... :-)

Widziałem ten film rok temu w wersji angielskiej podczas pobytu za granicą,
        byłem akurat w towarzystwie "miejscowych" i mam nadzieję, że mówili, że bardzo
        im się podoba nasza stolica nie tylko ze względu na moją obecność :-)

Ogólnie, filmik sympatyczny, tylko kiedy słyszę "Europa Wschodnia" to nóż mi
        się sam otwiera!!! :-)

Pozdrawiam - Perry
        • Gość: Mar Re: Warszawa na kanale IP: 213.25.197.* 09.01.02, 14:48
          perry. napisał(a):

> Mówiono w tym filmie, że metrem można dojechać w pobliże Wilanowa... :-)

Od stacji Wilanowska idzie się piechotą jakąś godzinę...

> Widziałem ten film rok temu w wersji angielskiej podczas pobytu za granicą,
          > byłem akurat w towarzystwie "miejscowych" i mam nadzieję, że mówili, że bardzo
          > im się podoba nasza stolica nie tylko ze względu na moją obecność :-)

Warszwa się podoba zagraniczniakom. Pewnie dlatego, że bardzo rózni się od np.
          Paryża, Londynu czy Wiednia. Podobają im się ogromne puste przestrzenie
          stosunkowo blisko centrum i dużo zieleni.

> Ogólnie, filmik sympatyczny, tylko kiedy słyszę "Europa Wschodnia" to nóż mi
          > się sam otwiera!!! :-)

No a jaka ma być? Wschodnia i tyle. Po co mieć kompleks z tego powodu?

• Gość: abide Re: Warszawa na kanale IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.01.02, 15:01
            podoba sie bo jest ładna i bedzie coraz ładniej z czasem, piękne zabytki i
            parki, nowoczesna elegancka zabudowa i bardzo dużo nowej budowli
            • radzio_pl Re: Warszawa na kanale 09.01.02, 15:15
              Gość portalu: abide napisał(a):

> podoba sie bo jest ładna i bedzie coraz ładniej z czasem, piękne zabytki i
              > parki, nowoczesna elegancka zabudowa i bardzo dużo nowej budowli

Tylko dlaczego cały ten syf zimą...

Większość przyjezdnych z Wielkiej Brytanii mówi, że podobało im się w Warszawie-
              coż... miasto jest miłe...

A w związku z siecią metra: A co? Może nie jesteśmy? Za to z dojazdem do Wilanowa
              to przesadzili... :-)

Jeśli ktoś ogląda "travel on..." na travel channel to może natknął się na
              programy o Polsce i polskich miastach- zawsze się pozytywnie o nich wyrażają-
              chociaż jak angielska dziennikarka próbowałą powuiedzieć "Wdzydze Kiszewskie" to
              prawie spadłem z fotela na podłogę :-)

• Gość: luk@ Re: Warszawa w kanale IP: 192.160.110.* 09.01.02, 15:15
              Gość portalu: abide napisał(a):

> podoba sie bo jest ładna i bedzie coraz ładniej z czasem, piękne zabytki i
              > parki, nowoczesna elegancka zabudowa i bardzo dużo nowej budowli

nie jest ładna, ładne są tylko niektóre miejsca,to co jest w ścisłym centrum tzn.
              przy pałacu kultury to zgroza.
          • Gość: Aswan Re: Warszawa na kanale IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 12.01.02, 12:15
            > Warszwa się podoba zagraniczniakom. Pewnie dlatego, że bardzo rózni się od np.
            > Paryża, Londynu czy Wiednia. Podobają im się ogromne puste przestrzenie
            > stosunkowo blisko centrum i dużo zieleni.
            >
            > > Ogólnie, filmik sympatyczny, tylko kiedy słyszę "Europa Wschodnia" to nóż
            > mi
            > > się sam otwiera!!! :-)
            >
            >
            > No a jaka ma być? Wschodnia i tyle. Po co mieć kompleks z tego powodu?
            >

Zieleń - Nie zgadzam się, że zieleni mamy dużo ( Może nie jest aż tak źle, ale
            jest wiele miejsc, gdzie zieleń mogłaby się pojawić). Pozatym nawet to co mamy
            jest w fatalnym stanie.

Co do położenia Polski, to geograficzny środek europy znajduje się w Polsce
            centralnej.
        • eela Re: Warszawa na kanale /do perry'ego 11.01.02, 17:39
          To pewnie dlatego, że stacja nazywa się Wilanowska. Nazwy stacji metra sa u nas
          wyjątkowo adekwatne :))
    • Gość: P. Re: Warszawa na kanale IP: 192.168.14.* 09.01.02, 15:38
      Kiedyś na discovery też dali coś podobnego - jest taki cykl (diceman czy jakoś
      tak) gdzie gościu jeździ po całym świecie. Też pokazywali Warszawę i również
      bardzo pochlebne opinie były. Co mnie w sumie mocno zdziwiło ale widocznie jak
      się gdzieś mieszka całe życie to się nie docenia. Choć w sumie mój szef angol
      ile razy przyjedzie to też zawsze mówi że jest ok, tylko polski język nie do
      powtórzenia ;-))) A, i bazar pod pekinem go drażnił swoim syfem, ale to mam
      nadzieję odchodzi powoli w przeszłość
      Piterro
      • perry. Re: Warszawa na kanale 09.01.02, 15:50
        To, że denerwuje mnie określenie "Europa Wschodnia" w odniesieniu do Polski nie
        wynika z żadnych kompleksów - wystarczy popatrzeć na mapę, a także trochę
        przemyśleć nasze tzw. cechy narodowe - uważam, że jesteśmy pomiędzy Zachodem a
        Wschodem pod wieloma względami i uważam też, że bardzo dobrze, że tak jest :-)
        Central Europe - to rozumiem, od biedy uznam "Central - Eastern" :-)

Osobiście nie miałem kontaktów z Anglikami, natomiast parę razy zdarzyło mi się
        przyjmować delegacje z Czech, a konkretnie z Pragi. Za każdym razem kiedy z
        konieczności przejeżdżaliśmy między szczytowymi osiągnięciami architektury
        socrealizmu spotkałem się z bardzo podobnym stwierdzeniem: "tak, ale wyście się
        nie dali!". A potem szło się na piwko do "Szwejka" :-)

Może Praga jest piękna (bo jest), ale Warszawa staje się coraz przyjemniejsza,
        a na dodatek jaką ma historię!

Pozdroovka - Perry
    • armand Re: Warszawa na kanale 11.01.02, 13:00
      tez oglądałem ten film, ale Ja nie o wawce tylko ogólnie o Polsce. Zdziwiło
      mnie jak przedstawiono tu nasz kraj ale na zachodzie to chyba norma. W
      epizodzie między Wawą a Krakowem pokazywali same skanseny i drewniane chałupy (
      i zamku w Olsztynie ruiny oraz rolnika zbierającego sianko konikiem. Dla nich
      Polska to jeden wielki sansenik (sielsko, cicho, spokojnie i milutko).
      Po prostu extra opinia.
      • kubajek Polska - skansen Europy. 11.01.02, 13:07
        Jeżeli chodzi o promocję turystyki, to wcale nie jest
        to takie głupie. Obyśmy tylko, pomimo wysiłków sporej
        grupy parlamentarzystów, nie stali się skansenem w
        każdej dziedzinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka