Dodaj do ulubionych

Nowy most na Tarchominie

IP: 40.0.96.* 26.11.03, 13:14
Czy ktos z Was ma informacje o moscie Polnocnym? W tamtej czesci Warszawy
korki sa sa nie wyobrazalne. Mysle, ze ten most po czesci rozladuje ten korek
na Modlinskiej.Co z tego ze mamy E-4 skoro stoi w godzinnym korku? Z
niecierpliwoscia czekam na wszelkie komentarze i wiadomosci.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Nowy most na Tarchominie 26.11.03, 13:20
      Za 4-5 lat, o ile UE dofinansuje.
      • parr Re: Nowy most na Tarchominie 26.11.03, 13:22
        sloggi napisał:

> Za 4-5 lat, o ile UE dofinansuje.

No i na pewno nie za kadencji Kaczyńskiego.
        • Gość: anula Re: Nowy most na Tarchominie IP: 40.0.96.* 26.11.03, 13:47
          Bardzo pesymistyczna perspektywa! Ja tam tam dlugo nie wytrzymam...
          • chaladia Tania prowizorka: 26.11.03, 14:00
            Jeśli się pomyśli, to można coś na to poradzić: od pętli tramwajowej przy FSO
            poprowadzić linię na wał przeciwpowodziowy, potem mostem Baileya (takim jak był
            Most Syreny) "przeskoczyć" nad podejściem do śluzy Kanału Żerańskiego i dalej
            zrobić linię przez Tarchomin do Winnicy. W ten sposób dowiezie się parę tysięcy
            ludzi z Tarchomina do stacji metra Dworzec Gdański i dalej to oni sobie
            poradzą.
            Myślę, że za dwadzieściaparę milionów zł takie coś byłoby do wykonania, a
            możliwość wyjechania w Tarchomina bez korków tramwajem skutecznie zniechęciłaby
            kilka tysięcy kierowców do jazdy własnym samochodem i stania pół godziny (w
            najlepszym razie) na Modlińskliej.

• default Re: Tania prowizorka: 26.11.03, 15:03
              A czy nie można by było w większym stopniu wykorzystać linii kolejowych?
              Przejeżdżając koło stacji Płudy widzę prawie puste pociągi, a przecież stąd
              kursują pociągi zatrzymujące się w centrum. A jeśli nie to może powinny.
              • sloggi Re: Tania prowizorka: 26.11.03, 15:29
                Nie da się albowiem:
                1/ brak wspólnego biletu
                2/ dojazd Tarchomin - Płudy jest kiepski (152 wozi powietrze)
                3/ ludzie nie lubia przesiadek a tak bus-pociąg-bus
                4/ pociag musiałby być minimum relacji Gdański-Legionowo i nie rzadziej niż co
                10 minut.
                • chaladia Jest jeszcze takie cuś jak zwrotnica... 26.11.03, 16:52
                  Można by więc zrobić odgałęzienie linii legionowsko/gdańskiej na Tarchomin, ale
                  to wiązałoby się z koniecznością wykonania estakady dla jednego torowiska nad
                  linią gdańską i drugiej nad Modlińską. Poza wynikłyby z tego liczne
                  skrzyżowania jednopoziomowe, a Tarchominie, a to już jest niebezpieczna
                  zabawka.
                  • chaladia Kontynuacja. 26.11.03, 17:02
                    Jest jeszcze kilka przyczyn, dla której Tarchomin lepiej obsługiwać tramwajem:
                    1. To osiedle jest wąskie, a długie i stale się wydłuża w stronę Jabłonny.
                    Potrzeba by co najmniej 5 albo i 7 przystanków. Kolej nie lubi takich krótkich
                    odcinków pomiędzy przystankami.
                    2. Kiedyś przecież Most Północny powstanie. Kaczor nie jest dożywotnim
                    prezydentem miasta (tzn. mam nadzieję, że mu się nie uda takiej ustawy
                    przeforsować). Wtedy cały system będzie można połączyć z linią biegnącą po
                    moście i dalej Marymoncką do metra, które kiedyś też dotrze do Huty...
                    3. PKP to niech ono lepiej udostępni nam, Warszawiakom obwodnicę kolejową, a
                    linia legionowska powinna pozostać w ich zarządzie - ostatecznie jeżdżą nią
                    pociągi do Gdańska, a co gorsza - do Legionowa i Nowego Dworu.
    • Gość: asia Re: Nowy most na Tarchominie IP: 195.94.198.* 26.11.03, 15:21
      Tak, to wszystko prawda. Mnie również wykańcza to stanie w korkach. Np. dzisiaj
      jechałam autobusem swoje 12 /słownie: dwanaście/ kilometrów z Tarchomina całe
      50 min. A jeszcze jak trafi się na kierowcę niedojdę, to mam czasami ochotę
      wyjść ze skóry i stanąć obok. Bardzo nam potrzebny jest most, aczkolwiek pomysł
      z szybkim tramwajem też niczego sobie. Mam złe przeczucia, że nasze codzienne
      koszmary szybko się nie skończą. W ogóle mieszkańcy Białołęki są chyba mało
      aktywni. Wystarczy poczytać forum dzielnic. A co się tyczy pociągów i ew.
      dojazdów nimi do centrum to niniejszym informuję, że na Tarchominie, Winnicy,
      Nowodworach, Dąbrówce Wiślanej to ja linii kolejowej na oczy nie widziałam, a
      mieszkam na Tarchominie 17 latek. Chyba się komuś coś pokręciło. Owszem przez
      Płudy, Choszczówkę jeżdzi pociąg, ale ta trasa nie prowadzi na Tarchomin tylko
      do Legionowa. DAJCIE NAM MOST!!!!! BIAŁOŁĘKA CHCE MOSTU!!!!!!!!!!!!!!
      • parr Re: Nowy most na Tarchominie 26.11.03, 15:57
        Gość portalu: asia napisał(a):

> Tak, to wszystko prawda. Mnie również wykańcza to stanie w korkach. Np.
        dzisiaj
        >
        > jechałam autobusem swoje 12 /słownie: dwanaście/ kilometrów z Tarchomina całe
        > 50 min. A jeszcze jak trafi się na kierowcę niedojdę, to mam czasami ochotę
        > wyjść ze skóry i stanąć obok. Bardzo nam potrzebny jest most, aczkolwiek
        pomysł
        >
        > z szybkim tramwajem też niczego sobie. Mam złe przeczucia, że nasze codzienne
        > koszmary szybko się nie skończą. W ogóle mieszkańcy Białołęki są chyba mało
        > aktywni. Wystarczy poczytać forum dzielnic. A co się tyczy pociągów i ew.
        > dojazdów nimi do centrum to niniejszym informuję, że na Tarchominie, Winnicy,
        > Nowodworach, Dąbrówce Wiślanej to ja linii kolejowej na oczy nie widziałam, a
        > mieszkam na Tarchominie 17 latek. Chyba się komuś coś pokręciło. Owszem przez
        > Płudy, Choszczówkę jeżdzi pociąg, ale ta trasa nie prowadzi na Tarchomin
        tylko
        > do Legionowa. DAJCIE NAM MOST!!!!! BIAŁOŁĘKA CHCE MOSTU!!!!!!!!!!!!!!

Moze Kaczynski jak przeczyta to jak w przypadku dodatkowego składu metra
        zarzadzi i bedzie :-) Ot tak,pstryknieciem palca naszego dygnitarza ktory w
        zyciu nie stał w korku na Modlińskiej.Ba!!!! Czy on kiedykolwie był na
        Modlińskiej?

pzdr

• Gość: macant Re: Nowy most na Tarchominie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 18:30
      Humorystycznie: na chuj ten nowy most, może lepiej wybudowac tynel na
      modlinskiej?
      • chaladia He, he! 26.11.03, 19:45
        Gość portalu: macant napisał(a):

> Humorystycznie: na chuj ten nowy most, może lepiej wybudowac tynel na
        > modlinskiej?

Macant!
        Jak Ci się udało przebić z tym tekstem przez automatycznego cenzora Gazety?!!?
        • Gość: Robal Re: He, he! IP: 212.76.39.* 27.11.03, 00:36
          Co do tramwaju to chyba elektrociepłownia musiałaby się wypowiedzieć, bo to
          przez jej tereny miałoby to biec w newralgicznym miejscu. Sądząc po tym,
          jak "radośnie" zareagowali na oddanie fragmentu terenu pod nowy wyjazd z
          Auchan, zablokują wszelkie tego typu pomysły.
          • chaladia Re: He, he! 27.11.03, 08:06
            Elektrociepłownia wcale by się wynosić nie musiała - po wale przeciwpowodziowym
            nad samą Wisłą można by się jakoś przecisnąć, najwyżej trzeba by wał nadsypać,
            ale dysponując piaskiem z Wisły to nie powinien być ani kłopot, ani duży
            dodatkowy koszt. W najgorszym razie byłby to odcinek z pojedynczym torowiskiem
            (kiedyś tak się jeździło na Bemowo i Groty, NB też po Baileyu nad torami i było
            dobrze).
        • Gość: macant Re: He, he! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 07:53
          jak to jak cenzor przepuśił.. Widocznie kiedys czytywał opowiadania Marka
          Nowakowskiego, a tam powiedzenie"każdy chuj ma swój strój"było bardzo
          częste.Zjego książek zreszta bardzo dobrych dowiedziałem sie ,że chuj pisze sie
          przez CH, a nie samo jak to było wszędzie w szkole w kiblach napisane.
          pozdrawiam
          ps.A naprawde ten cenzor to mój kumpel.
          • parr My tu gadu gadu... 27.11.03, 10:38
            A korek dzisiaj na Modlinskiej gdy popadalo byl znowu makabryczny.Podobal mi
            sie kierowca autobusu ktory nawet otrzymal od niektorych pasazerow E4 oklaski
            za zdecydowan postawe.Wjechal za skrzyzowaniem gdzie jest BP i przystanek
            Konwaliowa na chodnik i tak jechal az do prawie Elektrocieplowni.Nie chca
            zrobic dodatkowego pasa dla autobusow?To kierowcy sami sobie go zrobia.

Brawa dla tego kierowcy!!!

pzdr
    • parr Artykuł Rzeczpospolitej 04.12.03, 13:17
      www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_031204/warszawa_a_3.html?k=on;t=2003120420031204
      • chaladia Re: Artykuł Rzeczpospolitej 04.12.03, 13:58
        Jak ja lubię ekologów! Tzn. eko-idiotów i eko-terrorystów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka