Dodaj do ulubionych

pasy a fotelik.

IP: *.devs.futuro.pl 25.03.08, 17:31
WITAM,
mój problem to samoblokujące się pasy bezpieczeństwa na tylnej kanapie.
otóż przy próbie opasania fotelika dziecięcego pasami celem go umocowania,
bądź też przy próbie wypięcia fotelika z pasów jeden fałszywy ruch powoduje
blokadę pasów. i potem nie można ani ich wyciągnąć bardziej, tylko oczywiście
samoistnie się rolują do momentu aż klamra pasa osiągnie swoje normalne
położenie. wtedy dopiero można je znów wyciągnąć i próbować opasać fotelik.
wszystko byłoby dobrże, gdyby nie fakt,że ściśnięty pas nie daje żadnego luzu
na wyjęcie go ze szpar punktów mocowań fotelika. a fotelik muszę wyciągać z
dzieckiem bo to jeszcze niemowlę.
zauważyłem też, że na przednim siedzeniu takie zjawisko nie występuje. czy
ktoś może mi powiedzieć co zrobić aby pasy na tylnej kanapie nie blokowały się
tak często i nie były takie "nadwrażliwe"?
Obserwuj wątek
    • etom Re: pasy a fotelik. 26.03.08, 01:39
      Ten "jeden falszywy ruch" to wyciagniecie pasa do konca.
      Jak nie wyciagniesz go do konca to blokada nie zadziala.
      Blokade wysuwu pasa maja tylko pasy na tylnych skrajnych siedzeniach.

ps
      Przewozenie dziecka w foteliku bez uaktywniania blokady wysuwu pasa nie jest
      zbyt bezpieczne.Fotelik moze sie po prostu przesuwac a nawet spasc z kanapy.
      Skoro sa problemy z wypieciem fotelika ( tez tak mialem ) to zamiast uaktywniac
      ta blokade, mozna dokupic specjalny zacisk/klips na pas ( sa przeznaczone do
      pasow bez blokady), ktory spalnia to samo zadanie.
      • Gość: sid Re: pasy a fotelik. IP: *.chello.pl 26.03.08, 19:43
        Jemu nie chodzi o blokade o ktorej Ty piszesz.
        Chodzi mu o blokade, która spotkałem w dwóch samochodach. VW Bora i Toyota Avensis.
        Chodzi o to, ze jak wyciagniesz pas na maksa, do konca, to uaktywnia sie blokada
        ktora powoduje, ze mozna pas regulowac tylko w jedna strone, i jest to tylko
        zwijanie. Nie mozna go rozwijac, dopoki nie zwiniesz calego pasa. Tez to
        przechodzilem. I chyba nie ma na to sposobu.

Problem polega na tym, ze pas jest stosunkowo krotki i kiedy mocujesz fotelik,
        musisz go rozwinac do konca co uaktywnia blokade. Nie ma problemu przy
        zakladaniu fotelika, bo poprostu sciagniesz pas i juz, ale potem nie idzie go za
        jasna cholere wyciagnac, i jest straszny problem zeby fotelik wyciagnac.. :/

Nie ma chyba rozwiazania.

Ja to zrobiłem tak, ze zaznaczylem dlugopisem na pasie moment przed koncem pasa,
        co powodowalo, ze nie rozwijalem go nigdy do konca.

pozdrawiam
        • Gość: maciej Re: pasy a fotelik. IP: *.devs.futuro.pl 27.03.08, 08:26
          i to jest rada jakby prosto od " wujka dobra rada". najprostsze metody są
          najskuteczniejsze. wielkie dzięki, też tak zaznaczę!
          ave,mać
          • crannmer Re: pasy a fotelik. 27.03.08, 09:12
            Primio wbrew twierdzeniu sida byla to ta sama blokada, o ktorej pisal etom. I
            wbrew jego twierdzeniu bardzo wiele samochodow ma ta blokade na tylnych siedzeniach.

Secundo w takich wypadkach zdaje egzamin metoda wyciagniecia pasa do konca i
            trzymania go jedna reka przy gornym mocowaniu, a druga reka zaklada pas w
            szczeliny mocujace fotelika. Po zamocowaniu fotelika nalezy pas mocno pociagnac
            z powrotem, aby na rolke nawinal sie caly luz, dzieki czemu fotelik bedzie
            pewnie trzymany.

Problemy z demontazem mozna ominac otwierajac najpierw klamre. Po czym obraca
            sie fotelik wokol osi pionowej, co daje luz konieczny do wyjecia pasow ze
            szczelin fotelika.
            • Gość: maciej Re: pasy a fotelik. IP: *.devs.futuro.pl 27.03.08, 11:17
              no właśnie dokładnie tak zrobiłem. tylko problem w tym, że z małym dzieckiem nie
              będę robił takiej karuzeli. także zaraz zejdę do garażu i oznaczę pas.
              ave,mać
        • etom Re: pasy a fotelik. 28.03.08, 01:24
          Gość portalu: sid napisał(a):

> Jemu nie chodzi o blokade o ktorej Ty piszesz.
          > Chodzi mu o blokade, która spotkałem w dwóch samochodach. VW Bora i Toyota Aven
          > sis.
          > Chodzi o to, ze jak wyciagniesz pas na maksa, do konca, to uaktywnia sie blokad
          > a
          > ktora powoduje, ze mozna pas regulowac tylko w jedna strone, i jest to tylko
          > zwijanie.

A o czym ja niby pisalem, czytales ? :-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka