ignatz 28.05.09, 09:21 Jak zwykle potwierdza się prawda, że największym wrogiem kolei w Polsce jest PKP. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sibeliuss Re: Kto się boi tanich pociągów? 28.05.09, 10:11 ignatz napisał: > Jak zwykle potwierdza się prawda, że największym wrogiem kolei w Polsce jest PKP. -- Tak - jak sami nie ukradną to komuś nie dają zarobić. Przewozy Regionalne pokazują, że można wozić znacznie taniej tylko nieznacznie obniżając standard podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle sprawa dla UKE! 28.05.09, 12:09 Czy nie dałoby się podciągnąć kolei pod kontrolę Urzędu Komunikacji Elektronicznej? ;-) Jak Poczta Polska może być ustawiana do pionu przez UKE, to może PKP też by mógły? Pani Streżyńska zaraz pokazałaby draniom, gdzie raki zimują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiszkajeża Re: sprawa dla UKE! IP: *.chello.pl 28.05.09, 13:12 > Jak Poczta Polska może być ustawiana do pionu przez UKE, to może > PKP też by mógły? Pani Streżyńska zaraz pokazałaby draniom, gdzie > raki zimują... No jak pociągi mają być tak sponiewierane jak zwrotna korespondencja walająca się po blokach i ich okolicach to ja dziękuję. Poza tym przy okazji UKE wprowadziłoby swojego pupilka na pociągi za które inni mieliby płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
krycha_z_gazowni Re: sprawa dla UKE! 29.05.09, 06:14 >> którym nie zależy na wygodzie, tylko na niskiej cenie Wygodzie? W PKP? Doskonały żart z samego rana :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 17:34 PKP PR oraz KM nie maja taboru przystosowanego do dluzszych podrozy, oraz praktycznie nie maja lokomotyw elektrycznych. To raczej PKP IC powinna uruchamiac wolniejsze, ale tansze polaczenia typu np. IR uzywajac do tego celu standarowych lokomotyw EU07/ET22 i wagonow z epoki poznego PRLu, a pociagi pospieszne (D), TLK, Ex i IC/EC powinny miec znacznie wyzszy standard niz dzis... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xavery Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 19:53 A niby po co PKP IC mają zarabiać mniej jak mogą zarobić więcej. To PR są szansą dla tańszych podróży dla milionów pasażerów, ale "solidarność" kolejowa im tego zabrania, wolą doić swoich marszałków niż poszukać pieniędzy gdzie indziej mam nadzieję, że lepsi managerowie niektórych kolejowych spółek samorządowo- kolejowych dadzą przykąład kolejowym biurokratom wyłudzaczom i uruchomią Inter-Regio, który będzie hitem. Odpowiedz Link Zgłoś
annniii Re: Kto się boi tanich pociągów? 29.05.09, 08:36 W ostatnią niedzielę jechałam pociągiem InterRegio z Wrocławia do Krakowa - podróż trwała krócej i była tańsza (ok. 12 zł!) w porównaniu do pociągów pospiesznych. Wygoda... no cóż porównywalna... (szału nie było, ale tragedii też nie) Proszę o więcej połączeń InterRegio! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alabama Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: 193.201.167.* 28.05.09, 11:50 Tanie pociągi są dla pasażerów którym nie zależy na komforcie? Matko! Komfort w Expresie lub Pośpiesznym, u nas? O wiele przyjemniej jechało się Słonecznym z twardymi siedzeniami niż jakimkolwiek ekspresem. Standardowo zaprojektowany dla ludzi o średniej budowie ciała, a po lewej olbrzymia kobieta, po prawej śmierdzący facet. 8 osób w małym dusznym przedziale. Smród, gorąco. Nie można ani wyciągnąć nogi ani przesunąć ręki. Te pociągi nie nadają się do przewozu tylu osób na ile jest zaprojektowanych miejsc. Gdzie wsadzić bagaż? Wszystko stoi na korytarzu. Już wolę wsiąść w kiblaka i jechać na twardym niż poslkim expressem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 17:37 Bez przesady. Kilka lat temu wybralem sie z Warszawy do Lublina tzw. kiblem, czy EN57, i mialem szybko dosc tej podrozy... Wole pospieszny z 'tradycyjnymi' wagonami, nawet jak jest 8 osob w przedziale 2 klasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: *.cable.smsnet.pl 28.05.09, 20:38 alabamie odbija, kto woli jechac na twardych siedzeniach w zdezelowanych wagonach? zwykly pospiech o niebo lepszy, a w zupelnosci wystarcza w 4, max 6 os. 8 to za duzo. a bagaze to fakt porazka jak sie spotykaja wszyscy walizkowi a nie viazroboty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepkp a kto za to płaci ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.09, 00:01 A ja wolę jechać swoim samochodem. Płacę z tego powodu podatek drogowy, VAT, akcyzę itd. Z mojego podatku dochodowego finasuje się kolejarzy, kiboli demolujących wagony, utrzymanie największego majątku ziemskiego po kościelnym i kolejowych związkowców. I jak to policzę, to wychodzi mi stanowczo za drogo. Ja bym tą pseudokolej zlikwidował, szyny sprzedał na złom, torowiska sprzedał ludziom na działki, kolejarzy zwonił ("ojciec porządny, matka porządna a syn kolejarz!", perony sprzedał inwestorom i po sprawie. Bo sprywatyzować (czytaj: zagonić się do pracy) na pewno brać kolejowa się nie pozwoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Kto się boi tanich pociągów? IP: 188.33.54.* 28.05.09, 11:58 Ceny biletów spółki INTERCITY są bardzo wysokie i nijak się mają do domowego budżetu przeciętnego Polaka. Tzw. komfort jazdy też jest problematyczny. Nie mówiąc o czasie przejazdu wielu ekspresów, który w wielu wypadkach jest minimalnie krótszy od zwykłych pociągów. Ponadto spółka Intercity ma w d.pie pasażerów. Często skład pociągów nie jest dostosowany do ilości osób, które podróżują w skandalicznych warunkach. Połączenie przewozów międzywojewódzkich z pociągami ekspresowymi i IC wprowadziło MONOPOL na rynku przewozów dalekobieżnych. MONOPOL SIĘ BRONI! Dlatego nie widzę szans na tanie pociągi, niestety :/ Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Kto się boi tanich pociągów? 28.05.09, 12:24 W polaczkowie nadal płacąc za podróż Intercity otrzymuje się średnią szybkość przelotową jak dawno temu na Dzikim Zachodzie. Kolejowo jesteśmy za Europą jakieś 50 lat do tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 17:38 Podziekujmy Balcerowiczowi za te 20 lat systematycznej dewastacji polskiej kolei, i to w czasach, gdy "stara" Unia ladowala olbrzymia kase w kolej w Niemczech, Francji czy Hiszpani... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton Polszcza jest 100 lat za Europą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.09, 00:03 W 1938 roku "Latający Ślązak" potrzebował 4 godz i kwadransa do Berlina z Bytomia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radi Czemu nikt nie protestowal jak intercity stworzylo IP: *.entrans.pl 28.05.09, 12:31 Jakies dziwne tlk ktore konkurowaly z pospiesznymi przewozow regionalnych i podrazalo ceny biletow, bo bilet na pospieszny nie obowiazywal w jakims urojonym TLK wtedy bylo dobrze i rzadnej niezdrowej konkurencji nie bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Kto się boi tanich pociągów? IP: *.iopan.gda.pl 28.05.09, 12:32 No pieknie. Jeszcze więcej Warszawy w Trójmiescie. Rozpacz. Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Re: Kto się boi tanich pociągów? 28.05.09, 14:42 Gość portalu: iga napisał(a): > No pieknie. Jeszcze więcej Warszawy w Trójmiescie. Rozpacz. Nie płacz! Jeszcze więcej jest Trójmasta w Warszawie. Mam sentyment do Trójmiasta, ale skoro się to mieszkańcom nie podoba, to mogę was przestać lubić. Ba! Ja już nie lubię niektórych z was, jak przyjeżdżają i demolują moje miasto. Ty też być ich nie polubiła, gdybyś miała problemy z dojazdem do swojego Instytutu Oceanografii, albo gdyby sikali ci po bramach, niszczyli co twoje. Chyba nie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: *.twarda.pan.pl 28.05.09, 14:58 a my z Twardej z Warszawy mamy zaproszenie od Waszgo szefa na przyjazd w celu omówienia współpracy... No i nie wiemy, czy my z Warszawy będziemy tam u Was mile widziani : ( Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Trzeba skonczyc z prywatyzacja 28.05.09, 12:43 Trzeba skonczyc z prywatyzacja kolei. Program prywatyzacji PKP doprowadzil tylko do rozdrobnienia na male spolki i spoleczki. To sluzy tylko i wylacznie zwiekszaniu ilosci miejsc pracy w zarzadach i administracji. Powinna byc jedna firma. Tak naprawde kolej to jeden potezny zlozony system i najlepiej, zeby zarzadzala nim jedna panstwowa firma. Francuskie koleje sa panstwowe i sa jednymi z najlepszych na swiecie. Koleje prywatne w UK i USA pozostaja daleko w tyle za wiekszoscia kolei panstwowych, takich jak SNCF, Renfe, DB czy SJ. Polskie koleje powinny korzystac z dobrych wzrocow tych firm. Jesli bedziemy podazac za modelem amerykanskim to bedziemy miec jedno wielkie G a nie kolej. To samo dotyczy autostrad i innej infrastruktury. Model niemiecki dziala duzo lepiej niz amerykanski model partnerstwa publiczno prywatnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarek. Re: Trzeba skonczyc z prywatyzacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 14:40 Przeczytaj lepiej sobie jakąś książkę do ekonomii albo zarządzania. Najlepiej i jedną i drugą. Widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Jaka prywatyzacja? Przecież PKP w 100% należy cały czas do państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Trzeba skonczyc z prywatyzacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 17:42 Kolej w Polsce to nie tylko PKP. W przewozach pasazerskich mamy oprocz panstwowych PKP IC i PKP PR, takze SKM w Trojmiescie i Warszawie, KM i WKD. A Berlin-Warszawa Express to spolka DB i PKP IC. Niemcy jezdza tez do Swinoujscia i Wroclawia, a w Bydgoskiem mamy pociagi spolki Arriva... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarek. Re: Trzeba skonczyc z prywatyzacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 23:03 Ale te spółki to też państwowe. Wszystko jedno czy wojewódzkie czy "rządowe". No prawie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek Kto się boi tanich pociągów? IP: *.ists.pl 28.05.09, 12:48 Bo na PKP żądzą idiotyczne związki zawodowe -do pracy nieroby a w zarządzie PKP to właśnie działacze związkowi obecni i byli i tu jest cały problem PKP.Należy zatrudnić fachowców a nie działaczy związkowych na wysokich stanowiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarek. Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 14:42 A najgorszy z nich to niejaki Kogut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: *.pl 29.05.09, 06:02 kogut zarżnął PKP, teraz czas zarżnąć koguta Odpowiedz Link Zgłoś
jakobhorner Kiedyś kupjąc na pospiech, jechałeś osobowym 28.05.09, 12:49 teraz tak dobrze nie jest. Na każdą trasę są inne bilety. A więc podwyżka. Z doświadczenia - bilet relacji Gdańsk-Bolesławiec (przez Wrocław) pospiesznym kosztował ok 50zł, a pospiesznym i osobowym jeszcze taniej. Dziś jadąc pospiesznym i osobowym zapłacimy 80zł. Dodatkowa na trasie z Wro, funkcjonuje inna spółka, która jest jeszcze droższa niż konkurenci. By nie przepłacać, przy ustalaniu trasy potrzeba małpiej zręczności. Wsiadasz nie w ten pociąg, płacisz karę. Intercity, pospieszne, TLK, osobowe, ekspresy - obłęd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolmen Re: Kiedyś kupjąc na pospiech, jechałeś osobowym IP: *.e-wro.net.pl 28.05.09, 13:18 wydobycie węla spada ,wagony węglarki adoptować do przewozów pasażerskich i będzie jeszcze taniej ,jaka różnica jaką mase towarową sie wozi,wynik finansowy sie liczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasenger Re: Kiedyś kupjąc na pospiech, jechałeś osobowym IP: *.ip.netia.com.pl 28.05.09, 16:36 Kiedyś wszystkie osobówki i pospieszne należaly do spółki PKP Przewozy Reginalne, a inne tj IC,TLK i Expresy do PKP Intercity.Teraz pospieszne przeszły pod spółke Intercity ale niestety nie wszystkie. I jest taki bałagan, że nawet sami pracownicy PKP nie mogą się połapać, nie mówiąć już o pasażerach.Przykład:jechałem z Bydgoszczy do Zgorzelca i wyjaśnilem pani w kasie jakimi rodzajami pociągów będę jechał (miałem przesiadkę we Wrocławiu na pospieszny szynobus do Goerlitz przez Zgorzelec).Na to pani spytała mnie jakiej spółki będzie to pociąg? Odpowiedziałem, że nie wiem, na co ona sprawdziła coś w komputerze i sprzedała mi bilet.Jakież było moje zdziwienie gdy konduktor który kasowal mi bilet powiedzial mi, że musze dopłacić 19 zł bo mam bilet na inną spółke niż jest pociąg. Nic nie dało tłumaczenie, że to nie moja wina tylko pani w kasie,w końcu machnąłem ręką i dopłaciłem tak jak pewnie większość pasażerów w podobnej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Kiedyś kupjąc na pospiech, jechałeś osobowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 17:43 Bowiem z Breslau do Goerlitz jechales pociagiem DB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: *.domainunused.net 28.05.09, 12:59 Czy dobrze zrozumiałem, że zrzucić się musi wszystkie 16 województw, żeby wypuścić kilka pociągów, z których KAŻDY startuje z Warszawy? Co z tego będą mieli mieszkańcy Pomorza Zachodniego czy Śląska? Już na Stadion Narodowy cała Polska się składa i jeszcze im mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiszkajeża Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: *.chello.pl 28.05.09, 13:22 > Już na Stadion Narodowy cała Polska się składa i jeszcze im mało. Zabierz sobie to wszystko na swoją wieś. Nie zapomnij zabrać manifestantów, wszystkie urzędy, swoich ziomali i trochę aut przyjezdnych. Masz moje poparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.09, 14:37 I niech jeszcze odda tzw. janosikowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: *.domainunused.net 28.05.09, 14:53 Jestem z Katowic, janosikowe też płacimy (per capita więcej niż ktokolwiek inny), poza opłacaniem budowy i późniejszego utrzymania waszego Stadionu, metra i 'regionalnych' pociągów sponsorujemy również 13% budżetu, z którego nic tu nie wraca, więc grzeczniej proszę, panowie beneficjenci. W Warszawie byłem tylko raz w życiu (na koncercie Depeche Mode w 2006), ziomali tam nie mam (na szczęście), a zniknięcie wszelkich urzędów z Warszawy byłoby dla niej krachem finansowym i wszyscy o tym dobrze wiedzą. Również pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesio Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: *.cable.smsnet.pl 28.05.09, 20:48 to ze Ty nie masz, to nic nie znaczy, ja nie mam nikogo w Breslau a bylem tam tylko raz zobaczyc panorame Raclawicka z wycieczka szkolna, a slunsk wcale taki biedny i ograbiony nie jest, tylko ze skonczylo sie doplacanie spoleczenstwa do kopalni i SLDowskich baronow, a gornicy w rok-dwa lata porozpierniczali odprawy, wiem z autopsji 3 wujkow robilo jako gornicy, Wujek, Wirek i Niwka-Modrzejow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Axa Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 13:31 Święta racja. Jeżdżę dużo po Czechach, polska kolej się do nich nie umywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.05.09, 13:55 przede wsyzstkim trzeba zlikwidowac pociagi pasazerskie w Polsce wschodniej ( tj. woj. podlaskie, lubelskie, podkarpackie, warm-maz, swietorkrzyskie) i zwiekszyc ilosc pociagow w wielkich aglomeracjach, gdzie jest tlok np. w okolicach Gdanska, WArszawy, Katowic, Wroclawia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Kto się boi tanich pociągów? 28.05.09, 13:56 Kubełek zimnej wody proponuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auxa Polska wschodnia? IP: *.uwm.edu.pl 28.05.09, 15:02 "przede wsyzstkim trzeba zlikwidowac pociagi pasazerskie w Polsce wschodniej ( tj. woj. podlaskie, lubelskie, podkarpackie, warm-maz, swietorkrzyskie)" Jak już piszesz o Polsce wschodniej, to zwróć uwagę na to, że Warszawa leży na wschód od stolic wymienionych przez ciebie województw: warmińsko-mazurskiego i świętokrzyskiego. Więc zaczynamy od Warszawki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 17:44 Juz to pisales. Pociagi sa potrzebne w calej Polsce, a nie tylko w Polsce A. Odpowiedz Link Zgłoś
duch-2 Re: Kto się boi tanich pociągów? 28.05.09, 14:44 Axa -> Ostatnio przemieszczałem się po trasie Kopenhaga-Hamburg- Berlin-Warszawa. Drogę z Kopenhagi do Berlina mogę tylko chwalić, mimo że w Hamburgu i w Berlinie pociągi miały niewielkie opóźnienia. W Berlinie wsiadłem w EC do Warszawy i od razu poczułem, że jadę polskim pociągiem - nie działała klima, WC-et był coś jakby niedoczyszczony itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Już nie ma IR! Beton PKP (i Intercity) trimfuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 14:11 Pociągi InterRegio (IR), nawet te już jeżdżące, zostały już wycofane z rozkładu jazdy od 1.06.2009. Nawet pociągi Białystok-Warszawa-Białystok oraz Wrocław-Kraków. Marszałkowie województw zostali "postawieni do pionu" i na polecenie partyjne "platformersów"(PO) grzecznie podporządkowali się interesom betonu PKP (a zwłaszcza PKP-Intercity) na czele z Panem Wachem. Warto, aby obecni i potencjalni pasażerowie pociągów InterRegio pamiętali o tym przy zbliżających się wyborach samorządowych kto miał "w nosie" ich interes. Ciekawe jaka argumentacja zostanie przedstawiona "maluczkim" jako uzasadnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RicarDO Re: Już nie ma IR! Beton PKP (i Intercity) trimf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 23:24 Jeśli to prawda to skandal. Była banda i jest banda. Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOPEW Kto się boi tanich pociągów? IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.09, 14:15 TYLKO KONKURENCJA,CO POKAZUJĄ GOSPODARKI KRAJÓW ZACHODNICH, JEST PANACEUM NA DZIADOWSTWO, MARNOTRAWSTWO, JAKIE PANUJE W PKP S.A.!!! BEZ TEGO ŻADNE DZIAŁANIA TEGO CZY INNEGO POLITYKA, LOBBYSTY NA NIC SIĘ ZDADZĄ,POLITYCY TYLKO SZKODZĄ..DRUGĄ PRZESZKODĄ SĄ BONZOWIE ZWIĄZKOWI!!CZY DOJDZIE DO PRAWDZIWEJ KONKURENCJI? WĄTPIĘ,BO PKP I POZIWĄZANE Z NIĄ SPÓŁKI,TO DOSKONAŁY KĄSEK DLA POLITYKÓW=OUSZTÓW,MALWERSANTÓW I RÓŻNEJ MAŚCI CWANIAKÓW!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarek. Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 14:44 Popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 17:46 Nie krzycz (nie pisz samymi DUZYMI LITERAMI). Akurat najlepsza kolej jest tam, gdzie pociagi sa panstwowe (DB w Niemczech, SNCF we Francji)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menuet1 Mysl przednia ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 14:21 Przecież na te trasy można puścic wagony odkryte ! Tanie ,bez siedzeń ,bez dachu ,kibelka , wieszaków półek .... Po co tym głupim podróżnym klima ,czystość , amortyzatory. Cofamy się.... To wszystko z biedy .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BH Re: Mysl przednia ! IP: *.aster.pl 28.05.09, 14:35 Uważam, że każdy powinien mieć wybór, drożej i ciut lepiej czy taniej. Dla wielu osób dzisiejsze ceny biletów są zbyt duże i nie jadą co powoduje następne podwyżki, błędne kolo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasu Kto się boi tanich pociągów? IP: *.171.110.226.static.crowley.pl 28.05.09, 15:11 Autor notatki niech porozmawia z PLK. W trakcie obecnych remontów na trasie do Gdańska wycieli podobny numer , jak przy remoncie tunelu średnicowego - piętrus nie pojedzie do Gdańska , bo jeden z wiaduktów jest za niski . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srali-muchy Kto się boi tanich pociągów? IP: *.wi.wroc.pl 28.05.09, 15:59 Ekspress i IC Wrocław-Warszawa, w obie strony, kosztują ponad 200 zł. Jesli wybieram sie do stolicy sam, to jeszcze moge zapłacić, choć taniej wychodzi mnie samochodem. Natomiast jadąc z rodziną muszę wybrać auto bo prawie siedmiu stów nie wywalę za trzy osoby, kiedy moge zmieścić się w niecalych 200 zł (i w baku jeszcze zostaje mi trioche na jazdę po mieście) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek-podróżnik Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 23:30 Niestety, PKP i Intercity to usługi przewozowe dla singli. Wyjazd z rodziną ma cenę zaporową. Jedyna realna siła mogąca to zmienić to konkurencja. Oby PR nie dały się zapędzić burkom z PKP w kozi róg. Więcej jaj panowie samorządowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Kto się boi tanich pociągów? IP: 212.109.150.* 28.05.09, 16:10 PKP pośpieszne czy osobowe to brud i smród do tego dochodzi wdychanie dymu palaczy którzy palą w wagonach.Obrzydliwość jeździć kolejami w Polsce.Nie powiem na temat bezpieczeństwa bo to też woła o pomstę do nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spolkowanie Kto się boi tanich pociągów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.09, 16:12 Sprywatyzowac i podzielic natychmiast na nowe spolki. Wagony dla palacych musi przejac nowa spolka a dla niepalacych inna. pociagi w dni nieparzyste do jednej spolki w parzyste do innej. konduktorzy bruneci do nowej spolki a blondynki konduktorki do innej. A kazdej spolce siedzi tysiac prezesow i pot z nich splywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toq Jechalem interregio i rewelacja IP: *.itma.pwr.wroc.pl 28.05.09, 16:27 Jechałem tym pociągiem Wrocław-Kraków. Po prostu REWELACJA! Pociąg tańszy od Pośpiecha o 30% podobnie od TLK a IC nie wspominając, komfort o niebo lepszy (nowiutkie składy!!!) i co najlepsze... szybszy niż pośpieszny!!! Chyle czoła dla tego pomysłu!!! POPIERAM w 100%!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda Od 20 lat nic nie robią, więc się sypie, normalka. IP: *.chello.pl 28.05.09, 16:41 Lepiej poprawcie tory pomiędzy Gdańskiem, a Bydgoszczą. W kierunku Trójmiasta jedzie się 1h dłużej niż w kierunku Kujaw. 160 kilka kilometrów a taka różnica w czasie. Opłata za pociąg jadący na północ powinien być liczony na tym odcinku jak pociąg osobowy. Wyżyłowali to, co zostało po komunie, a o rozwój albo przynajmniej utrzymanie tego, co było, w stanie takim, jaki był, nic a nic nie zadbali. Złodziejskie bydło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasanger Kto się boi tanich pociągów? IP: *.ip.netia.com.pl 28.05.09, 16:42 Kiedyś wszystkie osobówki i pospieszne należaly do spółki PKP Przewozy Reginalne, a inne tj IC,TLK i Expresy do PKP Intercity.Teraz pospieszne przeszły pod spółke Intercity ale niestety nie wszystkie. I jest taki bałagan, że nawet sami pracownicy PKP nie mogą się połapać, nie mówiąć już o pasażerach.Przykład:jechałem z Bydgoszczy do Zgorzelca i wyjaśnilem pani w kasie jakimi rodzajami pociągów będę jechał (miałem przesiadkę we Wrocławiu na pospieszny szynobus do Goerlitz przez Zgorzelec).Na to pani spytała mnie jakiej spółki będzie to pociąg? Odpowiedziałem, że nie wiem, na co ona sprawdziła coś w komputerze i sprzedała mi bilet.Jakież było moje zdziwienie gdy konduktor który kasowal mi bilet powiedzial mi, że musze dopłacić 19 zł bo mam bilet na inną spółke niż jest pociąg. Nic nie dało tłumaczenie, że to nie moja wina tylko pani w kasie,w końcu machnąłem ręką i dopłaciłem tak jak pewnie większość pasażerów w podobnej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Acatus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 17:30 O ile sie nie myle, to ten Acatus (ED59) czyli po naszemu Łódź, to to nic innego jak skrocona wersja ED74 ("Bydgostia"), ktore jezdza w barwach PKP IC z Warszawy do Lodzi Fabrycznej. Tyle, ze zabiera on (Acatus) tylko 160 pasazerow, czyli znacznie mniej niz 2 zestawy ED74 (2 razy po 200), oraz mial byc on uzywany na liniach podmiejskich w Lodzkiem, a nie na trasie do Warszawy... inforail.pl/text.php?id=6803 www.pkp.com.pl/node/328 pl.wikipedia.org/wiki/ED74 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Kto się boi tanich pociągów? IP: *.zax.pl 28.05.09, 17:57 Nie rozumiem, dlaczego w Polsce dalej preferuje się pociagi z przedziałami. Kiedyś jechałem we Francji z Carcasonne do Lyonu pociagiem, który miał rzędy foteli (jak w samolocie). Podróż trwała kilka godzin i było spoko. Nawet byłem zadowolony, że nie muszę oglądać gęb wspólpasażerów z naprzeciwka (i udawać, że śpię). Takie rozwiazanie to więcej pasażerów w wagonie, więc mniejsze koszty i tańszy bilet. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Kto się boi tanich pociągów? 28.05.09, 19:06 A tu masz racje. Stad nawet na PKP pjawiaja sie wagony bezprzedzialowe i pociagi typu ED74. Tyle, ze ED74 ma bardzo niewygodne fotele w 2 klasie. TGV czy ICE sa zreszta praktycznie bez przedzialow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Areo Re: Kto się boi tanich pociągów? IP: *.cable.smsnet.pl 28.05.09, 20:56 jezdzilem Batorym warszawa-budapeszt, jak dla mnie nowosc to byal, a czy lepiej? raczej nie, tyle ze nowe ;), raz weszla rezerwa wracajaca do domow z woja, latali po calym pociagu, to samo male dzieci, drza jape na caly wagon, wsiac do osbowki (troche gorsze warunki) a efekt bedzie podobny jak mnie wkurzaja ludzie typu ---> POLSKA PAPUGĄ EUROPY, co by nie bylo na zachodzie to od razu lepsze, g.wno prawda!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny Kto się boi tanich pociągów? IP: *.dial.kabelfoon.nl 28.05.09, 18:43 polskie koleje to juz takie dziadostwo jak gdzies w afryce Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Kto się boi tanich pociągów? 28.05.09, 19:04 Mysle, ze w RPA to koleje sa wciaz lepsze niz w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś