Dodaj do ulubionych

Jak to jest z tymi mandatami?

IP: *.taeu.com 24.07.07, 13:05
Dostałam mandat 500zeta. Nie mam kasy, żeby zabulić. Moi znajomi mówią "olej,
skarbowka ci odbierze w przyszłym roku". Inny kolega mówi, zeby płacić w
ratach co miesiąc po 10zł:-) bo on tak robi i juz 3 lata spłaca taki mandat.
Z kolei ktoś jeszcze mówił, ze jak jest 500 to komornika nasyłają, albo
sciagają z pensji. A tak naprawdę kiedy pytałam znajomych, to nie było wśród
nich zadnej osoby, która by potraktowała mandat poważnie. To jak to jest
naprawdę?
Obserwuj wątek
    • maruda.r Re: Jak to jest z tymi mandatami? 24.07.07, 13:44
      Gość portalu: Fame napisał(a):

A tak naprawdę kiedy pytałam znajomych, to nie było wśród
      > nich zadnej osoby, która by potraktowała mandat poważnie. To jak to jest
      > naprawdę?

Też nie potraktowałem poważnie i ściągnęli po trzech latach z odliczenia
      podatkowego.

• emes-nju Re: Jak to jest z tymi mandatami? 24.07.07, 13:51
      Mojemu pracownikowi zajeli pensje. To znaczy ja musialem (pod grozbia wynoszacej 3800 zl kary - jak to w bolszewickim kraju gdzie nikt nie jest odpowiedzialny za siebie, tylko za innych) za niego zaplacic, a potem zdjac mu to z pensji. Zeby nie zdechl z glodu, w ratach...
      • Gość: Fame Re: do emes-nju IP: *.taeu.com 24.07.07, 13:53
        Tez miał mandat w wysokości 500zł?
        • emes-nju Re: do emes-nju 24.07.07, 14:30
          Wyzszy. Niewazne ile.

Wszystko zalezy od tego jak konkretny urzednik podejdzie do tematu. Czesc sciaga z nadplaconego podatku (najtansze i najskuteczniejsze). Czesc nasyla komornika (choc to najdrozsze i zwykle namniej skuteczne rozwiazanie). Czesc zajmuje pensje (skuteczne, ale niezbyt dobre dla pracownika). Ja, mimo, ze jestem z tym czlowiekeim w bardzo dobrych kontaktach (pracuje u mnie od lat), zachwycony nie bylem. Szczegolnie perspektywa kary (przypominam - 3800 zl!) DLA MNIE jezeli nie sciagne kolesiowi tego z pensji. Lepiej sie szefowi nie narazac takimi glupotami - jezeli nie masz kasy, a obawiasz sie jakiejs jazdy, sprobuj pogadac z szefem albo zaciagnac kredyt w banku.
          • Gość: Fame Re: do emes-nju IP: *.taeu.com 24.07.07, 14:54
            Szefa mam świetnego i był pierwsza osobą, która dowiedziała się o moim
            mandacie. Ale co z tego jak mam umowe na czas określony i nawet gdyby firma
            pożyczyła mi te 500zeta to nie wiem, czy zdążyłabym ze spłatą..:-( no i w takim
            wypadku żadna pożyczka bankowa nie wchodzi w grę (brak stałej umowy na czas
            określony) Męczy mnie ten problem - nie lubię mieć długów, ani jakichkolwiek
            zobowiązań finansowych. No i chciałabym miec to juz z głowy.
            • saralee Re: do emes-nju 24.07.07, 16:37
              Mój mąż nie zapłacił mandatu i po 16 miesiącach przyszedł komornik. Mandat
              wynosił 200 zł, wraz z opłatami manipulacyjnymi było to ok. 216 zł.
              Nie ma co liczyć na 'zapomnienie'Płacenie mandatu w małych ratach może
              skutkowac równieź wizytą komornika, bo w końcu nie został zapłacony w całości w
              terminie tylko niebotycznie rozciągniety w czasie. Jesli chcesz płacić w
              ratach, to proponuję podzielic je na 3, max 4.
              Możesz oczywiście poczekac az umowa na czas okreslony CI sie skończy - bo
              wnioskuję, że jest krótka - wiekszośc banków udziela kredytów, jesli do końca
              umowy pozostało nie mniej niż 6 miesięcy?
              • Gość: Fame Re: do emes-nju IP: *.acn.waw.pl 24.07.07, 16:58
                > Możesz oczywiście poczekac az umowa na czas okreslony CI sie skończy - bo
                > wnioskuję, że jest krótka - wiekszośc banków udziela kredytów, jesli do końca
                > umowy pozostało nie mniej niż 6 miesięcy?

Niestety dokońca umowy zostało niespełna 5mc...:-(
                • Gość: jedrekkrak Re: do emes-nju IP: *.autocom.pl 24.07.07, 20:25
                  masz 12 miesięcy potem urząd miasta wyśle do skarbówki i zaproszą cię na drugie
                  piętro - tak jest w skarbówce w krakowie ul. Wadowicka, pan sie uśmiechnie
                  powie zebys usiadła i potem spyta sie ile możesz mu dać pieniędzy? a tak na
                  serio to spłacaj to jakimiś ratami np. po 40-50 zł i bedziesz miala spokoj
                  przez 1,5 roku tak sie migałem z urzędem i w końcu spłaciłem
    • mejson.e Re: Jak to jest z tymi mandatami? 24.07.07, 18:49
      Gość portalu: Fame napisał(a):

"Dostałam mandat 500zeta. Nie mam kasy, żeby zabulić."

Dobro a Ziobro czyli PiS mają jeszcze podwyższyć mandaty...

"kiedy pytałam znajomych, to nie było wśród nich zadnej osoby, która by
      potraktowała mandat poważnie. To jak to jest naprawdę?"

Tak to jest, że teraz nie upiecze się żaden mandat - wyciągną od Ciebie kasę
      najdalej w ciągu roku.
      Radziłbym zapłacić...

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
    • Gość: b Re: Jak to jest z tymi mandatami? IP: 213.134.181.* 26.07.07, 11:15
      a tak mało trzeba, żeby nie złapać mandatu...

cwaniakujesz na drodze to płać
      • Gość: Fame Re: Jak to jest z tymi mandatami? IP: *.taeu.com 27.07.07, 11:08
        Gość portalu: b napisał(a):

> a tak mało trzeba, żeby nie złapać mandatu...
        >
        > cwaniakujesz na drodze to płać

Nie pisałam postu w celu uzyskiwania złosliwych odpowiedzi. Chcę zapłacić ten
        mandat, bo wiem, że źle zrobiłam. Więc bądź uprzejmy zachować swoje zgryźliwe
        komentarze dla siebie

• bamboo Re: Jak to jest z tymi mandatami? 27.07.07, 22:46
      do kolezanki przyszedl komornik, jego koszt to ok.20 zl. :)

• Gość: Fame Do bamboo IP: 217.153.39.* 28.07.07, 12:42
        Po jakim czasie od momentu otrzymania mandatu??
        • bamboo Re: Do bamboo 28.07.07, 22:05
          do niej niestety komornik zapukal dosc szybko, bo juz po 4 tygodniach, na
          dodatek w wielki czwartek i matka jej malo nie zabila. :(
          • Gość: Fame Re: Do bamboo IP: *.taeu.com 30.07.07, 11:23
            bamboo napisała:

> do niej niestety komornik zapukal dosc szybko, bo juz po 4 tygodniach, na
            > dodatek w wielki czwartek i matka jej malo nie zabila. :(

O kurde... to faktycznie nie znasz dnia ani godziny:/
    • Gość: pm72 Re: Jak to jest z tymi mandatami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 11:48
      Wczesniej czy pozniej mandat trafi do Urzedu Skarbowego i wtedy dosc szybko
      zostanie sciagniety - prawdopodobnie z Twojej pensji. Nie wiadomo kiedy policja
      przekaze zalegle mandaty - tutaj zdarzaje sie czasami duze opoznienie ale nie jest
      to regula. Odsetek od mandatow nie ma - zaplacisz jednak dodatkowo "koszty
      egzekucji".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka