Dodaj do ulubionych

Informacja na temat FORUM, Pytanie do rozliczenia

14.02.09, 14:55
W skrzynce na klatce znalazłam informację na temat Forum. Cieszę się, bo
mieszkam od roku i nie wiedziałem, że mamy swoją stronę. Odebrałem też
rozliczenie. Mam takie pytanie. Skoro woda jest z Gazomontażu to, dlaczego
jest taka droga? Kiedyś sąsiadka odpowiedział mi, że UM w Ząbkach liczy sobie
dość drogo za odprowadzenie ścieków i to rzutuje na cenę wody. Czy ktoś może
odpowiedzieć mi na pytanie? Z góry dziękuję!!!
Obserwuj wątek
    • kodi4 Re: Informacja na temat FORUM, Pytanie do rozlicz 15.02.09, 10:22
      FaktI odprowadzanie sciekow jest drogie w Zabkach
      Fakt II - wode mamy od Gz wiec droga sasiadko sama sobie odpowiedz - gdybym byl
      wlascicielem firmy ktora ma monopol na dostawe wody na nasze osiedle pewnie
      postepowalbym tak samo - kidys byl pomysl przylaczenia osiedla do sieci
      komunalnej - byly nawet jakies kosztorysy przebudowy naszej sieci pod
      podlaczenie do wody komunalnej (pieniadze nie byly wielkie prosze mnie poprawic
      ale jakos tak okolo 10-15 tys PLN) - ale pomysl umarl
      • gusia18 Re: Informacja na temat FORUM, Pytanie do rozlicz 15.02.09, 15:35
        Gazomontaz nie może dawać stawek wyższych niż Gmina Ząbki, i z tego
        co pamiętam to jest ona porównywalna. Nie opłacało nam się w związku
        z tym podłączać do sieci miejskiej, skoro nasza woda jest w tej
        samej cenie, a jakościowo lepsza. I na logikę to się to Gazomont nie
        opłaca, bo jak nam podniesie stawki to każde osiedle któe wybudował
        podłączy się do miejskiej i ani im się suw nie zwróci ani nie
        zarobią.
        • fixoni Re: Informacja na temat FORUM, Pytanie do rozlicz 15.02.09, 17:14
          Mam pytanie do sąsiadów? Czy przesledziliście swoje rozliczenia za
          ogrzewanie? Zostały wymienione ciepłomierze, a więc zmieniły się ich
          wskazania. Czy ktoś z sąsiadów podpisywał protokół odnośnie
          wskazania ciepłomierza demontowanego i montowanego. Według mnie
          obecne wskazanie jest o wiele zawyżone. W moim rozliczeniu jest tak,
          jakby nowy ciepłomierz został zamontowany ze wskazaniem "0" a za
          trzy miesiące ogrzewania wyszło tyle jak za co najmniej dwa lata
          ogrzewania mieszkania na pełnych obrotach? Co wy na to?
          • gusia18 Re: Informacja na temat FORUM, Pytanie do rozlicz 16.02.09, 08:09
            Musisz zapytać administratora. Nie jestem pewna ale ciepłomierze
            nie były chyba wymieniane a tylko legalizowane bo taniej. A protokół
            powinien mieć administrator i powinien w tym protokole być stan
            początkowy.
            • piotr.kostrzewa Re: Informacja na temat FORUM, Pytanie do rozlicz 16.02.09, 09:04
              Cześć,

Co do ciepłomierzy to u mnie w skrzynce był wymieniony. Nic nie podpisywałem. Co
              do rozliczenia to standardowo mam nadpłatę na ogrzewaniu i niedopłatę za wodę.
              • fixoni Re: Informacja na temat FORUM, Pytanie do rozlicz 16.02.09, 14:14
                Ja również mam nadpłatę na ogrzewaniu a niedopłatę za wodę, ale po
                dokładnym sprawdzeniu poprzednich wskazań ciepłomierza okazuje się,
                że coś jest nie tak. Poprzednie wskazanie było dwucyfrowe, a teraz
                jednocyfrowe a kwota pobranych zaliczek zawyżona (tzn. według mnie).
                Muszę wyjaśnić z administratorem. Dzięki za info.
                • gusia18 Re: Informacja na temat FORUM, Pytanie do rozlicz 16.02.09, 15:11
                  Poprzednio ciepłomierz wskazywał zużycie od momentu jego założenia
                  do momentu legalizacji. Po legalizacji mogło być wskazanie zerowe
                  lub niewielkie wpisane do protokołu. Ale to bardzo możliwe. I wg.
                  mnie nei jest to błąd. Musisz to tylko sprawdzić w protokołach.
                  • fixoni Re: Informacja na temat FORUM, Pytanie do rozlicz 17.02.09, 09:01
                    Ciepłomierze zostały wymienione. Są inne wizualnie i mają inne
                    oznaczenie numeryczne niż te, które widniały w protokole odbioru
                    lokalu. Ale coś z moim jest nie tak. Za trzy miesiące sezonu
                    grzewczego ( X, XI, XII ) wskazuje tyle, jakbyśmy zużyli ciepła
                    przez dwa lata pełnego okresu grzewczego. Muszę to wyjaśnić, bo może
                    trafiła się wadliwa sztuka.
        • kodi4 Re: Informacja na temat FORUM, Pytanie do rozlicz 15.02.09, 20:42
          OKi. Nie wiedzialem ze tak jest ze stawkami za wode. Gusiu thx za sprostowanie
          • piotr.kostrzewa Re: Informacja na temat FORUM, Pytanie do rozlicz 15.02.09, 21:14
            Cześć,

Co do wody to kiedyś byłem zwolennikiem podłączenia Naszego Osiedla do sieci
            miejskiej. Jednak patrząc na problemy z wodą w okresie letnim a raczej jej braku
            wieczorami wolę żeby wodę dostarczał Gazomontaż. Co do ceny to faktycznie na
            cenę wody ma wpływ cena za odprowadzenie ścieków. W Ząbkach cena jest wyższa niż
            w Warszawie a ma to związek z zadłużeniem wobec MPWiK.
            • 7485p Re: Informacja na temat FORUM, Pytanie do rozlicz 12.03.09, 20:51
              W Ząbkach cena jest wyższa z powodu monopolu MPWiK w Warszawie. Ząbkowskie PGK
              kupuje wodę i odprowadza ścieki do Warszawy po cenach jak odbiorca detaliczny w
              Warszawie, potem daje jeszcze swój narzut- utrzymanie sieci w Ząbkach. Stąd
              wyższa cena niż w Warszawie.
              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka