30.12.14, 15:08
Tutaj możemy dać upust swemu malkontenctwu.

wyborcza.biz/biznes/1,100896,17192847,Drogowy_sukces__Mamy_juz_3_tys__km_szybkich_drog.html#BoxSlotIMT
I z każdym rokiem będzie jeszcze gorzej... dla malkontentów.

Na dobrą sprawę brakuje jeszcze tylko A2 na ścianie wschodniej, odcinka S3 na Dolnym Śląsku i ukończenia drogi Warszawa - Kraków. No i Elbląg - Gdańsk. Na dobrą sprawę nie ma w kraju miasta wojewódzkiego 'odciętego od świata'.

Do tego pociągi coraz, coraz. Pendolino jest, zaraz będą Flirty. Już teraz bardziej jedzie się z GDA do KRK pociągiem niż samolotem. Tylko ten długi postój w Warszawie niepotrzebny.

Jest coraz gorzej... Dla narzekaczy.
Obserwuj wątek
    • bimota Re: Jest źle 30.12.14, 15:14
      POZNAN JEST ODCIETY OD POLUDNIA I POLNOCY. ZROBILI AUTOSTRADE AKURAT TAM GDZIE NAJMNIEJ POTRZEBNA...
      • agios_pneumatos Re: Jest źle 30.12.14, 15:39
        A podobno lubicie jeździć do Berlina i niemców lubicie ogólnie. :P
        • edek40 Re: Jest źle 30.12.14, 15:41
          > A podobno lubicie jeździć do Berlina i niemców lubicie ogólnie. :P

Tak. Masz malkontenta. Waaaadza wie lepiej gdzie lubi jezdzic i ma sie cieszyc z A2.
          • samspade Re: Jest źle 30.12.14, 16:39
            Ale cos jest z ta A2. Zamiast ja budowac trzeba bylo te pieniadze przeznaczyc na kolei.
            • edek40 Re: Jest źle 30.12.14, 16:46
              > Ale cos jest z ta A2. Zamiast ja budowac trzeba bylo te pieniadze przeznaczyc n
              > a kolei.

A2 jest potrzebna, jak diabli.

Ale nie rozwiazuje problemow komunikacyjnych Poznania. To duze i prezne miasto, ktoremu dano tylko dwie mozliwosci wyjazdu.

Z ta koleja to ostroznie. Pieniadze w rekach nieodpowiedzialnych ludzi owocuja niewychylajacym sie Pendolino, ktore moze pedzic tylko 160 km/h. Z drogami wprawdzie wiele lepiej nie jest, bo okazaly sie zadziwiajaco drogie, ale choc udalo sie cos zbudowac. Nie koniecznie tam gdzie trzeba, albo tak jak trzeba, ale jednak.

Jesli o mnie chodzi uwazam, ze wobec dzikiej zapasci drogowej, wladze powinny skoncentrowac sie w pierwszej kolejnosci na budowie calkiem nowej sieci szkieletowej. Nawet jednojezdniowej, z rezerwa (albo i bez niej, bo to drogo, a nie koniecznie potrzebne w przewidywalnym czasie). Z uwagi jednak na marzenia o miedzynarodowym sukcesie zaczeli spektakularnymi autostradami. A te sa bardzo drogie. Nie tylko w budowie.
              • samspade Re: Jest źle 30.12.14, 19:13
                A czy upgrade DK z GP czy G do parametrow ekspresowki zaliccza sie do szkieletu czy podstaw? O A1 czytalem wypowiedzi ze powinna miec wiecej pasow. Ogolnie o autostradach czytalem wypowiedzi ze to arterie krwioobiegu czy jakos tak.
                Z tymi pendolino tez nie jest tak 0-1. Na czesci tras jezdzi 160 na czesci bedzie/jezdzi 200. A ze sie niewychyla? A po co? Natomiast w PKP widac wyraznie problemy z modernizacja. Delikatnie mowiac.
                • edek40 Re: Jest źle 31.12.14, 10:34
                  > u czy podstaw? O A1 czytalem wypowiedzi ze powinna miec wiecej pasow. Ogolnie
                  > o autostradach czytalem wypowiedzi ze to arterie krwioobiegu czy jakos tak.

Teraz juz sa i nie ma co sie rozwodzic. Dlugo bedziemy jeszcze za nie placic i nabijac kabze koncesjonerom oraz stac w kolejkach, zastanawiac sie, jak to mozliwe, ze w bogatej Szwajcarii bilet na cala siec kosztuje okolo 140 frankow. Rocznie i za wszystkie, a nie 7 razy z Warszawy do granicy zachodniej...

> Z tymi pendolino tez nie jest tak 0-1. Na czesci tras jezdzi 160 na czesci bed
                  > zie/jezdzi 200. A ze sie niewychyla? A po co?

Nic nie jest zero-jedynkowe. Jednak skoro sie nie wychyla, to po co przeplacac za technologie, ktora nie zostala uzyta? Sa tansze sklady, mogace osiagnac 200 km/h. Przy takich predkosciach nie musza byc nawet sprzezone, wiec sklady mozna zestawiac w zaleznosci od potrzeb, aby nie wozic powietrza.

To wychylanie pudla to trik akurat na nasze tory. Stare i tylko zmodernizowane. Dzieki niemu mozna pedzic nawet 250 km/h, byleby tylko szyny nie odpadaly od podkladow, a trakcja sie nie rwala. Tory i trakcje zmodernizowano i gdyby nie brak mechanizmu wychylu, moznaby jezdzic 250 km/h. Ktos przyoszczedzil w najglupszy z mozliwych sposobow.
                  • samspade Re: Jest źle 31.12.14, 12:58
                    Nie wychyla sie i nie zaplacono za ta technologie. W naszych warunkach to pudlo dawalo by niewiele/praktycznie nic.
                    Do osiagniecia 250 nie jest potrzebne wachadlo ale tory.
                    Dla mnie bardziej istotne jest czy jestesmy krajem gotowym na koleje "duzych" predkosci. Niezaleznie od tego kto wygral przetarg.
                    • agios_pneumatos Re: Jest źle 31.12.14, 19:19
                      samspade napisał:

> Do osiagniecia 250 nie jest potrzebne wachadlo ale tory.

A dokładniej: ERTMS.

Ma on to do siebie, że to nie jest kupno bułek w sklepie i jego implementacja trochę trwa.

Ale przekaz z mediów dla ciemnego ludu jest prosty: nie ma torów i dlatego pendolino jest bezużyteczne. Za jakiś czas jednak będzie również źle, bo będzie tylko prędkość przelotowa 230, nie 250 km/h. A potem będzie źle bo w Japonii mają Shinkansen.
                    • edek40 Re: Jest źle 01.01.15, 17:10
                      > Do osiagniecia 250 nie jest potrzebne wachadlo ale tory.

Do osiagniecia 350 tez wystarcza tory.

A gdy torow nie ma mozna ratowac sie wychylnym pudlem. Po to to wymyslono.
                      • samspade Re: Jest źle 01.01.15, 18:24
                        Na ostrych lukach tak. A tych u nas duzo.
                        W naszych realiach nie ma to znaczenia. Podnioslo by tylko cene pociagu. A nic by nie dalo.
        • bimota Re: Jest źle 31.12.14, 11:45
          DO BERLINA PROCZ A2 SA JESZCZE 2 INNE DROGI ALTERNATYWNE. ZLE SIE NIMI NIE JECHALO...
    • qqbek Re: Jest źle 30.12.14, 15:18
      agios_pneumatos napisał:

> Na dobrą sprawę brakuje jeszcze tylko A2 na ścianie wschodniej, odcinka S3 na D
      > olnym Śląsku i ukończenia drogi Warszawa - Kraków. No i Elbląg - Gdańsk. Na dob
      > rą sprawę nie ma w kraju miasta wojewódzkiego 'odciętego od świata'.

Lublin, Białystok, Olsztyn. 3/16

> Do tego pociągi coraz, coraz. Pendolino jest, zaraz będą Flirty. Już teraz bard
      > ziej jedzie się z GDA do KRK pociągiem niż samolotem. Tylko ten długi postój w
      > Warszawie niepotrzebny.

Kraków Główny - Zakopane (drogą mniej-więcej 100km) - nadal 4 godziny :)

> Jest coraz gorzej... Dla narzekaczy.

Pudrowany syf w wypadku kolei, to nadal tylko puder na syfie.
      Z drogami się zmienia, to racja. Ale PKP to syf, kiła i mogiła (względnie po Sienkiewiczowsku - "ch..j, dupa i kamieni kupa").
      • agios_pneumatos Re: Jest źle 30.12.14, 15:38
        qqbek napisał:

> agios_pneumatos napisał:

>
        > Lublin, Białystok, Olsztyn. 3/16

Zależy jaką metodologię stosujemy. W Lublinie w życiu nie byłem. :D Ale na mapie rośnie S17.

Z Białego jedzie się tylko do Warszawy ;). Ponad połowa trasy 2x2. A i istniejąca 1x2 nie jest wolna. Znaczy jedzie się.

Z Ol za dwa lata będzie S51, a teraz wystarczy dobić się do Ostródy lub Olsztynka (raptem 20 minut i... jedzie się. Do Gdańska 2 godziny, do Warszawy lekko dłużej. Nie jest źle.

>
        > > Do tego pociągi coraz, coraz. Pendolino jest, zaraz będą Flirty. Już tera
        > z bard
        > > ziej jedzie się z GDA do KRK pociągiem niż samolotem. Tylko ten długi pos
        > tój w
        > > Warszawie niepotrzebny.
        >
        > Kraków Główny - Zakopane (drogą mniej-więcej 100km) - nadal 4 godziny :)
        >

Wrocław - Wałbrzych chyba lepiej. Heh. Ale liczą się kierunki GDA - KRK/KAT, WAW - POZ/WRO i pokrewne. Kto jeździ do Zakopanego? :P

> > Jest coraz gorzej... Dla narzekaczy.
        >
        > Pudrowany syf w wypadku kolei, to nadal tylko puder na syfie.
        > Z drogami się zmienia, to racja. Ale PKP to syf, kiła i mogiła (względnie po Si
        > enkiewiczowsku - "ch..j, dupa i kamieni kupa").

To ja właśnie się przejechałem tym syfem. I więcej takiego.
        • qqbek Re: Jest źle 30.12.14, 18:06
          agios_pneumatos napisał:

> Zależy jaką metodologię stosujemy. W Lublinie w życiu nie byłem. :D Ale na mapi
          > e rośnie S17.

Gdzie Tobie rośnie?
          Oddano 20km w tym roku i tyle samo w ubiegłym. Do Warszawy brakuje jeszcze 120.

> Z Białego jedzie się tylko do Warszawy ;). Ponad połowa trasy 2x2. A i istnieją
          > ca 1x2 nie jest wolna. Znaczy jedzie się.

Ale ekspresówki nie ma i nie będzie.

> Z Ol za dwa lata będzie S51, a teraz wystarczy dobić się do Ostródy lub Olsztyn
          > ka (raptem 20 minut i... jedzie się. Do Gdańska 2 godziny, do Warszawy lekko dł
          > użej. Nie jest źle.

A jakbyś zechciał na południe?
          Do Białegostoku lub Lublina?
          Źle jest, bo cała ściana wschodnia została potraktowana po macoszemu.

> Wrocław - Wałbrzych chyba lepiej. Heh. Ale liczą się kierunki GDA - KRK/KAT, WA
          > W - POZ/WRO i pokrewne. Kto jeździ do Zakopanego? :P
          >

Masochiści najwyraźniej. Krócej w 95% przypadków jedzie się Zakopianką.
          • edek40 Re: Jest źle 31.12.14, 12:00
            > Oddano 20km w tym roku i tyle samo w ubiegłym. Do Warszawy brakuje jeszcze 120.

I wiaduktu w Kolbieli.

> Ale ekspresówki nie ma i nie będzie.

Ejze. Chyba ma byc.

> Źle jest, bo cała ściana wschodnia została potraktowana po macoszemu.

Bo wiesz, bida tam jest. Po co wiec je budowac, skoro przemysl nie chce inwestowac?
            • qqbek Re: Jest źle 31.12.14, 12:48
              edek40 napisał:

> I wiaduktu w Kolbieli.

Ostatnio dłużej stoi się w Moszczance, gdzie GDDKiA wpadła na pomysł postawić światła. I teraz światła puszczają powietrze z Dęblina do Kocka, a ludzi wqrw bierze, bo stoją godzinami na 17.
              Rzecz jasna powód postawienia tam świateł był jeden (czytaj "wypadki"). Jako, że jeżdżę często do Dęblina, to mogę powiedzieć, że ani razu nie miałem nieciekawej sytuacji przy wyjeździe z 48 w 17, gdybym miał w stronę Kocka jechać też pewnie bez problemów bym wyjechał... a że "ludzie są jakieś dziwne" to postawiono światła.

> Ejze. Chyba ma byc.

Jak będzie, to będzie.
              Ale póki co 3 stolice województw "nie są". Właściwie to nawet 4, bo szkieletczyzna ma tylko "7" (której jeszcze trochę do S7 tam brakuje) - ale to i tak lepiej niż w pozostałych trzech wypadkach.

> Bo wiesz, bida tam jest. Po co wiec je budowac, skoro przemysl nie chce inwesto
              > wac?

Ano właśnie.
              Pamiętam jeszcze w połowie lat 90-tych moją wieś niektóre firmy rozważały jako równorzędne z Wrocławiem czy Szczecinem miejsce do inwestowania. Teraz kogoś kto by w firmie coś takiego zaproponował pewnie wyprowadzono by z zebrania w białym kitlu z przydługimi rękawkami i skórzanymi zapięciami.
      • poohdell Re: Jest źle 30.12.14, 15:43
        "Kraków Główny - Zakopane (drogą mniej-więcej 100km) - nadal 4 godziny :) "
        Zakopianka nie jest najwazniejszym priorytetem. W ogóle nie jest priorytetem. To ze jakos naraz wszyscy w tym samym czasie próbuja sie tam dostac nie oznacza że trzeba budowac autostradę."Boze wyjechalyśmy z w-wy 30.12 o 15:00 i boże jest korek od krakowa." Droga z punktu widzenia gospodarczego nieistotna. Zresztą, zakopianka jest do ominięcia.
        • agios_pneumatos Re: Jest źle 30.12.14, 15:46
          poohdell napisał(a):

> "Kraków Główny - Zakopane (drogą mniej-więcej 100km) - nadal 4 godziny :) "
          > Zakopianka nie jest najwazniejszym priorytetem. W ogóle nie jest priorytetem. T
          > o ze jakos naraz wszyscy w tym samym czasie próbuja sie tam dostac nie oznacza
          > że trzeba budowac autostradę."Boze wyjechalyśmy z w-wy 30.12 o 15:00 i boże jes
          > t korek od krakowa." Droga z punktu widzenia gospodarczego nieistotna. Zresztą
          > , zakopianka jest do ominięcia.

Sam się dziwię, że zawsze przywołuje się zakopiankę, podczas gdy Hajłej tu Hel DW 216 jest jeszcze bardziej, no...
        • qqbek Ja Ciebie proszę... 30.12.14, 18:14
          poohdell napisał(a):

> "Kraków Główny - Zakopane (drogą mniej-więcej 100km) - nadal 4 godziny :) "
          > Zakopianka nie jest najwazniejszym priorytetem. W ogóle nie jest priorytetem. T
          > o ze jakos naraz wszyscy w tym samym czasie próbuja sie tam dostac nie oznacza
          > że trzeba budowac autostradę."Boze wyjechalyśmy z w-wy 30.12 o 15:00 i boże jes
          > t korek od krakowa." Droga z punktu widzenia gospodarczego nieistotna. Zresztą
          > , zakopianka jest do ominięcia.

...przeczytaj raz jeszcze.
          Mowa jest o tym, że PKP jeździ z Krakowa do Zakopca czterech godzin na to potrzebując.
          Co dziwne, ta sama PKP tylko zarządzana przez trochę innych ludzi 75 lat temu miała w rozkładzie 2:30 z Krakowa do Zakopanego (z rekordem w postaci 2:18).
          • agios_pneumatos Re: Ja Ciebie proszę... 30.12.14, 19:41
            qqbek napisał:

> ...przeczytaj raz jeszcze.
            > Mowa jest o tym, że PKP jeździ z Krakowa do Zakopca czterech godzin na to potrz
            > ebując.

Jak wyruszysz ostatnim nocnym i po drodze masz przesiadkę rano to nawet dłużej.
            Potrzebować może i jeszcze dłużej. Jak się coś np. zepsuje. Albo stado owiec wybiegnie.

Co nie zmienia faktu, że obecnie pociągi do Zakopanego jadą 2h 57 min.

> Co dziwne, ta sama PKP tylko zarządzana przez trochę innych ludzi 75 lat temu m
            > iała w rozkładzie 2:30 z Krakowa do Zakopanego (z rekordem w postaci 2:18).

Czasów przejazdu w roku 1939 nie znalazłem. Testami wagonu spalinowego nie ma co się podniecać.

A teraz jak to powstają plotki.

Wiedzą na temat połączenia KRK-ZAK właśnie błysnąłeś.

A oto jak wyglądają inne połączenia:

www.szybkiekoleje.org.pl/UserFiles/File/ART.POLSKA/tts%202005%2005%2038-49.pdf
            Strona IV.
            Tutaj już nie błysniesz? Bo tym gorzej dla faktów?

To może skoro już tak przytoczyłes najbardziej znamienne i najważniejsze połączenie w tym kraju i porównujesz czasy przejazdu przed i po wojnie, to może zajrzysz na powyższe? I się... u... odstosunkujesz? :)

No i tak się walczy o dusze:

x0.cdn02.imgwykop.pl/c0834752/1_075c6f51c8f867f5bfba392f37b56096,wat.jpg?author=Racibo&auth=8013883a9be3d49e8320c7fdc377cf11
            Dla niekumatych: 2010 rok to dużo remontów i tym samym objazdów.

W sumie przypomniała mi się historia z relacją czasu przejazdu pomiędzy jakimiś dwoma miastami w Polsce. Podczas największych remontów.
            • nazimno Re: Ja Ciebie proszę... 30.12.14, 19:57
              VIP z Balic pojecia nie ma o historii kolei
              choc podobno budowal Akropol.

www.bibula.com/?p=2421
              • agios_pneumatos Re: Ja Ciebie proszę... 30.12.14, 20:03
                nazimno napisał:

>
                > www.bibula.com/?p=2421

1. Siedemdziesiąt lat temu przejazd luxtorpedą z Zakopanego do Krakowa trwał 2 godziny 18 minut.
                2. Rekord przejazdu na odcinku Kraków – Zakopane wyniósł niewiele ponad 140 minut.

3. Wracaj do żlobka. Wkrótce dowiesz się jak ważne jest podawanie źródeł. I ich sprawdzanie przed kłapaniem.
                • nazimno Re: Ja Ciebie proszę... 30.12.14, 20:17
                  I tak g..o o tym wiesz...

Ponad 70 lat temu polscy inzynierowie potrafili
                  poradzic sobie z adaptacja austriackich
                  produktow, ale rowniez z technologia budowy linii
                  kolejowych.

www.gazetakrakowska.pl/artykul/931621,oczekujac-pendolino-legendarna-luxtorpeda-wprawiala-w-zachwyt-archiwum,id,t.html

Dzisiaj durnie panosza sie w wysokich urzedach.

Sam sp...j do lasu, przyglupie.
                  O historii techniki masz takie pojecie jak o parkingu
                  w Balicach.
            • qqbek Re: Ja Ciebie proszę... 30.12.14, 19:58
              agios_pneumatos napisał:

> Co nie zmienia faktu, że obecnie pociągi do Zakopanego jadą 2h 57 min.

Sprawdź rozkład.
              Najszybsze połączenie to 3 godziny 47 minut zdaje się.

> Czasów przejazdu w roku 1939 nie znalazłem. Testami wagonu spalinowego nie ma c
              > o się podniecać.

Te wagony (6 sztuk łącznie) kursowały na tej trasie regularnie od 1936 do 1939 roku.
              Potem zresztą Niemcy nimi na tych samych trasach (ale już nie w ramach regularnej linii) jeździli.

> A teraz jak to powstają plotki.

Jakie, kufa, plotki?
              2.29 według oficjalnego rozkładu PKP na rok 1939.

> Wiedzą na temat połączenia KRK-ZAK właśnie błysnąłeś.

Ja?

> A oto jak wyglądają inne połączenia:
              >
              > www.szybkiekoleje.org.pl/UserFiles/File/ART.POLSKA/tts%202005%2005%2038-49.pdf
              > Strona IV.
              > Tutaj już nie błysniesz? Bo tym gorzej dla faktów?

Błyśnij mi proszę łączną długością linii kolejowych, poza CMK, przystosowanych do prędkości podróżnych powyżej 160km/h.

> To może skoro już tak przytoczyłes najbardziej znamienne i najważniejsze połącz
              > enie w tym kraju i porównujesz czasy przejazdu przed i po wojnie, to może zajrz
              > ysz na powyższe? I się... u... odstosunkujesz? :)

Mówię o wizytówce PKP.
              Tak jak ty o Pendolino.
              Tylko w 1939 roku ludzie podług pociągów PKP zegary na wieżach ratuszowych regulowali, a Luxtorpeda była wisienką na torcie. Pendolino jest dziś muchą na gó...e, gdzie "taki mamy klimat".
              • agios_pneumatos Re: Ja Ciebie proszę... 30.12.14, 20:09
                qqbek napisał:

>
                > > Co nie zmienia faktu, że obecnie pociągi do Zakopanego jadą 2h 57 min.
                >
                > Sprawdź rozkład.

Widzisz, zrobiłem to.

> Najszybsze połączenie to 3 godziny 47 minut zdaje się.

W przeciwieństwie do ciebie.

>
                > > Czasów przejazdu w roku 1939 nie znalazłem. Testami wagonu spalinowego ni
                > e ma c
                > > o się podniecać.
                >
                > Te wagony (6 sztuk łącznie) kursowały na tej trasie regularnie od 1936 do 1939
                > roku.
                > Potem zresztą Niemcy nimi na tych samych trasach (ale już nie w ramach regularn
                > ej linii) jeździli.

>
                > > A teraz jak to powstają plotki.
                >
                > Jakie, kufa, plotki?
                > 2.29 według oficjalnego rozkładu PKP na rok 1939.

Plotki co do wyższości kolei przedwojennych.

>
                > > Wiedzą na temat połączenia KRK-ZAK właśnie błysnąłeś.
                >
                > Ja?

No... cztery godziny. Heh.

>
                > > A oto jak wyglądają inne połączenia:
                > >
                > > www.szybkiekoleje.org.pl/UserFiles/File/ART.POLSKA/tts%202005%2005%2038-49.pdf
                > > Strona IV.
                > > Tutaj już nie błysniesz? Bo tym gorzej dla faktów?
                >
                > Błyśnij mi proszę łączną długością linii kolejowych, poza CMK, przystosowanych
                > do prędkości podróżnych powyżej 160km/h.

Jak się konnkretna prędkość, tu ustalona na 160 km/h ma odpowiedzi na pytanie czy trasa Kraków - Zakopane jest miarodajna dla całej kolei przed i powojennej, w kontekście przytoczenia czasów przejazdu w 1939, które można porównać z obecnymi?

>
                > > To może skoro już tak przytoczyłes najbardziej znamienne i najważniejsze
                > połącz
                > > enie w tym kraju i porównujesz czasy przejazdu przed i po wojnie, to może
                > zajrz
                > > ysz na powyższe? I się... u... odstosunkujesz? :)

> Tylko w 1939 roku ludzie podług pociągów PKP zegary na wieżach ratuszowych regu
                > lowali, a Luxtorpeda była wisienką na torcie.
                >
                >

A polscy kawalerzyści szarżowali na niemieckie czołgi.

Mało wiesz. A już gorzej to wypada 'ex cathedra'.

• nazimno Re: Ja Ciebie proszę... 30.12.14, 20:20
                  A co robili Grecy?

• qqbek Re: Ja Ciebie proszę... 30.12.14, 21:14
                  agios_pneumatos napisał:

> W przeciwieństwie do ciebie.

Dobra, dobra.
                  Sprawdzałem po 10, to przeoczyłem EIC jadący tylko 3:15 (nadal 46 minut dłużej niż przed wojną).
                  Co nie zmienia faktu, że TLK potrafi jechać 4:09.

> Plotki co do wyższości kolei przedwojennych.

No tak - przed wojną 2 godziny 29 minut, 70 lat po wojnie 3 godziny 15.
                  Wiem, że PKP w okresie międzywojennym daleka była od ideałów (w końcu scalić musiała sieci kolejowe trzech różnych zaborów), ale no bez przesady - pod względem punktualności i niezawodności była wzorcowa.

> Jak się konnkretna prędkość, tu ustalona na 160 km/h ma odpowiedzi na pytanie c
                  > zy trasa Kraków - Zakopane jest miarodajna dla całej kolei przed i powojennej,
                  > w kontekście przytoczenia czasów przejazdu w 1939, które można porównać z obecn
                  > ymi?

Mówisz o szybkich lokomotywach i szybkich pociągach.
                  Ja pytam, ile torów w tym kraju przystosowane jest do kolei ŚREDNICH PRĘDKOŚCI a ty nagle wywracasz kota ogonem.
                  Uważam, że obecnego syfu nie da się z niczym porównać, tak źle jak u nas z PKP i jej dwudziestoma spółkami nie jest nigdzie indziej w naszych krajach ościennych. Takiego burdelu nie ma nawet w kolejach Ukraińskich!!! O tym, że Rosja od dawna (1984) ma linię Moskwa-Leningrad, od ponad 5 lat (wprowadzenie składów Siemensa) osiągającą nie 200 (jak na starym taborze) lecz 250km/h. O tym, że stolice Czech, Austrii i Słowacji łączy kolej o prędkości podróżnej 200km/h. O niemieckim ICE mam jeszcze coś napisać?

> A polscy kawalerzyści szarżowali na niemieckie czołgi.

U Wajdy? Owszem ;)
                  Biorąc pod uwagę fatalne niedofinansowanie i chybione programy zbrojeniowe, to aż dziw, że do takich rzeczy nie doszło. Choć już samo lotnictwo myśliwskie uznać można za przykład ułańskiej szarży... na P.7 przeciwko Bf-109E to trzeba było mieć nierówno pod sufitem.

> Mało wiesz. A już gorzej to wypada 'ex cathedra'.
                  >

A ty uważasz, że jedna jaskółka czyni wiosnę.
                  I to jeszcze gorzej wygląda.
                  • samspade Re: Ja Ciebie proszę... 30.12.14, 22:11
                    Wychodzi brak inwestycji w infrasteukture.
                    Mozna porownywac ze na tej samej trasie kiedys pociag jechal iles tam szybciej. Ale po co?
                    Przeciez to ta sama trasa, tyle ze z wiekszym ruchem na niej. Pieniadze poszly na drogi, nawet te ktore mialy isc na kolej.
                    • qqbek Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 08:58
                      samspade napisał:

> Wychodzi brak inwestycji w infrasteukture.
                      > Mozna porownywac ze na tej samej trasie kiedys pociag jechal iles tam szybciej.
                      > Ale po co?
                      > Przeciez to ta sama trasa, tyle ze z wiekszym ruchem na niej. Pieniadze poszly
                      > na drogi, nawet te ktore mialy isc na kolej.

W tym sęk, że pociągów jest teraz mniej a nie więcej.
                      A Pendolino jest jak kwiatek do kożucha.
                      Do prędkości 200km/h dopuszczone są wagony Z1 produkcji poznańskich zakładów Cegielskiego (w opinii wielu dużo wygodniejsze niż ciasne składy Pierdobździno), 230km/h zaś rozwija eksploatowana przez PKP lokomotywa Siemensa (u nas zwana Husarzem). Po damski wuj nam P i e r d o b ź d z i n o, skoro od lat są w tym kraju składy mogące jeździć 200km/h... nie mają tylko gdzie takiej prędkości rozwijać.
                      • jureek Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 10:17
                        qqbek napisał:

> Do prędkości 200km/h dopuszczone są wagony Z1 produkcji poznańskich zakładów Ce
                        > gielskiego (w opinii wielu dużo wygodniejsze niż ciasne składy Pierdobździno),

Jeśli chodzi o wygodę, to nawet jeżdżące w Przewozach Regionalnych wycofywane z niemieckich kolei wagony są wygodniejsze, bo mają przedziały na 6 osób, czyli są po 3 siedzenia w rzędzie, a nie 4 jak w pendolino.
                        Wygląda na to, że mimo wysokiej ceny i tak sprzedano nam jakąś oszczędnościową wersję pendolino, bo jak jechałem czeskim pendolino, to pamiętam, że tam też były po 3 fotele w rzędzie i było wygodnie. No i czeski pociąg ma wychylne pudło.
                        • edek40 Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 10:47
                          > Wygląda na to, że mimo wysokiej ceny i tak sprzedano nam jakąś oszczędnościową
                          > wersję pendolino, bo jak jechałem czeskim pendolino, to pamiętam, że tam też by
                          > ły po 3 fotele w rzędzie i było wygodnie. No i czeski pociąg ma wychylne pudło.

Obawiam sie, ze nie nalezy uzywac slow "sprzedano nam". Wlasciwsze sa "wladza nam takie kupila". Bo blyszcza sie pieknie tak, ze agiosowi dech zaparlo. A ze to drogie g.... w pozlotce....? Prosty lud sie cieszy. Zupelnie jak z bajonsko drogich autostrad.
                          • jureek Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 10:53
                            edek40 napisał:

> Obawiam sie, ze nie nalezy uzywac slow "sprzedano nam".

Sprzedano nam, bo my za to zapłaciliśmy.

• edek40 Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 10:58
                              > Sprzedano nam, bo my za to zapłaciliśmy.

Zabrzmialo to tak, jakbysmy dali sie nabic w butelke sprzedawcy. A to nie prawda. W butelke nabili nasz nasi wladcy. Za nasze pieniadze, tak na marginesie.
                              • jureek Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 11:02
                                edek40 napisał:

> > Sprzedano nam, bo my za to zapłaciliśmy.
                                >
                                > Zabrzmialo to tak, jakbysmy dali sie nabic w butelke sprzedawcy.

Tak właśnie to oceniam. Sprzedawca znalazł frajerów.
                                • edek40 Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 11:09
                                  > Tak właśnie to oceniam. Sprzedawca znalazł frajerów.

Takie sklady to nie wybrakowany towar na polce. Produkcja rusza dopiero po zamowieniu. Wychylne pudla bez watpienia dalyby sprzedawcy zarobic wiecej.
                                  • jureek Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 11:25
                                    edek40 napisał:

> Takie sklady to nie wybrakowany towar na polce. Produkcja rusza dopiero po zamo
                                    > wieniu. Wychylne pudla bez watpienia dalyby sprzedawcy zarobic wiecej.

Nie wiesz, że firma ta znana jest z dawania łapówek? Sprzedawca znalazł frajerów w tym sensie, że wcisnął na drogi towar, którego tak naprawdę nie wykorzystamy w pełni.
                                    • edek40 Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 11:28
                                      > Nie wiesz, że firma ta znana jest z dawania łapówek? Sprzedawca znalazł frajeró
                                      > w w tym sensie, że wcisnął na drogi towar, którego tak naprawdę nie wykorzystam
                                      > y w pełni.

Slyszalem.

Nie wiem tylko, czy dali naszym. Obawiam sie, ze trafili na takich frajerow, ze nawet nie musieli smarowac.
                                      • bimota Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 11:50
                                        NE, NO.. NASI TO SWIECI, GROSZA BY NIE WZELI... ;)
                          • agios_pneumatos Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 11:00
                            edek40 napisał:

> OBo blyszcza sie pieknie tak, ze agiosowi dech zaparlo.

Urwał jego nać. Takie wstawki możesz sprzedawać swym znajomym co to poza granice powiatu raz 10 lat temu wyjechali i zobaczyli ile nieprawości na świecie. I już nie wyjeżdżali potem.

Albo takim, dla których samochód to 'oznaka prestiżu'. :D

Ja tylko piszę, że wreszcie po wielu latach remontów pociągi jeżdżą szybko. I podróż przebiega lepiej niż w latach 1990. z EP09. O kolorze tapicerki chyba nie pisałem.
                            • edek40 Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 11:11
                              > Ja tylko piszę, że wreszcie po wielu latach remontów pociągi jeżdżą szybko.

W sumie mogli zamowic to Pendolino w zlocie. 24 karatowym. Tez jezdziloby szybko, nie tak szybko jakby moglo, bo bez wychylnego pudla i ciezkie jakos, ale piekne. I z nowa tapicerka.
                        • poohdell Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 10:47
                          Ta super luxtorpeda byla jeszcze wiekszym ewenementem niz teraz pendolino. Ile razy luxtorpeda zatrzymywala sie po drodze z KRK do ZAK? Ile kosztowal bilet?
                          Podniecacie się czyms co powstało w kilku egzempalarzach, zerżnietych z innej konstrukcji. Lud na tym nie korzystał.
                          • jureek Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 10:55
                            poohdell napisał(a):

> Ta super luxtorpeda byla jeszcze wiekszym ewenementem niz teraz pendolino. Ile
                            > razy luxtorpeda zatrzymywala sie po drodze z KRK do ZAK? Ile kosztowal bilet?
                            > Podniecacie się czyms co powstało w kilku egzempalarzach, zerżnietych z innej k
                            > onstrukcji. Lud na tym nie korzystał.

O czym Ty piszesz? I do tego jeszcze szyfrujesz jak enigma.
                            • agios_pneumatos Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 11:02
                              jureek napisał:

> poohdell napisał(a):
                              >
                              > > Ta super luxtorpeda byla jeszcze wiekszym ewenementem niz teraz pendolino
                              > . Ile
                              > > razy luxtorpeda zatrzymywala sie po drodze z KRK do ZAK? Ile kosztowal bi
                              > let?
                              > > Podniecacie się czyms co powstało w kilku egzempalarzach, zerżnietych z i
                              > nnej k
                              > > onstrukcji. Lud na tym nie korzystał.
                              >
                              > O czym Ty piszesz? I do tego jeszcze szyfrujesz jak enigma.

Rozprawia się z mitem.
                              • jureek Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 11:05
                                agios_pneumatos napisał:

> Rozprawia się z mitem.

Jakim mitem?
                                • agios_pneumatos Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 11:07
                                  jureek napisał:

>
                                  > > Rozprawia się z mitem.
                                  >
                                  > Jakim mitem?

Luxtorpedy. I podniecania się nią.
                                  • jureek Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 11:27
                                    agios_pneumatos napisał:

> Luxtorpedy. I podniecania się nią.

Ktoś przed nim pisał tu o jakiejś luxtorpedzie, żeby miał powód do rozprawiania się?
                                    Jeśli zaś chodzi o podniecanie się, to nic nie przebije medialnego podniecania się pendolino.
                                    • agios_pneumatos Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 16:33
                                      jureek napisał:

>
                                      > > Luxtorpedy. I podniecania się nią.
                                      >
                                      > Ktoś przed nim pisał tu o jakiejś luxtorpedzie, żeby miał powód do rozprawiania
                                      > się?

Jeden forumowicz zaczął temat tego wagonu spalinowego, drugi mu odpowiedział.

> Jeśli zaś chodzi o podniecanie się, to nic nie przebije medialnego podniecania
                                      > się pendolino.

To prawda. Ale... jak to w tym kraju bywa jest też i zdrowa krytyka. ;)
                          • edek40 Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 10:59
                            > Podniecacie się czyms co powstało w kilku egzempalarzach, zerżnietych z innej k
                            > onstrukcji. Lud na tym nie korzystał.

A ile jest tych Pendolino? Na ilu trasach jezdzi? Dla kogo jest przeznaczone?
                            • agios_pneumatos Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 11:05
                              edek40 napisał:

> > Podniecacie się czyms co powstało w kilku egzempalarzach, zerżnietych z i
                              > nnej k
                              > > onstrukcji. Lud na tym nie korzystał.
                              >
                              > A ile jest tych Pendolino? Na ilu trasach jezdzi? Dla kogo jest przeznaczone?

Znamienne jest to, że używasz nazwy 'pendolino' zamiast pisać 'pociąg'. Bo tym to to jest. Ale to podobno mi się obraz rozkojarzył.

Ile ich jest możesz dowiedzieć się z artykułów. Na pewno więcej niż słynnych luxtorped. Jeżdżą na bodaj 5 trasach (tak z pamięci). I są przeznaczone dla przewozu materiałów sypkich.
                              • edek40 Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 11:12
                                > Znamienne jest to, że używasz nazwy 'pendolino' zamiast pisać 'pociąg'.

Dla odroznienia od czegos zwiazanego z rachunkiem ekonomicznym.
                      • samspade Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 13:05
                        Jest teraz mniej osobowek niz w latach 30?
                        Nie wiedzialem.
                        A co do pendolino to nie problem jest w samym pociagu ale w przygotowaniu tej inwestycji. Kolej "duzej" predkosci.
                        Czy byl potrzebny przetarg? Czy nie powinno sie wpierw zmodernizowac tras?
                        • qqbek Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 15:28
                          samspade napisał:

> Jest teraz mniej osobowek niz w latach 30?
                          > Nie wiedzialem.

Pisałem o kolei.
                          Nawet przez ostanie 15 lat (a więc już w całości w nowym systemie) liczba pasażerów spadła z 380 milionów w 1999 roku do 270 milionów w 2013 roku (i nie, żeby wzrosła zarazem średnia długość podróży - wprost przeciwnie - też spadła z niecałych 70km do 60km).

> A co do pendolino to nie problem jest w samym pociagu ale w przygotowaniu tej i
                          > nwestycji. Kolej "duzej" predkosci.
                          > Czy byl potrzebny przetarg? Czy nie powinno sie wpierw zmodernizowac tras?

O tym piszę.
                          Pierdobździno jest kolei tak potrzebne jak mojej wsi kosmodrom. Problemem jest to, że moja wieś kosmodromu nie planuje... a PKP Pendolino kupiła.
                          • samspade Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 16:35
                            Ja tez pisalem o kolei. Z luboscia podaje sie ze przed wojna to czy tamto. Tyle ze wydawalo mi sie ze teraz jest wiecej pociagow niz wtedy i jezdza po tych samych trasach.
                            I po co to pierdocostam? To nie pociag jest winien zaistnialej sytuacji. Kupili pociag, ktory ma mozliwosci wykraczajace poza obecna infrastrulture. Dopiero po zakonczeniu remontow bedzie mogl jezdzic 230. Ani nie jest tak zly jal niektorzy twierdza ani tak cudowny jal twierdza inni.
                            • qqbek Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 17:10
                              samspade napisał:

> Ja tez pisalem o kolei. Z luboscia podaje sie ze przed wojna to czy tamto. Tyle
                              > ze wydawalo mi sie ze teraz jest wiecej pociagow niz wtedy i jezdza po tych sa
                              > mych trasach.
                              > I po co to pierdocostam? To nie pociag jest winien zaistnialej sytuacji. Kupili
                              > pociag, ktory ma mozliwosci wykraczajace poza obecna infrastrulture. Dopiero
                              > po zakonczeniu remontow bedzie mogl jezdzic 230. Ani nie jest tak zly jal niekt
                              > orzy twierdza ani tak cudowny jal twierdza inni.

Już od dawna (od ponad 5 lat) mają lokomotywy zdolne rozwijać prędkość 230km/h. To nie można było pomyśleć o modernizacji torów? Mieli pieniądze z UE... to MI przesunęło je na budowę dróg, bo PKP nie potrafiło nawet wydać tego, co było przyznane w postaci w 100% bezzwrotnej pomocy.

Pasażerów mają 1/4 tego, co w 1980 roku (wtedy na przejazdy PKP skusił się jeden miliard, 83 miliony pasażerów).

A zaistniałej sytuacji winna jest PKP i jej struktura. Już dawno powinno się tę hydrę dwudziestogłową pogonić na wszystkie wiatry. Niesamowite jest to jak chętnie marnuje się w tych firmach pieniądze... które są niedokapitalizowanym PKP potrzebne niczym powietrze do oddychania.
                              • samspade Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 17:37
                                Ale to nie pendilino jest winne zapasci. Husarzy tez maja z 10 sztuk wiec tak czy siak trzeba bylo by kupic nowe.
                                Wyglada ze na kolei panuje przekonanie jakos to bedzie. Tak dlugo jak to sie nie zmieni nie bedzie dobrze.
                                • qqbek Re: Ja Ciebie proszę... 31.12.14, 19:04
                                  samspade napisał:

> Ale to nie pendilino jest winne zapasci. Husarzy tez maja z 10 sztuk wiec tak
                                  > czy siak trzeba bylo by kupic nowe.

Nie przekonasz mnie, że Husarz kosztuje więcej niż Padlino :)
                                  PKP stanęło przed wyborem typu:
                                  1. Masz do pracy 45km wąską drogą wojewódzką pełną dziur i zapadlin i 5km trochę odnowioną drogą wlotową. Co kupujesz:
                                  a. Ferrari, stać ciebie, wydajesz nie swoje pieniądze!
                                  b. BMW "3" (średniej klasy przeciętniaka, masz już 10 we flocie i jakoś się na tych dziurach spełniają)
                                  c. Land Rovera (nazywasz go EP09, ale masz kilkadziesiąt, potrafi te 160km/h na godzinę pojechać i choć konstrukcja stara, to obciachu nie będzie).

> Wyglada ze na kolei panuje przekonanie jakos to bedzie. Tak dlugo jak to sie ni
                                  > e zmieni nie bedzie dobrze.

Otóż to.
                                  • samspade Re: Ja Ciebie proszę... 01.01.15, 21:42
                                    Nie mam zamiaru orzekonywac ze siemens jest drozszy od pendolino. Na pewno jest wolniejszy.
                                    Oczywiscie osobna sprawa jest pytanie po co nam to? Ale to pytanie juz zadano.
                                    Ja mieszkam w tej czesci kraju, gdzie jest wszystko jedno czy pko kupilo pendolino, flirty i wagony od kogos tam. Tutaj trakcja jest zabytkowa i nie mozna doczekac sie remontu. I co z tegi ze po tych torach jezdza nowsze pociagi, wygodniejsze? Ludzie uciekli do autobusow lub samochodow.
      • agulha Re: Jest źle 05.01.15, 01:16
        Co do Zakopanego, to po pierwsze nie jest miastem wojewódzkim, a po drugie górale własną piersią i licznymi fortelami uniemożliwiali i blokowali budowę jakiejkolwiek nowej drogi.
    • samspade Re: Jest źle 30.12.14, 15:24
      Z drogami bez dwóch zdań jest o wiele lepiej. Ostatnie 10-15 lat to skok cywilizacyjny.
      Ale PKP to wujnia z grzybnią.
      • bimota Re: Jest źle 31.12.14, 11:58
        WYBUDOWALI WRESZCIE PARE DROZEK, GLOWNIE PLATNYCH I NA HEORRENDALNY KREDYT, I OD RAZU SKOK CYWILIZACYJNY...

TERAZ ZNOW PRZYKLAD TYCH WYLOTOW Z POZNANIA... DROGI ODREMONTOWALI, ALE NASTAWIALI SWIATEL I ROND, KORKI CHYBA WIEKSZE NIZ PRZED REMONTEM... DZIEKUJE ZA TAKI SKOK...
    • edek40 Re: Jest źle 30.12.14, 15:32
      > Tutaj możemy dać upust swemu malkontenctwu.

A niby czemu? Wreszcie zauwazyli, ze budowac trzeba od poczatku do konca. Beda likwidowac dziury.

A ze oznakowanie takie jak zawsze? Ze kierowcy nie maja pojecia jak po tym jezdzic? Kogo to obchodzi?

> Na dobrą sprawę brakuje jeszcze tylko A2 na ścianie wschodniej, odcinka S3 na D
      > olnym Śląsku i ukończenia drogi Warszawa - Kraków. No i Elbląg - Gdańsk. Na dob

Dziury szczegolnie widac w prawej i lewej gornej cwiartce. Ale moze to wynikac z tego, ze stamtad juz wszyscy wyjechali...

> Do tego pociągi coraz, coraz.

Wolno Ci tak uwazac. Dla mnie te pociagi to groteska i kpienie z podatnikow.
      • agios_pneumatos Re: Jest źle 30.12.14, 15:43
        edek40 napisał:

> > Na dobrą sprawę brakuje jeszcze tylko A2 na ścianie wschodniej, odcinka S
        > 3 na D
        > > olnym Śląsku i ukończenia drogi Warszawa - Kraków. No i Elbląg - Gdańsk.
        > Na dob
        > > rą sprawę nie ma w kraju miasta wojewódzkiego 'odciętego od świata'.
        >
        > Dziury szczegolnie widac w prawej i lewej gornej cwiartce. Ale moze to wynikac
        > z tego, ze stamtad juz wszyscy wyjechali...
        >

Nie wyjechali, bo nie mieli jak. Błąd logiczny.

> > Do tego pociągi coraz, coraz.
        >
        > Wolno Ci tak uwazac. Dla mnie te pociagi to groteska i kpienie z podatnikow.

Wszak byłeś, jechałeś, widziałeś. I masz porównanie z lat parudziesięciu.
        • edek40 Re: Jest źle 30.12.14, 15:51
          > Wszak byłeś, jechałeś, widziałeś. I masz porównanie z lat parudziesięciu.

A faktycznie ladnie sie prezentuje. Jak Ci to wystarcza, to prosze.

Ja umiem liczyc (a naleze do tego do tych, ktorzy rozrozniaja efektywna stope podatkowa od najwyzszej stawki). Poza tym, zupelnie przypadkiem, uwazam, ze na jeszcze wiele, wiele lat o wiele lepsze bylyby sklady polskie. Czasem jezdze takimi, co to u nas robia za podmiejskie, a jechac moga tyle ile moze moze Pendolino po naszych torach. Za zaoszczedzone pieniadze moznaby dalej modernizowac tory, aby Pendolino mialo gdzie jezdzic. Obecnie jest to chyba najdrozsze na swiecie 160 km/h.

Ciekawe co na ten temat mysla ci, ktorym Pendolino z 30 minut dojazdu do Warszawy zrobilo godzine?

Ciekawe co na ten temat mysla Ci, ktorych nie stac na 150 zl za bilet, a jezdza czesto, choc nieregularnie po trasach, na ktorych hrabia agios doswiadczal byl luksusu, a im zlikwidowano jakis tani bydlowoz.
          • agios_pneumatos Re: Jest źle 30.12.14, 19:55
            Jako wybitny znawca kolejnictwa wiesz zapewne (bez gugla) ile kosztowały bilety nowej spółki IC ciągnięte przez EP09. Jeszcze inflację dolicz.

Znowu rozdają rowery na Placu Czerwonym...
            • edek40 Re: Jest źle 31.12.14, 10:38
              > Jako wybitny znawca kolejnictwa wiesz zapewne (bez gugla) ile kosztowały bilety
              > nowej spółki IC ciągnięte przez EP09. Jeszcze inflację dolicz.

Wiem ile kosztowaly, bo jezdzilem.

Wiem tez ile kosztowaly TLK czy Koleje Regionalne, ktorych uslug PLK jakos nie moga pomiescic na torach, bo pedzi Pendolino.

Ale to wlasnie jest tak, ze naszym wladcom i wielu obywalelom nie miesci sie w glowach, ze lud nie ma chleba. Wszak moze jesc ciastka.
    • klemens1 Re: Jest źle 30.12.14, 17:20
      agios_pneumatos napisał:

A co z A1, której przebieg przypomina typową ddr?
      • jureek Re: Jest źle 30.12.14, 23:23
        klemens1 napisał:

> A co z A1, której przebieg przypomina typową ddr?

Fajne porównanie :)
      • agios_pneumatos Re: Jest źle 31.12.14, 11:09
        klemens1 napisał:

>
        > > Na dobrą sprawę brakuje jeszcze tylko A2 na ścianie wschodniej, odcinka S
        > 3 na D
        > > olnym Śląsku i ukończenia drogi Warszawa - Kraków. No i Elbląg - Gdańsk.
        > Na dob
        > > rą sprawę nie ma w kraju miasta wojewódzkiego 'odciętego od świata'.
        >
        > A co z A1, której przebieg przypomina typową ddr?

Obwodnica Łodzi skończona i masz przejazd od morza do granicy drogą 2x2 (a w momentach 2x3). Czego chcieć więcej?
        • edek40 Re: Jest źle 31.12.14, 11:14
          > Obwodnica Łodzi skończona

Ktora? Cos mi umknelo?
          • agios_pneumatos Re: Jest źle 31.12.14, 16:38
            edek40 napisał:

> > Obwodnica Łodzi skończona
            >
            > Ktora? Cos mi umknelo?

Podobno umysły ścisłe w szkole uczyły się twierdzeń zaczynających się od 'załóżmy, że'. Tutaj: 'w momencie gdy', za paręnaście miesięcy.
            • edek40 Re: Jest źle 01.01.15, 17:13
              > Podobno umysły ścisłe w szkole uczyły się twierdzeń zaczynających się od 'załóż
              > my, że'. Tutaj: 'w momencie gdy', za paręnaście miesięcy.

A za 145 lat osiagniemy poziom zamoznosci Luksemburga. Oczywiscie dzisiejszy.

Wiec mzemy juz sie tym chwalic.
        • klemens1 Re: Jest źle 31.12.14, 12:17
          agios_pneumatos napisał:

> Obwodnica Łodzi skończona i masz przejazd od morza do granicy drogą 2x2 (a w mo
          > mentach 2x3). Czego chcieć więcej?

W sensie "jak już obwodnica Łodzi będzie skończona".
          Trochę mylisz czas przyszły z teraźniejszym - więc konsekwentnie powinieneś zatytułować wątek "będzie źle", żeby wyszła ci ironia, którą zaplanowałeś.

• agios_pneumatos Re: Jest źle 31.12.14, 16:39
            klemens1 napisał:

>
            > > Obwodnica Łodzi skończona i masz przejazd od morza do granicy drogą 2x2 (
            > a w mo
            > > mentach 2x3). Czego chcieć więcej?
            >
            > W sensie "jak już obwodnica Łodzi będzie skończona".
            > Trochę mylisz czas przyszły z teraźniejszym - więc konsekwentnie powinieneś zat
            > ytułować wątek "będzie źle", żeby wyszła ci ironia, którą zaplanowałeś.
            >

Owszem. Gdy będzie skończona. Zatem brakuje parunastu kilometrów na trasie liczącej ich ponad 600.

Teraz obroń porównanie A1 do ddr. Jakie są podobieństwa?
            • klemens1 Re: Jest źle 31.12.14, 17:55
              agios_pneumatos napisał:

> Owszem. Gdy będzie skończona. Zatem brakuje parunastu kilometrów na trasie licz
              > ącej ich ponad 600.

I te paręnaście kilometrów powoduje nieproporcjonalnie większą stratę czasu. Widziałeś kiedyś korek przy zjeździe z A2 w stronę Łodzi, spowodowany przez pobliskie rondo zaraz za zjazdem?

> Teraz obroń porównanie A1 do ddr. Jakie są podobieństwa?

Zasadnicze. Jest sobie ddr, przez kilkaset metrów nie ma, później znowu jest. Mogę nawet wskazać przykłady.
    • jureek Re: Jest źle 30.12.14, 22:41
      Jest super. Na odcinku między stacjami Lubliniec i Fosowskie pięknie odremontowano stacje kolejowe, problem tylko w tym, że nie bardzo wiadomo, po co i dla kogo, skoro na tych stacjach nie zatrzymuje się ani jeden pociąg. Nie ma ich w rozkładzie jazdy PKP. Może chodziło o to, żeby pasażerowie przejeżdżających przez te stacje pociągów pendolino mieli ładniejszy widok?
      • agios_pneumatos Re: Jest źle 31.12.14, 11:11
        jureek napisał:

> Jest super. Na odcinku między stacjami Lubliniec i Fosowskie pięknie odremontow
        > ano stacje kolejowe, problem tylko w tym, że nie bardzo wiadomo, po co i dla ko
        > go, skoro na tych stacjach nie zatrzymuje się ani jeden pociąg. Nie ma ich w ro
        > zkładzie jazdy PKP. Może chodziło o to, żeby pasażerowie przejeżdżających przez
        > te stacje pociągów pendolino mieli ładniejszy widok?

Możliwe, że poszło z funduszy na zabytki. I przeznaczenie budynków się zmieni. Tego, oraz faktu kto jest zarządcą nieruchomości z okna pociągu nie zobaczysz.
        • jureek Re: Jest źle 31.12.14, 11:56
          agios_pneumatos napisał:

> Możliwe, że poszło z funduszy na zabytki. I przeznaczenie budynków się zmieni.
          > Tego, oraz faktu kto jest zarządcą nieruchomości z okna pociągu nie zobaczysz.

Z funduszu na zabytki wybudowano nowe perony, postawiono na nich wcale nie zabytkowe wiaty, głośniki, tablice informacyjne itd? Widać kolej jest bogata, jeśli stać ją na takie potiomkinowskie stacje kolejowe.
          Może lepiej byłoby tę kasę wydaną na dworce-widma wydać na przejazdy strzeżone na trasie pendolino, bo gdy opowiedziałem znajomemu Niemcowi, że na trasie pociągu dużych prędkości znajdują się przejazdy bez szlabanów, to nie chciał mi wierzyć.
          • edek40 Re: Jest źle 31.12.14, 12:16
            > Może lepiej byłoby tę kasę wydaną na dworce-widma wydać na przejazdy strzeżone
            > na trasie pendolino, bo gdy opowiedziałem znajomemu Niemcowi, że na trasie poci
            > ągu dużych prędkości znajdują się przejazdy bez szlabanów, to nie chciał mi wie
            > rzyć.

Przeciez wystarczy dostosowac.

W Niemczech sie nie sprawdza, a u nas tak.
          • agios_pneumatos Re: Jest źle 31.12.14, 18:14
            jureek napisał:

>
            > > Możliwe, że poszło z funduszy na zabytki. I przeznaczenie budynków się zm
            > ieni.
            > > Tego, oraz faktu kto jest zarządcą nieruchomości z okna pociągu nie zobac
            > zysz.
            >
            > Z funduszu na zabytki wybudowano nowe perony, postawiono na nich wcale nie zaby
            > tkowe wiaty, głośniki, tablice informacyjne itd? Widać kolej jest bogata, jeśli
            > stać ją na takie potiomkinowskie stacje kolejowe.
            > Może lepiej byłoby tę kasę wydaną na dworce-widma wydać na przejazdy strzeżone
            > na trasie pendolino, bo gdy opowiedziałem znajomemu Niemcowi, że na trasie poci
            > ągu dużych prędkości znajdują się przejazdy bez szlabanów, to nie chciał mi wie
            > rzyć.

Eeeeeee. PKP PLK nie jest skrótem od słowa 'samorząd'. Nie wiem jak tam jest.
            • edek40 Re: Jest źle 01.01.15, 17:11
              > Eeeeeee. PKP PLK nie jest skrótem od słowa 'samorząd'. Nie wiem jak tam jest.

Wiec co to jest PLK i czym sie zajmuje?
            • jureek Re: Jest źle 02.01.15, 10:06
              agios_pneumatos napisał:

> Eeeeeee. PKP PLK nie jest skrótem od słowa 'samorząd'. Nie wiem jak tam jest.

No więc piszę Ci, jak jest. Masz tam pięknie odremontowane dworce (perony, wiaty, tablice na niepotrzebne rozkłady jazdy), na których nie zatrzymuje się ani jeden pociąg. Nie wierzysz? To spróbuj wrzucić do wyszukiwarki połączeń takie stacje jak Pludry lub Pawonków.
              Nie wiem, czy to samorząd wtopił pieniądze na remont tych stacji-widm, czy za wiele kasy ma PKP PLK, na pewno były to publiczne pieniądze. No ale nie swoje to łatwo się wydaje.
              • agios_pneumatos Re: Jest źle 02.01.15, 16:35
                jureek napisał:

>
                > > Eeeeeee. PKP PLK nie jest skrótem od słowa 'samorząd'. Nie wiem jak tam j
                > est.
                >
                > No więc piszę Ci, jak jest. Masz tam pięknie odremontowane dworce (perony, wiat
                > y, tablice na niepotrzebne rozkłady jazdy), na których nie zatrzymuje się ani j
                > eden pociąg. Nie wierzysz? To spróbuj wrzucić do wyszukiwarki połączeń takie st
                > acje jak Pludry lub Pawonków.

I stoi to zamknięte na klucz? Czy będzie miało jakąś inną funkcję?

> Nie wiem, czy to samorząd wtopił pieniądze na remont tych stacji-widm, czy za w
                > iele kasy ma PKP PLK, na pewno były to publiczne pieniądze. No ale nie swoje to
                > łatwo się wydaje.

To, zdaje się, z Funduszu Spójności szło.
                • jureek Re: Jest źle 02.01.15, 18:15
                  agios_pneumatos napisał:

> I stoi to zamknięte na klucz? Czy będzie miało jakąś inną funkcję?

Jak wyobrażasz sobie peron zamknięty na klucz? I jakie jeszcze inne funkcje mógłby pełnić taki peron? Bieżnia krótkodystansowa?

> To, zdaje się, z Funduszu Spójności szło.

No to może być wesoło, gdy finansujący dowiedzą się, że dali kasę na atrapy.
                  • samspade Re: Jest źle 02.01.15, 18:42
                    Kiedy dowiedza sie na co wydali kase wtedy pociagi zaczna sie zatrzymywac.
                  • nazimno Re: Jest źle 02.01.15, 20:10
                    Potiomkin i jego "wsie potiomkinowskie".
                    Wynalazek atrap jest starym wynalazkiem.

• agios_pneumatos Re: Jest źle 02.01.15, 20:32
                    jureek napisał:

>
                    > > I stoi to zamknięte na klucz? Czy będzie miało jakąś inną funkcję?
                    >
                    > Jak wyobrażasz sobie peron zamknięty na klucz? I jakie jeszcze inne funkcje móg
                    > łby pełnić taki peron? Bieżnia krótkodystansowa?

Renowacje peronów zleca PLK w ramach kompleksowej modernizacji całej linii. Nie ma możliwości by se wybiórczo i autorytatywnie wybierać który peron jest bardziejszy, a którego nie remontować. No, chyba, że samemu się płaci.

Pisałeś o peronach. Ale i o budynkach. I o te ostatnie pytam. Nie wiem też czy perony nie są w rejestrze zabytków. Co też jest istotne dla remontu linii kolejowej.

>
                    > > To, zdaje się, z Funduszu Spójności szło.
                    >
                    > No to może być wesoło, gdy finansujący dowiedzą się, że dali kasę na atrapy.

Atrapy? Najpierw piszesz o wyrzucaniu kroci na kompleksowy i piekny remont, a teraz piszesz o atrapie? Znaczy te stacje zostały wyremontowane tak, że już nigdy nie będą pełnić swych pierwotnych funkcji, bo są atrapą li tylko?
                    • bimota Re: Jest źle 02.01.15, 22:52
                      NO NIE DA SIE... KTO TO WIDZIAL, BY REMONTOWAC TYLKO TO CO WYMAGA REMONTU...
                    • jureek Re: Jest źle 02.01.15, 23:11
                      agios_pneumatos napisał:

> Atrapy? Najpierw piszesz o wyrzucaniu kroci na kompleksowy i piekny remont, a t
                      > eraz piszesz o atrapie?

Stacja, na której nie zatrzymuje się żaden pociąg, nie jest stacją tylko atrapą.
                      Rozmawiałem dzisiaj wieczorem z kuzynem, który mieszka koło jednej z takich potiomkinowskich stacji, no i okazuje się, że nieużywane przez kolej, a pięknie wyremontowane perony znalazły już nowe zastosowanie - na ławeczkach zbiera się miejscowa młodzież. Brawo PLK! Firma zasponsorowała młodym peron - miejsce spotkań! A teraz młodzież będzie miała dodatkową atrakcję - będą mogli pomachać przejeżdżającemu pendolino. Starsi zaś będą wspominać lata sześćdziesiąte i siedemdziesiąte, kiedy mogli na tej stacji po prostu wsiąść do pociągu i pojechać do Opola, czy do Częstochowy. Fakt, że wtedy perony nie były takie ładne.
                    • jureek Re: Jest źle 02.01.15, 23:15
                      agios_pneumatos napisał:

> Renowacje peronów zleca PLK w ramach kompleksowej modernizacji całej linii. Nie
                      > ma możliwości by se wybiórczo i autorytatywnie wybierać który peron jest bardz
                      > iejszy, a którego nie remontować. No, chyba, że samemu się płaci.

Co racja, to racja. Jak się samemu płaci, to i rozrzutność mniejsza.
                      • agios_pneumatos Re: Jest źle 03.01.15, 11:49
                        jureek napisał:

>
                        > > Renowacje peronów zleca PLK w ramach kompleksowej modernizacji całej lini
                        > i. Nie
                        > > ma możliwości by se wybiórczo i autorytatywnie wybierać który peron jest
                        > bardz
                        > > iejszy, a którego nie remontować. No, chyba, że samemu się płaci.
                        >
                        > Co racja, to racja. Jak się samemu płaci, to i rozrzutność mniejsza.

Na szczęście pieniądze te nie pochodzą od polskich podatników, ale od ceł sciąganych na zewn granicach UE.
                        • jureek Re: Jest źle 03.01.15, 13:57
                          agios_pneumatos napisał:

> Na szczęście pieniądze te nie pochodzą od polskich podatników, ale od ceł sciąg
                          > anych na zewn granicach UE.

Tak czy inaczej jest to pieniądz publiczny, który można by wydać mądrzej niż się wydaje. Ciekawe, czy sprawdzi się teoria Samspade i czy na tych stacjach zaczną się zatrzymywać pociągi, gdy władze funduszu dowiedzą się, jak wydano te pieniądze.
                          • nazimno Re: Jest źle 03.01.15, 14:08
                            W Czechach zatrzymuja sie bez donosow.
                            • jureek Re: Jest źle 03.01.15, 15:12
                              nazimno napisał:

> W Czechach zatrzymuja sie bez donosow.

Czechy to w ogóle kraj wzorowy, jeśli chodzi o koleje. Tam robi się to pod kątem pasażerów, a nie dla szpanu, czy żeby jakoś wydać, co Unia dała. Po tych samych szynach jeżdżą przewoźnicy państwowi i prywatni.
                              • bimota Re: Jest źle 03.01.15, 19:56
                                CZYLI NIE DOPLACAJA DO KOLEI ?
                        • bimota Re: Jest źle 03.01.15, 19:57
                          Na szczęście pieniądze te nie pochodzą od polskich podatników, ale od ceł sciąganych na zewn granicach UE.

JA P... A JAKA TO ROZNICA SKAD POCHODZA ??
    • tbernard Re: Jest źle 31.12.14, 10:18
      > olnym Śląsku i ...

S5 Wrocław-Poznań
    • agios_pneumatos Dla opornych 31.12.14, 19:21
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,17165955,Nie_tylko_pendolino__Nowa_jakosc_w_przewozie_pasazerow.html?biznes=krakow#BoxBizTxt
      I tutaj bryk gdyby dla kogoś było tym gorzej dla faktów:

lodzermensz1
      3 godziny temu

Oceniono 24 razy 12

Zaraz, zaraz...
      PKP kupuje 20 Flirtów od Newagu, 20 lokomotyw spalinowych od tegoż, ileś tam wagonów od Cegielskiego i składów od PESY.
      A ja słyszę od internetowych frustratów, że w Polsce nic się nie produkuje, a pociągi to kupujemy od Włochów (całe 12 sztuk). To kto tu kłamie?

Ukryj odpowiedzi (2)

Odpowiedz

pijanymarynarz
      2 godziny temu

Oceniono 11 razy11

@lodzermensz1
      Frustraci - przy czym zależy czy ignorancja Twoim zdaniem tłumaczy kłamstwo, moim nie.

PESA, którą wszyscy chwalą za eksport DO NIEMIEC (czy raczej rugają PKP), sprzedaje tam tylko spalinowe szynobusy, które sprzedaje w ogromnych ilościach również w Polsce... elektryczne zespoły natomiast będą póki co jedynie w Polsce.

Kolej modernizuje się za ogromne pieniądze, a to z artykułu to raptem kilka przykładów z PKP IC oraz jednego regionu... Na przykład Koleje Dolnośląskie mają nowiutkie Impulsy Newagu a poza tym jeszcze 19 składów PESA - planuje się kupować nadal i zapewne w Polsce.
      Jak nie zakupione, to zmodernizowane - bardzo ładnie stare EZT modernizuje ZNT Mińsk Mazowiecki, ładne, komfortowe, wyciszone i klimatyzowane stare EN-57 widziałem ostatnio w barwach opolszczyzny.

W gąszczy forsy wydanej w Polsce na kolej, znalazło się to jedno biedne Pendolino, które w całości jest wręcz małą kwotą (mniej niż dwa razy a poza tym serwis o 2 lata dłuższy + centrum serwisowe wybudowane specjalnie dla Pendolino po 17 latach przejdzie na własność PKP... PESA z pewnością remontować ma u siebie).

W Polsce populizm ma wyjątkowo łatwą drogę... a jeżeli ma on jeszcze na celu marudzenie na kraj, rządy wszelakie, czy różne syjonistyczne układy - rozprzestrzenia się jak burza i gwarantuję - zawsze się zakorzeni...

Ignoranci, witajcie w realnym świecie, polubcie się z liczbami i z samodzielnym wyszukiwaniem informacji.

• rysiekk111 luksusy albo rzeczy naprawdę potrzebne 31.12.14, 19:45
      Sądziłem że ma wieloletnia praca edukacyjna u podstaw do niektórych przynajmniej trafiła.
      że rozumicie że każda złotówka na to by jasniepaństwu było dobrze tu i ówdzie = niezaspokojenie potrzeb podstawowych mas ludowych
    • qqbek Uno! 03.01.15, 15:32
      Niecały miesiąc do pierwszej awarii.
      Znajomy pasjonat kolei twierdzi, że i tak długo bezawaryjnie pojeździły. A to facet, który zna się na rzeczy.
    • qqbek Pierdobździno :) 09.01.15, 12:34
      Jeździ niecały miesiąc.
      Zepsuło się już dwa razy (raz w Gdańsku, raz, poważnie w Krakowie).
      To gwoli jakości wykonania (schodów i układów hamowania).

A to odnośnie puszczania takich szybkich składów na tory z przejazdami w jednym poziomie.

Cieszmy się!
      Podobno na niektórych trasach pierdobździno ma porażające 14% zapełnienia składów pasażerami, tak więc PKP IC będzie sporo do tego "prestiżu" dopłacać.
      • jureek Re: Pierdobździno :) 09.01.15, 13:30
        qqbek napisał:

> [url=https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,138764,17229329,Pendolino_smierte
        > lnie_potracilo_26_latke__Kobieta.html?lokale=lublin#BoxWiadTxt]A to odnośnie[/u
        > rl] puszczania takich szybkich składów na tory z przejazdami w jednym poziomie.

Tak dobrze, żeby nie było przejazdów w jednym poziomie przez trasy szybkiego pociągu, to nie ma nawet w Niemczech. Natomiast nie do pomyślenia jest, żeby na trasie szybkiego pociągu znajdowały się przejazdy niesterowane, a takie przejazdy są na trasie pendolino.
        Na mało uczęszczanych drogach są to przejazdy na stale zamknięte. Jeśli chcesz przejechać, musisz nacisnąć guzik i poczekać, aż zgłosi się dróżnik i poprosić go grzecznie o otwarcie szlabanów.
      • agios_pneumatos Re: Pierdobździno :) 11.01.15, 11:52
        qqbek napisał:

> Jeździ niecały miesiąc.
        > Zepsuło się już dwa razy (raz w Gdańsku, raz, poważnie w Krakowie).
        > To gwoli jakości wykonania (schodów i układów hamowania).
        >

Do tej pory powinieneś wiedzieć, że jako Grek mam pogardę dla dwu narodów na tym świecie. Faszystowskich narodów.

Ten trzeci, który okupuje od 550 lat Konstantynopol to oddzielna kwestia.
      • agios_pneumatos Re: Pierdobździno :) 10.05.15, 14:44
        qqbek napisał:

> Cieszmy się!
        > Podobno na niektórych trasach pierdobździno ma porażające 14% zapełnienia skład
        > ów pasażerami, tak więc PKP IC będzie sporo do tego "prestiżu" dopłacać.

Od początku roku przewoźnik [PKP IC] notuje co prawda wzrosty - w marcu liczba pasażerów w skali roku wzrosła o 10 proc., czyli ponad 200 tys. osób, ale wzrost napędzają głównie pociągi ekspresowe z flagowym Pendolino, gdzie wzrost wyniósł w marcu aż 51 proc. w skali roku.

Podobno na Placu Czerwonym rozdają rowery...

Nie ma to jak bawienie się w proroka. Jak teraz to skomentujesz, Kubusiu?
        • tbernard Re: Pierdobździno :) 11.05.15, 10:16
          > Podobno na Placu Czerwonym rozdają rowery...

A z przerzutkami?
        • edek40 Re: Pierdobździno :) 14.05.15, 15:26
          > Od początku roku przewoźnik [PKP IC] notuje co prawda wzrosty - w marcu licz
          > ba pasażerów w skali roku wzrosła o 10 proc., czyli ponad 200 tys. osób, ale wz
          > rost napędzają głównie pociągi ekspresowe z flagowym Pendolino, gdzie wzrost wy
          > niósł w marcu aż 51 proc. w skali roku.

Bardzo sie ciesze.

"Pociąg "Słoneczny" Kolei Mazowieckich wyjedzie na tory jedenasty rok z rzędu. W ostatnich latach jego popularność jednak malała, bo czas podróży znacznie się wydłużał. W tym roku skład znowu może być bardzo oblegany. Po zakończeniu remontu torów do Trójmiasta czas podróży znacznie się skróci. Z Warszawy Centralnej do Gdańska dojedziemy w 3 godz. 25 min. To tylko o niecałe pół godziny dłużej niż pendolino."

Pol godziny dluzej. Swiat sie wali. W pol godziny mozna zarobic pierwszy milion przy pomocy laptopa i wliczonego w cene WiFi. Moze jakos zacheca klientow?

"Słoneczny" będzie kursował codziennie od 28 czerwca do 30 sierpnia. Bilet normalny z Warszawy do Trójmiasta ma kosztować 45 zł"

Dadza rade. Zacheca. Chyba, ze cos przeoczylem i pula biletow promocyjnych na pendolino wzrosla do 100%.

"Dodatkowo "Słoneczny" pojedzie na wydłużonej trasie - przez Wejherowo, Lębork, Słupsk do Ustki. Podróż do tej nadmorskiej miejscowości zajmie 5 godz. 45 min."

5:45. To dlugo. Cos pomylili? Nie!!! Dokladnie przeczytalem. Pociag pojedzie az do Ustki. Ale ktoby tam z byznesmenow do Ustki jezdzil? Do Ustki jezdzi pospolite spoleczenstwo.

Ale trzeba przyznac, ze mozna tez pendolino. Do Ustki mozna wynajac taryfe...

LINK
          • samspade Re: Pierdobździno :) 14.05.15, 21:20
            Wystarczy "zjechac" z trasy pendolino i wychodzą takie kwiatki. Remont 8 znów odłożony i ma być skończony za 4 lata czy 4,5. Ale są pendolino. Wow. Jak na razie po 8 pociągi osiągają zawrotną średnia 50. To chyba też jakiś rekord.
            • edek40 Re: Pierdobździno :) 15.05.15, 10:23
              > Wystarczy "zjechac" z trasy pendolino i wychodzą takie kwiatki. Remont 8 znów o
              > dłożony i ma być skończony za 4 lata czy 4,5. Ale są pendolino. Wow. Jak na raz
              > ie po 8 pociągi osiągają zawrotną średnia 50. To chyba też jakiś rekord.

Ale jakie blyszczace i nowoczesne.
              • samspade Re: Pierdobździno :) 15.05.15, 13:02
                Akurat nie mam z tym problemu. Jada wolno ale mają klime. I zdarza się że działające ogrzewanie w zimie.
                Tyle że ludzi w nich mniej niż wcześniej. Przesiedli się na samochody.
                • samspade Re: Pierdobździno :) 15.05.15, 13:03
                  Dla jasności. Nie mam problemu z tym ze coraz więcej nowych pociągów. Z podejściem do pasażera i czasem podróży juz tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka