Gość: ziomka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.08, 08:36 pomocy jak ustawiacie boczne lusterka, jaki obieracie punkt opracia (ja widzę w dolnym rogu tylnią klamkę) czy to jest prawidłowe pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adela Re: Lusterka!!!!! IP: *.skynet.net.pl 16.04.08, 08:42 Ja ustawiam tak aby nie widzieć w nich obrysu tyłu auta,odchylam je na zewnątrz aż do momentu "zniknięcia" obrysu auta. Lubię w nich widzieć to co się dzieje na sąsiednich pasach a nie za mną - od tego mam lusterko wewnętrzne. Odpowiedz Link Zgłoś
maksiunio1 Re: Lusterka!!!!! 16.04.08, 11:21 Kiedys tez tak jezdzilem. Ale z dwoch powodow zrezygnowalem z tego. po1. Jednak musialem miec jakies pole odniesienia do tego co widze w lusterku bocznym. Lusterko tak czy siak mam sferyczne wiec widze dosc sporo. Ustawione mam tak, ze na krawedzi widze czesc mojego samochodu. Maly fragment tylu. po2. W czasie manewrów tylem, widze dokladnie ile mam miejsca od mojego samochodu do "przeszkody" (słupka, znaku, samochodu, krawedzi bramy, krawężnika, doniczki, etc) S! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Lusterka!!!!! 16.04.08, 12:29 Ja też lubię lusterka mieć ustawione tak, aby widzieć choć fragment swojego samochodu - to pomaga w odniesieniu się do odległości a także BARDZo pomaga przy manewrach (jako kierowca ciężarówki mam już taki odruch że manewruję tylko na lusterkach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno Dodatkowe lusterko. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.04.08, 13:06 Istnieja dodatkowe male lusterka o szerokim kacie widzenia, ktore mozna "dostawic" u gory do istniejacego lusterka po stronie kierowcy. W ten sposob mamy zapewniony wglad w "martwe pole". Korzystaja z nich kierowcy busow, wozow kampingowych, ale nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno I odpowiedni obrazek: IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.04.08, 13:12 www.spiegel.de/auto/werkstatt/0,1518,323955,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno Ten obrazek dotyczy ciezarowek! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.04.08, 13:23 Pokazane jest dodatkowe lusterko eliminujace martwe pole z prawej strony pojazdu, aby ulatwic ocene pola martwego np. podczas skrecania w prawo. Uniwersalny wariant dla strony kierowcy jest tu: tiny.pl/43q1 Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Ten obrazek dotyczy ciezarowek! 16.04.08, 16:54 Ale trzeba przyznać, że jazda ciężarówką bez takiego czegoś to jak bez ręki. W aucie na szczęscie mam dobre, duże lusterka. A takie małe wypierdki sferyczne, co się dokleja na płaszczyźnie lusterka? Ma to ktoś? Jest to coś warte? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno Sa tez sferyczne lustereczka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.04.08, 18:05 o obrysie polkola doklejane u gory normalnego lusterka wstecznego po stronie kierowcy. Moze uda mi sie znalezc cos w necie. Na plaszczyznie lusterka bym tego nie robil. Powinienes widziec przynajmniej jeden obraz w naturalnych proporcjach. Sferyczny "wypierdek" sluzy nie jako cos do oceny odleglosci, tylko jako indykator obecnosci innego pojazdu w martwej strefie. Odpowiedz Link Zgłoś