Dodaj do ulubionych

Znak określający pierwszeństwo na skrzyżowaniu

28.10.05, 11:54
Na skrzyżowaniu, które cząsto mijam, jest znak łamanego pierwszeństwa
określany w kodeksie jako "tabliczka do znaku drogowego" T-6c, tzn. takie
żółte pole z narysowanym przebiegiem dróg, ale nie ma nad nią ani znaku D-1
(droga z pierwszeństwem), ani A-7 (ustąp pierwszeństwa). Czy taka tabliczka
bez właściwego znaku jest tak samo ważna, jak gdyby ten znak tam był? Nie
chodzi mi o rozsądek, bo to wiadomo, na rozsądek przestrzegać trzeba i już.
Ale pod względem formalnym?
Obserwuj wątek
    • yagres Re: Znak określający pierwszeństwo na skrzyżowani 28.10.05, 13:35
      Ktoś musiał ukraść znak „ustap pierwszeństwa przejazdu” lub „droga z
      pierwszeństwem przejazdu”. Nie zmienia to faktu, że i tak wiesz jaki jest
      rozkład pierwszeństwa i kto komu ma ustąpić z tego jednego znaku.
      Czasy są ciężkie, ludzie nie mają roboty i pieniędzy więc kradną nawet znaki
      drogowe. Trzeba się do tego przyzwyczaić i zgłaszać takie braki do odpowiednich
      służb.
      • ihuarraquax Re: Znak określający pierwszeństwo na skrzyżowani 28.10.05, 18:05
        Zapomniałem dodać, że to jest nowe oznakowanie i tych "właściwych" znaków nigdy
        tam nie było. Sytuacja taka jest ze wszystkich stron krzyżówki (zresztą po co
        ktoś miałby kraść trzy górne, a zostawiać trzy dolne?). Ktoś mi powiedział, że
        takie oznakowanie jest w wystarczającej zgodzie z wymogami przepisów. Intryguje
        mnie to.
        • Gość: tragik Re: Znak określający pierwszeństwo na skrzyżowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 23:17
          Żyjesz w kraju POLSKA - a tu każdy ma swoje przepisy i za nic nie odpowiada.
    • etom Re: Znak określający pierwszeństwo na skrzyżowani 29.10.05, 00:16
      Tez nie raz spotkalem sie z takim oznakowanie.
      Jedyne co przychodzi mi do glowy ( pewno sie myle )to :

powiedzmy ,ze dojazd do tego skrzyzowanie jest droga z pierwszenstwem,ale znak
      T-6c wskazuje ,ze na skrzyzowaniu ta "dojazdowa odnoga" jest podporzadkowana
      (chyba moze tak byc wlasnie tylko przy lamanym pierwszenstwie).Wtedy dodatkowo
      stoi "Ustap" - niejako "konczy" dotychczasowe pierwszenstwo ,a znak T-6c
      wskazuje przebieg pierwszenstwa.
      A gdyby dojazd byl - tak samo - droga z pierwszenstwem a T-6c wskazywalby tez
      pierwszenstwo tej "dojazdowej odnogi" wtedy nie stawiaja "Ustap" bo nie ma
      zmiany pierwszenstwa dojazd-skrzyzowanie (nie potrzeba ostrzegac o zmianie
      pierwszenstwa )

Troche to naciagane ,ale jezeli tych znakow nie zapomnieli postawic ,albo nikt
      ich nie ukradl to juz nie wiem jak to wytlumaczyc ?
      • etom korekta !!! 29.10.05, 00:22
        bylo :
        pierwszenstwo tej "dojazdowej odnogi" wtedy nie stawiaja *** "USTAP" *** bo nie
        ma zmiany pierwszenstwa dojazd-skrzyzowanie (nie potrzeba ostrzegac o zmianie
        pierwszenstwa )

powinno byc :
        pierwszenstwo tej "dojazdowej odnogi" wtedy nie stawiaja *** "DROGA Z
        PIERWSZENSTWEM" *** bo nie ma zmiany pierwszenstwa na "styku"
        dojazd-skrzyzowanie (nie potrzeba ostrzegac o zmianie pierwszenstwa )
        • Gość: fragi 6 znaków ? IP: 80.54.250.* 29.10.05, 18:52
          "Ukradli 3 górne, a zostawili 3 dolne" ??? Chcesz powiedzieć że było 6 znaków na
          jednym słupku ?? Znak jest "nieregulaminowy" więc Ciebie oczywiście nie
          obowiązuje nie przestrzegaj go ! W końcu ja tam nie jezdżę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka