IP: 80.53.219.* 10.10.06, 15:33
Czy ktoś może wie czy policja ma prawo jechać za autem i nagrywać "film z
jazdy" dopóki nie uzbiera np. 25 pkt, czy jest zobowiązana zatrzymać auto
zaraz po pierwszym wykroczeniu?
Obserwuj wątek
    • Gość: fragi Re: Mandat IP: *.zebyd.com.pl 10.10.06, 15:44
      A jak to sobie wobrazasz praktycznie ? Gość jedzie w miescie 150 km/h i policja
      jest zobowiązana zatrzymać go zanim kogoś wyprzedzi na ciągłej linii. Jak ?
      Strzałem z karabinu ?
      • staruch5 Re: Mandat 10.10.06, 15:52
        Fragi, mam nadzieje, ze tylko udajesz, ze nie rozumiesz.
        Chodzi o to, ze jak policja zobaczy przekroczenie, to nie powinna sie czaic za
        nami az uzbieramy 21 punktow, tylko wlaczyc koguta lub wyciagnac lizak i kazac
        nam sie zatrzymac.
        Co zrobi wtedy kierowca Twojego mercedesa, to juz jest inna sprawa.
        Czekamy na odpowiedzi.
        • Gość: tomek Re: Mandat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 17:05
          > Chodzi o to, ze jak policja zobaczy przekroczenie, to nie powinna sie czaic za
          > nami az uzbieramy 21 punktow, tylko wlaczyc koguta lub wyciagnac lizak i kazac
          > nam sie zatrzymac.

Czemu? Normalny kierowca popełnia jedno wykroczenie na jakiś czas, a nie wykroczeń za 21 punktów w ciągu kilkunastu minut!
          • ss85 Re: Mandat 10.10.06, 18:46
            Moim zdaniem takie czatowanie na kolejne wykroczenia jest pozwoleniem na to w sytuacji, kiedy można im zapobiec, a z tego, co wiem, to jest to przestępstwo. To tak jakby policjant widząc człowieka bijącego kogoś poczekał aż ten zabije swoją ofiarę i dopiero go aresztował pod zarzutem morderstwa. Przykład drastyczny, ale stosowny. A co innego jeżeli kierowca jedzie tak, że policjant nie może go zatrzymać. Powinien jednak wiedzieć kto za nim podąża.
            Czy nioznakowany radiowóz może łamać jakiekolwiek przepisy nie emitując żadnych sygnałów świetlnych i dźwiękowych, czyli NIE BĘDĄC pojazdem uprzywilejowanym? Znam trochę kodeks drogowy i, z tego co zrozumiałem, daje on takie prawo TYLKO pojazdom uprzywilejowanym i jasno określa co JEST pojazdem uprzywilejowanym (musi wysyłać sygnały świetlne i dźwiękowe). Moim zdaniem wideorejestratory działają nielegalnie. Ba, jeżeli widzę za sobą nioznakowany pojazd jadący niezgodnie z przepisami, to mam prawo zgłosić to telefonicznie (lepiej żeby to zrobił pasażer, bo kierowcy nie wolno rozmawiać przez telefon w czasie jazdy) na policję i oczekiwać ukarania kierowcy (np. na podstawie nagrania z jego kamery pokładowej;) Byłbym wtedy nawet gotów sam zapłacić za swoje wykroczenie. I to z satysfakcją.
    • Gość: Jurek Mam poważne wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 22:08
      Dla mnie w ogóle sytuacja ze ściganiem z wideoradarem jest mocno wątpliwa. Czy
      aby policjant jadąc za samochodem z prędkością wyższą od dopuszczalnej pojazdem
      nieuprzywilejowanym (bo aby pojazd był uprzywilejowany musimy mieć sygnał
      świetlny + akustyczny) nie popełnia wykroczenia? Moim zdaniem tak. Jeżeli
      uznamy, że była to prowokacja policyjna, to nie ma sprawy, ale na to chyba
      trzeba mieć zezwolenie prokuratora. A co byłoby, gdyby policjant goniąc pirata
      drogowego spowodował wypadek, jadąc trzy razy szybciej niż mu wolno?
      • intensywny_niebieski Re: Mam poważne wątpliwości 12.10.06, 21:33
        A`propos prowokacji, to jakiś czas temu widziałem niezłą akcję. Wracam sobie w
        nocy rowerkiem, stoję na światłach i obok mnie na stoi auto a na środkowy pas
        podjeżdża kolejne i zaczyna "grzać silnik", ten koło mnie mu "odpowiada".
        Zielone - poszli. Za 200 metrów "prowokator" wyścigu uchyla okno i macha
        lizakiem. To jest dopiero prowokacja. (mnie też kontrolnie zhaltowali, czy
        czasem pijany nie jestem etc.)
    • jane14 Re: Mandat 10.10.06, 22:50
      Dyskutowalismy już wczesniej o tym. Moim zdaniem jednoznacznej odpowiedzi nie
      ma bo wiele zalezy od konkretnej sytuacji. Jesli policja stwierdzi wykroczenie
      powinna niezwłocznie zatrzymac delikwenta. Jesli oczekując na sposobność do
      zatrzymania (zatrzymać bezpiecznie pojazd w ruchu to nie sprawa prosta) przy
      okazji rejestruje następne wykroczenia no cóż ... Ale jesli bawi się w pseudo
      poscig bez sygnału narażając innych uczestników ruchu czy też widzi że
      delikwent ewidentnie naraża innych i nie jest to jednorazowe przypadkowe
      wykroczenie tylko "styl jazdy" to już jest nadużycie ze strony policji.
      Problem jednak w tej ocenie sytuacji czy jest zagrożenie czy nie. Ja obawiam
      się że wielu policjantów ma tą poprzeczke oceny ustawioną za wysoko i jak
      wiekszośc kierujących uważa że można czasem pojeździc szybciej i bezpiecznie.
      Inna sprawa ze szczerze mówiąc taka "prowokacja" choć niezgodna z prawem może i
      jest jakimś sposobem na eliminowanie wariatów z ruchu. Przy takiej jak obecnie
      skutecznosci policji marna szansa że ten "przedwcześnie zatrzymany" zostanie
      wyłapany przez innych jeśli ta interwencja nie poskutkuje.
      • Gość: marianka Re: Mandat IP: 80.53.219.* 12.10.06, 14:29
        najgorsze jest w tym wszystkim to że potrafią 40 minut jechać za
        człowiekiem...a nawet dłużej dopóki nie uzbierają "stosownej" liczby
        punktów...a potem nagle zatrzymują i prawo jazdy chcą odbierać...no i jak sie
        człowiek postawi, że nieprawnie to i tak nic z tym nie zrobi...bo dowody są...w
        ostateczności gliniarz dostanie nagankę, a delikwent pozbawiony zostanie
        prawka...chyba, że "zapłaci"...
      • mejson.e Eliminacja 12.10.06, 15:33
        jane14 napisała:

"Inna sprawa ze szczerze mówiąc taka "prowokacja" choć niezgodna z prawem może i
        jest jakimś sposobem na eliminowanie wariatów z ruchu. Przy takiej jak obecnie
        skutecznosci policji marna szansa że ten "przedwcześnie zatrzymany" zostanie
        wyłapany przez innych jeśli ta interwencja nie poskutkuje."

Zgadzam się - ewidentni piraci jawnie lekceważący sobie przepisy powinni być
        eliminowani jak najszybciej.
        Za innymi nie ma sensu jechać - szkoda paliwa...

A że to trochę na bakier z prawem, to dla mnie nie szkodzi.

Gorzej jeśli polowanie trwa długo i policjanci prowokują do popełniania
        wykroczeń np. "popychając" filmowany samochód. Za to już dyscyplinarka.

Pozdrawiam,
        Mejson
        --
        Automobil
        Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
        • Gość: fragi Re: Eliminacja IP: 80.54.250.* 12.10.06, 16:29
          Za mną musieliby z 10 lat jeździć żeby uzbierać 21 punktów karnych. Kto "zna
          trochę prawo" powinien wiedzieć że ważniejszy od litery prawa jest jego duch.
          Policjant przekraczajacy predkość w celu poprawy bezpieczeństwa na drodze nie
          popełnia wykroczenia. Każdy normalny sąd tak orzeknie. A piratów łapać częściej
          i skuteczniej. Więcej wideorejestratorów zamiast radarów !
          • Gość: prawdziwy tebe pamietacie folwark zwierzecy? IP: *.aster.pl 12.10.06, 17:54

tam tez wszyscy byli rowni, ale niektorzy rowniejsi.

towarzysze, taka macie po prostu bolszewicka krew, trzeba sie z tym pogodzic...
            • Gość: prawdziwy tebe Re: pamietacie folwark zwierzecy? IP: *.acn.waw.pl 12.10.06, 21:36
              ja oczywiscie jestem najrowniejszy,towarzysze!
          • Gość: Jurek Re: Eliminacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 22:55
            Rozumiem, że gdy taki ścigający kogoś samochód, jadący 200km/h z duchem prawa po
            pasie dla jadących w przeciwną stronę, zderzy się z pojazdem jadącym zgodnie z
            literą prawa swoim pasem w dozwoloną prędkością, to wina będzie tego jadącego
            poprawnie, bo duch prawa jest ważniejszy od jego litery i ściganie
            popełniającego wykroczenie jest ważniejsze od jazdy do sklepu po ziemniaki?
            A wideorejestratory są bardzo potrzebne. Ale moim zdaniem policja skupia się
            głównie na najmniej istotnych wykroczeniach, czyli przekraczaniu prędkości.
            Gdyby ostro wzięto się za wyprzedzających na trzeciego, czwartego i piątego,
            jeżdżących na czerwonym świetle i omijających na przejściach dla pieszych, że o
            pijanych kierowcach nie wspomnę, to dopiero zrobiłoby się bezpiecznie.
            • Gość: fragi Re: Eliminacja IP: *.zebyd.com.pl 12.10.06, 23:36
              Wideorejestratory służą właśnie do łapania "wyprzedzających na trzeciego,
              czwartego i piątego, jeżdżących na czerwonym świetle i omijających na
              przejściach dla pieszych".
              A widziałeś kiedyś nieoznakowany pojazd policyjny jadący 200 km/h pod prad ? Nie
              popadajmy ze skrajności w skrajność.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka