Gość: nie-warszawiak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 08:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga.81 Warszawa europejską stolicą graffiti 30.01.09, 09:01 Nie jestem przeciwna graffiti jak powstaje coś okazałego, w dozwolonym miejscu będące swego rodzaju sztuką nowoczesną. Jednakże "bazgroły" pojawiające się dosłownie wszędzie - denerwują mnie. Zwłaszcza jak pojawiają się na świeżo odnowionych (powstałych) obiektach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smolna Trzeba nam chocby jednego ambitnego gline! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 20:22 POlicja ostentacyjnie zachowuje biernosc, co dowodzi braku wiedzy i wrazliwosci. Bez tej ostatniej, którą charakteryzuje rowniez wiekszosc mieszkancow europejskiej stolicy graffiti, nie ma szans na zmiane. Wrazliwoscia nie grzeszy tez ratusz, w co graj lobuzom, ktorzy zaczynaja od spreju a koncza na powazniejszych wyzwaniach... Odpowiedz Link Zgłoś
mwaw84 Złapany graficiarz niech zmywa co nabazgrał 30.01.09, 09:03 Do tego powinien przymusowo chodzić np. przez tydzień w kamizelce odblaskowej z napisem np. ponoszę karę bo jestem wandalem. Publiczne napiętnowanie to bardzo skuteczna metoda resocjalizacji w drobnych przestępstwach. Gdyby ktoś musiał chodzić z takim napisem rzucającycm się w oczy to by był dla niego ogromny wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admiral Re: Złapany graficiarz niech zmywa co nabazgrał IP: 195.216.250.* 30.01.09, 09:39 A ja uważam, że powinny krążyć patrole snajperów i chołotę po prostu powinno sie odstrzeliwać na gorącym uczynku. No, ale u nas jak wiadomo obowiązują standardy JEwropie rządzą ch... uuumaniści, kurde ich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Złapany graficiarz niech zmywa co nabazgrał IP: *.chello.pl 01.02.09, 11:32 A moze odetnijmy mu reke? To wlasnie problem w Polsce. Lepiej walczyc karac niz probowac rozwiazac problem. Ja nie bronie wandali, ktorzy podejda do sciany i nabazgrza "Legia Pany", ale tam na ulicach jest pelno artystow i to najprawdziwszych. Zamiast ich scigac dajmy im miejsce, zeby mogli robic to legalnie, zeby mogli tworzyc w spokoju a nie w strachu ze za puszke ze sprejem beda miec duze problemy. To nie moze byc jedno miejsce (Sluzew), ktorego status tak naprawde jest nieznany wiadomo, ze jest ciche przyzwolenie. Takie miejsce powinno byc w kazdej dzielnicy. Na starym murze, Ci ludzie potrafia zrobic cuda, ktore ubarwia smutne rozpadajace sie mury i bloki. Nie mylmy graffiti z wandalizmem. W swietle prawa jest to akt wandalizmu, bo jest to calkowicie zabronione, ale ile przypadkow znamy gdzie prawo nadaje sie do poprawki bo nie nadaza za swiatem? Lepiej, zeby te osoby zajely sie graffiti niz silownia i "podbijaniem" dzielni. Moze miec to plusy tylko TRZEBA UMIEC JE DOSTRZEC I WYKORZYSTAC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Złapany graficiarz niech zmywa co nabazgrał IP: *.cable.smsnet.pl 01.02.09, 12:48 Co za naiwność... Żal komentować. Obejrzyj ulice i policz, ilu jest tych "artystów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Problemem jest tez korupcja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 09:35 ... na Ratuszu, w policji i strazy miejskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Problemem jest tez korupcja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 09:41 Przyklad: dnia t.j. 28 stycznia 2009 roku, ok. godz. 16:45 na Pl. Wilsona bylem swiadkiem, jak straznicy miejscy, ktorzy nadjechali tamze samochodem nr sluzbowy 2527, nr. rejestracyjny WI 1870E, pobrali tw. korzysc majatkowa (czyli inaczej LAPOWKE) od handlarzy, ktorzy mieli tam ustawione nielegalne stoisko, po czym owi straznicy odjechali ul. Krasinskiego w strone ul. Stolecznej (dzis Popieluszki), a owi nielegalni handlarze, handlujacy zapewne kradzionym towarem i na 99.99% nie placacy podatkow, wzieli sie znow za handel. Kto sie wreszcie wezmie za te korupcje wsrod strazy miejskiej i policji? Ryba psuje sie od glowy: skoro Tusk i HGW, podobnie jak ich poprzednicy, biora lapowki, to policja i straz miejska mysli, ze moze robic to samo. Polska i Warszawa potrzebuja wiec unijnego zarzadu komisarycznego, bo nasi politycy sa doszczetnie skorumpowani i doszczetnie nieudolni... Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Warszawa europejską stolicą graffiti 30.01.09, 09:46 W Kanadzie za bazgrolenie po ścianach odbierają prawo jazdy. W tamtych warunkach jest to bardzo dotkliwa kara, bo komunikacja publiczna jest symboliczna. Może relegowanie ze szkoły uczelni/ zakaz studiowania np. przez 5 lat coś by pomogły? Jak sobie popracuje fizycznie jako robol to mu ochota do "żartów" przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino syf i nieroby 30.01.09, 09:53 Jak zwykle wraca sprawa niewydolności i bezradności służb miejskich w stolicy. Straż Miejska nie reaguje na handel uliczny, na wszystkie smrody sprzedawane na Marszałkowskiej, a nawet Krakowskim Przedmieściu. Gdyby skutecznie łapano tych kolesi i prowadzono przeciwko nim postępowanie o zniszczenie mienia. Gdyby konsekwentnie wnoszono by pozew do sądu cywilnego i graficiarze musieliby spłacać przez lata koszty renowacji wraz z odsetkami, to myślę, że po kilku egzekucjach komorniczych, wielu ziomali straciłoby odwagę. A to że nikt nie sprząta, nie zmywa tych syfów to już inna sprawa. To takie polskie olewactwo i bałagan. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.niekoszerny Re: syf i nieroby czy lapownicy? 30.01.09, 10:06 No coz, dnia t.j. 28 stycznia 2009 roku, ok. godz. 16:45 na Pl. Wilsona bylem swiadkiem, jak straznicy miejscy, ktorzy nadjechali tamze samochodem nr sluzbowy 2527, nr. rejestracyjny WI 1870E, pobrali tw. korzysc majatkowa (czyli inaczej LAPOWKE) od handlarzy, ktorzy mieli tam ustawione nielegalne stoisko, po czym owi straznicy odjechali ul. Krasinskiego w strone ul. Stolecznej (dzis Popieluszki), a owi nielegalni handlarze, handlujacy zapewne kradzionym towarem i na 99.99% nie placacy podatkow, wzieli sie znow za handel. Kto sie wreszcie wezmie za te korupcje wsrod strazy miejskiej i policji? Odpowiedz Link Zgłoś
xxx-1 Re: Głąbie niekoszerny.. 30.01.09, 10:18 Jeżeli widziałeś coś takiego odważniaku za dychę, to zgłoś to, gdzie powinieneś, a nie wypisujesz dyrdymały na forum. Tylko będziesz musiał podać swoje dane personalne, proszę: strazmiejska.kei.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=310&Itemid=256 Co? Już narobiłeś w pory cykorze? Pamiętaj o tym że anonim nic nie da, Dr.Pampers. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.niekoszerny Re: Głąbie niekoszerny...? 30.01.09, 10:59 Probowalem to zglosic na pobliskim komisariacie (ktory jest w tym samym budynku co straz miejska), i powiedzieli mnie, ze jak to zglosze oficjalnie, to mnie podadza do sadu za oszczerstwo. I nie sadz, ze jestes anonimowy na tym forum (podobnie jak i ja nie jestem anonimem dla odpowiednich sluzb). Niech mnie podadza do sadu, ale najpierw chce, aby o tej korupcji wsrod policji i strazy miejskiej wiedzialo wiecej osob... I o tym zastraszaniu obywateli niezgadzajacych sie z tym nielegalnym handlem i korupcja na policji, strazy miejsiej i na Ratuszu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Re: Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 12:09 o to chodzi, tu trzeba po prostu woli działania, a tej nie ma. Nawet nie wiecie ile punktów wyborczych byście zdobyli drodzy politycy i radni. Przez takie "drobiazgi", ja was skreślam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerniakowianka Dziennikarze... czy jak Wam tam... IP: *.funk.pl 30.01.09, 09:48 Nie określajcie mianem "graffiti" wszystkich bazgrołów na ścianach i nie nazywajcie "grafficiarzami" zwykłych wandali! Z tych kretynów których "dzieła" opisujecie to tacy grafficiarze, jak z koziej rzyci waltornia. Ale nie - "Warszawa europejską stolicą graffiti"! Pogięło was, czy co...? Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Re: Dziennikarze... czy jak Wam tam... 30.01.09, 10:01 dokładnie.Graffiti są np.na murze Wyścigów konnych a to o czym wy piszecie to są bazgroły.Artykuł w stylu naszego dziennika.Autor publikacji jest jak te bazgroły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baton Re: Dziennikarze... czy jak Wam tam... IP: *.ibb.waw.pl 30.01.09, 10:20 > Graffiti są np.na murze Wyścigów konnych To również są bazgroły, rodem z murzyńskiego getta. Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Re: Dziennikarze... czy jak Wam tam... 30.01.09, 10:22 murzyńskie getto to masz w główce swojej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baton Re: Dziennikarze... czy jak Wam tam... IP: *.ibb.waw.pl 30.01.09, 10:34 Czyżby to ziomal z wiszącymi portkami w kroku, o kaczym chodzie, mającym na celu niedopuszczenie do wydostania się zawartości gaci poprzez nogawki? Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Re: Dziennikarze... czy jak Wam tam... 30.01.09, 13:11 jesteś zboczony jakiś,ze przechodzisz z tematu malowania do zawartości gaci. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.niekoszerny Re: Dziennikarze... czy jak Wam tam... 30.01.09, 10:07 To jest wszystko graffiti, a kazdy graficiarz powinien byc scigany jako potencjalny sabotazysta i terrorysta... Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Re: Dziennikarze... czy jak Wam tam... 30.01.09, 10:22 ty powinieneś być ścigany za tępotę i w związku z tym, jako potencjalnie niebezpieczna istota umieszczony w zakładzie dla obłąkanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baton Re: Dziennikarze... czy jak Wam tam... IP: *.ibb.waw.pl 30.01.09, 10:38 Szkoda, że tobie, obrońco sztuki śmietnikowej, groziłby jedynie kurator dla nieletnich. Lekcja informatyki w gimnazjum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc z LA Re: Dziennikarze... czy jak Wam tam... IP: 67.201.10.* 16.06.09, 19:05 "sztuka smietnikowa" jak to nazywasz jest juz doceniana w Nowym Jorku i Paryzu, zostala wykorzystana z sukcesem w kampanii Baracka Obamy. My dojrzejemy do tego za 100 lat, jak ze wszystkim: helenbeckgallery.dnsalias.com/waw/files/admin/en/Artists.html Odpowiedz Link Zgłoś
dr.niekoszerny Re: Dziennikarze... czy jak Wam tam... 30.01.09, 11:01 Widze, ze w obronie grzymolow chcialbys zamykac normalnych ludzi w szpitalach psychiatrycznych, jak w b. ZSRR... Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Re: Dziennikarze... czy jak Wam tam... 30.01.09, 13:09 cały cywilizowany świat zachwyca sie graffiti a wy tutaj sie mądrzycie i wypowiadacie w temacie o którym nie macie żadnego pojęcia. znawcy sztuki od siedmiu boleści.wy nawet do Witkacego jeszcze nie dojrzeliście a wypowiadacie sie o sztuce współczesnej.buhaha ps.normalność jest pojęciem względnym.uważam,że nie masz z nią nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Jedz gó.... Miliony mch nie mogą się mylić. 30.01.09, 13:27 krwe napisał: > cały cywilizowany świat zachwyca sie graffiti Odpowiedz Link Zgłoś
kot_bobik Murzyni się zachwycają, nie świat 30.01.09, 15:05 Graffiti rozwija się tam, gdzie są Murzyni Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Re: Murzyni się zachwycają, nie świat 30.01.09, 15:59 wszyscy pochodzimy od murzynów.Ty z reszta też.nie wiem jak będziesz z tym teraz żył :D Odpowiedz Link Zgłoś
kot_bobik To nie o genetykę się rozchodzi, tylko o kulturę 30.01.09, 18:47 Nie mam nic do Murzynów jako rasy. Ja tylko nie lubię czarnej kultury z miast europejskich i amerykańskich (rap, grafiti, łańcuchy jak u krowy, złote kolczyki w nosie, noże jak tasaki itp.) W Afryce Murzyni tak nie wyglądają i nie żyją z zasiłku albo gangsterki tylko jakoś układają sobie samodzielnie życie - ja to szanuję. W Stanach albo Europie większość Murzynów to darmozjady, które uważają, że skoro biali skrzywdzili ich przodków, to oni teraz będą żyć na koszt białych i ...będą im babrać mury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: To nie o genetykę się rozchodzi, tylko o kult IP: *.acn.waw.pl 30.01.09, 19:19 jestes zwyklym rasita, ktory nie zasluguje na dalsza rozmowe. koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Warszawa europejską stolicą graffiti IP: 195.8.217.* 30.01.09, 09:52 Myślę, że Polacy, niestety, toleruja wszelki syf. Oczywiście nie wszyscy, ale patrząc na rozlepione wszędzie badziewie ulotkowe, pomazany ściany, autobusy, tramwaje itd. itp. można wysnuć taki wniosek. I nie jest to sprawa tylko Warszawy, ale całej Polski. Do tego nikt nie reaguje, gdy taka kreatura rozlepia ulotki np. na przystanku, czy paskudzi ściany. Odpowiednie służby to olewają, prawo jest do d...y i mamy to, co mamy. Smutne to wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Re: Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.09, 10:04 I jest w tym coś na rzeczy. Każdy zna bloki, w których świeżo wyremontowane windy zostały w dwa dni po oddaniu do użytku porysowane, pomalowane, w których zaraz ktoś wydrapał na lustrze napis "Legia" albo wypalił papierosem dziurę w przycisku albo urwał kawałek wykładziny. Cholera wie dlaczego - ani mu się to nie przydało ani ładnie nie wygląda. Ot tak. Z menelskiej mentalności. Jak zwrócisz 10-letniemu gnojowi przylepiającemu gumę do drzwi albo odbijajacemu zabłoconą piłkę o świeżo wymalowaną ścianę uwagę, zaraz starzy chcą cię pobić. Widać starzy menele są dumni z wychowywanego młodego menela - cieszy tylko, że sami też kiedyś dostaną od niego kiedyś w trąbę. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.niekoszerny Re: Warszawa europejską stolicą graffiti ... :( 30.01.09, 10:11 Ja usuwam, jak tylko mam chwile czasu, te wszystkie nielegalnie rozlepione ulotki, i zachecam do tego wszystkich uczciwych Warszawiakow. Ale na nich sa przeciez telefony i adresy. Czemu sie tym nie zajmie policja i straz miejska? Bo oni dostaja lapowki od firm, ktore te ulotki nielegalnie rozlepiaja, a na te lapowki pozwala nie tylko HGW, ale i sam premier Tusk, bo oni tez przeciez zyja glownie z lapowek, a nie z pensji (wystarczy sprawdzic ich konta w Szwajcarii czy na tzw. Channel Islands i porownac wplywy na te konta z ich oficjalnymi dochodami)... Bez czystki w policji, strazy miejskiej i na Ratuszu, oraz w RZADZIE, nic nie osiagniemy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lasu Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.uhc.com.pl 30.01.09, 10:07 Dlaczego nie urządzić konkursu na najlepsze graffiti? I spróbować zrobić z nich reklamówki a nie symbol bałaganu. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.niekoszerny Re: Warszawa europejską stolicą graffiti 30.01.09, 10:12 Wybuduj sobie wlasne miasto i w nim urzadzaj te konkursy... Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Re: Warszawa europejską stolicą graffiti 30.01.09, 10:24 to ty se wybuduj własne,najlepiej z resztą pis hołoty.najlepiej obok Torunia tam gdzie wasza wyrocznia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baton Re: Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.ibb.waw.pl 30.01.09, 10:36 Myślałem, że dresiarnia nie ma żadnych poglądów politycznych i interesuje się tylko foczkami, betami, blantami i grafami. A tu masz babo placek... Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Re: Warszawa europejską stolicą graffiti 30.01.09, 13:15 no widzisz twoj świat robi się coraz bardziej skomplikowany.nie tylko białe jest czarne a czarne białe jak to twój mentor ideologiczny twierdzi.a ty w to tyle lat wierzyłeś biedaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czege To niby graffiti? IP: 195.8.101.* 30.01.09, 10:09 Jak nasikam na mur i zostanie plama to tez graffiti? Zastanawiam się, jak można pisać tak żenujące artykuły jak ten:/ Dlaczego niektórzy dziennikarze chcą szkodzić? Bo nazywanie wandali grafficiarzami to jest szkodzenie:( Z tych bazgrołów to żadne graffiti, to po prostu bazgroły. Graffiti nie jest wszystkim co powstało za pomocą spraya, bo jeśli tak by było to by się okazało, że mam w domu krzesło w zielone graffiti (bo pomalowałem zielonym sprayem) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.niekoszerny Re: To niby graffiti? 30.01.09, 10:14 Kazde grafitti to wandalizm i powinno byc usuwane z miejsca w max godzine od jego nbazgeania, a jego autorzy powinni byc scigani jako sabotazysci i potencjalni terorysci. A za kazda bazgrole typu LEGIA, powinien placic ze swej kasy PZPN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SLAP Re: To niby graffiti? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 13:05 POWIEM WAM TAK MALUJE GRAFFITI I NIE DACIE SOBIE Z TYM NIGDY RADY....I POWINNISCIE SIE MARTWIC O MIEJSCA GDZIE MOZNA MALOWAC BO O TYM NIKT Z WAS NIE POMYSLAL ( BAND BARANOW URZEDOWYCH ) WY BYSCIE WSZYTKO USUWALI DEBILE!!! A JA BYM WAS USUNOL Z TYCH WASZYCH STANOWISK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: To niby graffiti? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.09, 17:11 Gość portalu: SLAP napisał(a): > NIE DACIE SOBIE Z TYM NIGDY > RADY... Pewnie o to właśnie w całej tej zabawie chodzi- bezinteresowna (tzw. małpia)złośliwość, a nie żadna tam sztuka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Normalnie szok. IP: 80.51.91.* 30.01.09, 10:13 Warszafka nie potrafi sobie poradzić z takim problemem? Przecież to stolica, powinna dawać konkretny przykład reszcie kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wuwua Re: Normalnie szok. IP: 193.201.167.* 30.01.09, 10:26 Nie pajacuj koziołku. Niestety bywam służbowo w krainie podziemnej pomarańczy i wiem, że w Poznaniu pseudograffiti też jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Normalnie szok. IP: 80.51.91.* 30.01.09, 10:42 Bynajmniej w stolicy Pyrlandii nie ma takiego syfu jak w stolycy :) Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Normalnie szok. 30.01.09, 10:53 Gość portalu: poznaniak napisał(a): > Bynajmniej w stolicy Pyrlandii nie ma takiego syfu jak w stolycy :) Takiego nie ma. Jest większy (Dworzec, Jeżyce, okolice Głogowskiej). Zresztą w Poznianiu dużo rzeczy nie ma które są w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Normalnie szok. IP: 80.51.91.* 30.01.09, 11:12 Jak w pewnym przysłowiu: na wschód od Konina Azja się zaczyna :D ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawa Re: Normalnie szok. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.09, 12:09 Bezrobocie już dotarło do pyrlandii czy musisz się dowartościować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Normalnie szok. IP: 80.51.91.* 30.01.09, 13:34 W Pyrlandii ni ma jesce bezrobocia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bang bang Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 10:14 mistrzowskie srebro tnahtps. ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thocles Re: Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.09, 11:27 GBR / TNA / TGM dzieki nim miasto zyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowedding Re: Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.waw.pl 30.01.09, 12:29 zyje? Blagam zbadaj sie czlowieku, niedobrze mi sie robi gdy widze po raz kolejny te bazgroly! Rzeczywiscie super wyczyn wysmarowac wszystkie sciany na ordynackiej, foksal, galczynskiego itd. Przy kazdym razie robicie sobie fotke na pamiatke, czy czerpiesz satysfakcje z tego ile tysiecy kosztuje renowacja sciany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anttag Re: Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.waw.pl 30.01.09, 12:34 KRAC - imbecyl?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Butcher Krac - pajac IP: *.idg.com.pl 30.01.09, 16:46 Ten kolo to szczególnie zalazł mi za skórę. Otagował chyba każdą ścianę w centrum. To taka kultura obszczymura: oznakować "swój" teren jak jakiś kundel. Szkoda, że ofiarą jego bezmyślnego bombingu padają też odnowione kamienice. Mam nadzieję, że kiedyś na niego wpadnę, to mu osobiście facjatę otaguję kostkami dłoni. Najlepsze jest to, że wystarczy polukać w necie, żeby znaleźć dość dużo info o tym debilu - jest znanym graficiarzem, więc gdyby komuś bardzo zależało, spokojnie by go namierzył. Tyle że nikomu nie zależy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiuehiehie Re: Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 16:18 te pierwsze dwa to jeszcze reprezentuja jakis poziom ale TGM?! tego bym nie wymienial obok tych dwoch pozostalych.Mam nadzieje ze tak jak sobie przypomnieli o starej zajawce tak samo szybko znowu zapomna. syf jakich malo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Re: Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 12:33 raczej gnije, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wzgrt więcej lekcji plastyki w szkołach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.09, 10:21 Graffiti to pikuś. Przestrzeń zaśmiecana jest też przez nieestetyczne reklamy, szyldy i tablice informacyjne. Najgorzej jest przy wylotówkach choć i w centrum jest tego badziewia pod dostatkiem. Dziwne to w kraju z tak bogatą tradycją grafiki użytkowej. Może więcej lekcji plastyki w szkołach??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: więcej lekcji plastyki w szkołach IP: *.acn.waw.pl 30.01.09, 10:41 Ciemno i jeszcze raz ciemnota. Co za komentarze typu kary w tylu chodzenie w kamizelce odblaskowej albo "odstrzelać".. Miasto przesiąknietę menelstwem i złodziejstwem. Strach wyjść jak sie ściemni, a pomalowane ściany czasem dodają uroku i barwy. Wszystkie wielkie miasta Europy mają pomalowane ściany i nie jest to u nich jakiś wielki problem. Fakt nie wszędzie jest to stosowne, ale w polsce mammy inne problemy do rozwiązania w pierwszej kolejności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wzgrt Re: więcej lekcji plastyki w szkołach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.09, 10:49 Racja najpierw wprowadźmy jakieś estetyczne standardy architektoniczne bo to co powstaje w mieście i poza nim woła o pomstę do nieba. Grafitti dodaje czasem tym gargamelom uroku. Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Re: więcej lekcji plastyki w szkołach 30.01.09, 13:45 popieram ! Gość portalu: wzgrt napisał(a): > Racja najpierw wprowadźmy jakieś estetyczne standardy > architektoniczne bo to co powstaje w mieście i poza nim woła o > pomstę do nieba. > Grafitti dodaje czasem tym gargamelom uroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaziu marcinkiewic Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.stat.gov.pl 30.01.09, 10:37 Ja ostatnio widzialem dwoch takich karnabusow z kotem jeden z nich wyraznie podpity, drugi z ksiezycem pod pacha. Chodzili i bazgrali PO=DNO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kirr Re: Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.aster.pl 30.01.09, 10:41 Niech sie moze autor tekstu przejedzie do Berlina, np. na Prenzlauer Berg i zobaczy, ze tam praktycznie kazdy dom jest pomazany tagami. W Niemczech, tak, tak. Moze wtedy przestanie chrzanic, ze "Warszawa stolica graffiti". Kazde miasto ma z tym problem, W-wa wcale nie najwiekszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssf Re: Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.171.117.51.static.crowley.pl 30.01.09, 12:21 Wg ostatnich ustaleń UE to Berlin jest stolicą, a nie Warszawa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielkopolanin A w Poznaniu była kampania... IP: 80.51.91.* 30.01.09, 10:46 pod tytułem "Stolica warta Poznania". Pytanie tylko, czy aby na pewno, bo obraz jaki opisuje GW wręcz przeraża! Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino Bzdury 30.01.09, 11:05 W wielkich miastach to jest oczywiście problem ale nie wszędzie! Są dzielnice i dzielnice! U nas i administracja i straż miejski mają to w nosie. W moim budynku powstał kilka miesięcy temu "tag" pod samym nosem kamery monitoringu i do tej pory nie możemy wymóc na administracji jego zamalowania. Bo trzeba malarza, ekipy itp. Dlatego popieram takie działania obywatelskie jak w zeszłym roku na Nowym Świecie. Szkoda tylko, że straż miejska nie uważa, że ściganie "graficiarzy", handlarzy ulicznych, czy brudasów nie sprzątających po swoich "milusińskich" nie leży w ich kompetencjach. Odpowiedz Link Zgłoś
amoniak2 Re: Bzdury 30.01.09, 11:14 bardzo wysokie dolegliwe i nieuchronne kary finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
3krotek Re: Warszawa europejską stolicą graffiti 30.01.09, 11:12 > Jacy mieszkańcy, takie miasto. Menelska mentalność i już. Co wieśniaku? Masz satysfakcję, że sobie napisałeś? To właśnie takie wieśniactwo jak ty odreagowuje swoje chamskie pochodzenie. Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.vancargo.com 30.01.09, 11:15 Co gorsza , pamiętam jak Gazeta Wyborcza kilka (może już kilkanaście) lat temu zachwycała się , że dzięki bazgrołom (graffiti) "czuje się, że Warszawa żyje". Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino Re: Warszawa europejską stolicą graffiti 30.01.09, 12:08 Ta fakt, Gazeta sama zachwycała się grafitti. Ktoś ma tam niezłe rozdwojenie jaźni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miesvander Re: Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.r.kbt.pl 30.01.09, 14:27 pamiętaj o pluralizmie poglądów! nie gazeta ma poglądy, a dziennikarze je mają! Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Re: Warszawa europejską stolicą graffiti 30.01.09, 16:04 kaczystom trudno coś takiego pojąć.za dużo oczekujesz:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Re: Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 12:44 No więc zmienili zdanie-na szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamiętliwy Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.chello.pl 30.01.09, 11:34 Czy GW już nie pamięta, jak drukowała szablony do tych bazgrołów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.infoplus.com.pl 30.01.09, 11:48 Kary powinni ponieść surowe. Rzeczywiście Warszawa na tle innych miast europejskich tym się właśnie wyróżnia. Na Terespolskie wybudowano nowy blok , część pokryto piaskowcem i już wandale zniszczyli napisami. To prawda ,że tak naprawdę nikt temu nie wydał walki.Jest wiele do zrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zły Graffiti to zwykły wandalizm i już! IP: 193.203.192.* 30.01.09, 12:38 Ludzie! Nie bójcie się reagować! Przyłapałem swego czasu dwóch dresów na smarowaniu po ścianach metra. Akcja nie trwała pięciu minut nawet. Szybki telefon do Służb Ochrony Metra (żółte telefony na każdej stacji), pojawili się błyskawicznie, po chwili policja. Zabrano nas na komisariat, złożyłem po paru dniach zeznania. Wszystko zarejestrowały kamery. Policjanci przekazali mi, że koleżkowie mają już sprawę w sądzie i nawet do 10 patoli grzywny im grozi + usuwanie bazgrołów na koszt własny + kary za jazdę na gapę, bo oczywiście "artyści" bez biletów na metro się pchali... Nigdy więcej ich nie musiałem oglądać, bazgroły zniknęły już ze stacji! Powtarzam, nie bójcie się reagować na akty wandalizmu! Zły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: db Re: Graffiti to zwykły wandalizm i już! IP: *.multimo.gtsenergis.pl 01.02.09, 15:56 Twój stary był w ORMO czy etatowy UB'ekiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.09, 12:44 Skargi na wandali to zgłoś dzielnicowemu. Młodym ludziom zaproponuj coś ciekawego. Masz dostęp do gazety to zrób coś dobrego dla tych młodych fajnych,ale pogubionych w tym świecie STARY RAMOLU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrowa Warszawa -Berlin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 12:46 Faktycznie Warszawa jest pomazana ale pojedzcie do Berlina to dopiero zobaczycie co znaczy graffity. Tam bandy turkow, marokanczykow, srebow, bosniakow, ruskich i oczywiście polaczkow pomazaly praktycznie cale miasto. Nie ma stacji metra wolnej od malunków a im dalej od centrum tym gożej. Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: Warszawa europejską stolicą graffiti 30.01.09, 12:49 Niestety, w całej Polsce, a szczególnie w Warszawie, syf, którego bazgroły nie mające nic wspólnego z graffiti umieszczanym tam, gdzie na to zezwolono (czyli bez dewastacji), są jednym z elementów, jeszcze długo będzie. I nie zmieni tego nagła skuteczna działalność policji czy straży miejskiej oraz garstki ludzi, którzy umieją zerwać nielegalnie naklejone ogłoszenie czy pogonić smarkacza ze sprayem. Dlaczego? Ano dlatego, że większość Polaków to brudasy, kompletnie niewrażliwi na brud w strefie publicznej, a często także... we własnych domach. Oni po prostu nie zauważają pomazanych ścian, tak jak nie widzą śmieci, petów, zasikanych bram i zniszczonych wind. Nie widzą - bo sami biorą w tym udział. Wystarczy stanąć gdziekolwiek (przystanek, stacja PKP, w miarę ruchliwe przejście) i poobserwować przez parę minut. No i się załamać - większość będzie ignorować kosze, rzucając pety i śmiecie gdzie popadnie, część będzie pluć i smarkać na chodnik. I będą to zarówno ludzie młodzi, jak i starzy, a także małolaty. Większość Polaków to brudasy, więc brud wszędzie towarzyszy naszej nacji... A dlaczego szczególnie w Warszawie? Z bardzo prostej przyczyny: statystyka! Tu mieszka najwięcej ludzi proporcjonalnie do przestrzeni, a każdy bazgrolący woli nasyfić w Centrum, niż na swoim podwórku na peryferiach czy w swoim podwarszawskim miasteczku czy wsi. Tak jak u mnie, gdzie nabazgrolone jest na stacji PKP czy przy poczcie, gdzie smarkate menelstwo chleje. Większość jedzie do stolicy i potem z dumą oświadcza ziomalom, że "na Chmielnej zrobiłem nowego taga!"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 13:05 wystarczy żeby straż miejska była tak konsekwetna w zwalczaniu graficiarzy jak w wlepianiu mandatów biednym studentom pijącym piwko pod chmurką, jak ja kulturalnie otwieram puszke piwa na ławce to wyrastają jak spod ziemi mimo że jestem cicho, nie śmiece, nie demoluje i nie hałasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podziw Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 13:03 a ja nienawidze pedalow a musze ich znosic, wiec dlaczego wy nie mozecie znosic graffiti? olac temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.acn.waw.pl 30.01.09, 13:14 własnie wy nie nawidzicie grafiti (mi nie przeszkadza) ale ja nienawidze setek rzeczy które nie są karalne a śmierdza hałasują i zaburzają spokój, a grafiti w niczym nikomu nie przeszkadza, chyba najniższa szkodliwośc społeczna. to tylko kwestia gustu wiec nie dziwne ze służby porzadkowe nie zajmują sie tym na pierwszym planie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Re: Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 12:59 Gdyby ktoś do Ciebie podszedł i pomazał sprejem Twoje nowe paltko, byłabyś zadowolona ? Ja też nie jestem zadowolony, jak po remoncie elewacji budynku mojej wspólnoty, ktoś tę elewację pobazgrał. Widzisz różnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enon Warszawa europejską stolicą graffiti IP: *.chello.pl 30.01.09, 13:40 Kilku gó...arzy próbowało na Mokotowie sprejować ściany kamienicy. Dostali porządne baty i zapanował w tym względzie spokój. W innym przypadku - także na Mokotowie - mieszkańcy namierzyli smarków, zrobili im zgrabne fotki i sprawę zgłosili na policję. Sąd grodzki, kara pieniężna i sowite odszkodowanie na rzecz wspólnoty mieszkaniowej obciążające rodzicieli małoletnich wandali. Odpowiedz Link Zgłoś