Dodaj do ulubionych

NKE - kompilacja

01.11.13, 08:22
www.autokrata.pl/artykul/Polacy-jezdza-tragicznie_a18035
Tutaj mamy pokazane w jaki sposób waaaadza powoduje wypadki. Bo jak wiemy NKE są dlatego NKE, że radzą sobie w warunkach, które przeraziłyby mieszkańca mitycznego Zachodu. Na zaprezentowanym filmie widać jak na dłoni jakie to trudne warunki panują na drogach. To co się spotyka w Rosji czy na Ukrainie (pod względem infrastruktury) jest dla mięczaków. Tym najtrudniejszym warunkiem na polskich drogach są... NKE.

Bo w takiej Szwecji, to paaaanie. No właśnie. Ciekawe dlaczego nie można znaleźć kompilacji filmików z takiej Szwecji. Panie.

No i jeszcze kiedyś przemknęło mi czytając to forum, że znakolodzy powodują wypadki swą niekompetencją. Dobrze, że filmiki są w niskiej rozdzielczości, bo inaczej mielibyśmy tego niezbity dowód.

Przy czym nie wiem co tam robi materiał od 2:00. Facet naprawdę ma umiejętności.
Obserwuj wątek
    • misiek4111 Re: NKE - kompilacja 01.11.13, 09:46
      Chyba trzeba będzie założyć kamerkę do auta, jeżdżąc przepisowo mógłbym zapodać kilkanaście filmików tygodniowo o tym jak reagują na to mistrzowie Europy w jeździe autem, najciekawsze byłoby nagrania z tylnej szyby.
      We wrześniu byłem kilka dni na Ukrainie. Pod moją kwaterą stało kilka aut. Wszystkie, z wyjątkiem mojego, miały kamery, to podobno sposób na tamtejszą drogówkę, filmiki to działalność uboczna.
      • agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 01.11.13, 09:53
        misiek4111 napisał:

> We wrześniu byłem kilka dni na Ukrainie. Pod moją kwaterą stało kilka aut. Wszy
        > stkie, z wyjątkiem mojego, miały kamery, to podobno sposób na tamtejszą drogówk
        > ę, filmiki to działalność uboczna.

To prawda. U nas to byłby sposób na chamów, a potem dowód w sądzie przy ewentualnym zdarzeniu.

Przy czym na tym forum wśród tęgich głów pojawiały się głosy, że byłaby to świetna ochrona przed polską waaadzą.
    • bimota Re: NKE - kompilacja 01.11.13, 09:47
      W SZWECJI TO TAK WYTRESOWANI, ZE BLEDOW NIE POPELNIAJA I TAM ZADNYCH STLUCZEK NIE MA...

U NAS NIE DOSC, ZE "KU..." NIE DA SIE WYTRESOWAC, TO NAWET KROWY, A DO TEGO JESZCZE NIEKTORZY ZASYPIAJA...

> Przy czym nie wiem co tam robi materiał od 2:00. Facet naprawdę ma umiejętności

TO, MAM NADZIEJE, BEZ IRONII... JA W PODOBNEJ SYTUACJI ZLADOWALEM NA POBOCZU, TERAZ TAM DRZEWA POSADZILI...

A PANIUSU NA ROWERZE NIE SKOMENTUJESZ ?
      • agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 01.11.13, 09:55
        bimota napisał:

> > Przy czym nie wiem co tam robi materiał od 2:00. Facet naprawdę ma umieję
        > tności
        >
        > TO, MAM NADZIEJE, BEZ IRONII... JA W PODOBNEJ SYTUACJI ZLADOWALEM NA POBOCZU, T
        > ERAZ TAM DRZEWA POSADZILI...

To nie ironia. Koleś naprawdę wyszedł z tego po mistrzowsku. Ciekawym jak by sobie poradzili z czymś takim nasi krytycy waaadzy. I jak długo by im zajęło obwinianie ją o takie zdarzenie.

>
        > A PANIUSU NA ROWERZE NIE SKOMENTUJESZ ?

Nie ma co komentować.
        • bimota Re: NKE - kompilacja 01.11.13, 10:19
          FAKT JEDNAK FAKTEM, ZE MULDY MAMY NIE TYLKO ZIMA...
    • misiek4111 Re: NKE - kompilacja 01.11.13, 09:52
      A tutaj kolejna opinia o polskich kierowcach, tym razem rodzima.
      motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news/polacy-za-kierownica-szybcy-wsciekli-i-niepokorni,1961412,324
    • tiges_wiz Re: NKE - kompilacja 01.11.13, 10:03
      o! właśnie udowodniłeś, że działania władz są nieskuteczne.
      obliczone na doraźny zysk nie spowodują, że będzie mniej wypadków.
      zmiana musi być systemowa w głowach i władz i kierowców.
      • agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 01.11.13, 10:05
        tiges_wiz napisał:

> o! właśnie udowodniłeś, że działania władz są nieskuteczne.
        > obliczone na doraźny zysk nie spowodują, że będzie mniej wypadków.
        > zmiana musi być systemowa w głowach i władz i kierowców.
        >

To mówisz, że za komuny, kiedy to pieniądz nie był bogiem, nie było wypadków...
    • jureek Re: NKE - kompilacja 01.11.13, 10:10
      agios_pneumatos napisał:

> Przy czym nie wiem co tam robi materiał od 2:00. Facet naprawdę ma umiejętności

Umiejętności myślenia i przewidywania jakoś u niego nie widzę.
      Jura
      • bimota Re: NKE - kompilacja 01.11.13, 10:20
        KOLEJNY NIEOMYLNY...
        • jureek Re: NKE - kompilacja 01.11.13, 10:27
          bimota napisał:

> KOLEJNY NIEOMYLNY...

Nieomylny? Nie trzeba żadnej nieomylności, żeby wiedzieć, że gdy są takie koleiny w śniegu, to zmiana pasa zwiększa ryzyko wpadnięcia w poślizg, więc lepiej bez wyraźnej potrzeby takiego ryzyka nie podejmować.
          Jura
          • bimota Re: NKE - kompilacja 01.11.13, 11:19
            A DLACCZEGO LEPIEJ ?
            • jureek Re: NKE - kompilacja 01.11.13, 11:34
              bimota napisał:

> A DLACCZEGO LEPIEJ ?

Dlatego, że zmniejszasz w ten sposób prawdopodobieństwo wpadnięcia w poślizg.
              Jura
              • bimota Re: NKE - kompilacja 01.11.13, 11:41
                A W CZYM MI PRZESZKADZA POSLIZG ?
                • jureek Re: NKE - kompilacja 01.11.13, 12:16
                  bimota napisał:

> A W CZYM MI PRZESZKADZA POSLIZG ?

No to ślizgaj się, jak Ci to nie przeszkadza. Tylko nie narzekaj potem, że o mało co jakichś drzew przy tym ślizganiu się nie zaliczyłeś.
                  Jura
                  • bimota Re: NKE - kompilacja 01.11.13, 13:26
                    NIE NARZEKAM, BO WTEDY JESZCZE DRZEW NIE BYLO :)
      • agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 01.11.13, 18:28
        jureek napisał:

> agios_pneumatos napisał:
        >
        > > Przy czym nie wiem co tam robi materiał od 2:00. Facet naprawdę ma umieję
        > tności
        >
        > Umiejętności myślenia i przewidywania jakoś u niego nie widzę.
        > Jura

Ja widzę. Chociażby po tym, że wie w którym momencie i jak mocną założyć kontrę.
        Zapewne pijesz do wpadnięcia w poślizg. Ktoś kto tak ogarnia auto na pewno robił to nie raz na takiej nawierzchni. Zatem przewidział, że może się to zdarzyć. Miał pecha.
        • jureek Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 12:51
          agios_pneumatos napisał:

> Zapewne pijesz do wpadnięcia w poślizg. Ktoś kto tak ogarnia auto na pewno robi
          > ł to nie raz na takiej nawierzchni. Zatem przewidział, że może się to zdarzyć.
          > Miał pecha.

Jeśli przewidział, że może się to zdarzyć, to po co zmieniał pas? Nie mógł spokojnie jechać dalej prawym? Owszem, miał pecha, ale tego pecha sam sprowokował.
          Jura
          • bimota Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 13:46
            MOZE NIE ZNACZY MUSI, MISTRZU LOGIKI...

ZA KAZDYM RAZEM GDY JADE MOGE KOGOS ZABIC...
          • agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 13:49
            Musiał brać to pod uwagę. Po co zmieniał pas? Zapewne nie w smak mu było wleczenie się za NKE.

Ilość śniegu na drodze nie sugerowała problemów. W dodatku był mokry. Taki się rozjeżdża zmieniając pas, nie wpada się pomiędzy niego.
            • jureek Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 14:29
              agios_pneumatos napisał:

> Musiał brać to pod uwagę. Po co zmieniał pas? Zapewne nie w smak mu było wlecze
              > nie się za NKE.

Jadący przed nim jechał tylko nieznacznie wolniej. Wyprzedzanie przy tak małej różnicy prędkości i w takich warunkach świadczy o braku wyobraźni. A to, co Ty nazywasz wleczeniem się, było po prostu dostosowaniem prędkości do warunków na drodze. Gdyby mistrzu też dostosował, to pewnie nie wpadłby w poślizg. Nie widać, żeby ci "wlekący się" tańczyli na drodze, tak jak mistrz. Oni dostosowali, a mistrz nie.
              Jura

• agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 14:47
                jureek napisał:

>
                > > Musiał brać to pod uwagę. Po co zmieniał pas? Zapewne nie w smak mu było
                > wlecze
                > > nie się za NKE.
                >
                > Jadący przed nim jechał tylko nieznacznie wolniej. Wyprzedzanie przy tak małej
                > różnicy prędkości i w takich warunkach świadczy o braku wyobraźni.

To nie jest mój pracownik, żebym się za niego tłumaczył. ;)

A to, co Ty
                > nazywasz wleczeniem się, było po prostu dostosowaniem prędkości do warunków na
                > drodze.

Podobnie jak hamowanie do 40 km/h w wykonaniu NKE przed radarem też jest dostosowaniem.

Wczoraj pojeździłem trochę po kraju. Jadąć licznikowe 100 km/h na nowej DK 1x2 na odcinku NIE wyprzedziło mnie ok 10-20% samochodów. To też zapewne dostosowanie. Albo może niedostosowany byłem ja.

Chociaż zgodzę się z tym, że w czasie opadów śniegu NKE dostosowują. Prędkośc do swych umiejętności. Bo nie do warunków na drodze. Te pozwalają na więcej. A i tak nie unikają wypadków. Fin widzący jak NKE jeżdżą po śniegu (poza prędkością) nie raz by się przeżegnał.

Wtedy pięknie wychodzi co sobą naprawdę NKE reprezentują.

Gdyby mistrzu też dostosował, to pewnie nie wpadłby w poślizg. Nie wida
                > ć, żeby ci "wlekący się" tańczyli na drodze, tak jak mistrz. Oni dostosowali, a
                > mistrz nie.
                > Jura
                >

Gdyby mistrzu nie dostosował to by nie opanował samochodu się rozbił. Dostosował prędkość do tego by wyjść z nieoczekiwanej sytuacji na drodze, która go spotkała. I z której wyszedł. M.in. dzięki odpowiedniej prędkości z jaką jechał. Daleki jestem też od twierdzenia, że wpadł w poślizg na skutek niedostosowanej prędkości, co sugerujesz. Powód był inny.
                • samspade Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 14:55
                  agios_pneumatos napisał:

> Chociaż zgodzę się z tym, że w czasie opadów śniegu NKE dostosowują. Prędkośc d
                  > o swych umiejętności. Bo nie do warunków na drodze. Te pozwalają na więcej. A i
                  > tak nie unikają wypadków. Fin widzący jak NKE jeżdżą po śniegu (poza prędkości
                  > ą) nie raz by się przeżegnał.

A może zajęcia na płycie poślizgowej na fińskim kursie PJ mają coś z tym wspólnego?
                  • agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 15:03
                    samspade napisał:

>
                    > A może zajęcia na płycie poślizgowej na fińskim kursie PJ mają coś z tym wspóln
                    > ego?

Poniekąd. Natomiast nawet po tej płycie samochody nie jadą jeden za drugim ucząc się trzymania odstępu, który to obowiązuje też i w Polsce.
                    • samspade Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 15:10
                      agios_pneumatos napisał:

> Poniekąd. Natomiast nawet po tej płycie samochody nie jadą jeden za drugim uczą
                      > c się trzymania odstępu, który to obowiązuje też i w Polsce.

Tyle że mówimy o umiejętnościach jazdy na śliskiej nawierzchni, których u nas się nie ćwiczy w przeciwieństwie do przytoczonych przez Ciebie Finów.
                      A czy u nas obowiązuje odstęp? Tylko w tunelu. W pozostałych przypadkach można być ukaranym dopiero po zdarzeniu.
                      • agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 15:16
                        samspade napisał:

>
                        > > Poniekąd. Natomiast nawet po tej płycie samochody nie jadą jeden za drugi
                        > m uczą
                        > > c się trzymania odstępu, który to obowiązuje też i w Polsce.
                        >
                        > Tyle że mówimy o umiejętnościach jazdy na śliskiej nawierzchni, których u nas s
                        > ię nie ćwiczy w przeciwieństwie do przytoczonych przez Ciebie Finów.

W ruchu ulicznym Finowie nie latają bokami.

> A czy u nas obowiązuje odstęp? Tylko w tunelu. W pozostałych przypadkach można
                        > być ukaranym dopiero po zdarzeniu.

Za niezachowanie odstępu właśnie. Odstęp jest, tylko nie określony dokładnie co do centymetra.

Odstęp to tylko jedna z rzeczy, której nie potrafią zachować NKE, dzięki czemu nie dają sobie rady na drodze publicznej. To stawia pod znakiem zapytanie ich 'najlepszość', ale niektórzy forumowicze są innego zdania.
                        • samspade Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 16:41
                          agios_pneumatos napisał:

> W ruchu ulicznym Finowie nie latają bokami.

Czy ktoś tak twierdzi? Tyle że dzięki szkoleniu "Fin widzący jak NKE jeżdżą po śniegu (poza prędkością) nie raz by się przeżegnał. "

> > A czy u nas obowiązuje odstęp? Tylko w tunelu. W pozostałych przypadkach
                          > można
                          > > być ukaranym dopiero po zdarzeniu.
                          >
                          > Za niezachowanie odstępu właśnie. Odstęp jest, tylko nie określony dokładnie co
                          > do centymetra.

Kluczowe jest tutaj karanie za niezachowanie bezpiecznego odstępu po zderzeniu. W innych krajach potrafili uregulować precyzjniej niż u nas kwestię odstępu. I nawet karzą za jego niezachowanie.

• agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 17:17
                            samspade napisał:

>
                            > > W ruchu ulicznym Finowie nie latają bokami.
                            >
                            > Czy ktoś tak twierdzi? Tyle że dzięki szkoleniu "Fin widzący jak NKE jeżdżą
                            > po śniegu (poza prędkością) nie raz by się przeżegnał.
                            "

Nie napisałem, że to dzięki szkoleniu.
                            Jest jeszcze coś takiego jak zdrowy rozsądek. Pojęcie NKE nieznane.

>
                            > > > A czy u nas obowiązuje odstęp? Tylko w tunelu. W pozostałych przypa
                            > dkach
                            > > można
                            > > > być ukaranym dopiero po zdarzeniu.
                            > >
                            > > Za niezachowanie odstępu właśnie. Odstęp jest, tylko nie określony dokład
                            > nie co
                            > > do centymetra.
                            >
                            > Kluczowe jest tutaj karanie za niezachowanie bezpiecznego odstępu po zderzeniu.
                            > W innych krajach potrafili uregulować precyzjniej niż u nas kwestię odstępu. I
                            > nawet karzą za jego niezachowanie.
                            >

Waaadza nie chce narazić się takim panom E czy naczelnym goownojadom forum, którzy potem by szydzili, że czemu tyle i tyle metrów, a nie tyle. Bo wg nich, to paaaanie. :D
                            • samspade Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 17:37
                              Jakie wiec rzeczy wbrew zdrowemu rozsadkowi robia polscy kierowcy na sliskiej nawierzchni?
                              J
                              • agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 19:48
                                Nietrzymanie odstępu, hamowanie w zakręcie, planowanie manewrów 'na ostatnią chwilę. Wszystkiego co mi mówili nie pamiętam. Zapewne przez to, że to banały. Których jednak NKE nie stosują.
                                • samspade Re: NKE - kompilacja 04.11.13, 14:26
                                  O odstepach juz pisalismy, hamowanie w zakrecie to blad wynikajacy z braku umiejetnosci. O roznicach pomiedzy kursami tez juz pisalismy.
                                  A pisanie o NKE mozesz zachowac dla tworcow tego okreslenia.
                      • bimota Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 16:28
                        > Tyle że mówimy o umiejętnościach jazdy na śliskiej nawierzchni, których u nas s
                        > ię nie ćwiczy

JURKI WRECZ KRYTYKUJA CWICZACYCH...
                        • jureek Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 18:43
                          bimota napisał:

> JURKI WRECZ KRYTYKUJA CWICZACYCH...

W którym miejscu krytykuję?
                          Jura
                          • bimota Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 20:17
                            "Umiejętności myślenia i przewidywania jakoś u niego nie widzę.
                            Jura "
                            • jureek Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 23:09
                              bimota napisał:

Umiejętności myślenia i przewidywania jakoś u niego nie widzę.

No, napisałem coś takiego. Czy to oznacza, że zabraniam mu poćwiczyć na torze, czy płycie poślizgowej?
                              Jura
                              • bimota Re: NKE - kompilacja 03.11.13, 01:37
                                TAK, BO POLSKA TO KRAJ MILIONEROW I KAZDEGO STAC NA TOR.. NAWET JAK BY TE TORY BYLY...
                                • agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 03.11.13, 05:37
                                  bimota napisał:

> NAWET JAK BY TE TORY
                                  > BYLY...

Co chcesz przez to powiedzieć?
                                  • bimota Re: NKE - kompilacja 03.11.13, 10:58
                                    ZE ICH NIE MA
                                    • agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 03.11.13, 11:36
                                      Nic dziwnego, że na forum co raz pojawiają się różne sensacje, skoro kego użytkownicy mają problem z postrzeganiem rzeczywistości.

autokult.pl/2012/01/02/tory-wyscigowe-w-polsce-gdzie-mozna-sie-poscigac
                                      • bimota Re: NKE - kompilacja 03.11.13, 12:51
                                        1 PRAWDZIWY TOR + KILKA UDAWANYCH NA CALA POLSKE...

ILE KOSZTUJE WJAZD NA TOR POZNAN ?
                                        • agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 03.11.13, 12:53
                                          bimota napisał:

> 1 PRAWDZIWY TOR + KILKA UDAWANYCH NA CALA POLSKE...

Przed chwilą nie było żadnego.

>
                                          > ILE KOSZTUJE WJAZD NA TOR POZNAN ?

Jest blisko ciebie - zobacz jak tam jest. :P
                                          • bimota Re: NKE - kompilacja 03.11.13, 19:00
                                            > Przed chwilą nie było żadnego.

PROSTE SRODKI STYLISTYCZNE WYPADALO BY WYLAPYWAC...

> Jest blisko ciebie - zobacz jak tam jest. :P

PISALEM - KILKASET ZL, A LUDZIE MAJA PROBLEM Z UZBIERANIEM NA KURS P.J. RAZ W ZYCIU KOSZTUJACY PODOBNIE...

CZY NA TORZE NAUCZE SIE JAZDY NP. W MULDACH LODOWYCH ?

TOR POZNAN MA ZNACZNIE LEPSZA PRZYCZEPNOSC NIZ PRZECIETNA JEZDNIA, PO NAUKACH NA NIM MOZNA SIE O TYM PRZEKONAC DOSC BRUTALNIE...

TOR ZNACZNIE SIE ROZNI OD DROGI PUBLICZNEJ...
                • bimota Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 16:35
                  KIEDYS JUZ CHYBA WSPOMINALEM...

W CZECHACH, ZARAZ ZA GRANICA, JECHALEM GORSKA DROGA, OSNIEZONA, ZA JEZDNIA PRZEPASC... LEDWO NADAZALEM ZA TUBYLCAMI, WSZYSTKIMI, JAKIES 60 KM/H, WYPADKOW NIE ZAUWAZYLEM... U NAS WONIEJ JEZDZA PO SUCHYM, A JAK TROCHE POPRUSZY - ZARAZ KUPA STLUCZEK, CHOC OBJEZDZA SIE WSZYSTKICH ROWEREM...
                  • agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 17:19
                    bimota napisał:

> KIEDYS JUZ CHYBA WSPOMINALEM...
                    >
                    > W CZECHACH, ZARAZ ZA GRANICA, JECHALEM GORSKA DROGA, OSNIEZONA, ZA JEZDNIA PRZE
                    > PASC... LEDWO NADAZALEM ZA TUBYLCAMI, WSZYSTKIMI, JAKIES 60 KM/H, WYPADKOW NIE
                    > ZAUWAZYLEM... U NAS WONIEJ JEZDZA PO SUCHYM, A JAK TROCHE POPRUSZY - ZARAZ KUPA
                    > STLUCZEK, CHOC OBJEZDZA SIE WSZYSTKICH ROWEREM...

Czego wymagasz od NKE, którzy hamują nawet przed łukami na autostradzie.
    • edek40 Re: NKE - kompilacja 01.11.13, 11:39
      > Tutaj mamy pokazane w jaki sposób waaaadza powoduje wypadki.

Ja wiem, ze pewien rodzaj inteligencji jest w stanie rozumiec wylacznie "na wprost".

Sprobuje Ci wyjasnic: wladza jest winna wypadkom przez zaniechania, graniczace z przyzwoleniem. Ba, istnieje wielkie prawdopodobienstwo, ze pewne zaniechania wynikaja z cynicznego podejscia do kwestii ogolnoludzkich wobec potrzeb budzetu.
      • agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 01.11.13, 18:33
        edek40 napisał:

> > Tutaj mamy pokazane w jaki sposób waaaadza powoduje wypadki.
        >
        > Ja wiem, ze pewien rodzaj inteligencji jest w stanie rozumiec wylacznie "na wpr
        > ost".

To taki, który za całe zło na polskich drogach wini waaadzę?

>
        > Sprobuje Ci wyjasnic: wladza jest winna wypadkom przez zaniechania, graniczace
        > z przyzwoleniem. Ba, istnieje wielkie prawdopodobienstwo, ze pewne zaniechania
        > wynikaja z cynicznego podejscia do kwestii ogolnoludzkich wobec potrzeb budzetu
        > .

Jednak nie pomyliłem się.
        • edek40 Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 13:02
          > Jednak nie pomyliłem się.

Pomyliles sie.

Przeanalizuj dokladnie czym ma zajmowac sie panstwo, na co zbiera podatki i co w zamian daje.
          • agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 13:52
            Nie pomyliłem się co do oceny twego 'widzenia na wprost'.
            • edek40 Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 13:57
              > Nie pomyliłem się co do oceny twego 'widzenia na wprost'.

Zadam proste pytania i oczekuje odpowiedzi. Kto w naszym panstwie (nie w USA) odpowiada za:

1. programy szkolenia

2. egzaminowanie

3. egzekwowanie przestrzegania prawa

Na poczatek wystarczy.
              • agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 14:24
                edek40 napisał:

> > Nie pomyliłem się co do oceny twego 'widzenia na wprost'.
                >
                > Zadam proste pytania i oczekuje odpowiedzi.

Oczekiwać możesz od swoich pracowników. Tutaj możesz poprosić. :)

Kto w naszym panstwie (nie w USA) o
                > dpowiada za:
                >
                > 1. programy szkolenia

Instruktorzy. Ci sami, którzy jadąc 'elką' ciągle oklejoną, ale bez 'koguta' potrafią złamać niemal każdy przepis na drodze. Aż strach pomyśleć jak jeżdżą w prywatnych samochodach.

>
                > 2. egzaminowanie

WORD.

>
                > 3. egzekwowanie przestrzegania prawa
                >

Nikt. Wszak policji na drogach nie ma. Twoje słowa.

> Na poczatek wystarczy.
                >
                >

A teraz, na początek, wyjaśnij nam dlaczego w statystykach nie ma wyszczególnionego jako przyczyny wypadków: waaadza 100%.
                • samspade Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 14:35
                  agios_pneumatos napisał:

> A teraz, na początek, wyjaśnij nam dlaczego w statystykach nie ma wyszczególnio
                  > nego jako przyczyny wypadków: waaadza 100%.

Ponieważ statystyki tworzone są przez waaaaaadze.
                  A na serio to nie waaaaadza jest winna że miszcz wyprzedza na ciągłej pod górkę.
                  Osobną kwestią pozostają oczywiście zaniechania czy pozorne działania zarządców dróg.
                  • agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 14:49
                    samspade napisał:

> A na serio to nie waaaaadza jest winna że miszcz wyprzedza na ciągłej pod górkę

Edek na razie zadał pytania na początek. Niedługo zapewne udowodni, że owo wyprzedzanie też jest spowodowane przez waaadzę.
                  • edek40 Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 17:40
                    > Osobną kwestią pozostają oczywiście zaniechania czy pozorne działania zarządców
                    > dróg.

Integralna i lezaca u podstaw.
                    • agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 02.11.13, 19:50
                      Byłbym zaskoczony gdybyś nie pominął w komentarzu drugiego zdania z wypowiedzi przedmówcy.

Jak zwykle nie pomyliłem się.
                      • edek40 Re: NKE - kompilacja 03.11.13, 10:20
                        > Byłbym zaskoczony gdybyś nie pominął w komentarzu drugiego zdania z wypowiedzi
                        > przedmówcy.

Och, jakos przeoczylem. Spiesze z nadrobieniem zaleglosci.

Bez watpienia wladza nie jest winna ani temu, ze znakolodzy maluja kreski coraz bardziej defaultowo, bez sensu i za to dlugo. No i naturalnie nie wladza jest winna temu, ze zjawisko jest coraz bardziej powszechne z uwagi na sklonnosc znakologow oraz... brak jakichkolwiek prob wyeliminowania tego zjawiska. Znaczy sie i malowania bez sensu i lamania przepisow.

Ale to rzeczywiscie nie wladza odpowiada za robote znakologow, bo ci odpowiadaja wylacznie przed zatwierdzeniem. Bez watpienia nie wladza odpowiada za to, ze policja czai sie w krzakach, bo koszt poprawiania bezpiecznestwa ma naturalnie swoje granice....
                        • agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 03.11.13, 11:38
                          Czyli wniosek, że miszczowie wyprzedzają na ciągłej pod górkę z uwagi na to, że znakologowie niepotrzebnie namalowali tam ciągłą.

Trzymasz poziom, edku.
                          • edek40 Re: NKE - kompilacja 03.11.13, 11:40
                            > Czyli wniosek, że miszczowie wyprzedzają na ciągłej pod górkę z uwagi n
                            > a to, że znakologowie niepotrzebnie namalowali tam ciągłą.

Dlaczego mnie nie dziwi pominiecie kwestii egzekwowania przepisow?
                            • agios_pneumatos Re: NKE - kompilacja 03.11.13, 11:52
                              edek40 napisał:

> > Czyli wniosek, że miszczowie wyprzedzają na ciągłej pod górkę z u
                              > wagi n
                              > > a to, że znakologowie niepotrzebnie namalowali tam ciągłą.
                              >
                              > Dlaczego mnie nie dziwi pominiecie kwestii egzekwowania przepisow?

Dlatego, że dezawuujesz teraz umiejętności najlepszych przecież kierowców na kontynencie, którym, jak piszesz, należy tłumaczyć dlaczego nie wyprzedza się pod górkę i zakaz ten z całą surowością egzekwować.
                              • edek40 Re: NKE - kompilacja 03.11.13, 12:23
                                > Dlatego, że dezawuujesz teraz umiejętności najlepszych przecież kierowców na ko
                                > ntynencie, którym, jak piszesz, należy tłumaczyć dlaczego nie wyprzedza się pod
                                > górkę i zakaz ten z całą surowością egzekwować.

Ano trzeba tlumaczyc. Skoro bowiem jade okolo 7 km wzdluz ciaglej, a przerywana jest przed glebokim przelomem jezdni, to... Jurek wyjasnil mi, ze znakow nalezy przestrzegac, ale w zadnym wypadku im nie wierzyc. Tak twierdzi Jurek.

A ze niektorzy tak maja, ze zapamietuja tylko czesc wypowiedzi, albo do czesci sie odnosza...
                        • samspade Re: NKE - kompilacja 04.11.13, 14:30
                          Zwroc uwage ze nasi miszczowie wyczyniaja cuda w miejscach gdzie nie zrzucisz winy na pomalowane linie itp. oni robia to sami z siebie.
                          • edek40 Re: NKE - kompilacja 04.11.13, 14:35
                            > Zwroc uwage ze nasi miszczowie wyczyniaja cuda w miejscach gdzie nie zrzucisz w
                            > iny na pomalowane linie itp. oni robia to sami z siebie.

Zwracam na to uwage bardzo "uwaznie".

Widze tylko dwa drobiazgi, poza niewatpliwa wina samych kierowcow.

1. "polska szkola" organizacji ruchu, opisana obszernie w raporcie NIK, oraz widoczna na kazdym kroku golym okiem, nie sprzyja poszanowaniu prawa

2. robia to latami CALKOWICIE bezkarnie

Bezpieczenstwo Ruchu Drogowego sp. z o.o. zaklada stacjonarny pobor oplat oraz apele o zwolnienie. I na tym w zasadzie koniec.
                            • samspade Re: NKE - kompilacja 05.11.13, 10:37
                              Ad.1 malo przekonujace to tlumaczenie wyprzedzacza na podwojnej ciaglej pod gorke.
                              Ad.2 az strach myslec co by sie dzialo gdyby zaczeli porzadnie lapac. Juz widze te brednie o rekecie, o planach budzetowych.
                              • edek40 Re: NKE - kompilacja 05.12.13, 12:54
                                > Ad.1 malo przekonujace to tlumaczenie wyprzedzacza na podwojnej ciaglej pod gorke.

Jak to nie? Tyle razy to robili i jakos nie dosc, ze zyja, to jeszcze grosza ich to nie kosztowalo.

> Ad.2 az strach myslec co by sie dzialo gdyby zaczeli porzadnie lapac.

Porzadek by sie dzial

> Juz widze te brednie o rekecie, o planach budzetowych.

Piszesz brednie. Reket to wymuszenie rozbojnicze. Drzewiej rozbojnicy byli niewidoczni na codzien, z wyjatkiem np. ciasnych kotlin, mostkow i takich tam miejsc szczegolnie sprzyjajacych do pobierania. Dzis jest dokladnie tak samo, tylko rozbojnicy sa schludniej ubrani. Wybieraja jednak miejsca poboru w dokladnie taki sam sposob, jak niegdys rozbojnicy. Wtedy rozbojnicy mogli (jesli chcieli) tlumaczyc sie zlym losem, bieda itp. Teraz tlumacza sie bezpieczenstwem.
    • rapid130 Równowaga w przyrodzie musi być, panie 04.12.13, 18:01
      NKAP, czyli najlepsi kierowcy Ameryki Północnej.

> Ciekawe dlaczego nie można znaleź
      > ć kompilacji filmików z takiej Szwecji. Panie.

Ależ są kompilacje ze Szwecji, Danii, Holandii i Niemiec.
      Pewnie za dużo polskich emigrantów tam jeździ.

Chociaż nic nie przebija filmów z południa Włoch.
      Normalnie "Taniec z szablami" z udziałem zewsząd latających skuterów. :PPP
      • bimota Re: Równowaga w przyrodzie musi być, panie 04.12.13, 20:10
        IDIOTA...
      • klemens1 Re: Równowaga w przyrodzie musi być, panie 05.12.13, 12:38
        Film jest o kierowcach z Portland - wystarczy usunąć "rt" i wszystko pozostaje zgodne z ideologią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka